login |

Pilot-mustra: Superior Donuts – 1×01

2017. 02. 15. 19:35 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

Bár a CBS új komédiája (vagyis inkább “új” komédiája, hiszen két hete indult) munkahelyi szitkomnak tűnik, egy fokkal több annál. Ugyanis egy olyan munkahelyen játszódik, ahol nem(csak) az ott dolgozók életét követhetjük, hanem a betérő, általában állandó vendégeket. Mint a Clipped és a fodrászüzlet esetében, vagy hogy klasszikusabb példához nyúljak, mint a Cheers és a kocsma esetében.

SUPERIOR DONUTS – 1×01 – 5/10

 

A színdarabon alapuló sorozat helyszíne egy fánküzlet (ehh, komolyan mondom, már a hátteret is szívesen bámulom és merengek azon, hogy a 90-es években még volt Dunkin’ Donuts itthon), aminek régimódi tulaja felvesz egy fiatal munkaerőt, hogy aztán kettejük elég ellentétes nézetei ütközhessen. Persze csak módjával, hiszen mégiscsak kettejük fokozatosan kialakuló baráti kapcsolata a lényeg.

A többi főszereplőt pedig nem munkatársak alkotják (ketten viszik a boltot), hanem a törzsvendégek. Két zsaru (naná!), egy random munkákat elvállaló figura, egy tanulni bejár diáklány és a szomszéd tisztító tulaja, akinek magára az üzlethelyiségre is fáj a foga.

A sorozat pedig tényleg a karakterekből és az alaphelyzetből (oldszkúl kontra mai gondolkodás) alakul ki, ezt hosszú éveken át lehet gyurmázni anélkül, hogy kifáradna a koncepció, csak minden rész végére kell valami tanulságot vagy érzelmesebb momentumot találni, ami a hülyülést egy kicsit normalizálja. Semmi forradalmit nem kapunk, csak korrekt, nem irritáló végeredményt, időnként tényleg vicces megnyilvánulásokkal.

Amellett, hogy némelyik karakter tipikusan szitkomos (az egyiknek még a neve is “vicces”) és ezért elég jól rájuk éreztek az írók, s folyamatosan szórják a hülyeségeiket, a sorozatot egyértelműen a színészek viszik a hátukon. Judd Hirsch és Katey Sagal ugyebár szitkomprofi, Maz Jobrani és David Koechner pedig alaphangon nagyon vicces komikus, s mellettük Jermaine Fowler telitalálat, mindenkivel (persze főleg a főnökkel) rögtön rátalált a megfelelő kémiára.

Akiket nem említettem, nos, ők hárman elviselhetőek, helyenként viccesek, de simán meglennék nélkülük, bár mondjuk nem is kapnak annyi anyagot

A Superior Donuts teljesen rendben van ahhoz képest, hogy többkamerás. Ez igaz, hogy nálam még mindig csak 5-öst jelent (a tízes skálán), de a legtöbb mostani, élő közönség előtt felvett vicces sorozatnál sokkal szívesebben nézném ezt (még egy ideig). Még akkor is, ha az eddigi három rész és nagyjából egyenletes minőség után azt kell mondanom, hogy a korrektség nemnézős korrektséget fed. De legalább nem fogok rettegni, ha később belenézek.

4 hozzászólás Ne habozz!

lalakov - 2017. 02. 15. 21:04

Két rész megnézése után nekem tetszik. Egy baja van csak. Mindegy milyen napszakban nézem, baromira megéhezek tőle. :)

mSO - 2017. 02. 15. 22:01

Judd Hirsch-t imádom :) Főleg Székhelyi Józseffel magyar hangként.

Foley - 2017. 02. 15. 23:57

“a 90-es években még volt Dunkin’ Donuts itthon”

Ez nekem az év “híre”,már februárban…:D
Mostmár muszáj lesz bepróbálnom.

goodjohnwin - 2017. 02. 16. 11:21

A háttér tényleg nagyon durván étvágygerjesztő… de a sorozat sem rossz a közhelyessége ellenére. Az előre beállított generációs-társadalmi ellentét is sokkal hitelesebb és működőképesebb, mint a Great Indoors mesterkélt alaphelyzete. És még vicces is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz