login |

Hunted: az első 4 rész – írta Enzo

2017. 02. 14. 15:10 - Írta: vendegblogger

34 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, reality,

Idén is indult egy embervadászatos reality, a tavalyi The Runner mobilplatformos-élővideós online közösségi őrülete után (amiről szintén írtam) a CBS által műsorra tűzött Hunted a hagyományos tévés formátumban érkezik, az azonos nevű 2015-ös angol sorozat alapötletére építve.

A The Runner-rel ellentétben itt nem egy szökevényt üldöznek kétfős csapatok, hanem kétfős csapatokat igyekeznek megtalálni profi szakemberek, és a hangsúly is inkább az üldözötteken van. Kilenc páros szállt versenybe, én eredetileg azt hittem, hogy mindenki egyszerre indul, de még csak most, a negyedik részben jutottunk el oda, hogy az utolsó kettős is elrajtoljon.

A versenyzők arra vállalkoztak, hogy megpróbáljanak 28 napig észrevétlenek maradni az Irányítóközpont adatelemzőkből, volt bűnüldözőkből, profilozokból és más hasonló foglalkozású „pandúrokból” álló csapata előtt, akik gyakorlatilag bármiféle módszer segítségével (a lehallgatástól a családtagok kikérdezéséig) beazonosíthatják a helyzetüket, és rájuk küldhetik a taktikai egységet.

Ha sikerül kihúzni ennyi ideig, a fődíj 250,000 dollár, és így az első pár rész után azt kell mondjam, hogy jócskán meg kell küzdeni ezért a pénzért: a tökéletesnek tűnő trükkök sem garantálják a „láthatatlanságot” a térfigyelő kamerák és a háromszögelés alapú helymeghatározás világában.

Nálam nagyon betalált a műsor, már anno kinéztem magamnak, de mivel pont mostanában foglalkoztam többet a kiberjelenlét és a törvényszéki informatika témájával, így örülök, hogy a műsorban mindig megmutatják az alkalmazott módszereket.

Persze, néhányat utólag rekonstruáltak (ezt ki is írják az epizódok végén), de ezek az üldözők által használt információszerzési módok mind-mind a valóságból lettek átvéve. Emiatt nem tud nem arra gondolni az ember, hogy ugyanezeket használják „élesben” a különböző ügynökségek – már csak azért sem, mert konkrétan ilyen hátterű tagokból áll a nyomozócsapat, van itt volt CIA- és FBI-ügynök, ex-Navy SEAL, de még Fehér Ház-beli múlttal rendelkező szakember is.

A tovább után konkrétumokkal, majd azt követően spoilerekkel folytatom.

Ez nem a Játék határok nélkül, nem mehetnek akárhova a szökevények, egy 100 ezer négyzetmérföld nagyságú területen zajlik a macska-egér harc, Georgia, Florida, Alabama és Dél-Karolina megye terülébe nyúlóan. Az értesítési mód is vicces, mint a fogócskában, odarohan hozzájuk valaki, és azt mondja, hogy „You’re on the run!” – innen számítva 1 óra előnyt kapnak, mielőtt az Irányítóközpont megkapja a nevüket, fényképüket, és az utolsó ismert tartózkodási helyüket.

A csapatoknak pénzbeli korlátokat is le kell küzdeniük, na persze ez nem azt jelenti, hogy egy fillér nélkül vágnak neki az egésznek, hanem hogy a saját pénzüket nem használhatják, helyette kapnak egy 500 dollárral feltöltött kártyát, amiből alkalmanként 100 dollárt vehetnek fel, de ilyenkor az ATM becsipog a központnak, és azonnal megnézik, hogy hol történt az eset + kameraképet is kapnak, ami hasznos a szökevények jelenlegi kinézetének megismerése szempontjából.

A csapatok taktikájáról, ügyes húzásairól és hibáiról is lesz szó hamarosan, de előbb a „másik oldal” résztvevőiről egy kis bemutatás: elvileg harmincketten vannak összesen(!), Robert W.Clark parancsnok (ex-FBI ügynök) irányítása alatt, akivel úgy ránézésre nem szívesen packázna az ember. Az Irányítóközpontban dolgozó nyomozócsoportot 2 részre lehet osztani: Intelligence és Operations, azaz a hírszerző-elemző csapat és a műveleti egység, akik a konkrét elfogókat mozgósítják.

A hírszerzés feje Theresa Payton, aki korábban a Fehér Ház első női vezető információs tisztjeként szolgált, míg a műveleti egységet Lenny DePaul irányítja. Érdemes még megemlíteni Ben Owent, a brit hírszerzés korábbi ügynökét, aki Theresa és az összes többi elemző összekötéséért felel, és egyébként a játék brit verziójában is állt már a nyomozók oldalán.

A többieket nem sorolom fel, van itt csinos ázsiai CIA-s elemzőcsaj, vadászsapkás kiberelemző (cyber analyst, na), és törvényszéki pszichológus is.

A tizennégy központi nyomozó információi alapján kilenc darab elfogócsapat autókázik ide-oda, ők a katonai ABC betűivel vannak jelölve Alphától Indiáig. Páran közülük már túl vannak az első sikeres elfogáson, gondolom direkt vannak úgy szerkesztve a részek, hogy minden epizódra jusson egy-egy lekapcsolt szökevény-páros. A műsor amúgy láthatóan gondol az évad közben bekapcsolódó nézőkre is, mert a részek közben és az elején is kapunk rövid magyarázatokat, emlékeztetőket a játékkal kapcsolatban.

Na de tekintsük is át részletesen, hogy ki milyen taktikával indult és meddig bírta, íme a csapatok az indulás sorrendjében:

David & Emiley: a feltűnő vörös szakállal rendelkező David (bandatagból lett védőügyvéd), és barátnője, Emiley indulását mutatták először, rögtön sikerült is egyet koccanniuk egy ismerős kocsijával az első 10 percben, hogy lássuk, nem szkriptelt a dolog. Elkövettek egy nagy hibát, Emiley ráírta a falinaptárra az egész hónap tervét ceruzával, amit frankón begyűjtöttek a nyomozók, és satírozással megfejtettek belőle dolgokat.

De voltak ügyes húzásaik is: egy haver a csomagtartóban csempészte ki őket a birtokáról, illetve David megkért egy ismeretlent, hogy béreljen a nevére autót, ezzel sikerült félrevezetniük az üldöző csapatot. A férfi emailjébe simán bemászott az egyik elemző a biztonsági kérdések ellenére is, a lány szüleit pedig kikérdezték, aminek során bizony a testbeszéd akaratlanul is árulkodó lehet. A harmadik részben nem is szerepeltek, jelenleg ott tartanak, hogy igyekeznek folyton helyet változtatni, autót béreltek egy régi ismerőstől, és kimentek a vadonba.

Michelle & Angela: gyerekkori barátok, Angela egyedülálló anyuka óriási káosszal otthon, ami nem segít a gyors elindulásban. Michelle tesója meg kamionos, amit először menő ötletnek gondoltam, de az Irányítóközpont is nagyon hamar rájött. Angela lányát is kihallgatta az elfogó csapat, amiből felbukkant egy közeli barátjuk neve – az ő szomszédjához meg becsengettek és felállítottak egy kamerát az ablakba.

Itt mondjuk azért elgondolkodtam: oké, hogy a játékosok a jelentkezéssel kvázi engedélyt adnak a nyomozóknak, hogy kihallgassák a családjukat, barátaikat, de vajon meddig terjed ki ez az engedély, a szomszédokra, a barátok szomszédjaira is? Nem hinném…

Még némi híváslehallgatás, és már el is kapták a két nőt – érdekesség, hogy mint a fogócskában, fizikai érintés számít találatnak. 9 napig bírták.

Matt & Christina: hát, elvegyülés szempontjából tényleg nem a legjobb ötlet két méter magas kosarasnak lenni egy szőke bombázóval az oldaladon, de ennél még rosszabb ötlet, ha pénzfelvétel után ugyanott veszel jegyet egy távolsági buszra, majd szépen végig is utazol rajta.

Utólag persze könnyű okosnak lenni, de annyira megnéztem volna egy olyan félrevezetést, hogy korábban leszállnak a buszról, és az ügynökök meg potyára várnak a végállomáson. Ehelyett megpróbáltak elfutni a buszról leszállva, ami ugye nem kecsegtetett sok reménnyel… 1 nap után elfogva, szép munka. De legalább parókájuk volt.

Lee & Hilmar: a szabadulószoba-tulajdonos(!) Lee és legjobb haverja már az első pillanatban szimpatikusnak tűntek: okosan közösségi profil törlése meg SIM kártya kivevése után indultak el, plusz üzenetet hagytak a nyomozóknak, hogy „viszlát 28 nap múlva”. Amivel viszont instant kedvencek is lettek, az az email rendszerük, amit az ismerősökkel kapcsolattartásra használtak: regisztráltak egy halandzsa Gmail címet, ami a kódnyelven megírt üzenetek tárolására szolgál, mégpedig úgy, hogy minden üzenetet piszkozatban tartanak(!), mert ha nem küldik el, nem is lehet lenyomozni – zseniális!

Emellett még álnevekkel és kódnyelven kommunikálnak, esküszöm majdnem tapsoltam a rész nézése közben, annyira tetszett. A belépéshez és a továbbiakhoz szükséges információkat persze el kellett küldeni valahogy: postán adatták fel az ismerőssel, akinél épp voltak. Meglepő infó, de az USA postaszolgálata minden levélről (felbontatlanul) készít egy képet, amihez persze a vadászok hozzáférhettek, és egy érdekes taktikát alkalmaztak: nem kell ténylegesen bejutnod a szökevények kommunikációs hálózatába, elég ha azt hiszik, hogy bejutottál.

Lee feleségét megizzasztották kicsit telefonon, amaz elújságolta nekik, és máris kész a baj. A csaj amúgy másodszor is necces szituációba hozta őket, amikor véletlenül feltárcsázta az egyik elfogót (buttdial). A legutóbbi részben nem voltak, tippre ők az egyik „legrágósabb falat” a nyomozók számára.

Troy & Chele: az airsoft-üzletet vezető férj és feleség a szerintem egyik legjobb taktikát választotta, és kimentek a mocsárvidékre nomád életmódot folytatni. A gond ezzel az, hogy egyszer csak elfogy a kaja meg a pénz, és akkor vissza kell látogatni a civilizációba – na ilyenkor lehet remekül hibázni. 15 nap után így tettek Troy-ék is, közben a nyomozók meg csináltak egy WANTED posztert a Facebookra a fotójukkal. Ez két okból is hasznos: még ha nem is dobja fel őket senki, az őket „védő” kommentelők kiléte önmagában is új információt jelenthet.

Pont ez vezette nyomra Zaira Pirzada elemzőt, és a Bravo elfogócsapatnak még szerencséje is volt: csak beszélni akartak a házaspár egyik barátjával, nem tudva, hogy Troy és Chele pont az ő házában tartózkodnak. A segítőiknek adták ki magukat, ami szerintem elég béna ötlet volt, de aztán később pont rájuk találtak menekülés közben. 18 napig jól nyomták, 10 további hiányzott.

Aarif & Immad: a pakisztáni páros a ramadán alatt indult útnak, azaz nappal nem ehetnek és ihatnak, és mindezt az Irányítóközpont is tudja, mivel a fent említett Zaira szintúgy pakisztáni, rá is állították az ügyre. Aarifék megpróbálták a virtuális világban hagyott nyomaikat eltüntetni, ez nem teljesen sikerült, viszont a titkosított pozíciót használó mobil appok, illetve az online életet nem élő ismerősök jól jöttek az út során.

Egy farmon rejtőztek egy darabig, de közben a központban az iCloudból visszanyerték Aarif beszélgetéseit, és menniük kellett. Az egyik kapcsolatuktól szereztek egy kajakot, és a legutóbbi epizódban megtervezték, hogy a pénzfelvétel után a nem nyilvánvaló opciót választva visszamennek, ahonnan jöttek, a tavon át. Kemény cliffhangert kaptunk az ő szálukon, mert egyre közelebb jutnak hozzájuk az elfogók a tóparti kemping területén, ugyanakkor Aarif egy merész húzással leborotválja a fejét, hogy elváltoztassa a külsejét. ügyes! Meglátjuk, elég lesz-e…

Miles & Will: a két jóvágású srác formabontó taktikával indult, a meglevő barátaikat nem használják, hanem helyette útközben építik ki a „hálózatot”, nagyrészt csajozás révén. Nem tudom, hogy a lányokat az operatőr jelenléte győzte-e meg, hogy nem akar rosszat a két fickó, vagy csak mindenki ennyire nyitott arrafelé, de egy ideig remekül bevált ez a módszer.

Az Irányítóközpontban se lustálkodtak, Charles DeBarber, a volt katonai kiberhírszerző brilliáns tervet eszelt ki: a „Kupidó bosszúja„ nevű művelet lényege, hogy a már egyszer bevetett WANTED posztert ötvözik a Tinderrel, amit a Miles és Will korú fiatalok használnak. Azaz kreáltak egy felhívásos kamuprofilt, az összes randizós alkalmazásban, Miles és Will lakhelyének 200 mérföldes környezetében, hogy aki látta ezeket a srácokat, az jelentkezzen (mondjuk húzza jobbra ezt a profilt) jutalomért cserébe. 15 nap után be is ütött a Tinderbot, az egyik szállásadó csaj testvére feldobta őket. Erről tudomást szereztek, és ekkor követtek el egy nagy hibát: azonnal ott kellett volna hagyni mindent és mindenkit, ehelyett még egy fuvart intéztek a csajjal, akinek a telefonjára közben rászállt az Irányítóközpont.

A történet vége az lett, hogy 2 földi egységet is rájuk küldtek, és egy motorcsónakos üldözés végén elfogták a két srácot. Ez igen! (Bár lenne egy szoros megmenekülés valamelyik részben!)

Sentra & Thu: az azonos vezetéknevű, de rokoni kapcsolatban nem álló vietnami származású barátnők ambiciózusan indultak a menekülésre, eldobható telefon mint elsődleges kommunikációs eszköz, kalap álcázásnak (később meg pont arról ismerték fel egyébként), egyikük még a fényképezőjét is vitte, hogy cserealapnak jó lesz (wow).

A burner phone sem tökéletes megoldás, azonnal utánanéztek a nyomozók, hogy hol árulnak a kiindulási pont környékén ilyeneket, és el is kérik a kiadott telefonszámok listáját, hogy később össze lehessen vetni a felbukkanó számokkal. Egyik húzásuk nagyon ügyes volt: a benzinkútról kifarolva távoztak az éppen használt autóval, hogy ne lehessen leolvasni a rendszámot a kamera képén (elöl nem volt rendszám).

Később azonban lebuktak egy rendszámolvasónál, amikor a néhány vadonban töltött nap után bekocsikáztak a városba megünnepelni a féltávig eljutást egy Taco Bell menüvel. Szó szerint a „győzelmi” kajálás közben csapott le rájuk a Delta elfogócsapat – ennél ironikusabb kiesés nincs.

English & Stephen: a vidám nevű English King és férje az utolsóként bemutatott csapat, a nő igazi tervező, és ha jól értettem, kamu emaileket küldet az anyukájával a saját email-fiókjaik között, ami ha beválik, akkor nagy pluszpont nekik.

Az Irányítóközpont veszekedést jósol nekik a nő domináns személyisége miatt, de egyelőre a viharfelhők nem képletesen, hanem nagyon is valóságosan gyülekeztek a fejük felett egy trópusi „áldás” formájában. Gyalog indultak el, ami ilyen időben nem a legjobb ötlet, és egy jó darabig segítséget sem tudtak kérni, de végül egy férfi megszánta őket, és egy raktárházban adott nekik szállást az éjszakára. Innen folytatjuk, a vadászok közel járnak.

Az ember óhatatlanul is beleéli magát a szökevények helyzetébe, és elgondolkodik, hogy ő hogyan csinálná. Több félrevezetést mindenképpen szívesen látnék, mert az sokszor nagyobb előnyt adhat, mint a nyomok eltüntetése. A bemutatott információszerzési módszerekkel kapcsolatban vannak azért kételyek, hogy pontosan hogy is működik a show ezen része, a Reality Blurred oldalán egy egész részletes utánajárást is találhat, aki többet szeretne megtudni erről, vagy el akarja rontani a saját szórakozását.

Összességében azt kell mondjam, hogy meglepően élvezetes húzásokkal szolgál a műsor néha mind a csapatok, mind az üldözők részéről. Abban is biztos vagyok, hogy a készítők szándékosan válogatták ki a résztvevőket úgy, hogy tök különböző taktikákat tudjanak bemutatni: az egyik csapat „lemegy a térképről”, mások az útközben kiépített kapcsolati hálóra, megint mások egész más módszerre esküsznek. De vajon melyik lesz a sikeres? Elvileg 8 részes az évad, úgyhogy márciusban megtudjuk, hogy valamelyik csapat kibír-e 28 napot. Most így állunk:

34 hozzászólás Ne habozz!

Enzo - 2017. 02. 14. 16:02

Köszi a kirakást! :)

némi formátum-kérdések:
× A csapatokról szóló résznél nem volt jobb a felsorolós verzió?
× A Ben Owen-es mondat elején a nagybetű kicsi maradt, meg a Kupidó bosszújánál fura az idézőjel.
× A linkek alapértelmezésben megnyílhatnának új lapon (ez mondjuk így általánosságban minden posztra igaz)
(× Jé, nem sorkizártak a posztok. Nem zavaró egyébként, csak most tűnt fel)

Deny - 2017. 02. 14. 16:39

Jó írás, Enzo. Nagyon szeretem a műsort. Nem tudom, hogy vannak-e scriptelt részek (néhány fordulat mondjuk tényleg túl hihetetlennek tűnt), de nem is érdekel. Nagyon érdekes látni, hogy hogy is zajlik egy ilyen vadászat. Miközben nézem a részeket, azon gondolkodom, én miket csinálnék, és még a zseniálisnak tűnő ötleteket is simán keresztülhúzzák. Durva!

Azért az vicces, hogy félig-meddig Stephen King A menekülő ember c. regénye adja a műsor alapját, erre van is benne egy ilyen nevű játékos :D Remélem, lesz második évad.

human - 2017. 02. 14. 17:25

Enzo: a képekkel nem működik az a pont dolog, főleg hogy nem igazi lista és több bekezdésre is szedjük a pontokat, mert úgy jobban olvasható neten. a párok neve vastagbetűvel szerintem kellő kezdet és elkülönítés, főleg a képekkel.

A linkek nem nyílnak új ablakba (se itt, sem az egész siteon), mert az rossz user experience a weben. A sorkizárás ugyanez :)

A nagybetűt javítom.

LaCRossE - 2017. 02. 14. 18:04

Kis paradoxon következik tőlem: nem örülök, hogy elolvastam az egész írást, mert így az első négy részt lelőtte, és nagyon elkezdett érdekelni a Hunted. Viszont ha nem olvasom végig, akkor valószínű nem keltette volna fel annyira az érdeklődésem.

Neoprimitiv - 2017. 02. 14. 19:03

Bocs Enzo, de ezt kérlek javítsd már ki:

“100 négyzetmérföld nagyságú területen zajlik a macska-egér harc, Georgia, Florida, Alabama és Dél-Karolina megye terülébe nyúlóan.”

Amiket leírtál azok államok, nem megyék, legfeljebb a rajz szerint Alabamában és Floridában csak néhány megyére terjed ki a játék, nem az egész államra. A 100 négyzetmérföld pedig Budapest 10%-a, nagyjából a Belváros – Georgia önmagában közel 60 ezer négyzetmérföld.

bandypappa - 2017. 02. 14. 19:25

off

Budapest területe kb. 525,2 km2
namánmost 1 négyzetmérföld=2.58998811 km2
akkor hogy is van a 10°%?

bandypappa - 2017. 02. 14. 19:27

10% sry. A játék területe meg ránézésre is több mint 100 négyzetmérföld csak egy kis elírás, sebaj.

Deny - 2017. 02. 14. 19:39

100 ezer négyzetmérföld lesz az :D

Enzo - 2017. 02. 14. 19:52

@human:
felsorolás – oké, jogos, de gondoltam megkérdem (a keskeny tartalomsáv miatt mindig hosszabbak lesznek a bekezdések, mint ahogy pl Wordben látom előre, így tagolva meg valóban fura lenne listába rakni)
új lapon nyíló link bad UX?? wow, na erre sose gondoltam volna, én azt hittem más is amiatt k*vaanyázik, ha rákattint a linkre és az elviszi az adott oldalról (ennek megelőzésére középső gombot használok mindenre)… sorkizárást meg csak feldobtam, eddig fel sem tűnt, hogy nincs, szóval annyira nem hiányzik. Az egyik javítást meg köszi :)

@LaCRossE: Hát izé, a címben is benne van, hogy 4 rész, meg utána is, hogy “spoilerekkel folytatom”, szóval saját felelősségre tetted ;) lehet ki kellett volna írnom, hogy csak a csapatokat bemutató bekezdések spoileresek. De azért örülök hogy érdekel, a maradék csapatoknak még szurkolhatsz :D

@többiek: valóban, mea culpa, tényleg 100 ezer négyzetmérföldnek kéne lennie, nem tudom hogy lett belőle 100 :D winnie/human plíz javítsátok :)

LaCRossE - 2017. 02. 14. 21:08

Enzo: jaj, nem téged ekézve mondtam, amit mondtam. Inkább csak érdekes tényként megjegyeztem. Mint említettem, ha nem olvasom tovább a spoileres részt, nem igazán érdekelt volna.

De ha lesz 2. évad, ott már “szűz” leszek.

Deny - 2017. 02. 14. 21:12

LaCRossE: Azért, ha javasolhatom, nyugodtan nézd meg így is, szerintem még így is érdekes élmény lesz. Ráadásul még nincs vége, szóval még te is felhozhatod magad, és nem lesz elrontva teljesen az élmény.

LaCRossE - 2017. 02. 14. 21:32

Természetesen megnézem, ma lemegy szerintem 3-4 rész simán.

Neoprimitiv - 2017. 02. 14. 21:46

Bandypapa: https://en.wikipedia.org/wiki/Budapest

“Urban” pont alatt néztem, de igazad van, ez már a vonzáskörzet is.

Thomas - 2017. 02. 14. 22:06

Köszi az írást, érdekes volt elolvasni, de a kedvemet azért nem hozta meg, hogy elkezdjem.

Azt a linkes dolgot én sem értem, épp ezért használok én is folyton középső gombot, hogy megelőzzem a “meglepetéseket”, csak már olyan rossz az egeremen, hogy többször is meg kell nyomni, mire történik valami:)

És még találtam egy mondatkezdő kisbetűt az utolsó bekezdés elején is.

sunny - 2017. 02. 14. 22:43

Akinek nagyon bejön ez nézzen utána a Manhunters: Fugitive Task Force reality-be ott rendes bűnözőket keresnek és kapnak el, ebben Lenny DePaul is szerepel aki a Hunted-ba is benne van.

Enzo - 2017. 02. 15. 00:52

@LaCRossE: oks, igazából én is csak első olvasásra hittem azt, hogy arra panaszkodsz :D de ahogy Deny mondja, hozd szintre magad aztán jöhetnek ide az epizódkommentek :D

@Thomas: ejj, pedig reméltem hogy hátha elkezded :P
(és tényleg ott egy kisbetű, meg még egy idézőjel hiba feljebb)

Mennyi komment^^ Egy oldalsávot lehet megérne… (meg a Walking Dead is)

Jon - 2017. 02. 15. 01:43

Váó, hát ez most nagyon felkeltette az érdeklődésem, köszi szépen a cikket :)

Wyll - 2017. 02. 15. 01:48

Kis érdekesség fantasy-rajongóknak: a cyber-elemzők között szereplő Myke Cole mellesleg egész sikeres military fantasy író lett a hírszerző-karrierje után, a “Shadow Ops” című sorozatát sokat emlegetik mostanában a zsáner-podcastokban. A “Sword and Laser” egyik legutóbbi részében például pont arról van szó, hogy hogyan került a Hunted szakértő-gárdájába.

Link: http://swordandlaser.com/home/2017/1/23/sl-podcast-279-myke-cole-man-hunter

human - 2017. 02. 15. 03:55

Enzo, Thomas: halálkomoly. Én is azt használok, viszont a tesztek alapján az embereknek rossz, amikor nem működik a visszagomb. És új tabba nyílásnál nem működik. (tippre mobilon sem javasolt pont a vissza elromlása miatt)

dragon1986 - 2017. 02. 15. 22:37

nagyon jo iras

1×04

de duhos voltam a vietnami parosra, nem eleg hogy nem birtak ki mexikoi kaja nelkul meg a helyszinen ettek egy nyamvadt parkoloban

az en szememben nem erdemlik meg a vietnami allampolgarsagot, ilyen ostobak hogy lehetnek foleg 14 nap kempingezes utan. es mega csalad nevuk is egyezik az egyemmel :D

LaCRossE - 2017. 02. 15. 23:34

Na felhoztam magam, most már veletek együtt izgulhatok :)

Enzo - 2017. 02. 16. 18:44

1×05
David & Emiley:
Az elején elég egyértelmű volt, hogy a nyomozók a rossz házat vették körül, de arra nem számítottam, hogy az igazi is ilyen közel van (ugyanaz a házszám)… hú de szoros volt a menekülés, nem semmi. Emiley exbarátja, ez a Blaze nevű srác jól csinálta. A telefont kib@szták az ablakon, de az autóval lebukhatnak, lehet hogy inkább kisebb utakon kéne menni, ahol nincs LPR (rendszámleolvasó rendszer).

English & Stephen:
A stoppolás egész jó ötlet, English tesójához menni már nem annyira, de legalább annak volt annyi esze, hogy lebeszélje őket, mert kockázatos. A facebookos félrevezetés önmagában tetszett volna, de miééért English accountjára posztolnak? Hát így teljesen egyértelmű volt, hogy kamu…még ha Amber rakja ki (és mondjuk nem ennyire nyíltan), akkor kevésbé ordít róla, hogy elterelés. Az fura, hogy a tesó beleegyezett a videobeszélgetésbe, ilyenkor persze hogy jobban megizzasztják, meg kielemzik minden nonverbális tevékenységét…

Lee & Hilmar:
Náluk beütött a honvágy kicsit, az előzetesből azt hittem, hogy a “risky plan” jó értelemben lesz kockázatos, hogy átverik a vadászokat, és nem egy ilyen repülős gyorstali a feleséggel. De végül is összejött nekik, ez nagyon aranyos volt, örültem neki (persze nagy show lett volna, ha ügynökök szállnak le a gépről :D).
Az utolsó jelenetük egészen zseniális volt, meg kellett állítanom a részt, annyira röhögtem Beth instagramra posztolt képén :D Hát mennyire pofátlan már! De a kedvencem a hashtagek, amik visszautalnak a telefonos megizzasztásra, hogyaszongya: #heyhunters #isYOURbloodpressurerising? :DDD Továbbra is a kedvenc csapatom!

Aarif & Immad:
Ez igen, muszlim-kedvezményt kaptak a taxistól, szép. A mecsetben alvást már az indulásukkor megjósolta Zaira, érdekes hogy most valósult meg. Az ATM-es tervet nagyon okosan agyalták ki, kulcsfontosságú volt hogy Immad-ot gyorsan felszedjék, és sikerült is. Gondoljunk bele, mekkora baki lett volna pl. Aarif-ot küldeni a pénzért, így a vadászok még mindig nem tudják, hogy ő kopasz és szakálltalan.
Amúgy eszembe jutott egy érdekes technikai kérdés a műsorral kapcsolatban, amire nem tudom a választ: szétválhatnak a párosok és menekülhetnek külön? Az egy érdekes csavar lenne, bár tippre nem, már csak az operatőrök mennyisége miatt is.

Enzo - 2017. 02. 21. 12:30

Na, most meg senki nem folytatta? :D

Amúgy tévedtem, csak 7 részes lesz az évad (illetve 8, ha a hosszú 1×02-t duplának számozzuk), szóval az ehetivel együtt 2 rész van hátra csak -> március elsején fejeződik be.

Enzo - 2017. 02. 24. 16:43

1×06
Aarif & Immad:
Na, most már tudják a vadászok, hogy Aarif kopasz, és jó gyorsan eljutottak a fiatal srác telójáig, aztán meg a Sam nevű bácsiig. A páros jól megszívatta magukat ezzel a ramadánnal, hogy nappal nem lehet enni az még elmegy, mint vallási dolog, de hogy egy pohár vizet nem ihatnak, az már az egészségre káros…meg is törték a böjtölést szépen.

Lee & Hilmar:
Merész húzás visszamenni a startkörnyékre, értem benne a logikát, de ugyanakkor elég veszélyes is. Az újabb elterelő húzásuk viszont zseniális, szétröhögtem magam rajta, ahogy feladták a hirdetéseket a Griff nevű vadász telszámával Craigslist-en :D és Buck nevű kutyakölyök, agyam eldobom :DDD Esküszöm csak emiatt a csapat miatt megérte elkezdeni a műsort :D Hogy lefagyott a műveleti egység feje is, mikor felhívta a random érdeklődőt, hatalmas jelenet volt… Az IP-cím lenyomozása miatt viszont tényleg ezt nem a haver otthonából kellett volna csinálni.

English & Stephen:
Jó volt az üldözők feltételezése, hogy ők lassan Dél-Karolina határa felé fognak mozogni, hogy majd ha vége a játéknak, közel lehessenek a gyerekekhez és gyorsan haza tudjanak menni, kíváncsi vagyok hogy bejön-e. Elvileg wanted poszteres újságozással is akarják nehezíteni a dolgukat, de ebből (még?) nem láttunk semmit. A végén szép volt a mentés, gyors fuvarintézéssel ismerős ismerősének a rokonához, ott talán nyugi lesz egy darabig.

David & Emiley:
Amikor egy csapat történései ennyire dominálják a részt, az sose jelent jót… Nagyon nem is lehet róla mit írni, sima rendszámleolvasón buktak el, a vadászokat meg kell dicsérni a kétcsapatos szendvics-taktikáért, amihez még remek térképes animációt is kaptunk. Az autós üldözés izgalmas volt, megnéztem volna egy szoros elmenekülést, akár a végén a futóversennyel is. Ezek szerint egyrészt szétválhatnak a csapatok (vagy csak ebben a fázisban?), másrészt jobb lett volna, ha Davidék azt a privát kapus behajtós tervet választják a sportkomplexum helyett (nem tudom, miért nem így történt…)

Hát, sajnálom, hogy kiestek, második kedvenc csapatom voltak. 1 rész maradt, azaz jövő héten döntő, 3 bennmaradt versenyzővel (hajrá Lee&Hilmar!), mintha csak a Survivort vagy a TAR-t néznénk (ugye pont a Survivor s34 jön a márciusi 8.-ai szerdától ugyanebbe a sávba). Ja és jó lenne itt is egy “reunion”, vagy valami plusz rész, ahol meg lehetne nézni a kiesők reakcióját arra, hogy hol rontották el. :)

Deny - 2017. 02. 28. 18:38

Nekem is bejött a rész nagyon. Sajnálom, hogy Davidék egy ilyen zseniális játék után pont egy ilyen apróságon csúsztak el, de sajnos tényleg rossz volt ez az ötletük. Ha csak pár másodperccel előbb fordultak volna le a komplexumban, akkor a vadászok pont nem látták volna, merre kanyarodnak a kereszteződésnél, és talán megúszhatták volna.

Kingék szerintem le fognak bukni, pláne, ha tényleg megkockáztatják a “családlátogatást.”

Hilmarék zseniálisak, én is nekik szurkolok. :D Szerintem ők is a legesélyesebbek a győzelemre, de Immadékban is látok potenciált. Szerintem jól tették, hogy megtörték a böjtöt. Kezdett már kihatni a teljesítményükre és az egészségükre is. Így viszont azt kell mondjam, le a kalappal, hogy a múltkor képesek voltak végigcsinálni azt a kenus műveletet.

Szidtam ám a CBS-t, hogy így elbánt a TAR-ral, de ez nagyon jó kis ideiglenes pótlék lett. Közben megnéztem egy évad TAR Canadát is, hogy abból is meglegyen a tavaszi adagom. :D Remélem, lesz ebből 2. évad, szerintem a számok egész korrektek. Lehet, utána kellene nézni az eredeti angol változatnak is.

winnie - 2017. 03. 02. 11:34

na, megnéztem az 1, részt végre:) kellemesen pörgött, végülis bejött. nem olvasok még kommentet, de mi a konszenzus? megéri a folytatás, vagy van lejtmenet?

LaCRossE - 2017. 03. 02. 13:13

winnie: nagyon megéri a folytatás.

Most hoztam be magam a maradék három résszel, és rendkívül elégedett vagyok a kimenetellel. Remélem, lesz 2. évad, mert ez egy nagyon izgalmas reality volt.

Majd bővebben a finálé kibeszélőben írok, hogy ne spoilerezzek senkinek ^^

Enzo - 2017. 03. 02. 18:13

@winnie:
Abszolút megéri, szerintem semmit se veszít a minőségéből, konstans színvonalat hoz – nekem legjobban a félrevezetések és a nagyon csavaros technikák tetszettek, amikből van rendesen az egész szezonban :)

@LaCRossE:
Értékelem hogy lenne igény évadzáró kibeszélőre, de szerintem ezt most kihagynám: eleve nem terveztem, hogy írok még egyszer, és igazából nincs rá nagy időm, se egy posztnyi gondolatom, mindent leírtam ebben a posztban és a kommentekben.
Szóval ide írom a finálés véleményemet:
—FINÁLÉ SPOILEREK INNENTŐL!—

Aarif & Immad:

Általában az üldözöttek egy (vagy több) lépéssel járnak a vadászok előtt, itt viszont a Sam Hoff-hoz eljutással hatalmas hátrányt hozott be az Irányítóközpont, térképre rakták, hogy kivel telefonált, és máris megvolt az a lepusztult terület, ahova épp nemrég érkeztek Aarifék. 3 csapattal mentek rájuk, az komoly, elég izgalmasra sikeredett a bujkálás, de nem sok esélyük volt: egyszer csak kiszúrta a csaj, hogy ott hevernek… és ennyi, ügyesek voltak, de nem eléggé.

English & Stephen:

Az erős, hogy a Meredith nevű csaj feldobta őket 500 dollárért, persze a show legnagyobb “22-es csapdája” szituációja, hogy minél közelebbi az ismerős, annál inkább figyelik, viszont minél távolabbi, annál nagyobb az esélye, hogy pénzért/kihallgatás során lebuktatja őket. Nem tudom, honnan jött az ihlet, hogy le is léceljenek gyorsan, de okos ötlet – mint ahogy az is, hogy nincs velük semmi technológia. A nénikkel amit kiterveltek átverés, az meg hatalmas volt! Eddig csak Lee&Hilmar mutatványainak örültem így a képernyő előtt, de ez az Amber-es csőbe húzás tanítani való, ahogy megrohamozták az üldözők a rossz kocsit, a mamikák meg ott mosolyognak benne :D ZSENI!
(A családlátogatást meg csak belengették az előzetesben? Nem is volt rá még csak utalás se…)

Lee &Hilmar:

Hú, a haverjuk nem teljesített jól nyomás alatt. Kicsit jobban izgultam értük a részben, pláne amikor utolsó éjszakára leálltak egy tök nyílt parkolóba a kocsival, úgy, hogy a Központ tudta a rendszámukat.

És akkor a közös befejezés:

Megtudtunk egy csomó infót a játék végén esedékes “menetrendről”: 48 órával a vége előtt be kell jelentkezniük az infókért, amiről persze értesítést kap a Központ, szóval spuri. Fura volt, hogy a kimentési pontok gyakorlatilag egymás mellett voltak, ha valamelyik csapat Közép-Floridában járt volna a 27.napon, az eléggé megszívja. A vadászokat értesítették arról is, hogy Atlanta 100 mérföldes körzetében van a reptéri kilépőpont – nyilván hülyeség lett volna megadni pontosan, mert akkor csak bekempelnek az utolsó méterekre és elfogják a szökevényeket, így szerintem egy korrekt “középutas” megoldás volt.

Az is érdekes, hogy a pénzt előre fel kellett venniük (persze becsipogott szintén), és azzal lefutni az utolsó métereket, kicsit egy Amazing Race fináléra emlékeztetett így, azzal a különbséggel, hogy itt nem a leggyorsabb győz feltétlenül. Már azon is izgultam, hogy miért az út szélén mennek, miért nem a susnyásban :D Andy Stumpf elemző valahogy rájött, hogy hidroplán lesz a menekülés módja, úgyhogy mozgalmas lett a vége, pláne hogy Kingéknél majdnem nem indult be a jármű, csúnya lett volna emiatt megszívni… aztán meg nem tudtam, hogy vajon lehet-e 2 nyertes, de megkaptam a választ: Lee és Hilmar is kijutott, mindkét párosnak jár a 250 rugó! Még így is forronganak a rajongók, hogy elég unfair dolog ennyire közel a végéhez 2-szer is elküldetni a helyzetüket, hát még ha mondjuk mindkét csapatot elkapják…

Remek finálé volt, kicsit a jó értelemben formabontó végeredménnyel. Maga a sorozat is kiváló szórakozást nyújtott hétről-hétre, nagyon remélem, hogy kap második évadot. Már csak azért is, mert ennél a shownál lenne igazán jelentősége annak, hogy az új versenyzők tanulnak a régiek hibáiból: itt ez az aspektus sokkal jobben kijönne, mint egy TAR/Survivor esetében (persze ez a nyomozókra is vonatkozik). Érdekes lenne egy behind the scenes, az biztos, főleg az operatőrökről, hogy hogyan tudtak észrevétlenek maradni. Mindenesetre megérte elkezdeni, posztot írni róla, és örülök hogy nem csak én kommenteltem azért :D Ha lesz s2 -> ott találkozunk!

rapguruz - 2017. 03. 09. 14:33

Sokat gondolkodtam az operatőrok munkajan valószínűleg telefonnal vehették fel az egészet..

winnie - 2017. 03. 12. 01:07

na, befejeztem, majd a kommenteket is elolvasom, nagyon jó volt, abszolút bejött, szívesen ajánlanám a realityket nem ismerőknek, de ők sajnos a produkciós kérdéseken fennakadnának, én meg nagyjából azért értem a műfajt, és épp ezért tudom élvezni.

majd írok róla szerintem egyet.

winnie - 2017. 03. 12. 01:09

“Sokat gondolkodtam az operatőrok munkajan valószínűleg telefonnal vehették fel az egészet..”

go prokat használtak sokat, de ilyenkor mindig van normál kamera is, maximum nem mindig megy velük, a szorult helyzetekben nincs ott, vagy utólagosan vesznek fel jeleneteket, és akkor nem számít.

(meglepett egyébként, hogy nem nagyon jött le, hogy mi rekreált és mi nem, egyedül a finálé úton való bandukolása és leülése volt iszonyatosan művi, és pont olyan snitt volt benne amikor elölről mutatták a srácot, ami egy investigation discoverys true crime doku rekreált jelenetében lett volna:)

Enzo - 2017. 03. 12. 16:23

Na, örülök hogy tetszett, és még jobban, ha te is írsz róla :)
GoPro tényleg volt a ground unitokra kötve, amikor tényleges üldözés volt, azzal nyomták, eg csomószor látszott, hogy tartják a kezükben a telefont.

@LaCRossE: ha ezt olvasod, akkor írj véleményt :D

Ja meg a sorozat facebook oldalán megdicsértem Lee&Hilmar játékát, és Lee megköszönte^^ #emberközeliműsor

dragon1986 - 2017. 03. 14. 22:39

Örülük a gyözteseknek.
Az egész évadra 8/10 adok :D

Túlságosan lusta vagyok részletesen írni :))

LaCRossE - 2017. 03. 15. 17:59

Enzo: húú, vélemény. Öhm. :D

Nagyon jó ez a Hunted. Bár szívesen néztem volna tovább, a 7 rész szerintem pont az, ami belefér ebbe. Persze a következő évadban lehetne bővíteni a párosok számát, de a 9 is elegendő.

Kedvenc párosom természetesen Lee és Hilmar volt, a pofátlanságuk és a csibészségük nem ismert határt. Lehetne mondani, hogy arrogáns volt a viselkedésük (valamennyire az is), hogy a Vadászok orra alá dörgöltek több dolgot is, de pont ezért szurkoltam nekik ennyire.

English és Stephen viszont nekem olyan meh volt. Ők is nyertek, de ennek sem örülni, sem búslakodni miatta nem tudok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz