login |

Silent Witness: a 20. évad – írta Eloise

2017. 02. 20. 15:10 - Írta: vendegblogger

Szólj hozzá | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A BBC borongós hangulatú, halottkémes krimisorozata idén már a huszadik évadját tudhatja maga mögött – némelyik szezont itthon is láthattuk, de szerencsére a Silent Witness olyan, hogy bármikor be lehet kapcsolódni.

A 20 szezon nem kis teljesítmény, még akkor is, ha időközben több színész is úgy döntött, hogy kiszáll, ilyenkor karaktereik helyébe új lépett. Ilyen jellegű változásra azonban a tizenhetedik évad óta nem került sor, ami nagyon jót tett a sorozatnak, hiszen a sorozatbéli munkatársak közelebb kerültek egymáshoz, és nyíltabban megosztják érzéseiket és ötleteiket.

Idén újra visszanyúltunk több témához. Ilyen volt például a menekültkérdés, de most is volt más országba való kitekintés – Mexikóba látogatott el a csapat egy része. Ahogy lenni szokott az utolsó, dupla epizódban inkább az akció volt túlsúlyban, mintsem a nyomozás.

Többen úgy vélhetik, hogy kitalálhatnának eredetibb történeteket is, de azért mindig raknak a sztorikba egy-egy csavart, amitől érdekesek maradnak az aktuális esetek. Ráadásul húsz év alatt azért már elég sok mindenhez hozzányúltak, így nincsenek könnyű helyzetben a készítők sem. Emellett a szörnyű ördögűzős dupla rész emléke még mindig elevenen él bennem, így drasztikus változásra nem csábítanám őket.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Ami viszont nagyon hiányzik régről, az a rendőr karakterek és a háttértörténetük alapos kidolgozottsága. A harmadik és negyedik részekben, Dr. Thomas Chamberlain, a csoport vezetője kapott maga mellé egy nagyon jó rendőrnőt, aki pont az ellentéte volt a néha kissé karót nyelt patológusnak. Ekkor éreztem igazán, hogy mennyire hiányzik is ez a sorozatból.

A patológusok is kevesebb személyes drámát kapnak, ami olyan szempontból nem rossz, hogy nem kell semmiből felbukkanó gonosz testvérekkel foglalkoznak (az már kicsit sok volt). Az egyetlen személyesebb történet az volt, mikor Clarissa férje, Max be lett vonva egy esetbe, ami a férfi esetlensége miatt, időnként aranyos jeleneteket eredményezett.

Ahogy az előző években már megszokhattuk, a készítők igyekeznek szereplőiket időnként kicsit fejleszteni, változtatni. A legkevésbé talán Nikki változott. Még mindig kissé felelőtlen és forrófejű. Viszont az utolsó epizódban elég drámai dolog történik vele emiatt, így kíváncsian várom, hogy ez milyen hatással lesz rá.

Thomas eleinte iszonyatosan karót nyelt volt, az évben viszont már időnkét kapott egy-egy aranyosabb vagy viccesebb jelenetet is, és egyre inkább kezdem megszeretni. Ráadásul sokkal kevésbé távolságtartó és gyakrabban szakad ki az irodából is.

Jack az elején elég unszimpatikus volt, viszont most már egyre inkább bejön. Talán azért van így, mert kezdetben túl sokat foglalkoztak vele, ráadásul a bokszmeccses történetszála sem tetszett túlzottan. Most már sokkal kevésbé bunkó és felelőtlen, időnként pedig egyenesen aranyos is tud lenni. Ahogy mindig most is leírom, hogy Clarissával nagyon jó baráti-munkatársi párost alkotnak.

Amit pedig nagyon szerettem ebben az évadban, hogy Clarissát kicsit jobban megismerhettük a férje bevonása által, és bár csak egy másik épületbe ment át, de akkor is elhagyta az irodáját. Ráadásul a másik két karakterrel is egyre több közös történetszála van, nem csak Jack-kel működik együtt. Nagyon remélem, hogy a közeljövőben nem távozik senki a csapatból, mert az évadról évadra jobban működik.

A sorozat már megkapta a huszonegyedik évados berendelését, ami természetesen örömteli volt. Egyrészt, mert engem az esetek még mindig lekötnek, másrészt érdekel, hogy mi lesz a szereplőkkel. Ezek mellett persze, ahogy hosszabb ideje futó sorozatoknál lenni szokott, erősebb kötődést is érzek a Silent Witness iránt, hiszen ez volt talán az első sorozat, ami megszerette velem a brit krimisorozatokat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz