login |

Pilot-mustra: APB – 1×01

2017. 02. 07. 21:30 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

Long story short, we’re gonna change the world.

Míg a Pure Genius a CBS-en egy modern kütyüs kórházas sorozat volt, addig az APB elvileg egy modern kütyüs zsarusorozat akar lenni. Hogy az is lesz-e, nem tudom, mert a pilotban a modern kütyük leginkább drónokkal voltak egyenlőek, és ahogy nézem az 1×02 előzetesét, ez a folytatásban sem lesz másképp.

De nincs ezzel semmi baj, ha lenne mellé sorozat is. De az egyelőre nincs. A pilottal csak és kizárólag a koncepciót vette meg a FOX, abba szerettek bele és a kínálkozó lehetőségekben, mert az kizárt, hogy az első rész sztorija olvastán indultak be, vagy a karaktereknek köszönhetően.

APB – 1×01 – 3/10

 

Az APB egy rendőrségi rövidítés, de itt elvileg egy mobilos alkalmazásra utal, amit egy arrogáns és olykor felelőtlen techmilliárdos fejlesztett, aki vett magának egy rendőrörsöt majdnem 100 millió dollárért, mert képtelen elfogadni, hogy a szervek még egy segélyhívásra sem tudnak gyorsan reagálni, illetve, hogy semmire sem mennek gyermekkori barátjának meggyilkolása ügyében. (Nyugi, szó sincs teljes évados rejtélyről vagy átívelésről.)

Persze a nagy rendőrségi hatalomátvétel kapcsán a munkaerő elég szkeptikus, hiába lépnek nagyot infrastruktúra terén, hiába kapnak modern kocsikat, fegyvereket, mellényeket, így az új főnök számára sem minden papsajt, sőt, egy félresikerült akció miatt pár percnyi játékidőre még egy kis haragszomrádra is sor kerül, mielőtt minden visszatérne abba a mederbe, melyben a sorozat is folyni fog.

Az APB elvileg nem nyomozós, hanem rendőrjárőrös sorozat, vagy legalábbis a rész végi fejlemények miatt, lehet, hogy a kettőnek az ötvözete. A lényeg, hogy úgy tűnik, hogy nem a nyomolvasásos meg unalmas kikérdezéseken lesz a hangsúly, hanem a bűnözők elkapásán. Amit a milliárdosunk egy központban ülve, drónokat joystick-kal mozgatva mozizik és olykor vezényel. Izgi?

Oké, megismerünk pár rendőrt (egy kivétellel nulla személyiséggel – majd később), no meg vörösingest (rögtön tudni, kik fognak meghalni), és a milliárdos fiatal segítőjét, de történet szintjén nagyon vékony az egész, hiszen rengeteg időt szentelnek a főhősnek (ez nem baj) és a szituáció ellentmondásosságának bemutatására. (Egyébként nem csak a rendőrök, de a városvezetés sincs oda a maszek kézben lévő hatalomért.)

Alapvetően a fenti érdemjegy nem azért 3-as, mert rossz lett volna, amit láttam, egész egyszerűen felejthető és nulla volt. De éppen ezért is mondom azt, hogy az 1×02-t látva érdemes dönteni arról, hogy nézős lesz-e az APB, a pilot csak az alaphelyzetet alakította ki minimális tölteléksztori mellett.

Annyit azért a pilot javára írok, hogy nem esett abba a hibába, hogy a technológiát isteníteni, hanem kissé giccses módon az emberi tényező mellett is leteszi a voksát. Ha sikerül ezt a kettősséget végig megtartani, ha látni fogjuk, hogy valójában egymásra vannak utalva a felek, akkor az javíthat az összképen és a történetmesélés dinamikáján.

18 hozzászólás Ne habozz!

Kyle Loren - 2017. 02. 07. 21:44

Fusco megint rendőr :D :D nem érdekel a sorozat, de hiányzik a PoI…

majsz - 2017. 02. 07. 23:04

A szegény ember tonystarkja akciózik az örsön. Valahol megértem a 3-at, az egész epizódnak sikerült bemutatni egy koncepciót és 2 karaktert.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 07. 23:08

Jaj de rosszul hangzik.Ilyenkor még azon is elgondolkodom hogy az első 10 percet megnézzem.Pedig ezt vártam is!

energy - 2017. 02. 07. 23:13

Nekem az első rész bejött. Semmi köze a valósághoz, és szinte már sci-fi, de amilyen kiábrándító a valóság… mesének jó lesz egyelőre:)

Neoprimitiv - 2017. 02. 07. 23:32

A fenébe, Kevin Chapman miatt mégis bele fogok nézni, pedig egyetlen kritika sem biztató…

CsuDa - 2017. 02. 08. 09:05

Én is elkedvtelenedtem a kritikától, mert érdekel a sorozat, de Justin Kirk miatt mindenképpen megnézem. És persze Fusco…. :)

winnie - 2017. 02. 08. 09:23

csuda: nem érdemes, mert, mint írom, nem rossz ez, csak én nem találtam meg azt (illetve nem adták meg azt), ami miatt érdemes lenne maradnom.

egy justin kirk szerintem simán elég lehet, ha valaki jobban kedveli őt az átlagnál.

Stiles - 2017. 02. 08. 10:46

szerintem azért messze nem volt olyan rossz, mint amennyire lehúzta a kritika. nekem azért egy 6-7/10et hozott, és az érdekes koncepció is tetszett, meg hogy nem átívelni akarnak a mugger keresésével.

szpojleres mókus - 2017. 02. 08. 19:14

Nekem tetszett szórakoztató kis cucc volt.

Kicsit gagyi hogy mekkora high tech, de mikrofonokba beszélnek :D

Meg eleinte megmondják hogy nem kell bemondani hogy ide megyek oda meyek elég csak rányomni a touchscreenre de utána is bemondja mindenki :D

Snoopyzit30 - 2017. 02. 09. 17:30

Én is megnéztem végül a pilotot. Gondolatkísérletnek nem volt rossz. Nyomjunk bele milliókat a rendvédelembe, aztán meglátjuk mi sül ki belőle. Meg kell néznem még 1 részt, hogy dönteni tudjak maradok-e. Mondjuk heti nyomozósnak ott a Chicago PD, nem hiszem, hogy akarok mellé még egyet.

6/10

winnie - 2017. 02. 10. 11:42

Snoopyzit30: de ezek nem nyomozósok, a chicago pd sem annyira az, nem? (az elején nem az volt.) itt nem is szerepel nyomozó, illetve a csaj megkapja a végén a lehetőséget.

én legalábbis mindig próbálom hangsúlyozni, hogy mikor nyomozós (krimi) és mikor rendőrjárőrös (bűnügyi) a sorozat.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 10. 15:30

@winnie

Bocs, igazad van, nagyon pontatlanul fogalmaztam. Egy nagy gyűjtőbe raktam, hogy “heti nyomozós”, ez kb. nálam minden, ami rendőrös sorozat, pedig tényleg nem lehet így kategorizálni. Igen ez is járőrözős lesz, mint a Chicago PD. Ami ha belegondolok tényleg nem nyomozós, mert minden információhoz, szinte azonnal hozzájutnak. Az viszont akkor áll, hogy nekem egy járőrözős sorozat elég. Én amúgy is az átívelő-story pártján vagyok, szóval a Chicago PD-t is inkább akkor nézem, ha fáradt az agyam és nem akarok nagyon gondolkodni, csak elvagyok vele arra a 40 percre. Azért adok ennek még 1 részt esélyt, mert annyira nem volt rossz, hogy ne akarjam megtudni hogyan viszik tovább.

winnie - 2017. 02. 14. 14:05

my name is gideon reeves!!

az 1×02 úgy kezd, hogy bejelentik, hogy kevin chapman karaktere felmondott…

Tyberius06 - 2017. 02. 14. 21:25

Az 1×02 egész szórakoztató volt, ugyanakkor erőltetett is… Nemtom mit kezdjek vele. Majd a harmadik rész dönt (ami ugye a 4-dik).
Mondjuk az ex-férjes faszkodás meg a vizsgálat-nyomozás a körzet ellen, mint átívelés baromira nem hiányzik…
Azt a pilotba se értettem, hogy Chapman mellett mi szükség van a afro rendőrre, aki az új kap lett, illetve mellette mi szükség van Chapmanre… Well, ez megoldódott… Nekem annyira jelentéktelen volt Chapman, hogy rá kellett keresnem a karaktere nevére, amikor nem találtam a részben… Egyébként a köv. kettőben IMDB szerint benne lesz.

winnie - 2017. 02. 14. 22:52

1×02: annyira érdektelen számomra ez az egész, főleg, hogy a nyomozás is bejött, bár csak minimális volt a kikérdezés. helyette volt megint izgalmas joystickozás:)

ennek a sorozatnak még mindig csak két szereplője van. velük nincs gond, bár engem kirk sem varázsol el. a többiek, mostantól kezdve csinálhatnak velük bármit, csak untatni fognak. oké, a segítő csaj még elmegy, de a két járőr? a kutyás meg a társa? mennyire béna expozíció volt már a párbeszédük (- háttér, háttér, háttér. – á, háttér? háttér, háttér.)

marhaságnak hangzik, de ez a sorozat is a pilottal ásta el magát nálam, mint a blindspot, hogy nem segített szinte senkinek a két főszereplőn kívül. amikor rávágnak az érdektelen mellékarakterekre, akkor nem értem, hogy miért nézem.

és ernie hudsont így kezelni…? röhej. szinte minden jelenetáben csak ült és nézett. (nyilván idővel kap valamit, de akkor is.)

és akkor a klisék, miszerint magánbeszélgetés során ugrik be a megoldás (csak épp nem a gyilkos, hanem, hogy mi kell ellene?), meg a főhős a zsaruval dolgozik együtt (ebben komolyan reménykedtem, hogy kimaradunk.)

meg aztán az is kissé prédikálós, hogy ennyire hangsúlyozzák az emberi tényezőt.

bóóóóring. 2,5/10

winnie - 2017. 02. 14. 22:57

Tyberius06: chapman az 1×03 stáblistájában benne van tényleg. viszont az ex-férj (pff), ahogy látom marad. elolvastam a következő két rész szinopszisát – rögtön megy is a kasza. ha a karakterek és a sztori sem izgat, akkor a sorozat sem

1×03

A-szál: bűnügy
B-sztori: Gideon redesigns a feedback chair for use in the investigation room,
C-sztori: Murphy learns that her ex-husband may be watching them

1×04

A-szál: bűnügy
B-sztori: the squad utilizes a high-tech jacket
C-sztori: a task force led by Murphy’s ex-husband threatens Gideon’s future

most komolyan.

Tyberius06 - 2017. 02. 15. 11:02

Köszi winnie, gondoltam hogy ilyesmi lesz, de a leírtak alapján itt is kasza. Egyébként ennyiből nem értem az epizód cserét sem.

Training Day is 2dik rész után megkapta a kaszát. Jól indul az évad. Legalább van időm pótolni 9-10 év lemaradását.

Morgan - 2017. 04. 01. 21:35

Ledaráltam az eddigi részeket. Átlagos sori. Semmi különös. Az utolsó résznél már pörgettem mert nem tudott lekötni. Kasza.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz