login |

The Expanse: kezdett a 2. évad

2017. 02. 09. 16:30 - Írta: Desmond Wallace

271 hozzászólás | kategória: kritika,

Stay down, Miller.

Amikor tavalyelőtt megnéztem a The Expanse pilotját, rögtön lecsaptam a Térség-sorozat első kötetére, és rendesen be is szippantott ez a világ. Természetesen a sorozat nem mindenhol követi a könyveket, de az alapok ugyanazok. Valószínűleg nem tudok majd minden téren elvonatkoztatni az olvasottakról, de könyves spoilereket nem fogok írni, szóval nem kell majd rám küldenetek egy marsi hadosztályt.

(A könyves kibeszélő egyébként itt található.)

A The Expanse első évadja bebizonyította, hogy a SyFy most is le tud tenni minőségi sci-fit az asztalra, csak sajnos a zsésorozatokkal sok nézőt vesztettek a BSG óta, így erről nem minden potenciális amerikai tévénéző értesülhetett, de ez már egy másik történet.

A tavalyi finálé elég sok izgalmat tartogatott a nézőknek, és ezek az események nem is maradtak következmények nélkül. A 2×01 az erosi események után veszi fel a történet fonalát, az ismerős szereplők mellett pedig új arcokat is megismerhetünk, akik belekeverednek ebbe a bolygóközi hatalmi harcba.

Mielőtt rátérnék a spoilerekre, annyit szeretnék még leszögezni, hogy kellett ez a dupla évadnyitó, mivel az első epizódban még inkább a politikai küzdelmek domináltak, a 2×02-ben viszont már rendesen beindult a cselekmény, amelynek a középpontjában még mindig Holdenék vannak.

Az űrkaland tehát folytatódik, és talán bízhatunk egy érdekes és eseménydús második felvonásban. Innentől már spoileresen folytatom.

Az Eroson elszabadult protomolekula egyre több fejtörést okoz hőseinknek, ráadásul Holden és Miller számára komoly egészségügyi következményekkel is járt ez a kiruccanás, amelyet alig úsztak meg élve. Közben a Földön élesedik a politikai csatározás, a Mars pedig demonstrálja a katonai erejét.

Ezen a vonalon ismerünk meg egy új karaktert, Bobby Drapert, aki az évad egyik fontos szereplője lehet. Frankie Adams jó választásnak tűnik a marsi amazon szerepére, és az ő révén talán egy kicsit jobban is megismerhetjük a terraformálásra váró bolygószomszédunkat.

A színészek miatt több kritika is érte már a sorozatot, és való igaz, hogy nem mindenki csillogtatta meg eddig a tehetségét, de olyan is akad a gárdában, akire nem igazán lehet panasz. Thomas Jane magasan kiemelkedik játékával a többiek közül, és ebben a dupla évadnyitóban is öröm volt nézni az összes megnyilvánulását.

Persze lehet, hogy ő hálásabb feladatot kapott, mint kollégái, hiszen Miller sokkal összetettebb figura, mint például Holden. Az viszont biztos, hogy a legjobb jelenetek hozzá kötődtek ebben a premierben. Legyen szó szócsatáról, ökölpárbajról, vagy radikális megoldásról, ő mindenképpen odafigyel a sarkokra és ajtónyílásokra.

Miller pontot végérvényesen lezárta az epizódvégi beszélgetést, hogy a szavak helyett a döbbenet kapja a főszerepet a folytatásig. Kifejezetten erős képsorokkal sokkolta a nézőket a The Expanse, és jó pár kérdést felvetett, amelyekre biztosan választ kapunk majd ebben az évadban.

A protomolekula nem tűnt el, alig tudni még róla valamit, de annyi már bizonyos, hogy végérvényesen felborította a Naprendszer törékeny békéjét. A Rocinante legénysége most is az események sűrűjében kénytelen valahogy életben maradni. Erős 7/10 jár a kezdésre.

271 hozzászólás Ne habozz!

BDJG - 2017. 02. 09. 19:04

Csak nézné több ember, hogy ne legyen kasza…. Bár nem tudom pontosan a megállapodásokat, de elvben a Syfy amcsiban a forgalmazó csak, internationally a Netflix viszi és mindkettő tesz is bele pénzt (még). Kérdés, hogy a Netflix mondjuk megtartja-e, ha a Syfy elkaszálja

Brigante - 2017. 02. 09. 20:52

Ha kaszálják ezt a sorozatot én esküszöm üvölteni fogok. Az utóbbi évek legjobb sci-fije !

Annatar - 2017. 02. 09. 21:25

A harmadik rész is brutáljó volt.

cherockee - 2017. 02. 09. 22:42

3. részre én is jelezném, hogy tartotta a tempót, hajrá hajrá, nézzétek nézzétek!

mxyzptlk - 2017. 02. 09. 22:49

Remélem legalább 4 évadot megél, tök jó az atmoszférája a sorozatnak, a zene is nagyon tetszik, a színészi játékról meg csak annyit hogy szerencsére ebben a sorozatban nem az a lényeg.

Robi - 2017. 02. 10. 07:01

Az évadnyitó duplarész nekem nem hozta azt a színvonalat amit vártam. Fura volt, hogy itt-ott még a CGI sem volt olyan minőségű amit ennél a sorozatnál megszoktunk.
Fred Johnson nekem teljesen karakteridegen és egyáltalán nem volt hihető ahogyan kilökte azt az övbélit a zsilipen.
Bobbie-t imádom a könyvben és egyáltalán nem ilyennek képzeltem. A Game Of Thrones-ban Brienne-t remekül eltalálták, valami hasonlót kellett volna itt is húzni.
Miller azért szépen pontot tett a rész végére de ettől ez még egy rossz epizód marad nekem.
Szerencsére a harmadik rész már jobban sikerült, remélem így folytatják.

Annatar - 2017. 02. 10. 11:36

Robi:
A GoT-gárdának szerencséje volt Gwendoline Christie-vel, de ő sem mindennapi jelenség. Ha találtak volna magasabb polinéz színésznőt, akkor nyilván őt választották volna, de azért Frankie Adams sem olyan pici a 180 centijével…

Nekem Fred Johnson is nagyon tetszik. A promóképek nem győztek meg annak idején, de amint megjelent a képernyőn, nekem eladta a karaktert. És szerintem benne van ez a kíméletlenség a könyvekben is, még ha pont ugyanígy nem is nyilvánult meg.

Ace - 2017. 02. 10. 12:41

Nagyon remélem ,hogy tényleg nem bukik el a nézetségen. Nagyon hiánypótló ez a sorozat. Netflix remélem lök rajta rendesen és még sok évadot meg fog élni.

Brynden Rivers - 2017. 02. 10. 19:07

Jaj de kevés komment van, pedig szintet lépett az évad előzőhöz képest. Frankie Adams remek választás volt, a földi szál érdekes lett végre, Fred Johnson meg korrekt.

Thomas Jane meg mit alakított a 3. rész végén is, le a kalappal.

Mark Bolt - 2017. 02. 11. 06:47

Azért van kevés komment, mert a felirat nagyon nehezen jött össze, ma fogja megnézni a nagy többség.

Nem fogom most vesézgetni a hibáit, az biztos, hogy ezt a sorozatot végignézem, engem az olyan kis dolgokkal lehet zsebre tenni, minthogy a csata idejére beöltöztek szkafanderbe, mert ugye átlőheti a hajót a lövedék. Triviálisnak tűnik, de mikor öltöznek be egy Star Trekben vagy Star Warsban a szereplők szkafanderbe egy ütközet előtt? Tudom azok nem igazi sci-fik, de akkor is. Battlestarban sem öltöztek be valamiféle védőruhába, pedig alap kellene legyen egy űrcsatában, hogy a hajón belül a legénység gondol arra, hogy át fogják lőni a hajót, és akkor mi lesz? Na hát itt mindenki beöltözött, még a partraszálló egység is beöltözött, miközben nem az űrben lövöldöztek, hanem bedokkoltak szépen. Ezt egy átlagos sci-fiben úgy oldották volna meg, hogy a katonák beöltöznek valami olyasmibe, mint a Bolygó neve: Halálban a katonák, aztán csókolom.

A másik apróság ami tetszett, hogy a csata közben szerelgető Amosnál még megmutatják ahogy a durva manőver előtt kér egy pillanatot arra, hogy rögzítse a csizmáját és kitámassza magát. Aztán letépi az erő a falról, és össze-vissza veri magát, tehát látszólag időpocsékolás filmkockát szánni a támasztós jelenetre, mutathatnák szimplán csak hogy vergődik, de nem, a készítők szántak erre időt.

Stiel - 2017. 02. 11. 08:47

Van egy nő, Fred Johnson másodtisztje, vagy mi, sokat szerepelt, de még nem volt néven nevezve. Ő lenne Sam a könyvekből?

Lokus - 2017. 02. 11. 09:31

Továbbra is a legjobb sci-fi az utóbbi évek felhozatalából. (WW is jó volt azért)

_Peter - 2017. 02. 11. 13:35

Nagyon jó továbbra is. Fenti kommenthez kapcsolódva nekem is tetszik az aprólékos kidolgozás. Tényleg elhinni az űrben vannak, annak minden veszélyével.

A legjobb ahogy a látszólag diszfunkcionális legénységből mindenki hozzáteszi a magáét. A pilóta gyakorol a szimulátorban, Amos kiszedte az információkat a tudósból, Miller a maga módján oldotta meg, Holden és Naomi küldetéstudata.

Lehetne még több Mars nézőpont. Bírom a kopasz Mars parancsnok milyen higgadt. Hiába nézném meg szívesen a Föld-Mars háborút, vagy jöhetnének már az alienek és össze kell fogni.

Hezw - 2017. 02. 11. 13:36

Stiel, én is Sam-re tippelnék

Annatar - 2017. 02. 11. 13:37

Stiel:
Szerintem igen, ő lehet Sam, nem tudom, miért nem nevesítették eddig.

Hezw - 2017. 02. 11. 13:39

https://youtu.be/WG7_2-o9Dpw?t=1834

Itt pont őt említik de vmi más néven. Szóval gondolom akkor nem ő lesz

Annatar - 2017. 02. 11. 13:51

Redditen találtam ezt az elméletet, ami igaznak tűnik:
“It’s very clear that this new Drummer character is taking on characteristics and roles of both Drummer (2nd in command to Fred, security officer), and Sam (repairs Roci, befriends Naomi).”

Snoopyzit30 - 2017. 02. 11. 19:38

Kicsit aggódtam, hogy már semmire nem fogok emlékezni az 1.évadból, de megnéztem az évadzárót és kb. a lényeg már vissza is jött. Talán a politikai részéből felejtettem a legtöbbet, de az évadnyitóból az is visszajött nagyjából.

A szkeptikusoknak akik már most azzal foglalkoznak, hogy mi lesz ha kaszálják azoknak azt mondom, hogy felejtsék ezt el és élvezzék a sorozatot, még csak most kezdődött az évad :)

nortai - 2017. 02. 11. 23:00

Az 1-2 rész után vegyes érzelmeim vannak. Túl sok minden bele lett zsúfolva ebbe a két részbe. Karakterekre alig jutott valamicske idő, hogy megismerjük az egymás közti viszonyokat jobban, csak felszínesen érintve lettek 1-1 jelenetben. (Holden-Miller, Holden-Naomi) Ide-oda csapódunk jelenetek közt, egyedül az ebédlős résznél állt meg picit ez a tempó és volt egy hangyányi lélegzetvétel, hogy ellehessen töprengeni a látottakon. A “rejtélyt” is hozzánk vágták és léptünk is tovább az egészen, mintha tök természetes lenne az egész minden szereplő számára.:D Az első évadhoz képest rohamléptekkel haladunk, mintha csak az akcióra mentek volna rá.

Desmond Wallace - 2017. 02. 11. 23:05

“Az első évadhoz képest rohamléptekkel haladunk, mintha csak az akcióra mentek volna rá.”

Az első évadban viszont volt pár olyan rész, amikor meg semmi nem történt. Én örülök neki, hogy eseménydús volt a dupla évadnyitó.

A 2×03 után is tartom, hogy jó ez az évad.

Enzo - 2017. 02. 12. 00:14

2×01-02
Frankó volt a kezdés, valahogy minden szál érdekelt. Megkaptuk a kis feszültséget, ami abból ered, hogy Miller is velük tart, a földi politikai dilemmázás meglepően érdekesre sikerült így, hogy konkrétan a nagy háború kirobbantása a tét. Freddel kapcsolatban is sokminden tetszett, először ahogy bombázták Holdenék az új infókkal, aztán ahogy a frakcióvezetők előtt kirepítette a kötekedő BlackSky-ost, és még a mészárlásos háttérsztorija is micsoda új megvilágításba került!
A Draper szál is tetszik és remélem a csapatát is jobban megismerjük, ott se egy nagy boldog család, ahogy látom.
A végén a csata rohadt jól nézett ki, főleg a betalált lövedékek, ahogy ott maradt a nyomuk … meg Miller bazzeg, ez a motiváció azért nem volt annyira felvezetve, hogy miért lőtte le Dresdent…

Darabkák:
-Új intro, szép.
-Az elején a megfertőződős jelenetet komolyan gondolták, hogy bevesszük? Azonnal leesett, hogy álom :D
-Avasarala merényletet ellőtték a trailerben, amúgy tiszta Star Wars II utóhatás volt.
-Bejön ez a szál is, hogy Avasarala gyanítja Errinwright turpisságát, és kémet fogadott.
-A Holden-Naomi beszélgetés kinn a sisakösszeérintéssel mennyire aranyos volt :3
-A csapat közös kajálása is tetszett, kellenek az ilyen feelgood jelenetek.
-Steven Straitnek tényleg kiskutya arckifejezése van.
-Diogot fel se ismertem, de ezek szerint már az első évadban se tűnt fel, hogy ő volt a vízlopós srác is. :D (Aztán később felírtam, hogy “RIP Diogo”, de csak zselélövedék volt :D)
-Király az évadelőzetes, főleg Amostól a “What the f..”

Érdekes kérdések/bakik(?):
-A Rocin levő űrruhákon a feliratokat nem írták át, még mindig Tachi van rajtuk, ebből akár még lehetne konfliktus.
-Az egyik hologramnézegetős jelenetben, amikor a mrasi hajók mozgásáról beszélnek, említik, hogy az Africanus a Callisto-ra megy. Namármost ez nem a Scipio Africanus? De azt meg Uncle Mateo felrobbantotta… (vagy lenne egy ennyire hasonló nevű hajójuk)
-A Nathan Hale meg a Scirocco között van ugye a feszültség, érdekes… mert ha jól emlékszem, az 1.évadban a Nathan Hale-t pont a Tycho-ra küldték valamilyen ügyben, és oda tartott. Most átirányították a Phoebe-re, mert az sürgősebb?

#hétidézete:
“He’s more like your kid.
Your 200 pound, homicidal kid…”

Enzo - 2017. 02. 12. 00:25

Ja, még annyit, hogy csak szerintem elég elb@szott ötlet geolockolni a sorozat hivatalos FB-oldalát, hogy csak az USA-ból lehessen megnézni?
Ez szerintem nem segít a nézettségnövekedésben…

Annatar - 2017. 02. 12. 01:32

Enzo:

Miller motivációjához az hiányzott, hogy nagyon megszelídítették a köpetzombikat Eroson a könyvhöz képest. Ugyan nagyon horror meg vérengzős lett volna képernyőn, de anélkül sokkal súlytalanabb a protomolekula brutalitása, és a pszichikai nyomás, zsigeri irtózat, amit ki kellett volna váltania. Bár a harmadik részben Miller ad a tettére magyarázatot, és az is teljesen a helyén van, de nálam ez akkoris fájó pont.

Amúgy a könyvbeli Holdenben is van valami kiskutyaszerű, teljesen rendben van a casting, én közben rájöttem, hogy az nem tetszett, hogy átírták a jellemét és a motivációit a könyvhöz képest, de a sorozaton belül koherens. A fentebb linkelt videóban Cas Anvar elég jól kifejti a különbséget, angolosoknak érdemes végignézni.

Enzo - 2017. 02. 12. 13:52

@Annatar: igen, rémlik valami ilyen hsz (gondolom tőled) az 1.évad kibeszélőjében, ezért is jutott eszembe, hogy felhozom a témát :)
remélem a többi kérdést is megszakérti valaki :)

a könyvet meg újra kéne olvasnom, mert nagyon nem rémlik, hogy kivel mi volt a különbség -> de inkább az évad után, úgy érzem.

Stiel - 2017. 02. 12. 19:33

Ja, hogy Drummer. Az a reddit-es komment tényleg elég pontosnak tűnik.

karit - 2017. 02. 13. 00:41

“-A Holden-Naomi beszélgetés kinn a sisakösszeérintéssel mennyire aranyos volt :3”

Aranyos, bár kicsit ambivalens, hogy míg ezzel direkt hangsúlyozták a testhangvezetést a vákumban, az űrhajóknál épp csak a fékcsikorgás marad el kanyar közben.

Ezzel együtt tízpontos a látvány (meg a hangok is), a talán BSG-nél is komplexebb sztoritól pedig (nem olvastam a könyveket) eláll a szavam. Remélem, sok évig / végig megy majd.

nade - 2017. 02. 13. 02:15

K. jó volt mind a 3 rész, de ez a marsi amazon aki erősebb a robotruhánál, meg a felesleges naomi-holden loveparade jeleneteket hanyagolhatnák, BSG szappanopera szint.
Amúgy érdemes a duplarészt megnézni? A különbontott verzióhoz képest állítólag van egy plusz jelenet.

Mark Bolt - 2017. 02. 13. 15:38

Nade, egyetértek, a Holden-Naomi turbék nem igazán időszerű, valahogy idegesítően közhelyes Holdenre ráerőltetni, hogy ha a közelébe keveredik egy nő, akkor azt megdugja. Holden egy fokkal ejekandibb, mint kellene, ráadásul szét van gyúrva, ami több évnyi űrhajós szolgálat mellett nem tudom hogyan sikerült, szal nem alakhelyes, a Naomi meg ugyanúgy nem, azzal a degenere frizuval nehéz elfogadnom, hogy egy szupermérnök és a csapat esze. Meg ha már így van, akkor miért Holden a parancsnok? Naomi mindenhez jobban ért.
Na szóval emiatt picit irritál ez a páros. Nekem Amos a kedvencem. No meg a zsaru. Amosnak tetszik az az átható tekintete, folyton le van írva mintha egy Down-kóros gyerek lenne, közben halálosan értelmes, és mindig jó döntéseket hoz. És az a mondása, mikor helyzet van: “hát ez érdekes lesz”. :D

Thomas Jane karaktere kurvajó a 3. rész végén. Amikor kiderül, hogy a zarándokok hajójára neki nem úgy lenne szüksége, ahogy az a lelkész és a nézők értették. :-D

Annatar - 2017. 02. 13. 21:02

nade:
Honnan az infó? Én megnéztem mindkét verzióban, nem tűnt fel új jelenet, hacsak nem a végén az előzetest értették rajta.

A könyvben jobban meg van alapozva Naomi és Holden kapcsolata is, itt tényleg nagyon a semmiből jött…

Enzo - 2017. 02. 15. 13:12

2×03
Minden szál tetszik és érdekel, durván berántott ez az univerzum :)

– Jó volt látni a különbséget, ahogy másként reagál pl Holden és Diogo Miller tettére.
– Fred alvezér csajszija is remek karakter, mondjuk lassan elhangozhatna a neve a sorozatban is (oké, hogy itt fentebb elmélkedtek róla, de na).
– Alex marsi múltjának emlegetése közben jutott eszembe, hogy a főhősök múltjáról némi infót még csepegtethetnének.
– Apropó Alex, nagy pluszpont azért is, hogy a csata után leült szimulációzni újra és újra, mert elvesztette az egyik kabin legénységét, ez igazán megmutatta hogy milyen jó ember is valójában :) Sőt, még ha eme motiváció nélkül csinálta volna ugyanezt, az is megsüvegelendő, a kiértékelés egy fontos fázis.
– Ez a fallabda-szerű játék tetszett, amit Naomiék játszottak :)
– A zenés montázs, ahogy Naomi bulizik/Alex gyakorol/Miller borotválkozik/Cortazar rajzol, már-már Sense8 szinten király volt, ott szoktak ilyen feelgood összevágások lenni.
– Érdekes az a felállás, amit Cortazar kihallgatására alkalmaztak, hogy gyakorlatilag Amos lett a “jó zsaru”, Holden meg a rossz. Cortazar amúgy nagyot játszott a részben, néha iszonyat para volt az érzéketlen hozzáállása, pláne az Erosról jövő “zenével” együtt.
– A végén a Nauvoo-csavar nem ütött annyira, mert erre emlékeztem a könyvből, anélkül biztos eltátottam volna a számat.

#hétidézetei:
“-Time to go home.
-Okay, okay. Where’s your house?” (Diogo \ a pultos csaj is marha laza arc amúgy)

“You can do that with a magnet?” (Amos \ itt indokolatlanul felröhögtem valamiért)

“-There is no need for us to hang together.
-Oh, I’m sure they’ll hang us separately.” (Ava & Cotyar \ ez a szál is nagyon bejön)

Annatar - 2017. 02. 15. 13:52

A főhősök múltjáról csepegtetnek információkat, de igazán rendes háttérsztorit biztos, hogy majd csak később kapnak, mivel a könyvekben is később tudjuk meg az akkor aktuális események tükrében. Épp a 3. részben Naomi is sorra került egy-két cseppel ;)

Stiel - 2017. 02. 15. 22:11

http://expanse.wikia.com/wiki/Belter_Creole

Most találtam, belter-angol szótár. Beltalowda! :)

Enzo - 2017. 02. 16. 01:00

@Stiel: ez király! (miért nem kerestem meg eddig, hogy van-e ilyen?)
és vannak benne magyar szavak is :D bírnám, ha használnák, mehetne a “magyar jelenlét” rovatba :D

gio - 2017. 02. 16. 17:24

@Stiel: óriási :D a magyar szavakat is használták már vajon? :D

Annatar - 2017. 02. 16. 18:00

A sorozatban szerintem még nem, a Babylon’s Ashes-ben volt a “tényleges”, talán az “unokabátya” is, de arra nem esküdnék meg, illetve volt “mindan”, amit szerintem elírtak, és “minden” akart lenni, mert olyan értelemben használták :)

Khaal - 2017. 02. 16. 18:52

Negyedik rész is marha jó lett, kicsit talán jobban is pörögnek az események mint kellene, nem ártana egy kis plusz karakterizálás, de tényleg nem unatkoztam egy percet sem. A CGI-ra se nagyon van panasz, esetleg minimálisan ki lehetne húzni hosszabra, nyugodtabb kamerakezlésűre az űrjeleneteket hogy jobban ki lehessen élvezni a frankón részletes modelleket. A felvázolt morális dillemák is egész magas szintűek. A rész végi minicliffek is pöpecek, kevés sorozatot tudok mondani ahol ilyen ennyire várom a következő heti adagot. Összességében azt érzem hogy végre itt egy tényleg minőségi “űrös” sci-fi sorozat amire velem együtt sokan vártak már egy ideje.

Fefekiraly - 2017. 02. 16. 19:35

Ashur a spartacusból.

Annyira ismerős volt de meg kellett nézzem mert nem jöttem rá.

Remélem komolyabb szerepe lesz a folytatásban.

Enzo - 2017. 02. 16. 20:09

Még az övbéli nyelvhez, ez elvileg megbízhatóbb forrás:
http://belterwiki.com/start#the-belter-language
(van wordlist meg phrase list, sasa ke?)

Stiel - 2017. 02. 16. 22:28

Valami egy kicsit zavar. Egy olyan hirtelen pályamódosításhoz, amit ez Eros csinált, nem kéne jó nagy gyorsulás? OK, hogy a protomolekula meg tudhatja csinálni, csakhogy közben kilapítaná Millert. Vagy mit gondolok rosszul?

mikkamakka - 2017. 02. 16. 22:41

Stiel:
ami történt az lehetetlen, nincs rá magyarázat, azért vág mindenki wtf arcot, de a protomolekula nem a mi szabályaink szerint játszik:)

Liverbird - 2017. 02. 16. 22:42

Stiel – Az Eros pályájához… Ez vajon könyves spoiler lesz? :) Na szóval a könyben nagyjából annyival van emlékeim szerint lerendezve, hogy a protomolekula fizikai ismeretei kicsit bővebbek mint a mieink, pontosabban nem ugyanazon fizikai szabálykönyv szerint játszik.

Hezw - 2017. 02. 16. 23:20

Stiel – Igen ez sok nézőnek biztos feltűnik, a könyvben ez nagyon ki van fejtve. A lényeg – ahogy Liverbird is írta: “a protomolekula nem ugyanazon fizikai szabálykönyv szerint játszik”. A következő részben 100% hogy ki fognak erre térni.

nade - 2017. 02. 17. 00:26

@Annatar – 2017. 02. 13. 21:02
A duplarész 30. perce körül van a plusz rész, a vénasszony először keresi fel a kémjét (Ashurt) és akadékoskodik hogy elvállalja a megbízást, meg az előző jelenetben pár mondattal bővebb a marsi amazon és a parancsnoka nosztalgiázása. Igazából nem lényeges plussz, csak kicsit színesít talán pár karaktert.

2×04
Továbbra is faxa a cselekmény, viszont a cgi meg a súlytalanság effektek gyengébbre sikerültek pár helyen.

Annatar - 2017. 02. 17. 13:01

nade:
Most hogy mondod :P A parkos jelenet tényleg új volt, amikor a duplát néztem. Csak valahogy nem tudatosult bennem. Nem baj, meg fogom még nézni :)

A bombákkal bohóckodás tényleg érdekes volt, igazán készíthették volna a kellékeket könnyebb anyagból :P De egy felpörgetett aszteroida felszínén olyan irányú erők hatnak, amik össze tudják zavarni az érzékelést. Amikor Diogo “leesett”, az furán nézett ki, de viszonylag pontosan modellezték szerintem. Ugyanilyen furcsa volt az is, amikor Fred kidobta a légzsilipből a radikális OPA-fazont, mintha 50-es évekbeli trükk lett volna, nem olyan látványos repülés, mint amikor a BSG-ben reptettek meg valakit. Viszont a pörgés miatt ez volt a jó megoldás, csak nem ehhez a látványhoz vagyunk szokva.

Desmond Wallace - 2017. 02. 19. 10:54

2×04: Ez is gyönyörű epizód volt.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 19. 17:08

2×04

Komolyan lúzernek érzem magam, hogy egy pillanatra elhittem hogy lehet hogy tényleg kinyírják a Millert ;-)

Ez a rész szerintem megy majd nálam a heti legjobbak közé.

Enzo - 2017. 02. 20. 15:46

2×04
Állat volt ez a rész is! (Kicsit olyan filmszerűen, Miller önfeláldozása miatt enyhe Armageddon feeling)
A Nauvoo indítása monumentális, és örülök hogy még az olyan apróságokra is figyeltek, hogy a hajtómű izzásig égette az egyik túl közel hagyott állványzatot.
Diogo és Miller közti dinamika továbbra is király, a Marasmus-os dilemma is ott volt a szeren, és a vége, wow: ahogy Miller sisakjában tükröződik az érkező Nauvoo, majd a döbbenet, hogy az Eros pályát váltott…

a #hétidézete viszont a Földről érkezett, Avasaralától:
“So, these ‘rogue’ employees managed to make a profit and a war without even going over budget? God, maybe we should get these people on our payroll.” :D

Stiel - 2017. 02. 20. 22:37

Az megvolt, hogy a 4. rész főcímében miközben a Marsot mutatják, a Deimos felrobban?

nade - 2017. 02. 22. 11:22

^SD-ben? Azt olvastam ott hosszabb a főcím, HD-ben csak ~5mp

Stiel - 2017. 02. 22. 21:38

Igen, SD. (Amúgy miért van különbség a főcímben?)

Annatar - 2017. 02. 23. 00:07

HD-ben is hosszú főcím van a HDTV verziónál, webdlnél rövid SD és HD esetében is.

Khaal - 2017. 02. 23. 15:49

Öcccccsém….
Az első évad se volt rossz, de ez a második valami veszettül durva. Peak TV a javából. Az Expanset most már azt mondom simán oda lehet rakni a BSG, Babylon5, Stargate, Star Trek mellé.

Az ötödik rész vége szinte lírai volt és ki tudja hova vezet még az út innen.

Brynden Rivers - 2017. 02. 23. 16:29

Miller és Julie lesznek a protomolecule-Isten Ádámja és Évája a Vénuszon? :)

mxyzptlk - 2017. 02. 23. 17:27

Csak azt nem értem Miller miért nem inkább a Naphoz küldte Juliet a Vénusz helyett ha eredetileg a Nap lett volna a cél. Egyébként ismét nagyon jó részt kaptunk, kíváncsi leszek meddig tudják még fokozni a szintet.

Desmond Wallace - 2017. 02. 23. 19:11

Eddig is nagyon jó volt az évad, de az a 2×05 gyönyörűen volt megkomponálva. 10/10

Captain Phillips - 2017. 02. 23. 20:18

Mekkora mindfuck volt mar a legutobbi epizod. Olyan gyonyoru kepi vilag, amit nagyon ritkan latni, es csak nagy koltsegvetesu mozifilmekben.

nade - 2017. 02. 23. 20:25

Bexarás hogy egy sorozat egy szidott/jobb napokat megélt csatornán veri az összes mozis blockbuster sci-fit.

2×05 10/10 ahogy az előttem szólók is mondták.

szóval a végén mégiscsak a mars lett a célpont jól láttam? Így csak nem lesz háború egyik fél közt sem… hisz a rakéták nem a marsra mentek, az aszteroidát meg nem irányította senki. Hacsak nem egymást hibáztatják…

wondorog - 2017. 02. 23. 20:31

Ez most nálam is 10/10, az utolsó jelenet iszonyatosan gyönyörű volt, nem olvastam (még) a könyveket, így ötletem sincs Miller és Julie sorsával kapcsolatban.

zolij - 2017. 02. 23. 20:37

mxyzptlk: a protomolekula nem hülye, hogy hagyja magát belevezetni a Napba. Ugyanazért nem mehetett oda, amiért nem is állíthatták meg.

mikkamakka - 2017. 02. 23. 20:51

mxyzptlk: az még azelőtt volt hogy a protomolekula fittyet hányt a fizika törvényeire, te megkockáztatnád a napot?ha nem jön be akkor annyi az életnek az egész rendszerben nem csk a földön:)

Annatar - 2017. 02. 23. 21:28

nade:
A Vénuszra mentek, ahogy Miller javasolta.

Nekem ez most egy kicsit csalódás volt, olvasom újra a könyveket, és még friss az élmény. A könyvesben kifejtem.

nade - 2017. 02. 23. 22:25

^ vörös bolygóba csapódott, meg közelebb is van a pályája mint a Vénuszé és a Földé, meg úgy rémlett az szürkés, ezért gondoltam hogy a Mars az

Hal - 2017. 02. 23. 22:47

Sokkal jobb, mint az első szezon. Viszont a félrement casting nagyon zavaró. A szétcigizett hangú nő rosssz választás volt, ahogy Holden is és a legénység többi tagja.

Annatar - 2017. 02. 23. 22:57

nade:
Sárga volt, nem vörös, vastag légkörrel. Az a Vénusz ;)

Geza Kovacs - 2017. 02. 24. 00:11

Hát ez olyan volt, mint valami évadzáró. Nem is értettem igazán, hogy miért lőnek el ennyi puskaport menet közben. De jónak jó volt tényleg.

Khaal - 2017. 02. 24. 00:36

A “híradó” ami az egyik képernyőn ment írta hogy Vénusz a célpont.

Én most az egyszer örülök, hogy nem olvastam el a könyveket, úgy valószínűleg valamivel gyengébb lenne az élmény az olvasás közben a fejben megálmodott dolgok miatt.

Egyébként tényleg nagyvásznas volt a minőség, máshol ez simán elment volna évadzárónak. Kicsit félő, hogy innen már nem nagyon van hova fokozni.

Hezw - 2017. 02. 24. 01:26

Geza Kovacs:
Itt van vége az első könyvnek, ezért tűntek olyan évadzárósnak az események :)

És igen, az a vénusz volt a végén.

Blobov - 2017. 02. 24. 09:02

A napba nem ment volna Julie, ő élni akart tovább. A megvalósítás zseniális volt, Miller és a színésze hiányozni fog*, nekem a legénységgel annyira nincs bajom, sőt, még Avarasala se rossz. Mások, mint a könyvben, de ezek se rosszak.

Szaby59 - 2017. 02. 24. 09:53

Holden egyértelműen jobb a második évadban már én is megszoktam. Avarsala-val sincs semmi gond, a színésznő nagyonis jól hozza a karaktert. Hogy a hangja kinek hogy tetszik az más dolog, nekem bejön az egyedisége miatt.

hal - 2017. 02. 24. 10:25

Avarsalát játszó nö nem csak a hangja miatt rossz. Béna a karakter is Avarsala egy törtetö ellentmondást nem nagyontürö gyakran mocskosszájú politikus, aki a felszín alatt egyébként megfontolt és megértö, de egyáltalán nem olyan, mint a sorozatban.
A Roci legénysége, Holden sajnos túlságosan fiatal telfeles szajúnak tünik a hunyorgás és burjánzó szemöldökének emelgetése csak tovább ront az összképen. A sorozat sajnos nem hozza ki eléggé az alcsony gravitációban felnövö övbéliek és a földiek magaságbeli eltérését. Naomi vagy mi a neve a csajnak a könyvben egy magas vékony szépség. A sorozatban, minden csak nem szép. Amos külsöre egy nagy barátságos mackó akit nem szab feldühíteni, mert egy csapással megöl bárkit, akik jobban ismerik tudják, hogy egy gyilkost takar a külsö máz, de a sorozatban pont nem ilyen. Ezzel csak az a gond, hogy a történet szempontjából fontos, Amos feltétlen elkötelezettsége Holden iránt, itt ez nincs meg és vicces is lenne egy ilyen szörös szemöldök túltengéses fura szájú kapitány irányában.
Ami jó a sorozatban az szinte változatlanul lett a könyvböl átvéve. Az utolsó két-három rész tök jó volt. Nem a gyors tempója miatt, hanem mert haladt elöre a történet. Mostanában kevés a scifi örül ennek is az ember.

Stiel - 2017. 02. 24. 11:40

Király volt ez. :)

(Nézettség amúgy valamicskét javult az előző két epizódhoz képest: 600e; 18-49: 0.20.)

winnie - 2017. 02. 24. 11:40

” Mostanában kevés a scifi örül ennek is az ember.”

ez már pár éve is fura kijelentés volt, de ma végképp. nem lepődnék meg, ha még sosem lett volna a tévében annyi scifi, mint most.

hal - 2017. 02. 24. 11:52

winnie annyira tudtam, hogy trollkodni fogsz.
Te is nagyon jól tudod, hogy mire gondoltam, de mindig okoskodsz.
Nincs olyan scifi sorozat amit érdemes nézni.
Az ember a fellegvárban ugyan kiváló, de azért a scifi vonal eddig nem túl erős benne.
Vannak gagyi vackok, de arra kár az időt szánni, tehát nincs scifi mostanában.

Annatar - 2017. 02. 24. 12:10

Az, hogy Holden más, mint a könyvben, az tény, de nem a castingon múlt, hanem ilyennek írták meg. Szándékos különbségek vannak. Ami a külsejét illeti, a könyvben is fiatal (30 körül lehet, amikor megismerjük), jóképű (Naomi még örül is, mikor eltöri az orrát, mert hogy addig túl csini volt :P ), és a naivitásig idealista. Steven Strait nekem személyesen nem jön be, mint pasi, de ahhoz a Holdenhez, akit a sorozathoz alakítottak, szerintem passzol.

winnie - 2017. 02. 24. 12:30

hal: ha tudtad, akkor miért írtál olyat, ami nem igaz? ráadásul egy kiigazítás nem hiszem, hogy trollkodás lenne. attól, hogy javítottalak, nem kell rögtön felkapni a vizet. csak meglepett, hogy ezt olvasom, hiszen elég félrevezető lehet mások számára. főleg, hogy jó pár jó és nagyon jó scifisorozat van.

nem azt írtad, hogy neked sok nem tetszik (vagy, hogy sokat nem ismersz), hanem a számukat vontad kétségbe, de ha még ez is lenne a mérce, attól még simán írhatom, hogy bőven van (hirtelen féltucat jutott eszembe), ami számomra kötelezően nézős, és az expanse-t még el sem kezdtem. (viszont így megint eszembe jutott egy rovat, amit már régóta el akarok kezdeni, hogy ne legyenek efféle félreértések.) sőt, a junkie-k sem hiszem, hogy mindet megvetnék, ld. a jaws-on a tavalyi két legjobb újonc is scifi volt.)

UPDATE: elkezdtem összeszámolni a rovathoz: első nekifutásra 34 scifi van, ami fut (ezekből 4 véget ért az elmúlt egy évben), elég változatos alműfajokat (űrhajós, idegenes, időutazós, AI-s) képviselve, streamen, országoson és kábelen, olcsón és drágán, elismerten és köpködve. és, ami talán a legfontosabb: az elkövetkező időszakban (jó eséllyel ebben az évben) további 11 scifi fog indulni. elég durva kánaán.

(nem akartam OFF-olni és félrevinni a dolgokat, csak egy ártatlan, jószándékú javítás volt, de ha meg lettem szólítva, akkor természetesen válaszolok. de a többit a vonatkozó scifis topikban leírhatjuk (remélem, hamar meg tudom írni), tényleg nem akarom félrevinni a dolgokat.)

Kpeter - 2017. 02. 24. 13:14

winnie esetleg tudnál erről egy listát készíteni? Kíváncsi lennék mi az a 34+11 scifi sorozat ami fut ill. futni fog.

Szerintem igaza van egyébként, nehogymár a 12 monkeys-t, Flash-t, LoT és társait egy kalapba vegyük az Expanse-al. Igenis ritkaság számba megy az ilyen sorozat, mint az Expanse.

winnie - 2017. 02. 24. 14:38

Kpeter: persze, azért mondtam, hogy megírom a posztot, ott tételesen fel lesz sorolva mind. ott érdemes majd folytatni, és ki is lehet egészíteni.

az, hogy melyik mennyire jó vagy igényes, mindenki eldönti magának, az én véleményem ezekről a sorozatokról irreleváns, egy a sok közül, de hal nem is azt írta, hogy ritkaság számba megy az expanse (amivel nyilván egy pillanatra sem vitatkoztam volna), hanem, hogy “mostanában kevés a scifi”, ami, tekintve, hogy soha nem volt ennyire gazdag a kínálat a műfajon belül, elég abszurd kijelentés. (emlékszem, hogy 5 éve is gyakran emlegetett kijelentés volt, hogy nincsenek scifik, és akkor a való 12-16 számított nagy számnak. hogy ma ennek a duplája van, az elég durva, és a számuk nem csökken, hanem nő, miközben olyan hype-os cuccok állnak sorban bemutatásra várva, mint az altered carbon vagy az orville, illetve jó pár másik adaptáció.)

Kpeter - 2017. 02. 24. 15:08

én se úgy értettem, hogy melyik igényes vagy melyik igénytelen. Csupán úgy,hogy igaz hogy scifi mindegyik, de mégis ég és föld a különbség közöttük, és nem nagyon lehet egy kaptafa alá venni őket.

Kaktusz - 2017. 02. 24. 15:47

Egyszerűen nem lehet olvasni ezt a fórumot, mert a könyves arcok egyszerűen nem bírják ki spoiler-ezés nélkül.. :(
Az apró kis utalások is azok, nem vagyunk hülyék, könnyen lehet következtetni belőlük. Ezzel pedig a mi szórakozásunkat rontjátok el.
_Kérlek_ bírjátok már ki.

winnie - 2017. 02. 24. 16:05

kaktusz:szoljatok, hogy mi konyves celzas, es akkor atpakolom a masik topikba, ami dorekt ezert van.

_Peter - 2017. 02. 24. 17:18

Mostani részben amikor Miller húzza a banyatankon az atomot, Naomi mondja neki csak pozitív gondolatok Miller. Amos és Holden erre hogy néztek Naomira. :)

zolij - 2017. 02. 24. 18:45

winnie: pl. ez: “Blobov – 2017. 02. 24. 09:02”

Brynden Rivers - 2017. 02. 24. 21:30

@winnie: hard sci-fi (tehát amiben van valódi tudományos elem) kevés van a TV-ben, erre gondolt hal. Az hogy van pl. szappan opera időutazással (Timeless) vagy sci-fi díszletű fantasy (Doctor Who)

És a Person of Interest óta az Expanse az egyetlen fő zsánere szerint hard sci-fi a TV-ben, amiben a tudományos elem természettudományos és mérnöki, tehát klassszikus sci-fihez legközelebb áll (bár a POI inkább cyber-noir).

A Man in the High Castle és a SS-GB is hard sci-fi de mivel alternatív történelemről van bennük szó ezért a tudományos része társtud.

GK - 2017. 02. 24. 21:31

Nagyon ütős az évad, nekem 10/10, Firefly óta nem volt ilyen. A második évad eddig veri a Battlestar jobb évadait is..

Az első évadban voltak üresjáratok (Ceresen nyomozás), emiatt az még 7/10 volt (a Ceresen kívüli rész 9/10).

Nem olvastam a könyveket, szóval ez spekuláció: szerintem a protomolekula nem semmisül meg a vénuszba csapódáskor, hanem szétszóródik a felszínen, és elkezdi “kolonizálni”. Mit gondoltok?

Claire8310 - 2017. 02. 24. 21:44

Olvastam a könyveket, de még így is iszonyat erős hatása volt… abszolút 10/10 pontosan megcsinálták. Gyönyörű volt, én is megkönnyeztem.

bvr - 2017. 02. 24. 22:32

hááát, nekem nagyon bipoláris érzés volt (most tudtam megnézni a 2×5-öt)
Igen, szép volt, drámai volt.
Igen, kb így volt megírva.
(bár a könyvben, amit az első évad hatására kezdtem el, amúgy még nem tartok itt, de most utánanéztem Miller sorsának)

Csak épp az a gondom hogy (értem hogy ettől nem lehetett eltérni) de az első évadban is, pedig akkor a könyvbe még bele sem szagoltam, de a castinggal volt a legnagyobb bajom (nyilván a főszereplőket illetően. A mellékesebbekkel ráadásul nem is nagyon volt bajom)
Namost ehhez képest (jó, mondjuk a pilóta Alex még rendben van) az egyetlen casting akit jónak tartottam az Miller volt , erre (bármilyen szépen, drámaian, stb) de vége… úúgy tetszett a legvége hogy egy váratlan húzással kb. 2 másodperc alatt más szituációt teremtenek (és nem mellesleg, nem nyírják ki Millert :)
Szóval persze, így kellett lennie, de akkor is sajnálom.

Pedig az eleje fele micsoda het idezete lehetett volna: “Okay, good,’cause for a second there I thought maybe we’d lost control of the situation” :)))

PS: a sci-fis posztra pedig nagyon kivancsi leszek, remelem hamar elkeszul!

PPS: az altered carbont pedig nagyon varom (az elso konyvet ott mar olvastam, a masodik felenel jarok)
Csak ott is a casting…. Joel Kinnaman a főszerepben nekem nagy negatívum.

demerzel - 2017. 02. 24. 23:53

Én nagyon örülök ennek a sorozatnak, mert az első évad hatására habzsoltam be az eddig megjelent összes kötetet. Nagyon tetszettek úgy egészében. Én a karaktereket Amos és Miller kivételével egyáltalán nem ilyennek képzeltem, de szerintem egyáltalán nem baj ez, a lényeg, hogy a sorozaton belül meglegyen a koherencia.
Az 5. rész vége gyönyörű volt, azt talán még szebben is oldották meg, mint én képzeltem.
Nekem az első és a második évad közötti legfeltűnőbb különbség a tempó.
Van egy olyan gondolatom, hogy figyelték az első évad után a reakciókat és szándékosan feszesebbre írták meg a másodikat, illetve gondoltak arra, hogy minél hamarabb behozzanak bizonyos új dolgokat, ezzel fenntartva a figyelmet, esetleges új fanokat is megnyerve ezzel.
Talán tartanak a viszonylag korai kaszától és a lehető legtöbbet szeretnék elmesélni a történetből a rendelkezésre álló évadok alatt.

nade - 2017. 02. 25. 00:30

Jól hallottam, hogy a könyvben nincs benne az a rész amikor Holden kilövi a mentősök hajóját? Szóval ez jó hír, hogy színesítik ezzel is a karaktert… Az első évad után nekem is csak Miller maradt emlékezetes… de a második évadra megszoktam mindegyikőjüket, még Amos is okésabbnak tűnik, Naoimi is aribbnak..

kedvenc sorok/hét idézet jelöléseim a 2×05-ből:
“I’m taking my pet nuke for a walk.” -Miller

“You’re going to negotiate with a girl who thinks she’s a space station?” -Holden

“I came an awful long way to find you. Because I believe in you. Would you believe a guy like me would believe in something?” -Miller

Hezw - 2017. 02. 25. 08:03

Nade:
A könyvben valóban nincs benne, ez filmes szinesítés. A könyvben az első évad első részében sem Holden jelenti a vészjelzést, hanem csak úgy elindulnak a scopulira. Szándékosan sokkal nagyobb terhet tesznek a karakter vállára a filmben, ami formálja a karakterét. Ő nem akart irányítani, mé XO sem akart lenni a Canturbury-n – de megkapta és nem kis terheket kell véghezvigyen. (ő lenne a hibás a canterbury-ért? most kilőtt egy mentős hajót hogy megakadályozzon vele dolgokat? stb.stb.)

Amúgy a két író 100%ig jelen van a forgatásokon és gondolom a forgatókönyv írásakor is és módosítássakor is.

Az idéezek amiket írtál mind “Atomjók” :D..kedvenc a pet nuke

nade - 2017. 02. 25. 10:35

amúgy úgy tudom Holden-nek direkt Jon Snow formájú színészt választottak, hisz A Trónok harcában is ő a naív jófiú akinek csúnya dolgokat kell néha tenni, és ott már (állítólag) szereti a közönség ezt a figurát.

_Peter - 2017. 02. 25. 11:05

Sorozatjunkie és nem könyvklub, a sorozatról beszéljünk! Én sem olvastam a könyvet, engem is zavar ki mit csinált másképp. Kérjetek külön könyves posztot.

A részről még, nagyon tetszik mennyi minden történik mindig. Tempósabb a második évad. Amilyen izgalmakkal kezdődik egy epizód, máshol az a cliffhanger. Itt meg lazán rész közepén kilövik a Föld atomarzenáljának felét. :)
Az is tetszett Holden és Johnson lényegre törően vázolták a helyzetet a Földnek. Nem rébuszokban, nem abból volt feszült helyzet, hogy senki nem beszél senkivel.

GK – 2017. 02. 24. 21:31
Én sem olvastam, adja magát a spekuláció a Vénusz miatt Föld-Mars háború?

Randal - 2017. 02. 25. 13:26

winnie: Először is majd köszi a listát, érdekel mik mentek/mennek mostanában sci-fi vonalon.

Sorozat/Könyves összehasonlítás: Légyszi ezt a könyves kibeszélőben tegyétek, tényleg idegesítő.

GK, _Peter: Nekem is az jutott eszembe, hogy a protomolekula túlélte. Kicsit olyan mint az Űrodessziában az Európa szerepe.

Maga a sorozat jó, a casting valóban érdekes néhol illetve nem mindig érezni a feszültséget vagy a megkönnyebbülést. A 2×05 végén is túlságosan hamar lezavarták az ünneplést, nagyon töltelékszagú volt.

Ettől függetlenül az tetszik, hogy minden rész végén van egy mini cliffhanger.

Kíváncsian várom, hogy mik lesznek a további fejlemények, hisz most Fred Johnsonék is bekavartak nem is kicsit.

Hezw - 2017. 02. 25. 14:37

Sorozat/Könyves összehasonlítás: Sorry, egy itteni kérdésre adtam választ spoilermentes, nem tudtam hogy ez felkavaró. Nyugodtan dobjátok át a könyvesbe azt a két hozzászólást :)

Snoopyzit30 - 2017. 02. 25. 17:20

“Nekem is az jutott eszembe, hogy a protomolekula túlélte.”

Hát az biztos, mert elrejtették a mintákat is ugye. Egyébként ez az 5. rész tényleg gyönyörűen volt fényképezve (ilyenkor jó hogy lehet HD-ban v full HD-ban nézni).

Stiel - 2017. 02. 26. 12:41

Holdenék Ganymede Gin-t ittak a végén – csak hogy tudjuk, mi lehet még fontos helyszín a továbbiakban. :) (Ugye Bobbie is oda igyekszik ‘farm patrol’-ra.)

Enzo - 2017. 02. 26. 13:59

2×05
Hm, utólag rájöttem, ezt a részt HD-ben kellett volna leszedni. Gyönyörű volt képileg és történésileg is, Miller remek szövegeivel fűszerezve. A nyomozó és Julie beszélgetése is megkapóra sikerült, a végső döntést mondjuk kicsit kihagyták szerintem, csak utána láttuk az eredményét. A háttérben zajló politikai játszmákat és dilemmákat is még mindig meglepően imádom.
Kicsit a Defiance zárórészére emlékeztetett a rész, meg úgy alapvetően olyan évadzáró jellege volt – persze nem meglepő, hogy ha az 1.évad 10 része alatt letudták az első könyv kb kétharmadát, akkor a maradék egyharmad pont 5 részbe fért bele. És akkor innen nekem ismeretlen terep, mert a Kalibánt még nem olvastam (megvan, de úgy döntöttem, jobban üt ha a sorozaton lepődök meg, mint ha olvasva).

Darabkák:
-Az új ezredest most komolyan Janusnak hívják? #beszédesnév :D
-Nagy pluszpont az ilyen apró dolgokra: figyeltek arra, hogy ahogy az Erossal együtt Holdenék is közeledtek a Földhöz, úgy csökkent az üzenet átvitel késleltetése 15 percről 13-ra.
-A protomolekula megalkotta Miller kis madárkáját is :)
-Az még érdekes lesz, hogy hova vezette Fred alvezér csaja a rakétákat… amúgy nem adhatták volna vissza az irányítást a Földnek? Bár, ha nem lehet “hazavinni” a rakétákat, akkor majdnem mindegy, lehet segítséget kéne kérni a SpaceX-től ilyen témában :D

#hétidézetei:
“I’m gonna take my pet nuke for a walk and see what’s what.” epic :DD

“-Hey, now. Wait till you get to know him better. He’s got lots of layers.
-Yeah. So does a rock tunnel.” :D

“-In other news, I think I’m getting close to that hot zone of Naomi’s.
-Excuse me?
-Seed crystal.
-Oh. Right.” talán ezen röhögtem a legnagyobbat :D

“You’re going to negotiate with a girl who thinks she’s a space station?”

bvr - 2017. 02. 26. 16:10

Jaa, igy akkor mar ertheto miert volt ennek a resznek ennyire evadzaro feelingje :)

(fentebb meg amit irtam abbol kimaradt fel sor es igy egy resze erthetetlen. Szoval az 1×04 vegere irtam hogy tetszett az hogy azzal az utolso par masodperccel (“What the fuck? The Nauvoo didn’t move. Eros did”) adtak egy nagy csavart az addigi “Armageddon” utanerzesnek es egyben megalapoztak az 1×05-ot. Plusz Millert megmentettek legalabb meg egy reszre :)
(persze ennek akkor jobban orultem mert nem tudtam hogy sajnos mar csak egy resz lesz. De legalabb szep resz volt)

Yamagato - 2017. 02. 26. 18:23

Nagyon gyönyörű lett ez a rész, ritka az ennyire magával ragadó látvány egy sorozatnál! Teljesen együtt tudtam ámulni Millerrel, aki az atombombával szuper párost alakított. Kár hogy meghalt, de végül elérte célját, megtalálta Juliet, számára happy end lett a vége és amúgy is nagyon erőltetett lett volna ha valami teljesen új ürüggyel továbbra is bent tartják a storyban.De mivel a protomolekula bármire képes és a sorozat legjobb karaterét csak így elengedni elég butaság lenne a készítők részéről, gyanús hogy viszontlátjuk még….
Még mindig imádom, amikor kielemzik testek gyorsulást, az erőhatásokat, sokat hozzáad a realisztikussághoz.
És ha már itt tartunk, gondolom lesz következménye a 2×04-ben történt hajó kilövésének, no meg a Naovuu elkötésének, hogy a nagy rakat űrben kószáló nukleáris rakétáról ne is beszéljünk. Durva mennyire eszkalálódott a szituáció 5 rész alatt és mekkora tényező lett a Roci legénysége.
Most lövésem sincs innen merre megy tovább a történet és ez jó :) Talán az elrejtett protomolekula minta utána hajsza jön, hiszen a Föld-Mars-OPA trióból mindenkinek kelleni fog, azok után, hogy kiderült mire képes. A marsi katonanő kicsit hanyagolva lett mostanában, kíváncsi vagyok hogy kerül majd képbe és a stílusa miatt érdekes lesz látni ha keresztezi Holdenék útját.

Thrasher - 2017. 02. 26. 20:41

basszus, több idő kellett volna ennek, Miller motivációja is sokkal érdekesebb lett volna.

jobban állt a dolognak az első évados tempó

kahlan - 2017. 02. 26. 20:56

Most néztem meg a 2×5-öt. Nincsenek szavak. 10/10.
Ilyenkor eszembe jut, hogy az emberek nagy részének fogalma sincs, mit veszít, amikor csak úgy céltalanul bámulja a tévében a sok szart, ahelyett, hogy minőségi tartalmakat nézne. Micsoda sorozat ez, hát komolyan, mozifilm nem volt már rég ilyen hatással rám…

Erdő - 2017. 02. 26. 21:02

Nagyon szép volt, és lehet, hogy pont ez volt a gond, mert nehéz volt a látványt és a szöveget együtt követni… meg kell nézni még egyszer.
Mindenesetre én elsőre nem értettem, hogy miért állítják meg a rakétákat (egy hang alapján azt gondolni, hogy Julie vezeti a hajót, és ezt elfogadtatni a többiekkel…?), miért nem robbantja föl Miller a bombát, hisz nem tudhatta, hogy nem a Földre mennek, ahol 10-20 milliárd embert mentett volna meg ezzel), proto-Julie miért vezeti bele az Erost a Vénuszba, amikor előtte több támadást is kivédett?…
És főleg: Millert kinyírni?… Kíváncsi vagyok: mivel/kivel pótolják?

Randal - 2017. 02. 26. 22:49

Yamagato:

A Roci legénysége még most is kérdéses.
Holden ugye lázadónak, rendszerellenesnek van elkönyvelve, ráadásul csak egy-két ember állt ki mellette, habár a rész végén mindenki boldog volt, talán ez jelzi, hogy bizonyos dolgok tisztázódtak, de ki tudja.

A protomulekula mintáról pedig csak ők tudnak illetve talán még Fred Johnson, szóval lesz még itt bonyodalom amiatt. Ráadásul nem tudjuk, hogyan reagált a megsemmisülésre, hőre.

Most, hogy a Föld nukleáris arzenáljának fele odavan, így sebezhetőbbé vált. A marsi csaj meg lehet lázadást szít a hajón vagy ki tudja.

nade - 2017. 02. 27. 14:03

Úgy néz ki közben újra kéne néznem az első évadot, mivel az ‘elrejtett mintával’ már én se vágom mi van. Azt hittem a marsiak által felrobbantott bázison (Pheobe?) ill. annak környékén levő Julie korábbi űrhajójában volt…

@Erdő “proto-Julie miért vezeti bele az Erost a Vénuszba?” Ja ez nekem is eszembejutott, hogy miért nem állítja csak meg, de egy mondatban mondja hogy azt nem tudja, szóval maradt a célpont váltás

Stiel - 2017. 02. 27. 20:28

Az elrejtett minta nem az első évadból van, 2. évad első részének végén rejtették el. Julie űrhajóját (az Anubist) pedig megsemmisítették.

Erdő - 2017. 02. 28. 07:07

Nade: Kösz!
Kicsit talán oszlik a homály(om): Miller a fenyegetések leállítása után bízott abban, hogy az eredetileg nem a Földet támadó protomolekula is megváltoztatja az irányt. Mindezt a plátói szerelmére alapozva, ami ilyen tétnél érdekes – de szép gondolat. A Vénuszba való csapódás meg talán csak szimbolikus: szerelem, Erosz, Vénusz…

Everyl - 2017. 03. 02. 13:24

áááá, azt a kúrva, ez nagyon beteg volt (2×6), mennyire készen lesznek azok, akik nem olvasták a könyvet, hogy lehet pont ott befejezni a részt :D

wr - 2017. 03. 02. 15:20

Csak én hallottam úgy, hogy mindenki Gunny-nak szólítja Bobby-t?

zolij - 2017. 03. 02. 16:35

wr: szerintem Bobby “Gunnery sergeant” és ez annak a becézése

Thrasher - 2017. 03. 02. 22:21

F*ck yeah!

Ahogy csak a véres sisakokra tértünk vissza, az a Game of Thrones egy hasonló pillanatára emlékeztetett, illúzióromboló, amikor valami ilyesmi érezteti az emberrel, hogy TV-t néz, de egyébként ez pompás volt.

Ahogy kinézett az egész epizód…

Annatar - 2017. 03. 02. 22:59

Az nem volt nekem világos, hogy a hajók miért kezdtek el egymásra lőni?

zolij - 2017. 03. 02. 23:31

Annatar: a felszínről tűzharcot jelentettek, majd jött zavarás. Valamelyik hajón valakinek szimplán elsült idegességében a ravaszon az ujja, a többi már jött magától. Ilyen ez a hidegháborús hangulat.

Stiel - 2017. 03. 03. 00:02

A jó kis tükröknek annyi…

Amúgy az volt egy picit zavaró, hogy Bobbie-ék felnéznek, látnak egy kis hajót/drónt, megállapítják, hogy fegyvertelen, aztán nem sokra rá fent lövik egymást a francba. Jó, így utólag nyilván nem ugyanazok a hajók, meg a kis megfigyelő drón ott volt a végén is, de ez akkor is kizökkentett kicsit.

Amúgy vajon a megfigyelő drón kié?

rodosto13 - 2017. 03. 03. 01:05
ar - 2017. 03. 03. 08:25

Ami a Ganieme-n tortent az nem a Fold valaszcsapasa volt arra, hogy a Mars megsemmisitette azt a masik allomast kb 2-3 resszel korabban? Vagy az mar megvolt?

Malachi - 2017. 03. 03. 08:27

de tényleg, mi volt ez a végén? percekig egyáltalán nem vágtam, ki-kivel van. aztán összeraktam, hogy a földiek a kék izékre lőttek, abból indult az egész kavarás. de hogy mik azok a kék izék… valaki más is kísérletezett a protomolekulával? meg a marsi csapatot akkor mi intézte el? a lehuló törmelék, a földiek a kavarodásban, vagy a kékek? ez most sem világos – bár annyira nem is számít. kinyúltak. ebből majdnem biztos, hogy háború lesz.

egyébként arra rájött valaki, hogy mi volt a hajtóműves fazon sztorija? csak lóg a levegőben az egész.

szomorú amúgy, hogy egy marsi hajó parancsoki állása annyira gyengén védett (páncél, valami), hogy csak úgy átrepülhet egy törmelék rajta – és az ott álló emberen.

Snoopyzit30 - 2017. 03. 03. 09:04

“A WizKids társasjáték-kiadó a The Expanse-hez is játékot készít Geoff Engelstein közreműködésével.”

:)

Annatar - 2017. 03. 03. 10:50

Malachi:
A “hajtóműves fazon sztorija” tényleg kicsit kilógott a képből, de a világépítéshez hozzátartozik, és ezzel színesítették a Mars háttérsztoriját. Egyébként a Drive c. novella feldolgozása, angolosok elolvashatják, fent van a Syfy oldalán. Link a könyves beszélgetésben.
Amúgy meg azért itt kapott helyet a sztori, hogy ott lehessen a cliffhanger, ahol :)

zolij:
Értem én, csak a könyvben egy kicsit más volt az események sorrendje, és annak több értelme volt, nekem így nem állt össze a kép. És így pár hangsúly is áthelyeződik majd a következő rész(ek)ben.

Stiel - 2017. 03. 03. 10:58

ar: az megvolt a 3. rész legelején.

Egyre inkább úgy gondolom, hogy szándékosan volt ennyire kaotikus, feltehetően az ottani részvevőknek is kb. ennyire volt meg az, hogy mi történik. :D Illetve azért a felszínen lévők nyilván látták, mire lőnek, csak azt meg mi nem láttuk a csata budget megvalósítása miatt (à la GoT, ahogy valaki írta is).

nade - 2017. 03. 03. 11:05

@Malachi ” hajtóműves fazon sztorija csak lóg a levegőben” az első évadban is volt ilyen, tudod a jégbányász, meg az unoka, Diogo. Az is szószerint lógva lett hagyva a … az űrben.
Amúgy meg sorozatról beszélünk, a következő részben még folytathatják. *fanfic* Lehet becsapódott valami protomolekulába és ő nézett a rész végén Gunny arcába.

Malachi - 2017. 03. 03. 13:43

nade – igen, végig az járt a fejemben, hogy az ő hajója hozta vissza eredetileg a protomolekulát valahonnan a Naprendszeren túlról. talán üstökös lett belőle, és visszatért, valaki pedig megtalálta.

Kham - 2017. 03. 03. 14:35

hajtóműves fazon sztorija: A sorozat sztorija előtt 137 évvel egy Epstein nevű fúzió-technikus véletlenül feltalál egy sokkal hatékonyabb fúziós hajtóművet az akkorinál, amivel elérhetővé válik a Föld és a Mars számára az Öv vidéke. Epstein ugyan meghal a próbaúton, de a feleségénél megmaradnak a tervek, megépítik újra a hajtóművet, tiszteletből a megpusztult technikus-férjről nevezik el. (Nem kellett novellát olvasni hozzá, kiderült a mostani részből, a technikus jól kihangsúlyozta a családnevét, majd Naomi volt olyan kedves és a következő snittben már szóba hozta az Epstein-hajtóművet)

jégbányász, meg az unoka, Diogo: Unokaöccs:), nem maradt ott az űrben, ő volt Miller fiatal partraszálló cimborája az utobbi részekből. Őt kapja el vízlopásért Miller az első részben, majd a jégbányász hősi halála után, megmenti egy övbéli hajó, amint azt el is mesél Millernek az első támadóhajón (még egy kis flashback is volt a felrobbanó jégbányásznagybácsiról;)

Annatar - 2017. 03. 03. 16:38

Epstein nem igazán jön már vissza szerintem ;) Gyorsult, amíg tartott az üzemanyag, azóta pedig csúcssebességgel száguld a végtelen űrben, hacsak fel nem kenődőtt valami útjába kerülő égitestre. Itt volt hely és mód megmutatni a sztoriját, de a történetünkhöz más köze nincsen. Az első könyvben egy félmondatos utalás van rá, és mintha a sorozatban is megemlítették volna még az elején. Bár amennyit változtattak a könyvekhez képest, akár meg is lephetnek valamivel vele kapcsolatban :P

Enzo - 2017. 03. 03. 16:58

2×06
Micsoda flashbackes cold open, de még (csak az első könyvet olvasva is) időben kitaláltam, hogy ez bizony Epstein lesz, jó volt látni az ő történetét is.

Nem volt meglepetés, hogy Fred nyúlta be a rakétákat, azon viszont rendesen meglepődtem hogy Naomi átverte Holdent a protomolekula el nem pusztításával. Már előtte is feltűnt a képernyőn, hogy “start simulation”, ilyen egyszerűen húzta csőbe?

A Ganümédészről meg szép volt a kilátás… egy darabig. Mi az isten volt ez a harc? Kétszer megnézve se teljesen világos, talán azok a fura alakú dolgok tükrök voltak, amik a mezőgazdasághoz kellő fényt tükrözték a holdra? Elég kaotikus, de látványos lett az ütközet, remélem valaki még azért túlélte Draper csapatából. És ez a lény meg a végén, wow…hogy lehet itt abbahagyni? ;)

Darabkák:
-Amos és Alex reakciója a nagy hírre :D imádom a csapatot :D
-Micsoda fogadtatást kaptak a Tychón! Millerből is mekkora mártír lett, még graffitit is kapott :)
-Diogo végre elment dugni :D “Miller, I do this for you.” felröhögtem :D
-Holdentől ügyes volt, hogy Sematimba halálát adta be indoknak, hogy miért álltak meg a Tychora menet… vajon már előre készült egy hazugsággal, vagy rögtönzött?
-Ezek a kis mobilszerű cuccok, amit hordanak, amúgy szerintem tök gyakorlatiatlanok így, hogy teljesen átlátszik, mit nézegetsz rajta…
-Amos kijavítja a marsi zászlót, ez jó volt :DDD egész stílusos lett a Deimos-töredékekkel amúgy :D

#hétidézetei:
“My file for what to do if an advanced alien species comes calling? It’s three pages long, and it begins with ‘Step one, find God.'”

“-You live here or something?
-Yeah, I got a flop next door.
-Next door’s a brothel.
-Yeah.” (Amos teljesen természetes arccal :D)

De Avasarala amit levágott szöveg, talán az volt a legemlékezetesebb, csak pislogtam:
“And please let them know that if they can’t I will rain hellfire down on them all. I will freeze their assets. Cancel their contracts. Cripple their business. And I have the power to do it, because I am the fucking hero who helped save Mother Earth from the cataclysm that Jules-Pierre Mao unleashed.” (és ez még csak kb a fele) :D

Annatar - 2017. 03. 03. 18:14

Ganümédesz a külső bolygók éléstára, igen, azok nagy tükrök, amelyek a fényt adják a mezőgazdasági kupoláknak. A következő részben biztosan több szó esik majd róluk.

Parci - 2017. 03. 03. 23:52

tök érdekes, hogy az eléggé harmatos első évad után milyen tempót nyom ez a második évad. el is kaszáltam az évad végén tavaly, mert iszonyúan idegesített, de kíváncsiságból azért megnéztem a 2×01-et, mondván, legyen meg az önigazolás, tényleg nyúlik tovább az egész. hát, nem, most már scifi is van végre, nem csak űrjelmezes barátok közt :)

Malachi - 2017. 03. 04. 00:46

Kham – igen, ez mind világos, mert ahogy írod, szerepelt a részben. de mi a jelentősége? gyakorlatilag semmi? most őszintén, mit tett hozzá a történethez az, hogy láttuk hogyan fedezték fel ezt a hajtóművet? oké, árnyalja egy kicsit, meg most már ezt is tudjuk je, de tényleg kellett erre 5-7 perc? egy mondatban el lehetett volna intézni bárki szájából.

hát oké, akkor köszi, ennyi.

Thrasher - 2017. 03. 04. 08:43

A legutóbbi kommentekben felvetett problémák jelentős részét nem igazán értem, csak úgy mondom.

Csak nem… csak nem SIKERES lett itthon a sorozat? :O

Mert a sikeres sorozatok kommentjeit nem érdemes olvasni.

Malachi - 2017. 03. 04. 10:41

Elnézést kívánok, csak érdekelt mi volt ez a hajtóműves szál, mert ha csak jelentéktelen mellékszál (ebben továbbra sem vagyok biztos), akkor kicsit furcsállom, hogy ennyi időt elkavartak vele. Az eddigi legizgalmasabb részeket szállítja a sorozat (első rész óta hetiben nézem), és minden apróságnak fontos szerepe van, szóval nem tudom mit keresett éppen most, éppen itt ez a “sztori”, amiben egy ember megnyom egy gombot, aztán sok percen át szétlapítja a gyorusulás. :D A hosszú távú következményei világosak, lehetővé tette az aszteroida-övezet kolonizálását stb., de még egyszer: szerintem egy “unalmasabb” részben kellett volna elsütni, mert ebben igazából semmi szerepe nem volt az égvilágon. Ölelek mindenkit, olvassatok sok kommentot, pörögjön a topic!

Annatar - 2017. 03. 04. 10:46

Ez egy “unalmasabb” rész volt, a végétől eltekintve ;)

Annatar - 2017. 03. 04. 12:41

Malachi:
A történetben a protomolekula a Phoebe-vel érkezett kétmillió éve. A Föld volt a célja akkor is, csak a Szaturnusz befogta. Ez elhangzott a sorozatban is ;)

Annatar - 2017. 03. 04. 14:23

Kétmilliárd, bocsi

karit - 2017. 03. 05. 13:06

Ugye, az csak egy művészi áttűnés akart lenni, hogy a Jupiter fölött elsuhan Epstein hajója, majd onnan egy lefelé svenk után rázúmolnak a Ganümédesz mezőgazdasági állomására? Vagy a 137 év valami relativisztikus effektus révén el is telt Epstein számára?

Oké, nyilván az első, de egy ilyen protomicsodás sztoriban már ki tudja.

Annatar - 2017. 03. 05. 15:17

Művészi áttűnés :)

Kham - 2017. 03. 05. 17:41

Malachi: Szerintem az volt a párhuzam, hogy az Epstein hajtómű is akkora változás volt (paradigma változás) annak idején, mint a protomolekula megérkezése a Vénuszra a jelen történetben.

nade - 2017. 03. 06. 00:24

@karit, Annatar
biztos csak művészi áttünés? ha jól emlékszem aszonta Epstein hogy pont 137 évre elegendő az üzemanyaga olyan fogyasztás mellett amire nem számított.
Mondjuk 137 év alatt valszeg jóval messzebb kellene lennie, nem csak a Jupiternél

Morgan - 2017. 03. 06. 07:45

Megérkeztem én is. Egy munkatársam ajánlotta a sorit és megtetszett rögtön le is daráltam és pár nap alatt behoztam a lemaradást. Az 5. rész annyira jó volt hogy egy külön filmnek is elment volna szerintem.

“Ape”-stein (:D) azt hittem úgy illik a képbe hogy a kék trutyi lények neki köszönhetően értesültek a létezésünkról, de ha két millió éve küldték a jóbarátok bolondos gitárosát, akkor ez esélytelennek tűnik bár elképzelhető hogy a kozmikus lutri pont azt adta ki hogy egy véletlenszerűen elküldött ajándék pont itt kötött ki korábban.

karit - 2017. 03. 06. 11:54

@nade
Lehet, hogy negyvenkettedszer kerülte meg a Proxima Centaurit. : )

(Elég egy apró eltérés a hajtástengely/tömegközéppont között, és korrekció/forgás híján egyenes helyett spirálba elhajló pályán halad, amíg gyorsul. Ki tudja, hogy mondják kínaiul, hogy forogj. Bár se így, se úgy nem térhetne vissza a Naprendszerbe, hacsak ugye.)

“aszonta Epstein hogy pont 137 évre elegendő az üzemanyaga”

Hetekre elegendőt mondott. Persze, az sajátidőben annyi, szóval… Ha legalább pont akkor állt volna le a hajtómű, akkor egyértelmű(bb). Így a ‘művészi áttűnés’ az esélyes.

karit - 2017. 03. 06. 12:09

(Meg ugye, végig 137 évvel ezelőttöt írtak, tehát ez nem relativisztikus sebesség volt, csak jó nagy. Persze azóta simán eljuthatott hűdemessze is.)

Peti - 2017. 03. 06. 12:17

Nagyon király ez a sorozat, egy napa alatt daráltam le az első évadot, majd másnap jött a második, egészen a hatodik részig. Esős hétvége, ugyebár.
A ensz-es hölgy volt a szinkronhangja az egyik quarian admirálisnak a Mass Effectben, valahol klassz lenne, ha a plútó mögött találnának egy tömegrelét… :)

Annatar - 2017. 03. 06. 18:05

Epstein története csak azért most lett elővéve, mert most kapunk a Marsról részletesebb bemutatást, és ő elválaszthatatlan része a történelmüknek. Az ő hajtóműve tette a Marsot gyarmatból önállóvá. Nem kell többet mögégondolni ;)

A. - 2017. 03. 06. 21:55

Most olvasgatom a könyveket (az elsőt még korábban), beszippantott megint teljesen ez a sorozat. az jutott eszembe,h tutira készül már belőle jàték is (telltale?)

Liu - 2017. 03. 06. 22:13

A.

Én még nem hallottam róla :)
Ameddig nincs vége a könyvsorozatnak, kevés esélyt látok rá.
&
Sajnos, a tapasztalat alapján, az ilyen játékba emelt sci-fi univerzum nem igazán működőképes- a sori után.

lásd pl. a Defiance esetében.
Ott is, a kasza előtt pörgött a játék, voltak ugye ilyen-olyan “eventek” a játékban, amikkel hatással lehetett lenni magára a sorozatra- rengeteg ember volt fenn akkoriban (többször behalt a gépem, mert adott map részleten volt fenn ~2-300 ember, pl arkfall-nál)
Mára van hivatalos stream, készítőkkel játék, minden… csak épp játékos nem nagyon. (pedig még ingyenes is lett a játék)

Morgan - 2017. 03. 07. 09:58

Az az indiai származású Horváth Charlie nőben, nekem is ismerős volt a Mass Effectből. Kétségtelen jól néz ki és fiatalabban még jobban nézhetett ki és egy idegen lény hangjaként is kiváló volt, de nem értem ilyen hanggal hogy lesz valaki szinésznő. Hegyi Barbara hozzá képest kutyafüle.

Annatar - 2017. 03. 07. 10:21

A.

Valójában egy játék az alapja az egésznek, ami nem valósult meg, viszont a szépen kidolgozott világot nem akarták veszni hagyni, így lettek a regények :)

nade - 2017. 03. 09. 14:12

hát ez most csak felvezető/összekötő rész volt. hová tűnt a KBSZes vajon? Még a bázison van vagy más hajóval léptek le? Na de csak költői a kérdés, majd megtudom jövőhéten.

Annatar - 2017. 03. 09. 17:52

Szerintem ugyanazzal a hajóval léptek le. Diogo hajója volt az elterelés. Amikor kikapcsolták a hajtóművet, eltűntek a radarról, a csalihajó meg bekapcsolta az övét. Míg őt üldözték a Rocival, a másik hajó már messze járt.

Amúgy ami ebben a részben történt, az már szinte teljesen más sztori, mint a könyvben :P Egyre jobban nyílik az olló.

David R. Blake - 2017. 03. 09. 18:42

Tény, eredetileg egy MMO-játék adta az univerzum ötletét, de lesz belőle asztali társas is majd.
http://icv2.com/articles/news/view/36745/wizkids-heads-the-expanse

Illetve nemrég indult el egy mini-képregénysorozat, ami a Roci legénységének előtörténetét mutatja be. :)

Szaby59 - 2017. 03. 09. 22:38

Mostanában ahányszor Avasarala kap egy jelenetet mindig legalább egy hét idézete esélyes szöveget mond, szerintem már direkt írják neki a legjobbakat:

– Why didn’t you ever run for office?
– I like getting shit done.

:D

Hezw - 2017. 03. 09. 23:18

Szaby ne feledd el az idézet második felét :)

“i lke getting shit done. And i like to keep my head attached to my neck.”

Morgan - 2017. 03. 10. 07:41

Minek a rövidítése a KBSZ (OPA)?

Annatar - 2017. 03. 10. 10:22

Outer Planets Alliance – Külső Bolygók Szövetsége

Enzo - 2017. 03. 10. 18:21

2×07
Ez valóban inkább ilyen összekötő rész volt, de azért persze így is érdekes.
Avasarala jól beszélt a Földön, nem kéne most háborút kirobbantani, Bobbie-t is ezért akarják hamis tanúzásra kényszeríteni (komoly lenne ha végül mégiscsak az igazat mondaná…).
Dawes visszatérésének örülök, a konklávé tetszett, Fred okosan nem magát küldené a béketárgyalásra, de lehet hogy ezt még megbánja :D
Naomi még bajba fog kerülni, ha Cortazar valahogy megtalálja, hol van még protomolekula (kivéve persze ha nem csak az általuk elrejtett tároló az egyetlen “lelőhely”…) de most ez egyelőre szünetel, mert Dawesék egy ügyes csellel elvitték a tudóst. Először nem értettem, honnan tudtak róla, de leesett hogy tuti Fred alvezér csaja (akinek még mindig nem mondták ki a nevét) súgta meg nekik. Amúgy volt már ilyen, hogy ennyire kettészakadt volna Holdenék csapata? Megnéznék egy-két részt így.

Darabkák:
-A kezdő jelenetben a vérkristályok milyen durván néztek már ki :O
-Senki se élte túl Bobbie csapatából :( kár, pedig tetszett a csoportdinamika köztük…
-Hehe, pont azon gondolkodtam, hogy a kikérdezéseknél használt bogyó nem segít-e az emlékek visszaidézésében is, erre pont azt használták végül :)

#hétidézete nálam is a
“-Why didn’t you ever run for office?
-I like getting shit done.” :D

nade - 2017. 03. 10. 18:27

Asszem Drapper a csajszi neve, de Diogo szólta el magát hogy fogtak egy tudóst.

Annatar - 2017. 03. 10. 20:28

Drummer. Draper Bobbie vezetékneve.

Enzo - 2017. 03. 10. 21:53

Drummer, mindig elfelejtem, annyira nem illik hozzá. Amúgy oké hogy itt páran tudják, könyvből vagy valahonnan, de tök zavaró, hogy a sorozat epizódjai során nem hangzott el, ez nálam hiba.

Tééényleg, Diogo elszólta magát. Először ezt akartam írni, de aztán eszembe jutott a Dawes-Drummer beszélgetés, és túlkomplikáltam :D

Annatar - 2017. 03. 10. 23:51

Nem a könyvből tudjuk :) Cas Anvar fedte fel a nevét egy műsorban, feljebb van a link. Két könyvbeli karakter összegyúrása, némi plusz adalékkal, úgy tűnik, és ez a sztoriszál teljesen új a könyvolvasóknak is.
Amúgy tényleg fura, hogy nem hívják nevén, de pl. a HI feliratban nevesítve van.

nade - 2017. 03. 11. 11:16

Na majdnem jól emlékeztem, és én se könyvből szedtem. Naomi nem hivatkozott rá amikor mondta hogy a rakétáknál beállításoknál ….-nek kell segítenie?

Sigismundus - 2017. 03. 12. 18:22

2×07

Mint az 5 könyvet már többször olvasottként mondom, nagyon tetszik ez a sorozat, a megvalósítása.

Az Övbeliek, – Johnson csapata kivételével – ugyanúgy ellenszenvesek, mint akármelyik könyvben, kicsinyes primitív sunyik.

A Bobbie kihallgatásánál csodálkoztam, hogy őt is az igazmondó bogyóval kínálták meg, és nem azzal a módszerrel igazolták a szavait mint a könyvben..

Morgan - 2017. 03. 13. 15:04

Az nem agykapacítás serkentő bogyó?

_Peter - 2017. 03. 16. 19:59

Legújabb részből: Hát ezek az űrvidéki redneckek micsoda gyökerek már tényleg! Kispacelték a földi, marsi menekülteket, Tycho lázadás… legjobb jelenet volt amikor Fred asszisztense (Drummer?) elvette Alex pisztolyát és igazságot osztott.

Enzo - 2017. 03. 17. 01:17

2×08
A 2×04-05-06 pörgése után most kicsit visszavett a sorozat, építkezősebb lett, de persze még így is nagyon élvezetes. Fura, hogy se Avasarala, se Draper nem volt a részben – na majd jövő héten.

Kicsit kezdtem úgy érezni, hogy esik szét a csapat, Holden és Naomi közti nagy titok még várat magára, Amos és Alex között is volt feszültség, ennek a családmegkeresős szálnak tuti lesz még folytatása.
Prax szálára egyelőre nem tudok mit mondani, érdekes kapcsolták hozzá a protomolekulás szálhoz. A földiek és marsiak kirepítése eléggé lesokkolt még így is, hogy nem kötődtünk nagyon a karakterekhez.
Az övbéliek lázadása komoly volt, meg a végén Drummer bosszúja is, illetve tetszett, hogy Naomi “kiskapuján” keresztül vették észre Alexék az egészet, és így megakadályozták kb a háború kirobbanását. (Jó, nem biztos hogy a kódokat meg tudták volna szerezni a lázadók..)

Darabkák:
-Azt hittem a nyitójelenetről elsőre, hogy Julie és JP Mao flashbackje :D
-A Fred-Dawes-Drummer háromszögről kaptunk némi múltbéli elbeszélést, ilyenből lehetne több, akár flashbackkel.
-Naominak mákja van, hogy Cortazar a Ganymede-en levő pm jelet fogta be, és nem a rakétáét, így “megmenekült” egy darabig.
-Érdekes volt a digitális emlékfal az áldozatok fotóival.
-Na MOST már végre biztosan kimondták Drummer nevét :D

Vödör - 2017. 03. 18. 22:44

Arra volt valami magyarázat, hogy mitől lett ellenséges Fred Johnson a Rocisokkal, miután megmentették az életét? Nem vágom, lemaradtam valamiről?

Erdő - 2017. 03. 19. 09:32

Vödör: feltételes módban volt ellenséges: ha találnak protomolekulát, és ha nem viszik vissza neki, akkor…

Yooha - 2017. 03. 20. 07:16

Néhány kérdés a sorozattal kapcsolatban:

A Ganymedes az földi-marsi gyarmat, és nem az Övbélieké? Mármint eddig azt hittem, a Földé a Föld, a Marsé a Mars, és minden más az Övbélieké. Itt meg a túlélők között csak 1 Övbéli volt, mindenki mast meg kizsilipeltek ugye (legalábbis azon a konkrét hajón).
Az övbéliek nyelvében azok az idegen szavak valami létező földi nyelv, vagy a könyvhöz/sorozathoz találták ki?
Mitől van földi gravitáció mindenhol? Vagy ez csak dramaturgiai okokból “kell”?

Morgan - 2017. 03. 20. 08:10

A Ganümédesz a Jupiter legnagyobb holdja. Tuljdonképpen a naprendszer legnagyobb holdja. A soriban a Mars kolóniája.

A “belt”, magyarul:kisbolygóöv a Mars és a Jupiter között helyezkedik el. Tehát a Ganümédesz helyileg akátr tartozhatna a belthez is de nem oda tartozik, hiszen a marsi katonákat azért küldték oda, hogy védjék a saját kolóniájukat.

Szerintem mesterséges a gravitáció.

A nyelvről nem tudok semmit.

Stiel - 2017. 03. 20. 09:01

Yooha: a Ganümédesz fel van osztva földi-marsi zónákra (azért is voltak ott földi és marsi hadihajók is, meg a gyalogos katonák is azért figyelték a határvonalat). Van egyébként még jópár kolóniája a Földnek is és a Marsnak is szerte a Naprendszerben, pl. első évadban volt szó róla, hogy a Marsnak vannak haditechnológia-fejlesztő laborjai, amikkel kommunikálnia kellett (azaz azok sem a Marson vannak).

Az övbéliek nyelve sok létező nyelv keveréke (többek között koreai, lengyel, spanyol, csak hogy három nagyon eltérőt mondjak), de biztos van benne pár új szó is. Fent van linkelve pár szótár.

Minimális gravitáció nélkül az emberi szervezet eléggé becsődöl, erről Miller és Havelock beszélgettek az első évadban. Szóval szükség van rá, úgyhogy csinálnak mesterségesen. Hajókon gyorsulás, bázisokon pörgés révén; általában jóval kisebb, mint 1 g, csak hát ezt nehéz ábrázolni.

Annatar - 2017. 03. 20. 11:37

Az úgy kezdődött, hogy a Föld elkezdte gyarmatosítani a Marsot, és az aszteroidaöv nyersanyagait használta fel ehhez, és a saját céljaira is. A Mars később, leginkább az Epstein-hajtómű miatt önállósodni tudott, és így a Naprendszer fel lett osztva a Föld és a Mars között. Csak eközben generációk nőttek fel az Övben, akik a kisbolygók kitermeléséből, nyersanyagok szállításából éltek, gyakorlatilag a belső bolygók rabszolgáiként. Az elégedetlenek közül alakult meg az OPA/KBSZ, egy nem hivatalos, nem egységes, részben terrorista szervezet. Fred Johnson, kiábrándulva a Föld politikájából, a szervezet élére állt, hogy legitim politikai szervezetet hozzon létre, de sok szélsőséges szekció nem nézi ezt jó szemmel. A történet ezen pontján tehát még hivatalos Övbeli területek nincsenek annak ellenére, hogy övbeliek élnek és dolgoznak nagy többségben, bár pl. Cerest elfoglalták (a Föld-Mars koalíció kivonult), és Tycho mindig is önálló, független cég volt. A Ganümédesz azért sarkalatos pont, mert itt van a külső bolygók éléstára, de a megtermelt élelem nagy része a Földet és a Marsot látja el, az övbelieknek csak a morzsák jutnak.

Enzo - 2017. 03. 20. 13:30

@Yooha: a nyelv önmagában csak a sorozat kedvéért lett kitalálva, de az alapja gyakorlatilag egy lebutított angol (mint a patois Jamaicában), amibe behoztak spanyol, portugál, koreai, stb. kifejezéseket.
(Furcsa, a fenti wikia-s linken eddig volt szótár, de most kivették belőle)
Nick Farmer nyelvész találta ki amúgy, twitteren elég katív, lehet követni:
https://twitter.com/Nfarmerlinguist

Annatar - 2017. 03. 20. 22:13

Kicsit átrendezték, a szótár a könyves szócikkbe került, a link a filmesre mutat.

nade - 2017. 03. 23. 17:50

Avasarala megint elemében volt.

Martian: With all due respect, madam,
where are you going with this?

Avasarala: Wherever I goddamn like!

(…)
Martian: She needs to rest.

Avasarala: Whoever the fuck you are,
stand down and let her speak.

Bebe - 2017. 03. 23. 21:17

nade, borzasztó rosszul játszotta az indiai nő. Nem csak a hangja szörnyő, artikulálatlanul és lassan is ejti a szavakat, hiába van mocskos szájú vérebnek írva képtelen eljátszani a színésznő. Mint aki agyvérzés után újra tanult beszélni úgy formálja a szavakat nem pedig egy energikus ellentmondást nem tűrő politikus módjára.
Hozzá képest a többiek castingja annyira nem is ment félre. Na jó de, de ha ez a nő nem lenne, vagy két pontal jobb lenne a sorozat.

Parci - 2017. 03. 23. 22:01

Bebe: az összes színész szörnyű, talán Amost kivéve. mostanra a sorozattal megbékéltem, de akárhányszor meglátom Holden idióta ábrázatát (bocs), van a tarajos csájjét, sírok :)

Bebe - 2017. 03. 23. 22:29

Bebe, igen, de Amosnak sem ilyennek kellene lenni, pláne ezzel a névvel. A színésznek inkább német feje van.
Ráadásul adva lenne a lehetőség, hogy az övbéliek kosárlabdázó magasságúak legyenek a földiekre pedig szándékosan 170 vagy az alatti színészeket castingolhattak volna.
Ráadásul lényegtelen részletekre el fecsérelnek epizódokat. Epstein történetét le lehetett volna tudni 2 mondatban, e helyett, egy fél részen keresztül mutogatják az érdektelen a történetet nem előre vivő a hangulatot nem segítő szenvedését.
Nagyon kihagyott lehetőség ez.

skirm - 2017. 03. 24. 10:15

Nekem viszont bejön a sorozatos Avasarala is, nem annyira mocsokszájú és cinikus mint a könyvben, a sorozatban kicsit olyan elit értelmiségi aki a felsőbbrendűsége és hatalma tudatában akkor használ káromkodást amikor akar, a könyvbéli énje inkább kényszeres káromkodó volt.

Annatar - 2017. 03. 24. 15:57

Bebe, milyennek kellene lennie Amosnak “pláne ezzel a névvel”? Egyrészt szerintem egyáltalán nincs német feje, másrészt sok bibliai eredetű név van használatban az ún. keresztény világban is, tehát nem feltétlenül utal származásra, harmadrészt… na jó, ezt inkább nem. Majd úgyis kiderül előbb-utóbb a sorozatból is :P

A. - 2017. 03. 24. 16:24

“hiába van mocskos szájú vérebnek írva képtelen eljátszani a színésznő.”
nem gondolom reálisnak, h egy folyamatosan káromkodó karakter tévéképes lenne, legalábbis ezen a csatornán, ebben a sorozatban. Könyvben oké.
Ezért nem igazán értem a következtetést sem h képtelen eljátszani a karaktert. Én úgy gondolom h éppen a fenti korlát miatt átformálták a karaktert. Szerintem érdekes lett. Az biztos, hogy teljesen más, mint a könyvben.

Ami engem zavar, az inkább a Bobbit alakító színésznő semmilyensége. Szerintem az ő esetében túl nagy jelentőséget tulajdonítottak annak, h a külső jegyekben (nagyjából) stimmeljen a könyves karakterrel, és ez a színészi kvalitás rovására ment. Mivel eleve az egyik legnehezebb szerep szerintem az övé, beáldoztam volna ezt a külső megjelenés dolgot cserébe egy karizmatikusabb színésznőért.
(és ha már a színészekről beszélünk, igen, hiányzik Miller:))

Annatar - 2017. 03. 24. 21:53

Kezd nem tetszeni az irány, amerre mennek a sorozattal :(

A. - 2017. 03. 25. 14:20

Annatar: miért? Írd le a könyvesben

Annatar - 2017. 03. 25. 19:51

Leírtam a heti csalódásokban, de lényegében nem tetszik, hogy minden főszereplőt kiforgattak önmagából. Lehet, hogy a könyvben kicsit irreálisan jónak voltak megírva a jók, de itt meg mindenkit bemocskoltak valamivel. Amikor meghalt valaki miattuk, az már túl sok volt.

Enzo - 2017. 03. 25. 20:19

2×09
Én nem hiszem, hogy bármiféle új irányba is menne a sorozat, inkább ha már valamivel nem vagyok teljesen elégedett, az az, hogy mennyire lassan haladunk: a Ganymede-re és a Vénuszra is még csak most “értünk oda”, pedig már mióta lebegtették ezeket a szálakat. Meg rég volt már valami durva cliffhanger is. A kezdés mondjuk elég meglepő volt, nem mondom :D
Bobbi helyében nem lettem volna a kihallgatás alatt… Amikor rájöttem hogy rákenik Travisre a lövöldözést, na ott kicsit felfordult a gyomrom, az ritka aljas húzás volt. Csodáltam, hogy nem küldött el mindenkit a p!csába ott helyben. Avasarala legalább észrevette, hogy valami nem stimmel, remélem ennek még lesz folytatása.
Tetszett, hogy mutatták a részletes marsi Földhez szoktatás folyamatát, illetve a Drake-egyenlet is érdekes volt, nem hallottam róla még.

#hétidézete: van egy egyértelmű nyertes, de azért volt több emlékezetes duma is :D
“Whoever the f*ck you are, stand down and let her speak.”
bzmeg, leestem az ágyról, annyira röhögtem, hogy leosztotta már Martens-t! :DDD
amíg ilyen dumákat adnak a szájába, nem érdekel hogy mennyire jó színész vagy milyen a hangja :D

“-Of course, Colonel Janus.
-You know, you’re mispronouncing that.
-He’s Portuguese, the “J” is silent.” nyelvészetileg ez sztem nem korrekt, de vicces :D

“Reminds me of Baltimore.” /Amos, ahogy megérkeznek a Ganymede-re :D/

“If I have to board one more ship named after some kid or girl who got left behind after a magic weekend on Titan, I might just shoot some people for general lack of creativity.” :DD

Annatar - 2017. 03. 25. 21:54

Enzo:
A könyvekhez képest más az irány. Frissen újraolvasva nagyon zavarnak a jellembeli eltérések. Már nem arról van szó, hogy a más médium miatt más a szerkezet, ami az első évadban jellemezte a sorozatot, hanem olyan dolgokat is átírtak és megváltoztattak, ami nekem nem tetszik. Persze biztosan kitalálták, hogy hogyan és merre mennek a sztorival, de eddig nem győztek meg a változtatások szükségességéről.
És igen, nagyon lassan halad a sztori, alig történik valami egy részben.

Morgan - 2017. 03. 26. 10:48

Az indiai Horváth Charlie egyre idegesítőbb a hangja miatt.

Teki88 - 2017. 03. 26. 14:36

Winnie Anatar lenne egy kérdésem.

Olvastam a könyveket, de azt nem értem hogy a proton molekulát most a Mao cég fejlesztette ki vagy, találtak hozzá egy UFO molekulát és azt fejlesztették tovább?

Mitől ébredt a molekula öntudatra? A beszipákolt emberek kollektív tudatától vagy vmi UFÓ cucctól, ami el akarta hagyni a galaxist?

Kezdem megszokni Bobby-t és Holdent, de Bobby katonai páncélján nagyon sporóltak. Most komolyan, egy karvastagságú miniguntól várjam el hogy halálosztó legyen? Mit lő az ki 2mm es golyót? Ez egy vicc. Mennyibe telt volna vmi porszívót előszedni a raktárból rátenni 6 csövet azt nesze NÉZŐ ez itt a halálosztó…… Bezzeg a Vénus Arbogast kutató hajóra jutott vagy 20 iPAD meg CNC heggesztett sínen gördülő kézi konzol, ami egyébként tetszett… De az a RUHA…. áh….. tészta szűrőt lehet vele csinálni de oroszlán ellen ne ezzel menj, az tuti.

Nekem Avarsala bejön. Így képzelem el egy kormány tisztviselő stílusát, némi káromkodással, mert ha végig anyázná a folyósót valószínüleg már rég kidobták volna.

Annatar - 2017. 03. 26. 17:18

A protomolekula idegen eredetű. Az van beleprogramozva, hogy a meglévő biomasszát “eltérítse”, és a saját programja szerint alakítsa. A Phoebe volt az eszköz, és a kétmilliárd évvel ezelőtti Föld volt az úticélja, csak a Szaturnusz befogta.
A Phoebe-n megtalálták ezt az izét, és elkezdtek kísérletezni vele. Konkrétan a Protogen tudósai rászabadították a marsi tudósokra. Aztán megsemmisítették az egészet, majd kitalálták, hogy hogy lehetne nagyobb biomasszát adni a protomolekulának, hogy rájöjjenek, mi is a célja. Ez lett Eros. De a célja majd csak később derül ki.

Annatar - 2017. 03. 26. 17:24

Még valami. Arra lett tervezve a protomolekula, hogy primitív életet használjon. De mivel az ember intelligens, így ezt az intelligenciát is beépítette, konkrétan Julie volt a fő minta. Ezért egy kicsit fejlettebb, mint amilyennek tervezték, ezért lehetett tárgyalni vele.

Balee - 2017. 03. 26. 19:28

@Enzo:

“Amikor rájöttem hogy rákenik Travisre a lövöldözést, na ott kicsit felfordult a gyomrom, az ritka aljas húzás volt. ”

Bocs, de ez butaság. A marsi küldöttség inkább magára vállalta a kezdeményezést, hogy elkerüljék a háborút. Messze a Mars a legszimpatikusabb frakció. Elképesztő a hűvös gondolkodásmód, hogy milyen higgadtak mindig. A földiek ezzel szemben arrogánsak az övbéliek meg a csóró melósok, akiket úgy tüzelnek fel aljadék módon, mint anno a bolsevikok az embereket.

Nagyon remélem, hogy nagyobb betekintést nyerünk a marsi életbe. Ők tudják, hogy egy háború mindent elpusztítana, amiért eddig dolgoztak.

Balee - 2017. 03. 26. 19:30

Amúgy meg tipikus sorozatbetegség. Lassan megy a sztori, kevés az effekt, az új helyszín, mert a költségvetést egy-két epizódban akarják elpuffogtatni. Számtalan példa van erre…

Enzo - 2017. 03. 26. 22:14

@Balee:
A “magára vállalta a kezdeményezést” rész még oké, ebbe Draper is beleegyezett, de hogy nem konkrétan ő lőtt először, hanem a “perfect scapegoat” Travis, akire nagyon kényelmesen rákenhetik, mert úgyis a Földről származik, meg hát úgyis halott… nekem ez a verzió már egy kicsit gusztustalan, Bobbi is erre akadt ki, nem véletlenül. A nagyobb betekintést viszont én is remélem, már sajnáltam azt is, hogy a csapat 3/4-e odaveszett a törmelékviharban.

Pilgrim76 - 2017. 03. 27. 20:51

@Enzo:Han Solo shut first!

_Peter - 2017. 03. 30. 21:31

Megható volt ahogy Draper megszökött az óceánhoz. Még elnézném a földi kalandjait. Nem is kell marsi páncél ilyen formás alakra. :)
Jó lenne a beszélgetés hatására ellenszegülne a felettesének és nyomozni akarna az igazság után. Magyarul az tetszene vegyék ki az írók a bábu szerepből.

Teki88 - 2017. 03. 30. 22:09

Hát igen. Csak azt nem tudom hogy ezek a bazi nagy mellek mégis nem akadályozzák a katonát a mozgásban? Inkább maradna hátországban faj fenttartónak, több férjjel és még több alkalmi hapsival :D

Anatar. Nem azért próbálta a Mars magára vállalni a mészárlást, mert a Ganimedesz egy fontos élelmiszer előállító bolygó?

Elvileg a protonmolekula, nem Marsi fegyver, hanem egy külsős cég kreálmánya, amit majd el akartak adni, annak aki a legtöbbet fizet érte…

Ujra kell olvasnom a könyvet….

Mikor jelenik már meg a 6. ik magyarul?

Annatar - 2017. 03. 31. 11:17

Teki88:
Az ilyen hímsoviniszta megjegyzéseket igazán mellőzhetnéd, ez pont nem az a sorozat, aminél belefér…

Nem proton-, hanem protomolekula. És nem a Protogen kreálmánya, hanem egy idegen fajé, ők csak megtalálták, és elkezdtek kísérletezni vele.

Hogy mi a marsiak szándéka a sorozatban, az nem világos még, egész más az egész, mint a könyvben.

_Peter - 2017. 03. 31. 13:30

Teki88 – 2017. 03. 30. 22:09
A megfejtés szűk ruha és sportmelltartó.
A felvetésedre: annál azért civilizáltabb Mars, nem kell ilyen prolimolekulával fertőzött megjegyzéseket tenni.

Annatar – 2017. 03. 31. 11:17
Érdekes most Ganymede újabb Eros lesz ahogy Holden aggódott a részben? Nagyon deja vu a kislányt úgy keresik mint régen Julie-t. És Mars karanténba zárta a bolygót. Lehet az állomáson hamarosan szólni fog az Eiffel 65 sláger I’m blue da ba dee da ba daa…

És mi lehet a Vénusz vizsgálatával? Azt is nagyon várom amikor Holden rájön Naomi megsemmisítés helyett elrejtette az anyagot.

Enzo - 2017. 04. 01. 19:12

2×10
Ideje volt már egy kis betekintésnek, hogy mi történik a Föld ENSZ-épületen kívül részén, hát elég szörnyű állapotok vannak. Szerintem remekül oldották meg a nehézségek bemutatását, amikkel Bobbinak szembesülnie kellett, szerencsére a néger Ronaldo megszánta és még egy bűvésztrükköt is elsütött neki.
Errinwright pálfordulásán meglepődtem. De azon még jobban, hogy neki megvolt konkrétan már a vac suit nélküli lényről is mindenféle adat, WTF? Ja és láttam hogy Project Caliban, akkor innen a 2.kötet (és az évadzáró) címe – legalább itt tényleg benne van, a Leviatán kifejezés nemigazán hangzott el, legalábbis a sorozatban tudtommal nem, a könyvben meg nem emlékszem.

Darabkák:
-Nagyon fura volt ez digifal is a Ganymedesen, ott mindenki előtt végezték a keresést, meg ilyenek, ugyanúgy mint az átlátszó kézi kütyük.
-Azon mosolyogtam, mikor Bobbi az érdemrenddel nyitotta ki az ablakot :D valamire legalább jó volt az is :D
-Tetszett, hogy bemutatták Alex unatkozását is.
-Tényleg kicsit Eros utánérzés a Ganymede a karantén miatt.
-A vége felé a kameraállás, ami mutatta Bobbit az óceán partján, nagyon szép szimbolikusra sikerült: ott a végtelen látóhatárig nyúló óceán, amire annyira vágyott, de keretként a kép szélén a kivezető csatorna betonelemei is, mintegy emlékeztetőként, hogy ez már egy ilyen világ.

#hétidézete:
“I didn’t kill him” :D (Amos laza, mint a rigalánc)

Annatar - 2017. 04. 01. 20:56

A könyvek címei nem jelennek meg a könyvekben, az egy easter egg volt, hogy a projektet Calibannak nevezték :)
Amúgy az úgy tűnik, hogy szokás lesz, hogy az évad utolsó része viseli az adott könyv címét: az első évad záróepizódja volt Leviathan Wakes, a másodiké Caliban’s War lesz.

Yamagato - 2017. 04. 02. 12:32

Errinwright hirtelen őszinteségrohama meglepett. Kíváncsi vagyok Mao tényleg lepaktált-e marsiakkal, azt gondoltam a saját szakállára folytat teszteket, növelve a káoszt a rendszerben, hogy a zavarosban anélkül folytathassa a munkát, hogy bárki is a nyomában lenne.
A hajléktalanokról akikbe Bobbie belebotlott remélem még kicsit beszélnek, azt hittem a Földön mindenki viszonylagos jólétben él.
A legjobb jelenet Alex-é volt. Amikor az előző részben szétváltak pont az jutott eszembe, hogy milyen hálátlan szerep jut neki, ücsöröghet a hajón a többiekre várva.

Annatar - 2017. 04. 02. 16:02

A Föld rettenetesen túl van népesedve, 30 milliárdan élnek rajta. Alapellátás jár mindenkinek, ami csak a tengődésre elég, a munkalehetőségek viszont korlátozottak, és a felsőfokú tanulás is szigorú feltételekhez van kötve, és nehéz bekerülni. Cortazar, a protogenes tudós is amiatt ment a céghez, mert egy kiugrási lehetőség volt neki. Persze alapellátás is csak a regisztrált embereknek jár, mivel a gyerekszülés is engedélyhez kötött (Holdennek pl. az ilyen szabályok miatt van 5 apja és 3 anyja, mert így tudtak egy nagyobb farmhoz jutni és jogot szerezni egy gyerekre), ezért sok regisztrálatlan gyerek is születik, akiknek viszont még nehezebb kilépni a körforgásból. Amos kifejtette ezt a hackernél. A regisztálatlanokból lesznek a hajléktalanok és a bűnözők jelentős része.

Teki88 - 2017. 04. 02. 21:44

Annatar:

Mit tudunk a Ganymede ről?

Emlékeim szerint, az egy hatalmas élelmiszer ellátó bolygó, ami a Mars és az Öv élelmiszer ellátásáért felel, meg volt még vmi, ami a gyerek szüléssel kapcsolatos. Valamnti kisérleteket végeztek a beteg gyerekekkel, de pontosan mit? Protomolekulát fecskendeztek beléjük?

Másik kérdésem, az hogy ha egy ennyire fontos ez az bolygó, szerinted hogyan omolhat össze az egész ellátó rendszer, főleg ami a növény termesztéssel kapcsolatos? A biológus már kijelentette hogy haldoklik a teljes rendszer.

Annatar - 2017. 04. 02. 23:29

A Ganümédeszen (ami egyébként nem bolygó, hanem a Jupiter egyik holdja) növénytermesztés folyik, Prax az újabb és újabb, az ottani viszonyokhoz egyre jobban alkalmazkodó fajták kitenyésztését végzi. Ezenkívül, mivel van magnetoszférája, és így véd a kozmikus sugárzástól, az övbeliek itt töltik a terhességüket, mert itt nagyobb eséllyel lesznek egészségesek a babák, mint máshol.
Hogy mire kellettek Stricklandnek az immunhiányos gyerekek, azt a sorozatban még nem tudtuk meg, úgyhogy előre ne is beszéljünk róla ;)
Nézd meg mégegyszer azt a részt, amikor Prax elmagyarázza, hogy miért haldoklik minden, én sem tudnám jobban elmagyarázni.

Annatar - 2017. 04. 02. 23:33

Ja, egyébként az Övnek csak a reszli jut, a Ganümédeszen megtermelt élelem nagy része a Földre és a Marsra megy, egy félmondatban meg is említették, hogy az utolsó hajók még elvitték az összekészített élelmiszerrakományt a belső bolygóknak, miközben a helyiek már éheztek az összeomlott infrastruktúra miatt.

_Peter - 2017. 04. 03. 21:07

“A Ganümédeszen (ami egyébként nem bolygó, hanem a Jupiter egyik holdja)”

Ezt jó hogy írod, a sorozat kapcsán elgondolkoztam hogy a köztudatban mennyire csak a bolygók vannak, pedig csomó hold érdekesebb. A Ganümédész is holdként nagyobb a Merkúr bolygónál. Pár éve szegény Pluto is le lett fokozva az Eris felfedezése miatt.
Ganymede, Titan, Triton, Callisto, Europa, Io, Ceres van pár olyan hold ami sokkal érdekesebb és izgalmasabb jéggel, óceánokkal, vulkánokkal…

Stiel - 2017. 04. 04. 09:20

A Ceres viszont pont nem hold, hanem kisbolygó. :)

_Peter - 2017. 04. 04. 10:15

Stiel ott a pont. Majdnem már minden bogár rovar szintű dolog. :) Trükkös az univerzum. És milyen színű a Nap? :)

Enzo - 2017. 04. 04. 20:58

Elérhető már a sorozat hivatalos FB-oldala USÁn kívülről? (vagy csak azért látom mert egyszer amcsi VPNről belájkoltam? :D)
https://www.facebook.com/ExpanseSyfy/

Annatar - 2017. 04. 04. 21:04

Passz, de én is látom. Egy időben mintha tényleg le lett volna tiltva, de egy jóideje elérhető.

Stiel - 2017. 04. 06. 11:19

A szereplők múltjára rendszeresen van utalás. Korábban az, hogy Amos Baltimore-ból jött (ami persze önmagában nem akkora spoiler, de egy elég lerobbant Ganymede station-ről jutott eszébe, szóval feltehetően nem aranyélete volt ott), most meg – Naomi-nak van egy fia! Meg Alex is elég sokat nézegette a jegygyűrűjét.

_Peter - 2017. 04. 06. 19:09

Az a jó ebben a sorozatban, hiába sejteni a dolgokat (Vénusz bekékülése, Ganymede mint újabb Eros kísérlet, Draper nyomoz és átáll) mégsem unalmas a megvalósítás. Nincs egy felesleges jelenet sem.

Annatar - 2017. 04. 06. 21:24

Hmm. Bedobnak egy csomó mindent, ami a könyvekben csak jóval később kerül elő. És másnak is feltűnt, hogy Florence Faivre (Julie Mao) neve továbbra is ott van a főcímben, miközben Thomas Jane-é nincs?

Azt nagyon sajnálom, hogy pont Martenst választották rosszfiúnak, a könyvben ő volt a legnormálisabb, aki sokat segített Bobbie-nak :(

Annatar - 2017. 04. 06. 21:25

Viszont Amos és a gránát tökéletes volt, pont, mint a könyvben :D

mokamiki - 2017. 04. 06. 21:58

_Peter, Az a jó ebben a sorozatban, hiába sejteni a dolgokat (Vénusz bekékülése, Ganymede mint újabb Eros kísérlet, Draper nyomoz és átáll) mégsem unalmas a megvalósítás. Nincs egy felesleges jelenet sem.

kivéve amikor de. Epstein hajtómű felfedezésére elpazarolt fél epizód, vagy az első szezonban az a rész ami kb arra ment el, hogy keresgélik a titkos jelszót az űrhajón.

A mostani egyébként egész jó rész volt, de sokkal jobb lehetne, ha jobb a castin és a rendezés.

teki88 - 2017. 04. 06. 23:01

Jó volt ez a rész is. Bár a kislánnyal való vacakolást, ahogy a doki viszi a kutató helyre, kihagytam volna.
Igen már nagyon messze vagyunk a könyvtől, de ez ugye nem számít.
Az viszont hogy draper, így neki megy a parancsnoknak és aztán simán menedék jogot kér a földön… Ez durva volt nekem.
Mondtam hogy lesz még ebből Bobby-Avarsala STAR WARSos fogatverseny.

Nah DE…

Amit most nem értek. Ezek szerint a Marsi katonaság a szemét, Jules Mao bácsival együtt?
Akkor most Mao effektive a Marsnak fejlesztette ki a kék katonákat?
De mégis minek ha a könyv szerint a Mars sokkal komolyabb katonai hatalom mint bármi ebben a galaxisban….

Ez nem tiszta.

Amos-t király volt. Végre egy olyan jelenet ami hasonló volt a könyvhöz. :D

Annatar - 2017. 04. 07. 10:47

A könyvben nem volt enyire direkt a marsiak részvétele a licitálásban, és a dolog eltussolása is sokkal diszkrétebb volt. Talán ezért feltűnő, hogy a sorozatban hangsúlyosabb szerepet kapott az egész protomolekula-bizniszben való részvételük.
Egyébként az igaz, hogy a Marsnak van a legfejlettebb flottája és felszerelése, de a földiek sokkal többen vannak. Ezt a hátrányt próbálják ellensúlyozni az egyéb előnyök, mint a protokatonák megszerzése. De mivel licitálásról van szó, nem ők az egyetlen érdekelt fél…

Annatar - 2017. 04. 07. 10:48

* megszerzése = megszerzésével

Stiel - 2017. 04. 07. 11:47

És egyébként talán a marsiak részéről sincs benne cakkumpakk mindenki, ‘csak’ egyetlen szárny (mint Errinwright a Földről).

Stiel - 2017. 04. 07. 11:49

“És másnak is feltűnt, hogy Florence Faivre (Julie Mao) neve továbbra is ott van a főcímben, miközben Thomas Jane-é nincs?”

Teljesen random tipp, de nem lehet, hogy ő fogja játszani Julie húgát is? Mintha lett volna szó róla a Mao-család kapcsán, hogy van egy húga. Persze még így is kicsit érdekes lenne.

Annatar - 2017. 04. 07. 12:14

Annyira nem random, én is erre gondoltam, ha már a nevét is bedobták, csak nem gondoltam, hogy ilyen hamar behozzák a sorozatba. Most már nagyon kíváncsi vagyok, a történet melyik pontján fogják befejezni az évadot…

teki88 - 2017. 04. 07. 19:17

Az én tippem, az hogy kiszabadítják a kislányt, ha még él egyáltalán, mert már ebben nem vagyok biztos. Holden levadászik egy kék szörnyet. Bobby menedék jogot kap és Avarsala személyi őre lesz. Valamint a Vénuszon történni fog vmi nagyon érdekes, és ezzel a momemtummal fog véget érni a 2. évad. Hogy pontosan mi lesz a Vénusszal azzal fog kezdődni a 3. évad. Nesze neked függő játszma….

Liu - 2017. 04. 08. 00:51

jajj, csak Peachest ne ! :( ( Julie húga)

– a névmaradás okán én is erre tippeltem –

A. - 2017. 04. 08. 09:39

Annatar: én arra gondolok h ennek főként gyakorlati okai vannak, nem lehet parkoltatni a színésznőt évekig, h majd egyszer még kelleni fogsz, addig ne szerződj máshova, hanem most kell foglalkoztatni, ha már.
Viszont ennek az elméletnek Thomas Jane esetében is érvényesülnie kell, ő azért nagy név.
De valóban nagy a kavarc már a szálakkal kapcsolatban, és nem mindig tűnik úgy h pontosan kézben tartják őket (inkább kicsit ad hoc jellegűnek)

Enzo - 2017. 04. 08. 22:52

2×11
Azért most felpörgött a sorozat, kapjuk az infókat rendesen, Caliban demo meg minden. Holdenéknek valahogy mindig sikerül belekeveredni az események közepébe, pedig most tök másért mentek a Ganymede-re, erre nem pont összefügg a két szál és meglátják a Calibant(már ha a neve ez a cuccnak), amit a Karakum nevű hajó ment felszedni?
Bobbi pedig még badass-ebb volt, mint valaha… hogy felkészült a tükör előtt, mintha csak valami beszédre gyakorolna, aztán ha már úgyse katona többé, miért ne ütné addig Martens-t, amíg el nem mondja az igazat :D A fickó gyorsan beadta a derekát, a csaj meg nyomott egy Juliana Crain-t (“I’m seeking asylum”, egy az egyben ugyanilyen volt a TMITHighCastle-ben).

Darabkák:
-Naomi fia említve, wow, na róla se volt semmi eddig, ha jól emlékszem.
-Tetszett mikor megtervezte a Roci Alex slingshot-röppályáját :)
-Amos Praxnek tartott lövészeti eligazításán jót röhögtem :D “This is safe, this is fire, don’t shoot us.” :DD
-Hú, mi van ott lenn az Eroson!
-Hát, én segítettem volna a dokinőnek, mert marha kíváncsi vagyok, hogy mi történt ott a gránátbedobáskor, megnéztem volna…
-Na, kettéválik a csapat…

Desmond Wallace - 2017. 04. 08. 23:11

“-Hú, mi van ott lenn az Eroson!”

Mármint a Vénuszon.

Jó rész volt, érdekesen alakult a sztori.
Nagy kár, hogy már csak két rész van az évadból.:(

teki88 - 2017. 04. 09. 17:58

Fura hogy Naomi gyerekéről már most említést tettek, hisz a magánéletüket csak jó pár könyvel később bontják ki.

Amosról is elejtettek egy két apró infót, pl hogy nagyon rossz sorsa volt gyerekként, eddig ennél többet nem tudunk róla.

Egyébként én is neki álltam fordítgatni a feliratokat, csak sosem tudtam befejezni egyet sem. Mindig közbejött vmi. Vicces hogy ha lassabban olvasom a feliratokat, sokkal több infó marad meg bennem, mint ha csak nézném a filmet magyar felirattal.

Számítunk még, vmi meglepő fordulatra itt a sorozat vége felé?

Morgan - 2017. 04. 10. 07:43

Érdekes helyeket talál magának ez a protomolekula: Erosz, Vénusz

bkitten - 2017. 04. 11. 12:55

szerintem még eléggé valószínű, hogy a kék lény amit láttak elmenekülni, az a keresett kislány lesz, na és akkor jön a morális probléma, kinyírni vagy nem ? és ha nem , akkor mi legyen, lesz vele?
én ezeket tenném még, várnám a végére az évadnak.

Yooha - 2017. 04. 12. 21:24

Az a kék, fénylő égitest, ami körül Alex bujkált, au mi volt? Az Europe?

Yamagato - 2017. 04. 15. 11:58

2×12: húsbavágóan brutális rész volt, az övbeliek Somnambulistra engedésének dilemmája nagyon megkapó volt. Azt hittem végül a Roci a levegőjével megoldják,hogy mindenkit megmentsenek. Az erőember beszéde és Naomival való helycseréje megható volt, a két évad eddigi legjobb története. Naomi a rakétás árulása után most nagy plusz pontot kapott, az övbeliekért való elkötelezettsége tényleg határtalan, ő lenne az ideális vezető.
Holden pedig talán vesz egy pozitív fordulatot, egy megszállott “bármi megengedett a protomolekula elpusztításért” alakból visszaváltozik jófiúvá, az elrettentő üzenete is erős volt a rész végén.
Azt hittem Errinwright búcsúzik ebben a részben, de épp ellenkezőleg, másodhegedűsből előrelépett és egyébként jogosan helyretette Mao-t, protomolekula ide vagy ida, csak az egész Föld katonai ereje van vele szemben, nem olyan mindenható amilyennek hiszi magát.
Nem tudom mivel tudják ezt tovabb fokozni az utolsó részben, lesz egy szörnyvadászat testközelből, de ezen felül passzolom mi jön… talán feltűnik kedvenc nyomozónk proto verziója.

Shed - 2017. 04. 15. 12:16

Ez megint jó rész volt. A vége külön tetszett. Mikor Naomi kiment a menekültek közé, akkor fogtam a fejem, hogy miért ilyen idióta. De persze ezek az övbeliek tényleg a kés élén egyensúlyoznak születésük óta, nem valami “puhapöcsű ribancok”. A sorozat elég jól felépítette a mentalitásukat, kb náluk hiszem el hogy ott megszokták a hasonló kemény döntéseket és meg is hozzák.

Az űrhajós jelenetek megint max csillagot érdemelnek. Még soha nem láttam ennyire jól megcsinált, reális űrharcokat, mint itt, ebben a sorozatban.

Holden szövege a többi hajónak is penge volt.

A vége az lesz, hogy még a könyveket is elolvasom.

Az biztos, hogy az eddigi két évad alapján sokáig ez lesz a sci-fi sorozatok között az etalon.

_Peter - 2017. 04. 16. 14:42

Azért megnéztem volna a blokádnál a legalább egy tucat űrhajó, amelyeket látott Alex a radaron, a végén nem veszik be Holden blöffjét és csata alakul ki. Mindenesetre elég menő volt a fenyegető szöveg “This is the warship Rocinante. You are aware of our capabilities more than anyone.”

teki88 - 2017. 04. 16. 20:12

Nah végre egy kis realitás. Errinwright előrelépése a sorozat egyik nagy huzása. Pontosan azért mert szembe ment a klisékkel. VIssza nem lépek, a halál nem opció, így nincs más hátra MINT ELŐRE.

Egyébként az nettó képmutatás volt hogy helyretette MAO-t, ugyanis ő is komolyan benne volt a buliban, addig míg be nem ütött a SZAR.

Nagyon remélem hogy maradt még elég pénz egy kis CGI re a fináléhoz. Majd meglátjuk……

Bobbi-t és BFG suitot a NÉPNEK!

Morgan - 2017. 04. 18. 08:13

Én nem értettem a muksót. Ki volt az akit megmérgezett és miért? Mit akar ezzel?

_Peter - 2017. 04. 18. 23:25

A marsi védelmi minisztert mérgezte meg. A célja ezzel megüzenni Maonak, hogy ő a góré és a Földnek fejlessze a protomolekula fegyvert, ne a Marsnak. Mao eredetileg licitet akart volna érte, kijátszaná a két nagyhatalmat egymás ellen érdekből. Errinwright most pórázra fogta Mao-t, hogy tartsa magát az eredeti megállapodásukhoz. Más kérdés Holdenéken kívül a földi és marsi nagykutyák is átlépnek azon, Mao nem is tudja kontrollálni a protomolekulát, és a tűzzel játszik a kísérletek során. Mivel majdnem megsemmisült volna a Föld, ha Miller nem “vezeti” úgymond “Julie-t” a Vénuszba, azért durva Sadivar még mindig folytatni akarja az irányíthatatlanná vált kísérletet. Viszont az ármánykodásának megvalósítása mesteri volt. Engem teljesen megvezettek az írók ahogy kvázi búcsúzott a fiától, szánta-bánta bűneit Avarsalának, búcsúlevél, méreg mutatása és erre bummm!

Még azt várom a Föld-Mars háború szélén helyzetben az OPA zsákmányolt rakétái képbe kerülnek még valahogy? Naomi elrejtett mintájával mi lesz? Lehet belőle ellenszert csinálni? Vagy Holden teljes megsemmisítés terve az egyetlen megoldás? És egyáltalán lehetséges? Hiszen a Vénusz is kékül már, túlélte a protomolekula a becsapódást.

Malachi - 2017. 04. 20. 13:00

nem volt rossz ez az évadzáró, de azért messze nem ez volt a legjobb rész az évadban. én azt hittem, tényleg van valami tudatszerű ezekben a kékekben, nem csak gépiesen mennek az energiaforrás után.

azért a jú dumákat megint Avasarala hozta a testőrével. “I”ll try to bleed slower.” hehe.

várjuk a harmadik évadot, a bizalom töretlen.

Enzo - 2017. 04. 20. 18:44

2×12
Hú, engem is megvezettek Sadavir szálán, a fiával való jelenet, nagy búcsúzkodás, és egyszercsak egy hatalmas csavar :O Szép volt!

Holden rendesen bekattant, de szerencsére Naomiék fenyegetettségével sikerült visszarántani, a végén a körüzenet marha badass lett :)

Naomi terve nem hittem volna, hogy összejön. Így nagyon felemelő lett, főleg a nagydarab csávó miatt, bár picit húztam a szám, vajon mennyire reális, hogy az emberek meggyőzése ennyire könnyen ment…

Épp akartam írni, hogy ez a rész abszolút nem érződött évadzáró-felvezetésnek, aztán megláttam a Rociba beszivárgó lényt… Ja és van egy olyan érzésem, hogy a Vénuszt csak a zárórész végén fogjuk látni.

Darabkák:
-Bobbie félmosolya, mikor Avasarala nem bírta a kilövést :D
-Tetszettek a Cotyar-Bobbie jelenetek.
-És még egy Bobbie: hogy elkezdett zabálni, amikor megérkeztek Maoékhoz :DDD

#hétidézetei:
“-Madam Undersecretary, I appreciate you coming here…
-Just get to the fucking point.” Ava elemében megint :DD

“Mars and Earth will maintain peace through balance, which you prefer to call mutually assured destruction.” ezen is felröhögtem :D

Brynden Rivers - 2017. 04. 20. 19:15

Bobby végre zúzott :)

Az évadzáró jó volt, de az évadközepi félévadzáró erősebb volt. Nyilván az adaptáció miatt van, mert nem 1 könyv = 1 vagy 2 egész évad az ütem, így nem jött ki az évadzáróra egy igazán epikus csúcspont.

wondorog - 2017. 04. 20. 21:08

Bobby végre tényleg kezd beindulni, viszont nekem még mindig kissé esetlen a színésznő a könyves leírásához képest. A másik Naomi akivel nem tudok kibékülni, pedig csak most olvastam a könyveket, de valahogy a haja nekem nem jön be, talán azért, mert a könyvben rengetegszer ki van hangsúlyozva, hogyha kellemetlen helyzetben érzi magát, mindig a hosszú hajfüggönye mögé rejti az arcát, a többiek egyébként nagyon jók, főleg Avarasala, abszolút kedvenc karakterem.

teki88 - 2017. 04. 20. 21:31

Amúgy a kutatóhajón a szöszke pasas nem Adam Savage volt a Mythbustersből?

David R. Blake - 2017. 04. 20. 22:17

Dede az Adam Savage volt. :)
Még pár hónappal ezelőtt csinált egy werkfilmet a sorozat felvételi folyamatáról, ahol belebegtette, hogy majd az évad vége felé cameózni is fog. Ez volt az. :)

Thrasher - 2017. 04. 20. 22:37

Így, hogy már nem újdonság a sorozat, már nem taglózott le annyira, de nagyon-nagyon jó volt.

A legjobban azt sajnálom az egészben, hogy a könyvbeli sokkal amorfabb, természetellenesebb protomolekula-teremtményekhez képest itt minden sokkal letisztultabb külsővel bírt.
A Caliban-project végeredménye pl. látványos lett ugyan, de nem túl egyedi.

rodosto13 - 2017. 04. 20. 22:38

@teki88

dehogynem, nekem is feltűnt, rákerestem az IMDB-n és ő az :)

pluhi - 2017. 04. 21. 06:00

Én a hangjáról felismertem őt:)

_Peter - 2017. 04. 22. 16:27

Tetszett a finálé is, mikor lesz már következő évad? :)
Megint volt pár jó duma:

Ashur: majd próbálok lassabban elvérezni :D

Naomi: mi a B terv?
Holden: menjünk tutira sikerül az A terv

Amos is hozta a formát szokás szerint. A lény CGI is jól sikerült.

Lehet nem volt egy emlékezetes epic finálé, most egy köztes időszak a sztoriban, így jött ki a lépés. Viszont ennél a sorozatnál lehet bízni az írókban. Biztos összekapcsolják jövőre a szálakat. Draper is csak most indul be igazán. :)

Ufó Pista - 2017. 04. 22. 20:32

Nekem csak a szinészekkel van bajom, nem játszanak túl jól és több karakter nem hiteles. Boby pl. szimplán egy molett csaj, nem igazán izmos, és rossz a közelharcban. Naomi se túl penge a közös jelenetekben, sokszor mintha feszengene, nem jó a testbeszéde.
Hiteles Awasarala, Erinwright, a pilóta csákó, de Holden, Amos, Naomi, Boby, nem elég jók ehhez a sorihoz.

Yamagato - 2017. 04. 23. 18:51

Az évadzáró nem volt olyan erős számomra mint a félévadzáró vagy akár a a 2×11, de a szörny megvalósítása és a feszültség az alkudozásnál “Ashur” szabad elmeneteléről azért emlékezetes marad. A Vénuszon történteket pedig egyelőre nem tudom hova tenni, eléggé wtf pillanat volt.
Avasarala minden mondata aranyat ért, a következő évadban pedig Errinwright személyében méltó ellenfele lesz. Viszont Bobby egyszerűen nagyon zavaró, nem jön át, hogy ő akkora badass lenne, hiteltelenül játssza el a színésznő.
A Roci-s csapatból Alex és Amos hozta szokottat, Naomi és Holden kapcsolatára kíváncsi leszek hogyan alakul az árulása után. Fred Johnson pedig újra visszakerült a játszmába (remélhetőleg a jobbkezével együtt). Az kifejezetten tetszik, hogy nem váltak szupercsapattá, akik makulátlanul jönnek ki minden helyzetből, megoldanak csettintésre mindent, néha bemocskolják magukat és akár otthagynának embereket a haldokló bolygón, illenek a realisztikus megvalósításba.
Hiánypótló alkotás az egész sorozat, jöhetne máris a 3. évad!

Odin - 2017. 04. 24. 00:35

“Naomi se túl penge a közös jelenetekben, sokszor mintha feszengene, nem jó a testbeszéde.”

Viszont a teste annál inkább jó:D

nade - 2017. 04. 24. 11:01


Julie was the literal embodiement of the current year antifa type of militant. Spoiled, rich, bored with a retarded cause that when shit goes south the first things that comes to mind is “i wanna go back home”

viccesen találó jellemzés

(remlélhetőleg jól használom a “cite”-ot)

kahlan - 2017. 04. 24. 12:59

Minden hibája ellenére (gyenge színészek, évad közepén leült a sztori) ez egy bazi jó sorozat :) Alig várom a következő évadot!
A könyveket nem olvasva én kevésbé vagyok kritikus azt hiszem, nagyon jó a sztori, a látvány, a színészek között Holden tényleg nagyon nem tud játszani, csak bociszemekkel néz, de hátha belejön a következő évadra. Naomi váltson frizurát plíz!
Alex és Ashur (nem tudom a sorozatbeli nevét) személyes kedvencem, remélem utóbbi nem hal bele a sérülésébe :(

Stiel - 2017. 04. 24. 13:28

Ashur = Cotyar a sorozatban. :)

kahlan - 2017. 04. 24. 14:54

Stiel köszi :) annyira nem emlegetik nevén, hogy totál nem maradt meg :)

Shed - 2017. 04. 25. 14:11

Nincs annál rosszabb, mikor az elvileg főszereplőt lejátszák egy sorozatban. Sajnos itt még cserére sincs lehetőség.

Nekem is az Ashur+ világ legnégerebb hangú szinésznőjének a párosa tetszett legjobban.

Bobynál nem a szinésznő tehetségével van bajom, hanem a testfelépítésével és a mozgáskultúrájával. Szép, csak kicsit molett a szerepéhez. Egy szikár, izmos csajt nem tudtak volna találni? Tele a világ fitness és crossfit csajokkal…

Vagy csak mondták volna neki, hogy a szerep kedvéért 2 hónapig napi 2 óra testedzés. Máris hitelesebb lenne.

Remélem a sorozat még kifut vagy két-három évadot, mert hiánypótló. Az is nagyon tetszik benne, hogy nem csöpög belőle a limonádé.

Morgan - 2017. 04. 25. 14:59

Én például nem tartom Boby-t molettnek. Egy kicsit sem. Szerintem meg van benne egy bizonyos fokú maszkulinitás amit a szerep megkövetel. Az egyetlen fura dolog benne nekem, az akcentusa, ami lehet hogy csak a szerepe miatt van kihangsúlyozva, de akkor más marsiak miért nem beszélnek úgy ahogy ő?

Shed - 2017. 04. 25. 15:49

Huh, nem tartom molettnek, szép csaj. A szerephez molett, mert túl nőies. Szép nagy mellei vannak, kerek feneke stb. Szép, nem oltom hogy kövér vagy ilyesmi.

De basszus, egy tengerészgyalogosról beszélünk, aki egész életében harcra készült. Úgy kellene kinéznie mint Sarah Connornak a T2-ből. Azzal együtt hogy Boby jobban bejön mint a másik szinésznő, nem hiteles a bunyóknál. Nem hiszem el róla hogy ő az elit marsi tengerészgyalogos.

karit - 2017. 04. 25. 16:52

Nem lehet, hogy a filigrán marsiakra így hat a földi gravitációban való edzés?

(Azt hiszem, Tami maci mondta, hogy nem kövér ő, csak vastagok a csontjai.)

Enzo - 2017. 04. 25. 19:35

2×13
Tetszett az évadzáró, még ha nem is volt annyira ütős, mint a 2×05-ös könyvzáró rész. Remélem lesz azért valamiféle vendégírás valakitől.

Rengeteg remekül sikerült jelenet volt, főleg a vége felé: Naomi beszéde alatta Bobbie lassított zúzásával, a Vénusz fölött a hajó szétesése (WTF), a lény elégetése a hajtóművel … de már az elején a lény felfedezése is ott volt a szeren: “What the f*ck is that?”

A Mao hajóján történő standoff is élvezetes lett: Avasarala ahogy súgja Cotyarnak hogy mit mondjon, Cotyar beszólásai, meg ahogy Bobbie meggyőzte a fickót, hogy engedje be a hajójukhoz :D

A protorakétát sejtettem hogy előkerül, de azt hittem, valahogy a helyzet feloldásához fogják használni…így viszont érdekesebb a szitu, ötletes a csavar hogy a kissé rég látott Fred kapta meg (a földi rakéták mellé ugye! az Övnek is lettek ütőkártyái rendesen)…
És Mei is “túlélte”…de melyik hold a végén a jelenet? A Jupiteré, az látszik.

Ez a színészi kvalitásokon való rugózás elég unalmas, az első évad első felében ugyanez ment, hogy Steven Strait ííígy, Aghdashloo úúúgy, lépjünk túl ezen. Amúgy Frankie Adams fürdőruhás képein tényleg nem tűnik ennyire molettnek :P

(Az írók többször említhetnék a neveket a dialógusokban, már nem először figyelem meg… Cotyar egyetlenegyszer volt, ha jól láttam, amikor Ava beszervezte, Drummer is kb, erről fentebb “panaszkodtam”, Ava Arbogast-on levő kontaktjának meg máig nem hallottuk a nevét…)

#hétidézetei:
“-If it punctures the chamber…
-We’re more or less fucked.”
(Mondjuk Amos köszönete Holdennek se volt semmi :D)

“-That is not going to work. (Ava)
-Right. You’d never make that climb. (Bobbie)
-Jesus Christ! Not because I’m old. He’s been shot. (Ava)
-Plus, she’s really old. (Cotyar)” :D

“I’ll try to bleed slower.” :D (Cotyar)

Az első évad után még nem tartozott a kedvenceim közé a sorozat, bár a világa már akkor is beszippantott, de újranézve az s1-et, és elkezdve a másodikat, a hét egyik legvárósabb darabja lett. Méltán a legjobb sci-fi sorozat manapság, nagyon remélem hogy kap elég évadot a könyvek lefedéséhez :) Hiányozni fog egy darabig, jöhetne már a harmadik évad!

teki88 - 2017. 04. 25. 22:54

Nah most néztem körül hátha vki már megírta a 2. évad összegzését és halljátok, lássátok, ugyan azt írták le amiről itt a fórumon beszéltünk. Ez milyen már? :D Jótól lopni nem bűn. Tartja a Kínai közmondás…

bkitten - 2017. 04. 27. 10:00

Engem személy szerint az nagyon érdekel mifene épül? a Vénuszon…főleg, hogy így szétkapja az arra repülgetőket..állat volt ahogy a meglepett arcokat mutatták amikor darabkáira hullottak szét.

DeadMan - 2017. 04. 27. 22:49

Én az évadzárótól ezzel a címmel kicsit többet vártam. Jó lett volna, ha kicsit mutatják, mi történik a tágabb univerzumban, de akkor majd jövőre, vagy mikor is jön az S3 :)

Fentebb többeknek: a Bobbiet alakító szinésznő boxoló, ami pont látszik is a verekedős jelenetein, szóval szerintem ne erőltessük a hitelességének kérdését.
Tippre, ha valaki nem érzi hitelesnek, az inkább a szinészi játék miat lehet, bár nekem azzal sem volt gondom.

Shed - 2017. 04. 28. 11:32

Azt nem tudtam hogy Frankie Adams boxoló, meg azt sem hogy 180 cm magas, mint kiderült. Meg azt sem ,hogy előírták neki hogy csak súlyzós edzéseket csináljon a szerephez, kardió nélkül :)

OK. Máris sokkal hitelesebb :D

kahlan - 2017. 04. 28. 14:13

DeadMan, a hét jelenete szavazáson bizony emlegettük Amost póló nélkül :D :D emlékezetes pillanata volt az évadzárónak :))
Én se érzek semmiféle sértő megjegyzést a kommentek között, az, hogy valaki dícséri a színésznő/színész testi adottságait, az nem szexizmus.
Pont ezért szeretem az itteni kommentelést, mert itt kultúrált hangemben nyilatkozik általában mindenki.

A. - 2017. 04. 28. 17:30

én sem tartom sértőnek a kommenteket,egyrészt mert az írók a könyvekben és a kaszing során is kimelt szerepet tulajdonítottak Bobbi külső megjelenésének. A leírások is részletesen taglalják a külsejét, néhány hírben pedig olvastam, h mennyire igyekeztek hogy mind testfelépítésben, mind származásban, magasságban, stb megtalálják a tökéletes match-t. Szóval ez egyértelműen a karakter része a szándék szerint.

Annatar - 2017. 04. 28. 19:49

Egyébként lehet, hogy amiatt, hogy nem találták meg a könyvbeli Bobbie tökéletes mását, lett a sorozatbeli fizikailag is egy kicsit törékenyebb. Azt azért egy kicsit én is sajnálom, hogy a páncélja messze nem olyan robusztus, mint amilyennek le van írva a könyvekben, ez az épphogy megerősített űrruhának kinéző valami inkább lehetett volna a szabvány marsi katonai felszerelés, amilyet a Rocin is használnak.

teki88 - 2017. 04. 28. 21:31

Azt már többen is kifejtették hogy Bobbyt alakító szinésznő mind azon túl hogy nagyon is vonzó, bizony nehéz elképzelni mint katona, akár boxoló, akár nem.

Én már elfogadtam, és ennyi.

Kirohanásomnak az volt a mondani valója, hogy a könyvben igen ikonikus karakter, és nagyon sokat foglalkozik vele az író. Mikor megláttam mit alakít abban a részben, és miben nagyon csalódott voltam,
és ezt akkor rosszul fejeztem ki.

Ennyi.

Ha tudni akarod, mi épül a vénuszon akkor ugorj neki a 2.dik kötetnek, hidd el nem fogod megbánni.

Azzal viszont egyetértek a hozzászólókkal, hogy Mi férfiak nem nagyon kaptunk széplány szinésznőt, ami meg van az, vagy öreg, vagy tele van firkálva, és fura a haja…. :D

teki88 - 2017. 04. 28. 21:49

Köszönöm az érett sci-fy kedvelő Nőknek, hogy nem hordtak le a sárga földig, hanem csak intelligensen átsiklottak egy kommenten, a 280-ból. Ezért szeretem ezt az oldalt, mert itt tényleg kevés a hozzászólás, ellenben azokban van mondanivalója.

teki88 - 2017. 04. 28. 21:58

Annatar kérdésem van a könyves szekcióban.

DeadMan - 2017. 04. 30. 06:38

teki88: újraolvasva a kommentedet nem tudnám megmondani, hogy teljesen átsiklottam felette, vagy csak, mivel láthatóan poénnak írtad, ezért repült át radar alatt a dolog, de amondó vagyok, egy ilyen félmondatos viccért, amiért még elnézést is kértél, nem kell, hogy elkárhozz.
(Az a tény sem segített, hogy nagyon elborult a humorérzékem, szóval ha tudtál volna esetleg még a bőre színére is tenni valami megjegyzést, én valszeg azon is csak mosolyogtam volna)

Hacsak nem esetleg a smiley ellenére halálosan komolyan gondoltad, és a nemek közötti egyenlőségről vallott elveidet hűen tükrözi… na de, ne másszunk bele ebbe szerintem itt az Expanse kibeszélőben, inkább legyen békesség :)

Béke galambként el is engedek itt egy linket, egyben megpróbálva visszaterelni a beszélgetést a megfelelő mederbe. Egy youtuber csinált egy eléggé hangulatos trailert az első 2 évadhoz… persze szuperspoileres, de gondolom aki ide jön, az ezzel számol:

https://www.youtube.com/watch?v=jFh7tgRPSYI

teki88 - 2017. 04. 30. 09:54

A kommentek éltetik a forumot. Most már elárulhatom, hogy engem azért tartanak, hogy kicsit felkorbácsoljam a közönséget, és még több komment érkezzen, és igen néha átesek a ló túlsó oldalára.

Ha ez vki elhiszi…

Bocsánatot kérni még mindig egyszerű, ha hülyeséget csinálok, mint sem ha nem szólok semmit, de ugye ez csak azoknak szól, akik sértve érzik magukat általam.

… back to the mainline, jó lenne ha vki megírná a 2. évad összegzését, és akkor oda érkeznének az új kommentek, de kéne egy szokásos link a könyves SPOILERES témázáshoz is.

Desmond Wallace - 2017. 05. 01. 12:01

“jó lenne ha vki megírná a 2. évad összegzését”

Lesz kritika, csak elromlott az Epstein hajtóművem, így lassacskán érkezik.:)

teki88 - 2017. 05. 01. 19:51

Húúúúú, ha te írod akkor az tuti várós.
Mellesleg a padláson van pár Epstein alkatrész. Az egyik övbéli hajón dolgoztam és hát jó munkásként, leesett “pár” dolog. Szóval ha kell valami, majd boltolunk. De a szállítást neked kell intézni, mert tavaj adtam el a teherhajómat. :D Majdnem úgy került hozzám mint az egyik részben a Ganimede villanyszerelőkhöz a kábel, csak mi a szerelőrészlegnél nagyban nyomtunk… :D

teki88 - 2017. 05. 01. 19:56

Desmond, Anatar ti jobban benne vagytok ebben a sorozatos témában, szerintetek a holywoodi sztrájk mennyiben befolyásolja a the expanse következő évadját?

nade - 2017. 05. 02. 15:12

teki88
nem csak írók sztrájkolnak? hát itt a könyv adott, csak forgatókönyvre kell fordítani. Meg gondolom ennek az írói örülnek ha filmre kerül a cucc, meg egyáltalán az új évados berendelésnek, hogy megúszták a kaszát, nem hogy sztrájkolni álljanak.

Enzo - 2017. 05. 02. 17:56

Úgy néz ki, elmarad az írósztrájk, szóval tárgytalan :)
#leszkritika: yay! :) addig is olvasgassátok az indexes írást -> http://index.hu/kultur/media/2017/04/22/the_expanse_elso_ket_evad_kritika_syfy_battlestar_galactica/

teki88 - 2017. 05. 02. 22:38

Én már olvastam az indexes beszámolót, és igen jónak találtam a bemutatójukat. Talán te írtad ENZO :D:D:D???

Vissza térve az írói munkabeszüntetéshez, a sorozatnak is kell hogy legyen írója, még akkor is ha könyvből dolgoznak.

Egyébként ugyan csak az Indexen született egy jó cikk erről a dologról, ami érthetően leírja azt miért van ez a cécó, és nagyon is egyetértek a szakszervezettel.

Bár ennek akkor is mi innánk meg a levét.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz