login |

No Tomorrow: vége az 1. évadnak

2017. 01. 24. 19:50 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Kezdek tendenciát látni abban, hogy nagyon, nagyon jól kezdő sorozatok esetében az 5-8. résznél erős visszaesést tapasztalok, hogy aztán a szezonzárásra vagy kilábaljanak belőle, vagy sem. A No Tomorrow kilábalt és az évad végén ismét megvillantott valamit abból, amiért nagyon jó volt nézni ősszel. (Én így vélekedtem a kezdésről, de human-nek is nagyon bejött.)

Mivel a CW nem rendelt be további részeket a szezonra, így nem tudni, hogy mi lesz az egy órás komédia sorsa (nem áll túl jól a szénája), de az legalább már kiderült, hogy valóban közelít-e az apokalipszis, szóval egy nyitott kérdéssel kevesebb. (Komolyabb lezárást nem kaptunk, de cliffhanger sem érkezett, inkább csak látni, hogy még bőven lenne mesélnivalója a készítőnek.)

A No Tomorrow a kezdetekben az abszolút feelgood hangulatával és szeretnivaló karaktereivel fogott meg. A történet abszolút másodlagos volt. Nyilván a bakancslista jó katalizátor, a közelgő apokalipszis pedig érdekes csavar, de utóbbi szál, hogy igaz-e vagy sem, hogy Xavier őrült vagy sem, annyira nem érdekelt.

Az első 4-5 részben a sorozat tele volt nagyon ötletes nüanszokkal, részletekkel, amikből látszott, hogy mekkora odafigyeléssel készülnek a jelenetek – így hirtelen a 12:59 ugrik be, vagy az olyan gegek, mint a ‘No to marrow’ – mindkettő 1-1 másodperces, de zseniális. Mint ahogy jó volt látni, ahogy rátalálnak a saját hangjukra, s azon belül a visszatérő stiláris megoldásokra (a jelenetek egymásra vágása a mondatbefejezésekkel nagyon fun).

Számomra kicsit az árnyékolja be a szezon értékelését, hogy félúton elkezdtek azzal próbálkozni, hogy mélységet adnak a sorozatnak, s ezt elsősorban a drámafaktor feltekerésével próbálták meg elérni. Lehet, hogy így volt valós, meg logikus, de nekem annyira nem hiányoztak a többfrontos (már anyuék szála is gáz volt, de utána jöttek a többiek) szakítások meg haragszomrádok, amik nagyon lehúzták a részeket. (Tudom, hogy kell a konfliktus, de lehetett volna kreatívabban is.)

Másrészt pedig az eleinte marha fun listázás később kötelező pipálgatássá vált pár részen alatt: történt valami banális dolog, és rögtön kiderült róla, hogy rajta volt a listán, whatever. Nem volt több komoly vágybeteljesülés, száguldás, vagy szirtről való leugrálás – sőt, amikor átmentek My Name Is Earl-be és múltbéli dolgokat akartak jóvá tenni, akkor végképp aggódni kezdtem. (Aláírom, mindkét szálat elfogadhatóan játszották ki.)

Ez utóbbi fronton megjelent pár mellékszereplő, akik közül nagyon kevés ütötte meg a főszereplők szintjét (a férj debil pillanatai ugyan olykor viccesek voltak, de nálam ő volt a mélypont, bár a semmiből(?) született szakállas haver is nulla volt), és tőlük vették el a játékidőt. Oké, volt, amikor nem sajnáltam, hogy kevesebb Xavier-t kapunk, mert valamiért idővel egyre többször tették tahóvá őt (ld. sztrájk, vagy a csajozása)…

Az 1×11 végén a gokartozással végre visszatért a feelgood és az utolsó két rész, a behozott aszteroidás mellékszál ellenére (vagy éppen azért?) már az első pár epizód szellemiségét idézte meg, és ekkor érkezett el az a pont, amikor komolyabban aggódni kezdtem volna a karakterekért (Evie tervei, Deirdre bejelentése) – érzelmileg eléggé betaláltak. Talán megtudjuk, hogy mi lett volna a terv hosszabb távon…

Azért mindenképp remek, az arcra mosolyt varázsoló kis sorozatnak tartom a No Tomorrow-t, két nagyon sármos színésszel (Joshua Sasse-t már a Galavant-ben felfedeztük, de Tori Anderson idei ‘felfedezés’) és jópofa karakterekkel (Kareema!). Az pedig, hogy az apokaliptikus, bakancslistás tematika ellenére képesek volt végig egy fő díszletben, a munkahelyen maradni – már eleve művészet.

UPDATE: A sorozatot elkaszálták, nem lesz folytatása. A CW készített azonban egy epilógust.

10 hozzászólás Ne habozz!

wellwellwell - 2017. 01. 24. 20:11

aranyos volt, túlélhetné.

fm! - 2017. 01. 24. 20:18

A ‘No to marrow’-on a mai napig röhögök, az hatalmas volt. Sajnos a sztrájkos résznél engem teljesen elvesztettek… :\

harmundo - 2017. 01. 24. 20:30

Én is azt éreztem, hogy az elején erősen kezdett, de a közepénél kicsit leengedett, viszont a vége nálam nagyon betalált.

Összességében tetszett a sorozat, részemről 7/10.

Seth (GIE) - 2017. 01. 24. 20:50

hatalmas sori, a legjobb az újoncok közül.
Lehet már tudni, hogy lesz-e 2. évad? Nagyon remélem!
Hank kegyetlen arc :D

winnie - 2017. 01. 24. 21:01

“Hank kegyetlen arc :D”

prrff! prrff! vagy nem tudom, hogy kéne írásban interpretálni azt aznugyanmározós röfögését:)

dinnyemano - 2017. 01. 24. 22:17

Én is szerettem az elejét, de valahol a közepén tényleg belefáradtam. Most hogy nézem, a sztrájkolós rész óta nem volt kedvem hozzá (1×8)…
Majd ha nem lesz semmi jobb, egyszer ledarálom a fennmaradókat, de már nem olyan izgi… (Peak tv? :) )

Reborn - 2017. 01. 24. 22:47

Valaki leirhatná spoilerbe tényleg jön e a világvége, és ha igen mivel is van vége köszi :D

Natale - 2017. 01. 25. 00:14

Mindenkivel egyetertek, pontosan ezeket gondoltam en is. A vagasok nagyonn jopofak! Es miattuk nehol nehany egeszen felnott poen is becsuszott, az egyik kedvencem amikor Evie mondja Xaviernek hogy I love you, kinos szunet, vagas, Evie es Kareema beszelgetnek, Evie:
“It just slipped out!”
“That’s why I do kegels.”

Kicsit mar-mar olyan mint amikor az Arrested Developmentben kettevagtak az f-betus szot es a masodik fele ment normalisan, az elso meg flashbackben.

winnie - 2017. 01. 25. 07:48

reborn:

SPOILER

a világvége jön, de persze próbálják a tudósok elhárítani. vége pedig azzal van, hogy xavier ebben segít, evie pedig a fülöp-szigetekre utazik.

Meli - 2017. 01. 25. 14:46

Jó lenne még egy évad…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz