login |

Pilot: Legion

2017. 02. 09. 21:14 - Írta: CyClotroniC

248 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A csapból, a mozivászonból és most már a tévéből is szuperhősös képregényes cuccok folynak. Nem tudom, hogy mikor pukkan ki a lufi, de egyelőre bőven meg tud élni a PeakTV korában minden legalább közepes iparosmunka, ami nem nagyon ugrál és követi a műfaj íratlan szabályait. A CW talán az egyik legjobb példa arra, hogy kár bármit is kockáztatni vagy kreatívkodni ezen a fronton, míg megy a szekér, a Legion pedig arra, hogy lehet ám ezt a műfajt máshogy is csinálni.

Annyira egyszerű dolgom lenne csak leírni, hogy itt van végre egy szuperhősös sorozat nem csak képregény-rajongóknak, de voltaképpen leginkább csak arról van szó, hogy üdítő dolog valami újra, ízlésesre és eszement mód kreatívra akadni a sorozatkínálatban, főleg ha mindez az FX-re érkezik a Fargo készítőjétől, Noah Hawley-tól.

Alapvetően szerintem bőven elég lenne csak leülni a pilot elé és az első két és fél perc alatt belehabarodni abba, ahogy a The Who ‘Happy Jack’-jére komponált montázson keresztül felskicceli nekünk Hawley főhősünk, David (Dan Stevens) múltját. Azért talán annyit mégis el lehet árulni róla, hogy bár fél életét egy elmegyógyintézetben töltötte, könnyen lehet, hogy valójában az X-Men univerzum egyik legerősebb mutánsáról van szó, akinek halvány lila dunsztja nincs róla, hogy ki is ő valójában.

A netto 67 perces pilot egyik legnagyobb erénye, hogy valami olyan extrát hoz körítésben, amihez rég nem volt már szerencsénk. A retro-futurisztikus díszletek, az op art-os minták, a 60-as, 70-es évek színvilágai egyedi és hatásos környezetet teremtenek, majd ehhez hozzájön egy olyan zenei sáv, ahol simán megférnek egymás mellett a zaklatott, helyenként teljesen disszonáns vonósok, a fura, elektronikus effektek, különböző suttogások (komolyan megéri fejhallgatóval letolni, ha tehetitek) vagy akár a ‘She’s a Rainbow’ a The Rolling Stones-tól.

Túlzás nélkül olyan izgalmas az egész körítése, mintha egy audio-vizuális kalandparkban lennénk, ami egyszerre kölcsönöz stilisztikai elemeket Wes Anderson-tól, a Utopia sorozattól vagy a francia újhullámtól, és mégis baromi egyedi lesz az ismerős alapanyagok ellenére is. (Lőttem még képeket, ezeket itt találjátok.)

Nehéz is elhinnem, hogy ez a pilot volt Hawley második rendezése életében, úgy hogy regényíróként került a tévé közelébe és alig pár éve még a showrunnerködés is egy teljesen új terep volt a számára. A legkevesebb erőfeszítés nélkül nyúl ha kell egy tracking shot-hoz vagy egy belső nézetből felvett POV-jelenethez, állítja a feje tetejére a képet, változtat képarányt és az erőszeretettel használt áttűnései sem céltalanok. Meg hát tudjátok hogy megy ez, van hogy az ember a móka kedvéért bedob egy bollywood-i táncjelenetet is.

Ami a karaktereket illeti, David nagyon rendben van, rögtön érezni az irányába egy jó adag szimpátiát, így tulajdonképpen már a legelejétől érdekel a sorsa. A csúcspont ennek ellenére mégis a Fargo második szezonjából is ismerős Rachel Keller volt Syd-ként, egy olyan lányként, aki nem viseli el, ha bárki hozzáér és naná, hogy éppen ő tetszik meg David-nek. Kettejük bimbódzó románca eddig lazán a kedvenc sorozatos dolgom idénről, és nem a Pushing Daisies-nosztalgia miatt.

A Fargo-ból egyébként Jean Smart kapott még fontosabb szerepet, noha ő csak a pilot legvégén tűnik fel, illetve ki kell még feltétlenül emelni Aubrey Plaza-t, akin iszonyatosan látszik, hogy baromira élvezi a szerethetően zavart édesség- és egyébfüggő Lenny szerepét.

Bevallom azonban, hogy a pilot utolsó percei és a következő részből látottak miatt minden lelkesedésem ellenére is egy kicsit szkeptikus vagyok a folytatást illetően. Nem feltétlenül azért, mert két szezon Fargo után ne bíznék Hawley hozzáértésében, sokkal inkább az a baj, hogy annyira tetszett a kezdés, hogy nem állok még készen arra, hogy hátrahagyjak sok mindent, amit megszerettem és amiken egyértelműen túlhalad majd a történet.

Az viszont már most egy hatalmas pozitívum, hogy nem egy huszadik harcművészt vagy atletikus csodagyereket kapunk hősként, hanem egy zavart elméjű és zaklatott múltú fazont, aki kellően törékeny és elveszett ahhoz, hogy a sorozat számára végig a mentális és lelki dolgok jelentsék majd a fókuszt. És hát miért is ne lehetne ezekkel a démonokkal és belülről emésztő frusztrációkkal végre behatóbban foglalkozni?

A Legion pilotja egyelőre egy nagyon jó kezekben lévő 9/10-es ígéret, és iszonyatosan szorítok neki, hogy úgy találjon magának egy stabil rajongótábort, hogy ezért semmit se kelljen feladnia kreatív szempontból. Van annyira különc szerzet, hogy ne legyen ínyére sokaknak a sorozat, de csak úgy fogunk végre ettől a műfajtól is igazán merész és egyedi dolgokat kapni, ha bevállalunk valamit, ami eltér a rutintól.

248 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 02. 09. 21:18

itt a véleményem, nekem is bejött a pilot:

http://www.sorozatjunkie.hu/2017/02/08/ilyen-lett-a-legion/

superpityu - 2017. 02. 09. 21:28

nagyon szerettem a kezdést. de érdekes lehet később ha nem lesz ennyi visszaemlékezés, halucináció vagy hasonlók. mennyire marad meg eredetinek a sorozat. mindenesetre felüdülés volt nézni, hogy végre nem egy tipikus szuperhős sztorit tolnak elénk.

szpojleres mókus - 2017. 02. 09. 21:39

Egész idő alatt olyan érzés volt mint amikor lázasan szoktam menni éjjel aludni akkor szoktam ilyeneket álmodni. Első perctől kezdve egézen a végéig nem tudtam eldönteni egyzer sem hogy most mi a valságos és mit képzel be a hős.

Nekem Sidney nagyon nem tetszett, megnéztem a színésznt 25 éves de szerintem kinéz 35nek. Egy Yvonne sokkal jobban el tudta volna játszani a kötelez szőkét.

A végén a harcjelenetnél látszott hogy a CGI-re már elfogyott a pénz, biztos nem ezt fogjk a legjobban erőltetni, de ha már CGI:

Amikor a konyhában felrobbantak körülötte a dolgok hirtelen az CGI volt? Nagyon valságosnak tűnt. Amikor ott tekergett körülötte az örvény az már alap, de amikor minden kirobbant az nagyon király volt.

winnie - 2017. 02. 09. 21:45

nem, a konyhai robbanás nem cgi volt. a színészt persze belekomponálták, de az teljesen valóságos káosz volt.

(ne már, nálam rachel keller abszolút nagy felfedezés volt, pedig máshol tuti, hogy nem vettem volna észre, de itt olyan jó dizájnt kapott már eleve a retrós cuccokkal, a hajszalagjával és a nem érintéssel, hogy nagyon összeállt a karakter.)

winnie - 2017. 02. 09. 21:52

superpityu: na, erre én is kíváncsi vagyok, hogy meddig akarják ezt a felfedezős folyamatot húzni, nyilván nem a végtelenségig, de a folytatás még mindenképpen ezen a vonalon megy tovább.

CyClotroniC - 2017. 02. 09. 21:52

“Első perctől kezdve egézen a végéig nem tudtam eldönteni egyzer sem hogy most mi a valságos és mit képzel be a hős.”

Na ez benne az egyik legszuperebb, csak ezt nem akartam elspoilerezni ennyire a főoldalon. Az egyik legjobb dolog pl…

[SPOILER]

Hogy Syd még mindig kérdőjel. Mikor éjjel csak az ajtó alját látjuk, mikor beoson, akkor eldöntöd, hogy nem valódi, később meg már annak tűnik és most se vagyok egyikben se biztos.

Az elmegyógyintézettel is úgy voltam sokáig, hogy az a feje fullra és mindenki benne a pszichiátert is beleértetve csak újabb személyiség.

kiskiraly - 2017. 02. 09. 22:17

Na hirtelen nem tudtam hova írjam a két kritika közül :)
Első 10 percről lemaradtam, de amit láttam azalatt reklámot nem adtak. Feltételezem a második résznél már nem lesz ilyen :(

Vizuálisan nagyon pöpec lett. A sztori érdekes, bár kissé zavaros.
A pilot 8/10 nálam

Benjy - 2017. 02. 09. 22:18

Ez marha jó volt, tényleg a legjobb az egészben a felfedezés volt, és a bizonytalanság. Habár a tévében néztem, szinkronnal, egyszer még tuti meg fogom nézni eredeti nyelven is, annyira bejött az egész, ahogy Hawley felépítette, megkomponálta.

Alice - 2017. 02. 09. 23:10

Szeretem az x-men-t. De ez a legion dolog totál kimaradt nálam. Nem is baj, mert így legalább úgy ültem le, hogy semmit sem tudok róla, nem is olvastam utána direkt. Gondoltam így ebből a sorozatból ismerem meg. Mint akárki, aki leül egy új sorozat elé. Na de én semmit sem értek. Rendben van, hogy beteg a gyerek, de semmi fogodszkodót nem kaptam. Semmit sem értek, számomra semmi sem derült ki. Értem én, hogy “pilot”, de azért na. Valamit had tudjak már, hogy eldöntsem megéri-e nézni tovább. Totális káosz volt számomra. Egy darab szereplőre sem mondanám meg, hogy létezik-e, vagy csak halucináció. De ez igaz a helyszínekre is. A múltra is. Itt bármi lehet igazi, vagy akár kamu. Így hogy álljak hozzá a sorozathoz? Megnézek még 1-2 részt, de ha ez marad, akkor nekem ennyi. Pedig szeretem az X-ment.

mSO - 2017. 02. 09. 23:31

menyire tűnik epizodikusnak és összefüggőnek? Mert ha összefüggő, akkor lehet, hogy megvárom az évados darát :)

NLZ - 2017. 02. 09. 23:37

Az utolsó jelenet ne lett volna, ahogy menekültek a part fele, aztán lepofozták az épp szembe jövő kommandósokat, mint rongybabákat.

CyClotroniC - 2017. 02. 09. 23:44

Alice: Szerintem ez volt a céljuk és majd fokozatosan kerülnek a helyére a kirakós darabok. Tippre ezt azért elég hamar elkezdik, de szerintem jó is, ha hasonlóan nem vágjuk a dolgokat, mint a főhős, általában rosszul jön ki, ha előtte járunk több lépéssel. Az más kérdés, hogy nagyon megértem, ha ez valakit frusztrál.

mSO: Abszolút high-conceptnek tűnik.

NLZ: Na igen, remélem azt a vonalat messze elkerülik majd.

Lemoni - 2017. 02. 10. 00:25

Wow! Nálam is 9/10 a kezdés, minden pillanatát élveztem. A zseniális képi világot csak bámultam, az agyam cikázott a mi a való és mi a képzelet között. Sokáig meg voltam győződve arról, hogy engem szuperhősös képregényes cuccal nem lehet meghatni. De lehet, csak úgy kell megcsinálni, CW labdába se rúg. Dan Stevens nagyon jó, de a többi szereplő is. De jó, hogy ez az év is remek sorozatokkal nyit :)

Vielon - 2017. 02. 10. 01:06

Aztamindenit :) Hát ez egy igazi mentálturmix volt, egy audiovizuális habzsidőzs :)

Nagyon bízom benne, hogy a többi rész tartja a szintet, és nem terelik át ezt az izgalmas agymenést, a “hagyományosabb”, “X mennek lenni jó, mentsük a világot, és lődözzünk sugárnyalábokat a szemünkből” irányba. Azzal sincs semmi gond, de az egy másik irány, másik “világ”…. (a Farkas nevet még mindig emésztjük ugye….)

Dan Stevens telitalálat volt a szerepre!!!!!

– SPOILER –

CyClotroniC!

Syd hatalmas kérdőjel, ahogyan az intézmény maga is…az egyenpulcsi is érdekes…ha jól emlékszem, akkor csak azon a leányon volt más színű (narancs helyett fekete), aki a falban végezte…így lehet akár egy olyan verzió is, hogy az intézmény valós, a lány is, de a többiek a Légió tagjai, vagyis David személyiségei.

A “testcsere”, mint olyan amúgy utalhat arra is, hogy egy személyiség éppen aktív…erről beszélgetnek az alagsorban, hogy David átadta a gyeplőt Sydnek…lehet, hogy valójában így…

Amúgy volt egy olyan ötletem is, hogy Syd valójában Rogue….

Valaki - 2017. 02. 10. 02:57

Huha, ugy latom kisebbsegben vagyok a velemenyemmel az eddigi kommentek kozott.
En is ugy ultem le nezni, hogy annyit tudtam az egesz koncepciorol, hogy X-men univerzum es valami elmebizgeralo mutansrol fog szolni, semmi egyeb hatterinformaciom nem volt (es sajnos a pilot nem is tett hozza semmi pluszt).
Ez szamomra a legkisebb gond a felvezetessel, hiszen pilotrol van szo, nem varom el, hogy szamba ragja Legion eredettortenetet.
Na de a latvanyvilag… Szamomra ez a vizualis/dramaturgiai oncelu “fullba toljuk a kretent”, mint pl. Fargo, Lemony Snicket (utobbinal tudom, hogy maga a regenyfolyam es a mozifilm is ilyen, nem csak a netflix feldolgozasa) egyaltalan nem jon be.
Nem tudom jo szivvel letudni annyival, hogy igy jartam, ime egy high concept sorozat, ami nem nekem valo, puff. Az agymenest lehetett volna jobb, “higabb” receptura alapjan is csinalni, ott van remek peldakent a Mr. Robot, aminek az elso evadat imadtam.
Ez a karakter / tortenet egy univerzum resze, konyorgom, azt, hogy hogyan illesszunk be egy alapjaiban mas kepi vilagu, feelingu puzzeldarabot a nagy egeszbe, mar ennyi ido alatt illett volna eltanulni a Disney-tol.
Velem peldaul remekul el lehetett volna jatszani a suspension of disbelief-et a suspension of disbelief-en belul, ha nehany jelenet erejeig a keszitok megmutatjak, hogy megsem egy tim burton vizsgafilm a tortenesek szinhelye, csak a fohos fejeben kepzodnek le a kormanyhivatalnokok agressziv rozsa gyurikra es rozsaszin sapkas apolokra.
Sajnos nalam ez pilot alapjan kasza.

Shannen - 2017. 02. 10. 04:45

Sosem tudtak érdekelni a képregényfilmek, így az X-Men filmekből is csak részleteket láttak, és egyszer sem éreztem, hogy ez az univerzum érdekelne.

Alapvetően a Legiont sem terveztem megnézni, de a pozitív kritikák után úgy voltam vele, hogy adok egy esélyt neki. És milyen jól tettem! Egyetértek simán 9/10-es volt a pilot. Noah Hawley amit itt összerakott ebben az egy órában az zseniális volt. Nem tudom mikor láttam utoljára ilyen gyönyörűen különleges vizualitással rendelkező sorozatot. Jó, mondjuk a rész közben az Utopia nekem is beugrott (meg az is, hogy még mindig nem néztem meg a 2.évadát…), de a Legion még arra is rátett itt egy lapáttal. Ja, és alapvetően az ilyen hallucinációs filmeket nem igazán szeretem, de itt valahogy nagyon bejött a zenével, a színészekkel, mindennel együtt. Egy percig nem éreztem azt, hogy öncélú lett volna, ami a hallucinációs jeleneteknél zavarni szokott.

A folytatással kapcsolatban azért félek, nem tudom mennyire fog lekötni a sztori, ha elkezdik behozni ax X-Men szálat… Bár ha továbbra is ilyen marad a kivitelezés (persze a cgi csetepatékat felejtsük el), akkor talán még úgyis végig tudom nézni, ha maga a történet nem fog nagyon érdekelni.

dexike3 - 2017. 02. 10. 06:46

Bomlott agyú David (+): Nekem nagyon bejött ez a sori! Végre valami teljesen szokatlan, átlagon felüli. A dagadt guvadt szeműre még nem jöttem rá, mi vagy ki lehet. Kb. olyan mint Bob a TP-ben, nagyon kíváncsi vagyok rá.

Épelméjű David (-): Az utolsó 5-10 perc csak nekem tűnt összecsapottnak? Mintha egy másik sorit néztem volna. Olyan jó építkezett az első 3/4-edben, ködösítések, karakterek, mindfuck meg minden. Aztán mintha belecsöppentünk volna egy X-men kivágott delete scene-be.
Szó se róla ez is jó volt, csak elütött nagyon a felvezetéstől. DE (még ezzel az aprósággal is) MEGVETTEK KILÓRA.

winnie - 2017. 02. 10. 06:52

szerintem a vége, amellett, hogy nem izgatott, elég hatásos volt. és elég wtf. igazából a sorozat elhelyezése volt a feladata szerintem. kaptunk egy mentálbeteges sztorit, amiből az ember egy bomlott elméjű főszereplőre gyanakszik, és akkor hirtelen kiderült, hogy hopp, ez egy olyan világ, ahol léteznek szuperképességek, és máris mássá vált a leányzó fekvése, rögtön felmerült, hogy talán nem is mentális betegséggel van dolgunk. ettől még nem kell változnia a sorozatnak, de ha ebben a világban akarnak mesélni, akkor tényleg szükség volt a kontextus megteremtésére. még akkor is, ha, és ebben biztos vagyok, sokak számára súlyos csalódás lesz az erre való ráébredés.

dexike3 - 2017. 02. 10. 07:07

én nem csalódtam winnie. kicsit preacher-es megérkezés volt,de tetszett. azért én arra nem vennék mérget, hogy nem zakkant David. az autóból is mást látott kiszállni, aztán mégis. szóval ezt a fajta bizonytalanságot meghagyhatják szerintem, én vevő lennék rá. a guvadt szemű dagadtról sem tudjuk, hogy létezik vagy csak káprázat.

sleepwalker77 - 2017. 02. 10. 08:02

Szerencsére volt az utolsó 10 perc, különben itt hagynám abba az egészet. Így viszont várom a folytatást. :)

Ronaldo - 2017. 02. 10. 09:30

Értem én, hogy az volt a cél, hogy minél jobban tudjunk azonosulni a főhőssel, ne legyen referencia pont, amiből a külső szemlélő – azaz a néző – egyértelműen el tudja dönteni, mi valóság és mi nem az, de így elsőre kicsit töménynek érzetem a tripet és az össze-vissza ugrándozást. Remélem a sztori kap egy normális ívet, lendületet, és nem élnek vissza ezzel a “skizofrén kártyával”, azaz nem fog állandóan arra az olcsó blöffre építkezni, hogy amit az előző 10 perceben vagy 2 részben láttál, az kamu volt. Vegyesek az érzéseim, itt-ott kicsit uncsi is volt, de emellett egyedi darab, tény, hogy nem egy szokványos film. 6/10

winnie - 2017. 02. 10. 09:35

Ronaldo: szerintem egészen korrekt módon kerüli azt, hogy amit láttunk, az valójában nem is történt meg. nem most láttam, de itt a pilotban volt egyébként olyan, hogy valami kamu, vagy hogy nem tudni, hogy az-e? mármint átverősen. tény, hogy ide-odaugrálunk, de ami csak hallucináció volt, az elég hamar kiderült, vagy rögtön tudjuk, hogy haluzta – ilyen biztos, hogy lesz később is. ahogy látom, a karakterek valóságosak, vagy annak tűnnek, a szituációk is – persze ettől még a legvégén kiderülhet valami, de szerintem nem erre utaznak. így hirtelen nem is tudom, hogy a folytatásban volt-e efféle. talán csak olyan, hogy látunk valamit, és rögtön utána kiderül, hogy valami álomkép volt.

a készítő egyébként ezt mondja a megbízhatatlan narrátorról, hátha segít:

You have to solve the mystery. The narrator has to become reliable. It’s a lot to ask an audience to take a perpetually unsatisfying journey where it’s like you’re never going to know for sure. It’s another thing to say, “We’re going to take a character out of confusion into clarity and an audience out of mystery into clarity.” That’s the goal of it which is to say, there’s a contract and you watch that first hour and you like, “I don’t know. There’s a devil with yellow eyes and there are these other elements that I’m not sure what they mean, but I trust the filmmaker and I know that I’m going to understand it eventually.” You do. It becomes clear by the end of the first year what’s going on.

Scoo - 2017. 02. 10. 09:42

Sleepwalker77: nekem meg pont az utolsó 10 perc volt ami nem tetszett és kezdtem el aggódni, de winnie szerint nem az akció irányába viszik a sorozatot. Szerencsére.

krisz - 2017. 02. 10. 10:01

Nekem pont fordított a dolog, azt mondtam 50 percig, hogy mi ez az égtelen nagy baromság, se én, se a főszereplő nem tudja mi történik, 2/10, de a vége nagyon tetszett, amikor használva voltak a mutáns erők. A következő rész biztató lesz, több harc remélem stb. 4/10

CyClotroniC - 2017. 02. 10. 10:02

Egyébként itt eddig sem volt megtörtént vagy sem dolog, csak az hogy hol (fejében, múltban, jelenben) meg hány %-ban (torzult-e emlék) volt döntően a kérdés. Összességében azért simán érthető mi van csak vannak dolgok amikre több magyarázat is ül és pont ezért szuper.

Ha hagyják az olcsó, fantáziatlan Heroesosdit meg gyakást, jó lesz ez. Nem hiányzik ennek a sorozatnak annyira a harcjelenet, ha ott van az érdekedebb lelki, mentális oldala.

sleepwalker77 - 2017. 02. 10. 10:05

Scoo: Meglátjuk, bőven van más sorozat amit tudok nézni, szóval nem probléma ha ez kimarad. :)

Dave - 2017. 02. 10. 10:14

Ez olyan volt, mint amikor mondjuk a Nemzeti filmalap tisztára akar most pár milliárdot és csináltat egy kezdő filmessel valami LSD trippen alakuló borzadályt. (mondjuk arra kiváncsi valóban milyen lenne) :)

Ronaldo - 2017. 02. 10. 10:15

winnie: “a karakterek valóságosak, vagy annak TŰNNEK, a szituációk is – persze ettől még a legvégén KIDERÜLHET VALAMI.”

Na, hát éppen erről beszéltem. Hiába tudsz állást foglalni a valóság mellett, bármikor lenullázhatják a valóságosnak TŰNŐ eseményt, mondván hogy ez is csak kamu volt. Ezért mondtam, hogy remélem más irányt vesz a sztori. Persze ettől még maradhat skizo a karakter, csak könyörgöm, ne éljenek ezzel az olcsó blöffel. Erre gondoltam, az előző kommentben. De ahogy az angolból leszűrtem remélem, hogy nem ezzel akarnak trükközni.

CyClotroniC - 2017. 02. 10. 10:26

Mondjuk szerintem nem az a lényeg, hogy mi a valóság, hanem hogy David mit gondol annak. Attól, hogy valamiről torzul a saját valósága, mert elnyomott magában egy emléket mondjuk vagy a memóriája alakult át idővel, nem lesz valami kamu. Mármint nem “csak álom volt” szinten, sőt épp hogy többlet értelmet kap, hogy ami más lett, miért lett más.

Totál random példa: Ha pl 2 rész múlva tök logikusan kiderül hogy a parton megismert nő az anyja, akiről minden emléket évek óta elnyom magában és ezért cserélte ki a memóriája másra a kocsis jelenetnél is, inkább egy izgi új terep mint olcsó átverés szerintem.

+ most volt meg a Hawley interjú a reggeli hírcsomagból és bizakodóbb lettem a Kubrick és Lynch emlegetésektől.

Nightstalker - 2017. 02. 10. 11:28

Mintha a 12 majombol kivagnank az orult reszeket es csak azt neznenk meg. K. jo volt, varom, mi lesz ebbol.

Margo - 2017. 02. 10. 14:43

Nálam 0/10. Fél óra után átnyomtam egy Japánról szóló útifilmre, az is érdekesebb volt.
Azt hiszem ez rekord, ilyen gyorsan még nem kaszáltam soha semmit. Még a Kaliforgia is kitartott 3 részig.
Mondjuk nem érdekelnek, sem a szuperhősök, sem a képregények (a mutánsok még kevésbé), de ilyen értelmezhetetlen, zavaros katyvaszt, mit ez volt még nem láttam. Részemről itt kiszálltam.

Tr7 - 2017. 02. 10. 15:15

Az a pillanat mikor mar 15x-re nezed meg a “she’s a rainbow” jelenetet. Iszonyat eros lett. 9/10

dexike3 - 2017. 02. 10. 16:18

más: Aubry Plaza-t nagyon sajnálom, mert tetszettek eddig az alakításai főleg a Zombibarátnő.
VALAKI offban küldene egy spoileres linket, vagy infot a guvadt szemű dagadt kölyökről? (egy napja csak azon járatom az agyam)

CyClotroniC - 2017. 02. 10. 16:46

Nem hiszem, hogy van, a Legion kapcsán elmondták a készítők, hogy jócskán eltér a képregényektől is, gyakorlatilag csináltak egy saját Legion-t, mintha képregényben egy új univerzumos fonalat kezdtek volna el. Azért nem fullra új lesz minden, de annyira bőven belenyúltak, hogy kár képregényes tudásra alapozva például elkönyvelni, hogy kik a srác szülei vagy milyen személyiségei vannak.

Én amúgy arra tippelnék, hogy vastagon köze lesz az eredettörténetéhez, esetleg egy olyan villain személyisége lesz, aki nagyon nem jó, ha felszínre kerül.

emese - 2017. 02. 10. 18:38

A kritika és kommentek után jó nagy mindfuck-ot vártam. És ennek ellenére vagy talán épp ezért (?) nem éreztem végtelenül kuszának és követhetetlennek. Persze vannak kérdőjelek, de azért valamilyen szinten mégis “összeállt”. Aztán majd lehet, hogy az derül ki hogy tévedek.

Annak ellenére azonban, hogy a vizuális megoldások remekbe szabottak, és Dan Stevens egy hatalmas eyecandy, engem a történet, amit feltehetően el akarnak mesélni, annyira nem izgat. A 45. percnél kezdtem azt érezni, hogy na talán érdekel majd a folytatás, és szerintem ott kellett volna az első részt befejezni.

Azért egy második részt tuti bepróbálok majd, de valami hiányzik ahhoz, hogy ez engem teljesen beszippantson. A pilot nálam 7/10.

winnie - 2017. 02. 10. 19:20

emese: annyira nem hiszem, hogy követhetetlen lenne. de ez csak a kezdet – most kvázi még csak történetmesélés volt, később más is lesz. tény, hogy a pilot nem klasszikus szerkezetű, ezért, aki nem készül fel, annak biztos, hogy nehezebb lesz, és simán el is veheti a kedvét a sorozattól. (ezért kockázatos több idősávos, flashbackes, vagy más többsíkos történetmesélést alkalmazni, főleg mankó nélkül, mert könnyen lehet nézőket veszíteni vele. és az átlagnéző ezt a pilotot például 9 reklámszünettel látta, valószínűleg többször felkelve a tévé elől, ami mindenképp más, mintha az ember együltő helyében lenyomná a 61 percet.)

mondjuk abban mindenképp biztos vagyok, hogy azok közül, akik azt hiszik, hogy tudják, mi történt, lesznek olyanok, akik meglepődnek, hogy nem feltétlenül tudták jól, de ez mindig így szokott lenni, hiszen nem értelmezhet mindenki ugyanúgy.

CyClotroniC - 2017. 02. 10. 19:34

Én se feltétlenül arra céloztam, hogy követhetetlen, csak egyelőre szerintem nagyon szimpatikusan van 2-3 válasz a legtöbb kérdésre (és remélem majd valami 4. lesz a valós).

jesustomer - 2017. 02. 10. 21:01

Uramisten milyen pilot volt ez.
Azt akartam mondani, hogy a Flash pilotja után nem volt ilyen érzésem de hát kb tök más kategória. Az egyrészt egy könnyed, vicces sorozat/pilot volt ez meg ááh.
Egy igazi vérfrissítés a sorozatok világában.
Te atyaég mennyire hiányzott egy ilyen pilot az életemből.. pláne, hogy én mindig a supnat, tvd, arrow vonalat követtem. Ez mindent legyűr, azt lehet, hogy a többi rész felejtős de ezt évekig emlegetni fogom. Istenkirály.

Alexander - 2017. 02. 10. 21:31

Szerintem egymaga menekült ki a végén. Láttunk lángoló csontvázakká változott őröket …az ő egyik személyisége gyújtotta fel, aztán kit a faszi aki egy legyintésre elröpteti a fegyvereseket, az szintén ő.

Na de vajon a lány létezik-e? Lehet hogy ő sem. De a többire nagy eséllyel fogadnék hogy csak képzeli, azok egy-egy személyiségei.

CyClotroniC - 2017. 02. 10. 21:34

Én is emellett vagyok, legalábbis ez tetszene :)

fireblade"pistike" - 2017. 02. 11. 02:08

Igazából az a bajom az efféle filmekkel, hogy képtelenség azonosulni bárkivel, bármely történést elhinni, vagy izgulni..hiszen vagy megtörtént vagy nem..vagy valóság vagy nem..hogy izguljak a főhősért mikor azt se tudom hogy bármi és bárki valóság-e?
és ha annak is mondják, sorozatkészítők ha úgy gondolják bármit és bárkit annulálhatnak simán..
Mi értelme ennek?
Hogy élvezzek történéseket, ha semmi nem lehet igaz? bárki halála..semmisé válhat..bármely esemény meg nem történté tehető
Nincs értéke a halálnak, semminek..
szerintem sokan sorozatsznobizmusból lelkesedtek érte..
én nem annyira
3/10

winnie - 2017. 02. 11. 07:48

fireblade”pistike”: vagy azért lelkesednek, mert tényleg zseniális volt a sztori és/vagy a megvalósítás, annyira beszippantotta az ember, hogy huss, elrepült a 60 perc. igazából az egyik út, hogy az mondja meg, aki lelkesedik, hogy miért lelkesedik, a másik pedig, hogy az próbálja kitalálni, akinek nem tetszett annyira, mert nem hiszi el, hogy másnak tetszhetett, és próbál olyan magyarázatot kitalálni rá, ami számára még elfogadható (“ő sznob, én nem – de mázli!), ezzel nyugtatva meg magát.

érthető, amit írsz, és meg is értem, én is írtam lehet, hogy ilyet a halálokról, de… szóval arra ott vannak a dc-s képregénysorozatok, hiszen a cw-s szuperhősös sorozatokban is tényleg fel szoktak támadni a karakterek vagy így, vagy úgy. sőt, akár itt is értelmezhető lenne a kritika, de…, miért most? miért nem akkor, ha valóban megtörténik? így eléggé erőltetett, hogy az nem tetszik, ami meg sem történt és lehet, hogy meg sem fog történni.

eddig ami történt, megtörtént elvileg, nem válik semmissé. gondolom. nincs okunk mást feltételezni.
eddig aki meghalt, az meghalt (nem egy kiemeltebb szereplő), nem válik semmissé. gondolom. nincs okunk mást feltételezni.
hogy később mi lesz, ki tudja?

de egy sorozatot egyébként sem csak történések vagy halálok mozgatnak. mondhatjuk, hogy itt valakinek az elméje (bomlott elméje?) van a középpontban, és annak a működését akarják megvizsgálni. márpedig akkor íme egy ok, hogy vajon miért is lehetett egyedi a legion. ilyesmivel nem sok sorozat foglalkozik. (és még elfogultnak sem mondhatom magam, mert a 3. rész után kaszáltam a sorozatot:)

Saszta - 2017. 02. 11. 12:57

Nekem baromira tetszett a pilot, minden másodpercét élveztem. :) Egyszerűen zseniális a megvalósítása.
Imádom, ahogy elmerülünk a főszereplő elméjének a furcsa, szürreális világában, és ahogyan azokat érzékeltetik a hangeffektekkel (suttogások, különböző zörejek, no meg az egymástól totálisan eltérő zenék), meg a képi világgal. Szó szerint beránt minket nézőket David zavaros elméjébe, és mondhatni mi magunk is egy személyiségévé válunk (legalábbis én teljesen azonosultam vele, annak ellenére, hogy nem sok közös van bennünk). A showrunner remek munkát végez, kihasználja a film szinte minden adottságát, könnyedén játszik velük.

Amikor elolvastam ezt a kritikát, akkor elkezdtem tartani kicsit tőle, mert a zavarosabb történetvezetésbe nagyon könnyen bele lehet bukni, de azt hiszem épp ez tetszik ebben, hogy mi magunk sem tudjuk pontosan mi valóság és mi nem, mi is történik körülöttünk, csakúgy mint David. Ezzel pedig egy nagyon izgalmas belső útra invitál minket, ami eléggé ritka a sorozatok világában. Csakúgy, mint a szokatlan, nem túl gyakran látott vizuális megoldások, amit megint csak nagyon érdekesnek találtam, jó értelemben. :)

Fenomenális élmény volt számomra ez a 60perc, nem is tudom mikor volt utoljára, hogy valami elsőre ennyire elkápráztatott minden téren. :)
Ugyanakkor kissé aggódok, mert nem tudom, mennyire fogja tudni tartani ezt a szintet. Pilot még nem emelte ilyen magasra nálam az elvárásokat. Nehéz lesz folyton megugrani ezt a mércét, tartani ezt a fajta egyéni képi világot, ugyanakkor a történéseket is előre vinni úgy, hogy folyamatosan tisztuljon a kép, s ne legyenek túl szájbarágósak a magyarázatok se. Ugyanis ezek után valamiféle egyensúlyt kell majd teremteni, mert ha végig ezen a vízen eveznek tovább, akkor egy idő után meg elunja az ember, mert túl zavaros marad az egész és túl leterhelő lesz összerakni a dolgokat.
Számomra legalábbis amilyen zseniális volt, olyan megterhelő is volt nézni, szabályosan belefájdult a fejem a végére a túl sok ingertől amit az agyam kapott. :D Viszont abszolút megérte, a történéseket is sikeresen összeraktam, nagyrészt összeállt a kép (az más kérdés, hogy valószínűleg nem minden úgy van, ahogyan én azt gondolom), és egy másodpercig nem unatkoztam, az audiovizuális élmény meg csak a hab volt ennek az egésznek a csúcsán.

Tőlem is 9/10-et kapott. :)

fireblade “pistike”, szerintem ez a sori nem erről szól. :) Mármint itt nem az élet-halálharc az, ami izgalmassá teheti ezt az egészet, hanem ahogy winnie is írta a főszereplő elméjében tett utunk. És éppen azért tudunk azonosulni a főszereplővel, mert konkrétan az ő fejében vagyunk benne, azt tapasztaljuk meg, amit ő él át. A többi szereplővel talán tényleg nem fogunk tudni azonosulni, ezt egyelőre nem lehet tudni.
Szóval itt ezen van a hangsúly, és nem a külső történéseken, szóval ha téged a belső világ nem ragad meg, nem akarsz abban elmerülni, hanem konkrét, 100%-ig (az adott sorozat történetének keretén belül) valóságos világot és annak cselekményszálát/szálait akarod megismerni, akkor inkább olyanokat keres szerintem, mert itt nem ezt fogod kapni. Ez egy egészen másfajta világ. :)

fireblade"pistike" - 2017. 02. 11. 13:50

@Saszta:

Értelek én, de azt írod..”azt tapasztalod meg ami az ő él át”
de nem tudod mit él át! pont ez a gondom..történik csomó minden, aztán kiderül hogy mégsem, meghal valaki de mégsem..fontos történések zajlanak, de mégsem..és ellenkezőleg is igaz ez..
ez biztos izgalmas, hogy azt se tudod mi történik, és az vajon igaz-e? mert egy idő után (10-20 rész) a sok zagyvaság után nem fogsz mindenre emlékezni..és vagy túl sok időt vesz majd el a sorozattól, hogy emlékeztessen, vagy sok mindent nem fogsz érteni..és nem is adnak értelmes magyarázatot
nekem egy idő után fárasztó..

fireblade"pistike" - 2017. 02. 11. 13:51

“azt tapasztaljuk meg, amit ő él át”

így pontos az idézet..

winnie - 2017. 02. 11. 14:26

fireblade”pistike”: attól, hogy te tudni véled, hogy mi történik majd a 20. részben vagy, hogy zagyvaság lesz addig (az írószobában: “Most írjunk 20 rész zagyvaságot!”), még nem biztos, hogy az lesz. ismétlem: amit írsz az teljesen valós jelenség. az, hogy erre a sorozatra akarod erőltetni, az (egyelőre) furcsa, hiszen mindent megtett, hogy elkülönítse magát a tipikus, szuperhősös sorozatoktól.

(nem azt mondom, hogy nem lehet ilyesmi a későbbiekben, de a sorozat egyelőre nem arról szólt, hogy igaz-e vagy nem, ami történt. ahogy a westworldnél is írtam, másféle szemüvegen át kell nézni. itt nem az a lényeges, hogy mi történik, hanem az, hogy mit tapasztal a főhős. valószínűleg azért, mert ez érdekesebb, mint pusztán kívülről szemlélni őt – utóbbiból lehet, hogy nem lenne sorozat. ez nyilván valakinek zagyvaság, más számára viszont lenyűgöző tapasztalat.)

(a halálokat megint idekevered, ez teljesen WTF, Saszta sem írt semmi ilyesmiről. semmi nem utal arra, hogy akik a pilotban meghaltak, azok nem haltak meg. ez olyan, mintha én írnám azt, hogy fantáziátlan az epizodikus nyomozós sztori és a tanúk kikérdezése:)

CyClotroniC - 2017. 02. 11. 14:27

Szerintem tudjuk mit él át, mert látod és pont ezért nem blöff, ha valami nem úgy van mégse, mert David számára is valóságnak tűnt addig. Ráadásul még csak az sincs, hogy őncélúan kéne ezzel szórakozni, mert simán lehet nem egy oka, hogy mit fojt el magában, mit színez ki az elméje. Iszonyat sok lehetőség van ebben, főleg a gyermeki évekből, mert akkor még a fantáziájuk is élénkebb.

Alapvtően leginkább azért megosztó a cucc, mert van akinek érdekes megfejteni David elméjét, másnak uncsi. Mert azt nyugodtan el lehet szerintem hinni Hawleyéknek, hogy itt mindennek lesz szerepe.

zolkó - 2017. 02. 11. 18:24

Komolyan senki nem írta eddig a Pushing Daisiest? :)
Az hogy David és Syd nem érnek egymáshoz (oké, nem teljesen ugyanaz miatt), nekem egyből Nedet és Chuckot juttatta eszembe. Abszolúte bejött a kezdés mindenestől, a végén sem akadtam fenn, onnan indul a sztori további része. Addig csak egy bemutatkozást néztünk. A majdnem folyamatos vizuális orgia zsenialitása mellett se menjünk el szó nélkül, szintén Fuller dolgai jutottak eszembe néhányszor. Dan Stevenst eddig semmiben nem láttam, de le a kalappal az itteni alakítása előtt, rászabták a szerepet. 9/10, soha rosszabbat!

fireblade"pistike" - 2017. 02. 11. 19:25

winnie: arra céloztam, hogy ilyen sorozatoknál túl sok mindenre kell visszaemlékezni akár 20 résszel korábbról is, mellékes történésekre..és mivel a képi megvalósítás enyhén zavaros, és nehezen emészthető..nehéz lehet minden kis villanásra emlékezni az elméjéből..
A halálra, csak példaként utaltam, nem pont erre a sorozatra céloztam vele..de még bármi lehet :)
Adok esélyt neki, mert lehet megtetszik, és kell valami más a szokványos sorik mellé :)

CyClotroniC - 2017. 02. 11. 19:42

zolkó: Én a kritikában :(

zolkó - 2017. 02. 11. 20:20

CyClotronic: Nyilván nem a kritikára gondoltam, hanem a hozzászólókra. :) Azt tudom, hogy te láttad/szeretted a PD-t, de rajtad és rajtam kívül senkinek nem tűnt fel a nyilvánvaló párhuzam? Valahol szomorú, hogy egy mindössze tíz éves sorozattal való hasonlóság MÁR alig esik le valakinek. Mert hogy a The Who számra az elejéről rá kellett keresni, és látni hogy ’66-os, az oké. De azt gondolná az ember, hogy egy tíz éves (ráadásul szerintem alap) sorozat azért több embernél megvan.

JaniRazor - 2017. 02. 11. 22:09

Nagyon jó volt szerintem a pilot. Viszont egy dolog nálam nem tiszta: Hogy tudott megszökni a kórházból?

Irodai Patkany - 2017. 02. 11. 22:37

Nekem is az Utopia ugrott be elsőre. Meg is nézem újra.

winnie - 2017. 02. 12. 06:55

“Komolyan senki nem írta eddig a Pushing Daisiest? :)”

csak rögtön az első kommentben:)

winnie - 2017. 02. 12. 07:05

JaniRazor: ahogy mutatták, de mondja is a kikérdezésen. a csók révén átkerült a lány testébe és kikísérték.

fireblade"pistike" - 2017. 02. 12. 10:27

winnie?
de az a lánytest volt, a fiú test hogy került ki? :)

Johndoe4 - 2017. 02. 12. 17:33

Most néztem meg a pilotot. Ez meg mi a f… volt?

Garott - 2017. 02. 12. 19:40

A kihallgató szobában végig azon gondolkodtam, hogy a nem beszélő csávó nem véletlenül Jason Stryker? Ugye ő az X-men 2-ben szerepelt és belőle nyerték ki a szérumot, amiből azt a drogot vagy mit csináltak, amivel bárkit tudtak irányítani. Ugye az ő alapképessége, hogy mások agyába be tud hatolni, és elhitetni velük bármit valóságként. És neki is ilyen fura szeme volt. De nem láttam erre utaló írást sehol. Inkább csak egy érdekes felvetés.

Geza Kovacs - 2017. 02. 12. 19:45

Benne van az esély, hogy jó legyen, de egyelőre olyan, mint egy ’60-as évekbeli sci-fi jövő utópia filmbe oltott Lady Gaga-klip dadaista stílusban leforgatva: kicsit sok egyszerre.

Draco44 - 2017. 02. 12. 22:23

Huhh ez fantasztikus volt. Eredetileg nem terveztem megnézni, mert valahogy nem villanyozott fel egy újabb X-Men gondolata, de a sok jó vélemény meggyőzött. Hatalmas köszönet érte! Remélem a folytatás is ilyen jó lesz.
Egyébként valamennyire ismerem az X-Men képregényeket, de Davidről szerencsére keveset tudok (érdekes módon a Légió név nem volt ismerős, csak közben körvonalazódott bennem, hogy ez a David esetleg az a bizonyos-e). Kíváncsi vagyok, milyen irányokba viszik a sztorit.

Edg - 2017. 02. 13. 03:24

Azzal egyetértek, hogy a csapból is szuperhősök folynak, de azzal nem, hogy ez egy 9/10-es kezdés volt, inkább 7/10. Tetszett amúgy, megnézem a 2. részt is.

winnie - 2017. 02. 13. 04:43

edg: nem hinném, én nagyon régen nem láttam szuperhősös sorozatot. annak igen, aki néz ilyesmit. ellenben munkahelyi komédia, családi komédia, nyomozós sorozat valóban folyik – immáron 50 éve.

muhaddib - 2017. 02. 13. 06:43

Én 3 részig mindenképp maradok. Aztán eldöntöm. A pilot eléggé furcsa volt, ha sikerül valami maradandó történetet építeni, akkor jó lehet.

Egyelőre viszont a főszereplő csak egy instabil karakter, akit jobb lett volna lelőni amíg tudták. Ha építenek viszont egy kedvelhető sztorit köré, egy fogódzkodó pontot, akkor nagy dobás lehet.

Nikki - 2017. 02. 13. 23:04

Nagyon tetszett, úgyhogy maradok. Érdekel a folytatás; eléggé várom, ami mostanság nem sűrűn fordult elő.

Edg - 2017. 02. 14. 01:51

Winnie: nem konrétan sorozatokra gondoltam, hanem általánosságban. Régen azért kevésbé volt ennyire önismétlően rápörögve az amcsi szórakozatóipar a szuperhősökre. (Pl. gyakorlatilag pár évente van új és jó drága Batman, szupiman, pókember film, ami nem lenne baj, de szerintem 99%-uk egyszerűen gagyi.)

Myllan - 2017. 02. 14. 08:59

Hali! Csak nekem volt olyan érzésem, hogy ebben az első részben vannak apró Stranger Things áthallások? Azért kérdezem, mert nekem anno nagyon tetszett a ST és lehet hogy csak emiatt látok bele olyat ebbe a sorozatba ami nincs is.
De mikor a „baleset” után a pszichiáter visszamegy a közös helyiségbe, és minden vörösen villog, még a zene is olyan, mint az ST-ben. Ráadásul egy telepatikus képességekkel megáldott, az erejét kontrollálni nem tudó személy egy lakás pincehelyiségében bujkál, ami tele van retró cuccokkal. Ja és a gofrit is imádja. Tisztára Eleven sztorija az ST-ből.

Reeka - 2017. 02. 15. 13:50

Nekem nagyon tetszett!! Mindenképp maradok a folytatásra, remélem nem viszik el a képi világot nagyon más irányba. Elrepült ez a 67 perc. 9/10 simán.
A főszereplő, Dan Stevens, jó választás volt… és ezennel van is egy új jelöltem az év végi JAws eyecandy szavazásra :)

Nero - 2017. 02. 15. 20:16

Nem volt ez rossz. Olyan 7/10-re lőném be magamnak.

Myllan: Azt a pofátlan Stranger Things zenenyúlást! :D És igen, egy az egyben ST volt az a jelenet, de tetszett.

Dexter Morgan - 2017. 02. 16. 11:15

Vissza kell fognom magam, hogy nehogy kimondjam, ez volt a legjobban sikerült dolog, amit valaha láttam TV-ben… az biztos, hogy top 5-ben van.

Amiatt, hogy a pilot ennyire zseniálisra sikerül, kicsit félek, hogy ezt a színvonalat nem fogják tudni fenntartani. Pont ez lenne a lényege, és ha nem sikerül, abból bukás lesz valószínűleg.

dexike3 - 2017. 02. 16. 22:06

Na mit mondtam azt r*hadt guvadt szeműt már megint és senki sehol nem reagál csak én…

wondorog - 2017. 02. 17. 00:03

Vajon apuci arcát a jogok miatt nem mutatták, vagy megváltoztatják a dolgokat a képregénytől (nem spoilerezek, akit érdekel olvasson utána ki David apja).
Egyébként nálam a színvonal maradt, továbbra is megy az őrület, csak az idővonalat egyre nehezebb követni, mi mikor is történt.

nade - 2017. 02. 17. 00:42

wondorog – csak nem gondolod hogy az apjamesélne a gyereknek gyilkolászos sztorit? karakteridegen lenne. Inkább valami nevelő apa lesz az, aki így akart belőle szörnyet teremteni.

Syd továbbra is <3 bár nem sok szerepe volt most…

nade - 2017. 02. 17. 13:50

dexike3
a gülüszemű nagytokástól sokkal nyugtalanítóbb volt most az “apja”

CyClotroniC - 2017. 02. 17. 15:03

A retro báj eltűnt ugyan (ez azért várható volt), de eléggé adta ez a folytatás szerintem, akadtak válaszok, új kérdések, szimpatikus az irány. A hétvégén majd írok a második részről, én azt hiszem maradok végig.

Enzo - 2017. 02. 17. 16:41

1×01
Hú micsoda acid trip volt ez a pilot, volt itt minden audio- és vizuális szinten!
Már a nyitómontázs elég király volt, de a későbbi zenés betétek is kilóra megvettek, mint kb minden más sorozatban is. Elképesztő, hogy mennyi látszólag teljesen random jelenetet kellett forgatni, aminek semmi értelme nem volt, csak az összhatáshoz tett hozzá. A kritikák miatt sokkal nagyobb mindfuckot vártam, de pozitívan csalódtam, egész követhető volt a rész. Ha valamihez kéne hasonlítanom, akkor ilyen Inception-Mr.Robot-Falling Water-Stranger Things-XMen kombónak mondanám :D

Darabkák:
-Dan Stevens rohadt jól nyomta, de Aubrey Plaza is remek volt, sajnálom hogy rögtön ki is írták Lenny karakterét, remélem így látomásként még benne lesz.
-Az érintés nélküli szerelem önmagában is aranyos szál rengeteg lehetőséggel, a szalaggal összekötött sétálás például nagyon tetszett.
-Ez a sárga szemű tokás izé ez elég para.
-“Where are the doors?” – mert nem elég az ajtókkal kapcsolatos WTF jelenetekből a tavalyi év 2 legemlékezetesebb idézete után…addig fel se tűnt, hogy mi a baj a folyosóval :D
-Én David nővérére teljesen azt hittem kezdetben, hogy az anyja :O
-A suttogások miatt tényleg jó volt fülessel nézni az epizódot.
-Kutyamotívum? A fura szemű csávó faragott egy kutyát, mintha a letakart ketrecben is az lett volna, meg később is előjött valahol.
-A bollywood-os táncjelenet teljesen WTF, de a kedvencem hogy a háttérben a növényfalba beépült csávó is nyomta a mozdulatsort :D
-A vége szerintem élvezetes és érdekes volt, a vízbe hulló csontvázaktól a harcjeleneten át, érdekes lesz megismerni a csapatot.
-A stáblistában is olyan mellékszereplő-meghatározások voltak, jót mosolyogtam: “The man who strokes his beard”, “Risotto dude”, “Skeletal fat lady”… :D

#hétidézete:
“-So, do they let you throw a little party here, or…
-Yeah, they clear out the furniture. We get a DJ.
-Really?
-No. We do get better drugs, though.
-Really?
-No. It’s just Thursday. My 260th Thursday as a passenger on the cruise ship Mental Health.” :DDD

Saszta - 2017. 02. 17. 22:37

A második rész is fantasztikus volt, még mindig ráz a hideg, amit kevés sori ér el nálam!

Nagyon creepy volt most David fejében lenni, de a sárga gülüszemű, nagytokájú ocsmányságot a láthatatlan arcú apa (?) tényleg mérföldekkel lekörözte. Egyébként nem az van, hogy akiről olvasott, az maga David volt? o_O (Nem ismerem a képregényt, szóval lehet hülyeséget mondok és rosszul vettem le, de ha igazam van, akkor meg még durvább a dolog… Persze ha így van, akkor gondolom a képessége miatt történt meg a dolog, és tulajdonképpen csak “baleset” volt, de akkor is…)

A Syd-David románc meg annyira aranyos, remélem több szeletet kapunk majd ebből a későbbiekben. :) Kell ez a sok megrázó emlék/hallucináció/álom tengerében, ami kicsit megnyugtatja háborgó lelkünket, miután megmártóztunk a David fejében hömpölygő, vad tengerben.

A képi és zenei világa még mindig elképesztő, minden snittet élvezet nézni, remélem így marad a továbbiakban is. Engem megint lenyűgözött.

CyClotroniC - 2017. 02. 18. 00:01

A Syd-David dolog nekem is a kedvencem, mondjuk én nem tudom nem azt nézni, hogy Syd-del megint senki nem lépett interakcióba David-en kívül, szóval sanszos, hogy ő is csak egy személyiség. Persze remélem nem.

nade - 2017. 02. 18. 20:38

^ de beszélni viszont beszélnek róla, legalábbis Bird-ék. A Div3-as pasi nem tudott róla, de ő viszont Lenny-ről tudott, és mégis képzeletbeli barátja lett Davidnek. Lehet hogy akiket megölt, egy újabb hang lett a fejében?

Saszta - 2017. 02. 19. 17:04

Syd remélem nem csak újabb személyiség… S mivel a többiek valóban beszélnek róla, ezért ahhoz, hogy ő újabb személyiség legyen, a többieknek is annak kéne lennie. Persze az is simán lehetséges.

És igen, az is érdekes, hogy Lenny látszólag valós személy volt aki meghalt, sőt az elmegyógyintézet előtt barátok is voltak, halála után meg beköltözött a fejébe…

emese - 2017. 02. 20. 01:25

Nekem ez a 2. rész sokkal jobban bejött mint a pilot. Szerintem jól vannak eltalálva az arányok, Stevens meg fürdik a szerepben.

nade - 2017. 02. 20. 12:34

Hogy bírnátok egy ivós játékot? Amikor meghallod hogy “David”, igyál egyet!

Enzo - 2017. 02. 23. 01:12

@nade: zseniális :DD nagyon gyorsan lerészegednénk, asszem.. :D

wondorog - 2017. 02. 23. 20:42

Azt nem hittem volna, hogy így is lehet szuperhősös képregénysorozatot csinálni, konkrétan 3 rész alatt egyetlen igazi akciójelenet volt, ami nálam egyszerre a sorozat leggyengébb jelenete is. 3 rész alatt minimum top 10-be került nálam, ami elég durva ahhoz képest, hogy jelenleg jóval 100 fölötti van a sorozatos listám.

Geza Kovacs - 2017. 02. 23. 23:00

Lassan horrorsori lesz belőle. Eléggé beteg, de jól kitalálták.

nade - 2017. 02. 25. 10:08

szerintem, ha Syd szemszögéből nézzük:

-Syd bekerül a Clockwork gyogyóba. Megismeri, összejön Daviddel
– megtörténik az elme-csere -> Syd David testébe és a falak közé rekedt -> zűrzavar -> David Syd testében elsétál a helyszínről, közben Bird és csapata ekkor akarja kimenteni/elrabolni Davidet, de a David testébe zárt Sydet sikerül elvinniük.
A ‘szöktetés’ közben törlik az intézmény lakóinak/dolgogzóinak emlékét, feljegyzéseket, ezért nézik hülyének a 2. részben Amy-t, David nővérét.
– 2óra elteltével vissza cserélődik Syd és David teste, rájönnek Birdék hogy rossz embert sikerült elrabolniuk, ezért a két emberével tovább keresik. David ekkor telefonál vissza a Clockworkbe, de Sydről sincs emlékük, észreveszi Kerry-t meg a feka srácot, menekül, de elkapja a 3-as részleg
– Kitalálják hova vitték, Sydd és Bird embereivel kimentik Davidet (1.rész utolsó 10 perce)

A félelmetes tokás sárga rém meg szerintem csak az elfolytott emlékeit őrzi. A mérges fiús könyv alapján úgy tűnik David megölte a szüleit, meg felgyújtotta a falut. Saját magának törölte az emlékeit, meg zárta el az erejét, hogy többet ne forduljon elő, de akiket megölt azokat mindig a fejében hallja.

nade - 2017. 02. 25. 11:03

továbbá amikor gyerekként ül a padlón David… a nyuszi melletti játékfigura nem ismerős? http://webm.land/media/M84K.webm

Gabe - 2017. 02. 25. 23:00

Olvastam a Alice nevü user commentjét és nekem is hasonló a véleményem, mint egykori X-men képregény rajongónak. Most ugye azt az időszakot éljük, mikor egy sorozat azzal tud több lenni, ha egyedi világot, storyt hoz. Kell az, hogy a néző akarja látni a következő részt, de így a harmadik rész után is (jó ok a srácnak ugye zavar tomból a fejében) azt látom, hogy továbbra se kerülnek a helyére a karakterek, az hogy hol is vagyunk, ki-kivel harcol.

Külföldi forumon olvastam, hogy lehet nem is nagyon kapunk a klasszikus x-menre utalást. Csak ugye ez mégis egy X-men karakter lenne. Kicsit most olyan mint egy lufi, egyre nagyobb és nagyobb, de ha nem mutat fel valamit: bam és sokan abbahagyják nézni, mert annyira sokat akar markolni.

Az egy dolog amúgy, hogy légió nem hasonlít a képregényes alakjára, de a képességei se úgy működnek ahogy. Aki nem ismerné a karaktert: többszörös személyisége van, akik ugyanis a közelében meghallnak, azoknak a személyiségét magába ,,szívja” majd ezen személyiségeken keresztűl nyilvánúlnak meg a képességei. Egy személyiség, egy képességet birtokol. A sorozatban erre nem igazán látunk példát, vagyis egyenlőre csak a drogos barátnő jelenik meg, de az se személyiségként, hanem külső képzeletbeli személyként.

Szóval kiváncsian várom a folytatást, de már megérdemeljük, hogy magyarázatokat kapjunk – legalább a háttér történésekre vagy lássunk x-men kapcsolatot.

Saszta - 2017. 02. 25. 23:37

Uhh, hát ez a 3. rész is eléggé félelmetes volt, az elfojtott emlékekben való kóborlás hihetetlen creepyre sikerült, s nem egy helyen megfagyott az ereimben a vér.

Elképesztő, hogy hogyan hatnak ránk a különböző effektekkel és zenei aláfestésekkel, és milyen érdekes és félelmetes dolog bejárnunk David elméjének a labirintusait.
Nagyon jól össze van rakva ez az egész, s kíváncsi vagyok mit kapunk, ha összerakjuk majd a puzzlet. Eddig a színvonal egyáltalán nem csökkent, egyedül annyi zavar kicsit, hogy olyannyira David-központú, hogy a többiek megismerésére alig marad idő. Én pl kíváncsi lennék, hogy ki hogy fedezte fel képességeit, Syd miért látja azokat is, amit Daviden kívül más nem lát, meg ilyesmik…

steelwolf88 - 2017. 02. 26. 03:30

Most végeztem a 3.résszel! Egy szó: atomdurva! Stranger things’17 Mint vizuális effektek, szereplők,sztori-fantasztikus! Most már szépen kivehető h mi a múlt és mi a jelen!

nade - 2017. 02. 26. 11:32

@Gabe
nekem is kedvencem volt az x-men anno, bár erről a karakterről nem sokat tudok (nem része a klasszikus x-men sztoriknak), de egyáltalán nem várom el behozzon ismert figurákat és olyan ticsung lövöldözős tucat akció legyen mint a többi képregényadaptációs film/sorozat. “sokat akar markolni”, és ha nem lesz ismert fan-kedvenc x-men benne, akkor már lufi? Inkább csak rontana az egészen.
Most ilyen pszicho thriller, árnyalatnyi képregényes múlttal, ha behoznának egy csomó ismert mutánst szerintem nagyban rontana a minőségén és stílusán… tucat szuperhősösdi gyerekfilmmé rántva le azt.

Irgum76 - 2017. 02. 26. 15:26

durván jó az első 3 rész alapján
(igaz meg kellett néznem a 2. részt mert párnap alatt tök homály lett)
engem a Brazil című filmre emlékeztet ami a top 5-ös filmlistámon van

e3 spoiler:
én a legdurvább horrort is képes vagyok ásítozva nézni de a halloween-es jelenetnél lefostam a bokámat amikor megjelent a Dühös fiú nem tudom miért de nagyon hatott rám

emese - 2017. 02. 27. 01:41

Hű bakker, ez részről részre jobb. A 3. nagyon durvára sikerült. Szerintem egyre többet tudunk meg arról hogy mi a jelen és mi a múlt, mi van a fejében és mi valós. Bár nekem most nagyon erősen az volt a benyomásom, hogy Syd csak egy személyiség, és most először éreztem így.

Két dolog: nagyon tetszett a beszélgetés a stégen, ebben a légkörben hihetetlen jók oldásnak az ilyen aranyos, mókás pillanatok.

A másik, hogy nagyon úgy tűnik, David valóban egy erős, telekinetikus képességekkel rendelkező mutáns, de emellett valóban skizo, erre rádrogozott, és még félre is kezelték kissé. Szóval van baj, nem kicsi. Én nem hiszem, hogy 8 rész alatt mindenre választ is fogunk kapni.

Enzo - 2017. 02. 28. 00:49

1×03
Ez a rész is király volt: ugyan sokmindennel nem haladtunk előre, inkább még mindig flashbackezünk, de szinte észre se veszi az ember, annyira beszippantja a világ. Megint sikerült egy-két elég para jelenet, a Sárga Szemű Ördög meg amúgy nekem olyan ismerős valahonnan.
Megtudtunk fontos dolgokat:
-A Cary nevű doktor és a Kerry nevű csaj ugyanaz…vagyis hát az a képessége, hogy 2 énje van, amik külön-külön is jelen tudnak lenni, de egybe is tudnak olvadni. Legalábbis nekem ez jött le, csodálom, hogy még senki se említette.
-Syd tényleg létezik. Cary/Kerry is látja, Melanie és Ptonomy is, ha eddig kétséges lett volna.
-David tud levitálni, meg ilyen testen kívüli utazásos dolgot is, már csak gyakorolnia kell.

A zuhanyzós jelenet a darus sztorival az elején egész WTF, nehéz volt kétfelé koncentrálni, Keller kisasszony elég eyecandy :) meg amúgy is, olyan félig cuki, félig kacér módon néz egy csomószor :)

Darabkák:
-Pluszpont a Summerland épületének tiltshift (makettszerű) megjelenítéséért az egyik jelenetben!
-Ó, a Beszélgetés, Aminek Meg Kellett Történnie, avagy felfedezték-e egymás testét a testcserés 2 óra során :D Kínos, de vicces is volt :D
-Amikor Syd megölelhette az emlékben a gyerekDavidet, az annyira aranyos jelenet lett :)
-Micsoda cliffhanger, észre se vettem, hogy lepörgött a negyvenvalahány perc, egyszer csak hopp vége lett a résznek…

winnie - 2017. 03. 02. 08:18

infókat! mindenki írjon a folytatásról, mert ezt már nem láttam és nem fogom nézni, de azért érdekel, hogy milyen lett:)

Irgum76 - 2017. 03. 02. 09:05

poszt nem lesz róla?

wondorog - 2017. 03. 02. 10:29

A 4. rész az eddigieket is verte, nem hiszem el, hova tud még fejlődni ez a sorozat, négy rész után nálam már all time top6, ezt eddig a Lost-on és a GoT-on kívül semmi se tudta hozni ennyi rész után.

DaMan - 2017. 03. 02. 11:15

Full extra. Nem is tudom mi mást írhatnék, annyira telibe találták a sztorit, ráadásul még mindig csak befelé megyünk az erdőbe. Ha megtartják ezt a színvonalat, all-time top 5-ös sorozatnak vagyunk a nézői.

nade - 2017. 03. 02. 13:36

dzsízusz
a mindfuck.. sőt mindrape folytatódik!

CyClotroniC - 2017. 03. 02. 14:59

Hétvégén szeretnék róla írni, de csak szombaton lesz rá időm.

Irgum76 - 2017. 03. 02. 15:07

oké köszi

csb - 2017. 03. 02. 19:50

Az biztos, hogy jövőhétig ezt a részt párszor még újra fogom nézni. Az összes többi résszel együtt.

SPOILER & mindfuck adalék, szóval ha még nem láttad a részt, az alábbi részt ne olvasd el, de izé—

—Syd és Lenny találkozott a Clockworks-ben. Syd Lenny-vel találkozott. És nem Benny-vel. Hogy van ez akkor?

Geza Kovacs - 2017. 03. 02. 22:14

Na ez olyan, mint amikor kb. 4 rész után a Westworld betorzult, mert azt hitte, jót tesz neki, ha tovább zagyválja a meglévő ismereteket.

Vagy a Mr. Robot 2. évada lényegében végig, mert nagyon művészinek gondolta magát, ha látványosan összefüggéstelenül zagyva jeleneteket pakol egymás után. Becsületére legyen mondva, csak a 2. évadra bízták el magukat ennyire.

Ez valami nézhetetlen volt, pedig az előző részig tetszett minden furcsaságával együtt. Mert követhető volt.

Az utolsó 7 perc már jó volt, de addig majdnem kipusztultam.

Hesperathusa - 2017. 03. 02. 22:29

SPOILER 4. rész

csb

Lenny létezett, amíg meg nem halt, csak David elméje átcserélte Bennyt, a valódi barátot, őrá, hogy összezavarjon mindenkit. Igazából semmi okunk azt hinni, hogy David és Lenny ismerték egymást a diliház előtt, szerintem csak ott haverkodtak össze.

Engem ennél sokkal jobban meglepett, hogy a kutya nem valódi :(

Syd szerintem azért látja, amit David lát, mivel testet cseréltek és az ő tudatába is beléptek valahogy a szörnyecskék.

CIVILWAR - 2017. 03. 03. 16:50

@csb
@Hesperathusa

Syd és Lenny nem feltétlenül találkoztak Clockworksben, így Lenny nem is feltétlenül létezik (létezett).

Már hogy képen nyilván látjuk őket egyszerre, de azt hagyjuk már.

Ha Sydet egyáltalán megbízható elbeszélőnek is tekintjük, ha jól emlékszem, ő csak egyszer mond valami olyat, hogy “Sorry, I think I killed your friend”.

Ez ugye lehet Benny is, meg Lenny is, meg akárki is, plusz Syd ekkoriban éppen a főszereplő testében lakott, úgyhogy simán lehet, hogy arra az időre megkapta David valamilyen haluját.

Amúgy meg per józan ész, mennyire sanszos, hogy a falu két drogos bróját (legyen a másik akár Benny, akár Lenny) a zseniális rokonaik ugyanabba a magánpszichiátráiára utalnák be?

Meg még egy kérdés: milyen pszichiátriai (vagy annak tűnő) baja volt akár Bennynek, akár Lennynek? Tudtommal egyiknek se, semmi.

Annatar - 2017. 03. 03. 18:28

Lenny halála valós volt, külső forrás is mondta, hogy meghalt egy nő.

Kyle Loren - 2017. 03. 03. 20:19

Jó volt a 4. rész is, pedig azt hittem a pilot vége után, hogy ennek ennyi volt, innentől mutánsos sz@r lesz, de szerencsére nem lett igazam.

Annyira jó látni, hogy nem egy tucatsorozat és qrvára bejön. Mennek befele az erdőbe, de szerintem nem zagyvaság, meg nem akarnak senkit összezavarni. SZERINTEM nagyon is van értelme, csak nem úgy kell nézni, mint pl a Westworld-öt. Az más, ott is figyelni kell a részletekre, csak máshogy.

Ez is olyan sorozat, ami valamiért nálam nagyobbat üt, ha van valamennyi alkohol a fejemben, és több értelme van.

Félreértés ne essék nem vagyok beqrva, még spicces is alig. Pl a TBBT is józanon elmegy-középsz@r, egy pár ezrelékkel arrébb valahogy jobb.

Ha nem cure-rják el simán sorozatos top 10 ben lesz nálam.

zolij - 2017. 03. 04. 09:16

képzelt Lenny és a szörny az egy és ugyanaz? Az utolsó másodpercekben, amikor megjelent Lenny, elég fura keze volt.

jesustomer - 2017. 03. 05. 08:41

zolij: igen csakhogy az Benny Lenny képében.
Ez rész hát.. mindent szépen összekutyult, nem igazán értek bármit is és ezt annyira nem szeretem. És kb el is vesztettem az érdeklődésemet iránta.

Saszta - 2017. 03. 05. 15:07

Hát ez részről-részre jobb lesz úgy tűnik. :D
Én viszont éppen fordítva éreztem: szerintem most volt az eddigi legkövethetőbb, de lehet csak azért volt bennem ez a fajta érzet, mert most kaptunk válaszokat is, és így több minden a helyére került.

Annak is örültem, hogy végre kicsit a többiek is több szerepet kapnak, és megtudtuk Carry/Kerry háttérsztoriját. Sajnálom, hogy valószínűleg tőlük búcsút is veszünk, pedig épp kezdtem volna megkedvelni őket… :( És az új szereplőnek is örültem, ő is érdekes szál volt most, és adott hozzá kicsit Mellanie karakteréhez.

Én úgy vélem Lenny valóban létezett, de csak az elmegyógyintézetben ismerkedtek meg, s valamiért emlékeztethette a régi barátjára, Bennyre, aztán meg mivel megölte a képességével, a bűntudata átformálta Bennyt Lennyvé. Az meg nem rémlik, hogy Lenny drogos lett volna s azért került volna be a Clokworks-be, nekem csak annyi rémlik, hogy cukorkafüggő volt, de lehet én emlékszem rosszul.

Syd meg szintén valós, mivel mások is látják, meg testet cserélnek vele. Az meg, hogy ő is látja David szörnyeit, talán azzal magyarázható, hogy testcserekor megkapja ideiglenesen a másik képességeit, és lehet megmarad annak a “lenyomata” a későbbiekben is. Valamint Daviddel különleges kapcsolata van, David meg megnyílt előtte, s lehet tudat alatt ő maga hagyta, hogy a lány lássa ezeket.

zolij, az nekem is feltűnt, s igen, az az Evil With Yellow Eye keze volt, s szerintem azzal, hogy David használta az erejét átadta a kormányt a Sárgaszeműnek, akit most Lenny testesített meg. De Lenny és a Sárgaszemű nem hinném, hogy ugyan az lenne, csak most “egyesültek” egy pillanatra, mert ugyan az volt a céljuk, azaz hogy David használja a képességeit. Viszont az egyik a félelmének, míg a másik a bűntudatának a megtestesítője. Szerintem, de ez csak egy elmélet…

adamlyon - 2017. 03. 05. 16:54

a sorozat eredeti, Jeff Russo által készített zenéje pedig már fenn van spotify-on például, elég jó :)

Irgum76 - 2017. 03. 05. 16:57

Saszta:
Devil with the Yellow Eyes

“Az meg, hogy ő is látja David szörnyeit, talán azzal magyarázható, hogy testcserekor megkapja ideiglenesen a másik képességeit, és lehet megmarad annak a “lenyomata” a későbbiekben is.”

David is mondta mikor a stégen beszélgettek Sydel, hogy néha úgy érzi mintha hosszú haja lenne és kifésüli az arcából
ugyanígy lehet ezzel Syd is

Draco44 - 2017. 03. 06. 22:47

Ez nekem is egyre jobban bejön. Tetszik hogy csak pont annyira zavaros, hogy a rész végére valami összeálljon és de elég sok újabb kérdés is legyen.
A 3. rész után kicsit az volt az érzésem, mintha nem sokkal mondott volna többet a 2.-nál és elég lassúnak éreztem a tempót (egyébként utólag belegondolva abban is sok dolog volt), de a 4. nagyon betalált.

Irgum76 - 2017. 03. 07. 10:42

na úgy látszik mégsem lesz külön poszt

én abban sem vagyok biztos, hogy David kikerült a kórházból
szemét húzás lenne a készítőktől
de pár momentum alátámasztja ezt a teóriát

1, a kórház reális képe után teljesen átfordul szürreálisba
a 3-as csoport kihallgatószobája egy uszodában van
a menekülés (amit sokan a sorozat mélypontjaként értékelnek) teljesen mintha egy háborús filmbe csöppentek volna

2, amikor Syd kihúzza a vízből az uszodánál be-be villan neki, hogy a földről akarja felsegíteni a kórházban
amikor megkérdezi Sydet hogy ez most a valóság-e Syd azt válaszolja igen de honnan is tudhatná, hogy egy skizó mire gondol konkrétan

3, a legfontosabb a pszihó doki azt mondta minden téveszméjében szerepel a Sárga szemű ördög
és amikor megmenekülnek a háttérben ott van a Sárga szemű ördög

4, ha minden igaz vannak apró különbségek Summerlandben
most konkrétan csak a kitömött kecske-farkas jut eszembe (igaz ott is lehet, hogy az egyiket az egyik a másikat a másik oldalon vették fel és az egyik oldalon a farkas a másikon a kecske van) de párat még észrevettem

szerintem lehetséges, hogy a csóknál történt valami de nem testcsere mivel Syd csak egy átlag beteg és nincs szuperképessége és a befalazás sem történt meg

lehetséges, hogy amit látunk a valóság és a fantázia egybeolvadása
a valóságban a kórházban is tesztelik, vizsgálják esetleg beszélget Sydel de ezt egy álomvilágba éli meg David

ja és egy kérdés:
nem tudja valaki mi az ami a vége főcím alatt van?
a zöld-pink téglalapok-négyzetek ugrálása?
mintha már láttam volna ilyet de nem rémlik honnan ismerős

Irgum76 - 2017. 03. 07. 10:58

ja eszembe jutott még egy anomália:
igaz az nem Summerlandben történt
amikor hazamegy a nővéréhez a pincében ripityomra törik a lámpa
következő képen az ágya mellet forog teljes épségben

simi1029 - 2017. 03. 07. 11:31

@Irgum76

Youtubeon keress rá, hogy Webdriver Torso, szerintem erre gondoltál.

Irgum76 - 2017. 03. 07. 11:54

aha tényleg
köszi Simi

Irgum76 - 2017. 03. 07. 12:06

még egy adalék a konteohoz:

Syd monológja:

“Hogy lehetsz biztos bármiben, ha az
emlékek álmokká válnak?
Alice eltűnt a nyúlüregben,
Dorothy pedig Óznál kötött ki.
De tényleg így történt?…
… kik is volnánk ha nem a mesék amiket önmagunkról mondunk?”

Enzo - 2017. 03. 07. 14:44

1×04
Nem semmi rész volt valóban, szó szerint cold opennel :D

Cary/Kerry eredetsztorijának nagyon örültem, még ilyen dolgokat is megtudtunk, hogy Kerry csak akkor öregszik, ha Cary testén kívül van….ez az egy két karakter kis túlzással jobban érdekel, mint David. :D Azon meg jót röhögtem, hogy Kerry állandóan harcolni akart, főleg ebben a jelenetben irtó aranyos volt, ahogy oda se figyelt a többiekre :DD
“-This would be an awesome place to have a fight.
-I don’t know, but whoever altered David’s memory replaced the real dude with Lenny.
-Helicopters coming in, gunships, ninjas on fast ropes. Heck yeah.” kész, imádtam :D
Úgyhogy a vége rosszul érintett, nagy mínuszpont, hogyha nem sikerül valahogy megmenteni a csajt :(

Ez a csapda nem teljesen jött át, hogy hogyan lett Dr.Poole-ból A Szem, bár végülis Philly is említette előtte, hogy figyelik, ilyen szempontból érthető. A montázs marhajó volt, meg az Eye-Syd testcsere is hatalmas ötlet volt az átverésre.

Darabkák:
-A “we didn’t have a dog” jelenetnél csak nekem volt hatalmas Sherlock utánérzésem??
-David arckifejezései, ahogy reagált Oliver agymenéseire, hát az zseniális volt :D
-Megint képarány-változtatások összevissza…öö, yay?
-Lenny igazából Benny, wow. De Lennynek nagyon para devil-kezei voltak a végén, szóval lesz itt még valami kavarás ezen a szálon…

nade - 2017. 03. 07. 16:45

Remélhetőleg tényleg nem egy klisének mondható ÁLOM VOLT AZ EGÉSZ csattanó lesz a vége, de ha mégis, talán a “Division 3” is szándékosan árulkodó elnevezés, hogy az agya 3 részre bomolva harcol az irányításért.

Szóval pl van ez a Hármas részleg, aztán a Kettes = Summerland, és ezek harcolnak az elsőért, David-ért, az egoért. És csak ezen kívül van még a parazita, meg D. félelemei (a dagadt), dühkitörései (angryest boy).

pytta - 2017. 03. 07. 22:41

Azt hiszem, a 4. résszel ez a sorozat elvesztett engem, úgy tűnik, totálisan érdektelen számomra minden esemény benne, maga a megvalósítása érdekes persze, de ezen túl már semmi nincs, ami megfogna.
Majd megnézem, összeállt-e a szezon végére valami azoknak, akik kitartottak mellette, és max majd bepótolom egyben…

LoGi - 2017. 03. 09. 09:43

1×05: *inserts mind blowned gif*

DaMan - 2017. 03. 09. 11:36

Egyetértek. Teljesen. Ennél nagyobb vágyat darára még nem éreztem, mint amit ez a sorozat kivált belőlem.

Kis érdekesség: Dan Stevens a minap James Cordennél vendégeskedett, ahol hogy hogynem pont ott volt Sir Patrick Stewart is, aki azt mondta szívesen beugrana a sorozatba. Persze az már csak a második évad lenne gondolom, de azért ha valamivel, ezzel lehetne még szintet lépni. :)

wondorog - 2017. 03. 09. 11:39

Nincsenek szavak, az utolsó jelenet pedig megint kész. Mondjuk én kb. rész felénél azt gondoltam, hogy mindenki a fejében más-más különböző személyiség (Lenny, King a kutya, a sárgaszemű démon és a gyilkos bábú fiú).

nade - 2017. 03. 09. 11:49

az első 5 percen azt hittem megtért, és visszaminősült hagyományos szuperhősdi bugyutasággá… aztán mindrape megint! Sydnek számára szószerint…
pszichothriller vagy mi is ez már? jobban műveli a horrorosdit mint az annak tervezett filmek/sorozatok.

Irgum76 - 2017. 03. 09. 14:06

1×05

ez a rész is nagyon bejött
és végre megtudtunk valamit, vagy mégsem :)
egy dolog nem tetszett benne
olyan cukik voltak David és Syd amíg nem érhettek egymáshoz
most meg rögtön a közepébe vágtak
de a záró jelenet áhhh
ez nem igazság, hogy egy hetet kell várni

nade - 2017. 03. 09. 14:41

^ “közepébe vágtak” de legalább nem mutatják, csak az elejét és a végét.

Irgum76 - 2017. 03. 09. 23:12

Winnie :

a TWD-nél írtad, hogy hogy használják ott a csendet
na itt ebben a részben ezt kimaxolták :)

nade - 2017. 03. 09. 23:31

A néma jelenetet akartam én is emlegetni. Marha jól használták, mint eszközt hogy még adjon egy plusz moziélményt, “Show, don’t tell”.
A magyar szinkron viszont… huh.. kevesebbet kellett a csendes rész miatt fordítaniuk, mégis volt vagy két félrefordítás… pl:
-We should go. There may be reinforcements are on the way. (mennünk kéne, talán már úton van az erősítés(ük).(hallatszottak is a szirénák))
magyar szinkron *szerint*: -mennünk kell. útközben kérhetek erősítést.

szpojleres mókus - 2017. 03. 10. 12:28

Őszintén megmondom, nem csodálkozom rajta hogy zuhan a nézettsége. Két részen át még el lehet sütni ezt a totális bizonytalanságot, de folyamatosan nem. Nagyon idegesít hogy nem tudom mi van éppen mi történik mi reális és mi nem. És szerintem az írók sem tudják.

CyClotroniC - 2017. 03. 10. 13:08

Az írók tudják, mondták is hogy pont azt tervezik a Legion egyik nagy vonzerejének, hogy érdekes legyen újranézni majd a szezonokat másodszor is, a végpontok ismeretében. Egyébként szerintem egyre több mindent tudunk és általában válaszokat is kapunk, ha új kérdések merülnek fel.

Mármint végig olyan a bizonytalanság és az infók aránya számunkra, amilyen David számára is, és ez egy tök jó húzás, hogy nem tudunk többet vagy kevesebbet sokkal, mint a főhős, akinek nem hiszem, hogy többet kéne tudnia már magáról, mert szerintem önmagának a felfedezése érdekesebb, mint a kiaknázása lesz. Érdekes, hogy ugyanaz a személy a főhős és a big bad is egy ilyen sztoriban, de baromira megérthető, ha valakinek nem jön be ez a szürreális botorkálás. Én egyelőre iszonyúan élvezem.

adamlyon - 2017. 03. 10. 13:31

Válaszokat szépen kapunk, de persze jönnek új kérdések is. Nem érthetetlen a sorozat, csak sok a bizonytalanság :)
Egyetértek az előttem szólóval, az írók tudják, hogy mit akarnak és az újranézése is élvezetes és érdekes.
Talán nem is szerencsés szuperhős kategóriába besorolni, sokkal inkább pszichothriller.
Ráadásul a hero meg a villain is ugyanaz/ugyanabból az emberből jön elő, nem sok ilyen van. Akár így is lehet értelmezni ezt a superhero történetet – saját magát kell megmenteni/legyőzni, hogy a többi ember is biztonságban lehessen.
Nekem meg külön öröm ez a sok Stanley Kubrick-film kikacsintás, Aubrey Plazanál David Bowie jutott eszembe – aztán olvastam is, hogy ő is inspiráció volt a karakternél. Ja igen, Aubrey Plaza. Lehet, hogy csak pár perces jelenetei vannak részenként, de azt nagyon uralja és nagyon jól csinálja. Örülök, hogy végre Jean Smart is megmutathatta tudását az ötödik részben.

szpojleres mókus - 2017. 03. 10. 18:28

Én nem tudom. Nekem egyszerűen szükségem van valamibe amibe tudok kapaszkodni. Itt nem találom meg.

adamlyon - 2017. 03. 11. 01:23

@szpojleres mókus

ezzel nincs semmi baj. ismerőseim kérdezik, hogy na milyen, belevágjanak-e. én persze ódákat zengek róla, de azt is hozzáteszem, hogy félóra után el tudják dönteni majd, hogy tetszik-e nekik vagy sem. nem mindenkinek jön be ez a fajta mesélés, de ez talán már csak ízléskérdés.

Néma Harcsa - 2017. 03. 11. 02:48

Kifejezetten szórakoztató sorozat (részemről gyanús, hogy Hawley miatt), a 4. epizód volt eddig a legütősebb. A Daredevil első évada (a másodikat és a többi Netflix/Marvel izét inkább hagyjuk) a film noir eszközeivel lett kiemelkedő, pontosabban azzal, hogy a fő ellenlábast valóban a szuperhőssé egyenrangú szereplővé emelték, itt pedig – ahogy írták is fentebb – egy lélektani horror/thriller látható a Hawleytól megszokott audiovizuális orgiával egybekötve.
Azért inkább várom tőle a harmadik Fargo évadot, az eddigiek alapján a szórakoztatás mellett abban a sorozatban ennél kifinomultabban akar mondani valamit az emberekről meg az életről és satöbbiről.

Néma Harcsa - 2017. 03. 11. 02:50

(Félreértések elkerülése végett: a DD1 nem Hawley.)

Saszta - 2017. 03. 11. 21:55

Ez az 1×05 is odacsapott rendesen. A néma jelenet nagyon hatásos volt, az valami nagyon jól fokozta a feszültséget. Simán a hét jelenete.

Nem tudom, hogy itt írtam-e már, vagy csak fb-n beszéltük az ismerősömmel, hogy a Sárgaszemű nem pusztán a félelmeinek kivetülése, hanem az erejének sötétebb részét is képezi, és ha használja az erejét, akkor tulajdonképpen neki adja át a stafétát, amit az előző rész végi Lennykéz átváltozás is jelzett. Mindenesetre úgy tűnik ebben igazam volt. Az viszont meglepő, hogy Lenny-Benny-King-Angrie Boy-Sárgaszemű ugyan az a személyiség lenne, s ugyan azzal az erővel bírnának mind. Bár mondjuk lehet van különbség közöttük, de a mostani részből úgy tűnik ez mind a Sárgaszemű.

A kezdő jelenet nekem tetszett, ahogy a Syd-David románc is, bár lehet jobb lett volna, ha nem egyből csapnak bele a lecsóba. Viszont mikor a mészárlás után kerültek a fehér szobába és David énekelt Syd-nek, az is remek jelenet volt. Szerintem David akkor el akarta mondani, hogy mi történt, figyelmeztetni akarta Syd-et, csak nem tudta…

Carry/Kerry-nek pedig nagyon örülök, hogy túlélték, aranyosak ők is, és érdekel a sorsuk. :)

Amit hiányoltam, hogy nem láttuk azt, hogy David miképpen élte meg a támadást. Mármint konkrétan amikor szétkaszabolta az ellenséget, akkor milyen érzések voltak benne. Kíváncsi lettem volna, hogy a fejében mi történt akkor, hogy ő hogyan élte át az egészet. Mondjuk így viszont maga a végeredmény szembesítése a nézővel hatásosabb lett, meg lehet úgy az 1. rész végi gagyi akcióféleség sült el volna belőle.

Ami még érdekes, hogy ezek szerint David is képes kettéválni a személyiségeitől, hiszen egyszerre volt jelen Lenny meg David egy helyen, viszont egyszerre csak egy személyisége tud fizikai valójában aktív lenni.

A vége pedig eléggé WTF lett, de nem hinném, hogy ténylegesen meglépnék ezt a húzást. Én mindenesetre eléggé csalódott lennék. Az leminősítené a sorozatot szerintem.

Saszta - 2017. 03. 12. 15:25

CyClotroniC, írás nem lesz a mostani részről? Már több mint a felén túl vagyunk.

zolkó - 2017. 03. 12. 20:02

Az 5. rész végén azzal az utolsó jelenettel végképp meggyőződhettünk, hogy Hawleyra valószínűleg nagy hatással volt a Twin Peaks is. Vörös szobák, hasadt elmék, azokból kibújó sárga szemű szörnyetegek. Másodszorra néztem meg most a részt, és lesz még néhány újranézés, azt érzem. Egyszerűen brilliáns mestermunka, az évad eddigi csúcspontja.

zolij - 2017. 03. 12. 21:28

1×05: mi a f..

CyClotroniC - 2017. 03. 13. 00:12

Saszta: A 4-es után is terveztem már, de közbejött az élet, viszont most féltávon mindenképpen lesz egy a hét elején.

Tulazon - 2017. 03. 13. 00:19

Nem tudom a régebbi részekben említették-e, hogy a kutya neve King, de most ezzel az infóval nekem úgy jön le, hogy az Árnykirály a rosszfiú.

edg - 2017. 03. 13. 02:50

Az kicsit vicces, hogy zeneileg túldramatizálják, hogy a kutya nem igazi. Annyira azért nem kegyetlen durva dolog ez :)

Brynden Rivers - 2017. 03. 13. 10:43

Kát hogy csökken a nézettsége, pedig nagyon egyedi sorozat.

Majd remélem az évad vége után többen újrakezdik/újranézik és akkor meglesz az alap a 2. évadhoz.

Enzo - 2017. 03. 13. 21:36

1×05
Miiiiii az isten volt ez a végén? Ekkora zárócsavar a Mr.Robot egyik epizódja óta nem volt… ez nem ér!

És akkor a többiről:
-Miért hittem azt, hogy Oliver az Melanie-nek a tesója? Most tökre meglepődtem, mikor David a férjeként hivatkozott rá.
-Yay, Kerry él és meggyógyult! \o/ Nagyon furán nézett ki, amikor Cary “belefeküdt” :D
-Syd 16 éves testcserés kalandja anyukájának a pasijával….wow, nagyon fura, de tetszik :D
-Ki ez az új telekinetikus csávó a csapatban? A Szem szépen átvette a helyét, eddig nem volt egyértelmű, hogy ténylegesen alakváltó.

Tetszettek a telepatikus beszélgetések, David romantikus-optimista énje (amíg ki nem derült, hogy miért), az eyecandy-faktor is, meg a David által “beágyazott” katonák is. Továbbá ez volt az egyik legparább rész eddig, főleg mikor kiderült a turpisság, hogy a Sárgaszemű Davidben van (Cary hogy rájött az egészre), meg Lenny előbújása a tükörből… A néma jelenet is zseniális volt! De ez a befejezés, hát ez sokkolt…

utóirat: a Devil With Yellow Eyes kicsit ilyen inverz Slenderman – nem arctalan, hanem kifejezetten megjegyezhető arca van, és vékony helyett marha kövér :D

Irgum76 - 2017. 03. 13. 23:21

“-Miért hittem azt, hogy Oliver az Melanie-nek a tesója? Most tökre meglepődtem, mikor David a férjeként hivatkozott rá.”

azt nem tudom többször is hivatkozott a férjére, illetve mondta, hogy minden kütyü a férje hangján szólal meg

“-Yay, Kerry él és meggyógyult!”

várható volt csak jobb vállát lőtték meg

“-Ki ez az új telekinetikus csávó a csapatban?”

a pilot végén ő hozza ki Davidet a 3-as részlegtől szóval nem új csak ritkán mutatták

“A Szem szépen átvette a helyét, eddig nem volt egyértelmű, hogy ténylegesen alakváltó”

szerintem neki több képessége is van amikor Amyhez “ment” David és Syd látta őket talán az asztrál síkon
az érintésével meg kifektette a fekete srácot
illetve szerintem nem alakváltó inkább illuzionista amikor átalakult olyan vibrálás ment át rajta

“De ez a befejezés, hát ez sokkolt…”

egyetértek nagyon ütős wtf volt
kár, hogy az ajánlóban el szpojlerezik mi fog kiderülni :(

nade - 2017. 03. 14. 02:12

^ezért nem kell ajánlót nézni ha már érdekel a sorozat/mozi.

@edg: hát azért lehetett a para-zene, hogy már kiskorától vele él. De nem is a kutya volt az első, ha jobban megnézitek a pilot elején a gyerekkori felvételén, amikor a földön ül, balra tőle, a rózsaszín játéknyúl melletti ‘játékot’

Irgum76 - 2017. 03. 14. 11:40

Nade:

nem szoktam előzetest nézni a Fox tolta az arcomba

Saszta - 2017. 03. 14. 11:59

Tulazon, már szerintem az 1. részben is említette David, vagy legalábbis szólította a kutyát az emlékeiben.

Nade, másodszori nézésre én is észrevettem a Devil With The Yellow Eyes játékfiguráját a földön. :) Lehet David elméje arról mintázta a benne élő gonoszt, mert ahhoz a játékhoz is rossz emlékek fűzik. Ki tudja. Bár King ebből a szempontból eléggé kilóg, hiszen ha ő is a gonosz énjét testesíti meg, akkor miért jó emlékek fűzik őt hozzá, még ha valójában nem is létezett csak az elméjének a szüleménye volt?

Egyébként Aubrey Plaza tényleg zseniális, bár most én kivételesen Sydet tartottam a legjobbnak. Ebben a részben több arcát is megmutatta; egyszerre volt aggódó barátnője Davidnek, határozott, más jelenetekben meg inkább bizonytalan.

A Szem meg nem hinném, hogy alakváltó, én is az illuzionistára tippelek inkább.

Enzo - 2017. 03. 14. 13:05

@Irgum76: köszi!
#Oliver: akkor csak az előző rész legelején “eldöntöttem”, hogy a tesója, és úgy maradt :D
#telekinetikuscsávó: tééényleg, ez dobálta az embereket a harcjelenetben… akkor csak elfelejtettem, azt hittem, behoztak valakit amíg Kerry lábadozik..

nade - 2017. 03. 15. 20:30
winnie - 2017. 03. 15. 20:50

nade: az csak feltetelezes azok reszerol, akik ismerik a kepregenyt, mert gondolom hasonlit valamire.

nade - 2017. 03. 15. 21:43

^jah, tényleg … csak először amikor átgörgettem pont azon akadt meg a szemem hogy “confirmed…”. aztán rohantam is ide a hírrel

Irgum76 - 2017. 03. 16. 15:57

1×06

hát ez nem sokat tett hozzá a storyhoz és már csak 2 rész van hátra
a klip bejött de nem volt olyan ütős mint a korábbiak inkább kicsit tölteléknek éreztem
Kerryéken jót kacagtam amikor magyarázzák a kapcsolatukat :)

edg - 2017. 03. 16. 18:46

Egen, ez a 6. rész gyengécske volt.

Geza Kovacs - 2017. 03. 16. 21:55

Nagyon, nagyon rossz rész volt ez. Ennyire az Elementaryt szoktam únni csak, de azt se ennyire kegyetlenül általában.

Irgum76 - 2017. 03. 16. 22:09

lehet, hogy csak túl magasra tettük a lécet a korábbi részek alapján
végül is nem lehet minden rész überfranyák
azért a képvilág, vágás, zene még mindig nagyon jó
most is voltak pozitívumok bőven
az elején a vágás, hogy nem tudod kinek szánja a kérdést
a már említett zenés betét
Syd belebegése az ágyba
de sajnos a történet nem haladt szinte semmit
és most elmaradt a wtf effekt is

nade - 2017. 03. 16. 22:19

A karakterek a terápiákon azért lettek mélyítve, meg kis morzsa is lett dobálva, hogy ‘Lenny’ már az anyaméhben rászállt az elméjére, meg most akkor már totál átvette az irányítást és Davidet ‘elásta’ … de Carry valahogy az asztrálsíkról felébresztette Sydet, szóval van még remény.

Gabe - 2017. 03. 16. 22:21

Tegyük fel megbarátkoztam azzal, hogy semmilyen ismerős X-men nem került bele, mert ezzel is egyedivé akarják tenni (így jószerivel a legion karaktert leszámítva szabad kezet kaptak kitalálni valamit)

Na de a lényeg, nem tudom hogy vagytok vele, de kezd nekem ez a túl sokat akarunk markolni, túl hypoltság érzésem lenni.

Elment pár rész úgy, hogy már ,,kényelmetlen” nézni, unalmasan zavaros, annyira elvont – miközben nem kapunk semmit konkrétumot. Legyen ez a sorozat védjegye, no de azért mi néha ,,rendszert” is szeretnénk látni – magyarázatot arra, hogy mi miért is történik a ,,valóságban”.

Annyira túl akarják tolni ezt zavart, elmebeteg koncepciót, hogy lehet máris nézőket veszt. Én pl ha nem lennék X-men rajongó, a mai résztől hagynám a fenébe.

Irgum76 - 2017. 03. 16. 23:29

Gabe:

nem lehet hanem biztos, hogy nézettséget veszít aszem a piot óta a felére eset vissza

szerintem pont azért mert sokan egy újabb tipikus képregény sorozatot vártak mint te is és többségben ők próbálták be majd kaszálták csalódottságukban

akik meg távolról kerülik a képregényes feldolgozásokat nem is kezdtek bele

egyenlőre sokunknak a misztikum, káosz, kiismerhetetlenség pozitívum
ha csak agyon nem csapják az egészet a végével

Pl.: így voltam a Wayward Pinesal anno imádtam az első 4 rész hatalmas wtf volt aztán amikor kiderült mi is van valójában megutáltam az egészet

lurker - 2017. 03. 16. 23:51

Srácok ti mit néztetek?
Fantasztikus volt ez a 6. rész. Elképesztően jól keretbe fogta a történetet az első résszel. A lehetőség, ami benne volt az első epizódban, hogy a diliház a valóság és ezt a mutáns szuperhősséget csak beképzeli magának a főhős remekül meg lett fordítva ebben a részben. Mennyire Lynch-esen hátborzongató visszahallgatni ugyanazokat a párbeszédeket más szereplőkkel, a tudat, hogy milyen kevés dolog volt valóság már az elejében is.
Ez egy szuperhős sorozat olyanonak akik utálják / unják a megannyi sablonos szuperhős sorozatot. És annak zseniális.

wondorog - 2017. 03. 16. 23:59

Nekem is a 2. kedvenc részem az évadból (a 4.-et nem tudta verni, még ha megközelítette is), annyira beteg volt az egész, hogy kínomban röhögtem a szituációkon:
– az elején Lenny beszélgetése a karakterekkel, egyszerre volt röhejes, mégis rengeteg információval szolgált, ráadásul szerintem “Eye-t” most hallottuk először beszélni
– Lenny tánca, na az tipikus Lynch-es Black Lodge-os agymenés volt
– Kerri (vagy az a csaj?) és a búvár jelenete, jégkocka, erdő, köszönések

És még sorolhatnám, nálam gondolkodás nélkül 10/10 ez is.

Irgum76 - 2017. 03. 17. 00:02

“a tudat, hogy milyen kevés dolog volt valóság már az elejében is.”

ezt kifejtenéd? mert én nem igazán értem

mikkamakka - 2017. 03. 17. 00:07

a 6os résszel nálam szintet lépett a sorozat, annyi mindenre rájátszottak, apró részletekre is odafigyelve hogy felsorolni se tudnám
nem akarok leszólni sennkit de nézés közben eszembe jutott h sokan mennyire nem fogják ezt értékelni, és lőn..
na mindegy, remélem semmin nem változtatnak, ez így tökéletes. számomra új klasszis sori van születőben

Irgum76 - 2017. 03. 17. 00:12

Mikkamakka:

látom én leszek a topik trollja
de ez is érdekelne legalább példákat mondj légyszíves
köszi

adamlyon - 2017. 03. 17. 00:56

szerintem ez egy nagyon fontos rész volt a történetben – még ha nem is tűnik annak.
kiderült syd-david kapcsolat mennyire keresztbe tett lenny terveinek, illetve, hogy milyen hatással is van davidre (hangyás történet). meg, hogy az elméje már nem kell és kész vége, el is zárta azt (?), gondolom akkor most kezdi átvenni teljesen a testét és ezen mehet a harc az utolsó két részben, hogy david elméjét visszahozzák meg testében is ő legyen. de ha nem így van, 1-2 hét múlva úgy is kiderül:D
illetve egy-két elejtett mondatra lehet figyelni, ami akkor nem tűnik fontosnak. syd mondta, hogy olyan mintha mind halottak lennénk és tudjuk, hogy közben mi történik: syd felé mennek a golyók. hogy akadályozzák meg? melanie közéjük áll és feláldozza magát, stb rengeteg lehetőség van.

ami nem volt tiszta, hogy oliver hogy tudott kapcsolatot létesíteni velük – mert nem az asztrálon voltak, hanem lenny “börtönében” voltak bezárva. de ez is kiderül majd, vagy valaki megmondja nekem itt :)

szóval a lényeg az, hogy folyamatosan jönnek válaszok, a mostaniban is volt előrelépés, nem is kevés. csak a válaszok új kérdéseket is hoznak. én nagyon élvezem, de talán ez olvasható is.

ja, és még: képregényes megerősítések történtek az apját illetően, illetve az egyik előzetesben megnevezték, hogy mi is lenny, és igen,a képregényből van.

gondolom a színészi játékos (aubrey!!!!) és zenét meg a vizualitást és metaforákat unalmas lenne a hatodik héten is dicsérni? :)

Irgum76 - 2017. 03. 17. 09:34

Adamlyon:

“ami nem volt tiszta, hogy oliver hogy tudott kapcsolatot létesíteni velük – mert nem az asztrálon voltak, hanem lenny “börtönében” voltak bezárva”

szerintem ez a “börtön” is az asztrál síkon lett létrehozva
ugyanúgy mint a jégkocka vagy David fehér szobája

adamlyon - 2017. 03. 17. 10:40

Irgum76
Téééényleg, el is felejtettem, hogy a fehér szoba is az asztrál síkon van, Melanie figyelmeztette is, hogy mennyire veszélyes. Oké, így már érthető :) köszi szépen :)

Irgum76 - 2017. 03. 17. 11:09

szívesen :)

Irgum76 - 2017. 03. 17. 15:31

na ha már az asztrál sík ami nekem nem tiszta (persze sok minden az)
elvileg az előző részben fizikailag mentek el David szülőházához de mielőtt bementek volna figyelmeztetik egymást, hogy lehet,hogy ez már David világa és ő ott az isten
meg is süketíti őket szóval tényleg hatalma van a hely felett
ebben a részben meg Melanie az asztrál síkon utazva jut el a szobáig ahol meg tudja érinteni a lövedéket és az megégeti szóval képes fizikai kontaktusba kerülni azzal a világgal
elvileg ezt az asztrál síkról nem tudná megtenni a fizikai világgal
szóval a kérdés az lenne, hogy akkor aki a szobában van az eleve mind az asztrál síkon tartózkodik?
és akkor nem is kell tartaniuk attól, hogy a golyók megölik őket?
hiszen Oliver azt mondta: “az asztrál síkon minden illúzió amíg valósággá nem teszed” vagy ilyesmit

Saszta - 2017. 03. 17. 16:15

Érdekes rész volt, de szerintem is gyengébb volt ez most valamivel (csak 8,5/10 az eddigi 9 fölötti részekhez képest), legalábbis történetileg nem haladtunk egy tapodtat sem. Azt elismerem, hogy sok választ kaptunk, méghozzá kulcsfontosságúakat,de reméltem, hogy legalább a végén feloldják az 5. rész végén lévő fagyott állapotot, de ez nem történt meg, továbbra is csak lóg a levegőben. Ami nem is lenne baj, ha már nem ennyire a vége felé járnánk az évadnak.
Amúgy az a vicces, hogy ha az utolsó snitt nem lett volna Syddel, akkor sokkal kerekebbnek éreztem volna a dolgot, mint így. Az valahogy nem kellett volna oda. Valamint már akkor elégedettebb lettem volna, ha mondjuk mindenki bekerül a valóságba külső megfigyelőként, vagy Melanie feláldozza magát. Mindenesetre remélem ezt a szituációt hamar feloldják majd a következő részben.

Ami viszont óriási plusz, hogy visszakanyarodtunk az alapfelálláshoz és azt forgatták ki teljesen. A Kerry/Carry jelenetek különösen tetszettek, még mindig eszméletlen aranyosak együtt. :) Annak is örültem, hogy Eye-t is megismerhettük kicsit, s valamiért az az érzésem, hogy a Sárgaszeműnek van valami “kapcsolata” vele is, vagy legalábbis tud róla valamit. Persze nem olyan szintű kapcsolatra gondolok, mint Daviddel. Inkább ő lehet Syd ellentéte, tehát Eye segíti őt esetleg vagy ilyesmi.
Szóval jó volt látni az eddigi szereplőinket beágyazva látni Lenny világába, és örültem, hogy mindenkiről megtudtunk még egy keveset, főleg amikor Lenny elbeszélgetett velük. Az egyébként végig látszott, hogy ezt az egészet Lenny uralja, és csak játszik velük.
Aubrey Plaza most a szokásosnál is jobban csillogott a szerepében, főleg mivel rávetült a rivaldafény, ami szintén plusz pont. A tánca hihetetlenül tetszett, imádtam ahogy saját showt csinált David emlékeiből. :)

Azt is értékeltem, hogy megtudtuk David és a Sárgaszemű kapcsolatának mibenlétét, és azt, hogy Sydnek milyen jelentősége van, és örültem, hogy Oliver is feltűnt.
Viszont nem értem, hogy ha ezt a börtönt Lenny hozta létre, akkor hogyan tudott Oliver bejutni oda? Az oké, hogy mindkettő az asztrál síkon van, de ezek a helyek nincsenek elszeparálva egymástól, s csak akkor léphetsz be a másik világába, ha meghívást kapsz oda? Nekem legalábbis így jött ez le a múltkori Oliverés találkozóból, hiszen Oliver hívta meg az otthonába Davidet, addig David a “kietlen”, megformálatlan asztrál síkon bolyongott. Mert ha azt láttam volna, hogy mindegyik elkezd emlékezni, ahogy Syd, akkor érthető lenne, mert az azt jelentette volna, hogy sikerült Lenny befolyása alól kibújniuk, de a többieknél nem láttam ilyet. Vagy csak én nem vettem észre az erre utaló jeleket?
Meg az is érdekes, amit Irgum mondott, hogy most David háza az asztrál síkon van-e, és ha igen, ott fizikai valójában hogy lehetnek jelen a golyók? Ha meg nem az asztál síkon van, akkor hogyan némította el őket David? Mondjuk ezekre később biztos kapunk majd magyarázatot. :)

Szóval jó volt, jó volt, de valahogy többet vártam. Ez most kicsit lassú volt, és nem kötött úgy le mint az eddigiek. Ám ennek ellenére is kiemelkedő sorozatos élményt nyújt, szóval szerintem továbbra sincs okunk panaszra. :)

lurker - 2017. 03. 17. 17:20

@Irgum76
Pongyolán fogalmaztam, csak azt a gondolatot akartam továbbfűzni, hogy míg az első rész alapján benne volt a lehetőség, hogy csak az ottani elmegyógyintézet a valóság, addig a hatodik részt látva az is lehetséges, hogy már az sem volt igazi, hogy már az első résztől fogva Dávid a parazitájának a börtönében van.

Irgum76 - 2017. 03. 17. 18:38

kösz Lurker, most sikerült még jobban elbizonytalanodnom :D

Irgum76 - 2017. 03. 17. 18:43

de én bízok benne, hogy az valóság volt erre utalnak Syd flash-jei is

kiváncsi fáncsi - 2017. 03. 17. 23:15

imádom, még pont az elviselhetőség határán belül van számomra az elvontsága

adamlyon - 2017. 03. 17. 23:39

@Irgum76

visszanéztem az asztrál síkos jelenetet a 4. részben meg melanie átmenését a szobába a 6. részben, hátha találok választ. okosabb nem lettem:D
inkább csak az tűnt fel, hogy a 4. részben lenny nagyon ki akar jutni onnan és tv-n mutatja, hogy syddel mi is történik a való világban. szóval lehet, hogy az asztrál síkról látható a másik világ is? ennek persze ellentmond, hogy oliver mennyire nem tudta mi van a jelenben, szóval a tv-s dolog lehet, hogy csak lenny manipulálása volt, hogy kijussanak.
a 6. részben melanie útja: átmegy egy szilárd falon, majd hosszú folyosó, ajtó kinyitása és ott van a szobában. lehet ez jelképezte a világok közötti átjárást, az utat pedig oliver mutatta. és amikor melanie a szobában van, már nem a kórházas ruha van rajta, hanem az ami a szobában, belőtt hajjal, stb :D mondjuk az asztrálon a tudatod van, szóval a szobában melanie teste meg tudata külön volt, de legalább egy helyen, nem úgy mint a többieknek. és utána a szemek a falon, szóval gondolom lenny ezt mind látta és az utána lévő jelenet a dávid-lenny beszélgetés és dávid elméjének kijjebb rugdalása.
szóval az asztrál sík és való világ közötti járás (még) nem tiszta ügy.
most úgy képzelem, hogy amikor visszatérnek a való világba, akkor lennynek (majdnem) teljes hatalma lesz dávid teste fölött. persze itt találgatni vicces, milyen aranyos, mikor elején még arról ment a vita, hogy syd valódi-e és hova jutottunk azóta :)

kiváncsi fáncsi - 2017. 03. 17. 23:50

az asztrál sík jelen esetben egy párhuzamos kiegészülése a valóságunknak, de “térben” és időben is rugalmasan kapcsolódik csak – a tótágas jelen esetben nem annyira találó párhuzamként, de ez talán segít elképzelni

olivér sokáig az elefántcsont tornyában élt, de david érkezése talán beindította őt is, ezért próbál meg segíteni (?) a többieknek az asztrál-gyogyóban

Irgum76 - 2017. 03. 18. 14:28

nem vagyok egy beavatott mágia nagymester
szóval nem tudom mi a valós magyarázat illetve, hogy hogy működik
meg nem is hiszek benne

de anno sokat shadowrunoztunk én általában sámánnal játszottam
két fajta asztrális kivetülés létezett asztrális érzékelés és asztrális projekció

érzékeléssel csak láttad az asztrál világot de a fizikai síkon maradtál tehát nem tudtál pl falakon átmenni
a veszélye az volt, hogy ebben az állapotban már támadható voltál az asztrális lények számára

az asztrális projekciónál már elhagyod a tested ebben az állapotban már nem korlátoznak fizikai akadályok
az asztrál sík nem egy külön álló pusztaság volt mint itt a légióban hanem a fizikai világ kivetülése
szóval a fizikai világot láttad csak más szemmel
minél több életerő volt az adott objektumban annál színesebb fényesebb míg az élettelenek sötétek voltak
láthattad az aurákat, asztrál lényeket, asztrális akadályokat
az asztrál síkon repkedhettél össze-vissza egy kikötés volt csak élőlényeken nem lehetett átmenni
viszont az asztrál síkról nem tudtál a fizikai síkra hatni
a legnagyobb veszélye a projekciónak ha elveszted a fizikai tested amíg az asztrálon vagy mivel max pár órát tölthettél ott ha nem tudtál visszatérni a testedbe a tested meghal te pedig örökre egy asztrális lenyomat maradtál (szellem)

csak gondoltam hátha segít ez a megközelítés a sorozat értelmezésében

jesustomer - 2017. 03. 18. 21:22

Imádom, nagyon jó rész volt. De kicsit sok már számomra a megmagyarázatlan dolog.. annyira h az elején levők már be se ugranak :D nem baj, visz magával.
Amin kicsit felhúztam magam h Bryan Singer ex. poducer miközben semmi köze nincs hozzá csak a neve szerepel rajta.. elkúrta a filmeket most ehhez is adja a nevét. Barom.

Irgum76 - 2017. 03. 18. 22:06

én szinkronpárti vagyok de ennél nagyon el van kúrva
egyszerűen nem azt mondják mint angolul
és nem azért mert nem jön ki szótagszámra
pl.: “extension cord”-ból hogy lett “köldökzsinór”?

Iceman - 2017. 03. 20. 14:16

Végre beértem én is a sorozatot, elképesztő! Ugyan a hatodik rész valóban “unalmasabb” volt, mint a többi Aubrey Plaza tündöklése miatt így is berántott az egész. A valóságban is elég kattant a színésznő, de itt ezzel a “főgonosz” szereppel totál telitalálat.

Az apuka kérdés viszont az elejétől foglalkoztat, egyszerűen nem értem, hogy hagyhatta magára mikor biztosan tisztában van vele mekkora hatalma is van a fiának.

Irgum76 - 2017. 03. 20. 14:48

ebben a 6. részben mondja Lenny Davidnek, hogy megpróbálták elrejteni előle de ő rátalát

Iceman - 2017. 03. 20. 19:10

Igen, de ha tényleg az az apja akinek “kéne” lenni, akkor az ő szárnyai alatt biztosan jobban megtanulhatta volna uralni az erejét, de Lennytől is jobban védve lett volna. Szerintem. Illetve ha ettől az elhagyástól eltekintünk, felnőtt korában elég sok eseménnyel felhívta magára a figyelmet David, nem igaz, hogy egyszer se kereste fel az apja. Kb az egyetlen értelmes indokot abban látom, hogy a készítők ennyire el akarják szeparálni a filmes karakterektől.

Irgum76 - 2017. 03. 20. 21:47

hát fogós kérdés az biztos

de amit véletlen olvastam az eredeti karakterről nem sok köze van a sorozatoshoz
talán az apja sem az aki
azt meg, hogy melyik filmes verzióhoz kötődhet (már ha kötődik) nem tudjuk
igazából az időt is kb-re lehet belőni ha minden igaz a 70-es évek bár a díszlet és az öltözködés néhol futurisztikus néhol meg inkább 60-as évekbeli

ami még fura, hogy még a nevelőszülei arcát sem látta

Zoli221 - 2017. 03. 20. 23:07

De akkor Carry hogy került az asztrálsíkra? Oliver “elküldte” érte a jégkockát?

Irgum76 - 2017. 03. 20. 23:37

Zoli221:

elvileg az én értelmezésemben mind az asztrál síkon vannak csak különböző “birodalmakban” amik bizonyos körülmények között átjárhatók

Enzo - 2017. 03. 21. 01:20

1×06
Kicsit tényleg egy lassabb rész volt, de attól még tetszett. Aubrey Plaza eszméletlen, a táncos jelenete szexi és teljes WTF. Fura volt látni egy csomó jelenetet (a joghurtos beszélgetés, meg az ágyban fekvős-elválasztós) újra, csak kicserélt/felcserélt szereplőkkel. Gyanítani lehetett, hogy Lenny/Benny/Devil, szóval David rossz énje bezárta Davidet valahova az agyába, emlékekből építkezve, és talán a titokzatos ajtó lehet a kiút? (Nem tudom úgy leírni hogy ne hangozzon hülyén :D Kedvenc jellemzésem egy YouTube-kommentből: “I have no idea what’s going on and I fucking love it” :D)

Oliver mondjuk legalább igyekszik tenni valamit a szbaadítás érdekében, de hogy került a búvárruha Cary-re? És amúgy nekem is az jött le, hogy Melanie-nak fel kéne áldoznia magát. Áh, bonyolult ez, az asztrálsíkos témát meg szépen kibeszéltétek fentebb. Még 2 dolog:
-Yay, újra láthattuk a növénybe beépülős fickót :D
-Amikor a David fölébe hajoló Lennyről egy pillanatra átváltott az ördögre, az ritka para jelenet lett.

Irgum76 - 2017. 03. 21. 09:20

ha már apróságok:

azt észrevettétek, hogy Kerryék labda nélkül pin-pongozik
amikor Syd először odanéz
a másik a kör motívum ami rengeteg helyen előjön
(én az asztrális létramászásnál figyeltem fel rá igazán)
festmény, póló, szobadísz, lámpa, fülbevaló, ruha, hajpánt stb
szerintetek van jelentősége?

render@freemail.com - 2017. 03. 22. 18:42

1×6 jaj az “Alan wake”ből lopott cgi jelenet de gáz minőségű vóóóót!

Irgum76 - 2017. 03. 22. 23:53

Render:

esetleg kifejtenéd mert így nekem nem mond semmit és gondolom nem én vagyok az egyetlen

winnie - 2017. 03. 23. 04:45

csak jelzem, hogy ehhez az epizódhoz ilyen kísérőszöveggel küldtek screenert:

“Beginning with an important reveal at approximately 6:20, this episode is chock full of ooh’s, aah’s and very big spoilers!”

egyébként ahogy tekergettem, teljesen odavoltam, annyira jól nézett ki az egész, totális kreatív elmerobbanás.

DaMan - 2017. 03. 23. 08:46

Hát nem véletlen! Elképesztő, hogy már hatodszorra sikerült durván rápakolniuk az előző hétre. És a rész végéből nem következtetnék lassításra.

Egyben azt hiszem megvan _a_ legjobb képregényből készült sorozat. Csúnyán szégyenbe tették az egész CW-t, sőt, a legtöbb filmet is az elmúlt évekből.

Irgum76 - 2017. 03. 23. 11:48

1×07

hát tényleg uh meg áh!
nagyon odavágott és szerencsére az események is felpörögtek
illetve sok kérdésre választ adott
és ami főleg pozitívum nem csapták agyon az eddig történteket

előző részben Lenny táncát kicsit olyan “tegyünk bele egy kis művészi snittet”-nek éreztem
de a mostani táblás koherens volt a sztorival és baromi jó megoldás volt
szerintem ismét láthattuk a hét jelenetét
de végig zenék, vágás egy 40 perces audiovizuális orgia

eddig nálam 10/10 a sorozat remélem az utolsó rész sem változtat ezen

nade - 2017. 03. 23. 13:38

aztaQ*va…! 10/10 hát a Twin Peaksnek nagyon bele kell húznia ha csak meg közelíteni is akarja ezt…

kiváncsi fáncsi - 2017. 03. 23. 14:08

WOW

ennyit bírok mondani

a “shield” jelenet vitte nálam a prímet, de úgy konkrétan az egész zseniális volt végig – remélem az utolsó epizódra is maradt a cuccból, aminek a hatására megalkották ezt

bkitten - 2017. 03. 23. 17:20

uRAMisten dejóó volt!! :)) 7.rész

végig izgultam az egészet,ilyen rég nem volt nálam filmnél! A zene, a látvány zseniálisan stimmelt, feszült volt és intenzív.
hogy a fenébe élte túl a szem?

nade - 2017. 03. 23. 17:57

^az nem a szem volt. nem akarok spoilerezni az esti magyar bemutatóig, szóval csak azt mondom nézd újra az első részt.

Irgum76 - 2017. 03. 23. 17:59

Bkitten:

a Szemet összecsomagolta Lenny és belemördert
a végén a pilotból a vallató az égett arcú

edg - 2017. 03. 23. 20:49

Jó rész volt ez a 7. is. Kicsit sokalltam az ismétlődő magyarázást az elején, de a végén a régi filmes, szöveges jelenetek kárpótoltak érte.

Néma Harcsa - 2017. 03. 23. 21:54

Ez kétségtelenül szenzációs volt, nem csak a szuperhős-zsáneren belül, de nem győzöm túlhangsúlyozni (dehogynem győzöm), hogy mindezek fényében még mindig a Fargo 3. évadot várom csak igazán.

Irgum76 - 2017. 03. 23. 22:02

így darabolva nem volt olyan ütős de hát ez van

kár, hogy a némafilmes jelenetet naurálták
miből tartott volna át photoshopolni?

na meg az egyik tök jó poént elcseszték
amit ki is néztem a hét idézetének:

My memory’s a bit, um… it’s a bit, uh…
Oh, what’s the word? What’s the word?
Dishes? No.

magyarul avas lett vagy mi

adamlyon - 2017. 03. 23. 22:47

i am pretty. i am loved.
túl sok jó szöveg volt ebben a részben :)

adamlyon - 2017. 03. 23. 23:04

csak ptonomyt miért felejtették ki kb az egész részből?
may i introduce you to my friend, jules verne?

Irgum76 - 2017. 03. 23. 23:11

Ptonomy az emlékmunkán kívül nem sokat csinált eddig sem csak vagányan rohangált a dobtáras géppuskával

Okay, ooh. You’re okay.
You’re just in a coffin. It’s no big deal :D

Geza Kovacs - 2017. 03. 24. 01:38

Pffffffffffffffff…hát ez kész. Posztmodern színdarab. Közvetlen előtte a Magicians néztem, amiben a Nyomorultakból adtak elő egy nótát, most meg a Bolero, és még táncoltak is hozzá kb. Valami egészen hihetetlen volt.

Nem mondhatnám, hogy értettem a zenélés funkcióját benne, ha volt neki, de itt most tényleg alkottak valamit.

LoGi - 2017. 03. 24. 09:53

Biztos nekem is egy csomó minden elrepült a fejem felett (mint eddig is, de ettől függetlenül is nagyon bejött végig), de én a David táblás jeleneteit emelném ki főleg, egy csomót röhögtem rajta, hogy 6 másik rész után most mint 5 éveseknek elmagyarázták nekünk David agyalásán keresztül, hogy mi a helyzet :D Most már nem érheti az a kritika (amit itt-ott láttam mondva rá), hogy dicsekszik a sorozat azzal, hogy mennyire egyedi és alig lehet követni a tényleges történéseket. Nagyon bejött ez az irónikus, angol akcentusos rational David megoldás :D

adamlyon - 2017. 03. 24. 12:16

my wife? is she…for some reason i wanna say…chinese?

igen, az a táblás rész kicsit szájbarágós volt, de én is röhögtem rajta. a boléros jelenet meg mindent vitt.

– the hospital wasn’t real.
– no shit.

az is tetszik, hogy részenként, hogy “váltanak műfajt”. az 5. rész inkább pszichothrillerre hajazott, ebben meg mennyi humor volt – főleg a jól megírt szövegeknek köszönhetően. bevallom, valami nagy drámát meg megmentős jeleneteket vártam, erre jött ez. mintha a szuperhős műfajt parodizálták volna, és nagyon jó lett a végeredmény.

-and you’re british?
-like i said, i’m your rational mind.

kiváncsi fáncsi - 2017. 03. 24. 14:36

minispoiler:

én nem ismertem a képregényt korábban, nem olvastam utána, de jól sejtem a villanás alapján, hogy david apját “károly”-nak hívják?

Crystal - 2017. 03. 25. 00:37

Ezen a british rational mindon szétröhögtem magam, meg hiányzott is már Dan Stevens angol akcentusa :D

(A némafilmes rész is tetszett, de a Bolerós jelenet tényleg mindent vitt amúgy.)

Saszta - 2017. 03. 25. 23:10

WOW, elképesztő volt ez a rész, 10/10 minimum. :D

Nem is tudom mit emeljek ki, minden másodperce fantasztikus volt, de tényleg! A kezdés is jó volt, aztán jöttek a poénok Oliver jégkockájában, majd a David-David párbeszéd, ami nagyon kreatív és mókás volt, aztán a shildes, Bolerós jelenet a némafilmes megoldással, és a rész végi cliff is ütött.
Imádom, hogy mindig tud valami újat mutatni a sorozat, és nem vesztette el ezt az egyediségét, mégis követhető.

Most nem fogok tudni választani a sok jó szöveg közül a hét idézete szavazásnál azt hiszem. :D

Szenzációs volt, már alig várom a következő részt, ugyan akkor már most hiányzik a sorozat. :( Mi fog audiovizuális csodát varázsolni elém hétről-hétre, míg nem lesz Legion?

A. - 2017. 03. 26. 09:54

szinkronosan néztem, de a kommentek alapján úgy érzem érdemes megnéznem ezt a részt eredeti nyelven is:)

nade - 2017. 03. 26. 14:14

@Saszta ” Mi fog audiovizuális csodát varázsolni elém hétről-hétre”

Twin Peaks, esetleg Leftovers?

Saszta - 2017. 03. 26. 18:01

nade, köszi a tippeket, mindkettő fent van a listámon, szóval valószínűleg elő fogom kapni őket, a Leftoverst rögtön utána terveztem nézni. :) Csak hát az nem Legion lesz. :D

Enzo - 2017. 03. 27. 02:07

1×07
Wow. Az egész komponálós-pajzsos-némafilmes jelenet hihetetlen király volt, de egy csomó minden más is tetszett a részben: az elején Oliver és Cary beszélgetése (meg úgy Oliver szövegei alapjában), a haluzásszűrő szuperszemüveg, David önmagával beszélgetése, aztán a táblás belemagyarázás (ilyen szájbarágást még sose láttam mindfuck sorozattól!) az animációval különösen…
A képi megjelenítésben is hoztak be új dolgokat: a fekete-fehér/színes megvalósítása szemüveg fel/levételének egyszerűen zseniális, a némafilmes szövegezés teljesen indokolatlan, de a jó értelemben, és megint volt random képarányváltás is…ezek nemtom milyen szert használnak, de fantasztikus.

“When I woke up this morning, I thought to myself, it’s gonna be Daylight Savings soon.”
na ezt elég para volt az óraátállítás napján nézni :D

– Én már a komponálás legelején észrevettem, hogy a SHIELD betűk jönnek ki :)
– A madárijesztő-szerű Lenny úgy emlékeztetett valami ikonikus karakterre a felborzolt hajjal, és nem jut eszembe, hogy ki az, segítsetek már :D
– Figyeltétek a vége felé? Az ebédlőben a piros körök a falon pont úgy voltak, mint máskor a nagy sárga szemek másik falakon.
– Melanie hogy került vissza a többieknél gyorsabban Summerlandbe? És Oliver hogy manifesztálódott a valóságban?
– WTF a kihallgatós fickó a végén…
– Ptonomy tényleg elhanyagolt mostanában :D

#hétidézetei itt lent, meg úgy minden amit feljebb írtatok :D
“-Mmm…You’re not, in any way, – a tenor, perchance, are you?
-A tenor?
-We’re starting a barbershop quartet, David and myself.” :D

“-And you’re British?
-Like I said, I’m your rational mind.” :D

Boldi - 2017. 03. 27. 06:28

@Enzo Nekem Lennyről rögtön Edward Scissorhands jutott eszembe, bár lehet másra gondoltál :D

adamlyon - 2017. 03. 27. 12:10

jaj, a shield betűs pajzs:D azon is röhögtem, kb olyan szájbarágás volt, mint a táblás jelenet, nesztek itt egy shield, ki is írjuk betűkkel, hogy shield:D

Enzo - 2017. 03. 27. 16:18

@Boldi: azaz! köszi :D tuti hogy nem véletlen, nagyon hasonlított.

kiváncsi fáncsi - 2017. 03. 27. 18:12

adamlyon:

számomra a shield nem szájbarágásnak tűnt, hanem sokkal inkább az asztrál síkra jellemző dolog – az “átvitt értelmű” dolgok valós funkcióval jellemezhetőek, azaz egy levegőben lebegő shield felirat valóban pajzsként szolgálhat…

kiváncsi fáncsi - 2017. 03. 27. 18:40

david képes “abszorbálni” a körülötte elhunytakat, illetve képességeiket?

lenny azt mondta, hogy magzat kora óta vele van?

a táblás rajzokból pedig úgy tűnt, hogy a papa legyőzte (megölte) a shadow kinget – lehetséges, hogy így került már magzat korában david közelébe? azaz már magzatként abszorbálta david shadow kinget?

dezmond - 2017. 03. 27. 18:49

SPOILER

@kiváncsi fáncsi igen, nem véletlenül volt kopasz az apuka. :DD

Irgum76 - 2017. 03. 27. 18:57

“számomra a shield nem szájbarágásnak tűnt, hanem sokkal inkább az asztrál síkra jellemző dolog – az “átvitt értelmű” dolgok valós funkcióval jellemezhetőek, azaz egy levegőben lebegő shield felirat valóban pajzsként szolgálhat…”

ez szerintem is így van

“david képes “abszorbálni” a körülötte elhunytakat, illetve képességeiket?”

eddig a sorozatban ez nem fedezhető fel
a jelen állás szerint nem ez a szuper ereje

a táblás rajzokból pedig úgy tűnt, hogy a papa legyőzte (megölte) a shadow kinget – lehetséges, hogy így került már magzat korában david közelébe? azaz már magzatként abszorbálta david shadow kinget?

igen papa legyőzte shadow kinget viszont David is mondja hogy a lelke, eszenciája vagy mi a franca megmaradt és meg akarta keresni bébi Davidet ahogy meg is találta és megszállta őt
tehát nem David vonzotta be hanem a dög tapadt rá

emese - 2017. 03. 29. 03:12

Én még csak most jutottam el a 7. részig, de áhhh, ooohhh, wooow!

– and you’re british?
-like i said, i’m your rational mind.

Szval ilyen Dan Stevens angol eredetije. :)

nade - 2017. 03. 29. 16:42

vajon klisés lesz a vége? “az egész csak álom volt, mindenki a képzelete szüleménye”? nagyon lerontja az összhatást?

winnie - 2017. 03. 29. 16:44

egy ilyen sorozatban annak nem lenne sok értelme szerintem. azt meg nem tudom, hogy ebből mi klisét lehetne összehozni:) annyira nem nyílegyenes, hogy…, uhh.

kiváncsi fáncsi - 2017. 03. 30. 10:05

na, ezzel véget ért az első évad, épp megy a credits…

SPOILER:

nem is tudom, az évad összességében nagyon tetszett, de az utolsó rész dinamikája valahogy nem jött át, talán mert nem is nagyon volt neki

hoppá, a credits után beraktak még egy kis cliffhangert, ami feldobja az egész epizódot :)

szóval, talán az a gondom, hogy túl egyszerű volt ez az epizód az évad összes többi részéhez képest, mintha elfogyott volna a lendület és ugyan lezárja az évadot, keretet ad neki, mégis azt érzem, hogy ez nem volt szükségszerű, hogy ilyen legyen

nembaj, S02-t várom nagyon! :)

DaMan - 2017. 03. 30. 10:20

Elég össze-vissza volt, de igazából eddig egy rész sem ment úgy, ahogy azt elképzeltem volna. Nekem tetszett, hogy ez kevésbé volt finálé érzetű, inkább volt olyan, mint egy téliszünet előtti rész más sorozatoknál. Csak itt sokkal többet kell várni a folytatásra.

SPOILER

Annak örülök, hogy Aubrey Plaza megmarad, most sem volt nagy szerepe, mégis talán a legjobb volt. Ezzel nem a többieket akarom szekálni, AP csak sokkal ‘jobb’ karaktert kapott az elejétől fogva.

Szerintem az évad egy laza 8/10, de ha valaki szereti ezeket a sosem nyugvó, kiszámíthatatlan sztorikat, meg van ez 9 is.

Irgum76 - 2017. 03. 30. 13:06

1×08

hát nekem is kicsit csalódás volt
hiányzott az az eredetiség ami végigkísérte a sorozatot
pedig itt is lett volna rá lehetőség bőven
a hét idézete csak így egyszerűen: “Shit” :D
egyedül az extra jelenet lett baromi jó, hatalmasat röhögtem rajta

ez a rész (nem szívesen írom le) olyan 6/10 kb
ha a múltheti részt akárcsak megközelítette volna kreativitásban tőlem megkapta volna ez a széria a 10/10-et
de ilyen gyenge fináléval csak 9/10-et tudok neki adni
ami számomra kicsit csalódás
de lehetett volna nagyobb ha kiderült volna, hogy az egész csak David agyszüleménye

mindenesetre várom a folytatást

kiváncsi fáncsi - 2017. 03. 30. 13:57

SPOILER

talán az okozta a gondot, hogy egy hét eltelt az előző rész óta – ha egyben néztem volna a két részt, talán sokkal jobban ütött volna

mintha a készítők nem számoltak volna az eltelt idővel a két rész között, mert a befejező epizód eléggé “levezető” jellegű volt, csak éppen nem volt mit levezetni már

a 7. rész után nézve közvetlenül viszont úgy érzem, jobb lett volna a hatás

nade - 2017. 03. 30. 20:50

hát.. nem lett “csak a fejedben volt az egész”, de tényleg csak kb epilógusa lehet az előző résznek.
A látvány effektek nagyját el is lőtték a teaserben, de zombiLenny meg a sárga szemű csajok jól néztek ki.

A hét idézetének való már az elején elhangzott: “I will grow a half mostache. Maybe a half beard.”

Amúgy csodáltam is hogy a már a pilotban kinyírták a stílusos D3-as ügynököt, de lám, most még kis háttérsztorit is adtak neki … tömény kötelező polkorrektséggel. Mintha nagyon nem akart volna ezzel foglalkozni Noah, csak kötelező jelleggel tette volna bele az utolsó részbe. Token fekete, token meleg, és rosszfiúból áldozattá, majd lassan jófiúvá alakítva…
Mondjuk azt is pedzegetik, hogy valami közös van benne és A Szemben… szóval lehet hogy lesz egy nem gonosz Szem, aki a barátjuk?

Ptonomy kicsit mihaszna lett az évad első fele/harmada után.. most is mi volt a terve, szitává lövi a barátait? Kingnek nem igen ártott volna.
Amy meg megint eltűnt.. lehet a telekinetikus pasit ápolta..?

Olyan 7,5/10 rész, 9.5/10 évad

Irgum76 - 2017. 03. 30. 21:55

“most is mi volt a terve, szitává lövi a barátait?”
ja azt én is néztem mi szart akar ennyi erővel már Davidet is rég kilyugathatta volna

Irgum76 - 2017. 03. 30. 21:59

ezt hogy fordítanátok?:
“Where should we look first?”

nade - 2017. 03. 30. 22:46

hát a szakállas szöveget a fordító máshogy értelmezte mint én:D (én hosszában felezettnek)
És a szinkronhangja is béna, gyerekhang. Davidé is fura volt, főleg a “Ne féljen” résznél.

@Irgum76
“hol kezdjük a keresést?”?

Irgum76 - 2017. 03. 31. 06:59

Nade:

azt vágom, hogy szinkronban így fordították
és ezért is érdekelne mert a “hol kezdjük a keresést?”
teljesen az ellenkezője mint ahogy én gondolom

– Where should we look first?
– Someplace warm

nálam ez kb:
“- hova menjünk először?”
“- valami meleg helyre”
szóval csak úgy céltalanul nekiindulnak míg szinkronosan konkrét céllal keresnek valakit, valamit ami egy mini cliff lenne

kiváncsi fáncsi - 2017. 03. 31. 09:24

a válasszal együtt az eredeti kérdés szerintem “hová nézzünk el először” értelmet kap, bár nekem is úgy tűnt, hogy valamilyen céllal indultak neki az útnak

nade - 2017. 03. 31. 13:46

Igen, végülis ‘hová menjünk’, de a ‘looking for’ használata miatt gondoltam keresnek valamit.
Amit még máshogy fordítottak, mint ahogy gondoltam, amikor Syd mondja a D3-asnak hogy miért nem hagyja békén őket. “Why don’t you just leave us alone” “yeah to do what” “IDK, Fall in love have babies” Gondoltam neki javasolja hogy inkább menjen és legyen szerelmes meg csináljon gyereket, mégis úgy lett fordítva mintha magukra értette volna (pedig már szerelmes)

btw kulisszák mögötti videókat néztétek?
Vizuális effektek: https://www.youtube.com/watch?v=k-rg9hO9A0s

Szereplők: https://www.youtube.com/watch?v=6sYBQJ3UFEk

Design: https://www.youtube.com/watch?v=uBHFBhbDmEc

Helyszínek: https://www.youtube.com/watch?v=Ncwy4MrdG7c

Ruhatár: https://www.youtube.com/watch?v=RXQyNG0r2O0

Edg - 2017. 03. 31. 15:29

Összességébem tetszett az évad, de ez az utolsó rész nagyon lapos és sablonos volt. Mintha belenyúlt volna big brother, hogy muszáj kliséket is tenni már a sorozatba… (A gonosz valójában jó meleg lelkű és fekete gyerekük is van, ki nem maradhat az alakoskodás..)

Irgum76 - 2017. 03. 31. 17:03

lehet, hogy nem lesz kritika a fináléról úgyhogy ide írom, hogy én mivel dobtam volna fel a részt:

amikor David visszapörgeti az életét én rávetítettem volna Davidre és mint mikor a videokazettát tekertük vissza anno olyan csíkokat tettem volna bele zenét meg visszafelé játszottam volna le
amikor meg el-el pukkant egy-egy entitás hatalmas standing ovation-t kevertem volna bele

a másik David Vs Kerry csak rájuk koncentráltam volna kit izgatott Oliver bütykölése
jól elhúzva a jelenetüket mangás módon (egyébként utálom a mangát) és ahogy közelednek egymás felé átalakultak volna rajzolt manga karakterekké

csináltam egy coubot ami távolról mutatja mire gondoltam:
http://coub.com/view/t1tu3

(bocs az angolért google ferdítő segített mert ez a feltételes mód már nekem magas)

everest456 - 2017. 03. 31. 17:31

1X08

Nem ezt vártam, tényleg mintha egy random Disney/Marvel produktumot láttunk volna a totál linearitásával, a kötelező klisékkel, stb, de ezt már nagyjából leírtátok…
De legalább az eddigi részek valamelyest kiemelkedtek az átlagból, várjuk a következő évadot :)

adamlyon - 2017. 03. 31. 17:51

na igen. az eleje nagyon ígéretesnek tűnt, örültem, hogy hamish linklater visszatért, az első részben ‘imádtam utálni’, még ha nem is volt benne annyit. aztán lett belőle egy megszokott marvel stílusú rész.
a végén a where’s oliver? kérdésnél már forgattam is a szemem. alapból nem ott volt, hanem valahol három folyosóval arrébb, de azért a hülye kérdéssel kellett felvezetni a ‘fordulatot’, hogy shadow king oliverbe költözött. nem is az zavar, hogy várható volt (mert vagy ez, hisz daviden kívül ő a másik telepatikus képességekkel rendelkező mutáns, aki túlélheti a hosszútávú beleköltözést, vagy az, hogy az asztrálsíkra elzárják), hanem, ahogy próbálták drámai(bbá) tenni. ez a legion sorozatban olcsónak tűnt, sokkal nagyobbat ment ennél az elmúlt hét részben.
sajnos a cliffhanger se javított nekem az élményen.
ettől még mindig az egyik nagy kedvencem (már most), bár valahogy nálam betalálnak az fx sorozatok (the americans, legion, fargo, wilfred, archer, louie).
szóval a sorozatot nagyon tudom dicsérni (bár a női karakterek ábrázolása nekem hagy maga után kívánnivalót), nagyon jó utazás volt, szerencsére csak évadzárót láttunk, sorozatzárónak nagyon-nagyon kevés lett volna.

adamlyon - 2017. 03. 31. 17:54

na de azért a pink floyd zenéért jár a piros pont természetesen.

Gabe - 2017. 04. 01. 19:57

nekem ezzel a sorozattal a végére is az maradt problémám, hogy annyira más akart lenni, annyira elvont, hogy végül elment egy évad, de olyan mintha az első részt láttuk volna csak. Az már eldölt, hogy nem kapunk kapcsolatot se az eredeti karakter valódi képességeivel, se magával az x-men el. Annyira elvont, hogy elvont maradt az x-men től is.

Hát nem tudom mi lesz a sorsa a második évadnak, hisz mivel nincs kapcsolat, bármerre lehet indúlni, kérdés mit mutat a nézettség. Nekem anno a Constantine tetszett mint sorozat, szórakoztató volt, mégis elkaszálták.

Irgum76 - 2017. 04. 01. 21:04

“Az már eldölt, hogy nem kapunk kapcsolatot se az eredeti karakter valódi képességeivel, se magával az x-men el”

szerintem lehet apu küldte a kis szkennelő bigyót

Tomi - 2017. 04. 01. 21:09

Hello, nem néztem az évadot. Benne van Charles Xavier legalább az utolsó részben? Vagy valami ütös cliffhanger ami felvezeti öt?

kiváncsi fáncsi - 2017. 04. 02. 01:02

Tomi: utalás van csak rá

Enzo - 2017. 04. 02. 01:52

1×08
A finálé tényleg kicsit gyengébb lett, mint az utóbbi részek: hirtelen infóbehozások, meg nagyon elvont, cserébe alig kaptuk a megszokott audiovizuális orgiát, meg a történet se volt olyan, mint eddig, nehéz megfogalmazni, hogy mitől is volt gyengébb.
A nagy akciójelenet a végén rendesen zavaros volt… tehát a David fejében élő mutáns a Syd-es testcsere hatására átment a csajba, ahonnan újabb testcsere hatására Kerry-be, ahonnan meg a robbanás hatására Oliverbe. A mentális parazita és a test/tudat-csere akkora dupla-tripla csavart rak az egészbe, hogy a végén nem voltam benne biztos, hogy akkor Sydnek tényleg önmagának kéne lennie. De asszem mégis így OK.

Darabkák:
-“Főgonosz” flashbackkel indítani, pláne ilyen túlhúzott polkorrektséggel? WTF? Ez eléggé elütött az eddigiektől.
-Volt egy ilyen kósza gondolatom, hogy a kihallgatós fickóból (Clark?)lesz A Szem, aki aztán visszautazik az időben :D Hát olyan hasonlóan a jobb szeme üveges mindegyiknek…
-Ptonomy tényleg WTF, részek óta nem volt normális szerepe.
-Aubrey Plaza megint remekül nyomta, örülök hogy marad.
-Mi az az Equinox? Talán az a kis gömb a végén? (Amúgy miazisten volt ez a stáblista utáni jelenet, ennél randomabb after credits cliffhangert sose láttam :D)
-Vajon mit keresnek Oliver/Farouk/Lennyék? (Hm, ezt nem is többes számban kéne írni)
-Amit itt fentebb beszéltetek eredeti hang vs szinkron témában, az nekem azért vicces, mert én felirattal néztem, és mindkét példát én tök egyértelműen úgy értelmeztem, ahogy szerintetek csak a szinkron alapján kellett volna… (Oliverék keresnek vmit, és Syd magukra értette a fall in love stb. dumát)

#hétidézete nálam Melanie-é:
“Kid…you better learn to fly like a bird, because the age of the dinosaurs is over.”

Összességében egy hihetetlenül különleges sorozat ez, elképesztően random/beteg/újszerű megoldásokkal, abszolút nem bánom meg, hogy elkezdtem. Az évad simán 8,5/10, jöhet a következő!

nade - 2017. 04. 02. 12:09

Fogalmam sincs mi az az Equonix, de szerintem csak elterelés, hogy azt higyjük az az elrabló repülő gömb az. Ha ilyen technikája lenne a Div3-nak, már rég elfogták volna egész Summerlandet.

dezmond - 2017. 04. 02. 13:12

háttő a finálé elég béna volt. szerencsétlen Oliver lehúzott x évet a purgató… mármint asztrál-síkon, erre most -pont mikor elkezdett volna emlékezni- simán átveszik felette az irányítást? hát minimum valami eposzi csatát vártam volna a SK-val. ja meg nem pont előző részben volt arról szó, hogy a Shadow King erejét csak kevesen élnék túl -David is csak azért mert gyerek kora óta vele van-, erre úgy váltogatta a gazdatesteket, mint más az alsónadrágot. Melanie-tól minimum azt hittem elbúcsúzunk. Mikor a gépre kapcsolják David-et azt hittem az lesz a nagy csavar hogy másvalakit hoznak vissza, az eredetiben ugye pont az az alapkoncepció h több személyiség van, itt bemutattak kettőt.

na mindegy, attól még tetszett, az első jó marvel-sorozat :Đ

emese - 2017. 04. 03. 02:39

Évadzáró: hát… izé. Érdekes volt.. Ja, nem! Pont ez az, hogy nem volt érdekes. Audiovizuális orgia helyett olyan olcsó műanyag, mindf* helyett meg lineáris vonalvezetés flashback-kel. Helyenként jól volt fényképezve.

Davidről kb még most sem tudunk semmit.
Egyet értek azzal, hogy olyan volt, mint más sorozatnál a téli szünet előtti rész. Azzal is, hogy a női karakterek eléggé furán vannak ábrázolva.
A cliffhanger nekem totál random volt, szerintem egyáltalán nem hiányzott.
Ez a polkorrekt főgonosz-nemgonosz érdekes figurának tűnik, remélem, a második évadban kezdenek vele valamit – nem úgy, mint a Szemmel.

Amit felrónék a sorozatnak, hogy talán egy hét alakításánál jegyeztétek meg, hogy a Legion jó terepet ad a színészeknek. Erre azt modnanám, hogy már akinek. Davidnek igen, Lenny-nek igen – bár őszintén a kiszámíthatatllanul őrültet is el lehet vinni a kiszámíthatóan unalmasig, ahol már nem eredeti hanem repetitív, és erősen tartunk erre, szerintem szívességet tettekk volna Lenny karakterének és A. Plaza-nak, ha nem hozzák vissza a következő évadra). Syd – eleinte érdekes volt, a végére az agyatlan szerelmes liba irányba ment el, ami szerintem színésznek nem jutalomjáték. És ennyi, a többi esetben a karakterhasználat átlagos (Melanie, Oliver) vagy annál rosszabb, kész pazarlás – Ptonomy, Cary/Kerry (ez különösen fájóan pazarlás), Amy.

Mindezzel együtt is újszerű sorozat, nekem egy 7,5/10.

Zoli221 - 2017. 04. 03. 19:53

Elsiklottam felette, de hol szólalt meg a dark side of the moon?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz