login |

24: Legacy – 1×03: Nincs rajta sapka

2017. 02. 15. 21:59 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika,

Az, hogy a sorozat tipikus 24 vajon dicséretnek számít, vagy inkább elmarasztaló kitételnek? Ez jutott eszembe, illetve az, hogy a készítők elég hülye helyzetben vannak. Korábban is előfordult, és most is biztosak lehetünk abban, hogy a 24: Legacy-ben sok minden nem az, aminek látszik. Azonban, mivel egyelőre egy valaminek látszanak a dolgok, hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy ezt már ezerszer (párszor) láttuk.

Nyilvánvaló, hogy a jó pilot és a közepes folytatás során felvázolt elég tipikus szálak pár hajtűkanyar után teljesen máshova fognak tartani, mint ahova eleinte gondolnánk, nem egy 24-évadban történt meg korábban az, hogy beindult egy fő sztori, esetleg egy fenyegetés, hogy idővel kiderüljön, hogy teljesen más kerül a középpontba, teljesen más van a háttérben. És emiatt is volt annyira jó sorozat a 24.

A 24: Legacy is lehet jó, az 1×03 megint tetszett (az mondjuk óhatatlan, hogy a sok szál közül némelyik kevésbé jöjjön be), és már most látszik, hogy akkor fog működni igazán, ha az akciók mellett olyan csavarokra mennek rá, amik nem binárisak, nem csak az lesz a kérdés, hogy X vagy Y jót akar vagy sem, hogy tégla vagy sem.

Akkor ugyanis kiszámítható marad a sorozat, ugyanis a profi néző tudni fogja, hogy ha valaki nagyon gyanús, akkor nem sáros (vagy nem úgy sáros), ha pedig valaki nagyon gyanús, és utána gyorsan tisztázásra kerül, majd mindenki bízni kezd benne, akkor az első gyanú volt a helyes, és mégiscsak sáros.

Sokkal érdekesebb lehet, ha motivációkra és egyéb, “mélyebb” dolgokra koncentrálnak a pittyegés és a pörgés közepette. És persze akkor, ha ezek a motivációk nem annyira banálisak, mint a féltékenység vagy az irigység, mint a Legacy-ben eddig a gengszteres szálon, aminél még az iskolai történet is érdekesebb.

Mindenesetre egyelőre még simán kitartok, ráadásul hetiben (sokakkal ellentétben sosem szerettem darálni a 24-t), bőven élvezetes, de hát én mindig is szerettem a formabontó megoldásokat, mint például a valós idejű történetmesélést.

19 hozzászólás Ne habozz!

nedewya - 2017. 02. 15. 22:07

Szerintem inkább rosszat jelent a tipikus 24. Egykor nagyon jó volt a sorozat (anno ez volt a kedvencem) de a mai mezőnyben már csak középszerű. És ez eddig nagyon tipikus 24. Reméltem hogy nem csak névleges lesz a változás és hogy tényleg változtatnak komolyan a sorozaton de nem. Csak főszereplő csere törtnét.

zzzzzz - 2017. 02. 15. 22:15

Egyetértek nedewyaval. Én nekem is kedvencem volt a 24 viszont a 8. évadra már borzasztó unalmas volt és végig se bírtam ülni a 8. évadot.

cherockee - 2017. 02. 15. 23:31

Jó lett volna, ha nem csak kicserélik Jack-et egy szerintem hiteltelen karakterre. Akit játszó szinész pocakos és vézna, és mindenki körülötte hülye.

bruti - 2017. 02. 15. 23:45

Az első rész után azt mondtam, hogy ok, nem lesz itt baj, de sajnos pont ez a fajta történetvezetés az, ami 2017-ben egyszerűen unalmas, rengeteget láttuk már. Ha így marad, részemről lehet, hogy kasza lesz a vége.

Kissur - 2017. 02. 15. 23:55

Jobb volt, mint az előző rész, mégsem élveztem. És a rész közben elejtettem egy “hiányzik Jack Bauer”-t is. Nem tudom, hogy ez az írók, a rendezés, vagy a +1 óra és ezzel együtt történetmegszakítás hibája-e. Mert most már a szemfülesek észrevehették, hogy 5 reklámszünet van, míg az eredeti 9 évadban végig csak 4 volt.
Ha az előző rész 5,5/10 volt, akkor ez 6/10, mert mégiscsak sokat léptünk előre. És most már baromi kíváncsi vagyok az iskolás szálra, hogy milyen módon fog a fő történethez kapcsolódni. Természetesen maradok, mert hiány van ezekből a sorozatokból. Mondjuk akkor is maradnék, ha csurig lenne a piac a hasonlókkal.

Kissur - 2017. 02. 15. 23:58

Ja és szerintem Andy az áruló. Az igazi tégla.

levadász - 2017. 02. 16. 00:59

Az a helyzet a 24 működik Jack Bauer nélkül is, sőt, szerintem kifejezetten jót tett neki hogy már nincs, mivel már teljesen le volt amortizálva a karaktere (meg Kiefer is belefásult), ha 2-3 évadonként lecserélik a főszereplőket akkor életképes maradhat a formátum (főleg hogy konkurencia alig van)
Viszont!:

SPOILER

Ha most az jön hogy megsérült a stick és elrabolnak egy technikust aki helyre tudja állítani és az egyik CTU elemző lesz (vagy a kiscsaj vagy a szemüveges pali)
akkor viszont kár erőltetni az egészet, mert nem tudnak kitalálni újat az írók…

bvr - 2017. 02. 16. 03:17

Nekem anno a 24ből mondjuk az első 2 évad volt nagy-nagy kedvenc (kivéve azokból is Kim, stb) persze az összeset megnéztem mert mindegyikben volt sok jó dolog (pl. Charles Logan elnök karaktere, hát azóta sem láttam talán ahhoz foghatót :)))
Persze közben csúszott lefelé a lejtőn, a Live another Day kimondottan kínszenvedés volt. Így bár olvasom az ismertetőket, kommenteket, de egyelőre nem vagyok meggyőződve hogy ezt el kellene kezdenem.

Viszont amit fontosnak tartok: “nem egy 24-évadban történt meg korábban az, hogy beindult egy fő sztori, esetleg egy fenyegetés, hogy idővel kiderüljön, hogy teljesen más kerül a középpontba, teljesen más van a háttérben. És emiatt is volt annyira jó sorozat a 24.”

Ezzel annyiban vitatkoznék hogy nemhogy “nem egy” hanem kb. az összes… :) Az első évadnál ugye még az volt a magyarázat (mármint persze real world) hogy a készítők csak 12 részre tudtak biztosan tervezni és úgy csinálták hogy ott is lezárható legyen. Ezért jött akkor utána az “igazi” konfliktus. Amit persze akkor még nem tudtam. Viszont kb. a 3. évadra ez már miden háttérinfó nélküli is baromi kiszámíthatóvá vált (azzal együtt hogy szoksá szerint van áruló, stb) És ez a sok sablon egyre többet vett el az élvezeti értékből. Szóval azzal biztos nem tudnék egyetérteni hogy ettől (is) lett volna annyira jó a sorozat.

human - 2017. 02. 16. 03:35

pont az első mondatot írtam róla én is :D kb. ezzel lehet leírni az évadot eddig, hiába cseréltek főszereplőt ugye.

Kissur - 2017. 02. 16. 11:53

Ez a 2-3 évadonként új főszereplő gondolata tetszik. Ki hiszi el, hogy egyetlen valakivel történik mindig valami rossz és keveredik bele a támadásokba és oldja meg az esetet 24 óra alatt?

Amúgy mire utal a címben lévő “Nincs rajta sapka”?

pimadd - 2017. 02. 16. 13:18

Én kifejezetten örültem annak, hogy kapott egy spinoffot a 24, sose gondoltam úgy, hogy ez a formátum csakis Jack Bauerrel lehet működőképes. Viszont olyan logikai bakikat csináltak már ebbe a három részbe is, ami rendkívül fájdalmas, és erőltetett, mert kilométerekről látszik, hogy csak így tud előrehaladni a sztori.

Gondolok arra, hogy nagyban lövöldöznek, dulakodnak a terroristák a főhösünk lakásában, és egyik szomszédnak se tűnik fel, hogy hé, itt valami gebasz lehet. Ezen még nagyon nem is akadtam fent, végülis előfordulhat hogy senki sem tartózkodott a környéken akkor. Na de az, hogy behoznak egy karaktert, akinek a háttérsztoriját arra húzták fel, hogy mennyire paranoiás, mennyire fél mindentől, és ez az ember nem gondol arra, hogy nem a legszerencsésebb dolog hurcolni egy terrorista telóját magával. Főként úgy, hogy a saját telóját meg úgy cserélte, mint a Gilette pengét. Külön érdekesnek tartom még azt, hogy egy random ember csak úgy meghekkeli a CTU rendszerét, ahol elvileg két óriási zseni informatikus ül, hogy semmiféle nyomot ne hagyjon. Persze ennek a feloldása gondolom az lesz, hogy megnéznek valami log fájlt, és rájönnek hogy utólag volt módosítva, de ez a megoldás pedig az egész CTU-t alacsonyítja le a magyar rendőrség színvonalára.

Értem én, hogy valahogyan előre kell haladnia a történetnek, de miért kell ilyen erőltetett módon csinálni ezt az egészet?

winnie - 2017. 02. 16. 16:36

“Amúgy mire utal a címben lévő “Nincs rajta sapka”?”

az olyan, mint a 24?-kérdésre adandó válaszra. ha olyan, az a baj, ha nem olyan, az a baj. mármint az én szememben. szóval továbblépek és úgy tekintek rá, hogy nézős-e. egyelőre igen.

danek87 - 2017. 02. 16. 20:20

1×03

NA ez már korrektebb rész volt látszott hogy valamerre elkezd haladni is a történet de még nem az igazi.Remélem ezzel az iskolás szállal is ki fognak lyukadni valahova.Viszont egy kérdés:Kevesebb a költségvetés vagy pedig az írók az évad második felére tartogatják a nagyobb akciókat mert hogy eddig az évad akcióban elég szegényes.Ebben a részben is a végén volt egy kis szerényebb lövöldözés.A LAD sem a történetéről volt híres de minden részbe volt egy nagyobb zúzás pont az évad rövidsége miatt…na mindegy ez legyen a legnagyobb baj,a lényeg hogy a sztori már kezd haladni valemerre,remélem tovább emelkedik a színvonal.

10/7

winnie - 2017. 02. 17. 05:35

danek87: igazából a költségvetés nem az akciókat jelenti. ahogy mondta matt nix, a burn notice készítője, olcsóbb nekivezetni egy autót a falnak, hogy felrobbanjon, mint egy utcán autózós jelenetet felvenni, amiben két karakter beszélget.

a 24-ben az alapból zabálja a költségvetést, hogy kevés az állandó díszlet és sok a helyszín (ezért jó nekik, hogy van ctu, iskola, gengszterlakás), de a végén a metrós és utcai rohangálás nagyon költséges volt például.

általában az a jellemző, hogy minden részre elköltik a pénzt, csak akkor visznek át, ha konkrét, kiemelt dolog zajlik, amit nem lehet alternatív módszerekkel megoldani.

fireblade"pistike" - 2017. 02. 18. 23:20

erősen zuhan a színvonal..egyre gagyibb megoldások..és adhoc történések..a bevált recepttől képtelenek eltérni a készítők, bármennyire is béna..
Ha nem megy másképp beleerőltetünk valami értelmetlen dolgot, ami teljesen szembemegy mindennel..
ehh

3/10 ez már kasza szint..

human - 2017. 02. 19. 03:31

Haladnia kell a sztorinak, ezt értem, de a két rész közötti 1 percben a nőt már kihallgatták és a pasinál is a végén jártak :D legalábbis ha jól emlékszem a cliff az volt, hogy a CTU-s nézi a monitorokat, szóval a kihallgatás utána kellett legyen.

pimadd: remek meglátás a paranoiás pasiról.

sfefe - 2017. 02. 20. 22:45

haaat ez nagyon ratyi…

Reinhardt - 2017. 04. 15. 09:16

Be fogom fejezni, de faj nezni…

Thomas - 2017. 04. 28. 21:00

Nekiálltam a darának, 3 rész után azt kell mondanom, hogy beigazolódtak a félelmeim. Igen, ez egy spinoff, ami szinte egy az egyben nyúl helyzeteket, fordulatokat az anyasorozattól, ezt le kell nyelni. Ettől még el lehet nézni, még ha lehetne jobb, lehetne kicsit más, lehetne valami egyénisége, ami révén megkülönböztethető lenne a normál 24-től.

Ami nekem a legnagyobb gond, és már a legelső előzetes után érzem, az a főszereplő. Hihetetlenül mellément ez a casting. Ez a srác egy 20. mellékszereplőnek tökéletes, amit a TWD-ben játszik, de főszereplőnek, ráadásul egy ilyen sorozatban, nekem teljesen hiteltelen. Nulla kisugárzás vagy karizma, nagyon gyenge képernyős jelenlét, ha fel sem tűnik negyed óráig, észre se veszem. Folyton Kiefert látom magam előtt, hogyan mondaná ugyanezeket a mondatokat. Nincs meg az az őrült csillogás a szemében, amikor előadja, hogy ő valójában a jófiú, és sokan meg fognak halni, ha nem hagyják, hogy kirabolja a bizonyítékraktárat. Egyáltalán, neki nem hiszem el, hogy ilyen baromságba belevágna, de ha Kiefer csinálná ugyanezt, szerintem egy szavam nem lenne.

Szóval rendben van a sorozat, a real time még mindig működik, elég copy-paste a sztori (eddig), el lehet nézegetni, talán végig is nézem, de korántsem hoz úgy lázba, mint a Kieferes évadok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz