login |

Pilot-mustra: A mi kis falunk – 1×01

2017. 02. 03. 20:49 - Írta: winnie

83 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, pilot-mustra,

Általában a hazai sorozatok sorsa nem a pilottól függ, azonban A mi kis falunk azért kerülhetett az RTL Klub műsorára, mert az RTL-esek (gondolom, más csatornák képviselőivel együtt) látták a független forrásból készített pilotot és berendelték belőle az első évadot. A döntés jó volt, hiszen jókora nézettséget szakítottak, és ez nyilván azt is feltételezi, hogy a pilotnak jónak kell lennie, és/vagy el kell tudnia adni a sorozatot, illetve annak a koncepcióját.

Nos, A mi kis falunk pilotja valóban jó lett. Sőt, amikor egy éve láttam, akkor, miután a második felén többször is őszintén felröhögtem, azt mondtam ez már majdnem 8/10-es szint volt. Most, hogy megnéztem másodjára ennél lejjebb lőttem be (pont oda, ahova a Csak színház és más semmi-t), talán azért, mert nem volt új, de még így is abszolút pozitív a véleményem.

A MI KIS FALUNK – 1×01 – 6,5/10 (8/10)

A szlovák alapokra építkező sorozat komédia (csak éppen hosszú formátumú, 40+ perces), így alapvetően nincs komolyabb története, inkább karakterei vannak, és persze egy helyszíne, egy Pajkaszeg nevű falu.

Persze én naivan azt hittem, hogy a pilotban bedobott polgármester-választásos (a regnáló öreg motorost a falu kvázi bolondja hívja ki és szorongatja meg) sztori lesz az egész szezonra kihúzva (eskü, érdekelt volna), meg is lepődtem kicsit, mikor a rész végére elrendezték a dolgokat. Éppen ezért abban sem vagyok biztos, hogy van a sorozatnak központi figurája (a pilotnak leginkább Laci), vagy hogy több egyenrangú szereplő van – utóbbi fele hajlok,

Hosszabb formátumú komédiát nem egyszerű csinálni. Amerika ezt úgy oldotta meg, hogy inkább drámaibb történeteket álcáz komédiának, itthon (és KKEU-ban) viszont valahogy meg kellett oldani azt, hogy történetmesélés is legyen egy részben, illetve viccmesélés, konkrét, fizikai és verbális poénokra kihegyezett (mini)jelenetek – A mi kis falunkban a sztori, illetve a sztoriból fakadó vicces pillanatok nálam magasan verték a poénokat a poénok kedvéért.

Persze ez utóbbiakkal sem volt gond, hiszen másodlagos funkciójuk alapján javarészt karakterizáltak a polgármestertől a kihívóig, a hely menő csávótól az ütődött rendőrig, a kikapós kocsmárosnőtől a vénlányságtól rettegő asszisztens és a jópasi papig. És minderre nagyon is szükség volt, mert A mi kis falunkat egyértelműen a szereplői adhatják el, akiket egy vagy két kivétellel sikerült elég gyorsan megkedvelnem.

És ha ezeket a karaktereket jól kezelik, nem mennek át feltétlenül börleszkbe vagy idiotizmusba, hanem megtalálják azt a vékony határvonalat, mely mentén még sikerül hús-vér figurákká tenni őket karikatúrák helyett, akkor nagyon működhet a sorozat, akár olyan jirimenzel-i, nagyon szerethető háztáji komédia szintjén. (Részemről Lovas Rozi és Lengyel Tamás vitte a prímet – külön-kölön is, hát még párként!)

Ehhez kellene megtalálni azokat a történeteket (oké, tudom, hogy ha az eredetit vesszük, ezek már adottak), amikben nem csak vicc van, hanem szív és némi mélység is. Ha sikerül, akkor nálam simán nézős lesz A mi kis falunk.

A kezdés tehát engem kifejezetten meglepetésként ért, hogy ennyire bejött, mert ez a műfaj sokszor nem működik nálam. Lehet, hogy ehhez tényleg csak annyi kellett, hogy pár tipikusan magyaros figura, magyaros probléma tűnjön fel (persze nem dokumentarista hitelességről van szó, hanem komédiáról), amiket viccesen lehet tálalni, hogy utána kvázi magunkon mosolyoghassunk. (Ami nem ugyanaz, mintha kiröhögnénk magunkat.)

83 hozzászólás Ne habozz!

Edrick - 2017. 02. 02. 22:23

Hát nekem ez kicsit felemás lett. Néha kínos, máskor meg tényleg jó. Majd meglátjuk.

Diapolo - 2017. 02. 02. 22:24

Nekem tetszett, mindenképp nézem tovább. Nagyon magyar.

Jon - 2017. 02. 02. 22:25

Nem volt ez rossz szerintem, tényleg néha kínos volt, de simán végigmosolyogtam az egészet, és jó párszor fel is nevettem. 10/7-et adnék rá, volt pár baromi jó poén, és mindenképpen hiánypótló sorozat.
És félelmetesen rá lehetett ismerni néha a magyar (inkább Közép-Európai) körülményekre :D Ez pedig mindenképpen baromi pozitív, nem is párszor, sokszor nevettem.
Én is mindenképpen nézem tovább.

kiskiraly - 2017. 02. 02. 22:26

Összeségében tényleg gyenge, bár volt egy-két jobb beszólás (Reviczkytől rémlik).
Nem azt mondom, hogy később nem változhat, de eddig kevés volt.
3,5/10

mondo - 2017. 02. 02. 22:26

Hiánypótló mű. Mármint a drónnal készült képek jól kiegészítik az Ozone Network hasonló témájú, de a turisztikailag frekventált helyekre összpontosító sorozatát. A többit hagyjuk.

Stewie - 2017. 02. 02. 22:30

én többször is tudtam rajta nevetni,tetszett,így én is mindenképpen nézem tovább

Desmond Wallace - 2017. 02. 02. 22:32

Ezt pont nekem készítették.

Scale - 2017. 02. 02. 22:32

Ez nagyon jó volt, én mindenképpen várom és nézem majd a további részeket is. :) Tényleg egy hiánypótló sorozat, és végre nem a kínos, és kocsisokra emlékeztető gusztustalan káromkodásra helyezték a hangsúlyt.

Mars Invictus - 2017. 02. 02. 22:43

Magyar sorozatnak ez nagyon jó volt, felidézi a régi kabarék hangulatát, a pap egy az egyben egy fiatalabb Balázs Péter karakter. A többi szereplő pedig a való életből jön, volt dülöngélő – fehér bőrű – “Matisz nagypapa”, meg vele iszogató, közmunkás mellényes “Szintiboy” is, a susogós nacis motorb*zi suttyót meg mindenki ismeri, aki járt már falun. (“Ne gondúkoggyá’, focizzá’!” :D) Nagyon magyar, közép-európai agyra van ez a sorozat szabva, nem csodálkozom, hogy az eredeti liszensz szlovák. Amerikában nem szeretnék, de szerintem itthon tetszeni fog a közvéleménynek a sorozat. Végre nem amerikai dolgokat akarnak ránk sózni, hanem érződik, hogy ez egy közép-európai agyszülemény.
10/9

El Diablo - 2017. 02. 02. 23:24

Húha, ez nagyon-nagyon gyenge volt. Adott a jó környezet, adottak a jó színészek, adott a jó felszerelés, de egyvalamit teljes mértékben kihagytak belőle: a humort. Kaszálva.

Deny - 2017. 02. 02. 23:35

Hát ez bejött, voltak laposabb pillanatok, de volt rengeteg pillanat, ahol jót nevettem. :D 7/10

alma - 2017. 02. 03. 00:30

olyan gyenge mint a bobita fingja

hamham - 2017. 02. 03. 00:47

nekem tetszett, persze lehetne jobb, de összességében azért pozitív. végig mosolyogtam és röhögtem, megnézem a következőt

Macskapék - 2017. 02. 03. 07:17

Ilyen nagy költségvetésű, főműsoridős sorozattól sokkal többet vártam volna. harmatgyenge lett: 4/10

Bagosz - 2017. 02. 03. 08:11

Nálam is vegyesek a tapasztalatok. Néha humoros, szellemes,néha nagyon túlzó,még egy komédiához képest is.
Foggal nyitja a sörösüveget? Az sok volt.
Picit visszavéve a túlzásokból,több életszerűség jót tenne.úgy érzem,néha túltolták az abszurditást.
Az üvegtigris se volt ennyire eltúlozva.
7/10.bizalom él.

hannah - 2017. 02. 03. 10:01

Nekem is vegyes kicsit, de összességében pozitív benyomásaim voltak a sorozatról. :) Voltak benne jó poénok, pl, amikor az érsek érdeklődik a hívektől a fiatal papról:

– Mit gondol a plébános úrról?
– Szép, izmos.
– És a prédikációi?
– Az is jó, de amikor emelgeti a súlyokat… :D

Nos, igen, minden faluban van “Rebegő Szívek Társulata”, ami mindenféle korú nőkből áll, és rajongásuk tárgya a helyi plébános. :D

Groot - 2017. 02. 03. 10:42

rövid leszek: nagyon rossz volt. írók kuka, vagy kasza lesz hamar

Rita - 2017. 02. 03. 12:33

A Lengyel Tomi-féle karakter zseniális, az egyik legtipikusabb vidéki arc (a beszólásairól meg ne is beszéljünk!) :D

Egyébként kicsit jobbra számítottam, a poénok elég tipikus, “lerágott csont” szintűek voltak. A vidéki karakterek nagyon jók (Lengyel Tomin kívül a helyi plébános is nagy kedvencem :D), nem aknázták ki őket eléggé (bár van még rá bőven alkalmuk).

Elsőre nem volt ez rossz, de vam hová fejlődni még.

herceg - 2017. 02. 03. 12:49

na megnéztem. hát többnyire elég gyenge, de nem szenvedtem annyira, amennyire vártam. párszor nevettem, az esetek 90%-ában csuján, egyszer azon a nőn, mikor úgy köszönt, hogy isten ments, egyszer mikor ugyanaz a nő kérdezte a gyurit, hogy nem térdel-e le, ő meg visszakérdezte, hogy én?, és a sörnyitásokon. összességében nem elég üvegtigris nekem, de legalább csuja hozza a szintet. a halamat nem adom, hehe. én sem adnám, jó kis hal, tesóm. ja és azt sose tudom hova tenni, hogy bárhol látom kerekest, sose írják viccesre. bár csak fele olyan jó karaktereket kapna, mint amilyeneket szinkronizál. legyen mondjuk 10/5, megnézem a következőt is. és külön jó, hogy csak teca és szabó győző alakítása tűnt botrányosnak nekem.

Savanah - 2017. 02. 03. 13:36

Jó volt megnézni, de mindenképpen lehetne fejleszteni. Meg azért a falusi környezet ad elég okot a poénokra. Ha nem felejtem el nézni jövő csütörtökön, akkor megnézem :)

Roltii - 2017. 02. 03. 13:54

Nekem tetszett, Bánki Gergely játéka már a BuheraMatrixban is tetszett, és itt is jó volt. Volt amikor hangosan felnevettem, ezért megérte nézni.
Lehetne jobb? igen lehetne, remélem jobb is lesz. Ellenőrizni is fogom a következő részek nézésével:)

vikingchick - 2017. 02. 03. 14:01

Nekem nem jött be, 10 percig bírtam.

GodBadka - 2017. 02. 03. 14:08

Végignéztem az első részt. Az alapötlet az jó, de a rész maga olyan ‘eh’ volt.

Sabinomi - 2017. 02. 03. 14:11

Én reklámnál kapcsoltam ki. Unalmas volt nagyon.

ALDO - 2017. 02. 03. 15:14

Nekem is elég felemás volt és a mérleg nyelve egy kicsit a negatív irányba lenül, de egy rész után még nem írnám le.

turosz - 2017. 02. 03. 15:21

Vagy fél órát kitartottam, de kár volt az időért.
Kb. 5 perc után látszott, hogy az a “falu, ahogy a főváros belső kerületeiből elképzelik” vonalon fog mozogni, ami még nem lett volna baj, ha a szokásos magyar betegségek – jó dramaturg, apró részletekre odafigyelés hiánya, túljátszott karakterek stb.- még a kínosan ritka poénokat sem teszik tönkre. Kasza…

Gilice - 2017. 02. 03. 16:01

Én nagyon szerettem. Akik a hitelességégét vitatják: jelentem, ezek a figurák nagyon is léteznek, egyik-másikat személyesen is van szerencsém ismerni.
Számomra külön pozitívuma a sorozatnak, hogy végre nem Ónodi Eszter, Kovács Patrícia meg Balsai Móni játsszák a főszerepeket (nem rossz színész egyik sem, de már egy kicsit csömöröm van tőlük).
Ellentétben egy korábbi hozzászólóval: Bata Éva karaktere (Teca) számomra az egyik leghitelesebb figura az egész sorozatban.
Amikor Reviczky nevét megláttam a főcímnél, vágtam egy pofát, hogy na ne, már megint, végül besírtam rajta is.
Nálam csak 10/8, a metiles rész erőltetettsége miatt. Az eredetinél viszont határozottan jobb (nekem az olybá tűnt, mintha amatőr színészek játszanák.)
Kedvenc részem Lovas Rozi “vatikáni” üdvözlőformulái…

a_n_d_r_e_w - 2017. 02. 03. 19:09

Vegigneztem, de ez volt az utolso. Elegge humortalan, 20 percesnek elmenne, egesz orasnak nagyon nem, es nem ugy ertem, hogy a tegnapi 3 resznek felelne meg…

majoranna - 2017. 02. 03. 19:59

Szeretem a mostanában vagy a közelmúltban futó magyar sorozatokat. Jól sikerült a Társasjáték, az Aranyélet, Válótársak, Egynyári kaland…
Minden esélyt megadtam ennek a sorozatnak is, az utolsó percig megnéztem, de szenvedtem. Erőltetett poénok, túljátszott karakterek…értem, hogy komédiának szánják, de számomra egyik vicc sem állta meg a helyét. Sztereotípiára építenek, ami nem lenne baj, mert anno a Csinibaba vagy a Zimmer Feri is hasonló elképzeléssel született. De azok jók voltak. Ez a film számomra se nem ironikus, se nem szatirikus, meg sem tudnám nevezni, mi. Ettől függetlenül, akinek bejön, az nézze, engem kimondottan idegesített. Csalódás.

P Ewing - 2017. 02. 03. 21:08

2/10
Csak egy picivel volt jobb, mint a Rém rendes család Budapesten.

kiskiraly - 2017. 02. 03. 21:25

A polgármester-választásos sztoriról én is azt hittem, hogy átívelő szál lesz.

Nekem pont Lovas Rozi karaktere volt egy kissé erőltetett. Mindenki kicsit túljátssza a karakterét (na nem ripacsszerűen), ő karaktere viszont olyan semmilyen egy rész után.
Még van hátra 7 rész. Egy-két résznyi esély adok neki (a sorozatnak is :) ).

ropipapa - 2017. 02. 03. 21:34

Nagyon törik magukat a készítők és írják be, hogy mennyire tetszett és miért.
Azt nem mondanám, hogy botrányosan rossz, de tökéletesen érdektelen. Nevetni nem igazán lehetett semmin.

Bergkamp - 2017. 02. 03. 21:37

Azt lehet tudni, hány részes az első évad?

a_n_d_r_e_w - 2017. 02. 03. 21:47

Gyorsan atfutottam az eredeti szlovakon is (egy nyikkot nem ertettem belole termeszetesen), a tortenet kb 1:1 copy, szoval azert lett olyan amilyen (szvsz humortalan), de a karaktereink sokkal jobbak mint az eredetiben, es ezert nagy elismeres a magyar brigadnak! A szlovakok inkabb viccesre vettek a figurakat mintsem hihetore, de itt pont azert viccesek, mert hihetok is. Gyozo rendore a kedvencem, bar nem igazan villogott, de a karakter onmagaban jo. Egy szo mint szaz, ha nem ragaszkodnak tovabbiakban ennyire az eredetihez (amit utolag belatok, hogy valoszinu amiatt lett negativ az elso benyomasom, es nem a magyar valtozat a rossz onerobol) es kicsit szabadabban, jobban fuszerezve folytatjak, meg akar nezheto is lehetne.

dukyka - 2017. 02. 03. 21:50

Pár poént leszámítva eléggé erőltetett volt és túl hosszú.

nfsu17 - 2017. 02. 03. 21:51

Én egész jól elvoltam, sokat mosolyogtam.

De velem van a baj, vagy nem tudom, de tényleg minden karakter bejött, hiteles is volt úgy ahogy, de a 3 részeg egyszerűen irritált.
Valahogy nagyon utálom ezeket a műrészeg karaktereket már a szeszélyes évszakok és hasonló kabarék óta.
Ott még elment, oda jó is volt, de itt nekem nagyon nem adta és nekem volt kellemetlen.
A poénjaik jók papíron, csak nézni ne kelljen őket.

fran - 2017. 02. 03. 21:57

Néha felnevettem rajta, tehát a célját elérte a részt. De mégsem tetszett igazán mert és ezt nehéz megfogalmazni. Azok a magyar sorozatok, amely a falut akarják bemutatni, mind ott véreznek el, hogy nem szeretik a szereplőiket. Csupán karikírozzák, kifigurázzák őket. Mintha a sorozat író szereplőinek nem lenne olyan falusi rokona, barátja, aki elhúlve figyel a baromságai miatt, de látja a szerethető oldalukat. Ez nekem ebben a részben is hiányzott és az RTL Klubot ismerve így fog maradni- És ez engem fog zavarni a nézésbe. Voltak jó ötletek, de elkapkodták a bemutatását, a bekapcsolva maradt mikrofon, ami eldönti a szavazást. A püspök látogatása és a polgármester szópárbaja, nagyon jól mutathatott papíron kivitelezve ütemtelen volt. A pap figuráját túlzottan a Svejkből lopták. Koncsita megevését a Pillangóból és még folytathatnánk. Nehéz úgy magyar sorozatot írni, hogy egy szlovák eredetit másolunk, mert a szlovákok ismerik a saját falvaikat. Vagy legalábbis jobban mint a magyarok a sajátjukat.

kiskiraly - 2017. 02. 03. 22:02

Bergkamp: Kolosi nyilatkozta, hogy az évad 8 részes.

mmonitor - 2017. 02. 03. 22:12

Annyira nem volt rossz viszont többnyire kínos. Nekem a keret túl élethű a karakterek meg szimplán agyatlanok. Ha már többet nem tudunk sírni a valóságon akkor butítsuk le a szereplőket és nevessük ki. Nagyjából nekem ez jött le.

Bergkamp - 2017. 02. 03. 22:22

kiskiraly: Köszi!

Sigismundus - 2017. 02. 04. 09:02

25 percben jobb lett volna. Így hosszú volt, a 40 percet viccessel nem lehetett teljesen kitölteni, kínossal viszont igen, többször is megálltam szünetet tartatni és erőt nyerni.
Amin jót vigyorogtam, az a templomos kavarás a püspökkel, a gulyásleves, a pálinka, a hangosbeszélős húzás a végén Voltak benne jó utalások, rabszolgaközmunkások, EU pénzek elszarása, ezek egy rövidebb részben jobban kijöttek volna. Ami zavart az a hülye becenevek,(Stoki Szifon) meg a félkegyelműként ábrázoltak nagy száma.

A karakterek közül egyenlőre Reviczky az állatorvos a kedvenc

Pajkaszegen nagyonjó a térerő és mindenki aki mobilozik az már érintőst használ…

Ami a polgármesterválasztás végeredményét illeti, szomorú a summája, Magyarországon csak a bolond meri kimondani mi a valós helyzet, de ha kimondja és már nem hazudik a tömegnek, azok inkább maradnak a megszokott megalkuvásban….

Nézni fogom. 5/10 egyenlőre.

( Tudom-tudom nagyon más kategória, dráma, több pénz, de a cseh Pustinában a Káeurópai istenhátamögöttiség sokkal hitelesebben volt megjelenítve. )

nfsu17 - 2017. 02. 04. 10:17

tulajdonképpen ugye ez siker(nek mondható most), mert:

1: magyar (sok helyen hangoztatják, hogy ki van éhezve a magyar egy jó saját sorira)
2: a valóságot mutatja (karikírozza)
3. szinte csak karakterek vannak, a helyszín az igazából mellékes

Akkor a Munkaügyek miért nem lett siker?
Pedig az csak 20 perc, ami itt is jobb lenne.
Csak kérdezem, mert nem tudom.
Én kb látok magamban párhuzamot a 2 között.

Mindegyik poénos, vagy poénosan kínos, karakterek vannak, egy helyszín, magyar valóság stb.

Szerintem ha az rtl adta voltna a Munkaügyeket, lehet sikeresebb lett volna.

winnie - 2017. 02. 04. 10:40

nfsu17: az utolsó mondat. a duna/m1 által adott film a nagy csatornákon tripla akkora nézettséget hozhat. és egy munkaügyek teljesítménye miatt gondolhatták a kereskedelmi csatornák fejesei, hogy igazából nincs kereslet magyar sorozatokra. de sosem tudjuk meg, hogy hogy szerepelt volna a sorozat máshol.

Desmond Wallace - 2017. 02. 04. 10:48

A Munkaügyeknek szerintem egészen más a humora.

Ha az RTL adta volna a Munkaügyeket, akkor biztos, hogy többen nézték volna egy darabig, de nem is élt volna meg hat évadot.

wellwellwell - 2017. 02. 04. 11:09

szerintem ehhez mozgó kamera kéne, hogy az is növelje a hitelességét/valószerűségét. és valami olyan minőségű kép, amitől nem 80-as évekbeli tévéfilmnek néz ki… legalább egy nyomorult filmes filter.
a probléma ezekkel a komédiákkal mindig ugyanaz: átmegy paródiába, nincs mélységük a karaktereknek, eljátsszák, de nem élik meg azt, ami a karakter valós problémája. amíg a szív hiányzik ezekből a sorozatokból, addig sose lesznek jók. és a szív egyelőre ebből is hiányzik.

kiskiraly - 2017. 02. 04. 11:42

nfsu17: Plusz sajna a Munkaügyek a csatornán is elég rosszul szerepel nézettségileg.

Pedig ott még megpróbálták a köztévén nagy nézettségű Magyarország szeretlek! után is adni. A köztévé nézőinek fele, de inkább háromnegyede elkapcsolt az MSZ! után.

Silver-sama - 2017. 02. 04. 15:51

Hát ez is egy külföldi feldolgozás :S. Nem tehetek róla, de már az minusz pont számomra, hogy nem tudnak valami eredetit alkotni :-/. Akár jó, akár nem.

winnie - 2017. 02. 04. 15:52

Silver-sama: hogyne tudnának? miért ne akarnának?:)

kérdés, hogy mi kell a csatornának. a sorozat készítésének hátterét többször leírtam, hogy egy külsős cég saját tőkéből forgatott két pilotot, egy eredetit és egy feldolgozást, abban a reményben, hogy eladják őket, így térül meg nekik a beruházás. az egyiket eladták. (a másikat nem tudom, gondolom, nem.)

arról nem ők tehetnek, ha ez kellett a csatornának – de az a cég szempontjából érthető, hogy nem két eredeti koncepcióval próbálkozott, hanem az egyik egy máshol bevált volt.

most elvileg megint próbálkoznak két pilottal. a korábbi posztjaimban kitettem a sorozatos katalógusukat, amikben szinte csak eredeti projektek voltak, szóval ez a terv.

(ha az rtl csinálta volna, akkor más lenne a helyzet, mert ők nem pilotot forgatnak, hogy eladják a sorozatot, hanem rögtön sorozatot készítenek. más kérdés, hogy nem véletlen, hogy a válótársak, aranyélet, társas játék és terápia is feldolgozás. aki eredetit akar, annak ott van a csak színház és más semmi, a szérum, a boutiquehotel.hu, fapad, munkaügyek vagy az egynyári kaland. mindenki összevetheti, hogy az előbbi öt, vagy az utóbbi pár a jobb.)

írisz69 - 2017. 02. 04. 16:46

Ne haragudjatok, de azt gondolom, hogy akik készítették soha nem éltek még falun. Igazi falun, nem Budapest agglomerációját értem ez alatt és nem is pár ezres falut. Mert ott az élet nem ilyen. Persze, tudom, hogy ez karikatúra, de őszintén…ez így bántó.
Pl. Falun már pap sincs, a templomok zárva vannak, max. havi egyszer van istentisztelet, ha van. Max az 1500-2000-es lélekszámtól lehet elegendő hívő.

monti - 2017. 02. 04. 17:16

akinek bejött feltétlenül nézze meg a nap,széna,eper cseh filmeket is

Lajosék a másodikról - 2017. 02. 04. 17:38

A vártnál jobb lett, tulajdonképpen teljesen nézhető. Igazából a szlovák alapanyag gyenge, a tér-idő kontinuum zavaróan borul, és valóban akad pár vállalhatatlan karakter. Az egysorosok többsége viszont jó, a gárda meg nyilván profi.

Én is meglepődtem, hogy az egész választást lezavarták egy rész alatt, azt hittem, ez lesz a fő téma végig.

De ami igazán hiányzik, az a káromkodás.

írisz69 - 2017. 02. 04. 18:14

Egyáltalán nem a valóságot mutatja be. A vidéki ember nem ilyen. Nem ez az első ilyen sorozat, színdarab, ami kifigurázza a falut. De mindegyik nagyon is bántó. És akkor még finom voltam.

winnie - 2017. 02. 04. 18:29

írisz69: furcsa módon más meg azt írta, hogy valóban vannak ilyen karakterek – én nem falun élek, így nem tudom, de nem tűnik a valóságtól túl elrugaszkodottnak némelyik.

az viszont szerintem félreértés, hogy kifigurázni akarnak, vagy valamin röhögni, maximum együtt nevetni (hahh, rögtön kedvem támadt megnézni A boldogságtól ordítanit…). ez persze nyilván nézőpont kérdése, általában a humort nem is nagyon lehet úgy tálalni, hogy aki akarja, az ne értse félre. aki bántónak akarja találni, az bántónak fogja, mondhat bármit is a készítő. ha valamit kifiguráznak, akkor nem a falut, hanem az általuk kreált karaktert (még csak azt sem mondom, hogy karakter archetípust, bár lehetne)

igazából ezt csak úgy lehet feloldani, hogy egy falusit (vagy százat) megkérdez az ember, hogy bántó volt-e számára, amit lát? ha hülye városiakat vagy hipsztereket lát a városi vagy hipszter ember, akkor azon megbántódik?

írisz69 - 2017. 02. 04. 18:52

Nézd, én életem több mint a felét kis faluban éltem le. Amit a sorozat bemutat,az inkább az agglomerációra lehet jellemző.A kisebb falvak nem ilyenek. Az 1500-2000 fő alatti településeken nincs iskola, nincs templom (ill. van templom, de nincs istentisztelet, max. havonta egyszer). Ahol én éltem, ott nem ilyen karakterek éltek. Mégcsak kicsit sem.
Azt is értem, hogy a kifigurázás egy-egy karakterről szól, de őszintén túl sokszor látom ugyanazt a karaktert kifigurázva. Igazad van, meg kellene kérdezni több falun élő embert.

winnie - 2017. 02. 04. 19:12

írisz69: nem is vitatkozni akarok, nem vagyok kompetens, és meggyőzni sem akarlak, hiszen nem feltétlenül van igazam, szóval én is csak mások kommentjeiből ítélek.

” őszintén túl sokszor látom ugyanazt a karaktert kifigurázva.”

ebben lehet valami. olykor biztos, hogy a könnyebb ellenállás irányába mennek el a készítők, ha poénokat akarnak kreálni, nyilván vannak annyira tipikus, komikus figurák, amiket nem mernek kihagyni.

Desmond Wallace - 2017. 02. 04. 19:18

“A vidéki ember nem ilyen.”

Én falusi gyerek vagyok, és elég sok hasonló figurát ismerek, pedig nem is ilyen pici faluban élek.

“Az 1500-2000 fő alatti településeken nincs iskola, nincs templom (ill. van templom, de nincs istentisztelet, max. havonta egyszer).”

Erre is elég sok ellenpéldát tudnék mondani.

Nyilván falu és falu között is van különbség, de ez a pilot elég jól megidézte számomra a falusiak egy részét. Természetesen nem mindenki ilyen, de jól aknázta ki azokat a karaktereket, akikben van lehetőség a poénokhoz.

mario - 2017. 02. 04. 21:59

Latin-Amerikában is 40+ percesek a komédiák, ott is inkább a drámai (telenovellás) elemekkel szövik át kiegészítésként.

mario - 2017. 02. 04. 22:01

Egyébként a Válótársak és ezen sorozat sikere alapján szerintetek várható a jövőben a saját gyártású sorozatok dömpingje?

winnie - 2017. 02. 04. 22:08

ha dömping nem is, de remélem, megélénkül valami. az a baj, hogy a piac nem sokat bír el. a tv2 már készít valamit idén, az hbo egynél többet nem csinál évente, az rtl, ha el is bír hármat, akkor sincs túl sok. persze ott a közszolgálati, de igaz jó akkor lesz, ha a kábelcsatornákra is készülhetne sorozat.

perszepolisz - 2017. 02. 05. 21:02

Ha kiírnák a három dülöngélő, állandóan részeg, Gálvölgyi show-ból itt maradt figurát nem is nagyon maradna kínos karakter és akkor sokkal élvezhetőbb lenne az egész sorozat.

Brynden Rivers - 2017. 02. 06. 12:23

3/10 – Nem volt túl erős a pilot

A fő probléma az volt hogy újrahasznosította Gálvölgyi show meg a hasonlók túlhasznált kliséit. 2000 körül talán még elég lett volna ami a sorozat nyújt.

Bödöcs Tibor falusi sztorijai sokkal eredetibbek (pláne hogy direkt gyűjti őket) és viccesebbek.

adobter - 2017. 02. 06. 13:12

Én kerestem a neten az eredeti változatot is, ami alapján bekérték sorozatnak, de nem találtam. Nem tud valaki egy oldalt, ahol még megtalálható?

winnie - 2017. 02. 06. 13:33

azt nem mutatták be sehol, de szerintem nem sok különbség van, csak pár színészcsere (nagy sándor – szabó győző, józsa imre – molnár áron)

adobter - 2017. 02. 06. 14:15

Ja, értem, köszi. Azt hittem komolyabb változások voltak, azért ment le az a 1,5 pont a mostani pilotnál.

winnie - 2017. 02. 10. 14:16

á, nem, csak a második nézés miatt az újdonság varázsa szerintem.

Sigismundus - 2017. 02. 11. 19:29

1×02

Tetszett az egész rész, jókat vigyorogtam rajta. Volt benne megint minden ami magyar. Lelopni azt ami nincs lebetonozva, semmi idegen nyelvtudás, hülye sorozatokból ismerkedni a világgal, meg a rémhírekből jólértesülni.

Csak az örök menyasszony nyomulása a törökre volt gáz, és őszinte sajnálatomra, Udvaros Dorottya, akinek egyenlőre totál jelentéktelen szerepe és szövege van. Akár ki is maradhatna ebből.

Kis hiba mindössze, amikor az asszonyságok a tóba dobták volna a törököt, hogy ártatlan-e, az jó poén, utalás volt a Monthy Pythonra, de nem inkvizíció hanem istenítélet volt az.

Hanem a végén megjelent a perfekt török Stoki, ezt azért kissé megmagyarázhatták volna, mondjuk azzal hogy sokat járt törökbe nyaralni, vagy bőrkabátot vásárolni, mert így kissé túlságosan mesebeli volt.

De legalább megint betépett egész Pajkaszeg :-)

winnie - 2017. 02. 13. 14:27

A mi kis falunk – 1×02: 881e (18-49: 345e)

Rita - 2017. 02. 14. 03:09

Faluból sokféle van itthon is, ezért lehet sokaknak különböző élménye a falvakkal kapcsolatban.
Én eredetileg borsodi vagyok, ott ezek a figurák többé-kevésbé fellelhetők (és sajnos karikatúrázni sem nagyon kellett őket). Nagyszüleim falujában pedig – hiába volt kb. 2000 lelkes – templom és általános iskola is volt (iskola csak a környező még kisebb falvakban nem volt, de például a pap heti több alkalommal is kijárt azokba is). Sőt, nem is egy templom van, mert kell külön a katolikusoknak és a reformátusoknak.
Nekem ezért tetszene a sorozat alapjáraton, mert saját magam környezetére ismerek benne. De tény, erősen lerí a sorozatról, hogy a stábból nem mindenkinek vannak ilyen élményei, és csak tippelnek, mi hogyan lehet a valóságban.

winnie - 2017. 02. 15. 13:01

1×02: hát, ez nekem továbbra is nagyon bejön.

Kicsike - 2017. 02. 16. 22:49

Ez nagyon gyenge eddig. Viszont ezt találtam: pajkaszeg.hu. Na ez vicces!

kiskiraly - 2017. 02. 17. 22:19

Lehetett volna egy kis webes oldat csinálni neki az rtl-nek reklmáként. De ez nem az.
Nem lepődnek meg ha egy tv2-s netes trollkodás lenne :)

” Orvosi rendelő
HÁZIORVOSI ELLÁTÁS

Dr. Semmelweic Ignác rendel szerdánként négytől hatig, Péntekenként meg beugrik Dr. Dolittle. “

Desmond Wallace - 2017. 02. 19. 12:53

1×03: 7/10, jelenleg csak két sorozatot élvezek ennél jobban.

winnie - 2017. 02. 22. 15:13

1×03: még mindig! bár azt meg kell jegyeznem, hogy amikor nem működik benne valami, akkor nagyon nem működik, néhol már kínosan (mind poént, mind sztoriszálat tekintve). de a tipikus visszatérő poénok, a fizikai komédiázás és a karakterekből fakadó jellegzetességek marha élvezetesek.

Edrick - 2017. 02. 23. 22:34

“amikor nem működik benne valami, akkor nagyon nem működik, néhol már kínosan (mind poént, mind sztoriszálat tekintve)”

+1!

Nekem nem jön be teljesen. Sokszor mosolygok, de máskor inkább a kínosság érzése van meg. Olyan poén, ami tényleg üt is, 1 van minden részben /max. 2/. És nem egyszer érzem azt, hogy Reviczky bitang jó, csak mégis az ideje kevés :( Ez van. Még nem kasza, eddig sima, a kövi rész felkeltette az érdeklődésemet

Sigismundus - 2017. 02. 24. 20:21

1×04

Tetszett megint, eccerü, de van benne valami ami megfog, hogy nézzem.

Az elején még azon is tudtam vigyorogni amikor az alkeszek majdnem szétszakították csóri Stokit az ajtó kivitelkor…

Az reális amúgy hogy egy falusi rendőr váll-lapján Budapesti rendőrkapitányság szerepel ? Nem Pest megyeinek kéne lenni? (már ha Pajkaszeg Pest megyében van, valahol északon az Ipoly mentén. Oda tudom elképzelni a szűk völgyes látképe alapján )

Nem kicsit mentek rá a mit tehet a nő és mit nem témára. Teca nem járhat puskával, mert az nem női dolog, Erika meg a kocsmába amikor bement, hogy lestek rá, mint egy UFÓra.

Mellesleg Teca az akinek a karakterét legjobban meg tudtam kedvelni, az egyetlen talpraesett, maga erejéből élőként.

Sigismundus - 2017. 02. 25. 09:35

+ Tecához annyit módosítanék, átgondoltam. A maga erejéből, az a sorozatban nem tiszta, hanem magyarosan megoldjuk okosban bizniszt jelent,(halpaprikás, kamionfosztogatás), úgyhogy sztornó az elismerés.

Kezdem úgy érezni, ennek a sorozatnak a felszínes poénkodáson kívül, vannak mélyebb mondandói is? Kis görbetükör?

kalapkabát - 2017. 02. 26. 11:28

A sorozat nálam 4 rész után 8/10 amit azért kevés sorozat kap meg. Pláne magyar.
Nem véletlen a torrent oldalakon a letöltés cunami :)
Szerintem a karaktereket eddig nem tolták túl.
A cikkel meg egyetértek, ha nem viszik el blődségbe a dolgot akkor ez egy letöltős sorozat lesz.
Mondjuk ez utóbbit a benne szereplő reklámokkal lehet kiaknázni amit azért remélem szintén nem tolnak túl mert azt sajnálnám.

winnie - 2017. 02. 27. 08:27

az 1×04 már kevésbé jött be, de ez is jobb volt, mint a közepes.

winnie - 2017. 02. 27. 08:28

” Mondjuk ez utóbbit a benne szereplő reklámokkal lehet kiaknázni amit azért remélem szintén nem tolnak túl mert azt sajnálnám.”

az segít, hogy a gyártó és a csatorna nem ugyanaz.

nem mintha rászorulna, de én annyit teszek a sorozatért, hogy az rtl most-on nézem, amikor a gyerek edzésén vagyok, és ott egy kezdő és egy közbülső reklám van, annyit túlélek.

Sigismundus - 2017. 03. 04. 11:00

1×05 Ez gyengébb volt. Ezen csak mosolyogni tudtam, néha.

Sigismundus - 2017. 03. 11. 17:29

1×06

Na ez megint tetszett.

A söröskupakos sztori, a titkos térkép elszúrása jó poénok. Bírtam a szópárbajokat, Teca-Erika meg Gyuri-Stoki közt.

A polgármesteri hivatali jelenetet az elején, azok székek, asztalok, még a Járási Tanácsos időkből maradtak itt, nagyon hozták a hangulatot.

De ami a legsúlyosabb az István a király rockoperából idézés, sok embernek, egy bizonyos korosztályon felül, tényleg ez jelenti a zenei ismeretek csúcsát.

A körforgalmas megoldás meg annyira abszurd, mintha maga Moldova György írta volna az ötletet.

bobi64 - 2017. 03. 23. 09:45

Üvegtigris újratöltve…

rensenbrink - 2017. 03. 24. 23:28

Ez azért nagyon messze van az Üvegtigristől. Gyakorlatilag lemegy egy-egy rész poén nélkül.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz