login |

Délelőtti videó 3.: 13 Reasons Why

2017. 01. 27. 11:20 - Írta: DennyKeh

22 hozzászólás | kategória: video,

Még augusztusban írtunk róla, hogy a Netflixre készül a 13 Reasons Why (Tizenhárom okom volt) című könyv alapján egy sorozat. Korábban keringtek arról hírek, hogy Selena Gomez fogja életre kelteni az öngyilkosságot elkövető főhőst, de hamar kacsának bizonyultak, Gomez ugyanis a képernyőn kívülről, a produceri székből fog irányítani.

Megérkezett hozzá az első promó, amit a tovább mögött meg tudtok nézni. A sorozatot március 31-én teszik elérhetővé. Szereplők: Alisha Boe, Amy Hargreaves, Brandon Flynn, Christian Navarro, Derek Luke, Devin Druid, Dylan Minnette, Justin Prentice, Kate Walsh, Katherine Langford, Miles Heizer, Ross Butler.

22 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2017. 01. 27. 11:31

Ennyi alapján, nem. Köszönöm.

Snoopyzit30 - 2017. 01. 27. 11:48

Nálam is passz.

winnie - 2017. 01. 27. 11:57

én még mindig kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz, de ez a teaser nem mond többet, mint az alapsztori és a színészek neve, hiszen eddig is tudtuk, hogy egy öngyilkos lány mesél a haláláról, illetve megmutatták, hogy kik játszanak benne:) mindenesetre remélem, vagy ez, vagy a riverdale jó tinédzseres sorozatnak bizonyul.

Dalmayr - 2017. 01. 27. 12:07

Továbbra is tartom amit akkor írtam. Az ötlet jó, de a könyv rossz. Tudom, hogy ez nem a könyv lesz, de nálam ezek továbbra sem okok az öngyilkosságra. Az a baj, hogy ezeken valószínűleg nem változtat majd a netflix, végül is erről szól a történet. Pedig kihozhatnának valami jót belőle. Majd a vélemények után eldől, hogy belenézek-e.

winnie - 2017. 01. 27. 12:17

” de a könyv rossz. ”

na igen, ez az, amit nem tudok, szóval csak bízok, illetve bíztam abban, hogy a tényleg jó tinis sikerkönyvek közé tartozik, és nem azok közé, amiket felkaptak, de valójában gyengék.

ananiila - 2017. 01. 27. 12:38

A könyv tényleg rossz, leginkább azért, mert borzasztóan rossz az üzenete. Csak remélni tudom, hogy a sorozat ezen finomít. Az okok nevetségesek, szinte minden tini átesik rajtuk, mégsem lesznek öngyilkosok. Üresek lennének a sulik, ha mindenki ilyen kis nyámnyila (vagy inkább bosszúvágyó) lenne.

Vivi - 2017. 01. 27. 13:27

A könyvet olvasás közben érdekesnek találtam, de a végére csalódott lettem. Valóban ki lehetett volna hozni többet, jobbat az alap ötletből.
Én vártam a sorozatot is, de számomra ez a teaser nagyon kiábrándító. Felszínes, buta tini sorozatnak tűnik, a lehető leggagyibb fajtából. Nem hittem volna, de ez alapján még a könyvnél is rosszabb lesz. Egy ilyen történetnél a misztikusságra, illetve a belső érzésekre, mélyre kéne evezni. Csak azért meg gimnazistákról szól, nem kellene feltétlenül ilyen felszínes, bugyuta megközelítést követniük a készítőknek. Én egy komolyabb, színvonalasabb sorozatot vártam. És igen, tudom, hogy ez még csak egy pár másodperces “hangulat alapozó” videó, ez alapján nem lehet igazságosan megítélni, de nekem ez jött le belőle.

Alterego9 - 2017. 01. 27. 13:36

“Az okok nevetségesek, szinte minden tini átesik rajtuk, mégsem lesznek öngyilkosok”

Elég idétlenség úgy olvasni egy könyvet, mintha a remekül megindokolt öngyilkosság demonstrációját várnád tőle.

Minden tini átesik rajtuk, és sokan nem lesznek öngyilkosok. De sokan igen. És akik igen, azok jellemzően nem azért mert az életük objektíven nézve földi pokol lenne, hanem mert az ilyen apróságok néha pont szerencsétlenül adódnak össze, néha rásegítenek egy meglévő klinikai depresszióra,

Alterego9 - 2017. 01. 27. 13:43

Az érdekes, hogy egyébként a könyv nem volt túl hosszú, az egyes okok voltak vagy 20 oldalasak, tehát ha egy évadot ki akarnak hozni belőle (és adná magát a 13 epizód), akkor elég sok mozgásterük van az egyes jelenetek kibővítésére.

Egy jó rendezéssel nagyon durván ki lehetne hangsúlyozni hogy az egyes apróságok a lány szemszögéből hogyan álltak össze, hogy közöttük milyen volt az élete és milyen benyomások erősítettek rá folyamatosan.

Ugyanakkor annyiban igaza van a kételkedőknek hogy ezt nagyon el is lehet rontani. Én empatizálni tudtam a főszereplővel az egymondatos narrációs utalások, magyarázatok alapján is, de aki nem, az főleg nem fog ha ezek nem jelennek meg a filmen, hanem csak ügyetlenül leforgatják a 13 jelenetet és úgy jön át mintha ezek csak random események lettek volna egy átlagos tini életében, nem pedig egy nyomasztó kényszerpálya érzetét keltették volna.

DarkEagle - 2017. 01. 27. 14:21

Maga az ötlet nem rossz amúgy és nagyon aktuális is, nyilván ezért is vették elő. De erről eszembe jut a One Tree Hill pl. Két dolog miatt is. Ugye 3. évadban Jimmy srác fegyverrel hadonászik a kiközösítés miatt meg egyéb dolgok miatt. NA, ott baromi jól meg lett oldva ez a dolog. Valami hasonlót várnék el itt is de ez inkább tűnik TIPIKUS “tini vagyok és az egész világ bekaphatja” meg “szar az élet nem akarok élni, nem szeretnek ezért kinyírom magam” dolognak.

Ami másik dolog. Szintén az OTH világított rá nálam arra, hogy mitől is lesz Bestseller egy könyv. Nos, ha van befektetőd SIMA ügy Bestsellert csinálnod a szar könyvedből is. Megveszel belőle 10-20 ezer példányt azt már megy is a listára és mindenkit el kezd érdekelni te meg visszakapod 1 hét alatt a ráfordított összeget. :D
Szóval a lényeg, hogy nálam ezzel már rég nem adnak el semmit, hogy “BESTSELLER”.

Netflix, az oké, de már az előzetes alapján is azt mondom, hogy ez csak a MTV-ről átvett sorozat Netflixre mert a hangulata is tök olyan. Még nyomokban sem hasonlít a Netflix stílusra. Nagyon “tinis”.

winnie - 2017. 01. 27. 14:22

“Nos, ha van befektetőd SIMA ügy Bestsellert csinálnod a szar könyvedből is”

igen, ahogy azt móricka. aki olyanokat is szokott mondani, hogy egy filmet csak erősen kell reklámozni (nagyon, nagyon erősen) és siker lesz – mert ugye, amit írsz, az reklám, csak annak elég bonyolult, macerás és költséges fajtája az egyszerű helyett. de vajon miért nem jut ez eszébe a gyártóknak? talán, mert rájöttek, hogy az emberek nem olyan hülyék, mint azt móricka hiszi. az erősen nyomott film is lazán megbukik, mert akkora a választék, hogy amit az ember nem akar elfogyasztani, azt nem fogja.

egyébként vicces lehet belegondolni, hogy mennyi idő lenne egy pár vagy pár tucat könyves készlettel rendelkező viszonteladótól felvásárolni. ráadásul a bestseller fogalma sem azt jelenti, hogy sok példány el fogy belőle x boltban.

egyébként az a négy nagybetű kivételesen fontoskodónak tűnik a monitor elől:)

smileyboy - 2017. 01. 27. 14:34

Mi jogunk van megmondani azt, hogy mi elég ok egy öngyilkossághoz? Szerintem ilyen kijelentéseket tenni nagyon is elfogult dolog. Soha nem tudhatja az ember, hogy a másik ember egy eseményt hogyan él át. Lehet, hogy ami X-nek semmiség, az Y-nak hatalmas trauma. Nem vagyunk egyformák, minden ember máshogy reagál a környezetre. Ennyire egocentrikusan nem lehet gondolkozni a világról, mert pofára fogunk esni a végén.
Amúgy olvastam a könyvet, szerintem korántsem olyan rossz, mint az emberek gondolják, csak tényleg a “rosszat” látják bele, holott ha kilépnének az énközpontú világnézetükből lehet máshogy látnák az egészet.

DarkEagle - 2017. 01. 27. 15:16

Nem akarlak kiábrándítani Winnie de a könyvek és a filmek közt ég és föld a különbség. A filmek nézettségét nem úgy számolják, ahogy a könyvekét. Ráadásul ott nem 10 ezres példányszámban kellene jegyet venned hogy sikeres legyen a film hanem több milliót.
Míg egy könyv esetében már 10.000 eladott példány után is rányomják, hogy “bestseller”.

Egyébként nagyon bírom, hogy ennyire naiv ennyi idősen is. :D

1. Bestseller szó szerint azt jelenti, “legjobban fogyó” könyv.

2. Szerinted nem hülyék a nézők/olvasók? Akkor miért lett sikeresek az Alkonyat, a Szürke 50 árnyalata és társai? :D

Szóval most kivételesen nagyon rossz ellenpéldákat hoztál fel mert a film biznisz nagyon nem úgy megy mint a könyveké. Az olvasók többsége a “Bestseller” jelzőre kapja fel a fejét. A komolyabb olvasók, mint pl én, amikből, lássuk be, manapság már nagyon kevés van, válogat. Ha ez nem így lenne akkor a fent említett shitek nem lennének sikeresek.

Amúgy az hogy valamit nagybetűkkel írok csak azt jelzi, hogy kiemelem, nem azt, hogy kiabálok, vagy nagyképű vagyok. :D

Ripazha - 2017. 01. 27. 17:38

A könyv felépítése tetszett, az ötlet is, olykor fogtam a fejem a csajon, de úgy voltam vele hogy legalább betekintést nyerhetek ezltal, szerintem még mindig ütős’ ötlet lett volna hangoskönyvként’ is kiadni… :D de senki nem foglalkozott vele… :D
Kíváncsi leszek a sorozatra, érdekel mit hoznak ki belőle, mást egyelőre nem vonok le következtetésképp, a promó meg egész jó…

Alterego9 - 2017. 01. 27. 17:39

@Winnie, @DarkEagle, Mindkettőtöknek igaza is van meg nem is.

A bestseller-lista önfelvásárlással való meghekkelése tényleg egy bevett csalási forma, és tényleg élveznek egy előnyt azok a könyvek amiket egy nagy kiadó így akar reklámozni.

Ugyanakkor ténleg nem igaz hogy bármiből igazi sikert lehet csinálni, épp azért mert ez válik a beugrószintté évi több száz regénynek, ezek közül továbbra is az olvasók döntik el, mi lesz az igazán népszerű.

A Twilight nem azért lett sikeres mert a szerzője visszavásárolt tízezret, hanem mert utána a rajongók felvásároltak több milliót, pont ebből és nem bármelyik másikból, mert jobban tetszett nekik.

Ugyanakkor a 50 Shades of Grey erre borzalmas példa, az pont egy amatőr írású Twilight fanfictionként indult aminek a szerzője végül átírta benne a neveket hogy kiadhassa indie e-könyvként. Minden marketing vagy ráfordítás nélkül lett sikeres a trendekkel szemben, olyan könyvként amit nagy kiadó piszkavassal se érintett volna, nem hogy bele fektetett volna. Azért jött be, mert eleve egy kompakt kis netes rajongóbásissal rajtolt, ami még fanfiction korából maradt meg.

Az ilyenek tényleg nem azért történnek mert te vagy az Utolsó Komoly Olvasó, hanem mert másoknak tényleg más az ízlése mint neked.

Tibi - 2017. 01. 27. 17:44

A könyv nagyon megosztó, rengetegen imádják, sokan nem szeretik. Ez van akkor, ha olyan tabutémáról szól valami, mint az öngyilkosság.

Én személy szerintem másodszori olvasásra is imádtam a könyvet.

Ananiila - 2017. 01. 27. 18:05

“Elég idétlenség úgy olvasni egy könyvet, mintha a remekül megindokolt öngyilkosság demonstrációját várnád tőle.”

Tehát egy 13 okom volt című könyvtől “idétlenség” elvárni, hogy “remekül megindokoljon” egy öngyilkosságot, amit a csaj előre kitervelt egy bosszúhadjárattal megspékelve?
Lehet, hogy tényleg “idétlenül” nagyok az elvárásaim, de tudod mit, ez egy ifjúsági könyv nem egy jól megírt pszicho-thriller, így legyen igazad elengedem ezt a dolgot.
Rég voltam tini, talán ezért nem tudom kellően beleélni magam Hanna lelkivilágába, pedig nagyon empatikus vagyok, túlságosan is.
A legnagyobb bajom nem is ez.

Pont azért, mert ez ifjúsági könyv és nem egy thriller, kiindulni abból, hogy a lány pontosan, hideg fejjel megtervezi nemcsak az öngyilkosságát, de a bosszúhadjáratát is a 13 kazettával szerintem nagy hiba. Sőt egy olyan fiút használ fel erre, aki semmiről sem tehet, ennek ellenére bűntudatot kelt benne.
Ez, hogy jön össze azzal az üzenettel, amit a könyv sugallni akar? Hogy figyeljünk egymásra, nem bántsuk a másikat, vegyük észre a másik segélykérését.

Ezt a könyvet tinik olvassák főleg, ezért érzem különösen problémásnak azt, hogy ők vajon mit szűrnek le belőle.
Ez egy olyan téma, amivel kapcsolatban körültekintően kell eljárni, különösen úgy, hogy az író tudta, hogy kiknek írja a könyvet.

Jó az alapötlet, de borzasztó a megvalósítás. Az író férfi a főszereplő tinilány, talán itt a probléma.

Ananiila - 2017. 01. 27. 18:16

Bestseller olyan könyvből lesz, amit az is megvesz és talán el is olvas, aki évente 3 könyvet vesz a kezébe.
Az pedig olyat vesz v. kap ajándékba amit agyonreklámoznak vagy valahogy felkapnak. (netes közösség)
Csak így lehetett siker pl. a szürke, mert amúgy ritka nagy fos, ahhoz képes ez a 13 egy remekmű.

winnie - 2017. 01. 27. 19:51

“Csak így lehetett siker pl. a szürke, mert amúgy ritka nagy fos”

vagy úgy, hogy szerették annak ellenére, hogy volt, akinek nem tetszett. mert nem csak egy könyv lett nagy siker, hanem a folytatásai is, illetve a film – nálunk kiváltképp, döbbenet volt látni az első hétvége all time vagy majdnem all time rekordját.

igazából mindig ott a kulcs, hogy sok könyvet reklámozhatnak, sok könyvet kaphatnának fel, de valamivel ki kell tűnnie annak, ami valóban meg is ugorja ezt a szintet. és ehhez általában elengedhetetlen az, hogy rátaláljon a közönségére egy bizonyos célcsoportban.

az persze tény, hogy egy szint után öngerjesztővé válik a folyamat, de ezt a szintet nem egyszerű megugrani.

jessm - 2017. 01. 27. 23:18

Azzal egyetértek , hogy voltak hibák a kivitelezéssel és egy két indok gyenge volt. ÉS a már említett OTH résznek a nyomába sem ér , az valóban megrázó volt ebben a témában.
Viszont nem tiniként olvasva, azért át tudtam érezni az indokokat. Nekem forma miatt tetszett a legjobban a könyv, de összeségében tetzsett és várom, hogy mit hoz ki belőle a netflix.

Brynden Rivers - 2017. 01. 31. 13:27

A Netflix csinált egy young adult sorozatot is.

Csak bővítik a termékkört, nincs itt semmi látnivaló.

Sheera - 2017. 02. 04. 23:21

Szerintem ez tipikusan az a könyv, ahol nagyon sokat tudna hozzátenni a sorozat. Én is kicsit csalódott voltam, miután elolvastam, de a könyv lényege pont az, hogy a legtöbb ember, különösen a tinik, nem azért ölik meg magukat, mert olyan sok okuk van rá. Egyszerűen csak úgy érzik, hogy elvesztették az irányítást az életük fölött. Nyilván ez nem érthető annak, aki sosem érzett így. A könyv csak egyoldalúan leírta a történetet, az olvasóra bízta az értelmezést. Így aki átérzi a helyzetet, az szereti a könyvet, aki nem, az pedig nem. Ennek a kontrolvesztésnek a jobb bemutatásával a sorozat jó lehet, bár a trailer alapján én sem erre fogadnék.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz