login |

Ilyen lett a Legion

2017. 02. 08. 21:41 - Írta: winnie

23 hozzászólás | kategória: ajánló, kritika, pilot-mustra,

Na, akkor újradefiniáljuk a mindfuck-ot, oké?

A “hivatalos” pilotkritika előtt gondoltam írok pár szót az FX új sorozatáról, a Legion-ről, főleg, mert meg vagyok róla győződve, hogy ez az év első komoly fanfavorit aspiránsa – és nem csak azért, mert a nézése közben, bizonyos aspektusai miatt eszembe jutott a Mr. Robot és a Westworld.

Persze igazából egyik említett sorozatra sem hasonlít túlságosan, hiszen (és tudom, hogy ez a nézők tudomására kellett hozni előzetesen, de a pilot sokkal ütősebb, ha az ember nem tud róla) egy Marvel-szériáról van szó, amely (legalább ezt kifehérítem, hátha valaki nem tudja) az X-Men “világában” játszódik.

A sztoriról legyen elég annyi, hogy egy elég zűrös fejű férfi a főhős (Dan Stevens iszonyatosan él, nagy ajándék neki ez a szerep), aki hangokat hall és meg van győződve arról, hogy őrült skizofrén, éppen ezért valami elmegyógyintézetszerűségben éldegél, ahol egy nap találkozik egy nővel (Rachel Keller a sorozat nagy felfedezése számomra), akinek hatásáról egy napról a másikra totál megváltozik az élete, és elkezd tudatosulni benne, hogy talán nem is annyira őrült.

A sztori alapján eleve nem sokan gondolnának Marvel-portékára (másból azért fognak), de a pilotnak nem a történet az erőssége. A legtöbb nézőt ugyanis az fogja berántani (illetve eltaszítani), hogy látszólag iszonyat kaotikus a pilot, igazi rejtvény, csak kapkodjuk a fejünket, hogy mi történik, mi valódi és mi nem – ember legyen a talpán, aki mindent követni tud, de az egész trip számomra marha élvezetesre sikeredett, legalább 7/10 volt a kezdés.

A trip jellegre leginkább a sorozat abszolút egyedi kinézete erősít rá. A pilotot Noah Hawley rendezte, aki totál kiéli magát a beállításokkal és egyéb kunsztokkal, de a pálmát a furcsa hibrid 70-es évekbeli/modern világ-mixtúrát megálmodó jelmeztervező és díszlettervező (utóbbi tervezte a Pushing Daisies kinézetét is) viszi el – marha jó, szürreális, már-már pszichedelikus a látványvilág.

Amikor pedig a pilot végén fellélegezhetnénk, hogy végre most jönnek a magyarázatok, akkor a 2-3. rész csak még jobban ráerősít a tripjellegre, és elkezdünk álmokban és a múlt emlékei között járkálni – szó szerint, közben nyomozva az után, hogy mi mindent nyom el magában a főhős. Ekkor ugyan többet megismerünk a világból, több karakter is bemutatkozik (némelyik kifejezetten jópofa), de a jelen története egy cseppet sem mozdul előre.

A koncepció persze tudatos, és a Legion meglehetősen eredeti, és jó eséllyel olyan sorozat lesz, amit sokan azért fognak talán nézni, hogy lássák, mi sül ki belőle, hogy kerülnek helyére a darabkák – a készítőt ismerve, ezzel nem lesz gond, biztosan nagy élmény lesz, ahogyan összeáll a puzzle.

Ja, egyébként a legnagyobb csavar, hogy a fentiek ellenére, vagy éppen a fentiek miatt én az 1×03 után passzolom a sorozatot. Hivatkozhatnék arra, hogy sosem voltam oda a hallucinálásokért és a gazdátlan hangokért, de valójában inkább megadom magam, mert néha annyira csak kapkodtam a fejem, hogy mi történik, hogy egyre kevésbé kötöttek le a történések.

A Legion első 3 részét az FOX jóvoltából láthattuk premier előtt. A pilot Amerikában holnap hajnalban kerül adásba az FX-en, Magyarországon pedig este érkezik a szinkronos verzió a FOX-ra.

23 hozzászólás Ne habozz!

Tomi - 2017. 02. 09. 00:37

Imádom a képregényeket és az X-Ment de ezt már most kaszálom…

Stockes - 2017. 02. 09. 02:43

Én meg utálom a képregényeket, az X-Ment viszont konkrétan nem ismerem. Tetszett az előzetese, plusz ez a kritika is elég pozitív, szóval mindenképp bepróbálom.

Dregnarr1 - 2017. 02. 09. 03:58

Sajnálom, hogy képregényes világra épül.. egy saját, egyedi, nem szuperhősös (csak szuperképességes) világ esetén néztem volna.

Csigusz - 2017. 02. 09. 08:40

Tehát jó-jó, de mégis csak kasza.
Ha megérteném egyszer, hogy működsz winnie :D
(tudom tudom, sok a néznivaló, meg van más, meg ami “nagyon jó” az ma már csak átlagos, de akkor is)

ravengirl - 2017. 02. 09. 08:46

Én már nagyon várom, Dan Stevensre pedig kifejezetten kíváncsi vagyok, a Dowtown Abbey-be olyan semmilyen volt nekem. Az X-Men világot is nagyon szeretem, szóval nézős lesz.

winnie - 2017. 02. 09. 08:47

Csigusz: szerintem érthetően leírtam:) a pilot tetszett (az a 7/10), a folytatás kevésbé tetszett. ennyi – ez nem “működés” kérdése, és ennek a kínálathoz sincs semmi köze. nekem annyira nem jött be az, ahogy végig emlékek között mászkálnak. pedig leírva nagyon izgalmasan hangzik, jól is nézett ki, hatásos, de egyre kevésbé volt tiszta a dolog (ez még a kisebb baj) és nem kötött le, az 1×03-at már csak több részletben sikerült megnéznem.

JKJ - 2017. 02. 09. 10:06

Az utolsó 7 perc miatt kihagyom. Érdekes volt az első óra és minden szempontból jó volt, de a legvégén ízelítőt kaptunk abból, hogy milyen lesz maga a sorozat. Én középszerűnek éreztem ezt az ízelítőt. Jó szórakozást a nézőknek!

winnie - 2017. 02. 09. 10:15

JKJ: erre céloztam, hogy aki nem tudja, hogy milyen, az ott nagyot fog nézni – aztán vagy berántja, vagy eltaszítja őt.

viszont: nem olyan lesz. legalábbis a 2-3. részben egy deka “olyan” sincs, csak az, ami az első órában volt – pepitában. ha bejött, akkor szerintem tetszeni fog a folytatás. már persze ki tudja, meddig. a lényeg, hogy a főhős van végig a középpontban, nem valami szembenállás, akció egy darab sincs.

JKJ - 2017. 02. 09. 10:31

winnie: Rendben. Kap még egy esélyt, ha vége az évadnak és utólag is rendben volt. Szóval várom a finálékritikát :-)

audrey - 2017. 02. 09. 11:54

ezek a plakátok baromi jók

energy - 2017. 02. 09. 12:53

Az első rész elég szédítő volt, ringlispil és hullámvasút begyógyszerezve?
Nekem nem jön.
Ebben a világban vannak mutánsok…. nem? Miért nem merül fel benne, hogy mutáns?!
Nem olvastam a képregényt.

CyClotroniC - 2017. 02. 09. 13:06

Eszméletlenül ízléses, igényes, színes-szagos és szórakoztató volt ez a pilot.

Tr7 - 2017. 02. 09. 13:26

Nagyon bejott a pilot, iszonyat jo volt!
De teljesen megertem azt is, akinek egyaltalan nem jott be.

nade - 2017. 02. 09. 14:13

A trailer miatt vártam, a pilot hozta is amit az ígért. Az utolsó akció jelenet mondjuk kevésbé tetszett, bár hogy vágatlan(nak tűnt) az király volt. Ha tényleg olyan a folytatás ahogy Winnie írja, és nem ilyen klasszikus szuperhősharcosdi mint a végén volt, akkor rendben lesz.
Megnézem szinkronosan is, bár csak sd-ben megy a Fox a upc-nél.. szóval azon kívül, hogy adjak egy kis nézettségi pontszámot (nem tudom hogy mérik), nem sok szól mellette hogy ott nézze az ember.

Tomi - 2017. 02. 09. 15:24

Az megvan magyarázva hogy Charles Xavier miért nincs benne? Gondolom csak tudja hogy van 1 fia.

arsebulls - 2017. 02. 09. 16:06

Vallom hogy a képregényadaptációk lesznek a sorozatok bukásai. Gyűlölöm az összeset, flash, arrow, suergirl Jessica Jones, stb. Ki nem állhatom őket és rosszul vagyok attól, hogy kreatív, új ötletektől veszik el a lehetőséget.

Az x-men filmekhez gyerekként volt szerencsém, amiket akkor a nézhető kategóriába soroltam, azzal a kommentárral, hogy soha többé nem nézem meg őket, mert nem kötnének le.

Mit gondoltok a fenntebb leírt előítéleteimet el tudná foszlatni a pilot?
Mert hiába minőségi, ha itt is megvan egy kiszámítható és kényelmes sablon és agyon van fókuszcsoportozva.

De amitől mégjobban félek, hogy pretentious és edgy, nem akarok buzzwordokkel dobálózni, csak félek nekiállni, főleg úgy, hogy itt pihen a gépemen a baskets első évadjának a fele még.

Enzo - 2017. 02. 09. 16:19

Ezek alapján most egy kicsit félek, hogy Falling Water-szintű mindfuck lesz, de ne legyen igazam.

winnie - 2017. 02. 09. 18:11

arsebulls: szerintem a szuperhősökre gondolsz, nem a képregényekre. annak ellenére, hogy nem nézem egyiket sem (vagyis a luke cage első szezonja megvolt), mindig is voltak ilyen adaptációk, már nagyon régen is. akkor is volt helyük, most is. ezzel nem azt mondom, hogy ne utáld őket, hanem azt, hogy semmi elől nem veszik el a helyet.

“Mit gondoltok a fenntebb leírt előítéleteimet el tudná foszlatni a pilot?”

a pilot biztosan, leszámítva pár percet. főleg, hogy a szuperhősös sorozatokat az álarcos igazságosztóval azonosítják. ebben nincs olyan. és azért is írtam fent, hogy előtudás nélkül jó nézni, mert aki nem tudja, hogy képregényes adaptáció, annak eszébe nem jutna elég sokáig.

vannak benne emberek, akiknek vannak képességeik, de efféle sorozat sok van, amik nem képregényekre épülnek.

de az biztos, hogy az általad említettek közül egyikre sem hasonlít.

Jon - 2017. 02. 09. 21:00

Váó, örülök, hogy ennyire pozitív véleményeket olvasok, még akkor is, ha kaszálják, nyilván stílus kérdés.
Várom már nagyon, hogy megnézzem.

arsebulls - 2017. 02. 09. 21:13

@Winnie

Igen igazad volt, ez tényleg kicsit más. Összességében tetszett a pilot, bár ebben több szerepe volt a zenének és – nem is tudom hogy fogalmazzak – a jelenetek komplettségének, mint a plotnak, aminek az utolsó 5-7 percét kifejezetten borzasztónak találtam. Az a gond, hogy megvan a Generic love interest, megvan a generic különcség, gondolom a Generic főnök és a wingmanek(Ez a punk csaj bunyós harcos karaktertípus már kezd az őrületbe kergetni). Ezt a formátumot pedig véleményem szerint nagyon nehéz műfajon belül úgy dekonstruálni, hogy a szereplők ne értéktelenednének el, hiszen nem is kapnak már az első helyen annyi komplexitást, hogy lehessen velük dolgozni. Mindenesetre reménykedem, hogy a plot jó irányba fog elmozdulni, mert potenciál az van benne.

dexike3 - 2017. 02. 10. 06:52

azért az mekkora húzás volt, hogy tényleg zakkant a főszereplő. az autós jelenetre gondolok, szóval az a húzás, hogy nem biztos, hogy megtörténik/megtörtént amit láttunk eléggé megkavarja a dolgokat.

Lantaar - 2017. 02. 21. 06:05

@szpojleres mókus nem igazán tudni, hogy ki a Devil with the Yellow eyes, még képregényes ismerettel. A két legáltalánosabb teória az vagy Mojo (képregényekben egy alternativ univerum egyedülálló ura, ahol a fő Marvel kontinuitást egyfajta valóságshow-ként adják, Mojo irányításával és többször is beavatkozott az ottani dolgokba, főleg a mutánsok életébe, hogy növelje a nézettségét, egyébként egy b listás gonosz) vagy pedig a Shadow king (szintén b listás, test nélküli gonosz, aki folyton megszállja mások álmait, amíg át nem tudja venni a testük felett az irányítást, szintén főleg a mutánsokkal, pl Stormmal ütközött meg). Egyébként nekem egy más ötletem is van: a legutolsó képregényben aminek Legion volt a főszereplője (X-Men Legacy) az egyik személyisége az apjának, Prof. X-nek egyfajta gonosz megtestelülése volt, és ő teljesen arany színű volt. Nyilván Xavier-t nem fogják tv sorozatba behozni, de előfordulhat, hogy azt megtartják, hogy az apjának a valamilyen kifordított mása lesz.

korimcrae - 2018. 05. 15. 04:57

nem vagyok se marvel, se szuperhős rajongó, nem szeretem a nagyon elszállt sorozatokat sem, de ez nagyon tetszett összességében. Pedig ugyanúgy a 3. rész környékén akartam kaszálni, mint winnie, de utána az utolsó részeket egyben daráltam le, annyira megfogott. Várom a következőt :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz