login |

Pilot-mustra: 24: Legacy – 1×01 (és 1×02)

2017. 02. 07. 20:00 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

Szerintem már a 24: Live Another Day startjánál is elgondolkodtam azon, hogy mennyire jó lehet annak a nézőnek, aki még nem látott korábban 24-szezont. Most ezt hatványozottan megtehettem, hiszen a 24 véget ért, és most egy spinoff kezdődött el, amibe átmentették azt, amitől a 24 24 lett, a valós idejű történetmesélést. Igaz, a cím ezzel párhuzamosan nem változott át 12-re.

A 24: Legacy tehát a koncepciót hozza magával, és persze a 24 világát, amire később nem csak egy-két karakterrel fognak utalni, hanem már a pilotban is elejtenek célzásokat az anyasorozat karaktereire. De ettől még a világon semmi előtudás nem szükséges a sorozathoz, éppen ezért remélem, hogy lesznek itthon olyan nézők, akiknek ez lesz az első 24-szezonjuk. És hátha közülük lesz, aki rájön, hogy milyen élvezetes a formátum.

24: LEGACY – 1×01 – 7,5/10
24: LEGACY – 1×02 – 5/10

Mivel a történet valós idejű és az évad 12 órát fog elmesélni, ezért rögtön belecsapunk a lecsóba, nem jut sok idő az alapozásra, inkább rohanás közben próbálnak ránk önteni mindent.

A főhős Jemenben megölt pár társával egy terroristavezért, azóta elrejtették őt feleségével Amerikában, hogy élhesse civil életét. Ez nem nagyon megy neki, főleg akkor nem, amikor rá támadnak és egy dobozt kérnek számon rajta. Meg is indul a versenyfutás a tárgyért, és persze az agyalás is azon, hogy ki köphette el a főhős tanúvédelmi rejtekhelyét.

Persze mindez csak a főszál, hiszen kapunk mellé vagy 5 melléksztorit is: a terroristaelhárítás, azaz a CTU korábbi főnökét és elnökjelölt férjét (muszlim jobbkezével), a főhős feleségét és gengszter tesóját, a szervezkedő arabokat, egy 0-ásról elég hamar 100-as krézire futtatott középiskolás szálat és egy másik PTSD-s katonát.

Szóval a lényeg, mint mindig, most is az összeesküvés felderítése és a terrortámadás megakadályozása – a “gonoszok” is többen vannak, muszlimok mellett csecsenek és persze amerikaiak is, majd kiderül, hogy ezen a téren lesz-e új a nap alatt, vagy csak a szokásos kisfőnök-nagyfőnök kombót kapjuk, és minden sarkon egy tégla, vagy irháját mentő, illetve saját céljait szem előtt tartó szánalmas figura lesz.

Minden félelmem és annak ellenére, hogy nekem, mint visszatérő nézőnek nem újszerű a formátum, de még mindig magával ragad a pörgés és a ketyegő óra, szóval nem lepett meg, hogy bejött a start. Sőt, elvileg jobban tetszett, mint a 24: Live Another Day-é, aminek a premierjét ugyancsak szerettem – az mondjuk később olyan lett, amilyen.

A gondom csak az volt, hogy minden szál láttán, amit felvezettek az első részben, úgy éreztem, hogy tudom, hogy merre fogják vinni őket. Mert hiába változott meg minden a 24: Legacy-ben, a két készítő, Manny Coto és Evan Katz veterán 24-író. És csak reménykedni tudok abban, hogy az ő gondolkodásukat valamennyire befolyásolni tudják a 24-szűz írótársak. Mert az eredeti sorozat utolsó szezonjai sajnos eléggé ihlettelenek voltak.

A kezdés abszolút bejött, a második rész már kevésbé. Egyrészt a leplezetlen epizodikus küldetés jellege miatt, másrészt pedig azért, mert szemben a pilottal, most a főhős sokkal kevesebbet szerepelt, a készítők a többi szálat alakítgatták (még egy újat is behoztak), azok szereplőivel foglalkoztak. De mivel ezek akciómentesek, így csak látszatdráma és tipikus húzások jutnak ide még pár részen keresztül, addig, míg jobban össze nem érnek a szálak.

Ettől persze még tovább nézős a sorozat, Corey Hawkins eddig teljesen rendben van, és csak remélni tudom, hogy a túlságosan magaslabda kliséket lehetőségét ezúttal csak beetetésképp lebegtetik be nekünk, és most végre mernek újítani valamit a készítők.

16 hozzászólás Ne habozz!

carlos - 2017. 02. 07. 20:17

Ennyi 24 evad utan nehez barmivel meglepni, szoval nem konnyu az irok a dolga, egyszeruen csak probalom elvezni ezt a nosztalgikus feelinget. Akciosorozatbol is alig van kinalat, ugyh nem nagyon akarok kotekedni, boven nezheto egyelore,mindenkepp maradok.(a Shootert is igy daraltam be vegul es eleg elvezheto lett)
Ha csak par ujitas lesz es sikerul karaktereket epiteni mar orulni fogok.

u.i:12 eve a filmkinalattal voltam hasonloan (es lettem sorozatjunkie), kezdem azt erezni,h a sorozatok kozott is inseges idok jarnak rank, ugyh probalom jobban megbecsulni ami van. :D

danek87 - 2017. 02. 07. 20:37

Tényleg nagyon sok volt ez az 5 történetszál (pláne hogy majdnem mindegyik unalmas)egyedül Carter sztorivonala volt érdekes de ő kapta a legkevesebb játékidőt.Valami újításba én is reménykedek mert ez eddig nagyon halovány.

Kissur - 2017. 02. 07. 21:21

Én anno írtam 10 évadnyi (240 rész!) fanfictiont a 24-hez, és igenis tudtam újakat írni. De szerintem az írók nem mernek kockáztatni. És mivel magam is írtam 24-et, ezért én is látom előre, hogy a szálak hova fognak kifutni. Például hogy a szenátor muszlim segítője nem tégla. Most megmondom. Vagy ha az, akkor fogva tartják a bátyját, vagy a szüleit. Az iskolás szálat egyelőre nem értem, hogy mit akarnak vele, de lepjenek meg!

des - 2017. 02. 07. 21:39

Nekem a 2. rész jobban bejött.

Antistar - 2017. 02. 07. 22:55

Az 5 pont tényleg szigorú kicsit, szerintem a 2. rész is legalább 7

Kissur - 2017. 02. 08. 15:06

Én fanatikus, habzószájú 24 fanként 5,5/10-et adtam a 2.részre, de trakton 6-ot adtam, mert ott nincs fél pontszám. Na de majd csak várjátok ki a 3.részt! Oda mehetnek majd a magas pontszámok.

Pilot - 2017. 02. 09. 09:36

Oké, indítsuk a szokásos tippversenyt!
Melyik részben fogja Jack először felhívni az elnököt? :D
Egyáltalán szerepelni fog a jelenlegi elnök a sorozatban, vagy úgy mint az első évadban, csak az egyik jelölt lesz benne? Kár lenne. Nagyon unszimpi ez a jelölt, Dexterben is ki nem állhattam. Amúgy ki lehet az elnök? Heller elvileg a betegsége miatt a LAD után nem töltötte ki az időt, talán az alelnök vette át a helyét. Hmmm, keresgélni kell. :D
De amúgy tényleg jöhet, hogy Eric mikor hívja fel az elnököt(jelöltet). Vagy hogy Eric vagy Tony fog előbb beszélni vele? Én adok egy szavazatot Tonynak :D

Bazsi - 2017. 02. 09. 11:57

Meglepődtem, mert sokkal rosszabbra számítottam, de egész jó volt az első rész. Persze Jack Bauer nélkül nem 24 a 24, pláne h ez már inkább csak 12 :D De tényleg bőven nézhető volt, remélem ez a színvonal marad végig.

winnie - 2017. 02. 09. 12:08

“nem 24 a 24”

ez nem a 24, hanem annak a spinoffja, ezért a másik cím.

Sawyer - 2017. 02. 10. 18:03

Simán futhatna más címen, akkor talán elnézegetném, de ez így nálam még a 24 LAD-nél is ótvarabb. A pilotot sem sikerült végigülnöm, pedig nagy 24 fan vagyok. Ha 24, akkor nekem ne félévadban akarják lenyomni a torkomon a történéseket, nálam elég izzadságszagú volt, hogy 5 perc alapozás után egyből belevágnak a közepébe. A házas akció már gagyinak tűnt, lefejeli a fikót, az meg úgy repül be a vitrinbe, mintha hulk dobná, ráadásul feketepéter széke még össze is törik… áh, minden jelenet bűzlött a szájbarágástól, a kötelező karaktermúlt, karakterdráma felvázolása. Semmi eredeti, az írók nem mernek újba vágni, egy nagy kópia, még a karakterek is. Hiába nyögik be Edgar Stiles nevét és utalgatnak majd az eredeti sorozatra, nem méltó a 24 névhez. Nálam kaszatibi.

winnie - 2017. 02. 10. 18:35

sawyer: “Simán futhatna más címen,”

ööö, és akkor szétperelnék őket, vagy mindenki előre köpködné, hogy mekkora ordas nyúlás a sorozat.

de épp a formátum miatt vágnak a közepébe, mint korábban is, hiszen, ha real time történnek a dolgok, akkor nincs idő alapozni. és nincs idő nem izgalmas részt csinálni, hogy ne nézze tovább senki:) van előzménye egyébként, kiadták digitális sorozatban, ha valakit az érdekel.

“Ha 24, akkor nekem ne félévadban akarják lenyomni a”

nem azért 24, mert 24 rész, az első évad 13 rész is lehetett volna, csak utána megkapta a folytatást. de most már eléggé kivitelezhetetlen, ezért lett a legutóbbi is 12.

sfefe - 2017. 02. 11. 00:00

Hat ez marha gyenge 2 resz utan is szinte idegesito….

fireblade"pistike" - 2017. 02. 11. 00:18

Teljesen infantilis és logikátlan a történet..néha kissé nevetséges..de mégis élvezhető :)

Sawyer - 2017. 02. 12. 18:00

winnie

“ööö, és akkor szétperelnék őket, vagy mindenki előre köpködné, hogy mekkora ordas nyúlás a sorozat.”

Miért, mert valós időben zajlik a cselekmény? Elhagyják az osztott képernyőt, aztán kész.
Nem, a 24 első évadaiban is jó néhány résszel később vágtak a közepébe.
1. évad, a Palmer-merénylet, okosan felvezettek mindent, 2. évados atombomba, szintén, 3. évad vírus, stb… Nevetségesen gagyi volt pár perc kötelezőnek látszó karakteralapozás után rögtön lecsapni feketepéterre.

Hónapokkal ezelőtt is ugyanazon a véleményen voltam, hogy 24 címen már nem tudnak (nem is akarnak) olyat alkotni, ami a vérbeli rajongókat kielégíti. Hagyják el a formátumot, a címet, és ez a sztori úgy talán kikerekedhetne valami egyszer nézős kellemes sorozattá. De így nem…

monti - 2017. 02. 14. 21:48

kicsit lehangolo volt hogy a leeeső ablak zörejét meg a gépfegyver-pisztoly lövöldözést sikitást kiáltás a két kocsi hosszu bejárat után kezdődő utcán senki nem halotta hanem békésen sétálgattak az emberek amint láthato is volt ahogy a főhősünk elmenekült a feleségével…azért csak felnéztem volna már mi ez a lövöldözés, főleg egy kervárosi részben

fireblade"pistike" - 2017. 02. 16. 22:13

3. rész után.:

erősen zuhan a színvonal..egyre gagyibb megoldások..és adhoc történések..a bevált recepttől képtelenek eltérni a készítők, bármennyire is béna..
Ha nem megy másképp beleerőltetünk valami értelmetlen dolgot, ami teljesen szembemegy mindennel..
ehh

3/10 ez már kasza szint..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz