login |

Outsiders: kezdett a 2. évad

2017. 02. 02. 18:14 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Hát, ööö, izé… Szóval az első évad végén beütött egy érdekesnek ígérkező cliffhanger, amit a készítők amolyan mátyáskirályosan intéztek el, kaptunk is, meg nem is belőle – állítólag, ha azt tették volna, amit sokan vártak, akkor az nem az Outsiders lett volna.

Visszatértek a hegyvidéki erdőségben lakó “vademberek” és a közeli kisvárosi outsider-ök, nem sok idő telt a a szezonzáró óta, szóval könnyen az események közé lehetett csöppenni, még ha némiképp hidegzuhanyként is érhetett minket az első pár perc.

Nem lehet egyszerű az Outsiders íróinak feladata, hiszen nem könnyű megtalálni az egyensúlyt a történet kapcsán – és nemcsak arra gondolok, hogy melyik karakterre mennyi időt fordítanak, hanem arra is, hogy miféle konfliktusokat generálnak, s hogy meddig húznak egy-egy ellentétet.

Félő ugyanis, hogy a második évadban meg akarnak futni korábban látott köröket, bár szerencsére Lil Foster nem úgy járt, mint Hasil az első évadban. (S ha már Lil Foster, akkor nagyon, nagyon remélem, hogy méltó és a benne rejlő potenciált kihasználó sztorikat fog kapni a 2. évadban, mert én még most is le vagyok döbbenve azon, mennyire háttérbe szorult az S1 közepe táján, vége felé.)

Ha önmagában nézem a sorozatot, akkor megint csak azt kellett megállapítanom a 2×01 láttán, hogy még mindig különleges, köszönhetően a leheletnyinél azért kicsit több misztikumnak (a “szellemeskedést” az előző évad végén nem komáltam, de minden más eddig bejött – ez most sem változott), és azt, hogy a nyersen előadott téma és forrongó negatív indulatok ellenére tele van szívvel.

Ugyancsak bővelkedett a szezonnyitó olyan nüanszokban és elkapott pillanatokban, amik többek közt a fent említett szívre erősítettek rá. Karakterek tekintetében, s ez nyilván erősen szubjektív, de nekem továbbra is Wade a favoritom, akit végre talán nem leépíteni akarnak, főleg, hogy most kapott egy kvázi ellenlábast. (Kíváncsi vagyok, hogy a kapcsolatát a Heggyel mennyire fogják piszkálni.)

Igazából nem volt gondom a kezdéssel, de túlságosan felvezető, megágyazó jellegű volt, hogy maradéktalanul tudjak lelkesedni érte. Mondhatnám, hogy annyit legalább elért, hogy érdekel a folytatás, de az az évadnyitó előtt is érdekelt.

A végére betolt nemcsavar csavart pedig nem is nagyon értettem, hogy miért kezelték ilyen kiemelt figyelemmel. (Azzal kapcsolatban, ami előtte történt, már magam sem tudom, hogy mit gondoljak.)

Kíváncsi vagyok, hogy a világ tágabbra nyitását meg fogják-e lépni a készítők (a 2×02-ben történt egy lépés ebbe az irányba), az új dinamikákat mindenképp üdvözölni fogom, és reménykedem abban is, hogy egyrészt féken tartják a miszticizmusokat, és nem elégednek meg azzal, hogy a klán népszokásait mutatják be némi quadozással fűszerezve.

19 hozzászólás Ne habozz!

dinnyemano - 2017. 02. 02. 21:22

Az évadnyitó rész úgy általában sem, de a befejezése nagyon nem tetszett.
Asa Farrell miatt néztem az egészet. Még eyecandy-re is jelöltem a srácot.
Holnap megnézem a második részt aztán még kitalálom h maradok-e.

Lemoni - 2017. 02. 02. 22:19

Én már megnéztem a második részt, de akkor nem lövöm le, mit talált Hasil az erdőben……
Az évadnyitóban a csatajelenet nagyon jó volt, aztán húztak egy “nemíromleanevet” (mert az már spoiler), hátha még nem jött ki felírat és nem mindenki nézte meg. Az első rész még inkább csak visszazökkenés volt, a másodikban már elkezdett kirajzolódni az évad. A menekült csapat valószínűleg nem kevés gondot okoz majd, nekem egyikük ráadásul elég férfiarcúnak tűnt :o Szegény Wade seriffnek nem jut egy perc nyugi sem, hol a seggfejekkel vitázik, hol családi probléma. Lil Foster meg egy nagy barnamaci egyelőre, de be fog ő még vadulni. A hangulat továbbra is különleges, két rész után azt mondom, jó lesz ez az évad is.

cherockee - 2017. 02. 03. 15:06

Kérdés annak aki nézi: első évad első 4-5-6 részét néztem meg, mivel minden szereplőt utáltam, mindenki vagy végtelenül szánalmas volt (sheriff), vagy hülye (a srác aki visszajött a városból), vagy egész egyszerűen csak rohadék (kb. az egész család az önkényes területfoglalásukkal, lopásokkal, rongálással). A levágott ujju srác története volt érdekes, de kb. az is épphogy nekem, változott valamit az irány? Olvastam valahol, hogy az évad végén volt valami természetfelettizés, van tényleges változás?

winnie - 2017. 02. 03. 23:42

cherockee: á, nem hiszem. a hegylakóknál a hatalmi harc kerül középpontban, a városban pedig az, hogy kiűzzék őket, és konkrét lépéseket tesznek ennek elérése érdekében.

a természetfeletti korábban is megvolt látomásokkal, vagy mondhatni a pálinkájuk révén, de az például semmiképp sem olyan, hogy nagy változás, vagy hogy azért vissza érdemes térni.

tücsök - 2017. 02. 05. 00:51

Láttam a 2. évad első 2 részét… Szóval mostmár jó lenne, ha nem mindenki a kedvencem (David Morse) farkincájára vadászna… ;) Mert az a “Kinnah”…

Snoopyzit30 - 2017. 02. 06. 12:51

Na jó mindenkit utálok, akinek nem kell hozzá felirat (nemisám!), annyira nézném már és ennek sincs fordítója. Brühühü!

k-10 - 2017. 02. 10. 16:37

Szegény Morse rohadtul nem bírja nekem eladni ezt a figurát. Akármit csinál, olyan marad, mint az indiánosdit játszó nagycsoportosok.

k-10 - 2017. 02. 10. 16:37

Ui. Pedig egyébként bírom, és kifejezetten jó színésznek is tartom.

Lemoni - 2017. 03. 02. 12:55

Azért ez a 2. évad keményebb, mint az első. Lil Fostert nagyon megkedveltem a börtönös jelenetei miatt, remélem, ki tud mászni a náci megölése miatti slamasztikából. Szegény Wade seriff, ő egy masszív balszerencse-mágnes. Hasil továbbra is egy tapló cukipofi, imádom a karaktert. Nem tudom, de az utóbbi részben annyit mutogatták a teleholdat, és korábban már felbukkantak farkasok, ezeket összekapcsolva úgy gondolom, előkerülhet még talán Asa valamilyen módon. Az ő részét amúgy is olyan kurtán furán zárták le……

dzsoker76 - 2017. 04. 06. 08:29

Nem értem miért kellett bele az írók szerint ez a nyomorék leszboszi különítmény.Teljesen felesleges volt,még jó,hogy most a 6.rész után úgy néz ki nem maradnak az évad végéig.
A legjobb történések szerintem most pont a falun kivül történnek.Lil Foster és Hasil körül.

dinnyemano - 2017. 04. 06. 22:19

Van már Asa, visszajöhetek? :D

tücsök - 2017. 04. 14. 02:06

Asa szerintem totál kilőve – valami szerződéses bibije volt – hacsak szellemként nem…
Részemről nagyon várós a 3. évad bejelentése!!
Tavaly februárban már megejtették a dolgot – most meg csak húzzák az agyunkat… :(

tücsök - 2017. 04. 15. 13:33

Kasza! Nincs 3. évad! :(

Snoopyzit30 - 2017. 05. 01. 12:31

Örülök, hogy végül ezt az évadot is daráltam, mert így sokkal nagyobb hatással volt rám. A bejegyzésem SPOILER-eket tartalmaz!
Amikor az 1. részt megnéztem az évadból olyan erős nyitást produkált, hogy csak pislogtam. Aztán Wade-del együtt sajnos nálam is jött az ébredés. Az 1-5. rész iszonyat gyenge volt. Ez az amazon-klán abszolút tévútra vitte a sorozatot, azt éreztem, mintha valami rossz szappanoperát néznék, de Wade és Lil Foster története tartotta bennem a lelket.
És milyen jó, hogy így történt! A 6. résztől folyamatosan erősödni tudott a sorozat, az amazon-klán kiiktatásával visszatértünk a sorozat a régi kerékvágásba és szállította az erősebbnél erősebb részeket. Lil Foster börtön-kalandja kifejezetten tetszett, ahogy a megszöktetése is. Na innentől már tapadtam a képernyőre. Bár volt pár iszonyatosan idegesítő momentum. Például, hogy a Brenin elvette Big Fostertől (is) a generátort, merthogy spórolni kell az erőforrásokkal erre az utolsó putri házba is még fényes nappali is ég a villany. Minek, miért? Aztán jött a Brenin csodálatos felgyógyulása a hasszúrásból kb. pár nap alatt, amihez az is elég volt, hogy gyógynövényes főzettel borogatták a sebeit (ez nettó baromság, ugye). Aztán ezután rögtön 7-8 hónapos terhes lett. Merthogy eddig is az volt, csak takargatta (ne ez a 2. baromság), ráadásul a hasszúrástól simán el kellett volna vetélnie. Mindegy túl is léptem ezeken a hülyeségeken, mert ezen kívül minden szál annyira erős volt az évadban, hogy jó volt nézni. Wade seriff továbbra is a kulcsfigurája ennek a sorozatnak, hegyi emberek ide vagy oda, a seriff nyomozása (de még a családi zűrjei is) simán lekötöttek végig az évad alatt. Annak is örültem, hogy Hasil több lehetőséget kapott, végig a 2 oldal között őrlődött, de ezt is jól volt bemutatva.
A végkifejlet is kifejezetten tetszett, még így is hogy tudom, hogy el van kaszálva a sorozat. Abszolút csúcspont volt, ahogy Lil Foster széttörte a Tölgyet (a botot, amit a Brenin fogdos végig).
Ami még jó megoldás volt nekem az az, hogy Elon a “Visszatérő” jelentsen ez bármit. Itt ez az egész nem volt olyan zavaró, mint The Path-ban, itt sokkal átélhetőbb ez a ‘hegy szelleme’ misztikus izé. Pedig ugyanolyan baromság, mint The Path-ban a misztikus rész, de mégis csak hozzátesz a sorozathoz nem pedig elvesz.
Amik kérdésként bennem maradtak így a végére:
– Elon holtteste hogy került elő végül az elárasztott bányából? Őt a hegyen (fent) temették el, nem?
– Az a kislány, aki végig szellemként járkál a hegyen és mindenkinek segít, azzal mi van? Többször is egyértelmű utalás van rá, hogy ő élő személy, mert látják, beszélnek hozzá akkor is, ha többen is jelen vannak, szóval ő gondolom létező személy.
– Most akkor a 3 farkas az a ‘hegy szellemeinek’ a kivetülése? Merthogy ugye széttépték Asát és többször és Elon mellett is feltűntek, meg a többiek is látták őket pár pillanatra. Anno Lady Ray mondta is Asának, hogy a hegy nem fogja elengedni őt (ugye volt valami ilyen az 1.évadban?).
Összességében nagyon tetszett az évad és iszonyatosan sajnálom a kaszát, de tulajdonképpen elégedett vagyok a lezárással. Bár lehetne ezt folytatni az egyértelmű.

Az évad eleji pár gyengébb rész miatt “csak” 8/10

Snoopyzit30 - 2017. 05. 01. 12:38

Ja, még egy kérdés, amit kihagytam.
Big Fosterre végig úgy hivatkoznak, hogy Foster Farrell VI, míg Lil Fosterre úgy, hogy Foster Farrell VIII. Akkor ki a VII. Farrell? Volt egy idősebb fia is Big Fosternek, aki meghalt?

Az évadzáróhoz pedig még annyit hozzáfűznék, hogy jogosan lett (vagy lehetett volna) Lil Foster a Brenin, ugyanis mind Big Foster, mint G’Win nem ‘törvényes’ eszközökkel kaparintotta meg a Brenin pozíciót.

Máté - 2017. 05. 02. 21:30

esélytelen hogy folytatódjon? info?

Snoopyzit30 - 2017. 05. 02. 22:47

@Máté

Egyenlőre semmi hír nincs, meg akkor azt a hírekbe kirakta volna @winnie is.
Én a Variety honlapján olvastam el úgy 200 kommentet, amit a kasza hírére írtak rajongók. Hát érdekes olvasmány az amerikai néplélek megnyilatkozásai.
Egy jó részük csak simán totál pipa, egy részük reménykedik, hogy valamelyik csatorna átveszi (Netflixet emlegetik meg az FX-et, AMC-t), egy részük pedig odáig megy, hogy bojkottálja a WGN csatornát azzal, hogy soha többé nem nézi, mert hogy sok jó sorozatot elkaszáltak már és nem bíznak többet benne. Meg volt egy komment, amit ha jól értettem azt írta, hogy azért kellett kaszálni a sorozatot, mert “túl fehér volt”. Mondjuk az tény, hogy az Undergrounddal kapcsolatban ilyen kasza hírt még nem jelentettek be.

Én is azok táborát erősítem, aki reméli, hogy a Netflix majd megmenti (A Netflixre már hajlamosak vagyunk Istenként tekinteni, de hát ők azok, akik rászolgáltak erre :-))

Snoopyzit30 - 2017. 06. 18. 21:19

De kár, hogy ilyen kevesen nézték ezt a sorozatot. Azt hittem idővel majd jönnek a kommentek és választ kapok a kérdéseimre. :-/

Oliver - 2017. 06. 21. 17:06

Most vegeztem a masodik evaddal…
Szerintem sokkal jobb volt, mint az elso, hihetetlenul felfejlodott..
Par hete olvastam, hogy egyben az utolso evad is..
Meg en is remenykedek hogy valaki megmenti.
Az FXen el tudnam kepzelni.. a Justified meg a Sons of anarchy gyakran eszembe jut, ezt a sorit nezve.
Raadasul rendes lezarast sem kaptunk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz