login |

Trollhunters: az 1. évad

2017. 01. 22. 20:35 - Írta: superpityu

12 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Ilyen egy be nem tervezett gyors darálás?

Teljesen random böktem rá nem rég a Trollhunters pilotjára (winnie itt írt az első pár részről) a Netflix kínálatában, amikor egy kicsit könnyedebb kikapcsolódásra vágytam, és igen, le is ragadtam a sorozat mellett (Guillermo del Toro neve pedig elég jól csengett ahhoz, hogy látni akarjam, hogy mi is ez). A kikapcsolódást megkaptam, de a ‘könnyedebb’ jelzőt nem biztos, hogy rá merném húzni. Pedig animáció, ami gyerekeket céloz meg, de közben felnőtt fejjel is ugyanolyan élvezhető a végeredmény.

Nem is tudom, hol kezdjem. A Trollhunters egészét tekintve nagyon sok más sorozatra és filmre hasonlít. Leginkább a How To Train Your Dragon nyomait lehet rajta észrevenni, de közben a személyesebb részeknél az Up szellemiségét idézi meg. De csak, hogy sorozatos referenciáink is legyenek, az egész nevezhető egy fiatalabb korosztályt megcélzó Stranger Things-nek (még mash-up promónk is van hozzá), vagy éppen egy kicsit komolyabb Gravity Falls-nak.

Ráadásul felfedezni benne kisebb kikacsintásokat is például a Lord of the Rings felé is, főleg a 26 részes szezon második felében. Tehát itt van egy csomó jól csengő cím, amelyekből meríthetett a sorozat, de mégsem lesz egy másolat belőle, mert tele van egyediséggel.

A pilotkritikát már linkeltem fent, de azért gyorsan fussuk végig miről van szó: Jim egy hétköznapi srác, egészen addig, amíg egyik nap rá nem talál egy amulettre, ami mágikus tulajdonságokkal bír, amelynek köszönhetően ő lesz az első emberi Trollvadász. Igen, trollok, a főhősünknek rohamléptékben kell szembesülnie azzal, hogy az általa ismert város alatt egy ismeretlen világ bújik, amelyet trollok népesítenek be – és nem a mozis (és játékboltos) cuki fajtából.

A történet nem túl bonyolult, hiszen Jim feladata mindössze annyi, hogy védelmezze, mind a trollok és mind az emberek világát, a gonosz trollokkal, az ún. gum-gumokkal szemben. Láttunk már ilyet, nem is egyszer, viszont akad a Trollhunters-ben valami plusz.

Először is a sorozat világépítése remek. Nem csak a kinézetére gondolok, ami elég pöpec, hanem arra ahogyan kibontakozik előttünk a trollok világa és egyre több szeletet ismerünk meg belőle. Kiderül ugyanis, hogy nem csak Arcadia alatt létezik troll közösség, hanem ugyanúgy ott vannak például Brazíliában is. Ráadásul egyre különlegesebb troll fajokat ismerünk meg, plusz más lények is előkerülnek, mint a pixik, a goblinok és a gnómok.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Külön pacsi, amiért ebbe a 26 részbe nem sűrítettek bele mindent, hiszen bőven akad még felfedezni való a későbbiekben is. (Ami a folytatást illeti egyelőre nincs róla hír, a Netflix nem szokta elsietni a berendelést, viszont az első szezont Part 1 címen adta ki a Netflix, nem szezonként, tehát jó eséllyel a The Ranch vagy a The Get Down mintáját követve majd érkezik a Part 2, ami lezárja az első évadot. De ez csak spekuláció.)

Amivel igazából teljesen megnyert a Trollhunters, az az emberi kapcsolatok bemutatása. Főkent és Jim és az anyja közötti kapocs lett gyönyörűen bemutatva. Itt pedig tényleg az Up jutott sokszor az eszembe, hiába volt ez sokkal boldogabb, mégis végig átjárta valami keserűség. Volt benne őszinteség, szeretet, megbánás és rengeteg törődés.

De az nagy plusz pont, hogy a másik két kiemelt tinédzser karakter sem tökéletes családból jött. Toby-t a szülők híján a nagyanyjánál él. Claire pedig éppen a sorozat folyása közben szembesül azzal, hogy náluk sincs minden rendben. Ráadásul pont az ő vesztesége adja meg a motivációt a többi karakternek, hogy minden erejükkel felvegyék a harcot a gonoszok ellen.

Ami igazából engem meglepett (és megfogott), hogy nagyon keményen átívelő sztorit hoztak össze. Igaz, szinte minden részre jut valami aktuális küldetés, de ezek kivétel nélkül adnak hozzá valamit a központi szálhoz. Tényleg végig gördülékeny a történet.

Karakterekben nem mondanám, hogy túlzottan nagy formabontó lenne a sorozat, viszont a fentebb említett családi háttér sokat dob a 3 főszereplő tinin. A trollok remekül működnek, mindnek van valamilyen jellegzetes vonása, és tényleg jól használják őket. Blinky például végig zseni, ahogyan Aaarrrgghh (igen ez a neve) felépítése is hihetetlenül jól lett eltalálva. Talán a legszerethetőbb karakterré nőtte ki magát.

Viszont a gonoszok, főleg a sorozat elején elég egysíkúak. Bár már ott is érezni, hogy Strickler karakterében sokkal több van, mint elsőre tűnt. Teljesen jól épült fel, kicsit feledtette a többiek bénaságait. Sőt a szezon második felére behozott Angor Rot sem tűnt annyira rossznak, egészen érdekes hátteret adott neki a flashback.

Bár akadnak a sorozatban logikai bukfencek, de ezek igazából nem túl zavaróak, és lévén, hogy nem a felnőttek csak a célcsoport így nem is igazán kérhető számon a dolog.

Mindenképpen muszáj jeleznem, hogy a szezon végén nem kapunk lezárást, hiszen a főszál erőteljesen robog, tényleg csak az első fejezetet ismertük meg. Ráadásul elhintettek nekünk több gonoszt is a későbbiekre, hiszen úgy tűnik nem csak a Darklands tartogathat erős ellenfeleket (Angor Rot flashbackje). Ami esetleg befolyásolhatja a folytatást, az a főhős hangjának, Anton Yelchin-nek a halála.

A Trollhunters eddig simán 8/10, remek kikapcsolódás. 

12 hozzászólás Ne habozz!

khcaaron - 2017. 01. 22. 21:14

Zseniális, nekem nagyon tetszett! Külön örültem annak, hogy nem volt kínos a kapcsolat az anyjával, ami (számomra) egy csomó sorozatot tesz tönkre ez a jaaaaj nem mondhatom el…..(itt nagyon finomam oldották meg az esetleges kínosnak ígérkező párbeszédeket). Egyetértek a kritikával, karakterek nagyon jók, világépítés zseniális, és tetszett a fokozatos bővítés és az, hogy hagytak bőven a későbbiekre is anyagot. Jöhet a folytatás!

hallak65 - 2017. 01. 22. 21:58

Én imádtam. Főleg h tele van del Toro utalásokkal. És nagyon úgy tűnik, hogy a Hellboy világában játszódik, vagyis legalább ott volt a második részben egy troll market nevű hely.

Blobov - 2017. 01. 22. 21:59

Megint bosszankodom egy sort: gyakorlatilag minden új Netflix tartalomhoz van román felirat vagy szinkron, magyar még sehol. Pedig ez a gyerekek számára nézhetőnek tűnik.

Skate - 2017. 01. 22. 21:59

Netflix animációsai közül jelenleg a DreamWorks Dragons-szal vagyok szinten (abban is van valamilyen szinten átívelés) és The Adventures Of Puss In Boots-ba kezdtem bele. Trollhunters felé is kacsingatok, eddig viszont nem jutott rá idő, belenézzek.

crashland - 2017. 01. 23. 13:47

rohadt jo volt, imadtam.

Valaki - 2017. 01. 23. 15:06

Múlthéten, hála a netflix offline opciójának, le is daráltam egy 20 óràs repülöút alatt. Ezt a világépítést és következetességet tanítani kellene élöszereplös sorozatoknál is. Várjuk a màsodik cseptört!

Cardas - 2017. 01. 23. 20:35

meglepően jó lett, tegnap bepróbáltam a cikknek hála és ma éjjel le is lesz tudva az évad.

rol001 - 2017. 01. 23. 21:01

Én is csatlakozom a dícsérők táborához. Még kb. az “évad” felénél járok, de eddig nagyon tetszik. Ahogy a kritikában is írjátok, kissé How to train your Dragons, kissé Gravity falls ami mind-mind pozitív referencia részemről.
A szereplők kedvelhetőek, felnőtt fejjel is nevetek a részekben egy-egy jó poénon.
Nálam mindig pozitív pont, ha egy sorozaton látszik, hogy átgondolt, jó az átívelő sztori. És itt ez megvan.
Amit én is sajnálok , hogy nincs magyar felirat/szinkron, így alapból sajnos kevesebben fogják elkezdeni. Pedig megéri!

Scale - 2017. 01. 31. 22:08

Én múlthét szombaton fejeztem be; hát valami elképesztően jó volt, nem is hittem, hogy ennyire tetszeni fog. Borzasztóan jó karakterek, jó hangok, nagyon jó történet, és fantasztikusan gyönyörű képi világa van.

Nagyon remélem, hogy lesz második évad, hiszen erősen cliffhanger a vége, és örülnék, ha Jimnek találni tudnának egy hasonló hangot, mint Antoné volt.

(Btw, egy kis Walking Dead: Steve hangja Steven Yeun, akit nagyon furcsa volt a TWD után ennyire más hanghordozással hallgatni :D :D Viszont igen jól hozta Steve bunkó karakterét és egy ideig a pöszeségét. :D )

dinnyemano - 2017. 02. 11. 22:37

Ó, én sosem nézek animációsokat, de mivel itt nagyon jókat olvastam róla ezt bepróbáltam s dara lett belőle.
Nagyon megszerettem a szereplőket!
Úgy sajnálom, hogy nem tudom még a gyerekeimmel megnézetni szinkron híján… reméljük lesz majd!

Raisen89 - 2020. 02. 20. 21:42

Totál véletlenül akadtam rá, bepróbáltam, és hatalmas…. kellemes csalódás. A Dragons (Sárkányok) után végre még egy animációs sorozat, amit lehet imádni. végignézve a 3 évadot, zseniális cucc volt!!!! MÉG, MÉG!

winnie - 2020. 02. 21. 05:03

akkor most jöhet a 3below, meg a nemsokára bemutatásra kerülő másik spinoff, meg mondjuk a dragon prince, stb. nagyon jó és hasonló animációk vannak még a piacon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz