login |

Második blikk: A mi kis falunk

2017. 02. 15. 14:52 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Keresem az okokat, hogy miért, de egyelőre nekem nagyon bejön A mi kis falunk. Lehet, hogy csak első nézésre működik, mert a pilotot másodjára látva már közel sem találtam annyira lehengerlőnek, de tényleg elég ritkán kapom magam azon, hogy egy 40 perces sorozaton röhögjek, márpedig az 1×02-nek (az RTL oldalán bárki megnézheti ingyen és bérmentve) is sikerült ezt elérnie nálam.

A mi kis falunk receptje roppant egyszerű, és ezért is lepett meg ennyire, hogy betalált nálam. Egyszerű humorral, nem ritkán fizikai poénokkal operál, a karakterei is nagyon egyszerűek, olykor ügyefogyottak, azonban mégsem rajzfilm-figurák vagy karikatúrák, köszönhetően a színészeknek, akik már a pilotban simán eladták a legtöbbet számomra. Pedig elég vékony ilyenkor a mezsgye, de A mi kis falunk humora általában a jó oldalra kerül, aki buta, azt nem rosszindulatból írják annak.

A karaktereket (illetve a színészeket) azért is hangsúlyozom ki, mert hiszem, hogy rengeteg múlik a szereplőkön, azon, hogy nem rajtuk, hanem mondhatni velük nevetünk. A figurák ismerősek – némelyik faluról, némelyik az életünkből, némelyik pedig a kliséfüzetből, annyira tipikus, de egy komédiában végülis a klasszikus figurák működnek a legjobban. (Nem mellesleg, tök érdekes összehasonlítani őket a szlovák változatéval, ez például a második rész. Ugyanaz a sztori, mégis látszik, hogy nálunk ez a stílus nem működne.)

– A kamion kidöntött egy villanyoszlopot. Mint egy akciófilmben. El vagyunk zárva a külvilágtól.
– Eddig is el voltunk zárva.

Az 1×02-ben egy elakadt török kamion (CÖMLEKCI) okozott gondot, égszakadást és földindulást Pajkaszegen, mobilizálva az egész falut, hozva a Szulejmános, terroristás és egyéb háztáji poénokat – még a tipikusan sztereotíp reakciók sem voltak felháborítókat, inkább csak viccesek. Mondjuk a “lopós” szálért nem nagyon voltam oda, bármennyire is a poénra való kihegyezés miatt került bele.

Nagyon bejött az 1×02 is, leginkább egyelőre Lengyel Tamás (talkin’ about tipikus) és Lovas Rozi viszi nálam a prímet, rólunk egy külön szitkomot is szívesen megnéznék, de a többiek is több, mint rendben vannak, egyedül a kocsmárosnővel (mind a színésszel, mind a karakterrel) lesz nehezebb megbarátkozni. Tipikusan belevaló figura, de valamiért nem talált be úgy, mint a többiek.

Simán előfordulhat, hogy idővel repetitívvé válik a sorozat, hogy Erika mindig epekedik, hogy Gyurit csak az autó érdekli, hogy Laci még a többieknél is egyszerűbb, hogy Teca kikapós, de egyelőre így működnek. Túlzott mélység nélkül, pár ecsetvonással, mondhatni azt cselekedve, amire számítunk tőlük. Semmi váratlan meglepetés, otthonos komfortkaja.

17 hozzászólás Ne habozz!

Bagosz - 2017. 02. 15. 15:23

A 2.rész talán még jobb is volt, mint az első ,kevésbé abszurdnak tűnt.Nem voltak túlhúzott,karikaturista poénok, és tényleg olyan hazai az egész :-)

Desmond Wallace - 2017. 02. 15. 15:23

Az első részen sokkal többet nevettem, de 6/10-et azért megért az 1×02 is.

ui.: Nem sok olyan sorozat van, amire a kollégák is felkapják a fejüket, de A mi kis falunk jó híre egyre jobban terjed. Ráadásul nem csak a munkahelyemen, hanem a faluban is.

GodBadka - 2017. 02. 15. 15:25

Nem tudom. Az alapötlet jó, a főcím jó, de a végeredmény halál unalmas. Részemről ez volt az utolsó rész.

BulvÁrOn - 2017. 02. 15. 17:20

Én is azt a tábort erősíteném, aki szerint a második rész még jobb volt mint az első.
A harmadik rész előzetese, meg hogy ki öli a halakat iszonyatosan várós. Tiszta krimi lesz! :D

Savanah - 2017. 02. 15. 17:41

Lengyel Tamás és Lovas ROzi nálam is nyerő. Nagyon viccesek :)
Meg a bambáskodó Laci. :)

Herkules - 2017. 02. 15. 17:46

Én amúgy ezt a sorozatot akartam nemszeretni. Nem szeretem a magyar sorozatokat/filmeket de kíváncsiságból belenéztem aranyéletbe, válótársakba, stb … Egyiktől sem ámultam el. És a mi kis falunktól se, DE valahogy annyira megszerettem ezeket a karaktereket. Tuti nézős marad.

kiskiraly - 2017. 02. 15. 18:20

Itt a szlovák második rész. A cikkben rossz a link.

https://www.youtube.com/watch?v=YOg8_ylASnA

Silas - 2017. 02. 15. 18:46

a legjobb, hogy végig CÖMLECKI-t mond a Gyuri :D

“Cömlecki Ahmed. De hülye név.” xD

Tatala - 2017. 02. 15. 19:06

Minket megvett a párommal, simán röhögős, várjuk a heti részeket:) Ha értékelni kellene, akkor az első rész 7/10 az újdonsága miatt, a második 6,5/10. Maradunk és röhögünk… kikapcsol, és most az jó :)

Roland - 2017. 02. 15. 21:00

Én előre pfujoltam rá, de mégis azon vettem észre magam, hogy roppant szórakoztató. Heti várós nálam.
Azért említsük meg Kapitány Iván rendezőt, aki az első Üvegtigrist is rendezte közösen Rudolf Péterrel.
A karakterek nagyon jók, főleg Lovas Rozi és Lengyel Tamás szórakoztató, de a három közmunkás is zseniális. Egyedül Csuja Imrétől vártam többet, de lehet csak ennyit enged meg neki a szerep. Mondjuk aranyköpései így is voltak (lásd a cikkben a kép alatti párbeszédet)
Egyedül talán a kocsmáros csajszi nem illik a képbe és talán a pap, de idővel talán őket is megszokom. E01 7/10 E02 7,5/10

Silas - 2017. 02. 15. 21:31

második sokkal jobbra sikerült.. első az 6/10, ez legalább 8-as. várós az eheti, csak az is legyen ilyen jó

Jon - 2017. 02. 15. 23:55

Érdekes, nekem pont Lovas Rozi karaktere az, aki már zavaróan karikaturizált (van ilyen szó? :D ), ellenben pl. a polgármester, a pap, az egyszerű munkások, random emberek a faluban nagyon-nagyon életszerű emberek, akikkel találkozni bárhol vidéken :D
Többször nevettem én is, és amíg ez így marad, addig valószínűleg nézni fogom.

Boci - 2017. 02. 16. 12:50

Látva a színészgárdát, én többet vártam. Az első résznél kb. 30 perc után nevettem, bár akkor jóízűt, természetesen Debreczeny Csaba valamelyik agymenésén, de sajnos az ő karakter is gyenge, nekem. A második résznél meg valahol a közepénél sikerült mosolyogni egyet a kiáltós-késes jelenetnél. Csalódás…
Nagyon frusztrál, hogy az összes karakter hülye, még az is akinek nem kellene.
Kár érte, mert rengeteg jó színész van benne…

Boci - 2017. 02. 16. 12:54

Az leesett eddig, hogy szlovák sorozatot koppintottak, de azt nem tudtam, hogy egy az egybe, sztoristól mindenestől. Azt hittem, hogy csak az alapfelállást és a karaktereket. Ez így még bosszantóbb…

winnie - 2017. 02. 16. 20:04

boci: nem koppintottak, hanem feldolgozták (mint mostanság az összes hazai sorozatot) – hivatalos licenc.

de nem is ez a lényeg, hanem, hogy egy komédiánál nem lehet csak az alapfelállást, az a drámák sajátja, itt (oké, általában) a sztorikat is átveszik – ld. rém rendes család, szeretünk raymond és tsaik. de ez csak akkor kell, hogy bosszantó legyen, ha a szlovák jobb. nyilván magyar szemmel nézve van így számomra, de én a szlovákot képtelen lettem volna nézni olyan karakterekkel. nyilván az ő kultúrájukra van formálva, és nem véletlen ekkora siker ott, de függetlenül attól, hogy tetszik vagy nem, azon én nem bosszankodok, hogy az eredeti jobb:)

de, ami fontosabb, és megint csak érdemes összevetni, mert azért vannak bőven különbségek annak ellenére, hogy az alapszitu és a főbb motívumok megvannak. szóval volt lehetőség, hogy jobbra faragják, vagy éppen lerontsák.

Boci - 2017. 02. 17. 14:28

winnie:
Ok. Értem ezt a licernc dolgot, és igazad van, veszünk át műsorokat innen meg onnan. Én anno már a Rém rendes család Bp-en is kiakadtam, hogy miért kell nekünk. Nyilván érdekes, hogy egy más jellegű show esetén (tehetségkutatók és társaik) nem furcsálja az ember ,de ez nekem akkor is furi.

Ami bosszantóbb, azt az első kommentemben leírtam. Számomra zavaró, hogy mindenki ilyen tukkó, holott brutálisan remek színészek vannak benne. Nyilván ez meg ízlés dolga. :)

winnie - 2017. 02. 18. 07:50

Boci: a rém rendes jó megoldás lett volna a szitkomok bevezetésére. remek az alap, sok országban lett nagy siker, nálunk az eredeti sosem volt túl nézett, szóval minden adott volt. és elég nagy nézettséggel is kezdett, csak éppen erősen visszaesett. (persze, ha ma néznánek annyian egy sorozatot, akkor örülnánek a tévék.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz