login |

The Missing: kezdett a 2. évad – írta gromit

2017. 01. 27. 14:50 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

That girl who came back after all those years kept in a basement… She wasn’t free when she left that place. She was still a prisoner…

Az antológiaszerű The Missing második évadáról már régóta lehetett tudni, hogy egész másféle történetet fog elmesélni, mint az első szezon.

A főszereplők közül csak a “méhész” francia detektív (Tchéky Karyo) tér vissza, és nem is, vagy nem csak, egy gyerek eltűnését dolgozza fel, hanem előkerülését. Nos, ez a nagy időközökkel jelentkező angolos sorozatozás átka is, hogy a beharangozás óta több hasonlót is láthattunk (The Family, Thirteen, The OA), amik egy része ráadásul nem nagyon nyerte el a tetszésemet, de bizakodhattunk, hogy a The Missing hozza majd a kívánt, sőt, elvárt szintet.

Röviden: bizony, hozta a szintet.

Köszönhető mindez a kissé szokatlan (itt tulajdonképpen már szokásos), de átgondolt dramaturgiának, aprólékosan felépített karaktereknek és cselekménynek, amiben (eleinte) mindig több kérdés merül fel, mint amennyit megválaszolnak, de idővel mindenki és minden jel a helyére kerül. Addig is nagyon jó alapot kapunk egy kitalálós-összerakós játékhoz, ha valakinek megvan a türelme is hozzá.

Végül nem csak Julien Baptiste-ot láthatjuk újra, hanem a családját is, de érezhetően a nyugdíjas nyomozó lesz főszerepben, felesége a fontosabb mellékszereplők között van jelen. A főcímzene is maradt, ami kellően meg is alapozza a hangulatot. (Természetesen a képi anyag változott.)

A mostani fő helyszín egy brit katonai támaszpontnak is otthont adó német kisváros. Felütésként láthatjuk a lázadozó, csuklóján pókhálós tetkót rejtegető angol Alice Webster eltűnését az iskolaudvarról, pontosabban a kerítésen túlról, konkrétan iskolakerülés közben. Aztán, 11 évvel később egy jóval idősebb, rossz állapotban lévő lány tántorog a városka felé, összeesik, a mentőben pedig egy francia nevet bír kinyögni: Sophie Giroux.

Ezzel bonyodalmak egész sorát indítja el, teljesen felborítva a Webster család (David Morrissey és Keeley Hawes) életét, akik az eltelt hosszú idő alatt a maguk módján alkalmazkodtak az Alice nélküli mindennapokhoz. Bár várták haza, változatlanul hagyott gyerekszobával, de az új helyzet teljesen váratlanul, mondhatni felkészületlenül éri őket.

A The Missing egyik fő ismertető jele továbbra is a párhuzamos történetmesélés, de nem úgy, ahogy az 1. évadban megszoktuk, vagy itt a kezdő jelenet alapján is még gondolnánk. Ebben a szezonban a két aktív idősík közül a régebbi nem az eltűnés ideje lesz, hanem már az előkerülésé, míg a másik már a két évvel későbbi jelen.

Igazából rövid idő telt el a kettő között, de a különbség markáns, már ami a karaktereket illeti. Figyelni kell nagyon, de ha nincs is kiírva a képernyőre az évszám, szinte mindenkihez van támpontunk (az öcsinél kevéssé), pl. a hajviselet, egy sebhely vagy terhes pocak – amik már önmagukban is képesek fontos kérdéseket felvetni.

A tovább mögött folytatom, spoileresen.

Hiába merőben eltérő a két évad eltűnési esete, a legutóbbi ügy se múlt el nyomtalan, se a karakterek életében (említés szinten elő is kerül az előző), se a nézőben, aki akaratlanul is hasonlítgat.

Legalább annyiban, hogy a dramaturgiai szerkezet felismerése és elismerése mellett hamar feltűnik, hogy most is van egy megszállottan nyomozó figura, csak épp nem az egyik szülő, hanem most a nyugdíjas detektív lesz az, akit elkapott a gépszíj. Aki még háborús övezetbe is hajlandó elmenni, ha ez kell az igazság kiderítéséhez.

A komótosabb tempó és az információk lassú csepegtetése ellenére is mozgalmas lett az évadnyitó.

Az írók nem teketóriáztak, nem vártak sokat a meglepő fordulatok elpotyogtatásával (bár nem kételkedünk, hogy lesz is még), a jelen idősíkja elég hamar két sokkoló tényt is elárul. Amikor a láthatóan diszfunkcionálissá lett család Alice-t készül meglátogatni, még azt hittem, a lány kórházban vagy szanatóriumban van. De nem… Ráadásul úgy tűnik, a haját vesztett Juliennek sincs sok hátra.

A The Missing első évadja se volt egy könnyed menet, de a második felvonás ilyen nyitánnyal még nyomasztóbbnak ígérkezik. Nem csak arról szól, hogyan változik meg a család élete Alice váratlan felbukkanására, hanem újbóli, most már végleges (végleges?) elvesztése után is.

Természetesen most is feltűnik pár karakter, akik egyelőre csak a rejtélyességet erősbítik, szerepük csak később válik majd világossá, és persze a rész végi, szinte közhelyes kétség, hogy valóban a régi Alice tért-e vissza. Alice megváltozott. De vajon csak a személyisége, ami a fogságban eltöltött hosszú idő után érthető is lenne, vagy igazából is egy másik személy?

… but most importantly, I believe that girl was not Alice Webster.

Az induláshoz kaptunk kérdéseket és fordulatokat is bőven.

8 hozzászólás Ne habozz!

gd42 - 2017. 01. 27. 19:35

Mindenkinek csak ajánlani tudom. Mostanában volt elég problémás nyomozós és eltűnt/fogságban tartott, majd megkerült gyerekekről szóló sorozat is, ez remekül emeli át számos sorozat leghatásosabb elemeit, plusz az idősíkok variálása miatt izgalmasabb is, mint hasonló témájú társai, mert sokkal jobban tudnak játszani a részek közti cliffhangerekkel.

Sok krimit nézek, a Missing második évada az egyik legfrissebb és az utóbbi évek legélvezhetőbb darabja, annak ellenére, hogy az első évad annyira nem jött be.

Ricsi - 2017. 01. 28. 15:11

Az első évad is szerintem átlagon felüli volt, de ezzel a másodikkal még rátettek egy lapáttal, nekem még a finálé hátra van, de biztos vagyok benne, hogy az sem fog csalódást okozni!

Pipacs - 2017. 03. 11. 23:55

Köszi, hogy írtatok róla, megvolt a második évad, és nekem is jobban bejött még az elsőnél is. Remélem, lesz még folytatás, s azt is, hogy méhészkémmel, szeretem ezt a karaktert! :)

Candy - 2017. 05. 26. 19:24

2 nap alatt ledaráltam a 2.évadot,mert annyira izgalmas volt. Az első évad is tetszett,de ez a 2.évad felülmúlta azt.Szép lassan,csodásan felépített sorozat. Néznék még szívesen egy 3.évadot. :)

Viry80 - 2017. 10. 27. 09:46

Hát szavakat nem találok, annyira tetszett a második évad! Nálam simán verte az elsőt. Le a kalappal az írók, a színészek előtt, valami fantasztikus volt. Nagyon szívesen néznék ebből még sok-sok évadot! Csak ajánlani tudom mindenkinek!!! Én nagyon sokáig hezitáltam, hogy belefogjak e, de sajnálom, hogy nem néztem meg sokkal előbb. Mondhatom, hogy az utóbbi évek legjobb sorozata volt ez!

hamupipacs - 2018. 03. 15. 13:35

Pár nap alatt daráltam le. Iszonyat jó volt!

Spoiler!

A nyomozónő terhesen, meg anélkül. Na mire összeállt a kép, az időrend!
+
Csak annyi még, hogy az erdőbe térkép, felszerelés nélkül bemegy egy katona tudván a veszélyekről?

Azt hiszem belevágok az első évadba is!

Luther10 - 2018. 06. 17. 18:02

Nagyon jó sorozat,nekem is jobban tetszett mint az első de minkettő a legjobbak között van szerintem.

Snoopyzit30 - 2019. 08. 19. 07:55

Ez a sztori is nagyon erős volt, bár volt néhány nem tetsző fordulat és érzelmileg sem lökött annyira a mélybe, mint az 1. évad, de megéri rászánni az időt, mert jók a színészek (kivéve Sophie ő iszonyú idegesítő volt) és a történetvezetés is nagyon a helyén van.
A spinoff Baptiste is tetszett, de nem volt ezen a szinten, ahol a Missing 1-2. évada.
Azt azért meg kell hagyni, hogy nem egy délutáni, könnyed szórakozásról van szó, fáj nézni, de ezek a sorozatok már csak ilyenek. Végig a fotelbe szegezik a nézőt, nem tudsz várni, nézned kell azonnal a következő részt.

8/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz