login |

Politika a tévében: Samantha Bee

2017. 02. 04. 18:41 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: talkshow, video,

A Full Frontal with Samantha Bee eddig nem nagyon kapott említést a blogon (egyikünk sem nézi), pedig odakint kezd egyre inkább tényezővé válni a sajtóban – emlegetik legalábbis, és a nézettsége sem rossz. A TBS ráadásul 23:00 előtt adja az egykori The Daily Show-s közreműködő sorozatát, amely talán leginkább a Last Week Tonight-ra hasonlít. Nemcsak azért, mert heti.

A Full Frontal félórás (nettó 20 perces) komikus hírszatíra, amiben tényleg csak beszél a heti ügyekről a humorista. Amellett, hogy van fókusza (és próbál oktatni), több témába is belekap, rengeteg fényképpel és felvétellel dobják fel a monológokat, illetve vannak “tudósítói” is, mint amilyen ő volt anno a The Daily Show-ban Jon Stewart-nak. Szóval felvett interjú révén mások is megszólalhatnak az epizódokban.

Samantha Bee stílusa eléggé megosztó lesz, hiába az intelligens és odapörkölős írás, nekem nagyon szoknom kellett őt. A tovább mögött 3 mostani monológja nézhető meg.

És egy, az elnökválasztás után:

5 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2017. 02. 04. 19:06

Értem, hogy próbál oktatni, de akik ezt nézik, már eldöntötték, hogymit gondolnak, csakúgy mint a Last Week Tonight nézői. Én mindkettőt élvezem, de ez is csak arra elég, hogy aki megnézte, felháborodik egy kicsit, aztán nem foglalkozik a témával soha többet.

winnie - 2017. 02. 04. 19:10

szerintem érdekes kérdés a nézői hozzáállás, hogy ki miért néz, illetve, hogy mi a célja a nézéssel (szórakozás vagy más), de azt sem hiszem, hogy ne tudna gondolatokat ébreszteni egy ilyen műsor. ezek inkább üzleti vállalkozások és platformok a megnyilvánulóknak, mint mondjuk propagandák, mert annak tényleg nem lenne sok értelme egy ennyire szűk helyen. de persze, ha valamelyik át tud törni egy nagyobb küszöböt, akkor sok mindenkihez eljuthat.

Alterego9 - 2017. 02. 04. 19:43

JKJ: “akik ezt nézik, már eldöntötték, hogymit gondolnak”

Ez szerintem így nem igaz. Mármint nyilván nem szélsőjobbosok nézik, meg nem is politikaundoros kisemberek, és az tényleg nem is célja hogy kiforgassa sarkaiból emberek világnézetét és értékrendjét.

De attól még hogy ezek nagyjából az amerikai társadalom urbánusabb, fiatalabb, progresszivebb szegmenssét célozzák meg, attól még van egy szerepük abban hogy formázzák a közvéleményt és a politikai napirendet, (lásd: a médiaelmélet “framing” és “agenda-setting” modelljei), és egyfajta felelősségük hogy a nézőiket felvértezzék korrekt tényadatokkal, és általuk érzékelt problémákkal.

Ha annak idején Jon Stewart helyett más valakinek adták volna a Daily Showt, és az más holdudvart kezdett volna tehetségekből kialakítani, akkor ma az egész amerikai politika tematikája is igencsak másképp nézne ki.

napocskin - 2017. 02. 04. 20:37

Nekem is sok kicsit néha – mármint a csaj stílusa, de ennek ellenére megnézem mindig, mert vannak benne érdekes dolgok (és amit nagyon élvezek, az a riport szegmens, amikor van – akkor is, ha ő a riporter, akkor is, ha a többiek). És ez nem az a műfaj, amit langyos hőfokkal lehet (vagy érdemes) csinálni.
Az “eldöntötte, hogy mit gondol” helyett inkább úgy fogalmaznék, hogy eldöntötte, melyik oldal felé húz inkább. Akkor van baj, ha észérvekkel és tényekkel nem lehet eltántorítani valakit a hülyeségtől.

winnie - 2017. 02. 04. 21:07

“Az “eldöntötte, hogy mit gondol” ”

na igen. egyrészt szeretném hinni, hogy nem fekete vs fehér elvre épül a legtöbb az ember gondolkodása (lehet, hogy tévedek), másrészt tényleg az a legrosszabb, amikor valaki eldönt valamit és nem tágít észérvek hatására – és ez igaz az emberekre (népre), és igaz ugyanúgy arra, akinek a kezében szócső van (tévések).

(nyilván a politikusok esetében mások a motivációk, ott gyakoribb a nemtágítás. anno politológián jóízűket lehetett beszélgetni arról, hogy az átlagember számára milyen fura belegondolni abba, hogy egy ember esetleg saját maszek gondolkodása “ellen” végez egy szakmát, hogy a szavazatmaximalizálás, mint fő cél érdekében megtanul olyan dolgokat vallani, amikben valójában nem hisz, hiszen a megélhetése, karrierje ezt kívánja meg.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz