login |

Sneaky Pete: az 1. évad

2017. 01. 23. 21:36 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Gondolom, egyéni probléma, de az egyben kiadott évadok kezdenek zavarni, főleg mert egyre többen csinálják. Teljesen azt sugallják, hogy “a mienk vagy”. A Sneaky Pete-nél konkrétan nem is értem, miért így kellett terjeszteni, amikor olyan jó cliffhangerjei vannak a vége felé, hogy tűkön ülve várnánk a folytatást.

A House készítője és a Breaking Bad főszereplője által írt pilotról ezer éve írtunk, tipikus Amazon-modellben lett berendelve (a showrunner a Justified készítője, Graham Yost lett), tehát az első rész fogadtatása alapján. Az akkori kritikámat elnézve teljesen jogosan, hiszen a Sneaky Pete baromi jól indul.

Azért röviden a történet: egy frissen szabadult szélhámos lenyúlja a cellatársa személyazonosságát, és beköltözik annak rég látott családjához, akik viszonylag tárt karokkal fogadják. Bevonják a családi bizniszbe, ami óvadékokkal kapcsolatos melót jelent.

Persze Pete-et üldözi a múltja, szóval egy régi adóssága miatt kénytelen az új családját is átverni. Viszont ez nem olyan egyszerű, hiszen egyre több sötét titok derül ki, szóval két óra kezd el ketyegni, és ott kell zsonglőrködnie közöttük.

Először elmondom, hogy miért jó a Sneaky Pete: mert szélhámosos sorozat. Mindjárt összeveszünk rajta, de a Hustle óta nem volt ilyen korrekt zsánerdarabban részünk. Mondjuk realistább helyzetekkel operál, mint az említett, de a rövid és hosszú conok felépítése baromi jó. Bár ezt csak az fogja igazán élvezni, aki kitart a végéig.

Ha valamennyire leköt az elején a sorozat, akkor mindenképp érdemes végigtolni. Ez a legpozitívabb dolog amit tudok mondani róla. Míg eleinte akár háttértévének is elfért volna, az utolsó 3 rész csont nélkül legördült. Mondjuk erről a szemét befejezések is tehetnek, tudják, hol kell abbahagyni.

És akkor el is jutottunk a problémához: a Sneaky Pete az 5. rész környékén indul be igazán. Onnantól igazán izgalmas, addigra elfelejtik a “Vajon le fog bukni?”-klisét, és a sok részen át épített dolgok elkezdenek összeérni. Azt hittem, hogy a heti ügyek úgy töltik majd ki az építkezést, mint a pilotban tették, de nincs így, teljes átívelés megy végig.

Azt mindenképp ki kell még emelnem, hogy bár gondolom, a költségvetés nem volt az egekben, de a maximumot kihozták belőle. Persze vizuálisan csak egy remek iparosmunka a végeredmény, de nagyon organikusan oldják meg, hogy sok rész alig pár szobában játszódik, mert így is működik a nagyobb szál.

Arról nem is beszélve, hogy a szereplőgárda milyen jó. Nem elég Peter Gerety és Margo Martindale rutinja, de Giovanni Ribisi eleinte távolságtartó, jól helyezkedő szélhámosa remek.

Bryan Cranston pedig hab a tortán, mivel engem is meglepett, hogy végül hány részben szerepelt. Mondhatni ő üldözi a főhősünket, bár többnyire csak a klubjában osztogat parancsokat, így nem kellett annyira sokszor ott lennie a forgatáson.

Viszont a pontozás jó szívvel is csak 7/10 lehet. Mondom ezt úgy, hogy az 5. résztől tényleg beindult, de az előtte kidobott 3-4 óra miatt nem lesz klasszikus sosem ez a szezon, és emiatt illik simán a szombaton elővett témámhoz.

Azt már tudjuk, hogy lesz második évad, és két baromi jó cliffhangerrel le is tették az alapjait.

9 hozzászólás Ne habozz!

hallak65 - 2017. 01. 23. 22:17

Én közel két évet vártam erre a sorozatra. Úgy látszik hiába. Az első rész zseniális volt és egész szériaízalt sorozatot sejtett a könnyedebb fajtából. De menet közben ugye jött a showrunner váltás és vele a sötétebb hangulat. Egyszerűen a karaktererek a nagyszülőkön kívül kiforratlanok. A szőke csajt nagyon a háttérbe szorították. A fiatal lányt dettó. A lezáró átverés is mintha a semmiből jött volna. Nem, hogy utalások nem voltak, de képesek voltak visszahozni a második részben feltűnt kínai fickót, hogy hű meg há mekkora hacker. Ha ekkora hacker volt eddig is, miért kellett megkeresni az öreg feketét, hogy találjon valakit, aki meghackeli a börtönt? Részemről 5/10 (ööö mennyire politikailag korrekt az, hogy öreg fekete? Evvel mindig bajban vagyok :))

Brynden Rivers - 2017. 01. 23. 22:57

Azt észrevettétek hogy a Justifiedból mennyi szereplő jött át (az egész Bennett-klán, kivéve, Dickie azaz Jeremy Davies)? Meg a Dexterből, Americansből is voltak páran.

Én nem érzetem kidobottnak a 2-4. részt. A 3. részben Mr. Success karaktere pl. üdítő volt. Az ex-barátnő Katie, a rendőr Taylor karakterét illetve lényegében az egész karakterek közötti viszonyrendszert azok a részek alapozták meg.

A 4. rész vége meg ütött, és a főszál szerves része volt.

A főszereplő kicsit nehezen volt megszokható, de a karakterfejlődése finoman volt ábrázolva, és Giovanni Ribisi végig jól egyensúlyozott a szimpátiát kiváltó hozzáállás és a sunyiság határán. Érdekes volt még a földhözragadtabb megközelítése a szélhámoskodásnak, könnyed trükkös sorozatból már van elég.

Kedvenc idézet:
“- Anything else?
– You ever have to fake a seizure?”

Összességében lehet 1 évad pont elég volt ebből, egy jó zsáner-regénnyi kerek történetet kaptunk.

@hallak65: Ha a szőke csaj alatt Marin Ireland-ra gondolsz, neki elég fontos szerepe volt az utolsó részekben.

Gevin - 2017. 01. 23. 23:20

Nagyon rég láttam ennyire laza, mégis komolyan és baromi jól felépített sorozatot. Lehet,hogy sosem lesz klasszikus, és soha nem is megy igazán mélyre (pedig helyenként lenne rá lehetőség), de a karakterek hihetetlenül kedvelhetőek.

Én mindig is bírtam Ribisit, és tény, hogy a különc szerepek mennek neki a legjobban, de nálam telitalálat az a “citromba haraptam, és csíp” pofa, amit vág minden második jelenetben.

Az első részben külön kiemelném, amikor először válik Pete-té. Ahogy magára ölti az idióta cellatársa mosolyát az ördögien vicces.

Cranstonról süt, hogy imádja a szerepet, minden másodpercben lubickol, de talán pont ezért nekem az elején kicsit sok volt. Utána viszont zseniális a kegyetlen, de ravasz főnök szerepében.

A cliffhangerekkel egyetértek. Egy nap alatt daráltam le 8 részt, de nagyon nehezen bírtam abbahagyni.

A con-téma pedig alapból a gyengém, talán a Cage féle Trükkös fiúk óta (akkor ejtettek a legjobban pofára, bár még taknyos kölyök voltam).

Egy szó, mint száz, nálam betalált. 8/10

wellwellwell - 2017. 01. 24. 10:04

nekem is bejött, szerintem pont, hogy nem sötét, sokkal sötétebb irányba el lehetett volna vinni

SPOILER

gyakorlatilag mindenki mindent megúszott…
várom a következő kört. :)

lalakov - 2017. 01. 24. 16:27

Üdítő színfolt a mai palettán, bár örülnék ha kiderülne a következő évad végén, hogy ki is ő valójában.

Silvio - 2017. 02. 14. 12:42

Az első részeknek 2-3 alkalommal kellett nekifutnom, lassú kezdés után viszont kurvára tetszett a befejezés, hatással volt rám, a Hustle-t is imádtam, várom a 2. évadot.

Snoopyzit30 - 2018. 03. 06. 10:33

Két nap alatt daráltam le és nekem bejött. Valóban az 1.rész az nagyon lassú, ott még gondolkodtam is, hogy maradjak-e, de nem bántam meg.

Volt benne jó pár fordulat, amire nem számítottam. Egyetértek a kritikával azért 7/10-es sorozat ez, mert az első 3-4 rész nagyon lassú olyan 6/10-es, de aztán meg 8-9-es részek is vannak a végén és összességében egy nagyon élvezhető sorozat.

Bírom, hogy mindenki sneaky a családban, szóval kicsit furcsa is, hogy az igazi Pete az hogyan illene ide (aki nem tűnik egy észkombájnnak). Bryan Cranstont jó volt újra látni, imádtam minden percben. Amióta volt a BB, megnéztem sok filmben is. Remélem a későbbiekben is lesz még szerepe valamilyen formában.

Tetszett a befejezés is. Jöhet a 2. szezon.

Tempes - 2018. 10. 23. 10:16

Az első rész után én is gondolkodtam, hogy maradjak-e, de nem bántam meg. Három nap alatt daráltam le, csak ajánlani tudom.

freel - 2019. 07. 22. 19:08

Számomra is kiváló szórakozás volt.
9/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz