login |

Pilot: Training Day

2017. 02. 05. 20:00 - Írta: human

4 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

Jó film a Training Day, Oscar bácsit is meghozta Denzel Washingtonnak, de a sorozatot igyekszem nem annak a fényében (lásd. az első képet) értékelni. A probléma, hogy még úgyis rossz lett a CBS újoncának pilotja.

Tisztában vagyok vele, hogy csak egy név az egész, de már a pilot is vagy két napot ölel fel, avagy Days kéne legyen a cím. Na, áthasítottam ezt a szőrszálat, kicsit hamisan, hiszen a sorozat igazából folytatás, ami vissza is utal Alonzo Harris-re. Lássuk inkább a tényeket és véleményeket.

A történet egy utcai zsaruról szól, akit egy tapasztalt nyomozó mellé helyeznek. N,a nem azért, mert ez a logikus lépése a pályájának, bár elkövet egy hőstettet, hanem mert a rendőrfőnök azt feltételezi, hogy kemény sáros zsaru az öreg, aki a barátaival lecsap, félig angolosan strike-ot mér a gonoszokra néha. Mint egy csapat, avagy team. Strike Team?

Félretéve a The Shield-utalásokat, egy teljesen hagyományos beépült zsarus sorozatról van szó. A pilot leginkább arról szólt, hogy a kemény módszereket alkalmazó, nem teljesen tisztességes zsaru jó szándékait és tulajdonságait is lássuk, na meg hogy felvezessék a fő ügyet, ami valamennyire összekovácsolja majd ezt a duót. Hiába a fekete-fehér felállás, egyelőre nem haverzsarus végeredményre törekedtek.

Amiben a Training Day eltér egy sima nyomozós sorozattól, legalábbis a kezdő rész alapján, hogy itt tényleg több lesz az akció. Már ez a 45 perc is tele van lövöldözéssel és verekedéssel. A probléma, hogy nem igazán organikusan függnek ezek össze. Néha csak úgy belebotlanak a konfliktusba a szereplők. Oké, ez kicsit túlzás, de annyira pont azt az információt árulja el mindig mindenki, ami éppen kell, pedig az illető érdeke pont az ellenkezőjét diktálná, hogy összehánytnak tűnik a végeredmény.

Sajnos a színészekről sem tudok sok jót mondani. A dörzsölt veterán szerepében Bill Paxton tuti jó lesz, nincs az az isten, hogy ne legyen az, viszont egyelőre csak iszonyat klisés mondatokat kapott, amiből nem tudott nagyot alkotni. Justin Cornwell pedig kellően ártatlan képű – ennyit tudtam hozzá felírni.

Lehet, hogy igazságtalan vagyok, de sajnos az akciójelenetek sem sikerültek jól, pedig az lenne a lényeg, ha már a rendőri eljárást magasról és ívben… Szóval az eksön semmilyen, csak agyonvágott, tipikus zenés massza. Egyszerűen nem értem, hogy ezt ki élvezi az ilyet.


Hova lett a sárga szűrő?

A sorozat nézői a főszereplők miatt fognak maradni, akkor nem kell 20 emberes standoffot csinálni, ahol még a geometriát sem tudják tartani miközben össze-vissza vágnak, mert attól “izgalmasabb”. Komolyan, 5 ember három irányban lövöldözik és két papíron megtervezhető jelenet is elég izgalmas tud lenni, ha a benne résztvevők sorsa érdekel minket. Ha nem, akkor azon nem segít +15 ember és pár gépfegyver.

Lehet, hogy nagyon lehúztam ezt a kezdést, de igazából egyelőre csak annyira nézhető, mint a Rush Hour tévés változata volt. Csak kevésbé fun, viszont szerintem itt van esély a javulásra. Egyelőre kábé 5/10-nél járunk, mert a túlzsúfoltság mellett alig volt benne jó pillanat.

4 hozzászólás Ne habozz!

Zsolt - 2017. 02. 06. 06:30

Teljesen egyet tudok érteni veled! A képi megvilágítások az egyedüli ami tetszett. Még adok neki egy-két részt mindenképpen.
Velem az a helyzet, hogy a Rush Hour-t imádtam. Régóta vártam hasonlót, várom tovább.

Tyberius06 - 2017. 02. 06. 11:13

Én sem tudok vitatkozni a kritikával. Nagyon már nem emlékszem a filmre, csak azt tudom, hogy anno tetszett, így tényleges összehasonlítási alapom nincs most. Voltak benne jó pillanatok, és igen azokat Paxton hozta is, de többségében voltak a gyenge megvalósítások. Apu halála körüli mizéria, az extárs halála és az mint motiváció… A problémám az volt, hogy Paxton karaktere meggyőzően hozta, hogy a srácnak bosszút kell állnia, de a srácnak nem hittem el, hogy ő baromira gyászolná a társát…
Egyébként a cím tényleg megtévesztő ebből a szempontból, mert max abban a világban játszódik.
Valszeg kap még 1-2 rész esélyt, de nem győzőtt meg.

Vincey - 2017. 02. 10. 19:33

Mérhetetlenül elszomorító borzalom. Az a fajta fos, ami ráadásul ráakaszkodik egy remekműre, így még azt az egy csillagot se érdemli meg, amit amúgy.

Lord Picard - 2017. 02. 26. 17:09

Szegény Bill Paxton… Egészen friss hír, hogy műtét közbeni komplikációban életét vesztette :( Remek karakterszínész volt, nagyon kedveltem, úgyhogy már csak miatta is belekezdek a sorozatba… Nyugodjék békében!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz