login |

Vera – írta Eloise

2017. 02. 10. 14:55 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Kevés olyan nyomozós sorozat van, melynek a főszereplője nő. Olyan pedig még kevesebb, ahol a főszereplő nő egyáltalán nem egy jól öltözött és -sminkelt figura, aki mellett nincs valami helyes pasi, akivel összegabalyodhat. A Vera című, hetedik évadja előtt lévő angol krimi nem csak ezért egyedi, de ez a tény mindenképpen kiemeli a tömegből.

A címszereplőt Brenda Blethyn játssza zseniálisan. Elsőre nem igazán érti az ember, hogy egy állandóan morcos és mogorva, kissé mizantróp nőből miért lesz nyomozó, de ahogy telnek a részek, egyre inkább kitűnik, hogy Vera tud érzékeny és kedves is lenni, gyakran szeretne segíteni másokon. Emellett, ami talán a legfontosabb, hogy nagyon jó logikával rendelkezik és szétszórtsága ellenére, remekül átlátja a dolgokat.

A Verának értelemszerűen ő az abszolút főszereplője. Ez különösen az ötödik évadtól látszik, ekkor ugyanis már nincs mellette a korábbi őrmestere, Joe Ashworth. Joe távozása számomra elég nagy űrt hagyott hátra, nem csak azért, mert az őt megformáló David Leon kellemes látvány a szemnek, hanem mert nagyon jól működött a karaktere a sorozatban. Vera és Joe fél szavakból is értették egymást. Volt, hogy még az se kellett, elég volt, hogy egymásra néztek. Emellett egy nagyon jól bemutatott mentor-tanítvány viszony volt köztük.

Az ötödik évadban új őrmester, Aiden Healy kerül Vera mellé, viszont ő már sokkal kevésbé hangsúlyos szerepet kapott, nem is emelték ki a főcímben. Eleinte annyira nem működött a kettősük, valahogy a történetek sem voltak olyan érdekesek, komolyan aggódni kezdtem a sorozatért.

A hatodik évadban viszont kissé helyrebillentek a dolgok, a Vera/Aiden-kettős egyre érdekesebb lett. Ehhez mondjuk, Aident kicsit hasonlóbbá tették Joe-hoz. Kapott egy családot, kevésbé lett arrogáns és még Verával is sikerült megkedvelniük egymást. Ráadásul a hatodik etap egy nagyon erős első résszel indult, ami meghatározta az évad hangulatát.

Vera rendőrségi csoportjának tagjai eléggé jöttek-mentek, de ennek ellenére törekedtek arra, hogy mindenki egyéni karaktert kapjon. Sokukat sikerült megkedvelnem. A hatodik évadra többen már évadok óta csapattagok voltak és elkezdtek összeszokni. Egyre többször gyűltek össze, hogy megvitassak egy-egy ügyet, ami kifejezetten jót tett a sorozatnak.

A sorozat egyébként Északkelet-Angliában játszódik. Ennek nem csak a gyönyörű táj miatt van jelentősége, hanem a széria hangulatát is befolyásolja. Megjelennek például sajátos tájszavak, de az, hogy a főszereplő mindentől távol él, ez is összehozható talán a tájjal.

A Verát általában olyan klasszikus nyomozós sorozatokhoz szokták hasonlítani, mint például az Inspector Morse vagy a Murder She Wrote. Ezek az analógiák sok szempontból valóban igazak, de a Vera jóval komorabb hangulatú. Itt például, többször előfordul, hogy gyermek az áldozat, vagy valamilyen szörnyűség történik vele. Emellett még azt is érdemes megjegyezni, hogy a főhős elég érdekes háttértörténetet is kapott, ami lassacskán bontakozik csak ki.

Sokaknak valószínűleg nem lesz szimpatikus elsőre, de talán másodikra sem Vera karaktere, én viszont rögtön megszerettem. Persze lehet, hogy az is közrejátszik ebben, hogy sok helyzetben teljesen képes voltam megérteni az érzéseit.

5 hozzászólás Ne habozz!

Tiffauges - 2017. 02. 10. 17:51

Régóta tervben van, talán most tényleg nekiállok!

garcon - 2017. 02. 10. 18:01

Én nagyon szeretem !

Réta - 2021. 03. 04. 11:13

Valóban nem egy szerethető karakter. Azzal nincs bajom, hogy kicsit idősebb és nem egy cicababa alkat, viszont már két rész után is látszik, hogy sokszor indokolatlanul tapló a környezetével, elsősorban a beosztottaival. Szerintem ezt a hangnemet manapság egy főnök sem engedheti meg magának, el kellene küldeniük érzékenyítésre. Az epizódok elég hosszúak, valószínűleg ez az oka, hogy egy gyilkosság már nem is elég a sztorihoz. Szerintem teljesen feleslegesen bonyolítják túl a dolgokat. Nekem tetszik a felállás, hogy egy fiatalabb pasi eyecandyt kaptunk, de nagyon várom már, hogy valaki helyretegye ezt a nőt, mert ez a visítozás és pokróc stílus nem jó semmire.

Katalin - 2021. 04. 25. 12:07

Nagyon szeretem Vera személyiségét, tényleg elég furi sokszor a hangnem és a viselkedés, de pont ettől szerethető számomra a sorozat. Nem a megszokott nyomozós sablonos.

Mecseri jozsefne - 2021. 10. 09. 23:25

Verát nagyon szeretem de szerintem Joe jobb voltmint az új őrmester

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz