login |

Frequency: vége az 1. évadnak

2017. 01. 26. 20:01 - Írta: winnie

35 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

That’s one small victory for the space-time continuum or whatever the hell this is.

Komolyan, mintha egy megakadt lemez lennék, de befejeződött a Frequency első szezonja is, és ez a CW-sorozat is nagyon, nagyon jó kezdés után hozott némi visszaesést középtájon, hogy aztán remek pár epizóddal tudja le az évadot. Az időutazós időmegváltoztatós, pillangóhatásos krimi folytatása erősen kétséges, de legalább itt sem kaptunk óriási cliffhangert az arcunkba. (Persze komolyabb lezárást sem, de a legtöbb kérdésre választ kaptunk.)

A Frequency első pár része egy átívelősnek álcázott heti esetes nyomozósra hasonlított, de ezek a heti ügyek (volt vagy kettő?) hamar eltűntek és szinte minden az átívelésnek lett szentelve, illetve a fő ügynek – ki is derült, hogy kicsoda a Nightingale. Az eset egészében egy nagyon erős sötét tónust adott a sorozatnak – talán ezért sem lett olyan sikeres, a fő gonosztevő tényleg hátborzongatóan mocsadék volt olykor.

Más kérdés, hogy hiába volt szó sorozatgyilkosról, nem sok időt fedett le ez a 13 rész, szóval nem is nagyon gyilkolt az illető, így bármennyire is az volt a cél, hogy Raimy megmentse Anyut, valahogy sosem volt meg a komoly fenyegetettség, és a feszültség hiányát meg is sínylette olykor a Frequency.

Az mondjuk kicsit fura volt, ahogy előadták a megoldást, hiszen a nézők szinte biztosak lehettek már az 1×10 környékén, hogy a rendőrök rossz nyomon vannak, köszönhetően annak, ahogy az írók megírták a szálat, azonban mégis úgy kezelték az egészet, mintha nekünk is azt kéne gondolnunk, amit a rendőröknek. Konfúz. (Azt mondjuk bevallom, hogy a végén bedobott red herring új karakterrel kicsit átvertek engem is, de azzal nem, hogy ki nem volt sorozatgyilkos.)

De valójában nem is annyira a krimi izgatott engem, hanem az idő…, nem ‘utazás’, de a párhuzamos síkok okozta galibák. Nagy meglepetésemre azonban azok után, hogy a pilotban és még valamelyik első részben elég komolyan kavartak, a folytatásban, egészen az utolsó 2-3 részig szinte semennyire. (A pilotvetítésen filóztunk is azon, hogy fogják kezelni a pillangóhatást, hogy annyi minden megváltozik mindig. Nos, így kezelték, nem változtattak sok mindent.)

Szerencsére a végén erősen ráfeküdtek a jelen megváltoztatására, s nyilván ennek is köszönhető, hogy sokkal jobban magával ragadtak ezek az epizódok, mint a középtájiak. És ahogy kulminálódtak az események, egyre többször volt nagyon hatásos látni egymás után a gyerek és a felnőtt Raimy-t (hogy mi lett belőle), illetve azt, hogy a két főszereplő rendőr mennyire a végletekig merészkedik azért, hogy pontot tegyen az ügy végére.

A zárás a csavarokkal és felismerésekkel nálam abszolút betalált, némelyik mellékkaraktert is nagyon jól elvarrták, még Moreno szedett-vetett szála is valamennyire feljebb lépett. Hátha azt is megtudjuk, hogy milyen szerepe lett volna a fantomcsaládos Gordo-nak egy második szezonban, mert kizárt, hogy csak arra tartották, ami ebben a 13 részben jutott neki.

A Frequency nemcsak időbuherálós krimi volt, hanem egy igencsak érzelmes romantikus és családi dráma is – szerintem sokat számított az ítéletemben az, hogy a fő, apa-lánya szál csont nélkül bejött. És persze az utolsó részekben vártam, hogy kapunk megint egy Raimy/Raimy-jelenetet is, amire valamennyire azért sor is került, de nem annyira, hogy potyogni kezdjenek a könnyeim.

Azért így is hatásos volt a lezárás. És az egész évad tekintetében is jár a pacsi.

UPDATE: A sorozatot elkaszálták, nem lesz folytatása. A CW készített azonban egy epilógust.

35 hozzászólás Ne habozz!

Alterego9 - 2017. 01. 26. 21:16

Én voltam az egyik aki a pilotnál találgattam hogy hogyan lehet értelmesen megcsinálni ezt hogy egy hosszú cselekményben végig a rendelkezésükre álljon a Köbüki-rádió.

Sajnos ez volt az egyik negatív tippem, úgyhogy dobtam az egészet ahogy ez nyilvánvalóvá vált.

Egyszerűen ez az egyik minimumon, hogy egy komolyan vehető sorozatban a szereplők ne legyenek annyira butára megírtak, hogy ami problámát én tíz perc alatt megoldok (például hogy hányféleképpen lehetne kihasználni az információs időutazást), azt ők ne oldanák meg legalább néhány nap alatt.

winnie - 2017. 01. 26. 21:23

sokfelekeppen kihasznaltak, folyamatosan odavissza adogattak az infokat, azzal szerintem nem volt gond, igy sikerult a gyilkost is elkapni. meg egyebkent is tobbszor a karakterek masik idovonalbeli enjet kerestek meg, stb. mindossze nem tortent olyasmi par resz utan, ami komolyabban valtoztatott volna a fohos jelenjen.

_Peter - 2017. 01. 26. 22:06

Tetszett az évad, mindig hozott 6 pontot minimum. Az idővel játszós sorozatok közül csak ezt néztem végig. És CW-hez képest is elég rendben volt. Sötét hangulat bejött, csak annyi lelkizés volt amennyi kellett. Két főszereplő működött. (rész közben jutott eszembe elfelejtettem Peyton List-et az eyecandy szavazáson) Ha lesz 2. évad lehet játszani a dilemmával: megmentették anyut, de így meg Gordo apja halt meg.

cherockee - 2017. 01. 26. 22:30

Remélem folytatják, nagyon tetszett.

fm! - 2017. 01. 27. 06:54

Ezt is a közepén dobtam, mint a No Tomorrow-t, túl lassú, túl érzelmes lett, a vége meg nem érdekel annyira, hogy visszatérjek. Mindig megfogadom, hogy CW-t soha többet, idén két kivételt tettem, azt is hiába. :)

Running - 2017. 01. 27. 09:36

5 rész után kaszáltam, rém ostoba a forgatókönyve, a színészek sem viszik el a sorozatot. Kár érte, lehetett volna ebből is valami, de nem így.

Moncsi - 2017. 01. 27. 14:27

Nekem 5 rész után nem volt hozzá türelmem, lécci mondja meg valaki, hogy ki volt a sorozatgyilkos?

winnie - 2017. 01. 27. 16:19

moncsi: nem az addig megismert szereplok kozul kerult ki.

rie - 2017. 01. 28. 20:24

Sziasztok,
Mit lehet tudni? Lesz folytatás?

Snoopyzit30 - 2017. 01. 28. 21:53

Nekem legjobb 2016-os újonc (mondom ezt úgy hogy 31-et próbáltam be és ebből 25-nek végig is néztem az 1.évadát). Öröm volt nézni minden percét, ha jól figyelt az ember, akkor volt is min agyalni végig az egész évad során.Az az 1-2 heti ügy is kellett, hiszen úgy tudtunk meg információkat az egész jelenség “működéséről”. Üde színfolt volt a fa-elmélet atyja is és 2 gyilkos sikerült is elkapnik, az egyik Goff, a másik meg a diakónus. Az is remek ötlet volt, hogy a fia kattant be a terrorizálástól meg ahogy látta meghalni az anyját. Látszik, hogy nem aludtak az írók. Az érzelmi rész is baromi jól volt adagolva és még az atom idegesítő anyuka karaktere is egész feljavult. Gordó szerepével is lehet még játszani bőven. Egy csomó kérdés vetődött fel, ami még megválaszolatlan maradt, rengeteg lehetőség van ebben a sorozatban, lehetne folytatni még simán.
Ami most bennem kérdés, hogy az első variációban ugye azt mondja a gyilkos srác a diakónusnak a börtönben, amikor meglátogatja, hogy 20 éven át Megan miatt tartóztatta meg magát a további gyilkosságoktól, de aztán amikor Raimy unszolására Frank elmegy hozzájuk és azt követően Robbie megöli Magent, akkor Raimynek az örsön Satch ugyanúgy azt mondja, hogy 20 évig nem gyilkolt a Nightingale. Mivel Megan már nem élt így ő nem tarthatta vissza, max a tény, hogy kiderült, hogy az apjuk a sorozatgyilkos és ha ő tovább gyilkolászott volna, akkor hamar rá terelődött volna a gyanú (mint ahogy Robbie fia is megkapta az iskolában, hogy ki is volt a nagypapi).
Még egy pozitív dolog, ami tetszett, hogy a diakónus először még csak ugye befesti a haját szőkére meg a szakállát is és napjainkban is elég normálisan néz ki, ám amikor a “napjainkban” az, hogy már 20 éve börtönben van, akkor meg egy megőszült, ráncos, meggyötört vénember kinézete van. Hát igen, ezt teszi a börtön. Viszont tetszett, hogy még erre is odafigyeltek.
Még sok ilyen sorozat kellene. Tavaly – az Underground-ot nem számítva – ennyire nem jött be semmi, mint ez.
Bár gyanítom kasza lesz, mert különben már berendelték volna. SHAME!

Bazsi - 2017. 01. 28. 22:20

Csatlakozom, én is nagyon szerettem, jöhet a 2.évad! Soha rosszabbat!

Thomas - 2017. 01. 28. 23:24

Hasonló a véleményem, jó kezdés után baromira leült, sokáig csak ment a vontatott nyomozgatás, nem sokon múlt, hogy kaszáljam. Valamiért kitartottam, és nem is bántam meg, az utolsó 2 részben megint azt kaptam, amit vártam ettől a sorozattól, hogy változzon a jelen, komolyabb kölcsönhatásban legyenek egymással a síkok, és meg is keverték párszor a felállást. Sajnos ezt lehet csinálni egy filmen, vagy pár részen át, de folyamatosan nem, sok volt erre a sztorira ebben a formában a 13 rész.

És azt továbbra is tartom, hogy a castingot elszúrták, bár legalább Riley Smith-t sikerült megkedvelnem a végére, pedig a Nashville-ben nagyon nem bírtam:) Még Mekhi Phifer volt, akitől nem mentem falnak, amúgy ritka ellenszenves cast, pedig Devin Kelley-t még nagyon bírtam a Resurrectionben.

winnie - 2017. 01. 29. 06:04

” Mit lehet tudni? Lesz folytatás?”

itt van a sorozatról szóló összes posztunk, itt lehet mindig csekkolni, hogy történt-e berendelés: http://www.sorozatjunkie.hu/tag/frequency/

egyelőre még nincs hír 2. évadról, májusig fog döntés születni.

rie - 2017. 01. 29. 12:08

Köszi winnie! Azért kérdeztem,mert twitteren az egyik fordító azt írta,hogy kaszálták. De akkor ez nem hivatalos.

Saszta - 2017. 01. 30. 23:17

Végre én is eljutottam a végégi. :)

Nekem személy szerint nagyon tetszett az egész, bár tény, hogy a közepén kicsit tényleg leült a dolog, de azok sem voltak annyira vészesek. Unni egyiket sem untam, az apa-lánya kapcsolat gyönyörűen volt ábrázolva, imádtam minden jelenetüket. :)

Az anya tényleg nem volt túl jó casting, s igazság szerint a diakónuson és a két főszereplőn kívül a többi nem volt túl fényes, de zavarónak sem volt mondható.

Az időkavarással sem volt túl nagy problémám, bár tény, hogy a közepén nem nagyon használták ki az ebből adódó lehetőségrengeteget, de legalább nem estek át a ló túloldalára. És szerintem rendesen kihasználták főszereplőink a rádiós kapcsolatukat egymással.

Az is kifejezetten tetszett, hogy szinte mindenki magánéletébe kaptunk egy apró bepillantást, hogy kinek milyen a családi háttere. Egyedül Stan Moreno kapott csak az utolsó pillanatban ilyen jelenetet, pedig az ő karaktere érdekesebb is lehetett volna, ha az ő szálába is jobban bepillantást nyerhettünk volna.

Engem mindenesetre megvettek kilóra ezzel a visszafogottan érzelmes, időkavarás családi drámával, jó volt hétről-hétre követni a sorozatot. :)
Szóval részemről is jöhet az a 2. évad, hiányozna, ha nem lenne folytatása.

Petyka - 2017. 02. 11. 08:29

A 10. rész 1:33-nál azt írják “June 10th, 1993” és a magyar narrátor is az 1993. június 10-e dátumot mondja, az szituáció kronológiailag viszont egy 2016-os esemény utáni.

Miután az események két idősíkon, 1996-ban és 2016-ban történnek, ez valahogy nagyon nem illik a képbe.

Hiba lehet, vagy valami ismeretlen csavar? Vagy én siklottam át valami felett?

Linkelem a képkockát:
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=957vlcsnap_2017_02_11_08h.png

solymosgyu - 2017. 02. 11. 10:04

Lesz folytatása?

winnie - 2017. 02. 11. 10:50

majd májusban eldől.

winnie - 2017. 02. 11. 10:51

Petyka: nem tudom, mi volt, de voltak korábbi, tábori eseményekre is flashback-ek, nem az volt a jelenetben?

Petyka - 2017. 02. 11. 22:07

winnie: Nem, arról szól, hogy Joe Hurley borotválkozik, Meghan meg ott ül, közben szól a tévé, és arról beszélnek, hogy a polgármester 100.000 dollárt ajánlott fel annak, aki Joseph Hurley, feltételezett Nightingale gyilkos hollétéről, aki az elmúlt 20 évben 20 nőt ölt meg. Meg Meghant is keresik. Tehát ez már azután van, hogy a 9. részben Raimy megtalálja Hurley feleségének a mumifikálódott holttestét, és meglövi Hurley karját. A tévé szerint 2016-os eseményeket látunk, de kiírva 1993 van, és ez érthetetlen.

Petyka - 2017. 02. 11. 22:08

Azt elfelejtettem írni, hogy letöltöttem a feliratfájlokat, azokban rákerestem, ez az egyetlen alkalom, amikor kiírták, hogy 1993.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 13. 09:16

@Pletyka: ezt már kiveséztük az évadkibeszélőben! Valószínű a készítők részéről egy baki, az 1993 ugyanis azokra a jelenetekre vonatkozik, ahol a gyerekeit szívatta.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 13. 09:17

Ja bocsi elírtam a nevedet :-P

Petyka - 2017. 02. 13. 19:11

Snoopyzit30: Köszi, megtaláltam, kár érte. Nagyon sokat rombolt az élményből ez a hiba. Szó szerint elb@szták az élményt.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 13. 19:32

@Petyka

Ne emlékezz azért rá így, egy nagyon jó kis sorozat volt. Egy idő múlva jó lesz darálva visszanézni és még jobban odafigyelni a részletekre. Szerintem egyébként nem lesz folytatása – de ne legyen igazam – mert a CW már szinte mindent berendelt, ha akarná folytatni ezt is berendelné. Aztán majd lehet rám cáfol az élet, májusban megtudjuk.

Petyka - 2017. 02. 14. 19:36

A 10. rész óta azon kerregett az agyam, hogy talán valami féreglyuk játszik be, amin keresztül mennek bizonyos rádióhullámok? És amin keresztül az időben mozog a diakónus? És hogy emiatt nem tudták 20 év alatt elkapni, mert mindig 1 lépéssel előrébb volt, hiszen el tudta kerülni a múltbéli hibáit, amikkel lebukott?

Erre kiderül, hogy egy hiba, egy baki… ez nagyon nagy csalódás.

Azért köszi a biztatást. ;)

RoyStampler - 2017. 02. 14. 21:36

Én most fejeztem be, és abszolút nem bántam meg. Engem is megfogott a hangulata, jók voltak a szereplők, és tetszett a történetvezetés. Az utolsó epizód is bejött, de…

*SPOILER*

…kicsit kapkodós volt. Gordo apjának halála olyan gyorsan történt, hogy ha épp akkor pislogtál, lemaradtál róla, és a karakter egyébként is csak egy sornyi szöveget kapott az egész részben, majd Gordonak jutott még egy gyors szomorú közeli a jelenben. Így nem volt semmi értelme ennek a fordulatnak; ha kivágják ezt a pár másodpercet, fel sem tűnik. De a legfurább Stan, aki ebben az epizódban kapta a legtöbb karakterizálást, és ezáltal pont most kezdett el érdekelni; nem az a baj, hogy a meglövésének következményeit nem ismerjük meg (ezt nyilván egy esetleges második évadra tartották), hanem az, hogy a 12 előző részben összesen nem jutott ennyi idő a karakter árnyalására, jobb megismerésére. És akkor még gyorsan bedobtak egy csomó dolgot, amivel – gondolom – a második évadban terveztek foglalkozni, pl. Daniel érdeklődése a rádiózás iránt, a rádió összetörése, Frank balesete (ami a pillangó-hatás miatt persze már anélkül is máshogy alakulhat, hogy ebbe direkt beavatkoznának), na és persze Robbie last minute felbukkanása.

*SPOILER VÉGE*

Én örömmel vennék egy másfél órás lezáró filmet.

Snoopyzit30 - 2017. 05. 08. 22:54

“A CW elkaszálta a Frequency-t – ez hivatalos”

Brü-hü-hü :-(

Snoopyzit30 - 2017. 05. 15. 19:47

Ezt az epilógus dolgot szerintem nem kellett volna már erőltetni. Korábban valami lezáró filmről volt szó, erre belefullasztották a sorozat végét egy nyáltengerbe.

Juni - 2019. 04. 01. 16:12

Én még csak a 4. résznél tartok, de azt nem értem, hogy az apa megmentése előtt miért csak 3-at gyilkolt a Nightingale, aztán hagyta abba, míg a megmentés után már 9-et és folyamatosan nyomja még a mai napig is? Mi miatt állt le akkor?
Illetve azt mondja a csaj az egyik részben, h 28 éves, az első részben meg emléxem, hogy a megmentés után a dundi szomszéd csávó mondja, hogy apád 5 éve halt meg 34 éves korában. Ha a fater 5 éve 34 éves volt, akkor most lenne 39, a csaj meg 28? 11 évesen lett lánya? Ezt ne értem.

winnie - 2019. 04. 01. 16:48

az elsőre választ fogsz kapni, a gyilkos valamiért leállt, a másodikra: hat éves korukban hagyta el, 20 évvel korábban. és 5 éve halt meg. ha más hangzott el, lehet, hogy félreértés – nem 20 éve volt 34 éves az apa? csak mert a későbbi énje idősnek van maszkírozva.

Juni - 2019. 04. 01. 17:23

Ha megnézed az első részt, akkor a vége felé, mikor az apa mégis megmenekül, utána a csaj a jelenben kirohan a pajtából és találkozik a dundi, furcsa szomszédgyerekkel. Ő mondja, hogy apád meghalt 5 éve, 34 éves korában.
Amúgy ezzel a dundi gyerekkel nem lesz valami? Nekem olyan furcsa és gyanús. :)

Juni - 2019. 04. 01. 17:45

Meg úgy emlékszem, az egyik részben a fater kérdezi, hány éves most a lány és ő azt mondja, hgoy 28, erre a fater elneveti magát, hogy hűha, akkor a lány idősebb, mint ő.
TEhát akkor 20 éve 27 vagy az alatti a férfi, tehát 20 év múlva 47 körülinek kéne lennie, és ha 5 éve halt meg, akkor 42 kellett volna, h legyen. Ezért nem értem, miért 34-et mond a dundigyerek. De lehet, csak rossz fordítás. Magyarul nézem.

Juni - 2019. 04. 01. 18:08

Okés, megvan a gond. Megnéztem angolul is és ott 43 évesen halt meg. A magyar szinkronban mond 34-et. Kicsit diszlexiás volt a szinkronhang. :D

Juni - 2019. 04. 01. 18:18

Bocsi, sajnos mindig imádtam a matekot és nagyon le tudok akadni ilyesmiken a való életben is. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz