login |

Gotham: vége a 3. évad első felének

2017. 02. 01. 21:30 - Írta: superpityu

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Jó hosszú szünetre megy a Gotham, hiszen legközelebb áprilisban kapunk új epizódot belőle, addig pedig lehet gondolkozni azon, hogy merre is fogják vinni történetet. Hiszen egyre több ikonikus figura születik meg a képernyőn, akik a majdani Batman legfőbb ellenségei lesznek. 

A Gotham közel sem tökéletes, de amikor felrovom neki, hogy egy-egy szálat túlságosan gyorsan intéz, akkor is képes valami hihetetlenül jól kézben tartani a gyeplőt és képes továbblendülni ezen a problémán. Kezdjük ott, hogy ebben a fél szezonban annyi esemény történt, annyi szál indult, amennyi akár egy egész évadot is kitehetne.

Igaz, néhány karakter nincs jól kihasználva, kevés idő jut rájuk (Tabitha, Butch, Barnes és Ivy, aki talán nem is szerepelt a képernyőn 20 percnél többet a félévadban), addig néhányan pedig egyszerűen szárnyalnak. Ismét kénytelen vagyok felhozni Erin Richards eszméletlen teljesítményét, aki egykoron a sorozat bokszzsákja volt, most egyértelműen az ő Barbara Kean-je az, akinek minden pillanatát öröm nézni.

A Gotham legjobb pillanatai még mindig a rosszfiúknak köszönhető. Jim Gordon ide vagy oda, egyszerűen nem ő a sorozat lelke, hiába lenne ő a központi figura. Cserébe nagyon jó látni ahogy egyre jobban süllyed a város a mocsokba, amit a GCPD már nem tud kontrollálni.

Itt jön képbe a Gotham két tini szereplője, Bruce és Selina, akiknek fel kell nőniük a feladathoz, hogy rendbe tegyék ezt a várost. Bár a sorozat elején még nem igazán kedveltem őket, mára már simán ott vannak Barbara és Nygma mellett az érdekesebb karakterek között.

Bruce Wayne, bevallom kimondottan irritált a sorozat elején. Igaz, még (szó szerint) gyerekcipőben jár, hiszen alig lehet 15-16 éves, de egyre inkább úgy tűnik, hogy nem Batman megjelenése lesz a sorozat zárása. Fogjuk látni még a szárnypróbálgatásait. Mindenesetre David Mazouz egyre meggyőzőbb a szerepében, kezd igazán karizmatikus figurává válni.

Az egyetlen problémám a sorozattal, hogy egyre kevésbé vehető komolyan a karakterek kiírása, így nem igazán tudom, hogy mit gondoljak a félévadzáróban történtekről. De spoilerekkel folytatom a tovább után. 

Nygma bosszúja utolérte Penguint. Nagyon remélem, hogy ez tényleg végleges halál, hiszen utóbbi már az anyja halála után kiégett teljesen, idén is inkább volt idegesítő, mint szórakoztató. Mindenesetre Nygma rendesen megszívatta, mielőtt végzett egykori barátjával.

De mi következik ezután? Barbara átveszi az alvilág vezetését? Biztosan izgalmas lehetne számára ez a szerep, de vajon nem válna ő is egy Fish-szerű csapnivaló karakterré? Vagy a “szirének” uralkodása egy új kor kezdetét jelenhetné, amiben tiszta lappal indul mindenki? Vagy Falcone visszatér? Ja, és az sem elhanyagolható kérdés, hogy ki lesz Oswald után a polgármester.

Az utóbbi 3 rész egyébként egy kisebb trilógiának is felfogható, hiszen egy elvetemült szekta körül forgott a sztori, akik visszahozták az életbe Jerome-ot. Mondanám, hogy haragszom miatta, de Cameron Monagham még mindig zseniálisan állat ebben a szerepben. 

Igazából annyira over the top az egész karakter, hogy biztosan rontott volna az összképen, ha ennél több szerepet kapott volna hirtelen. Mindenesetre Arkham tárt karokkal várja ismét, ahonnan biztosan talál valamilyen kiutat, hiszen hülyék lennének a készítők egy ilyen Jokert kiengedni a kezükből. Emellett azért azt is megjegyezném, hogy évad végére azt ígérik, hogy kapunk egy Harley Quinn-szerű szereplőt is. 

A folytatásban nagyobb gázra kapcsolhat a Court of Owls, akiknek a későbbi lépéseiről egyelőre elképzelésem sem sincs. Igaz, az kiderült, hogy a gyűrűs fickó Jim nagybátyja és most még fel is kereste őt. De az, hogy mit akarnak az álBruce-szal, az egyelőre nagy kérdőjel.

És talán Jim és Lee kapcsolata sem lesz ennyire idegesítő. Mert Mario megölése óta már kicsit sajnálom, hogy Jim éppen időben érkezett.

Összességében, azt hiszem, hogy nyugodtan kijelenthetem, hogy a képregény-sorozatok közül jelenleg a Gotham hozza a legstabilabb színvonalat.

23 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2017. 02. 01. 23:13

Minden szóval egyetértek! Azért meglátszik, hogy ki csinálja a sorozatot, anno ugye a Mentalista is szépen lassan bontakozott ki, viszont ez a stílus ennek a sorozatnak áll a legjobban.

Egyébként ha tippelnem kellene MAX 3-4 évad múlva látunk egy kezdő Batmant. Annyit szerintem simán megél még a sorozat.

Peti1899 - 2017. 02. 01. 23:21

Egyetértek én is mindennel, amit írsz!
De, egy dologba azért belekötnék :D “Nygma bosszúja utolérte Penguint. Nagyon remélem, hogy ez tényleg végleges halál…” na, ez biztosa nem lesz így. Oswald, Bruce/Batman egyik legnagyobb ellensége lesz.. Nem fogják megölni. És annak az esélye, hogy feltűnik egy másik Oswald Cobblepot (hiszen ez Penguin neve) egyenlő a nullával.

LoGi - 2017. 02. 01. 23:31

Olyan rohadt sok általam ismert színész játszik ebben a sorozatban, hogy igazán illene már esélyt adnom neki. De így is épp 10 sorozattal haladgatok egyszerre (a hetiek mellett), de annyira elvagyok “havazva” más, magasabb prioritású nézendővel, hogy nem igazán elég indok ez még a bepróbálásra. Pedig van olyan érzésem a CW-s DC sorozatokat lenyomná (bár lehet nem az első évadja :/), amikkel eddig idén nagyon nem vagyok megelégedve (már azzal a kettővel, amit még nézek).

Diapolo - 2017. 02. 01. 23:43

Mindennel egyetértek. Pingvint nagyon lenullázták már, szinte dühítő volt ezt a semmilyen karaktert nézni. Ivyt várom már és az antipatikus Bruce is mostanra megkedveltette magát. Alfred továbbra is kiemelkedik. Több percet Tabithának és Butchnak. Valóban a Gotham a legjobb képregényes sorozat jelenleg.

LaCRossE - 2017. 02. 01. 23:49

Penguin szerintem túléli, nem fogják kinyírni Batman egyik legismertebb ellenségét. Szerintem Oswald az évad második felében fog az igazi Penguinné válni (vagy elindulni azon az úton), mint ami a képregényekben is.

zso17 - 2017. 02. 01. 23:59

Szerintem se halt meg végleg Penguin. Egyrészt a sorozat egyre jobban hasonlít a soha-senki-sem-hal-meg-véglegesen-karneválként működő Arrow-ra, másrészt valóban az egyik legismertebb Batman gonosz, ezért teljes hülyeség lenne ha kiírnák Batman tevékenykedése előtt.

jesustomer - 2017. 02. 02. 00:38

Ez milyen batman sztori lesz? Mert 1. Bruce sose ismerte jokert, se selina-t, egy főgonoszt se mielőtt batman lett volna. És persze kell találkoznia a mesterével is. Szóval egy kicsit összekutyulták ezt, pláne ez a “joker” nem tetszik.

Edrick - 2017. 02. 02. 04:35

“Ez milyen batman sztori lesz?”

Ömm, olyan, ahol a készítők nem ragaszkodnak 10 körömmel ahhoz, hogy minden pontosan, de tényleg 100%-ig úgy történjen, ahogy annak már korábban megírt dolgok szerint lennie kell? :)

Amúgy Pingvin szerintem se hal meg, de lehet, hogy úgy lesz, mint Jerome volt; hogy tényleg meghal, és még ha nem is azonnal, de vissza fogják hozni. Valahogy. Mert miért ne? Csak itt nem tudom, hogy örülnék-e neki, mint Jerome-nál. Mert abban teljesen egyetértek én is, hogy nem tudnak mit kezdeni a karakterrel. Taylor jó, de a karaktere.. őt nagyon jegelni kéne. :(

winnie - 2017. 02. 02. 06:15

“1. Bruce sose ismerte jokert, se selina-t,”

ez ez a történet, nem más történet. sokféle batman volt, ez is egy. meg aztán az is kiderülhet, hogy bizonyos dolgok ebben a sorozatban sem azok, amiknek az ember véli őket.

Pierre75 - 2017. 02. 02. 06:50

Bruce szegény többnyire úgy néz, mint aki összecsinálta magát. Ezek lennének a tanulóévei. Ehelyett Alfred nem mentora, alig több egy inasnál. Jót tenne a sorozatnak, jobban a háttérbe süllyesztve.
Gordon unalmas, üres figura Segal-i ezerarcú alakítással.
Nygma és Pingvin színes karakterek, láthatóan a két színész is élvezi a megformálásukat.
Az előző évad szörnykavalkádja olyan mélyrepülés volt, ami után a 3. évad magához térni látszik. Remélhetőleg így is marad.

Neoprimitiv - 2017. 02. 02. 08:53

Ha tippelnem kell, akkor Pingvin ebben az évadban már nem tér vissza, de én sem hiszem, hogy végleg kiírnának egy klasszikus gonoszt.

Tabitha és Butch kezdenek olyanok lenni, mint ha egy buddycop vígjátékból léptek volna elő, ami nem baj, ha jól adagolják.

Pár szálnak a kurta-furcsa elvarrása engem is zavart, de mindig sikerült valamivel megbékíteni.

A Gordon-Lee sztori alakulását csak azért sajnálom, mert kedvelem Morena Baccarint, de ha egy jellegtelen figura nagy szerelmét kell alakítani, az nem egy hálás szerep. Nem bánnám, ha lezárnák ezt a vonalat.

Erin Richardsnak pedig gratula ezért a minőségi átalakulásért.

Pibanto - 2017. 02. 02. 09:47

Jerome vissza hozatala nagyon jót tett szerintem a sorozatnak. Hihetetlenül jól játssza a szerepét, most is az elmúlt 3 rész parádés volt.

zso17 - 2017. 02. 02. 10:41

SPOILER

Amúgy ha elolvassátok a kövi két rész rövid leírását, vagy akár a címét, abból kiderül pár dolog a Penguinnel kapcsolatban.

SPOILER VÉGE

István - 2017. 02. 02. 16:06

Gyakorlatilag Monaghem leszinészkedte már az első a félévadzáró előtti részben is azt a ripacs Jokert amit Leto előadott az SS-ben. Zseniális a srác a szerepben. Viszont maga az évad elég felemás volt, 1-2 rész nagyon magasra pakolta a lécet, aztán a következő páros meg lehúzta, és eddig ez volt jellemző végig, remélem a 2. felében nem lesz már ilyen.

heidfeld - 2017. 02. 02. 18:25

Nem lehet ennyi szereplő, ennyi szál egy sorozatban. Testvér-szériáért kiállt a helyzet.
Nagyon jó színészek vannak a sorozatban. Tényleg élmény nézni a játékukat.

Adamo - 2017. 02. 03. 22:50

Pingvin nem hal meg, ő most fog igazán átalakulni szerintem.

Valaki kihúzza a jeges vízből vagy kikecmereg, aztán a túlélésérdekében rátér a nyers halra – azt nem mondom hogy ettől meg fog változni a külseje de ettől a sorozattól minden kitelik :DD

Alexejevic - 2017. 02. 05. 11:58

Le a kalappal a készítők és a színészek előtt is. A sorozat egyben egy tökéletes képregény adaptáció, mindeközben úgy, hogy igazából senkiben és semmiben sem lehetünk biztosak.
Ez az évad nagyon beindult minden tekintetben. Tökéletesen épül Nygma, Pingvin, Joker, Batman és Selina jövőbéli személyisége. És a készítők oda-oda csapnak egy utalást. Ebben a részben például Nygmán egy rikító zöld öltöny volt, ami ugye Riddler névjegye. És remélem Pingvin tényleg a csatornában köt majd ki, ahonnan építi a saját kis alvilágát. Bruce is nagyon jó, a “Nem fogok ölni” nagyon ütött.
Egyedül Gordon olyan semmilyen, de szerintem ez szándékos, mert rájöttek a készítők, hogy ő nem képes elvinni a sorozatot a hátán. El kell menni “Batmanesebb” irányba:)
És hát Jerome… Nincs más szó… Zseniális ?Joker?

Enzo - 2017. 02. 06. 18:56

3×14
Fú, remek félévadfinálé volt. Cameron Monaghan zseniális, mint mindig, de Robin Lord Taylor és David Mazouz is vitte prímet a részben. Cory Michael Smith meg Erin Richards is remekül játszott, tegyük hozzá.
Rengeteg dolog tetszett az epizódban:
-Bruce érve Jerome-nak, hogy nyilvánosság előtt ölje meg
-az élőszereplős vidámpark
-Joker-es szájrajzolás Bruce-ra
-a tűzőgépes csel, ahogy kiszabadult Bruce
-a tükörlabirintus mint helyszín és ami benne történt (és milyen nehéz lehetett ott forgatni!+utómunkázni!…)
-amikor Jerome-ról félig lejött az arca, az rohadtul parán nézett ki
-Alfred-Bruce beszélgetés a végén egy nagyon fontos lépés a Batmanné válásban

Pingvin szála is marha jó lett, szerintem ha valamikor, akkor most ki lehetne írni, az utolsó közös jelenete Nygmával is nagyon ott volt .. hát persze senki nem hal meg, ami elég zavaró, szóval gondolom valahogy túléli, mint ahogy kb mindenki eddig…
Már majdnem bevettem, hogy Barbaráék Edre vadásznak, de valahogy olyan furán hatott az egész, aztán megnyugodtam hogy csak átverés volt.

Következő szálak:
-Na, pont hiányoltam fakeBruce-t, és elő is hozták igényesen
-Uncle Frank? Hopphopp, micsoda családi kötődés a Baglyokhoz…
-Apropó baglyok, a szoborszéttörés érdekes volt…most ez így mire volt jó, hogy senki nem látta, mire való?
-Riddler előtérbe kerülés és hatalmi harcok az alvilágban + gondolom a polgármesteri székért is, lesz itt néznivaló!

mab - 2017. 02. 07. 18:36

Ez a sorozat borzasztóan ambivalens érzéseket vált ki a nézőiből. Akik inkább Batman-re kíváncsiak, azok nem igazán kedvelik. Akik inkább a gonosztevőkre, azok a kedvenc gonosztevőjük “milyenségén” lovagolnak aszerint, hogy tetszik-e nekik avagy sem, ahogy a készítők az adott karaktert értelmezik, használják. Nyilvánvaló, hogy akik sem a hőssel, sem a gazemberekkel nem szimpatizálnak, azok messzire kerülik ezt a produkciót. A színészek jórészt remekek, a történetvezetés viszont zavaros. Az első évad realisztikus felfogása sokkal érvényesebb volt, mint a második és a harmadik évad mesebirodalma. Az első évadot a lényegtelen epizódelemek tették tönkre. Az évadoknak kevesebb szállal és 12 epizóddal kellene dolgozniuk, sokkal következetesebb koncepcióval. Olyan az egész, mintha csupa ötletelésből állna és a karakterek rajongóit kívánnák kielégíteni. Képeslapok a batman-univerzumból.

A Pingvin ügyirat. A kedvenc klasszikus Batman karakterem, na nem az a hitvány borzadály amivé Tim Burton torzította, hanem a hagyományos gentlemen of crime típus a maga komikusan elegáns, manipulatív, machievllista, egomán valójában (kb. úgy kellene felfogni, mint Antonio Espinosa karakterét a Poliban). A sorozat részben visszanyúlt ehhez az eredeti képhez és ennek egyes elemeihez, ugyanakkor nem találta elégnek és úgy tűnik, hogy a Pingvint drámai figuraként kezelő hagyományhoz is kapcsolódni akar. Olyan érzése támad az embernek, hogy a figura komplexitását a különféle eredettörténetek összegyúrásával kívánják megoldani. Összetettebb figura mint Joker, Rébusz stb. Valamiféle átmeneti lény a totál őrült Batman gonoszok (lehet-e gonosz aki őrült?)és a hagyományos gengszterek között, akiknél azért különcebb. A show jelenlegi állása szerint a karakter nem semmilyen, hanem túl összetett, és most éppen a valamely szeretett személyhez való mániákus kötődéséről tudhatunk meg valamit. Emberszerű, emberi motivációkkal. Ez a komplexitás idegen lehet a felületes befogadó számára. A történet jövőjére nézve kizárt, hogy Pingvin meghaljon, most inkább a tragikus sorsú Pingvin karakterelem beépítése történik a figurába, és jövőbeni motivációinak rögzítése, visszaszerzése mindannak, amit elveszített és bosszúszomjának, keserűségének elmélyítése. A negatív oldalon Pingvin, Rébusz és Jerome karakterének kibontakoztatására épül a sorozat. Amíg a sorozat él, addig ezek a figurák jelen lesznek. Szerintem már csak egy évadra számíthatunk, de ne így legyen.

Gothamitee - 2017. 03. 02. 20:50

Jé, csak most találtam rá erre a cikkre.

Én úgy képzelem el,hogy Pingvin egy ideilg nem lesz, aztán a legváratlanabb pillanatban visszatér.

Jeromenak azthittem bizonytalanabb sorban lesz.

Nygma őrjöngeni fog a következő részben. :D Biztosan lesz még konfliktusa Tabbyékkal is. Kíváncsi vagyok a végére..

Amúgy ígértek Solomon Grundyt is az idei évadra.

A Bíróság akcióba lendülhetne..és *spoiler

Most olvastam, hogy fel fog tűnni Ra’s is a Baglyokhoz kapcsolódóan. Szerintem ez még korai. :/

*spoilervége

nzoli17 - 2017. 03. 11. 20:13

Felraktak egy kepet forgatasrol ahol bruce wayne,alfred szek mellett van egy ra’s ha ghul szek is. ☺☺

winnie - 2017. 03. 11. 20:26

írtuk már hírben, hogy ki fogja játszani ra’s al ghoul-t:)

Csigusz - 2017. 03. 31. 16:12

Na, most értem utol magam egy dara keretében, ez a sorozat még mindig zseniális. Imádom, ahogy az alapanyag, csak hellyel-közzel ad iránymutatást, és az írók azt csinálnak a karakterekkel, amit nem szégyelnek :)
Talán az új Ivy volt totálisan felesleges és kihasználatlan, na meg Selina anyjának beugrása arra a pár részre.
Cameron Monagham pedig egy állat, így elkapni egy figurát… hatalmas a srác, de idén kifejezetten tetszett Micheal Chiklis is elborult kapitányként.
Basszus, és akkor még el is felejtettem a Kalaposként parádézó Benedict Samuel-t. Te jó ég mennyire imádom én ezt a szériát :D
Ja igen, és kizárt, hogy Pingvin meghalt… bár a Gotham készítői szeretnek merészeket húzni, de tekintve hogy Fish és Jerome is visszajött, szinte fixre vehető, hogy látjuk még.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz