login |

Pilot: Riverdale

2017. 01. 29. 15:50 - Írta: human

38 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

Két fiatal kimegy a közeli folyóra csónakázni a CW idei újoncában, de csak az egyik tér vissza. Ez kiborítja a kisváros bilijét. Ennyiből még bármi lehetett volna, de a pilot annyira nem segít belőni a végleges minőséget. Vagyis…

Szóval a történet tényleg ennyi, egy eltűnt 17 év körüli gyerek felrázza a kisvárost. Az eset rengeteg sötét titok felszínre kerülésének lesz katalizátora. Na jó, azért van itt újonc gyerek az iskolában, aki épp igyekszik ribiből normális emberré válni, meg a nyáron szexivé váló fiú, meg fiú-lány barátság, ahol az egyik többet akar, meg meleg legjobb barát, meg minden ami még kellhet egy tinisorozathoz.

A szereplőgárdára csak azt tudom mondani, hogy szép. Mármint kinézetileg. Még a legutolsó geek gyerek is. És ezt nem is negatívan értem, mert a képi világ alapján ez a koncepció, mivel a sorozatra is a szép jelző illik. Gondolom azért ez a megközelítés, hogy a tökéletes külsőségek között így még durvábbak lehessenek a kiderülő sötét titkok.

Nem is tudom mihez hasonlítsam a képi megvalósítást. Sorozatilag olyasmi, mint egy Ryan Murphy agymenés, például a Glee első évadja volt. Olyan meseszerű, nem a tényleges valóságban játszódó. Szappanopera, de kicsit mégis több. Mondjuk ez már a történetre is érthető.

Azért ragadtam le a külsőségeknél, mert szerintem az az egyetlen, ami miatt esetleg előtte ragadhat a néző. Legalábbis a pilot nagyon az alapozásra ment el, szinte minden karaktert felvillantottak, elhelyezték őket a sakktáblán, de egyéniség senkiben nincs egyelőre, szóval más nem nagyon fog marasztalni minket.

Azért a technikai megvalósítás sem tökéletes, mert a vágás és írás néha iszonyat mélységekbe tud lesüllyedni. Komolyan, a karakter csak áll és “te azért csinálod ezt mert ez és az” módon magyaráz egy percen át. Szinte kínos volt nézni, hiába szánták laza és mégis kemény jeleneteknek ezeket, amik jóvá teszik az őket elsütő karaktereket.

A vágás pedig… néha a párbeszédeknél nem is értettem, hogy mennyire elcseszték a ritmust. Tippre ez is direkt történt, de nagyon zavaró volt.

Rendben, nem kerülgetem tovább: néhol a Friday Night Lights ugrott be a post rock miatt, kár, hogy egyáltalán nem illett a pilotba. Sajnos a Veronica Mars is felrémlett sokszor, főleg a tinik szüleinél, viszont teljesen negatívan, mert itt valahogy nem találták el az arányt a túlzás-szórakoztatás között.

A képregényt nem ismerem, nem tudom mennyire köpi szembe a sorozat (elvileg az Archie Comics karaktereit használják), viszont számomra pont azért nem működött a Riverdale, mondjuk 5/10, mert nem merték a túlzásokat teljesen magukévá tenni. Mindezt egy olyan sorozatban, ahol egy helyszínelés közben pont az a karakter áll a kordonon kívül, aki hangosan el is mondja a semmibe a “megérdemelte” mondatát, mert ő csak ennyi építést kap a történetben.

És tele van hasonló pillanatokkal a pilot.

38 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2017. 01. 29. 17:02

Gyönyörű SZ.A.R! És akkor elmondtam mindent.
Én se tudtam volna jobban leírni, annál, ahogy Human tette. Első pillanatban megvett kilóra a látvány. Csak, hogy a történet, a karakterek annyira klisések, egyediség nélküliek, mintha egy félig megevett tortára újra rányomtak volna egy kiló habot, hogy kitöltsék a hiányzó részt.

Igazából minden tipikus karakter megvan, csak a vicces néger hiányzik, meg a kaszás gyilkos. :D

Egyébként, hogy válaszoljak a kérdésre. Nem, ennek semmi köze a képregényhez! A nevek egyeznek, meg 1-2 apró jellemvonása a karaktereknek, de szinte teljes mértékben átvariálták az egészet. Lényegében csináltak belőle, az előzetesben is említett TVD, Gossip Girl szerelemgyereket, ráadásul, szerintem, bár tény, hogy nem láttam de eléggé hasonlít a Pretty Little Liarsre is. Asszem annak is valami hasonló az alapja, hogy meghal valami csirke (itt csávó) és kiderülnek a titkok.

Nálam instant kasza volt, pedig a CW ezzel nagyot húzhatott volna, de ideje rájönniük, hogy a CW-n már nem menő a Gossip Girl meg a TVD stílus.

Pedig tényleg minden adott volt a sikerhez, de engem az is meglepne, ha ez megélne egy teljes évadot, pláne ilyen nézettséggel.

Talán annyit, bár ez szinte Istenkáromlás, a látványról nekem a Hart of Dixie ugrott be. Csak ez annak a sötétebb változata de az is ugye hasonlóan szép látvánnyal volt megáldva.

winnie - 2017. 01. 29. 17:24

akár azt is mondhatnák, hogy nincs konkrét képregény, aminek átvenné a történetét, egy több évtizedes múlttal rendelkező képregénycsalád van több ezer karakter (ugye van/lesz pl. josie and the pussycats, sabrina the teenage witch és sok mindenki más), s ezeket használják majd persze mai környezetben újragondolva, olykor esetleg kölcsönözve képregényes motívumokat, de elég ránézni a kiadó képregényeire, és kiderül, hogy ennek teljesen más a stílusa.

viszont azt nem tudom, hogy szuperhősöket, illetve természetfölötti is akarnak behozni ebbe a világba?

“a CW-n már nem menő a Gossip Girl meg a TVD stílus.”

ez az, amit nem lehet tudni, hiszen nem nagyon volt mostanság ilyen sorozat, hiszen általában nem a stílusra fizetnek be a nézők, hanem a sorozatra. a stílus csak a premierre hozhat nézőt, megtartani nem fog. (ld. a 90210 és a melrose place egyike kvázi siker volt, a másik bukta. nem mellesleg utóbbinál is gyilkosság volt a középpontban.)

plusz az is tényező lehet a sorozatnál, hogy szemben a másik két újonccal, ez rögtön nemzetközi viszonylatban is heti világpremier a netflixen, így ha nem is olyan jó a nézettség, a netflix kompenzálhat (azt mondjátok, inkább töltsem le, ne netflixen nézzem?:), szemben a no tomorrow-val és a frequency-vel, amiko februárban kerülnek fel darálásra a netflixre, bár azt nem tudom, hogy csak amerikában vagy itthon is. egyelőre nem írják, hogy jönnének itthonra.

Silas - 2017. 01. 29. 17:25

10 percet bírtam belőle… 10 percet!!

zso17 - 2017. 01. 29. 17:36

Szerintem is nagyon gyenge volt. A képregényeket nem ismerem.

Lemoni - 2017. 01. 29. 17:42

Én személyes sértésnek, azaz az agyam elleni súlyos támadásnak értékeltem azt a kb. 15 percet amit láttam belőle, de úgy kell nekem, miért próbálkozom annyi pofára esés után még mindig a CW-val. Ez a stílus már 10-15 éve idejétmúlt, a tehetségtelen szereplők még ennél is rosszabbak , ennyi értetlen “mitiskénejátszanom” arcot ritkán látni, ezek még eyecandynek is bambák.

piszuka - 2017. 01. 29. 18:12

brutális kliséhalmaz, indokolatlanul szétsminkelt lányokkal.

superpityu - 2017. 01. 29. 18:34

kinézetre nagyon szép volt, de melette minden más béna. leginkább a tanár-diák szálon kezdtem el forgatni a szemem és akkor még el sem igazán kezdődött a rész.
pedig én szeretném, hogy legyen egy király új tinisorozat mostanság, de gyanítom, hogy nem ez lesz az. aztán jövőhéten lehet szétkarakterizálnak mindenkit és meglepődöm. hahahahaha

drake - 2017. 01. 29. 20:40

Gondolkodtam, hogy bepróbálom, pedig le akarom csökkenteni a sorozatok számát. Kösz a kritikát! Ki a francnak hiányzik még egy PLL?

wellwellwell - 2017. 01. 29. 21:43

én ezek szerint nagyon le voltam fáradva, nekem bejött :)
igaz, hogy én semmi hasonlót nem nézek, ezt is csak azért próbáltam be, mert nem volt más. de azért a köv. részt is letolom, aztán meglátjuk.
a colony-t viszont kaszáltam. ezt csak úgy mellékesen jegyzem meg.

jessm - 2017. 01. 29. 22:35

Pilotnak elment.
A kémia müködött a szereplők között, aztán meg hogy atörténet milyen lesz a z kiderül

nfsu17 - 2017. 01. 30. 09:32

Szép csajok, jó helyszín, klisés történet?
Ez kell nekem.

goodjohnwin - 2017. 01. 30. 12:02

Mindenki szörnyűlködik, pedig pont az ilyen agyatlan kliséhegyek szoktak még évekig megélni – ahogy ez is fog. Tini Twin Peaks.

winnie - 2017. 01. 30. 12:05

goodjohnwin: valójában minden egyes túlélő agyatlan kliséhegyre jut 5 olyan, ami az első évad alatt vagy után kasza lesz. és ennek már a premierje sem produkált erős számokat.

mondjuk a képregényes alap és a netflix deal felülírhatja a nézettséget.

-T - 2017. 01. 30. 12:59

Nekem is a PLL jutott eszembe először, már a promókról is, viszont míg ott rögtön beszippantott a pilot és a hangulata, ez itt nem igazán működött. Kap még 1-2 résznyi esélyt, mert kíváncsi vagyok, hogy merre indulnak el, de nem fűzök hozzá nagy reményeket.

DarkEagle - 2017. 01. 30. 15:21

“Tini Twin Peaks”

ÜSS A KEZEDRE!!! Már az említés is sértő a TP-re. :D
Egyébként hiába Netflix CW-nek a nézettség attól még fontos és ha nem tartja ezt a trágya szintet amit a pilot hozott és csökkenni fog akkor szerintem eléggé tuti a kasza bár szerencséjére a másik 2 újonc is rossz nézettséget hoz de én inkább azt a kettőt tartanám meg mint ezt. De hát ki vagyok én hogy a CW helyett döntsek. :D

Silver-sama - 2017. 01. 30. 16:04

A klisé karakterek nekem valahogy inkább pozitívnak hatnak xd attól még igazán lehetnek szórakoztatóak a maguk bőrében.
még ha rossz is lesz, 2 részt alap, hogy adok neki, mert már azóta várom, hogy hallani lehet róla xd

DarkEagle - 2017. 01. 30. 16:28

Hát az a baj hogy a klisés dolgok a legkisebb gondok a sorival. Pedig én is nagyon vártam de elnézve a CW nem mert nagyot húzni és maradtak inkább a megszokott sablonnál. Mert tényleg, az utolsó lúzer is jó nő vagy jó pasi. :D

Thomas - 2017. 01. 30. 17:52

Hű, ez nekem nagyon bejött:) Nagyon hiányzott már egy ilyen tiniszappanos sorozat a jelenlegi kínálatból! Csak ne csináljanak belőle PLL-t, légyszi!

Hihetetlen jól indult 2017, a Star után már a második nagyon bejövős pilot rövid időn belül:) És tényleg igaza van winnie-nek, ha már az ember azon gondolkozik, hogy kaszáljon valamit, akkor azt kaszálni is kell, hogy olyanokat nézhessen helyettük, amik igazán betalálnak nála. Azt meg csak úgy tudhatjuk meg, hogy mi talál be igazán, ha bepróbáljuk. A sztori elolvasása után májusban jól le is százalékoltam a Riverdale-t, mondván, nem érdekel egy újabb rejtélyes, titkolózós marhaság, de valamiért mégis megnéztem a pilotot és milyen jól tettem!

Nagyon bejött a hangulata, a képi világa, a zenéje, a színészek, meg a történet egyszerűsége, hogy csak egy kisvárosi tiniszappan. Nem tudom, hogy az 5. vagy a 13. rész után is így fogok-e vélekedni, ha az egész évad a gyilkos rejtélye körül fog forogni, mert ahogy az biztos lejött a szavaimból, én inkább egy újabb One Tree Hill-t szeretnék ezekkel a szereplőkkel. De majd meglátjuk, mi lesz belőle.

Jaj, és Lili Reinhart (Betty) rettentő cuki, folyton elvesztem a mimikáiban, aztán vissza kellett tekerni, hogy miről is beszáltek :D De örülök, hogy még K.J. Apa (Archie) is szimpatikus volt, Camila Mendesről nem is beszélve, remek cast:)

Azért annyira nem pontozom fel, mint a Start, mert ebben voltak üresjáratok, de a 8,5/10 megvolt.

Ami nagyon meglepett, hogy oké, hogy a Netflix felteszi hetente, de az elején kis volt írva, hogy “A Netflix original series”, mintha az ő sorozatuk lenne! Jó, én Netflixes webripet néztem, de létezik, hogy csak ők tették rá, a CW-n leadott verzióban nem volt ott ez a szöveg (a legelején, amikor a tesók mennek a kocsival a tóhoz)?

Sipos Alex - 2017. 01. 30. 18:53

Nem értelek téged Winnie.

A sorozat 1, 38 milló nézőt szálított a premierre ( Netflix nélkül .

Valószínü ez a szám megfog maradni csak majd az 1,38 m-be bele kell számolni a netflixet

Nem tudom ebben mi az olyan kevés.

A the originals fele ennyit szállít.

Mégis berendelik beőle az újabb évadokat.

DE hamár THE ORIGINALS akkor ,úgy tudom az is ennyit szállított premierre.

DarkEagle - 2017. 01. 30. 19:49

Ja csak annak már volt egy komplett tábora. Azért ez se mindegy. Itt meg nincs akkora rajongótábor mivel nem a képregényt csinálják meg csak kivettek pár karaktert belőle. Ha tippelnem kéne akkor azt mondanám hogy 3-4 rész múlva szépen beáll egy 0.3-0.4-es demóra plusz 1 misi körüli nézettségre. Ha szerencséje van átvészeli az évet mert a két újonc is rosszul hoz ennek meg van hátszele.

infinity - 2017. 01. 31. 10:02

Szerintem egész jó volt, igaz nekem is eszembe jutott róla más sorozat. Kíváncsi vagyok mi lesz belőle, mert ebből simán lehet egy nagyon jót is csinálni.

Bence - 2017. 01. 31. 14:21

Az elején leszögezem , hogy nem ismerem a képregényt , tehát úgy vágtam neki a sorozatnak , hogy semmit nem tudtam a hátteréről . Nekem is a Twin Peaks ugrott be róla (Kisváros , titkok , Cooper , a “Welcome to Riverdale” tábla az elején , testvérét gyászoló csaj , … ) . Már vártam , hogy begördül 1 autó benne 1 FBI ügynökkel a városba vagy BOB felbukkan valahol . Ha kevesebb nyálas jelenetet zúdítanak ránk , és elindul a nyomozás Charlie (Azt hiszem így hívják a halott srácot .) halálának ügyében , ami minden bizonnyal el fog indulni , és nem az lesz a gyilkos , akire mindenki gondol , legalábbis én a testvérére tippelek , kerül pár csavar a sztoriba , még lehet türhető sorozat belőle .

Silver-sama - 2017. 01. 31. 20:00

Na megnéztem. Bőven nézhető, 7.5/10

nfsu17 - 2017. 01. 31. 21:41

Én is megnéztem.
Ha nem várunk tőle túl sokat, akkor bőven megteszi.
Tényleg fura, hogy minden, de szó szerint minden karakter modell kinézetű és ha lány, még gyönyörű is, a helyszín nekem ilyenkor mindig bejön, amikor erdő, kisváros, folyó, tipikus amcsi fíling tárul elénk.

De amúgy a későbbiekben nem várok tőle túl sokat.
Kb hozni fogja a szokásos 90% bla-bla, “beszélgetünk”, elvagyunk, húzzuk az időt forgatókönyvet, 10%-ban esetleg meg kerítenek mellé valami érdekes sztorit.

winnie - 2017. 02. 02. 15:36

na, megnéztem. ez valami hihetetlen mód tré volt, a lehető legszörnyűbb, amit el tudtam volna képzelni, pedig érdekelt. döbbenet, hogy mennyire fantáziátlan és mennyire kiszámítható, az pedig, hogy még egy normális cliffet sem voltak képesek írni, mindössze úgy döntöttek, hogy nem az elején közlik velünk az infót, ami a végén kiderül, végképp lol.

majd írok róla, de egy nagyon erős 2/10, mert kinézetre nagyon rendben van, a szereplők is elég jól “meg vannak dizájnolva” (kár, hogy amint megszólalnak, ahogy és amit mondanak, az döbbenetes klisétárház), szóval fasza a külalakja.

-T - 2017. 02. 03. 11:31

Nekem a 2. rész már jobban tetszett. Kezd érdekelni a sztori. Még a végén lesz belőle valami!!

Thomas - 2017. 02. 06. 16:30

Jó volt a 2. rész is, kicsit lassabb, kicsit túl voltak húzva a konfliktusok a csók miatt, ami persze teljesen érthető, de én nem pont ezt szerettem volna nézni már a 2. részben. Kicsit így “pocsékba ment” ez a rész, de most még izgatottabb vagyok a folytatással kapcsolatban, hogy átbeszélték ezen magukat, remélem nem az a tipikus szappanos sorozat lesz, ahol minden részre jut majd valami erőltetett konfliktus.

Ami a lényeg hogy nagyon jók a szereplők, érdekel, hogy mi lesz velük, tudok nekik szurkolni, amíg ez így marad, nem lesz gond:) A látvány még mindig elképesztő, az esőben játszódó jelenetek, azokkal a fényekkel hihetetlenül jól néztek ki! A zenéket is jól válasszák ki, szóval a hangulatteremtés csillagos ötös. A rész legyen mondjuk 7,5/10.

Amúgy a gyilkossági ügy, csak én siklottam el valami felett, vagy miért tartóztatták le Cherylt? Az, hogy egy héttel később halt meg a tesó, mit bizonyít, ha ő csak annyit mondott, hogy beestek a vízbe, aztán nem látta többet? Vagy más is kiderült a boncolásnál, amit még nem kötöttek az orrunkra?

nfsu17 - 2017. 02. 07. 22:10

Thomas

Szerintem az utóbbi.
Valamit tud Cheryl, amire most rájöttek boncolásnál és mi ezt majd mondjuk a 3. részben látjuk.

Valami érthetetlen módon de bejön a sorozat.
Úgy értem hamar elszáll ez a 40 perc és várom a köv. részt. WTF?
Pedig bejött a megérzésem, hogy nem lesz ez pörgős cucc, a 90-10-et módosítom 97-3%-ra, azaz 97% rizsa és 3% az érdekes szál.

Mindig is bejöttek az ilyen kisvárosos rejtélyes sorik, amiben van feeling, de ez a történet eddig 0, ennél többet kell tenniük, mert ha szép képeket akarok nézni, akkor megnézek pár képet a neten, de 40 percet sokáig nem áldozok rá.

winnie - 2017. 02. 08. 12:44

az 1×02-t is csekkoltam, ugyanolyan szörnyű sajnos, bár az első rész után nem nagyon volt esély javításra. nyilván a kampónak bepakolt bűntényre azt mondanám, hogy kíváncsi vagyok, hogy mi van a háttérben, de ezek a mai sorozatokba betett, 13 részre széthúzott, egyébként 5 perces átívelő szálak miatt nem áldozok fel másik 440 percet:) ha a szappant kihúzom, akkor még heti fél perc sem kell a fejlemények elolvasásához, hogy képben legyek. (nem mintha sok újat lehetne mondani az effélével, manapság már azoknak a sorozatoknak is nehéz, amik eleve az ilyen nyomozásról szólnak. de az ilyen skiccelt krimivonal végképp felejtős számomra.)

Thomas - 2017. 02. 08. 13:39

És azt értette valaki, hogy miért mondta Archie a végén, hogy kívülről úgy tűnik, hogy négyen ültek az asztalán, de valójában csak hárman? Bár gondolom erre is csak később fogunk választ kapni.

Nem mondom, hogy a rejtélyek egyáltalán nem érdekelnek, mert ezt találgatjuk a tesómmal, mióta megnézte, hogy mit jelenthetett, meg akkor ki lőhetett kire/mire, amit Archie-ék hallottak, de ez tényleg csak kampó, én a többi miatt nézem igazán. Nekem pont ez hiányzott a CW kínálatából az OTH kaszája óta, egy jó kis tiniszappanos sorozat, szóval remélem, hogy maradnak ezek az arányok:)

Ripazha - 2017. 02. 13. 01:43

mmmmmm akarok egy riverdale-t ami jobban Jug-ra fókuszál… kb csak őt tudom értékelni…
Mmmmm nem javult, nem is lett rosszabb(ha egyáltalán lehetne) Nem tudom, nem borzalmas, de nem is kiemelkedő…. de legalább tudom miért nem nézek tini cuccokat… egyelőre pihentetem ha még eszembe jut, hogy létezik vagy bármi, akkor teszek vele egy próbát…

#Thomas
Amúgy azt Jug mondta, hogy hárman vannak ott a két gyönyörű csaj és a legszerencsésebb vöröshajú srác a világon…. Most ennek lehet, hogy később lesz értelme, vagy csak a mi dolgunk a konklúzió…

folyt.
a rész fura volt, mármint valami kellően dramaturgiai hatást akartak belevinni, vagy tudom is én, de ez kicsit out of character volt, vagy tudom is én, váh… most ez így sok egyszerre, nézek inkább valami értelmesebbet…

LaCRossE - 2017. 02. 17. 23:28

Nálam ez a sorozat abszolút guilty pleasure kategória.

Ela - 2017. 02. 18. 10:02

Nekem bejon ez a sorozat.Ha jol emlekszem, en a Smallville ota nem neztem hasonlo sorozatot.Szerintem lesznek itt meg erdekes fordulatok.

Ela - 2017. 02. 19. 12:34

Ez az Archie gyerekrol mindig a Twilight-os Edward jut eszembe.Mas nincs igy vele?

superpityu - 2017. 02. 19. 14:57

én el akartam kaszálni, így is sok sorozatot nézek, de a 4. rész még tetszett is.
amúgy nekem kicsit hajaz a teen wolf és a tvd kezdésére. azok is bárgyún indultak, majd pár résszel később kikupálódtak. mondjuk ettől lehet ez jövőhéten már ki is pukkan, ha nem fűzik össze ilyen jól a sztorit.

Luci - 2017. 02. 23. 20:02

A 4.rész egész tetszett, és közben rájöttem hogy Jug a legjobb karakter ebben a történetben. Ez annak a tipikus esete, hogy a szárnysegéd jobb karakter mint a főszereplő (mint Stiles :))

LaCRossE - 2017. 02. 26. 22:52

superpityu: milyen érdekes, hogy pont a Teen Wolfhoz hasonlítod, nekem is hasonló gondolataim vannak. Ráadásul nekem Cherylről tiszta Lydia érzetem van, még kinézetben is mintha hasonlóak lennének.

nfsu17 - 2017. 03. 08. 11:41

Sajnos egyre gyengébb.
Az utolsó rész is jó lehetett volna, de túl sok a töltelék.
Az az érzésem, hogy kitaláltak egy kb fél órás végig izgalmas sztorit és azt nyújtják el 13 részig.
Ez így überkevés

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz