login |

Hinterland (Y Gwyll) – írta Eloise

2017. 01. 23. 14:50 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A Hinterland egy igazi walesi széria, ami nemcsak azt jelenti, hogy ott játszódik, hanem azt is, hogy walesi nyelvű, bár tény, hogy a BBC-n már egy angol nyelvű (vagy inkább kétnyelvű, olykor feliratos) változat ment le, és itthon a Netflix-en is így érhető el. Sokan emiatt lehet, hogy nem adnak esélyt neki, de akkor kihagynak egy igazán kiváló, klasszikus, noir krimisorozatot.

Főhősünk Tom Mathias nyomozó, akit a sorozat elején helyeznek át Észak-Walesbe. A terep nagyon szokatlan számára, nem ismeri a walesi nyelvet és kultúrát. Emellett ezen a területen nagyon sokan élnek mezőgazdaságból. A farmok nagy távolságra vannak egymástól, az emberek pedig sokszor eléggé zárkózottak és nem kedvelik az idegeneket.

Azonban mintha a hely hangulata tökéletesen passzolna a főszereplő lelkiállapotához. Az első perctől világos, hogy valamilyen tragédia elől „menekült” el. A második évad első részében pedig arra is fény derül, hogy mi történt vele.

Az őrmestere, Mared Rhys az első perctől a tökéletes szárnysegéd szerepét tölti be. Ezen a helyen nőtt fel, ismer szinte mindenkit. Rendkívül lojális és hivatástudó, de együttérző is. A szülei segítségével, de egyedül neveli a lányát, akit talán időnként kissé elhanyagol, és néha nehezen választja szét a munkáját és a magánéletét. Annak ellenére, hogy emiatt időnként vitáznak a lányával, nagyon jó a kapcsolatuk, mondhatni irigylésre méltó.

A csapat még két taggal rendelkezik, akik örömömre idővel egyre nagyobb szerepet kapnak. Lloyd elsőre egy stréber könyvmolynak tűnik, de az évadok során egyre inkább bebizonyítja, hogy tud ő kemény is lenni. Sian rendkívül ambiciózus, viszont ha a helyzet úgy hozza, a szívére hallgat. Rajtuk kívül még felettesük, Brian Prosser kapitány kap szerepet, aki az elején még csak parancsokat osztogat, később viszont az események középpontjába kerül.

Az első évad még a klasszikus egy eset/rész-felépítésű, de a másodikban megjelenik egy átívelő szál, ami a harmadik legvégén csúcsosodik ki. Addig folyamatosan kapjuk az újabb és újabb információkat, időnként egy-egy esettel fűszerezve. A sorozatot több helyen jellemzik a misztikus jelzővel, ami a hangulatára értendő, nem arra, hogy természetfeletti lények jelenének meg benne.

Ha másik krimihez kellene hasonlítanom, akkor elsőre a Wallander ugrana be. Hasonló a táj, az esetek és a két főszereplő jelleme. Itt viszont van egy nagyon jól felépített átívelő szál, ami a Wallanderre annyira nem jellemző. Ezen kívül annak ellenére, hogy a legtöbb jelenetet Mathias nyomozó uralja, a többiek, különösen Mared, elég sok figyelmet kapnak.

A színészek kiváló munkát végeznek. Kiemelésre leginkább a főszereplő, Richard Harrington szolgált rá, aki beleadja a szívét a munkába. Amire szükség is van, mert a Hinterland hangulata nagyon sajátos. A készítők folyamatosan igyekeznek belevonni a tájat a történésekbe, a visszaemlékezésekbe. És gyakoriak a ködös vagy sötétedős jelenetek.

Remélhetőleg lesz folytatás, de egyelőre nincs még hír a negyedik évadról, pedig az évadzáró alapján számtalan új helyzetet hozna, amire nagyon kíváncsi lennék. (A sorozat többféle verzióban található meg. A walesi és angol nyelvű változatok mellett van 8-9-8, illetve 4-5-4 részes évados is – utóbbi mindössze egy epizóddá fogja össze a dupla részeket.)

5 hozzászólás Ne habozz!

Ancsa - 2017. 01. 23. 15:08

Nagyon örülök, hogy van erről a sorozatról írás, köszi szépen! Hátha minél többen felfedezik maguknak. Nemrég fedeztem fel, kb. két hete végeztem ki. Nagyon de nagyon tetszett – én is a Wallanderre mutogatnék, akinek az bejött, annak ez is be fog.
Nagyon de nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Zseniális, Richard Harrington előtt meg le a kalappal!!

Btw. úgy látszik kicsit figyelmetlen vagyok, melyik részben jött az át, hogy Mared-nek besegítenek a szülők a gyereknevelésbe? Erre valahogy nem emlékszem, nekem leginkább az van meg, hogy egyedül neveli a lányát.

Eloise - 2017. 01. 23. 15:29

Ancsa: Lehet, hogy én magyaráztam bele.Volt egy rész ahol mintha egy idősebb pár lett volt a lányával otthon. Azt feltételeztem, hogy a szülei.

Lemoni - 2017. 01. 23. 17:33

Ég a képem, már régóta a daralistámon van a Happy Valley-val együtt, aztán mindig előreveszek valami mást. De most majd igyekszem megemberelni magam, főleg, hogy imádom Wales-t is.

Monya - 2017. 01. 23. 19:48

Láttam egy interjút Harringtonnal, fogalmatlanságnak beillő szerénységgel vonogatta a vállát, hogy nem gondolja túl a karaktereit, nem marad szerepben, ő csak egy színész, akinek az a dolga, hogy megtanulja a szövegét, és elmondja. Miközben én tátott szájjal lestem minden mozdulatát a sorozatban, mert gyakorlatilag egy nézéssel, vagy egy szemöldökrándítással elmesélt egy fél életet :D de ez nagyjából minden szereplőről elmondható, csodálatosak.
És hihetetlenül szépen fényképezték, volt, hogy leállítottam, és gyönyörködtem a beállításokban.

SztupY - 2017. 01. 24. 11:08

Csodálkoztam is miért nincs róla semmi a junkien eddig, pedig ha jól tudom még pár baftát is nyert (igaz “csak” wales-it)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz