login |

Black Sails: kezdett a 4. évad – írta JoeCole

2017. 01. 30. 21:12 - Írta: vendegblogger

171 hozzászólás | kategória: kritika,

Bizonyára sokan emlékszünk még, hogy a Black Sails egy könnyed kalózos eszetlenkedésnek indult, hogy aztán már a második évadra lerázza magáról a pejoratív jelzőket és rövid úton az elmúlt évek egyik legminőségibb sorozatává nője ki magát.

A tavalyi évad végén Feketeszakáll visszatérésével és a kalózszövetség megalakulásával szépen megágyaztak az utolsó szezonnak, aminek központi témája – cseppet sem meglepő módon – a Nassauért zajló háború lesz.

A mostani évad a korábbiakhoz hasonlóan erősen kezdett, bár túl sok meglepetéssel nem tudott szolgálni: az eddigi legkomorabb részek ígéretével, a motivációk és a konfliktusok alapvető felvázolásával úgy gondolom, hogy inkább csak a kötelezőt hozta.

Szerencsére azonban volt valami, ami igazán jól sikerült benne, mégpedig a zseniálisan megkoreografált tengeri ütközet, mely során végre a királyi flotta is megmutatta, hogy nem táncol mindig úgy, ahogy a kalózok fütyülnek.

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy miképp a tavalyi szezonnyitóban nagy hangsúlyt kapott John Silver karaktere (aki azután jóformán uralta az egész évadot), úgy az idei szezonban a készítőknek láthatóan ugyanez a szándékuk Billy Bones-szal. Hogy ez mennyire fog beválni, az kérdéses: Billy eddig eléggé semmilyen volt, de most egyetlen jelenetben meggyőzőbb tudott lenni, mint eddig bármikor.

Mellette pedig érezhetően Rackhamben is ott a potenciál, aki számomra kicsit meglepő módon a legtöbb érzelmi töltetet csempészte a szezonnyitóba, és aki abszolút háttérbe tudja szorítani a jóval többre hivatott Feketeszakállt. Már most nyilvánvalónak tűnik, hogy az évad színvonala nagyban fog múlni Bones és Rackham karakterein, annál is inkább, mivel korábban Flint kapitányt már teljesen kiaknázták, és Silver is felfedte a legtöbb lapját.

Az eddigiek alapján nincs kétségem afelől, hogy egy ropogós, izgalmas szezonnal zárják le a sorozatot – a Black Sails eddig egyszerre tudott hihetetlen mély drámát és nagyon látványos akciókat produkálni, és a politikai játszmákra és intrikákra is legalább ugyanakkora hangsúlyt fektetett, mint a kaszabolásra.

Azt hiszem, nemcsak a magam nevében írom, hogy ha a sorozat hű tud maradni önmagához az utolsó tíz rész során, akkor feliratkozhat a legnagyobb kedvencek közé.

171 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2017. 01. 30. 21:32

Vártam a kritikát már és nagyon egyetértek minden mondatoddal. Billyt nem találtam soha különleges karakternek, de majd most megmutathatja. Rackham pedig olyan háttérelem szerű volt nekem az elmúlt évadokban, de valami különleges az ő alakjában is van. Nehéz a jelzőket megtalálni a sorozatra, mert nagyon nagy kedvencem. (Ha pedig eszembe jut, hogy már a második évad ment, mikor elkezdtem, a szobatársam még az első részes Feketeszakáll poénon szakadt és ő ajánlotta a sorozatot). Jessica Parker Kennedyt pedig mindig elfelejtem jelölni eyecandyn… az egyik legszebb színésznő szerintem. :)

Lemoni - 2017. 01. 30. 22:41

A csatajelenet remek volt, én mindig is jobban szerettem a vízi jeleneteket ebben a sorozatban, mint a szárazföldi intrikákat. Viszont a kezdetektől nem kedvelem a szőkeséget meg a borzalmas akcentusú sötét on/off BFF-jét, remélem, a végére elnyerik a “jutalmukat”. Az évad mozgalmasnak és akciódúsnak ígérkezik, a főcímzenét meg soha nem fogom megunni.

Dober - 2017. 01. 31. 01:57

Nagyon jo kezdes, de amint negjelent a szoke csaj es a posze baratnoje rajottem, hogy mi zavart a legjobban az elozo evadokban.

heidfeld - 2017. 01. 31. 05:25

Én Eleanor-t nagyon bírom, és a Max-ellen sincs sincs kifogásom.
De továbbra is úgy gondolom, hogy egy évadba nem fog beleférni a történet rendes lezárása.

Happy Zoidberg - 2017. 01. 31. 08:28

Nagyon nagyot csalódtam. Lehet, hogy végig sem fogom nézni az évadot.

Brynden Rivers - 2017. 01. 31. 08:40

A Maxt játszó színésznő jól néz ki, de hitetlenül idegesítő amikor megszólal.

Ray Stevenson-nak meg valaki adjon már egy energiaitalt mert alvajáróként játsza Feketeszakállt.

Amúgy nem volt rossz a rész tetszett hogy Billy szintet lépett.

Blobov - 2017. 01. 31. 12:20

Feketeszakáll karaktere nekem nagyon sótlan… mondjuk amikor Randall-lel összenéztek, hogy valakinek mondanija kéne valamit, az priceless volt. A rész viszont jó volt. (Ki lehetne tenni ezt a cikket a jobb oldali, kibeszélős hasábba?)

pieterzoon - 2017. 01. 31. 15:57

Szinkronosan mikor kezdődik?

bvr - 2017. 01. 31. 17:50

Vártam az évadot, rendben is volt ez a kezdés.

A kritikának a nyitó sorával viszont nem tudok egyetérteni: “Bizonyára sokan emlékszünk még, hogy a Black Sails egy könnyed kalózos eszetlenkedésnek indult” – szerintem ez sosem indult könnyed eszetlenkedésnek (sőt, az első évadban ebben az értelemben sokan csalódtak is, tengeri csatározgatások helyett politikát, intrikát, szövetségek és árulások sorozatát kapva)
Összességében pedig, bár nem szívesen hasonlítanám a legnagyobb sorozatokhoz (hiszen azokhoz képest azért “csak” egy ponyva :) ezért más sorozatok nevének nem említése nélkül, rég volt ennél egyenletesebb színvonalú, már a kezdetektől jól végiggondolt sorozat. És természetesen remélem nem pont a záró évadban fogják ezt elrontani :)

bvr - 2017. 01. 31. 17:54

(najó, feladom, nem tudom miért akadt fenn a fórummotoron, légyszi majd engedélyezzétek a kommentemet :)

nade - 2017. 02. 01. 11:18

Bár sejthető hogy nem lesz happy end a részére, azért nem bánnám ha Flint még helyére rakná a Billy-boyt meg a kamukirály Silvert és új asszonyát.
Rays Stephenson remélhetőleg többet/jobbat alakít mint korábbiakban. Rómás szerepe óta mindenki nagy alakításokat vár tőle ha feltűnik bárhol, erre mindig csalódást okoz(nak az írói). Dexterben fél évad után kiírták, itt a 3. évadban se sokat aktívkodott…. és lehet most a 4.-ben is Rackham árnyékába kerül.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 02. 10:22

Nagyon tetszett a kezdés. Billy-t hirtelen meg sem ismertem szakállal csak amikor közelebb jött. Én mindig is bírtam a karaktert és láttam benne a lehetőséget, hogy egyszer vezető szerepben legyen. Mindenki nagyon rendben volt, a csatajelenetek alatt az alulról mutatott tengeri jeleneteket imádtam.
Ha Elenor-t az évad végéig felkötik én már elégedett leszek. Szerintem nem sok szereplő van, akit ennyire utalnék sorozatban, mint őt.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 02. 10:29

@pieterzoon

Valemelyik napi hírhez írta be @tvolker4, hogy ő megkereste őket (gondolom a magyar Paramount-ot) és azt írták neki, hogy “még folynak a tárgyalások”. Ami kb. azt jelenti, hogy még el sem kezdték szinkronizálni, szóval mostanában nem lesz belőle semmi. Ez persze szívás, mert hozzászoktunk, hogy premierrel egyszerre (még aznap) nézhettük szinkronosan.
Én most nézem felirattal, de baromi hamar meg lehet szokni a hangokat, persze kicsit furcsa, de emiatt várni fél évet vagy egy évet? Kizárt.

Hardy - 2017. 02. 02. 22:00

Eleonort végezzék ki, Max. pedig csak ruha nélkül szerepeljen, minden más maradhat.:)

heidfeld - 2017. 02. 05. 14:58

Szinkronról feliratra váltani, nem annyira vészes. Persze lehet csodálkozni pár szereplő vajon mi alapján kapta meg magyar hangját..
Továbbra is fura ezt a szinte liberális hangulat a kalózok között, de a sorozat még továbbra is remek. Fényképezés szinte párját ritkítja, érdekesen alakulnak a dolgok, ha néha kicsit lassabban is, vagy nem egészen úgy, ahogy én gondolom. Viszont lesz bennem némi csalódottság, mert nem lehet teljesen bemutatni pár, fontos dolgot. Hogy fog Mary Reed megjelenni, vagy lesz-e ideje csinálni valamit. Hol vannak a spanyolok? A kalózok többnyire őket fosztogatták..
Pár spanyol karakter is ráfért volna a történetre.
Eleanor-t sem igazán értem. Honnan ez a nagy rajongás a kormányzó iránt? Oké, megmentette a haláltól, tehet tetszik is neki, de ő más világot épített fel, szinte a semmiből. jellemétől teljesen idegen, hogy beáll bárki mögé. Én pont ezért kedvelem. Ha valaki megússza a nagy leszámolást, az bizony ő lehet. Talán a Max-ügyet kezelte rosszul, igaz már nem lennének a sorozatban…
7.5/10 a kezdés

állat - 2017. 02. 05. 17:36

heidfeld: Spanyolok éppen az angolokkal háborúzgatnak, nem hiszem hogy jönni fognak max évad vége fele. A kormányzó azért is van sz@rban mert otthonról semmilyen katonai illetve anyagi támogatásra sem számíthat a háború miatt.

Blobov - 2017. 02. 06. 09:36

Én sajnálom a spanyol szál elhagyását, az előző évadban egyértelműen arra céloztak, hogy azonnal jönnek, ha nem kapják meg a zsét, ehhez képest most nincsenek sehol.
Israel bemutatkozása jól sikerült, Billy és Max pedig felültek a sz*pivonatra.
Mondjuk én végig abban bíztam, hogy Max lesz Mary Read, de a jelenlegi karakternek erre nem sok esélye van.

Titan - 2017. 02. 06. 18:42

Max. szó szerint végigszopja a sorozatot szóval…:D

Dober - 2017. 02. 07. 09:51

Meddig tűrik meg még Max monológjait? A kormányzó mit lát benne? Miért kell egy kalóz szimpatizánst megtűrnie? Sajnos Eleanor a pénze miatt még maradhat, de ezen kívül sok haszna neki sincsen, csak jár a szája.

heidfeld - 2017. 02. 08. 11:55

Értem én, ha szerelmesek vagyunk valakibe csinálhatunk teljesen értelmetlen dolgokat. Én is elvesztegettem az életemből majd két évet, pedig már az elején a józan eszemre kellett volna hallgatnom…
Max vihetné a spanyolok aranyát a szigetről. Lehet, más helyen nem lenne tekintélye, de a szerelme Eleanor iránt, szinte a biztos halált hozza neki.
Az öreg hobo nagyon ott van, de az egész rész is nagyon rendben volt. 9/10 Nem kockáztatok sokat, hogy a heti legjobbat láttam, pedig vár rám még 18 sorozat részének megtekintése.

wondorog - 2017. 02. 12. 22:34

Aztakurv@, Blackbeard jelenetéhez hasonlóan kényelmetlenül nem nagyon éreztem magam, pedig nem is igazán szerettem a karaktert.

nade - 2017. 02. 12. 23:01

2×3: bakker .. erőfölényben voltak, miért bénázták így el? Úgy érzem összecsapják ezt a finálé évadot …

Succ - 2017. 02. 13. 07:17

Nekem van egy sanda gyanúm, hogy Jack és BB ezt így tervezte el. Viszont Nassau visszafoglalva (kivéve az erődöt) és a szőke k*rva órái meg vannak számlálva :D

Blobov - 2017. 02. 13. 10:20

Ú, basszus, ez kemény volt. Blackbeard szerintem sokkal gyengébb volt, mint amilyennek lennie kellett volna, a támadás kudarca meg egészen elképesztő volt… Azt se értettem, miért nem lövik inkább a revenge jegyében ürülékké a sloop-ot. Akár akkor, amikor már BB-t elfogták…
Ettől függetlenül Jack arca zseniális volt, főleg, amikor kiderült, hogy őt már nem húzzák át a hajó alatt.

Jut eszembe: hogyan lehet egy ilyen köteles dolgot megcsinálni? Valaki előtte átúszott a hajó alatt, úgy feszítette át a másik oldalra?

ar - 2017. 02. 13. 17:10

@Boblov: gondolom a hajo orranal kezdik es ugy huzzak a hajo ala: https://en.wikipedia.org/wiki/Keelhauling

bvr - 2017. 02. 14. 00:21

a zaro evadra kezdek kicsit elegededlen lenni sajna… azt meg valahogy lenyeltem hogy rogton az elso reszben az elakadt hirszerzes miatt a kalozok mindjart zatonyra futottak…
na de most (ahogy egyebkent pont tobben masok is irtatok) , egyreszt fekteszakallek egy ilyen bena “cselt” hogy voltak kepesek besz*pni, de ha mar igen, akkor utana Jack mi a halalnak adta meg magat _feltetel_nelkul_ (es nem kezd mondjuk targyalni, hiszen az erofoleg nala van, a tuszok meg a kormanyzonal) Ennek is semmi ertelme nem volt, ennel az is ertelmesebb lett volan ha rogton szetlovi a kormanyzo kis hajojat Feketeszakallal meg Anne-nel egyutt.
Olyan erzesem volt mintha az idei Superbowl utolso tiz-tizenot percet neznem, kb ugyanugy nem hittem el amit latok… :))

Az mege gy masik kerdes, hogy az “oreg hobo” Israel a 2. resz vegen azzal a par perces harccal jobban fel lett epitve mint Blackbeard a lassan masfel evaddal… ez azert kicsit gaz az utobbira nezve (az elobbire nezve persze respect :)

Sirocco06 - 2017. 02. 14. 14:08

@bvr: Jack tettére a válasz egyszerű: Anne

Nem akarta otthagyni, se szét lőni a szerelemét. Mondjuk a tárgyalás az járható út lehetett volna. Bár ott hiába nála lett volna az erő viszont a két értékes fogollyal Woods-nál lett volna az előny.

Valaki az tudja hogy Silver fél lábát hogy csinálják a készítők?

JoeCole - 2017. 02. 14. 16:46

Nálam meg ez a harmadik rész volt eddig az év sorozatepizódja. Váratlanul zseniális volt, ráadásul a múlt héten még keményen altattak…

Morgan - 2017. 02. 14. 17:27

Jack egy idióta. A hajótestre kellett volna lövetni. A pánik alatt mindenki a vízbe ugrott volna a süllyedő hajóról és ők dönthettek volna arról kit mentenek ki.

wondorog - 2017. 02. 14. 17:53

Nekem most az jutott eszembe, hogy mi van, ha ez előre eltervezett volt? Kockázatos ugyan, de Blackbeard feláldozta magát, az egész legénység így Rogers hajóján van, ahol csinálnak egy váratlan zendülést, megölik a katonákat, és a kormányzó hajójával térnek vissza Nassaura, mint egy trójai faló?

Sirocco06 - 2017. 02. 14. 18:30

Amúgy én kezdem egyre jobban azt érzeni hogy jól döntettek hogy vége lesz a 4.évaddal. Először nem örültem a hírnek amikor meghallottam mert nagyon bírom a sorozatot, de a készítők azt mondták (vagy igaz vagy nem) hogy úgy érezték hogy itt kell befejezni.

Annak ellenére hogy ez a 3 rész eddig nekem nagyon rendben volt de úgy érzem ez a “Szabadítsátok ki Willyt!” történet (csak itt Szabadítsátok ki Nassaut és az Új-Világot) 4 évad után nekem már unalmas lenne. Pláne úgy hogy történelemből tudjuk hogy elfognak bukni akkor nem kell ezt sokáig húzni. És mivel az elejétől kezdve ez a fő story akkor zárják le szépen a 4.évaddal és kész. Nálam ezt csak valami “cápa ugrással” lehetett volna tovább vinni.

JoeCole - 2017. 02. 14. 19:20

@Sirocco06: Nálam ezt csak valami “cápa ugrással” lehetett volna tovább vinni.

Bizony. Például egy Kincses sziget spinoffal :)

ArcaneArrhenius - 2017. 02. 15. 00:33

Szerintem az egy ordas nagy kamu, hogy ők akarták befejezni, mert már nincs több ötlet.
Biztos vagyok benne, hogy a csatorna szólt, hogy van még egy évadnyi dobásotok és kész mert nem elég jó a nézettség vagy bármi más.
Ebben a történetben már az alap kalózos sztoriban legalább összesen 6-7 évad meglett volna.
Maga egy Blackbeard karakterre ráépülhetne egy egész sorozat és itt még hány olyan karakter van. Rettentően bosszantó, hogy teli van a sorozat jó karakterekkel de nem volt idő kibontani őket és alig szerepeltek.
A harmadik évadban is teljesen padlóhoz vágott Vane halála. Alig szerepelt még, szinte alig kalózkodott valamit. Az első 2 évad elment a viszálykodásra. Maga a kivégzése jó volt, tökéletes karakterlezárás de hiányzott legalább 1 évadnyi Vane akció vagy valami több szereplés. Blackbeard ugyan ez. Szinte most jött és már vége is. Sehová nem haladt pedig ott volt a potenciál. A kivégzése neki is nagyon jó volt, úgy éreztem…habár rettentő kegyetlen halála volt de mégis monumentális…illett egy legendás kalózhoz……de belőle is hiányzik legalább 1 évadnyi keménykedés és legendaépítés.
Hát ez egyszerűen a kapkodós lezárás mert be kell most fejezni. Így nagyon rossz.
Anne Bonny szintén. Elment egy csomó idő a Max-el való vacakolásra. A 3. évad végén amikor átúszott az ellenséges hajóra végre kezdtem örülni, hogy igen! Végre beindul a karakter. De már rá sem jut idő. Azért a leghíresebb női kalóz többet érdemelne. Rackham szintén ugyan ez. Az agyafúrtsága ki lett dolgozva de sosem fog már eljutni ahová kéne a hírhedt kalózhoz kb. a maradék 8 rész alatt.
Csak Flint és Silver akik az elejétől fogva jól vannak építve, volt elég játékidejük és maradéktalanul elégedett vagyok. Velük kapcsolatban szerintem nem lesz hiányérzetem a 4 évad végén. Talán csak a Kincses sziget kalózait fogom hiányolni és további Silvert.
Silver + Madi kapcsolatából is többet szerettem volna…ebből is csak 8 rész maradt hátra.

Billy Bones is alakul, olyan mintha átugrott volna felette az elmúlt 3 évad de ha belegondolok végig ott volt és változott a karaktere még ha nem is lett túlbonyolítva de hozzá elég volt ennyi is. De Vane, Blackbeard és Anne nekem kevés…kevés volt a játékidő és a karakter.
A színészek jók, a kosztümök a látvány Pazar a zene tökéletes….ez egy maradandó és bitang jó sorozat lehetett volna… ha nincs ez a baszakodás a karakterekkel, több időt kapnak legalább még 3 évadban. Az hogy Nassau lett volna a történet közepe vagy más esemény az mindegy ha megkaptuk volna a legendás karaktereket rendesen. Nagyon-nagyon nagy kár ezért a sorozatért.

bvr - 2017. 02. 15. 00:36

@Sirocco06: “Jack tettére a válasz egyszerű: Anne”

dehogyis, két okból sem. Ezzel a feltétel nélküli megadással zérónullasemmit segített, ugyanoda kerültek ők is.
(persze most csinálhat a kormányzó is valami ordas nagy baromságot, végülis van ilyen film, meg sorozat is, úgy hívják Fargo :))) De a Black Sailsben azért nem épp ezt várnám)
A másik hogy a teljes sorozaton keresztül láthattuk hogy a hajó kapitánya az nem egy önkényúr (ráadásul ezen a hajón amúgy sem Jack hanem Blackbeard volt a kapitány, bár ez már mindegy) Még ha Jack pillanatnyi őrülettől vezérelve úgy is gondolná hogy az a mentő-terve hogy feltétel nélkül ők is megadják magukat – a teljes hajó legénysége ebbe már miért ment volna bele…

zoo - 2017. 02. 15. 11:20

Egyetértek,
Feketeszakáll erőtlen volt, mióta megjelent, a megadás baromság. Ezektől függetlenül a sorozat egyik legjobb epizódja nálam. Hatásosnak mondanám.

Melkon - 2017. 02. 15. 12:02

Én simán elhiszem, hogy alapból 4 évadosra szánták és egy kerek sztorit akarnak. (nézettség probléma? A Black sailssel? Esélytelennek érzem)

Persze lehetne még húzni amíg van benne pénz, csak akkor megint kapnánk egy nem befejezett sorozatot amit egyszer csak lelőnek.

Blackbearddel nekem is az a bajom, hogy végig éreztem benne a potenciált, de szerintem a haláláig nem csinált gyakorlatilag semmit.

A megadást én sem teljesen értem, remélem később értelmet nyer, szerintem nem érdemes máris elkönyvelni, hogy hülyeség volt megadniuk magukat.

winnie - 2017. 02. 15. 12:15

a nézettséget mindenki láthatja, hogy milyen (és össze lehet hasonlítani a többszörösét produkáló starz-szériák számaival), a döntéssel nem várták meg a 4. évad kezdését sem, mint ahogy a produkciós bonyolultság miatt mindig a premier előtt történt a berendelés is. nyilván jó okuk volt rá, mint ahogy az is biztos, hogy a végtelenségig nem lett volna húzható.

“Persze lehetne még húzni amíg van benne pénz, csak akkor megint kapnánk egy nem befejezett sorozatot amit egyszer csak lelőnek.”

a sorozatban nincs “pénz”, hiszen prémium csatornára készül, nem adnak el reklámokat hozzá. a legtöbb sorozat egyébként sem befejezett, ez a műfajjal jár, szinte elvárás:)

Sirocco06 - 2017. 02. 15. 14:34

@bvr: A kalóz törvények szerint harci helyzetben önkény uralom van. És Jack volt a rangidős tiszt szóval adhatott parancsot. Az tény hogy nem volt a leglogikusabb döntés de magyarázható. Woods-nál volt a szerelme meg a kapitánya. Nem lőhette szét ezért és az átszállás is nagyon kockázatos lett volna már így. Inkább fogságba kerül a szerelmével mint sem ott hagyja. A Woods szadista módszerével meg gondolom nem számolt.

@ArcaneArrhenius: Nem hiszem hogy így van. Ha nagyon akarnák Vane és BB is élhetne még. 3.évad írásánál még biztos nem tudták hogy 4.évaddal vége. Vane pusztán írói döntés miatt halt meg.

Ez a sorozat soha sem a kalózkodásról szólt. Csak névlegesen kalóz sorozat. Vagyis amit te felvázoltál 6-7 évad ötlete az jó csak nem ennél a sorozatnál. Mert ez a sorozat kalózkodás végét dolgozza fel. Pont ez a lényeg. A történelembe is Woods feltűnése után már nem nagyon volt igazán kalózkodás. Inkább már csak a túlélésért vergődtek, és mivel tudjuk hogy végül elbuknak a kalózok, kár ezt így nagyon sokáig húzni. Talán úgy lehetne folytatni ha ezt a Nassau dolgot elengednék és a megmaradt kalózok utolsó harcot vívnának az angolokkal és kincsért. Ez is max +1 évad. De ha készítők Nassauval akarják befejezni 4 évadban akkor legyen. Mert számomra egy újabb harc egy szabad Nassau ért story az 5.évadban már unalmas lenne.

Melkon - 2017. 02. 15. 14:43

winnie
Hol lehet nézettségi adatokat találni? Rákerestem, de nem találtam.

Egyébként hogy ne lenne benne pénz? A jó műsorok hozzák az előfizetőket. Ha nincsenek jó műsorok nincs bevétel sem. A nézettség valamilyen formában biztos, hogy átkonvertálható $-ra. Hogy az ő üzleti modelljük hogy működik arról persze nincs információm, de nyilván nem viccből költenek ennyit egy sorozatra.

winnie - 2017. 02. 15. 14:51

melkon: http://www.sorozatjunkie.hu/category/nezettseg/

közvetlenül nincs benne pénz – úgy, ahogy egy random országos csatornás vagy kábeles sorozatban van. és korrelációt sem igazán lehet megállapítani, hiszen, ha tegnap hozott, akkor ma is hoz, holnap is hozni fog, de a többség eleve nem úgy fog gondolkodni, hogy szereti a black sails-t, ezért előfizet, majd amint nincs a sorozat, lemondja az előfizetést. a csatorna imidzsére fizetnek elő inkább.

Melkon - 2017. 02. 15. 15:01

winnie:

Köszi a linket, máshol kerestem, pl wikipedian csomó sorozathoz lehet nézettségi adatokat találni.

Másik téma: Persze, nem egyedül egy sorozat miatt fizet elő valaki, hanem egy dinamikusan változó műsor csomagra, és ebben a csomagban a különböző műsorok különböző súllyal számítanak. Igaz hogy nem olyan egyértelmű, mintha reklámbevételt számolnánk, de végső soron mégis az egyes műsorokból jön a pénz.
A nyakamat tenném rá, hogy ha az egyik csatorna lelőné a 3-4 legsikeresebb sorozatát az előfizetők száma 1 éven belül drasztikusan csökkenne.

heidfeld - 2017. 02. 15. 21:18

Hát, nehezen találom a szavakat. Ez bizony eszméletlen jó volt! Nagyon kemény volt a vége is. Öreg Hobó továbbra is nagyon rendben van, nem a diplomácia híve…
Ezt a megadást sehogy nem értettem. És miért nem engedte el a kapitány Eleanor-t? Reménykedtem benne, hogy túl fogja élni ezt az egészet, de szinte biztos a végzete.
Az egész történetben még két évad benne marad. Ugye van még pár kalóz, aki még színre léphetne, és a spanyolokban is rengeteg lehetőség marad kihasználatlanul. Értem én, hogy nagyon drága a széria. Hiába nagyon minőségi, fantasztikus, de lesz bennem hiány érzet a végén.
Tudom, Amerikában nem a külföldre eladott jogok alapján döntenek egy sorozat jövőjéről, de nagyon meglepődnék, ha kevés utalás érkezne, kis összegekkel a tulajok számlájára.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 15. 22:19

4×03

Bakker nekem először le se esett, hogy mit csinálnak Feketeszakállal… de aztán…

“But right now, good men are not what the moment requires.
Right now, the time calls for dark men… to do dark things.”

Bonny - 2017. 02. 16. 01:34

Ez a 4×03 elég durva volt…
Omg.

yooha - 2017. 02. 16. 09:39

Hát, én eddig csak azt gondoltam, hogy a hajó alatt áthúzásban az a legrosszabb, hogy közben nem kap levegőt. Aztán amikor BB-et felhúzták az első kör után, akkor láttam, hogy az, hogy végigkaristolja a hajó alját, az jobban megviseli az embert. Elég megrázó volt.

f1890 - 2017. 02. 16. 19:15

heidfeld

te motorsportal tag voltál?

ez a 3. rész ez volt talán a legjobb rész a 2. évad utolsó előtti része után. zt hittem már megint csak politika politika politika de most ebben az évadban is ráéreztek a tökéletes aranyközépútra.

heidfeld - 2017. 02. 16. 21:59

@f1890: Nem. Heidfeld volt a kedvenc versenyzőm 2000 években az F1-ben. Most Hülkenberg. Remélem pár dobogós hely lesz neki a szezonban.

Bonny - 2017. 02. 16. 22:44

@yooha Én is pontosan így voltam vele, és nem is maga a tett volt a legmegrázóbb, hanem ahogy a környezete reagált rá: néma csend, a feszültség tapintható volt.
Szerintem is egy erős részt kaptunk, egyik legjobb rész, amit láttam a sorozatból.

nade - 2017. 02. 17. 10:40

Róma óta Ray Stevenson ha feltűnik mindig hasonló nagy szerepet, alakítást várunk tőle, és sajnos mindig csalódni kell (legutóbb Dexter-ben, most meg itt).
A csatával kapcsolatos miértekre a válasz gondolom hogy valósággal hasonlatos lezárást akartak nekik a készítők (Teach-t átszállás után a hajófenéken búvók meglepték, legyőzték, fejét levágták., Rakhamra meg gondolom a gyávaságot akarják ezzel a megadással rásütni), továbbá hogy kiegyenlítődött legyen a harc továbbra is győzelem Woodeséknak a tengeren, viszont veszteség Nassauban – a kalózoknak meg fordítva.

Blobov - 2017. 02. 20. 09:03

S04E04 után: Ez az elmúlt pár rész engem arra emlékeztetett, hogy kivertük a németeket, majd a németek kivertek minket az erdőből,végül megjött a csősz és kikergetett mindenkit…
Szóval azért ez gagyi és kiszámítható…

nade - 2017. 02. 20. 12:31

4×04 nnna.. már szerintem sejthető mi lesz a vége: homi happyend: Flint nem meghal, hanem eldobva a kalóznevet újra összeborul Thomassal. Nem tanultak a 2×05 fogadtatásából hogy nem kell ezt a szálat erőltetni?

állat - 2017. 02. 20. 14:55

Azért Rakham szála nem kicsit, hát igen, erőltetett volt.:D De popcorn-nak még azért első nálam.

állat - 2017. 02. 20. 15:20

Még korábban azt mondtam hogy a spanyolok nem fognak jönni, de aztán gondolkodtam kicsit és… ugye, a spanyol informátor már régóta nem lépett kapcsolatba azzal a csávóval. Az sztem jót tenne a sztorinak ha a semmiből megjelenne egy spanyol flotta, (lecsapni az itteni kalózvillongásos gyenge kolóniákra nem lenne hülyeség a részükről) A kalózok akkor menekülnének de a kormányzó a hajójával nem engedné mert kell az ember, mindenki mindenki ellen (így is lassan ez a helyzet). E háború alatt is voltak harcok a a gyarmatokon ha jól tudom…
Nem tudom csak egy ötlet.

bvr - 2017. 02. 20. 16:53

Hehe, ebből a részből a kedvenc képem az volt amikor távlati képen mutatták a két hajót egymás mellett, a man-at-war-t (amit ugye Jacknek és Feketeszakállnak sikerült elveszíteniük) meg a kormányzó hangyaf*sznyi kis ladikját… Még mindig nem térek magamhoz :)
Az viszont bejött amit erről korábban írtam hogy persze azért mert Jackék totál idióták voltak, ettől még majd a katonák is lehetnek totál idióták. És lettek :))

A végén meg ezt a nagy üzletet (nyilván majd nagy átvágások lesznek, de ezt egyelőre hagyjuk) nem egészen értem hogy tervezik egyáltalán lebonyolítani (arról nem is beszélve hogy most meg simán elfoghatták volna Silvert is)

Hááát, anno a Spartacusból is nekem az első évad tetszett (meg aztán az előzmény-széria) , itt legalább az első 3 évad. Most (akárcsak a Spartacusnál) hogy már ennyire nagyban kellene játszani, mintha a forgatókönyvvel egyre több lenne a kérdőjel.

Sirocco06 - 2017. 02. 20. 18:20

@nade: Remélem nem lesz igazad. De sajnos benne van a pakliba.

Dober - 2017. 02. 21. 18:47

Ez egyre gázabb szerintem. Tök béna karakterekre pazarolnak órákat már, miközben izgalmasabb szálakat teljesen függeni lógnak.
-Max-ot miért nem nyírják ki? Most is megmondták neki, hogy csak a sz@rt kavarja. Ezért simán fejlövés.
-Guthrie mennyire főnök lett az erődbe rögtön, és osztotta az észt. Mire fel? Ki ő? Kb miatta vannak ilyen helyzetben
-Silver egyre jobb. Kár, hogy az előző kettővel kell beszélnie mindig
-És kb a többi karakter is azon vérzik el, hogy asszisztál a véget nem érő dumáláshoz, és a mindenki elárul mindenkit cselszövéshez.

Olyan, mint a “The 100”. Körbe-körbe halad a történet.

nade - 2017. 02. 22. 11:27

^Max volt Silver első bizalmasa a szigeten, meg nője, gondolom ezért elnézőbb vele.
Guthrie meg kb a first Lady, hisz a kormányzó neje.. bár nem t’om ez miért ruházza fel politikai hatalommal

Blobov - 2017. 02. 22. 13:31

Guthrie nem csak a kormányzó neje, de kvázi politikai tanácsadója is. Mivel a kormányzó nincs itt, de jön vissza, a katonai vezető halott, ő az egyetlen reményük a túlerőben lévő kalózokkal szemben.

Sirocco06 - 2017. 02. 22. 18:29

@Dober: ” a mindenki elárul mindenkit cselszövéshez.”

Mivel mindenkinek más a céljai vagy a módszerei ugyanaz a célhoz. Ezzel sztem nincs baj. Elég jól megvannak alapozva a karakterek hogy érteni lehessen ki mit miért tesz. Értem ezt a Billy, Flint, Silver, Max stb.

“Körbe-körbe halad a történet.”

Mivel Nassau a kör közepe és mindenek a kulcsa így ez érthető. Ezért kell tényleg véget érnie idén. Mert sztem ez a 4.évad még nagyon jó és olyan értelemben még nem ért körbe a kör, hogy nincs olyan érzésem hogy ezt láttam volna már, mert még jól kavarják a kártyákat és még képesek új irányt és új dolgokat behozni Nassauban. A kör a 4.évad végén fog bezárulni mert onnantól Nassau-val kapcsolatban már nem sok újat lehetne már kezdeni amit a 4 évad alatt nem lőttek volna már el.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 23. 17:47

Ha az volt az írók célja Elenor bánatos képével és 5 perces boci nézésével, hogy megsajnáljuk a karaktert vagy szánalmat érezzünk iránta, hát az nálam nem jött be. Totál hülyének néz mindenkit, folyamatosan manipulál. Komolyan hányok tőle. Nagyon remélem, hogy meg fogják ölni, de tényleg.

heidfeld - 2017. 02. 23. 21:54

Pedig ha van valaki, Eleanor életben maradhat ebben a kavarodásban. Egy lépéssel mindig a többiek előtt van.Ebben az 4. évadban kicsit erőtlennek tűnik, ám ha ez is valami fondorlatos terv része, akkor ki fogok esni a fotelből, és tényleg ő uralkodik Nassauban.

Lemoni - 2017. 02. 25. 23:10

Most, hogy belerakták a gyereket Eleanorba, nyilván életben marad, tippem, hogy Max valahogyan feláldozza magát érte. Röhejes egyébként, hogy mindig Eleonorral játszatják el a mindenkinél okosabb stratégát. Ebben a legutóbbi részben eléggé túltengett a magasröptű beszélgetések száma, de nagyon látszott, hogy csak az időt húzzák, hogy a végére jusson még valami pörgős esemény.

Blobov - 2017. 02. 26. 18:14

Na, mondtam, hogy jön a csősz és kizavar mindenkit.

nade - 2017. 02. 26. 20:15

^lol

@Lemoni ” hogy a végére jusson még valami pörgős esemény.”
hát a 4×05-ben most ezt eléggé sikerült felvezetni az utolsó 5 részre

Silver a nagy dilemmájában csak hozott egy ravasz döntést… csak azt nem vágom ha Billy mindent tud a szigetről, hogy téveszthette el eleve a barlangot, illetve hogy nem volt neki egyből gyanús a dolog

dzsoker76 - 2017. 02. 27. 11:03

4.évad 3.rész:

Remek.Egy kell meggyalázni egy egykor remek sorozatot.

SPOILER

Igen,Teach biztos csak így simán belesétálna egy ennyire átlátszó csapdába.

SPOILER vége

Kedves írók,van még lejjebb is?

:(

nade - 2017. 02. 27. 13:49

^Pedig tényleg így történt a wikipedia szerint

Sirocco06 - 2017. 02. 27. 18:41

Csak behozták végére a spanyolokat is. Apró hibáktól eltekintve sztem b*szott jó ez a évad. Minden részben van valami váratlan fordulat.

bvr - 2017. 02. 28. 00:40

Huh, na ez végre egy nagyon-nagyon jó rész volt! :))

PS: mondjuk ebben az egész évadban (a jópár hülye forgatókönyvi húzáson kívül) az különösen zavar hogy lassan már a segéd-horgonyfényesítő is csak tíz perces globális stratégiai monológban képes értekezni… Ami azért baj, mert ez viszont gyengíti az amúgy részenként kb. 1-2 jó és fontos monológ értékét (most pl. amikor az alagút bejáratánál Billy és a másik kalóz, illetve Rogers és a spanyol kormányzó) A kevesebb több, sokkal több lenne!

(valamint ha már Rogers és a spanyol kormányzó. Tök jó jelenet volt (meg az összes Black Sails részben nagyon bírom ezeket a belső tereket, ahogy be vannak rendezve, világítva, nagyon szépen fényképezett film általában is, de ezek a belső terek különösen) csak a személyes szállal (egyelőre legalábbis úgy tűnik) ezt kicsit túlhúzták. Az következett volna ha egyszer Rogers számolt le a spanyol kormányzó öccsével (ráadásul fehér zászló alatt, pont ahogy most Rogers is idejött) hogy neki itt személyesen vége (és ezt tudja is. Tehát beáldozza magát az Ügyért) Vagy akkor ezt nem kellett volna beleírni. Nekem az ott kicsit megbicsaklott (persze most még csak annyit látunk jönnek a spaonyolk, azt még nem hogy pontosan hogy zárult az a megbeszélés)

bvr - 2017. 02. 28. 00:40

Huh, na ez végre egy nagyon-nagyon jó rész volt! :))

PS: mondjuk ebben az egész évadban (a jópár hülye forgatókönyvi húzáson kívül) az különösen zavar hogy lassan már a segéd-horgonyfényesítő is csak tíz perces globális stratégiai monológban képes értekezni… Ami azért baj, mert ez viszont gyengíti az amúgy részenként kb. 1-2 jó és fontos monológ értékét (most pl. amikor az alagút bejáratánál Billy és a másik kalóz, illetve Rogers és a spanyol kormányzó) A kevesebb több, sokkal több lenne!

bvr - 2017. 02. 28. 00:42

(valamint a hsz-emnek volt még egy másik része Rogers és a spanyol kormányzó beszélgetéséről de azt valamiért megfogta a kommentmotor, légyszi majd engedélyezzétek!)

bvr - 2017. 02. 28. 01:07

Illetve még két dolog:
egyrészt még ebben az erős részben is kiemelkedően erős volt a vége (és ez külön jó, szeretem amikor egy epizódnak ilyen íve van), és ha már monológok, hát oda nagyon is illett alá Jack monológja!

A másik pedig az “öreg hobo” Israel. Korábbian is írtam már hogy azzal a pár perces csatával Max emberei ellen jobban felépítették mint Feketeszakállt másfél évad alatt – és most is milyen qrvajó volt már! :)

állat - 2017. 02. 28. 08:37

Igen, ezekkel a hosszú mondókákkal már az előző évadban is túlzásba estek, ugyanakkor néha viszont nagyon ott vannak. Ahogy @bvr említette pl. Jack monológja. Silver és Billy közötti ellentétet meg Made-val jól oldották meg. Azon meglepődtem hogy Havannában fogalmuk sincsen mi zajlik Nassauban ami azért annyira nincs is messze. Meg eddig rendkívül tájékozottak voltak. Mindegy, azért a kormányzők dumája így is jó volt.
Szerintem az előző finálé kalózgyőzelmével eléggé sarokba írták magukat, és csak erőltetett megoldásokkal tudták a sztorit visszarázni. Max információelakasztása még okés volt de hogy Teach mi a fenéért nem lőtte szét és szó nélkül süllyesztette el a kormányzó hajóját…

Mindenesetre spanyolok tuti nem fognak sz@rozni. :D

Sirocco06 - 2017. 02. 28. 10:27

Nagyon tetszett a spanyolok behozatala, de Rogers ezzel gyakorlatilag a végeredménytől függetlenül is megásta a sírját mert hazaárulást követett el. És ez azért kicsit karakteridegen főleg a valós Rogers esetében mert eléggé egy hazafi fickó volt. Mondjuk itt a sorozatban azért megalapozták ezt a lépést ami megegyezik a valós történelmi eseményekkel is mert a valóságban is magára hagyta Anglia.

Kíváncsi vagyok ez a tett mennyire fogja befolyásolni Rogers lezárást mert:

Történelmi Spoiler!!!

Valóságban Rogers pár év után a hitelezői miatt megszégyenülve tért vissza Londonban ahol még be is zárták az adóóságai miatt és csak később kapta meg az elismerést a tettei miatt és azután újra Nassau kormányzója lett.

heidfeld - 2017. 02. 28. 19:29

Kicsit sok volt a duma, de nagyon fontos döntéseket kellett meghozni. Spanyolok behozatala kicsit késett, de nagyon kemény lesz.
Kicsit megnyugodtam, hogy az Öreg Hobo nem lett pacifista. Nem szimpatizál senkivel, csak szereti lekaszabolni az embereket…

nade - 2017. 03. 01. 10:31

@Sirocco06 – 2017. 02. 20. 18:20
mondjuk azt kihagytam a számításból hogy Flint legyilkolta Thomas szüleit… szóval nem biztos hogy happy lesz ha rájön.
Vagy még az lenne twist, ha ugyanazon a hajón lett volna ő is, csak a legénység leölte a személyzettel együtt Flint tudta nélkül.

Snoopyzit30 - 2017. 03. 01. 21:04

Billy arca, ahogy leesik neki hogy mi a szitu és egyszerűen nem akarja elhinni. Priceless.

f1890 - 2017. 03. 02. 19:51

Nem tudom felfogni h Billy aki ennyire colos, és 4 évadon át építik mint az erő szimbóluma, nem tudott lezúzni egy FLintet majd most az öreg törpe simán leveri.
Ez kicsit hiteltelen :D

Sirocco06 - 2017. 03. 02. 19:59

Magasság és az erő nem minden.

f1890 - 2017. 03. 03. 17:44

az lehet h nem minden, de billy tipikus parasztfiúként vna felépítve akinek nem sok esze van ellenben igenerős. na most ez elég gyér húzás volt h egy vénember leverte 1 vs 1-ben.

Sirocco06 - 2017. 03. 03. 21:34

Az a vén ember sokkal tapasztaltabb és több esze van a harchoz mint Billynek. Gyorsabb volt és fürgébb míg Billy megeresztette azt a nagy paraszt lengőt. Minden bántás nélkül de látom nem nagyon értesz a küzdősportokhoz mert egy nagy erős de lassú vs kisebb gyengébb de technikásabb is gyorsabb harcban általában az utóbbi a győztes.

f1890 - 2017. 03. 03. 21:51

tudtommal te sem szoktál kardda fejszével bírkózni így eleve a te szakértelmed sem több mint az enyém. kettő, mint mondtam 4 évadon át ő volt a buta de izomagy. ergó ez a fajta vereség akkorsem illik a képbe. a tapasztalathoz meg annyit h nem hiszem h ilyen szinten számítana mikor már billy is jócskán túl volt nem egy ütközeten.

nade - 2017. 03. 04. 16:16

^nem mondták sose hogy hülye lenne, sőt Flint amikor mesélt róla a 2. évadban vmi értelmiségi családi háttérről beszélt. Ha csak verőlegénynek tartották volna nem lett volna ‘első tiszt’ /fedélzetmester se.
Ráadásul Hands tapasztaltabb, meg két fegyverrel ment Billy egyetlen kardja ellen.

Rammsch - 2017. 03. 05. 18:31

Te jó ég, hogy ez a Max már mennyire irritáló volt a 6. részben is… kár, hogy tényleg nem dobták le a hajóról a francba… nálam az egyetlen negatívuma ő a sorozatban, a hülye akcentusos monológjaival…

Blobov - 2017. 03. 05. 22:26

Nekem mondjuk a monológok lassan az egész sorozatot kinyírják, annyi van belőlük. A mai rész elején épp azt mondtam magamban, hogy ha nem sz utolsó évad lenne, kaszálnám, annyira elegem van a hosszú monológokból és az állandó, azonos kaptafára megirt harcokból… erre Eleanor és Madi váratlan halála feldobott: igazi háborús halál volt, értelmetlen és véres :)

bvr - 2017. 03. 06. 01:38

Maxben teljesen egyetértek! :) Minimum két évad óta az a legnagyobb eldöntendő kérdésem hogy Max-től vagy Eleanor-tól nyílik-e ki jobban a T72-es a zsebemben, erre most végre utóbbit kinyírják – és Max irritálóbb mint valaha! :)
Pedig egy pillanatra legalább lehetett reménykedni hogyha nem is dobják ágyúgolyóhoz láncolva a tengerbe legalább Jack jól leoltja a p*csába hogy talán pont neki aztán nem nagyon kéne itt pofáznia, de nem, már megint Max okoskodja ki az óriási stratégiát…
Pedig fél perccel korábban ott fent a fedélzeten épp Max foglalta tök jól össze az utóbbi másfél évadot: “It wasn’t supposed to end like this. How can we all have sacrificed so much and none of us has anything to show for it?”
Már-már azt hittem be is veti magát a vízbe, szinte (el sem hiszem, de) kezdtem megsajnálni :)))) Aztán meg következett ami következett…

nade - 2017. 03. 06. 17:24

A házikó ahova Flinték mentek az gondolom a Miranda Barlow-ház, és ugyanaz, ahol Billy is szőtte a terveket ugye? Elenorék jelenete végén az ablaktörés hang elég gyanús, nyilván direkt így van megcsinálva… lehet hogy a spanyol törte ki, lehet hogy a következő jelenethez tartozik, de az is lehet hogy Billy (esetleges anakronisztikus módon — bár nem először lenne ilyen) tért vissza hogy meghúzza magát, aztán kimentette Madi-t, hogy Silvernek betehessen/zsarolhassa.
Vagy tényleg meghótt és Max lesz mégis Silver fekete neje a végén.

Anak - 2017. 03. 06. 23:13

Eleanor hogy a pékbe nem tudta képen lőni 1 méterről a spanyol katonát? (Mert az írók nem úgy akarták?)

nade - 2017. 03. 07. 00:25

^igaz.
Nem volt rossz rész, de jobban belemászva vannak benne furcsaságok.
-A spanyolokat egy pillanat lett volna leszurkálni is, megbizonyosodni róla hogy halottak, ehelyett inkább volt a szemezgetés.
-A feltámadt spanyol hirtelen begyógyult lőtt sebbel megfutamodás helyett inkább a maradék 2+ őrt lekommandózta, síri csendben, meg bejutott a házba is. Ahelyett hogy erősítésért rohant volna ha járni bír…
-Jack miért nem sz@rja le már Rogerst és Maxet. Vanet Eleanor ölette meg, miért akarná megbosszúlni őt. Blackbeardot meg annyira nem ismerte hogy ő miatta akarjon Rogersen bosszút. Egyébként is, ha megközelítik a partokat, megkockáztatja hogy felakasztják az egész legénységet. Főleg Maxel a közelben, ha megint meggondolja magát. Egy sima távirat bőn elég lenne. “Rogers hazaárulást követett el hogy a spanyolokkal szövetkezett STOP szövetségesei megölték az unokáját STOP”
-A TITKOS rabszolga falut hogy-hogy minden boldog-boldogtalan megtalálta?

Dober - 2017. 03. 07. 10:36

Kezdem azt gondolni, hogy a kalózok a kardozás helyett a retorikában voltak jók. Ennyi dumát még egy színpadi darabban sem hall az ember.
És tényleg Max mit keres még ott?? Miért hallgatja meg mindezek után még bárki is, hogy mit akar mondani? Bízok Izraelben, hogy ő unja meg először, és szúrja le. Lehet a végére tartogatják ezt a csattanót.
Eleanor végre kiszállt a játékból. Ez azonban jó hír.

Sirocco06 - 2017. 03. 07. 11:16

@nade

Jack sztem nem bosszú miatt csinálja, hanem Nassua és a kalózügy miatt akar kicseszni Rogers-al. Csak azt nem értetem hogy akkor miért nem szólt Flintéknek.

A TITKOS rabszolga falu sztem a 3.évad finálé óta már nem titkos.

heidfeld - 2017. 03. 07. 15:29

Hát, ennyit arról, hogy kedvenc szereplőm életben marad.. Pár éve még kíméletlenül kaszáltam volna bármit hasonló őrültség láttán, de csak már pár rész van ebből a szériából. Nem rossz ez a negyedik évad sem, de vagy pár dobó kocka gurítása után döntenek fontos dolgokról, vagy találtak pár lapot, be nem mutatott “Lost” forgatókönyvből.. Próbálnak minden részbe érthetetlen dolgokat becsempészni…
Ennek ellenére nagyon fog hiányozni a sorozat. Majd az idő megszépíti az elképesztő hülyeségeket, de a benne maradt két évadot nem hozhatja vissza.

Sirocco06 - 2017. 03. 07. 16:45

@heidfeld
” a benne maradt két évadot nem hozhatja vissza.”

Azt hogy érted? Szted még 2 évad lenne ebbe a storyban?

Sirocco06 - 2017. 03. 07. 17:48

@nade

Még annyi ez lemaradt.

Egy sima távirat nem lenne elég. Nem volt felhőtlen a viszony az unokával, vagy nem igazán tartották a kapcsolatot, ahogy Elanor beszélt róla ez jött le. Ráadásul nagyapát nem nagyon érdekli Nassau sorsa. Szóval ha számára két ismeretlen ember küldenének egy levelet vagy akárhogy megüzennék nem hiszem hogy az öreg bármit is tenne. Személyesen kell őt meggyőzni bár azt nemtudom mivel fogják hogy bármit is tegyen Rogers ellen. Talán a hazaárulásával.

heidfeld - 2017. 03. 07. 18:21

Hát persze, hogy marad. Sok fontos karakter alig szerepelt, vagy meg sem jelent még. Értem én, hogy drága, de nem lesz kerek a történet.

Snoopyzit30 - 2017. 03. 07. 20:28

Elenornak mennie kellett. És igen! Az írók is tudták ezt, mert az ő ideje lejárt. Megkapta amit megérdemelt. Hiába próbálták az írók a vége felé – nagymonológok formájában – kicsit megmagyarázni a tetteit, azokra nem volt magyarázat. A saját kavarásának esett áldozatul, már a kormányzónak meg kellett volna őt ölnie kb. 1 évaddal ezelőtt.
Madi halála viszont kétséges. Legalábbis gyanús, hogy nem mutatták a hullát. Lehet még magához tért és kivonszolta magát valahogy. Mondjuk nekem tök mindegy, annyira nem érintett meg a karakter.

Sirocco06 - 2017. 03. 07. 20:45

heidfeld

Hát nem tudom sztem így ebbe a formában már nincs benne 2 évad. Sőt sztem egy se. Nassau-t megint bukták, kialakult egy nagy kalóz és rabszolga szövetség még utoljára, van háta még 4 rész, ezt még lemeccselik az angolokkal és lehet a spanyolokkal is és kész kifújt a történet. Végén elbuknak a kalózok és Rogers is. Még elszövik szálakat hogy passzoljon a kincses szigethez és megvan a kerek történet.

Nem tudom mit lehetne még kezdeni további 2 évadban amit nem láttunk már eddig. Ez a kalózkodás vége. Az egész sorozat erről szólt hogy egy szabad Nassau-t akarnak. Nagyon másfele nem tudnak elmenni. Egy másfajta kalóz sorozatban ami tényleg a kalózkodásról szól és nem a politikáról simán lehetne csinálni ettől egy hosszabb sorozatot de ebből nem nagyon. Feketeszakállt nem jól használták ez igaz.

Milyen fontos karakteretekre gondolsz akik nem jelentek meg?

nade - 2017. 03. 08. 12:37

^2 évad Kincses sziget adaptáció ezekkel a bejáratott színészekkel nem lenne rossz.

Morgan - 2017. 03. 09. 13:14

Aki nincs kibékülve Max-szal annak ajánlom a Colony-t abban csúnya véget ér. Egyébként alig lehetett ráismerni ott.

Eleonor nekem sem fog hiányozni.

Kifli - 2017. 03. 09. 22:24

Az első èvad limonádé szintjèhez kèpest egyre erősebbek és véresebbek lettek az azt követő évadok. Ez az utolsón pedig csak pislogok ahogy törtènnek a dolgok. Kár hogy vége lesz.

Rammsch31n - 2017. 03. 12. 16:49

SPOILERES

A 7. részben mi a fenéért nem jut eszébe Flintnek, hogy esetleg a levéllel rászedik őket? Hát Eleanor nem mondta neki, hogy Madi-t nem tudta megmenteni? Akkor mi a frászért kell ilyen bugyután megírni, azt hogy szakadékot kell ütni Silver és ő közé , ráadásul haha, Billie által… omg ez nagyon olcsó húzás így számomra.

Vagy félreértettem volna valamit?

Az is igen uncsi már, hogy Maxnek mindig van valami szerepe mindenben… hogy mondhassa az irritáló monológjait. :D

Rammsch31n - 2017. 03. 12. 16:54

FOLYTATÁSA az előzőnek

Ja persze… félreértettem… én eddig azthittem…hogy ő is meghalt… wtf?

winnie - 2017. 03. 12. 19:54

ehh, veletlenul toroltem az utolso harom kommentet, sorry. nade, sancho pansa es talan aldo volt.

Sirocco06 - 2017. 03. 12. 20:22

@Rammsch31n

Mivel Flint se látta holtan Madi-t így ős is feltételeztette hogy valóban él.

De nem értem a problémádat. Nem azon vesztek össze hogy él-e vagy nem hanem hogy odaadják érte a kincset vagy nem.

nade - 2017. 03. 12. 20:39

(@Winnie: :) nade sebaj megvolt még az előzményben)

Nah nem sokáig voltunk Guthrie főnökasszony nélkül…
A Zsakk Rákham paródia király volt, Billy egy f*reg. és megint Flint ellen van mindenki..

Israelt meg összelehetne kötni Maxszel, ahogy kavargatja a sz*rt.

@Rammsch31n: de eszébe jutott, hisz mondta is: “We cannot permit W.Rogers to divide us like this”

bvr - 2017. 03. 13. 01:07

eh, hát ez a 4. évad nem lesz a kedvencem…

Blobov - 2017. 03. 14. 16:31

Hanyadjára indul megint valaki Nassau ellen ebben az évadban? Oké, most csak lopni, de akkor is… hiába a sok vér, meg lőporszag, a forgatókönyv szerintem eszementül unalmas.

Eleanornak jól láttam, hogy előbb csukva volt a szeme a padon, aztán meg nyitva? Mi a fenéért?

Többet érdemelt ez a sorozat a 3., de főleg a 2. évad után…

Sirocco06 - 2017. 03. 14. 17:40

@Blobov

Az csak oda képzelte Rogers, elve nem is nézet felé meg egy holtest nem könnyezik.

nade - 2017. 03. 15. 15:54

szerintem nem arra gondolt, hanem utána levő snittre.. de most nem nézem meg.
Az évad elején is volt egy ilyesmi baki, 2 vörösruhás katona egyik pillanatban még ott ül a kocsi végében, amikor menekülnek az erődbe, a következpben meg eltűntek.
Pont a végére lettel hanyagok? Remélem az utsó 3 rész kárpótol érte

gonzales7 - 2017. 03. 16. 00:16

Sirocco06

Szerintem Flint kapitány eredeti megmaradt legénységére gondol akik a regény elején Billy Bones nyomában vannak. Mivel Bones-nál van a kincses térkép és a fekete folt-ot is megkapja Billy. Valószínűleg azért mert ellenük fordult mint ahogy azt a sorozat állítja. :D Közülük hárman szolgáltak Flint hajóján. Név szerint: Black Dog, Blind Pew, és George Merry. Igazából ők hiányoznak a sorozatból mivel Israel Hands és Ben Gunn végül szerepet kapott a sorozatban. Természetesen mind a két kalóz fontos szereplője a Kincses sziget történetének a fent említett három kalóz pedig szintén emlékezetes alakok. Én Blind Pew-t mindenképpen hiányolom. Rá ez az ármánykodós sunyi karakter jobban illett volna mint Mr Hands-re. Hands amúgy is Flint legjobb ágyusa volt itt meg csináltak belőle egy terminátort! :D de háá mindegy ez legyen a legnagyobb baj! :D
De mivel a sorozat egy Kincses sziget eredet történetnek indúlt azért még legalább Pew-t illett volna beletenni. :)
Elnézést ha kicsit tudálékos a hozzászólásom 3 szor olvastam a regényt és nagyon szeretem a Kincses szigetet. :D Szóval kicsit elfogult vagyok ebben de a Black Sails ettől függetlenül egy remek sorozat.

Kifli - 2017. 03. 16. 10:59

Jönne már az új rész. :)

heidfeld - 2017. 03. 16. 18:06

Tényleg ennyit voltak itt a spanyolok?! Tényleg nem lesz Mary Read?! Tényleg Billy segítségével verik szét a kalózokat?! Tényleg nem derül ki, hogy ki adná el a kalózok rabolt áruit, ha nincs már Eleanor? Tényleg más se látta Max arcát, amikor megtudta, hogy Eleanor meghalt? Tényleg még az Öreg Hobo sem kaszabolt le senkit, csak úgy, hogy edzésben legyen? El sem hiszem, de tényleg…
Kicsit olyan érzésem volt az epizód nézése közben, mint amikor még fürödnél még a kádban, de egy idióta mindig kihúzza a dugót, így már csak félig van a víz.
Egy mentség lehet, hogy már a Kincses Sziget sorozatot akarják belengetni, mert ennek nem sok értelme van. A számomra rossz emlékű “Lost” ugrott be, ami tele volt elképesztő értelmetlenségekkel…
Azért én még emlékszem a nem is olyan régi jó részekre, így nem tudnak elriasztani az utolsó részek megtekintésétől, bár nagyon próbálkoznak.

Snoopyzit30 - 2017. 03. 16. 18:46

Hogy tudtam, hogy Madi nem halt meg. :)

nade - 2017. 03. 19. 12:23

4×8
hát ez is A hét csalódása gyanús. Sok női trécsparty jelenet, erőltetett újra leszbikvagyunk sztori … israel is továbbra is mint egy sz*rkeverő vénasszony. LJS meg túl hamar lett hú de kemény legény, mikor köze nincs a stratégiákhoz Flint mellett. Mégis az egyik legrégibb matróz, Joji is annyira átpártolt mellé hogy elsőként indult Flint ellen?
Egyedül a cliffhanger volt valamelyest jó.

Blobov - 2017. 03. 19. 22:09

Két dolog hiányzik nekem ebből az évadból nagyon : az egyik a tökös Flint, emlékszem, imádtam, mekkora állat volt, minden értelemben.
A másik a csöcs: drasztikusan esett a nudity faktor, pedig azokkal kiegészítve jobban elviselhető volt a tyúktraccsparti…

Reinhardt - 2017. 03. 20. 17:38

nade

Vmi ilyesmi fogalmazodott meg bennem is. Miert akarna a legenysegbol barki, hogy ladat csereljenek buxaert?
Mondjuk en most 5 nap alatt daraltam le az osszes reszt, igy talan meg durvabb az atmenet az elso reszes Silver es az utolso kozott.
Van meg vki aki nem akarja vmiert megolni Flintet?

bvr - 2017. 03. 20. 23:44

Tudom-tudom, van az a standard valasz hogy egy utolso rossz (oke, hullamzo minosegu :)) evad nem ront el visszamenolegesen semmit, de azert itt egy kicsit megis.

Peldaul mondjuk a Banshee-nel nem erdekelt, ott nekem az elso evad volt kiemelkedo, az osszes tobbivel (egyaltalan nem csak az utolsoval) meg voltak komoly bajaim. De a Black Sails (persze a maga kategoriajaban) annyira osszefuggoen es atgondolva volt felepitve sokaig (mondjuk Charles Vane elfogasa volt talan a torespont, az elozo evad utolso feleben) hogy itt ez egy kicsit megis visszamenolegesen vannak problemaim. Komolyak. Es akkor most a hatralevo 2 reszben (miutan 8 reszen keresztul mentek (egyaltalan nem elvezetesen…) a Nagy Geostrategiai Elmelkedesek most akkor a hatralevo ket reszben hirtelen lesz belole egy kalandfilm, nemi misztikus (netan horror?) elemekkel?
Mert amugy ez tok jo irany lett _volna_ – csak akkor 3 evadosra kellett volna csinalni, ennek a 4. évadnak kb a 90%-a kuka, azert az elso harombol is lett volna kivagni valo (foleg Max es Elenor screentime-jabol), es ezt az egesz Kincses Szigetet felvezetni a 3. evad elso feleben, a masodik feleben meg szepen kibontani.

De ez a 4. evad olyan mint amikor egy amugy jol indulo film (azaz: mind a negy evad mint osszesseg) utolso 25% lesz szeteso, hullamzo, es gyenge (valamint nagy esellyel osszecsapott)

Sirocco06 - 2017. 03. 21. 11:05

Nekem az első 6 rész rendeben volt. Főleg a jobbnál jobb akció jelenetek miatt. Nem érzem feleslegesnek az ott zajló eseményeket. Sőt megalapozott elég sok fontos dolgot. pl. Billy árulását, Flint Silver törését stb. Ezek mellett voltak érdekes húzások ami nekem se jött be. A 7. és 8. érzem én eddig bajosnak de az utolsó 2 rész még javíthat rajtuk.

Brynden Rivers - 2017. 03. 21. 11:20

@bvr:

Abszolút jogos felvetés, ha már lett 4. évad játszódhatott volna az első fele a Nassaun (csapda az öbölben, rabszolgalázadás, leverik, sokan meghalnak) második fele pedig a Kincses Szigeten.

Sőt akár az egész 4. évad játszódhatott volna a Kincses Szigeten – összehozzák itt a karaktereket és jó kis pszichothiller/horror keretében elhullanak.

Melkon - 2017. 03. 21. 11:43

Szégyenszemre nem olvastam a kincses szigetet, lehet majd pótlom.

Mindenesetre én annyira nem látom borúsan a 4. évadot, bár én is kicsit kevésbé élvezem mint a régebbieket.

Ami nekem nem tetszik, hogy Feketeszakáll szerintem méltatlanul háttérben maradt haláláig, pedig nagyon sok potenciált éreztem benne. Most pedig egyszerűen nincs meg a végjáték érzésem 2 résszel a vége előtt. Persze ez még megjöhet jövő héten. :)

heidfeld - 2017. 03. 21. 20:10

Lehet, hogy sokan ki nem állhatták Eleanor-t, de úgy hiányzik ebből, mint egy falat kenyér..
Eszméletlen, hogy mennyit beszélgetnek ebben az évadban. Nők esetében csak megérteném , de Flint meg Silver??? Azt halkan említeném meg , hogy akkoriban nem ilyen stílusban beszélgethettek. Inkább dugtak , vedeltek és harcoltak. No, az első kettő szinte teljesen hiányzik is a sorozatból, pedig nem országos, prűd adón van. Ebből a szempontból határozottan csalódott vagyok.
Kincses sziget viszont érdekes lehet.

Morgan - 2017. 03. 22. 08:12

Silvernek nem esett le a tantusz mikor meglátta hogy Billy nem fogolyként van a hajón? Azt ígérte ha még1x választás elé állítja megöli. Ehellyett most nem ez történt.

Blobov - 2017. 03. 22. 15:15

@heidfeld: akkor nem csak én hiányolom a nudity faktort. Az első évadban kifejezetten erős volt ezen a szálon a sorozat, ami nem is baj, hiszen a kalózléthez ez is hozzátartozik. (Ugye emlékeztek az első Fekete Szakállra benne :D?)

Mi lehet az oka, hogy erre az évadra gyakorlatilag elfogyott a csecs? A legutóbbi részben pl. a bordélyban lévő csajok is diszkrét homályban vonaglottak…

nade - 2017. 03. 23. 18:16

^hát a 3-4. évadban eléggé rájuk jár a rúd, folyamatosan harcolgatnak az angolokkal a szigetért, nincs már biztonságos bordélyház ahol megpihenhetnek. Én egyrészt ezért sem hiányoltam, másrészt meg vannak erre külön filmek. De most, hogy Maxék kibékültek még előfordulhat hogy Anne ‘sebeinek’ nyalogatásával nyit az új rész, ….de bőven elég volt már a fillerekből szerintem, most már csak öljék egymást.

Blobov - 2017. 03. 24. 11:42

@nade: ez még nem magyarázza meg azt, hogy miért volt még a bordélyban is blurozva a hátul vonagló kéjnő.

Kifli - 2017. 03. 25. 19:56

Gyerünk, gyerünk! Jön az új rész!

nade - 2017. 03. 26. 13:58

@Blobov
A fókusz a mádámon meg a másikon volt, jóhogy homályosítják a háttért. Amúgy amikor leülnek beszélgetni 22:54-nél van félcsupasz prosti a háttérben és nincs blur-özve)

4×09
Nem volt rossz, de volt már jobb is. Nagyjából spoilermentesen pár észrevétel…: Kezében volt a pisztoly, miért nem lőtt rá, miért ment inkább kardozni a mesügéje? Később meg, amikor beszorult az ellenfél kardja, simán megvághatta volna a karját… mégse tette. Na jó végülis magyarázható azzal hogy ő nem akarta fogyasztani a legénység létszámát. Plussz hogy Maxnak nem volt jelenete, minusz hogy úgy néz ki, biztonságban túléli az egész sorozatot…

bvr - 2017. 03. 27. 00:38

Önmagában persze nem volt ez rossz rész (eleve szeretem az olyan felépítést amikor a két főhős összecsapását egy felváltva elmesélt flashback-szállal szövik össze – ennek egyik legszebb példája (főleg ha már Starz :) az a Spartacus 1. évad évadzárója)
Viszont.
Sajnos ez az egész évad egy óriási elvesztegetett potenciál volt. Ennél sokkal többet érdemelt volna az előző 3 évad. És pl. már ennyiből is látszott hogy ebben a szigetben sokkal-sokkal több potenciál volt mint ez a rész meg még egy (ami egyben sorozatzáró) El nem tudom képzelni hogy nem lesz az végletekig zsúfolt (basszus Flintnek ebben a részben volt egymás után négy párbaja amiből egy is elég…)

bvr - 2017. 03. 27. 00:43

(amúgy már nem emlékszem, de hogy volt a hír, ez a 4. évad egy jó előre tervezett sorozatzáró évad volt?
Tehát amikor összerakták már tudták hogy ez az utolsó lesz?
Csak mert annyira hirtelen volt a váltás az első 8 meg most az utolsó 2 között és úgy begyorsult minden hogy tök olyan érzés mintha elkezdték volna valahogy (ami mint már itt többször többféleképpen is elmondtuk, elég gyenge irányokba haladt, sok fölösleges és színpadias dumával) és egyszercsak mintha jött volna a jelzés hogy srácok, nincs tovább, most akkor be kell fejezni, és akkor még két részbe megpróbálni minél többet bezsúfolni)

wondorog - 2017. 03. 27. 14:59

Én úgy tudom, a 4. évad berendelésékor jelentették be, hogy utolsó, tehát tudták.
Egyébként én is félek, hogy nagyon zsúfolt lesz az évadzáró, viszont szépen alakul minden körülmény a Kincses szigetes felálláshoz, már csak az a nagy kérdőjel számomra, hogy az a bizonyos szereplő, hogyan és miért fogja megkapni a térképet (aki nem olvasta/láta nem akarok spoilerezni).

Melkon - 2017. 03. 27. 15:33

bvr:
A 3. évad közepe tájékán mondták, hogy a következő a záró évad. Erősen kétlem, hogy akkor már forgatták volna a 4.-et.

bvr - 2017. 03. 27. 17:09

Koszi a valaszokat, mert arra emlekeztem hogy meg boven az evadkezdes elott volt a hir, de arra nem hogy ennyivel, tehat hogy akkor meg szinte biztos hogy nem kezdtek el forgatni.
Igy viszont akkor nincs mentseg, tenyleg nem ertem hogy csuszhattak itt enynire felre a dolgok.

Sirocco06 - 2017. 03. 28. 00:35

@Melkon

Egyik se talált.

A kasza hír nyáron jött.
http://www.sorozatjunkie.hu/2016/07/21/hircsutortok-black-sails-kasza-big-time-in-hollywood-fl-kasza/

És amikor a 3.évad indult akkor a 4.évad közepén jártak a forgatásban, egy akkor készült interjúból kiderült. Illetve abból hogy a 3.évad végén már kidobtak egy teasert a forgatásról.
https://www.youtube.com/watch?v=CJiEeZW4T-I

Sztem az évad elejétől kezdve tudták hogy ez lesz az utolsó. Erre a bizonyíték sztem Billy. Az elejétől kezdve építették.

Melkon - 2017. 03. 28. 12:33

Sirocco06:

Köszi, ezek szerint rosszul emlékeztem. Mindenesetre ha jól rémlik azzal indokolták a 4. évadot, hogy ebben a történetben ennyi van és nincs értelme húzni.

Anthonz - 2017. 03. 30. 13:36

Már nagyon nemszeretem, hogy a Commander minden második részben bealázza a kalózokat, akik eddig csavaros észjárásúak voltak, erre ez a Rogers most 66-odik alkalommal is legyakja őket.
Már a Teach kinyírása rész sem tetszett, rommá ágyúzhatták volna őket, de nem inkább megadta magát mindenki, annak mi értelme? Persze Teach is mikor sétálna bele egy ilyen ócska csapdába?
Nem is baj ha vége lesz, a karakterek már annyiszor szembekötpék egymást, már egyre nehezebb megmagyarázni miért is szövetkeznek, vagy éppen tartanak be egymásnak.

Ahogy írta valaki ebben bőven több potenciál volt (és nem csak az évadban).

kár érte - 2017. 03. 30. 18:24

jó volt a sorozat meg nem is. nagyon sok időt elbaszarintottak eleanor meg max-re amit sztem senki sem élvezett igazán. bennem jelentős hiányérzet marad az igazi kalózélettel kapcsolatosan, ahol mentek fosztogattak harcoltak kaszaboltak . egyszerű véglény volt kb a legtöbb, és ezt nem nagyon adja át a sorozat. a két főszereplő jó, de maga a sorozat könnyedsége amivel indult az mássá alakult a 4 évadon át. értem h mit akartak kihozni belőle, de valahogyan mégsem sikerült hiszen az embernek hiányérzete marad a véén hiszen már csak 1 rész van hátra és lekell zárni az egész storyt. de ugyanez volt 4 évadból 3-szor is h utolsó 2 részben akarták bepótolni azt amit 8 részig töketlenkedtek. valami hiányzott ebből a sorozatból de mégis valahogy az ember hétről hétre megnézte mert tetszett

heidfeld - 2017. 03. 31. 14:30

Magam részéről még kevés is volt Eleanor, de jobb is, hogy megölték, mert ez a 4. évados verziója gyenge árnyéka volt korábbi önmagának. Kalózélet igazi bemutatása talán a legnagyobb hibája a sorozatnak. Vedelések, kurvázások, fosztogatások, és még sorolhatnám..
Hol van az a döbbenet, amikor a könyvelő szemszögéből láttunk egy támadást?! Hihetetlen nagy jelenet volt még az első évadban. Na, az ilyenek is hiányoznak. Vagy a döbbenet Max arcán, amikor Eleanor megjelenik a fogadóban, pedig mindenki halottnak hiszi.
Nem tudom hol romlott el az irány, de két évad benne maradt a sorozatban. Nagy kár érte.
a 9. részről meg csak annyit, hogy ki adna egy áruló kalóznak puskát, hogy levadássza a volt társait? A magasra nyújtott kezek ezreitől nem tartok:D:D

Snoopyzit30 - 2017. 03. 31. 15:33

Egy filozofálgatós drámában nincs ennyi duma, mint ebben az utolsó évadban. Hosszú perceken keresztül ecsetelik, hogy mit hogy fognak csinálni, aztán az akciót meg pikk-pakk lezavarják. Amúgy a 9.rész legnagyobb poénja egy ember váratlan halála volt. Ez is milyen? Még megnézzük a sorozatzárót, aztán elbúcsúzunk ettől a sorozattól is. Ha nosztalgiázni akarok, akkor én max csak az 1-2.évadot fogom újra megnézni, de azt se mostanában szerintem.

Kifli - 2017. 03. 31. 19:08

Jön az utolsó rész! Készüljetek! :)

bestente - 2017. 04. 01. 19:56

ez a sorozat kurvajó. ha 10 évesen néztem volna, szétfolytam volna a gyönyörtől, főleg amikor azokon a gyönyörű szigeteken vannak, meg amikor akció van. csak az az érzés szar, hogy érzem mennyi de mennyi lehetőség van, mennyi királyság történhetne ebben a világban, de mindannak csak egy töredéke fog megtörténni.

wondorog - 2017. 04. 02. 14:12

Érdekesen zárták le a dolgokat, pedig eddig úgy látszott eléggé közelítenek a Kincses szigetes állapot felé, így viszont furcsa lett a dolog, és még a történelmi hitelesség is eléggé megkérdőjelezhető. Mindezek ellenére viszont tetszett a dolog, a sorozat eddig sem mellőzte a hosszú, kitartott monológokat, de ezzel a résszel rekordot döntöttek. Hiányozni fog, de örülnék ha felröppenne egy TI spinoff hír.

Blobov - 2017. 04. 02. 17:45

Nehéz eldöntenem, hogy az évad volt a rosszabb, vagy az évadzáró…

Az egészet sikerült ügyesen összecsapni, rosszul elvarrni, fejetlenné tenni. A kormányzó pere, meh… Rodgers ennél többet érdemelt volna lezárásként, mint egy rövid sor az (egyébként majd 30 perces) epilógusban-

Ha már a melegséget ismét felmelegítették; eddig a Thomas és kapitánya közötti vonzalom nem a testiségen alapult: azért szerettek egymásba, mert annyira hittek az eszmében, abban, amiért küzdöttek. Egy kicseszett büntetőtelepen mit fognak egymással kezdeni?

Mark Read viszont jó poén volt, az legalább ötletes volt.

Összességében: a giga monológok már az előző évadban megkezdődtek, de ebben az évadban csúcsra jártak, és a többségük közönséges bullshit volt, rengeteg felesleges ismétléssel (az utolsó részben gyakorlatilag egy új gondolat sem volt, de szerintem nagyjából 5-6 rész óta ugyanazt mondogatják egymásnak a szereplők).

Lehet egy történelmi drámát csinálni kalandfilm helyett (még ha szerintem az emberek többsége kalandfilmet akart volna látni…), de nem ennyi felesleges ismétléssel, az utolsó évadra végül igazi meglepetés/váratlan húzás nélkül.

Az évad 10/6, a finálé 10/3.

nade - 2017. 04. 02. 18:33

Ahogy bestente is írta, marha jó kalózos sorozat lenne minden korosztálynak, csak aztán megint eszébe jutott valamelyik idióta írónak hogy a gyerekkorunk legjobb meséinek egy karaktere miért is ne legyen inkább meleg.
A harmadik évadra pedig már úgy tűnt, hallgatnak a s2e5. rész értékelésire, visszhangjára és Mirandához fűződő érzelmeit hangúlyozták Flintnek, erre most a 4.-ben újra elővették. De valószínűleg így is tervezték az egészet, hisz akkor se mondták, mutatták egyértelműen hogy meghalt.

nah mindegy. szóval mégse a hét epizódjának lesz ajánlva a rész (bár a Flint vs Billy rész, meg maga a csata jó volt), elég csalódás volt az egész évad és az utolsó részek is. Hogy lehet így összecsapni egy amúgy jó sorozatot?

bvr - 2017. 04. 02. 22:51

Az eleje jól indult, a csata legalább látványos volt. De utána? Ezek a “lezárások” iszonyat blődek voltak (a büntetőteleppel, meg hogy ez valamiféle pozitív felhangot kaphatna, azzal főleg, nem is értem ezt hogy képzelték…)
De ettől eltekintve is, egy kicsit is megkapargatva még ezen a málló/foszladotó 4. évadon belül is totál széteső a finálé sztorija.
És még kincses térképet sem sikerült belekombinálni.
Értékelem a lezárásokban a készítők szándékát, ezért legyen mondjuk 2/10 (és mert az úgyis megalázóbb mint egy 1/10 :))))

PS: Hát nekem nem volt Mark Read ötletes, és nem csak mert kilométerekről (mérföldekről) látszott, hanem egyrészt mert az általuk kitalált sztorilezárásba ennek semmi értelme hanem ehelyett totál öncélú, másrészt ezek a férfinak álcázott nők a gyerekmesékben szoktak ügyes történetelemek lenni.
Mondjuk ez egyre nagyobb baj volt ezzel a sorozattal: el kellett volna döntenie mi is akart lenni.

Tényleg kár ezért az egészért, ebben sokkal több volt.
Így a Starz-on marad a Spartacus a kedvenc (persze szigorúan csak az első évad, és az prequel, de azok meg is állják önállóan is a helyüket)

A többi, általánosabb bajaimat (pl. Max) majd ha lesz évadkibeszélő ott kifejtem.

bvr - 2017. 04. 03. 00:11

ja, még a sorozatzáró-kritika előtt (meg mert úgyis közvetlenül ehhez a részhez tartozik) most félretéve hogy mennyire összefércelt plot szerint, de végülis megvalósult (elvileg) az amit Flint és Thomas Hamilton szeretett volna. Ha Silver “unmade”elni szerette volna Flint-et, akkor egyszerűen ki kellett volna hozatnia Hamiltont a börtönből és kész, mindenki él boldogan.
Ehelyett meg lett ez ami lett :)

Amúgy mi a t*kömnek kellett felhajózni egy titkos szigeten 2 résszel ezelőtt ahhoz hogy üzleteljenek? (most az egy dolog hogy amúgy sem üzleteltek) Itt mégis mi lett volna ami lehetővé tette volna hogy cseréljenek?

Pedig akkor olyan hangulatosan felvezették hogy ez valami misztikus sziget… de aztán semmi. Igazából valahol elég ironikus hogy a 4 évad alatt egy kincses sziget preuelben pont a kinccsel és a kincses szigettel igazából semmi épkézláb dologra nem voltak képesek az írók… :))

bvr - 2017. 04. 03. 00:45

najó, mégegy :)
azért vicces hogy ebben az évadban csakis underdog pozícióból lehetett csatát nyerni, mindig sokkal kisebb hajóval :) Amikor valakinél ott az erőfölény, rögtön lemegy totál bénába.
Most hogy hogyan futottak rögtön az elején zátonyra azt hagyjuk is, de csak ami hirtelen eszembe jut az Rogers vs Feketeszakáll, aztán Jackék ahogy kiszabadulnak, aztán most a változatosság kedvéért Rogersnek sikerül elb*sznia a dolgot… Azok mindig külön jó képek amikor még mutatják is egymás mellett a hajókat.
Tiszta Fargo :))

Na de legalább ahogy kezdtem is, a csata az szép volt :)))

nade - 2017. 04. 03. 01:17

Olyan teóriákat olvasok, “látok szárnyra kapni”, mondjuk kevés érvvel, hogy Silver mégis megölte Flintet a szigeten, és nem csak képletesen, és nem csak az alteregót.
Mondjuk szerintem nem vall jellemére, hisz inkább csak kamugép, mint gyilkos (főleg nem mentorának gyilkosa). Meg a kincsről lemondott Madiért már korábban.
Viszont fura hogy a büntető telep kapujába Gunn és Israel kiséri Flintet..? Szóval már mindenki tudja hogy homi? És Israel bele egyezett ebbe hogy nem árulja el a kincs helyét? Vagy mégis elmondta Flint, Hamiltonért…?
De tényleg abban mi a happy end hogy bemegy rabszolgának ő is a telepre?
Továbbá amit Blobov is írt, ez a felesleges románc tisztelet miatt alakult ki köztük. Most így, tizenpár év kalóz kapitányként vívott érdemek után egy földművelő rabot becsül, aki ugyanez idő alatt valszeg az egész telep köcsöge volt? Aztán ha meg tudja hogy Flint volt aki lemészárolta a szüleit is… hiába őmiattuk került oda, attól még csak számít.

Szóval maradt egy rakás kérdés.

bvr: lerohanni a telepet lehet nem lenne egyszerű, biztos őrzik sokan, legénység meg nincs, ill. semmi érdeke benne, de igaz, ez is ésszerűbb lett volna, ha már….

Sirocco06 - 2017. 04. 03. 09:34

Hamiltont kihozzák onnan mert a csávónak oda adtak egy zacskó pénzt.

Nem olvastam A kincses sziget könyvet csak úgy nagyjából ismerem a történetet.

Egy kérdés:
A sorozat vége és a könyv között van valami ellenmondás?

wondorog - 2017. 04. 03. 10:04

Sirocco06:
SPOILER a Kincses szigetből, aminek történnie kellett volna:
– Flint a végére megőrül és meghal
– A kincses sziget térképe Billyhez kerül
– Ben Gunn a szigeten marad

Igazából ezek még megtörténhetnek később, csak én azt vártam, hogy a sorozat úgy fejeződjön be, ami hozza a TI kezdeti állapotait.

bvr - 2017. 04. 03. 12:19

Pontosan, nem lerohanni gondoltam a börtönt, hanem kivásárolni.
Bár nekem az időrend sem áll össze egészen hogy amikor ezt Silver megszervezte még nem is volt erre (főleg így) szükség.

Jack meg szintén vicces hogyha mégis érdekli a kincs, akkor azt pont nem így kellett cselekednie. Mindegy is, tényleg ezer sebből vérzik ez a vége, mindegyik szálon.

PS: persze, azon en is elgondolkoztam hogy Flint sorsa az tenyleg ez volt-e vagy csak duma. De igazabol (mig mondjuk egy Inception filmnel ezen meg elgondolkozok) ez nem az a finale volt ahol ez kulonosebben erdekelne. Ez igy is ugy is rossz :)
(foleg hogy van egy sorozat ami 4 evadon keresztul egyre inkabb arrol szol hogy mindenki mindenkit folyton es allandoan elarul (errol majd az evadkritikanal) akkor Flint megis hogy kepzelte ezt, ugye… De tenyleg lenyegtelen)

Blobov - 2017. 04. 03. 13:50

Én spec. azt vártam, hogy Billy a verekedés közben kirántja Flint zsebéből a térképet, oszt meglép (nyilván ekkor nem a szigeten köt ki, mert akkor megszerzi már akkor a kincset).

Ha Silver megölte volna Flintet, akkor nem lenne térkép a kincshez. Így ugye vélelmezhető, hogy Flint a nyugdíjas évei alatt megírta, oszt valahogy eljutott Billyhez… bár akkor nem tudjuk, hogy miért is őrül meg a végén (mert ugye erre is vannak utalások a könyvben).

Mindegy, nem érdemes ezeken lovagolni, úgy sz*r volt az epilógus rész, ahogy volt….

nade - 2017. 04. 03. 13:52

Adott is valami lóvét az egyik a másiknak, de ha valóban kivásárolni mentek, akkor miért nem az történt, ahelyett hogy bilincsben bevitték flintet…

^PS^ pont ezt írtam, Silver csak Madinek hazudja hogy happy end lett Flintnek, hogy ne legyen mártír a háborúhoz. Jack meg mondja ezt is azt is, meg hogy értelmezze úgy mindenki a sztorit ahogy akarja.

bvr - 2017. 04. 03. 14:05

@Blobov: de hát pont ez az, nem volt térkép :) Csak Flint fejében.

@nade: nem kivásárolni mentek. Azt írtam hogy az minden szempontból (a sorozat világában, és meta szinten is) mennyivel logikusabb lett _volna_ ha nem Flintet börtönzik be hanem Thomas Hamiltont hozzák ki. Pedig ugye pont nekik volt az volt az álmuk ami a sorozatban meg is valósult, hogy a nassaui kalóztársadalmat visszaillesszék a normál geopolitikai keretek köz… Ezt írtam, hogy még ezen a szinten is mennyire abszurd volt ez a finálé :))

Blobov - 2017. 04. 03. 14:33

bvr: de a Kincses szigetben van térkép, ergo azt valamikor meg is kell rajzolni… s csak Flint tudja megrajzolni.

bvr - 2017. 04. 03. 15:10

@blobov: de itt a történelmi hűséggel is elég érintőlegesen foglalkoztak, _egyelőre_ a sorozat világában semmi kényszerítő erő nincs hogy lennie kell (vagy kell majd) térképnek.
Persze ha egyszer folytatni akarnák, még _lehetne_ Most, nincs. Nem foglalkozott azzal a sorozat hogy összekösse a könyvvel (mint mondjuk Star Wars :)

Amúgy amikor a végén ott Jack sztorizott a kocsmában, volt egy pillanat hogy azt hittem afelé viszik el hogy “és ezt változtattuk azzá a legendává hogy…”

nade - 2017. 04. 03. 16:05

Pedig valamit fizetett a kisérője(Israel?) a telepesnek. De ez így milyen abszurd? Silver a legjobb barátját “eladta” egy spec börtönbe, amiért még ő fizet, úgy hogy a kincs helyét se tudta meg senki…

Amúgy mi a legjobb Kincses sziget adaptáció?
1990-es vagy az 1950valamennyis? A Muppet’s-est hallottam még, de az gondolom nem annyira könyvhű, meg erős váltás BS-ről bábokra…

wondorog - 2017. 04. 03. 16:40

nade: én a 90-eset láttam az nem volt annyira rossz, de a 2000 valahányas elvileg katasztrófa.

Morgan - 2017. 04. 03. 18:33

Ha már be kellett fejezni a történetet szerintem ez egy kielégítő befejezés volt.

heidfeld - 2017. 04. 03. 21:26

A sok szentségelés után azon gondolkodtam, ha a sok felesleges duma helyett kaphattunk volna 3-4 értelmes részt..
Hihetetlen sok lehetőség lett volna a sorozatban. Párszor már leírtam, hogy mire is gondolok, de értem én, hogy drága meg minden, de nem volt igazán jól átgondolva ez a 4. évad, a zárásról nem is beszélve. Ennek ellenére fájdalmasan beletörődtem volna a végbe, erre megjelent Mark Read…
Na, ekkor rúgtam bele egy nagyot az asztalba mérgemben, de nem csak ezért vágott belém a fájdalom. Jól jellemezte ez a rengeteg elszalasztott lehetőséget, ami bőven elég lett volna két évadra is.
Végül annyi, hogy Silver karaktere teljesen hiteltelen volt számomra. Értem én, hogy sorozat, meg “kár volt” olvasnom a Kincses Sziget csodálatos történetét, de Béke Nagykövetet csinálni belőle az nagyon eszement ötlet volt.
Ja még annyit, hogy végig azt hittem, hogy Eleanor túléli az egészet, de nem ezért vagyok csalódott.

nade - 2017. 04. 04. 08:30

Lehet a tűz eset vágta haza az egész évadot/sorozatot.
http://www.channel24.co.za/TV/News/massive-damage-as-fire-engulfs-black-sails-set-20160505

Sirocco06 - 2017. 04. 04. 10:37

Nem hiszem ebben az interjúban ami februárban készült az utolsó kérdésből kiderült hogy ekkor már a felénél jártak a forgatásnak a tűz esett pedig csak májusban volt.
http://sorozatwiki.hu/hirek/a-nagy-dolgokhoz-ido-penz-es-emberi-szenvedes-szukseges-interju-jon-steinberg-el-es-rob-levine-el-a-fekete-vitorlak-keszitoivel

Anthonz - 2017. 04. 04. 10:42

Az a baj itt összemostak mindent ami eszükbe jutott, a Kincses Szigetből, de ha jól tudom abban nincsen sem Teach sem Jack Rackham, sem Elenor, szóval ők valós és kitalát figurákat összecsődítettek egy helyre, és csináltak belőle egy nagy katyvaszt.
Ahelyett, hogy legyen egy jó kis kardozós-b***szós sorozat a kalózokból mind filozófusok meg szónokok lettek. Nem tudom mért kell ezt így elcseszni mikor bőven lett volna elég kaland, amivel dolgozzanak, meg konfliktus, de ők mind Nassauval voltak el, ami eg 10 cölöpházból álló tanya volt a filmben. Még a műcsöcsű Maxxel is megtetézték az egészet, kár is. Az első 1-2 évad az egész ígéretes volt, de aztán csak mind rosszabb lett, fontos volt a meleg szálak behozása a történetbe.

Az évadzáró kb. olyan lett, amire számítottam, ez a Hamiltonos szál már be volt lengetve korábban is.Őszintén jó hogy vége, mert teljesen rossz irányt vettek a készítők.

Snoopyzit30 - 2017. 04. 04. 19:08

Jaj, ez a lezárás. Nagyon félrecsúsztak a dolgok. Már nyomokban sem tartalmazta azt, amit az 1-2.évad képviselt.
A kalózokból picsogó kislányokat csináltak, de most komolyan. Silver szerelmes, ezért dob mindent, amit addig elértek, kb. mint egy kiskamasz. Azt még értem, hogy Flint külső nyomás hatására lovagolt el a meleg naplementében Thomasszal, de hogy még Max is mindent túlél, mint egy csótány az már nekem is sok volt. Ja és az a sok nagyívű párbeszéd, meg monológ. Gyakorlatilag egy vicc lett a sorozat vége. Hol van már az a jelenet, amikor Feketeszakállt áthúzták a hajó alatt? Vagy éppen miért kellett Vane-nek meghalnia? Rackham ténykedése is borzasztóan jellegtelen és súlytalan volt. A kalózoknak egy óriási nagy véres csatában kellett volna vagy győzni vagy elbukni, de ez??? Sajnálom, de szerintem ritka szar sorozatzáró volt.

RadicalEnemy - 2017. 04. 04. 21:11

Én ennek a sorozatnak nagy rajongója voltam. Ennek ellenére megértettem, hogy azt mondták, hogy legyen vége a 4. évaddal, mert ennyi volt benne. De HOGY LEHET ÍGY ELRONTANI A LEZÁRÁST???
A kiszámíthatóság, az évad második felében (mínusz az utolsó rész második fele, mert az rosszabb volt, mintha csak egy megtervezett iparosmunka lenne) elérte a “We love you Jackie bro” előre bemondási szintjét. És azt hittem ennél nincs lejjebb. Erre Flint, aki (tudom lazán kapcsolódik a könyvöz a sorozat) de részegen és betegen hal meg, elmegy egy ültetvényre melegnek, abban a korban, amikor ezt egy közösségben senki nem fogadta el. Az számomra oké volt, mikor Thomassal a társadalom háta mögött csinálták, sőt bár az első csókjuk WTF volt, tetszett a bevállalóssága, nade a szántóföld közepén? Teljesen korhűtlen és ezáltal hiteltelen!
És Billy Bones? Miért nem Ben Gunn úszik ki a szigetre? És hogy kerül majd a kincses szigetről Billy Angliába. És az utalások a sorozat közepén, hogy Max lesz Mary Reid?
Az egyetlen akinek a sorsával kiegyeztem, mert szerintem azt kapta, amit megérdemelt, az a fickó és aki kormányzó lett, és az örömlányból felemelkedett felesége. na az sikersztori! De a többi? Emberek én kiakadtam! Talán ez a legrosszabb, de ha nem, hát biztos, hogy a leglogikátlanabb sorozatzárás amit valaha láttam!

Matt89 - 2017. 04. 04. 22:03

csalódás…. :(

eskü, mikor a végén Madi meg Silver a parton egymásra nztek, ment a fejemben az “Egy jó asszony mindent megbocsájt” Jimmytől

Billy-től iszonyat karakteridegen volt nekem, ahogy lövi a hajóról a vízbe az egykori “testvéreit”…holott csak Flintékre volt mérges

doctorur - 2017. 04. 04. 22:39

Tény, hogy kicsit zanzásított lett a vége, de biztos, hogy ezért kárhoztatni kellene a sorozatot?
Asszem nem a Kincses szigetet néztük, szóval kár is ahhoz hasonlítgatni.
Megértem azokat, aki markánsabb, “kalózosabb” véget akartak, sok vérrel és henteléssel, de ez se volt rossz, ha abból az irányból nézzük, hogy a gyártó célja esetleg az volt, hogy lehetőség szerint pozitív véget érjen a fontosabb szereplők sorsa.
Annyi szarság van most körülöttünk, hogy pont nem kell még 1 dráma mára. Egy egyszerű, “mosolygós” lezárás pont kafa. A képek, a vágások, a dramaturgia, a színészi teljesítmény mind a helyén. Hogy egy kicsit sablonos vége lett? És akkor mi van? Pont semmi.
Nekem ez így egyben, még ezzel a zárással is egy nagy piros pont!
Szórakoztam és nem kellett két Micimackót megnéznem a lelki egyensúlyom kiegyenlítése érdekében.

polovcev - 2017. 04. 04. 23:55

Amikor megnéztem zavart a lezárása, mert voltaképpen happy end lett a vége. Azonban lássuk be semmilyen körülmények közt nem győzhették volna le Angliát s ezért is örültem amikor a kormányzó kegyvesztett lett.
Rühellem az olyan húzásokat, hogy évadról-évadra keményebb ellenfelek és problémák jönnek, de a főhős mindent legyűr. Annak idején ezért kaszáltam a SoA-t is.
Amúgy én nem találtam annyira karakteridegennek a lezárásokat. Flint eleve Hamilton miatt jött Nassauba s az ő sorsa volt ami arra motiválta, hogy szembeszálljon Angliával. Jack legfőbb vágya az volt, hogy formálja a történelmet s fent maradjon a neve. Silver meg egy egyszerű szakácsként kezdte s nem is árúltak el sokat a múltjárol az évadok során. Ha leszámítjuk az egész háborút végül azt kapták amiért eleinte küzdöttek.
Annak külön örültem, hogy Featherstone meg a “felesége” túlélte és háttérkarakterből kirakati bábúvá váltak.

Blobov - 2017. 04. 05. 13:25

“We have Billy Bones in a place where it sort of makes sense that he ends up where he ends up in the book.”

Szerintem összekeverték Ben Gunnal. Mondjuk ez így kegyetlenül kínos…

Ja és Madi összejön újra Silverrel, tehát ő a fekete feleség.

Blobov - 2017. 04. 05. 13:26
bvr - 2017. 04. 07. 01:17

@RadicalEnemy: “Az egyetlen akinek a sorsával kiegyeztem, mert szerintem azt kapta, amit megérdemelt, az a fickó és aki kormányzó lett, és az örömlányból felemelkedett felesége.”

Ezt az évadkritikához gondoltam már írni (persze lehet nem is lesz) de ha már szóba került, ezt én is így gondoltam. Főleg mert Featherstone és a felesége volt akik talán az egész sorozatban nem árultak el senkit.

Meg még pár felmerült dolog: Max-ot qrvara ki kellett volna nyírni a p*csába, minimum megduplázta volna a zárópontszámot (2/10 helyett 4/10 :)))

Flint sorsáról már leírtam a véleményem (de hogy ezt egyesek itt leírva is hogy képesek happy endnek látni az nekem rejtély…) és igen, a rossz fordulaton belül ha egyáltalán lehetséges csak még rosszabb a csók a szántőföld közepén…
(míg a 2. évadban ennek volt helye mert azt részeken keresztül építették. Nem meglepő módon a 4 évad során a főszereplők közül kb Flint volt az egyetlen aki írói szempontból jól fel lett építve és (egészen a végéig, amíg partra nem szállt Silverrel) szerintem végig karakterben maradt. Neki egyetlen WTF árulása volt, még Gates ellen, de erre azt mondom hogy (főleg a 2. évadnak köszönhetően) az írók kb. 90 százalékban azért ezt el tudták adni, ami nem kis teljesítmény.

Silver ahogy írjátok is, a végére teljes katasztrófa, Madi is azzal ahogy megjelent a naplemetében.

Amúgy még az évadzáró előtt elkezdtem újranézni, most a 3. évad elején tartok, most csak két gondolat, egyrészt ahogy itt is írtátok és én is ezt éreztem az utolsó előtti részben hogy ahogy Billy lövöldözi a filmben az egykori társait, az elég wtf. A 2. évadban (amikor ugye a kegyelemlevéllel megy a kavarás) tisztán kiáll a testvérei mellett. De az tény hogy itt az évad közepén volt a farmon ami volt, utána az elfogása, megkínzása… nem tartom szerencsés fordulatnak, de talán-talán ez még védhető.

Viszont ahogy kezdtem újranézni, hát Max ha lehet még jobban irritál… Színésznőként is rettenet (könyörgöm, ha a készítők ekkora fajsúlyos szerepet szánnak valakink akkor mi a t*kömnek nem tudtak egy karizmatikus színésznőt szerezni?) és végig teljesen hiteltelen ahogy pozícióba került na de hogy utána ebben a világban hogy a f*szomba nem számolt le vele ugye senki…
(Eleanornál (még az elején) annyiban érthető volt hogy ő vitte a családi bizniszt)

Egyébként elképesztő mennyire hiteltelenül túlírták a női karaktereket. Megint a Spartacust hozom (természetesen az 1. évad és a prequel): pedig aztán volt ott is sok fontos női karakter, manipulatívok is, ilyen értelemben hatalommal bíróak is, és ott mégis sikerült ezt hitelesen és szórakoztatóan prezentálni.
Itt ez kb. a 4 évadon keresztül szánalmasra és hiteltelenre sikerült, és ez egyre csak fokozódott…

nade - 2017. 04. 07. 11:05

Talán direkt azért zárták így a sorozatot, hogy még nyitott legyen a lehetőség egy esetleges a Kincses szigethez közvetlenül összekötő filmre, amiben ki lehet fejteni hogy cserélt helyet Bones és Gunn, hogy lett végül Flint alkesz, stb. Bár azt már nem fogják bele tudni szőni hogy Israel Hands Flint kormányosa volt…
Érdekes hogy a meleg szálat másfél évaddal előre betervezték, meg hogy az egész sorozatot is a nagy egymásratalálással tervezték zárni, de Handst csak a 4. évadra jutott eszükbe behozni…
Szóval szomorú hogy egy rendes Kincses sziget előzmény helyett tagadhatatlanul inkább LBGT-happyend volt a céljuk (leszbi,meleg, travi (Mary Reed), a white cis male pedig ha nem velük van (Racham,Featherstone), akkor megbűnhődik (Billy, Rogers))

winnie - 2017. 04. 07. 22:41

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz