login |

Finálé előtt: Timeless

2017. 02. 17. 14:54 - Írta: winnie

26 hozzászólás | kategória: kritika, video,

A lényeg a tovább mögött van, az az évadzáró előzetese, de gondoltam, hogy a finálékritika előtt írok pár szót a Timeless-ről, mely az elmúlt hetekben végre feljavult. Szerintetek hogy alakult?

Erre szükség is volt, mert nagyjából a 3-4. és a 10. epizód között egy kellemesen csordogáló, elnézhető családi matinésorozat volt, ami előtt tényleg csak az tartott ott, hogy időutazós. A lényeg, hogy totálisan epizodikus sztori, amiből még a konkrét megoldandó feladatok is hiányoztak, mert a küldetés csak annyi volt, hogy oda kell ugrani az időben, ahova a rosszfiú is ugrik. (És megakadályozni azt, amit tervez.)

Ez valahol bosszantóan passzívvá tett a főszereplőket, a sztori meg teljesen tét nélküli volt. És a Timeless is meghúzta ugyanazt, amit a Frequency, hogy miután a legelején egy múltbéli beavatkozás komoly változást okozott a jelenben, a továbbiakban semmi extra nem történt, mindössze jópofa kuriózumokat jelentettek a módosulások.

Nem volt baj addig sem a sorozattal, maximum annyi, hogy nem túl ambiciózus – csak a költségvetésében lehetett az, hiszen minden részre új díszleteket kellett építeni. Nem is véletlen, hogy a mostani részek egyre többet játszódnak a jelenben. A lényeg, hogy ha a készítők is magasról tesznek a sorozatra, akkor nincs mit csodálkozni azon, hogy a nézettség is megcsappan.

Amikor pedig már jól megzuhant a nézettség, végre behoztak valami tétet, és ráerősítettek az átívelésre – nagyjából az 1×11-től. Persze a háttérben lévő rémisztően ötlettelen MacGuffin (az arctalan titkos szervezet) megmaradt, de végre nagyobb szerepet kapott az időutazás “mitológiája”, az, hogy az egyik karakter változtatni akar az idővonalon, valamint ekkor jöttek rá arra, hogy talán nem lenne hülyeség megbontani a fő triót, és más felállásokban utazgatni.

A legutóbbi 5 részben tehát kifejezetten feljavult a Timeless és végre komolyan érdekelni kezdett az, hogy mire fogják kifuttatni. Nyilván a Rittenhouse marhaság izgat a legkevésbé, mert ez a bináris játék, hogy vajon jó-e vagy rossz, abszolút ötlettelen és nehéz elképzelni, hogy bármiféle meglepetést hordozzon magával (ha rám cáfolnak, én fogok legjobban örülni), főleg azok után, hogy az 1×14-ben Lucy nem kérdezett rá az “illetőnél”, hogy akkor most mi merre és mennyi.

26 hozzászólás Ne habozz!

Silas - 2017. 02. 17. 14:57

az ott… Castiel?

lacika - 2017. 02. 17. 15:09

És Bobby?

Silver-sama - 2017. 02. 17. 15:30

LOL, Castiel

Én szerintem kaszáltam 8.résszel. Az első 3 részt olyan kellemes volt nézni, aztán már csak kényszerből folytattam.

sepu124 - 2017. 02. 17. 15:31

Eliot Ness :)

Rileey - 2017. 02. 17. 16:03

jaja, volt egy kis Supnat reunion. :)

Valamelyest tényleg javult az utóbbi részekben, de nekem ez a sorozat továbbra is középszer, és például hiányzott, hogy alaposabban megváltozzon a jelen. (alapos alatt igazából csak ilyen részleteket értek, nem feltétlen a karakterekkel kapcsolatosan, de az utóbbi időben mintha teljesen elmaradt volna az egész.)

zzzzzz - 2017. 02. 17. 16:06

Nekem tetszik.

10. résznél járok. Nekem teljesen olyan mint a csillagkapu.
Csillagkapu helyett lifeboat.
4 tagú csk1 helyett 3 tagú csapat.
Bolygók helyett más idők.
Ráadásul az epizódokba is számomra érdekes témákat választanak.

Az engem is zavar hogy folyton lelövöldöznek mindenkit és kb semmi nem változik vagy alig valami a jelenben.

Az ian flemminges, houdinis, alamo, lone ranger részek kifejezetten jó töltelék epizódok voltak.

winnie - 2017. 02. 17. 16:13

“Nekem teljesen olyan mint a csillagkapu.”

az elv hasonló, új helyszín, új küldetés – de ide tartoznak még az utazós/problémamegoldós sorozatok, a városról városra járósak is, mint anno a supernatural volt (talán most is), vagy sok klasszikus elődje. mondjuk azért szerintem van különbség a más időpont és a más világ között, mindkettőnek megvan a maga vonzereje, de utóbbi sokkal több lehetőséget rejt, az idő faktor viszont épp ismerőssége miatt lehet érdekes.

az epizodikus időutazósokat régebben is jobban szerettem, mint az epizodikus párhuzamos világos (vagy bolygósokat) sorozatokat. a régi szép időkben mindkettőből bőven volt, ma viszont…

chros69 - 2017. 02. 17. 16:20

Ez abszolut limonade,de ez az egyetlen amit valamiert meg meg toduk nezni :)

heidfeld - 2017. 02. 17. 16:42

Az írók nem voltak mindig a helyzet magaslatán, de a végére igen sokat javult a sorozat. Matt Laner 3 részben nyújtott értékelhető színészi teljesítményt, ami 14-ből nem túl jó arány… A csapat másik két tagja jó.Pár kisebb szerepben is jó alakításokat láttam. Érdekes volt ismert, ismeretlenebb, történelmi személyeket látni. A Rittenhouse alapítójával való találkozás tetszett talán a legjobban, de…
Volt 7 gyengére sikerült rész. Néha logikátlan dolgokba botlottunk. A törzsfőnök asszony meg annyira volt indián, mint én Burkina Faso-i. És honnan tudja az apja, hogy Lucy húga élt, amikor senki nem emlékszik rá. És miért nem kérdezi legalább erről az Öreget?
Azért marad közepes ez a széria, mert nem találták meg az arányokat magán élet, időutazás, Rittenhouse között. Utóbbi már csak azért is fontos tényező, mert csak ez ellen harcol Goran, meg a társai. Lehet elcsépelt ez a “titkos szervezet, ami irányítani akarja a világot”, de engem egyre jobban érdekelne, akár külön szériában is.
Végére megkedveltem a Timeless-t, de nem volt jól felépítve, megírva, és határozottan nem volt iránya. Sok dologra nem fogunk választ kapni, pedig szívesen néztem volna még egy-két évadot. Nagy kár érte.
Szerencsére már nem kell sokat aludnunk, és jön az El Ministerio del Tiempo 3. évada. Ha valaki szereti az időutazást, és remek színészeket.

winnie - 2017. 02. 17. 16:53

“És miért nem kérdezi legalább erről az Öreget?”

annyira bosszantó volt az a beszélgetésük… az egyik hajtogatja, hogy a rittenhouse gonosz, pföjj, a másik meg sejtelmesen ködösít. ahelyett, hogy azt mondta volna, hogy “apuci. akkor mondj el mindent töviről hegyire, hogy én is értsem, mire gondolsz”…

vagy volt ennek valami akadálya? én felejtek el valamit?

energy - 2017. 02. 17. 17:16

Kinyírták Castielt pár perc után!
Butácska sorozat, de A villámból annyira elegem lett, hogy elnézegetem:)

Silver-sama - 2017. 02. 17. 18:14

Semmi baj, majd a Winchesterek feltámasztják :D

Deny - 2017. 02. 17. 19:30

Én szeretem, tipikus popcorn sorozat, de bejövős. Arról nem is beszélve, hogy sokszor nagyon jól jött, mert az innen szerzett tudásból tudtam villogni az amerikai történelem kurzusokon :D Nagyon szeretem, hogy felvonultattak egy csomó híres történelmi alakot. Emlékszem, pont tavaly tanultunk a Lost Generationről, és most érdekes volt látni őket.

A 11/22/63-at nem fogja überelni, de pl. a Frequency nálam féltávon kipukkadt, ezt meg minden hibája ellenére szívesen néz(t)em. Különösebben nem fog meghatni, ha kaszát kap, de ha lenne folytatás, arra nagyon szívesen maradnék. Elnéznék még belőle pár évadot. Számomra 7/10.

Stefan - 2017. 02. 17. 20:42

Én is bírom a sorozatot heti csemegének teljesen megteszi. Eleve szeretem a történelmet és a Timeless tök jól mutat be egy-egy jelentősebb eseményt vagy személyt. Én sajnálnám ha vége lenne.

winnie - 2017. 02. 17. 21:29

na, igen, a történelem. ilyen szempontból is örültem az 1×11-nek, ami nálam eddig magasan a legjobb rész volt, mert az nem annyira egyértelmű szelet volt (a szememben). mármint egy murder hotel vagy mi kevésbé ismert, mint abraham lincoln.

Dr. Kacsa - 2017. 02. 18. 08:38

Én még csak a 6. résznél tartok, az első négy rész egy kellemes kikapcsolódás volt számomra, de az 5. rész annyira unalmas volt, hogy még nem vettem rá magam a folytatásra. De most lehet, hogy mégis folytatom.

xido - 2017. 02. 18. 09:00

Engem csak annyira idegesít a történelmi része,hogy hazafias..és ha nincs elég tudásom,akkor nem fog annyira ütni az,ami az epizódok közepe…Így voltam a spanyolnál is,de ott legalább kicsit jobban belenyúltak a fő
karakterek életébe..

winnie - 2017. 02. 18. 10:09

xido: amíg amerikában vannak, addig amerikai lesz a történelem. de mondjuk egy annak van értelme, hogy a saját történelmükkel foglalkozzanak.

dr. kacsa: most kell ugrani 4-5 részt:)

Tyberius06 - 2017. 02. 18. 15:48

Én a 1pdik résznél kiszálltam, majd eme írás miatt ledaráltam az maradék 5 részt. Láttam benne a javuló tendenciát, de a történelem változatlansága zavar. Mellesleg el tudok képzelni olyan scennáriót hogy Luci nyírta ki Wyatt feleségét, mármint jövő Lucy. Az vicces lenne…

Zizi - 2017. 02. 19. 19:40

valóban nem a legbrilliánsabb sorozat, de két számomra kedves dolgot kombinál: a történelmet és az időutazást, úgyhogy én nagyon bírom.
Már most sajnálom, hogy kaszálni fogják…

Enzo - 2017. 02. 21. 01:32

Korrekt kis sorozat, tipikusan az a fajta, amit úgy elnézeget az ember, de nem hullat könnyeket, ha mégis kaszálnák. Tényleg jobb így az átívelős szállal amúgy, és a humorfaktor meg a törileckék felhúzzák az érdektelenségből.

Enzo - 2017. 02. 21. 01:34

ó a fenébe, csak kifelejtettem valamit a hozzászólásomból: a posztnak hála tanultam egy új szót, eddig soha az életben nem találkoztam ezzel a MacGuffin kifejezéssel.

majsz - 2017. 02. 21. 13:19

Az utolsó rész második felére kicsit megzsúfolták a dolgokat, de mégis jobb lett tőle a finálé. Nem futott ki a főszál, mégis fordulópontot vett, kapott kisebb csattanót, cliffet, egész várós lett emiatt. Flynn karakterét is közelebb hozták a nézőhöz, Rufus csaja is nagyobb potenciált kapott, Lucy meg Wyatt között is megpattintottak egy szikrát, Rittenhouset még befolyásosabb pozícióba tették, szóval majd minden ponton nyitva maradt a sztori.
Berendelés/kasza mikor dől el?

winnie - 2017. 02. 21. 22:58

“Berendelés/kasza mikor dől el?”

mint minden, májusban. vagy hamarabb.

xido - 2017. 02. 22. 03:44

Szóval ha nem csak honi történelemóra lett volna az egész sorozat,annyira élveztem volna,mint a dupla finálét..a saját fiktív Rittenhouse-os vonalával..
de hogy ki honnan jön és hova tart,az kezd nekem összekavarodni..és ez jó :)

Anni - 2017. 02. 22. 12:01

Nagyon jó eseménydús volt az utolsó rész nem várt fordulattal, nagyon nagyon mérges leszek ha kasza lesz.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz