login |

The Path: kezdett a 2. évad – írta Delilah

2017. 02. 09. 14:50 - Írta: vendegblogger

32 hozzászólás | kategória: kritika,

Egy dupla résszel elstartolt a Hulu tavalyi nagy reménysége, a The Path, amit többé-kevésbé be is váltotta az elvárásokat, mert ahogy az első évad során már felhívták rá a figyelmet, eszméletlen atmoszférája van és egy olyan világot mutat be, ami nagyon is létezik, talán pont az orrunk előtt, csak nem veszünk róla tudomást.

A The Path egy szélsőséges szekta vallási mozgalmat, a meyeristák mindennapjait mutatja be és van itt minden, amit a hasonló köröktől elvárunk. Különböző szintek, amiket csak a megfelelő próbák után lehet elérni, állandó beszélgetések (gyónások), ahol kötelező igazat mondani, a kívülállók (hitetlenek) minden rossz okozói, és amúgy is kárhozatra van ítélve mindenki, aki nem a Fény szolgálója.

Mindezekbe egy család szemszögén keresztül nyerhettünk betekintést, a feleség beleszületett, a férj viszont később lépett be a körbe, és amíg az elején minden a legnagyobb rendben ment, mostanra már korántsem ez a helyzet.

Eddie Lane ugyanis elveszítette hitét, nem hisz már sem a Fényben, sem a megváltásban, csak egy dolog egyezik a meggyőződésével, a mozgalom munkája, amit az emberek megsegítéséért tesznek. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Eddie az előző évad végén ott is hagyja a mozgalmat és a családját, majd leutazik Peruba, hogy válaszokat kapjon a halálos beteg Dokitól. Legnagyobb meglepetésére, azonban a Doki él és virul, sőt lohol is ki a viharba, hogy egyesüljön a Fénnyel, ami szerencsétlenségére sikerül is.

Eddie-ről kijelenthető, hogy nem tudja mit higgyen, a látomásai összezavarják. A Doki is kijelenti, hogy bizony mindig is ő volt a kiválasztott és ott a villámcsapás okozta ikonikus sebhely a hátán, és ha az nem a Fény tökéletes áldása, akkor nem tudom mi más lehetne.

Érdekes, ahogy a készítők sem határozták meg egyértelműen, hogy mennyire valós a Meyeristák hite, kicsit a levegőben hagyják a kérdést és ettől válik olyan különlegessé a történet. Meghagyják a nézőnek a szabadságot, hogy ő döntsön, mit mivel magyaráz meg.

Azonban sajnos Eddie-t is utolérik ezeknek a szektáknak a rákfenéje, kitaszítottá válik, megromlik a családjával a kapcsolata és kicsúszik a lába alól a talaj, viszont a többiek sincsenek jobb helyzetben.

Calt szinte agyonnyomják a folyamatos problémák, hisz nemcsak egy komplex hazugságot kell fenntartania, amin az egész mozgalom jövője múlik, hanem a tökéletes vezető szerepét is be kell töltenie. Kétségbeesésében pedig egymás után hozza a rosszabbnál rosszabb döntéseket.

Igyekezett mindebből valamennyit áthelyezni Sarah-ra, akivel egyre inkább eltávolodnak egymástól, csak növekszik köztük a fezsültség, mégis össze kell tartaniuk, különben minden összedől körülöttük. Ketten őrizik az igen súlyos titkokat, viszont a többi meyerista vezető sem teljesen idióta és látja, hogy valami nagyon nincsen rendben.

Közben Sarah családja szétesését sem tudja meggátolni, illetve Hawk bánatában a mozgalomba menekül, és ragaszkodik minden szabály szigorú betartásához, próbál valamilyen kontrollt szerezni, ha már körülötte is minden széthullóban van.

Ami eddig jó volt, az továbbra is az: a stílus, a történetvezetés és a színészek is zseniális munkát végeznek. Megfontoltan haladnak előre, látszik, hogy van mögötte átgondoltság és tartalom. Úgy néz ki, hogy az évad tovább fogja boncolgatni a meyeristák hitét, főleg Eddie helyzetét, még jobban elmerülünk ebbe a világba, ami kívülről hibátlannak akar látszani, pedig igazából egy lépésre vannak az összeomlástól.

32 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2017. 02. 09. 15:16

Hát a 2.évad kezdése máris felvetett 1-2 kérdést. Először is Eddie elutazik Peruba a Dokihoz. A Doki kiszalad a viharba, valami sziklán az esőben cseverésznek, később megtudjuk, hogy lezuhant a Doki. Ezt az alacsony kopasz fickó deríti ki, de kérdés hogy hogyan? Van egy olyan jelenet, ahol egy csoport meyerista ott áll a szikla szélén és búcsúznak a Dokitól. Akkor most elutazott a fél csoport Peruba?WTF? Aztán valami benszülöttgyerek rajzából (húde jól rajzol a gyerek. Második WTF!), ahol még az arca is látszik az “elkövetőnek” kitalálják, hogy valaki lelökte. Tehát a benszülöttgyerek éjszaka a vihar közepén látja, hogy kilökte le a Dokit? Most komolyan mi van? Amúgy később meg már azt feltételezik, hogy Cal lökte le. Tragikomikus az egész.

Amúgy azon meglepődtem, hogy Cal bevallotta Silas megölését. Ezek után most már Sarah-nak is fel kellene ébredni ebből a rettenetből. Rossz nézni. Nagyon nem tetszik ez az évad eddig.

Lemoni - 2017. 02. 09. 15:38

Első évadnál úgy gondoltam, hogy a legérdekesebb figura Cal és ez így van a folytatásban is. Eddie túl kiszámítható és ez a se veled se nélküled kapcsolat a mozgalommal a családja miatt sorra hozza a sablon fordulatokat. Aaron Paul ismert és kedvelt színész a korábbi munkáinak köszönhetően, itt viszont a pont a karaktere kliséi miatt úgy érzem, nem tudja annyira megmutatni magát színészileg, nekem legalábbis elég átlagos. Sarah sosem volt szimpatikus, őt tartom a legnagyobb törtetőnek és sz.rkeverőnek, MMonaghan első évadban jobb volt, most viszont, főleg a 2×01-ben rémesen túljátszott, olyan “nézzétek már, mekkora drámait alakítok, adjatok díjat” erőlködés volt. Hugh Dancy tulajdonképpen azt hozza, amivel már a Hannibalban is megnyert, a jó és rossz vonzásában vergődő embert, igazából az ő szerepe igényli a legerősebb színészi játékot.

Amit sajnálok * spoiler! *, hogy Steve nem jutott vissza a csoporthoz, mert az egy nagyon érdekes szituációt eredményezett volna * spoiler bezár*

Ettől függetlenül érdekes így is a helyzet, a hurok szorulni látszik, de még jócskán van vissza az évadból. Hozza az első évados szintet, de remélem, inkább a mozgalmon belüli ellentétekre fognak fókuszálni, nem Eddie nyűglődéseit kell állandóan nézni, bár AP és MM producerkedik is, ez nyilván hatással van bizonyos dolgokra.

csernakakos - 2017. 02. 09. 18:33

Szetesos, lagymatag eddig a 2. evad.
Michelle Monaghan a legerdekesebb pont a sztoriban, omiatta meg kitartok, de a sztori es a karakterek kezdenek erdektelensegbe fulladni.

jelenvalólét - 2017. 02. 09. 19:28

Nekem tetszik egyelőre ez az évad (is). Jók a színészek és erős a történet is. Én drámakedvelő vagyok,de ez -jó értelemben- annyira nyomasztó, hogy nem bírom a részeket egybeföggően nézni, csak pár nap szünettel. Jók a dilemmái, a sorshelyzetei, a karakterei, életszerű, klassz az egész.

jelenvalólét - 2017. 02. 09. 19:52

elnézést, elütés, egybefüggően

edg - 2017. 02. 11. 00:27

Engem annyira nem zavart elsőre a viharrajzos megoldás, de így belegondolva tényleg hihetetlen. Eddig egyébként tetszik az évad.
Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e valami természetfeletti végkifejlete, valahogy nem passzolna az egészhez, de akkor mi Aaron hátán az a rondaság?

Annak örülök, hogy a fekete fbi-osnak adtak egy kis életproblémát, valahogy az első évadban nem tetszett, hogy ő a csuda jó, csoda becsületes fbi-os kötelező fekete.

Morgan - 2017. 02. 11. 11:09

A haluzások lehetnek a kábítószer megvonás, vagy kezdődő skizofrénia tünetei, de ez a lebegés már több a soknál.
Innentől a sztori már mese nekem. Ösztönösen megszólal bennem egy vészharang ha ilyet látok a Twin Peaks és a Lost óta. Legutóbb a Buroknál kaszáltam a sorozatot amikor már túlságosan elrugaszkodtak a valóságtól és már feltűnően nem is törekedtek a megmagyarázhatóságra, csak a misztikum gyártására. Ellentétben ott a Fortitude ami az első évadban folyamatosan misztifikált, de ugyanakkor racionális válaszokat is adott. Igaz egy darabig úgy tűnt még az írók sem döntötték el hogy mi lesz végül a befutó ötlet és most a második évadban is próbálnak ködösíteni. Meglátjuk mi lesz.
Visszatérve a path-re: A szereplők jók, a hangulatos zene, az atmoszféra jó, az alapsztori érdekes, de ha átmennek repkedő emberekbe meg lélekvándorlásba meg túlvilágról üzenő szellemalakokba akkor kasza lesz.

UI:Ami érdekes hogy mindez már megtörtént visszafordíthatatlanul, de még van egy halvány reményem arra vonatkozóan, hogy van még visszaút. Kár lenne ezért a sorozatért.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 11. 18:14

@Morgan

Én betudtam Hawk repkedését annak, hogy már annyira akar hinni a mozgalomban, hogy még ezt is beképzelte már magának. Amúgy mondta is neki az apja, hogy akkor már nem tudom hány napja nem evett, nem ivott, szóval ezt vegyítve a fenti okkal, simán elhiszem, hogy ezt képzelte.

Hogy Eddie miért lát kígyókat meg döglött madarakat azt nem tudom, de már ő is baromságnak tartja ezt az egész Létra-Fény kombót szóval…

Morgan - 2017. 02. 12. 11:27

Próbálok racionális válaszokat keresni én is, de egyre nehezebb. A lötty amit isznak lehet hogy babrál az agyukkal, de akkor Eddie aki már nem issza miért haluzik ilyeneket? Ráadásul a testén az a cucc. Mondjuk más még nem reagált rá, szóval lehet, hogy csak halucináció az is. Például amikor a szőkével szexelt fura, hogy nem tűnt fel neki.

Az a baj, hogy Hawk (avagy Sólyom :D)repülését a kis barinője is látta. Egyszerre behaluzni ugyanazt? Nemtudom én sosem drogoztam, de ez elég meredek.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 12. 19:41

Szerintem lesz rá egyértelmű magyarázat. Ez is csak egy kamu vallási hülyeség, a készítők több helyen is megmutatják nekünk, mennyire mondvacsinált baromság ez az egész, amire a szekta (bocs, mozgalom) épül. Megy az össze vissza hazudozás, az információ visszatartás. Ha az íróknak az a célja, hogy elvigyék a sorozatot ilyen misztikus szintre, akkor nálam biztos kasza lesz. De továbbra is tartom, hogy ezt nem fogják meglépni.

Edg - 2017. 02. 12. 23:39

Morgan: a 4. Részben a doki is látta a dolgot Áron hátán. Mondjuk ő nem tartotta misztikusnak.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 15. 10:46

2×04

Ez a rész újra jó volt, azt hozta, amiért az 1. évadot szerettem. A feszültség is jól szinten van tartva és kifejezetten tetszik, amit Eddie figuráján keresztül be akarnak mutatni. Az első körben az FBI-t is sikerült lerázni, de hát tudjuk, hogy ez nem lesz olyan egyszerű. Végre nem erőltették a misztikus baromságokat se.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 21. 08:11

2×05

Kicsit se volt hatásvadász a rész vége. Áááá, nem….

Lemoni - 2017. 02. 21. 17:49

2×05 nekem a leggyengébb rész a két évad alatt. Nagyon erőltetett volt ez a börtönös nyűglődés, a ripsz-ropsz lezárása (Sarah megalkuvása) pedig kimondottan gázra sikerült, ahogy a doktornő “lebuktatása” is. Na meg az a műsikítás a végén…..meh

edg - 2017. 02. 23. 21:02

Igen, ez az 5. rész még csak-csak, de a 6. elég gáz volt a misztikus szerencsétlenkedéssel.

Lemoni - 2017. 03. 04. 23:43

Bármennyire szeretem ezt a sorozatot, sajnos kénytelen vagyok elismerni, ez a 2. évad részről részre egyre gyengébb. Csak a nyűglődés megy nagy unalomban. Alig érezni az első évadban annyira hatásos különlegességet. Nem akarom kaszálni, csak ki akartam panaszkodni magam….

edg - 2017. 03. 05. 23:01

Lemoni: én is így vagyok vele. Kiszámíthatóvá és unalmassá vált, mintha kiszállt volna a showrunner.

Snoopyzit30 - 2017. 03. 08. 20:54

Hát igen, valami gond van a sorozattal. Egyrészt a 6. és 7. rész úgy 90%-a dögunalom volt. Totál érdektelen, hogy mit szenved Cal az adósság miatt vagy Hawk létramászása sem érdekes kicsit sem. A szekta minden megmozdulása pedig iszonyatosan idegesítő. Ami miatt még mindig nézem az Eddie, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz vele. Na nem arra ami a 7.rész végén történt vele, hanem úgy összességében. Az egyedüli pozitív karakter, de mégis azt sugallják az írók, hogy ő az aki tényleg “lát dolgokat”, ami meg ugye úgy ahogy van hülyeség. Még 2 ilyen rész és én el fogom kaszálni.

Lemoni - 2017. 03. 10. 22:53

2×08
Ez még mindig nagyon rossz. Mesterkélt az egész és borzalmas a színészvezetés, lassan már minden szereplő hiteltelen a karakterében. Hiába a nagy érzelmek és indulatok, valahogy annyira hamisan csapódnak le. De a legrosszabb most Melanie Griffith szétplasztikázott – nem tudok jobb szót rá – rémpofája volt.

edg - 2017. 03. 11. 14:19

Már csak pörgetésekkel nézem. Elgagyult.

Morgan - 2017. 03. 13. 15:12

Ötödik résztől nem láttam mert a kedvenc oldalamról törölték (nem tudom miért). Most pár részzel később kiváncsi voltam a véleményekre és azok alapján úgy gondolom egyenlőre kasza. Nagyon nem tetszik az iránya a sorozatnak. Azt gondoltam ez majd arról szól hogyan bukik meg a szekta. Ennek ellenére ezzel a sorival eddig a szekták létjogosultságát akarják bizonyítani. Ez a vonal nem érdekel egy cseppet sem. A hókusz-pókusz meg már mese kategória. Persze biztosan valaki azt szereti ez csak az én véleményem. Valaha én is mesefüggő voltam, de azóta felnőttem :)

Snoopyzit30 - 2017. 03. 15. 11:42

@Morgan: “ezzel a sorival eddig a szekták létjogosultságát akarják bizonyítani”

Érdekes én egészen eddig teljesen az ellenkezőjét gondoltam. Folyamatosan azt mutatják, hogy ömlik a szar minden honnan, az egész szektát áthatja valami beteges hülyeség, de aztán Eddie-vel együtt a 8. részben én is megvilágosodtam.
Na nem mintha azt gondolnám, hogy ezentúl Eddie hisz a Fényben (ami ugyebár úgy baromság ahogy van), hanem azt, hogy Eddie a gyerekkori sérüléseit meg traumáit vetíti ki ezen az egész elmebajon keresztül. Ő csak egy sima, normális helyet szeretne, ahol szeretetben élhet a feleségével meg a családjával, akikhez ragaszkodik. Kifejezetten úgy gondolom, hogy Eddie már nem hisz a Fényben. Na most ezek után az viszont érdekes lesz, ha visszamegy a szektába és elkezdi hirdetni, hogy a Fény baromság. Nem tudom elképzelni, hogy ez hogy fog zajlani. Mert ugye az oké, hogy a szekta egy csomó jó dolgot is csinál (ilyen humanitárius dolgokat), de valami ideológia mindig kell ahhoz, hogy támogatókat tudjanak szerezni.
Mondjuk ilyen alapon kb. a keresztény hitre is rá lehet fogni, hogy egy kib@sz nagy szekta. Ott is hisznek emberek valamiben, ami kb. ugyanolyan, mint “a Fény” és ott is az emberek adakozzák össze a lóvét, aztán vagy van humanitárius segítség vagy nincs. Az emberek ott is valami “lelki táplálékot” kapnak az egyháztól, mint itt ezek az emberek a Fénytől.
Visszatérve Eddie korábbi képzelődéseire, most már tudom, hogy ez nem misztikus baromság, hanem tényleg a nagy stressz és az események hatására az agyára mentek kicsit a dolgok.
Most ezzel a 8. résszel kicsit visszaadták a bizalmamat, hogy lesznek itt még jó dolgok. Kíváncsi vagyok Cal és Eddie szembenállására, egyáltalán Cal megjavul-e és most majd Sarah fog totál lesüllyedni?

A 8. rész mindent felülmúló döbbenetét azonban Kathleen Turner szolgáltatta Cal anyjaként és Melanie Griffith-t, akinek az arcáról nem tudtam levenni a szemem, mert egyszerűen nem hittem el, hogy ő az. Ez a 2 nő valami iszonyatosan néz ki.

Morgan - 2017. 03. 16. 13:00

Érdekes hogy van aki reméynkedik még. akkor taláűn pár rész múlva visszanézek megnézem hol tart a sorozat. Ezért jó hogy megbeszélhetjük a látottakat. Több féle látásmód, szemszög, meg ilyenek.

Kathleen Turner-t egy-két éve a youtube-on láttam és nehéz róla elképzelni hogy volt olyan amikor bombqa jól nézett ki. Melanie-t nem láttam, de őt is kedveltem régen. Kamaszkoromban feldolgoztam párszor ennek a két nőnek a látványát :)

Az aki a kortársuk és hasonló kaliberű nő volt, de ellentétben velük most is jól néz ki az szerintem Virginia Madsen (Designated Survivor).

Annatar - 2017. 03. 25. 21:59

Az Amazing Grace a House of the Rising Sun dallamára brutális volt…

Snoopyzit30 - 2017. 03. 31. 15:19

2×09

Nézem a részt, már csak 3 perc van vissza. Na gondoltam tök jó, végre felvázolják az új ellentéteket. Alakulnak a dolgok. Erre basszuskulcs az utolsó percben teljes komédiába fordult a dolog azzal, hogy Eddie elkezdett vérezni. Miért csinálják ezt? Miért kell egy tök sima szektás sorozatot elvinni ilyen misztikus irányba? Annyira elrontják ezzel. El kellene döntenie a sorozatnak, hogy most mi is akar lenni. Ha erőltetni akarják ezt a misztikus-stigmatikus irányt, akkor annak megint csak igen gyenge a sorozat. Kár érte…

Morgan - 2017. 04. 03. 12:20

Snoop: Én is emiatt akadtam ki. Le vagyok maradva mert felirattal szeretem nézni és most valami miatt a fordítás áll. A repdeső Hawk már kiverte nálam a biztosítéskot.

Egyébként ha szektás sori kell ajánlani tudom Leah Remini Aftermath nevű sorozatát. Az a különbség hogy az a valóságról szól. Egyébként jó pár elemet a szcientológiáról mintáztak ebben a soriban is. A nagy vezető halála, a felkapaszkodott gátlástalan új fiatal vezető, a “létrafokok”, a családtagok elszeparálása, a nyomozás és lejárató kampány a kiugrott tagok után, a kihallgatókészülék és még egy csomó minden.

Snoopyzit30 - 2017. 04. 04. 12:28

@Morgan

Én is felirattal nézem, tehát én is 2-3 részes csúszásba vagyok. Egyébként a fordítója más sorozatokat is csinál, azért csúszik, de nem is baj. Jobb ha pihen 1-2 hetet nálam, mert most megint kicsit berágtam.

Snoopyzit30 - 2017. 04. 07. 16:28

2×10

Ez a rész most egész jó volt. A kapcsolatokat megint baromi jól alakították és a kis festett koporsók (amiben elengedik a bűneiket) is tiszta design-center volt. Az viszont szerintem bátorság volt a nyomozótól, hogy beavatta az egyik szektatagot. Oké, hogy egy olyan embert, akit megzsaroltak, de akkor is volt benne kockázat, hogy hogy fog reagálni.
Már csak 3 rész van az évadból, most már kíváncsi vagyok, hogy mit találtak ki az írók az évad végére.

Snoopyzit30 - 2017. 04. 12. 11:01

2×11

Megint egy nagyon jó rész, ami végig feszült, izgalmas, minden szál érdekel. Erre megint jön egy utalás, hogy tényleg Eddie a Kiválasztott (utalás arra, hogy az imája segített az FBI-os csávó gyerekén). Mindegy, ezt most elnézem a sorozatnak, mert annyira érdekes ahogy minden egyes szereplő kavarja a szart, hogy ezen most komolyan jól szórakozom. Eddie-t viszont baromi jól visszahozták a sorozatba az írók, ezért piros pont (úgy értem nem egy csapongó kívülálló). Úgy érzem lehet ezt még fokozni. Várom az utolsó 2 részt.

LP - 2017. 04. 13. 09:59

nem sikerült túl jól a finálé, pedig az azt megelőző 3 rész kimondottan jó volt, már-már feledtette a gyenge évadkezdést

Snoopyzit30 - 2017. 04. 25. 21:54

Egy remek 12. rész után hoztak egy olyat az évadzáróra, hogy folyamatosan azt mondogattam magamnak az egész rész alatt, hogy WTF, WTF?

De most komolyan mi a jó istent gondoltak az írók? Tényleg ilyen irányba akarják elvinni az egészet? Ettől még talán az is jobb lett volna, ha ilyen misztikus irányba tolják el. Gyakorlatilag lerombolták azt, amit az egész évadban építgettek. Minden szinten. De nem értem miért és megmondom őszintén nem is vagyok kíváncsi a folytatásra. Totál agyhalottat csináltak az összes szereplőből és a cselekedeteik is értelmetlenek.
A mozgalmon belüli kakaskodás abszolút nem érdekel. Kár ezért a sorozatért, mert az évad vége felé már nagyon jók voltak a részek.

Szerintem nálam kasza.

Chris - 2017. 04. 27. 11:24

Teljesen egyetértek az előző két delikvenssel. Nagyon elrontották azt amerre mentek. Nem értem miért de biztosan valami nyomós indoka lehet. Vagy nagyon sok nyomós indoka lehet!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz