login |

Switched at Birth: kezdett az 5. évad – írta Sheera

2017. 02. 21. 14:55 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

A Freeformos Switched at Birth készítői mindig is igyekeztek társadalmilag érzékeny témákkal foglalkozni, annak ellenére, hogy a sorozat elsősorban a fiatalabb korosztálynak szól. Nem igazán tudom, mekkora a nézettsége Magyarországon, de úgy látom a junkie-kat nem nagyon mozgatja meg a sorozat, pedig érdemes lehet egy esélyt adni neki, ha valaki érdeklődik a tárgyalt témák iránt.

Mivel a Switched at Birth viszonylag sokat változott az évek során, annak is érdemes lehet visszatérnie, aki anno a tinisorozat mivolta miatt kaszálta. Nem csak a sorozat felépítése lett átgondoltabb, de a főszereplők is felnőttek időközben. Ráadásul az egyik legnagyobb erőssége éppen a karaktereiben rejlik. Igazi, háromdimenziós embereket láthatunk, látszik, hogy a készítők tényleg végiggondolják, hogy az adott szereplő hogyan viselkedne egy bizonyos helyzetben.

Emellett pedig ebben az évadban a társadalmi kérdések mellett kapunk egy kifejezetten politikai jellegűt is, ami azt mutatja, hogy a sorozat igyekszik felnőni a szereplőivel és nézőivel együtt.

A bekapcsolódásra jó lehetőséget szolgáltat az évadnyitó, ugyanis a történet ugrik egy évet az előző évad végéhez képest, így kevésbé okoz problémát, ha valaki nem ismeri az előzményeket. A szezonnyitó röviden azt is elmeséli, hogy mi is történt a két évad között, ezáltal kicsit kontextusba helyezi a felütést.

A visszatekintés után bevezették az idei fő- és mellékszálait is, így a rész végére elég jól körvonalazódott, miről is fog szólni ez az S5. Ismét egy tematikusan felépített évadot fogunk kapni, pár nagyobb és több kisebb sztorival. Ezeket a tovább mögött fejtem ki, spoileresen.

Az évadnyitó elején bemutatott Kínában töltött idő nem túl lényeges, igazából a sorozat is csak annyi időt tölt itt, hogy nagyjából tudjuk, mi történt az eltelt egy évben. Bemutatja, hogy a lányok immáron nem tinik, egy évet egyedül töltöttek, távol otthonról és a szüleiktől. Így tehát fiatal felnőttekként térhetnek vissza, akikre már a környezetük is kicsit másképp tekint.

Kicsit foglalkozik is a rész a hazatérés–újrakezdés kérdésével, ez inkább Daphne-nál érezhető, aki az egyetemi félév közepén tér haza, így nincs lehetősége rögtön visszarázódni a régi kerékvágásba. Kicsit láthatunk is a régi énjéből egy pillantást, amikor Bay-t hibáztatja az elvesztegetett évért.

Emmett szálán foglalkozni fogunk a depresszióval, érintőlegesen az öngyilkossággal, ennek társadalmi megítélésével, illetve azzal, hogy hogyan is lehet ezzel megbirkózni. Kapni fogunk egy Bay-Emmett-Travis szerelmi háromszöget, amitől én az előző évadok fényében cseppet sem félek, a készítők ügyesen kezelik az ilyen témákat, elkerülve, hogy szappanoperává fajuljon a helyzet.

A két téma nyilván összekapcsolódik, és rögtön föl is merül a kérdés, hogy vajon Emmett csak azért bánta meg a Bay-jel való szakítást, mert úgy érzi, hogy abban az időben volt utoljára boldog, mikor Bay-jel járt, és csak kapaszkodót keres, vagy valóban úgy érzi, hogy Bay az igazi?

Az előző évad végén láthattuk, hogyan bontakoztak ki Travis érzési Bay iránt, viszont Bay-t nem láttuk beleszeretni Travis-be, és a kapcsolatukat sem ismerhettük meg, így – legalábbis a nézők szemében – Travis egyértelmű hátrányból indít.

Nekem személy szerint az Emmett-Bay páros egyébként is nagy kedvencem volt, nagyon jól működtek együtt. Ennek ellenére nem borítékolnám ezt a befejezést, de remélem, Travis nem totál vesztesként jön ki a dologból, hogyha így alakul.

Daphne szálán egy Amerikában nagyon aktuális faji kérdést kapunk, egy kis safe space-szel és a szólásszabadság határait feszegető kérdéssel megtűzdelve. Ez egy kifejezetten politikai jellegű téma, amit emlékeim szerint még nem láthattunk a sorozattól.

A kérdéskör sosem egyszerű, ráadásul olyan fehérként, aki színesbőrű embert havonta egyszer ha lát, elég nehéz is megérteni. Remélem, hogy sikerül szépen körbejárni ezt a kérdést, ugyanis nemcsak a sorozat számára újszerű témával, de annak a megközelítésével is igen magasra tették maguknak a készítők a lécet.

A kép, ami kapcsán az egész botrány kitört, igencsak ártalmatlannak tűnik. Nehéz lesz mindezt úgy bemutatni, hogy ne tűnjön túlzásnak a feketék felháborodása, viszont ha sikerül, az minden bizonnyal nagyon érdekes lesz.

A sorozat korábban is bevállalt már ilyen rizikós témákat, a nem beleegyezéses szexnél nagyon szépen sikerült körbejárni a témát és a különböző emberek reakcióit, viszont a Down-szindrómánál már rezgett a léc.

Regina szálán ismét egy komolyabb melléksztori látszik kialakulni a nagy korkülönbségű kapcsolatokról, míg a Kennish szülők leginkább csak a történet kereteként pár jelenet erejéig várhatóak. John reakciója Bay és Travis összeköltözésére imádnivaló volt, annyira életszerű.

Kathryn, aki az évek során az egyik személyes kedvencemmé vált pedig folytatja az előző évadokban elkezdett önállósodását és láthatjuk, hogyan boldogul a munka világában, amire a gyerekek mellett nem volt ideje. Toby-t úgy néz ki, hogy gyakorlatilag kiírták a sorozatból, talán a végén számíthatunk rá egy rövid szereplés idejéig.

Az évad alaptémája, ami keretbe foglalja az egészet, láthatóan az, hogy miképp lépnek ki a lányok fiatal felnőttként a nagybetűs életbe, ami utolsó évadként azért is célszerű, hiszen a végén szeretnénk látni valamiféle lezárást, ami ez esetben minden bizonnyal a gyerekkor tágabb értelemben vett lezárása lesz.

Addig azonban még van tíz rész, és az már most látszik, hogy azokat bőven fel fogják tölteni eseményekkel.

6 hozzászólás Ne habozz!

Alterego9 - 2017. 02. 21. 15:53

Asszem valamikor a harmadik évadnál hagytam abba, mikor úgy éreztem hogy teljesen beállt a tipikus sorozatbetegség, a főtéma-entrópia, de ezzel a cikkel kicsit kedvet kaptam hogy visszanézzek.

A cikk első mondatában az “annak ellenére” kitétel elég fura volt.

Nem eleve pont a fiatalabb amerikai korosztály érzékenyebb a társadalmi igazságosság témákra? Legalábbis a Freeform mellett az MTV is pont erre próbál meg elég látványosan rárepülni a Faking It, meg Sweet/Vicious félékkel.

lalakov - 2017. 02. 21. 18:30

Én nagyon szeretem, ilyen téma ritkán kerül képernyőre. Az új évadhoz nem tudok hozzászólni, mivel darálni fogom.

Puppa - 2017. 02. 21. 18:46

Hát én úgy érzem hogy jó döntés volt a kasza. Én kitartottam és jelenleg is nézem, már nem olyan jó mint régen. Szeretem, hogy mindenféle témát feszegetnek de most úgy érzem ez nem igazán sikerült. A faji kérdés t ahogy felvezették szerintem nagyon erőltetett lett. Emmett-t alig szerepelt és az is súlytalan volt mint Tobyék. Szerintem Bay és Emmett nem jön újra össze mert pont arról szól a sorozat, hogy felnőnek és Bay Emmett páros tipikus tini szerelem.

Hhugi - 2017. 02. 21. 20:28

Hát úgy néz ki,Tobyék pont,hogy visszatérnek,aki nekem személy szerint hiányzott és a sorozat is,kitartottam és nem bántam meg,remélhetőleg kap majd egy szép befejezést az egész.

Sheera - 2017. 02. 22. 02:16

Alterego: Szerintem a harmadik évad volt a mélypont. Az annak ellenére a tipikus tinisorozatokra vonatkozik, illetve ezek szerint nyilván le is vagyok maradva ezügyben, de mindenképp csekkolni fogom ezeket.
Hhugi: igen, ebben nyilván tévedtem :) egyelőre nem tudom eldönteni, hogy örülök-e ennek.

Savanah - 2017. 02. 22. 10:18

Még nem kezdtem bele az 5.évadba, természetesen be akarom fejezni a sorozatot. Csak egy a majd 1,5 év kihagyás… arra sem emlékszem mi-minden volt a 4. évadban..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz