login |

Bates Motel: kezdett az 5. évad – írta diapolo

2017. 02. 23. 15:03 - Írta: vendegblogger

71 hozzászólás | kategória: kritika,

Az utolsó fejezete következik a híres/hírhedt Norman Bates történetének, már ami a Bates Motelt illeti.

A negyedik évad végig magas színvonalat hozott, ami nem akármilyen lezárást kapott. Az ártatlannak vélt fiatal fiú a szemünk előtt nőtt fel, de mindvégig érezhettük, hogy valami nincs rendben vele. Az illedelmes, mosolygós arc mögött egy igazi pszichopata lakozott, aki az évadok során egyre „tökéletesebben” teljesedett ki.

Már a trailer is azt sugallta, hogy nem vagyunk messze attól a ponttól, ahonnan a Psychónak köszönhetően már mindenki ismeri Norman történetét. De, hogy mit vonhatunk le az évadkezdésből, arról a tovább után spoilerekkel folytatom.

A Bates Motel nem üres, ugyanaz az élet tölti meg az elhagyatott szállót, mint korábban. Vagy csak rémeket látunk? Nem, mi nézők ugyanazt látjuk, mint Norman.

Az előző évad végén megölt Norma ugyanúgy ott sürög-forog Norman közelében. Az biztos, hogy mindezt nem lehet feldolgozni. Továbbra is a tagadás süt le Norman minden cselekedetéből, ahogy folyamatosan minden olyan szituációhoz odaképzeli anyját, amely korábban már lejátszódott, vagy lejátszódhatott volna.

Ez eddig talán a kisebb baj. Azzal, hogy a régi életét próbálja áthelyezni a jelenlegibe, ennek megfelelően végezni a napi teendőit, egy darabig még minden bizonnyal fenntarthatja azt a látszatot, hogy nem ütött be a krach. Márpedig a katasztrófa már a küszöbön van.

Talán a legérdekesebb elem volt, ahogy Madeleine bekerült a történetbe. Egyik hallucinációból esett a másikba, a valóságban pedig összetalálkozik valakivel, akiben, mintha az anyját látná. Ami persze nem is csoda, hiszen először jómagam is azt hittem, hogy Norma az, a szőke haja alapján. Szegény akaratlanul is hozzá fog biztosan járulni Norman válságának mélyítéséhez.

Romero egyelőre börtönben van és feszültségét a bokszzsákon vezeti le, de sanyarú napjai hamarosan véget érhetnek majd, hiszen nincs értelme a karaktert a börtönben hagyni, a fináléra őt is visszaküldik majd a terepre. Dylan is csak pillanatokat kap, de azért Caleb átvezénylésével ott is lehetnek még érdekes dolgok.

A Bates Motel egy különösen érdekes darab abból a szempontból, hogy tudjuk mi lesz Norman-nel. De az, hogy miként indul el a csúszka az átlagos irányából a pszichopata irányába, az mindig egy érdekes folyamat. Valahol kár, hogy véget ér Norman (elő)története, mert ez az a sorozat volt, ami elé mindig örömmel ültem le.

71 hozzászólás Ne habozz!

Silver-sama - 2017. 02. 23. 16:05

A heti idézetet tudom idézni: “it’s a goddamn tragedy” :S Szegény Norma… szegény Norman… :S

Zsákos - 2017. 02. 23. 17:57

nem is hittem volna hogy ennyire fogom várni az új – utolsó – évadot. a sorozatot real time követtem, aztán ideiglenesen elkaszáltam, tetszett de zavart hogy igazából egyik szereplőt se tudtam komolyabban megszeretni. persze dylan az elején is laza, szimpatikus volt de nem kötődtem hozzá annyira hogy miatta nézzem. késbb aztán elkezdtem darálni amikről lemaradtam, most meg a napokban extázisban vártam ezt a részt.

és nem is csalódtam benne. érdekes mód most kapjuk kb a legérdekesebb norma-norman közjátékokat, így, hogy norma már halott. a fényképezés, a hangulat a szokásos – felső kategóriás – szinten, a rész elejétől a végéig lekötött, örülök hogy norman újra ölt – mint a rész végén megtudtuk – ez felpörgeti majd az eseményeket, amire várom vissza dylant is, itt az ideje hogy ő is igazán felfogja normant annak, ami.

amúgy tudtuk hogy dylanék babát várnak vagy ezt cska úgy bedobták?

összességében egy percig nem unatkoztam, és a lezárással elindítottak egy új izgalmas szálat szóval abszolút elégedett vagyok a résszel, 10/9

Diapolo - 2017. 02. 23. 19:35

Ha jol emlekszem, volt egy masfel eves ugras az elozo evad vege ota.

Zsákos - 2017. 02. 23. 23:11

Lehet, sőt az logikus is lenne, viszont akkor Norma teste irreálisan jó állapotban van :D

karit - 2017. 02. 24. 00:48

Zsákos, mégiscsak egy állatkitömőről van szó…

Stanlee - 2017. 02. 24. 08:21

Mar nagyon vartuk, hogy nezhessuk. Jo lett volna, ha az elejen egy kicsit osszeszedik, hogy mi is tortent az elozo evadban, mert igy egy nagy adag info rankomlott, amit nem igazan tudtam feldolgozni.

SPOILER!
Amikor lemegy Norman a pincebe, na az a jelenet utott egy kicsit – aki latta, ugyis tudja mire gondolok :-)

hahó - 2017. 02. 24. 10:38

rég volt már az előző évad, de nekem úgy rémlik hogy emma anyjának holtteste is a mélyhűtőben volt. azzal mi lett, hova került? és azt meglátta norma?

ez már nem rémlik sajna

nzoli17 - 2017. 02. 24. 14:29

huuuuuu de örülök ennek a sorozatnak..nagyon beteg….a végén a csónakázás is ..4 éve a pilot is ilyen közös “romantikus” anya-fia csónákázással ért véget :DDDD

Patrik - 2017. 02. 25. 20:04

Utálom mikor mindenkire ráaggasztják a pszichopata jelzőt. Normannek semmi köze a pszichopátiához, sokkal inkább disszociatív személyiségzavar. Mindenesetre várom a többi részt, izgalmas lesz.

Dante22 - 2017. 02. 26. 08:43

Vera Farmiga alakítása minden részben az elejétől fogva lenyűgöz. Csodálatos színész.

GeoCucc - 2017. 02. 26. 22:43

Valóban. Én nem láttam még olyan zseniális színészi alakítást egy egész sorozatra vetítve, mint amit Vera Farmiga itt a legelső résztől fogva leművel. Ebben a szezonban meg ugyebár némileg más karaktert is kell játszania az eddigihez képest, mert máshogy vitázik, más dolgokat csinál, mint amikor még élt.

Nekem csak az az egy bajom van a sorozattal, hogy miközben a Norma-Norman kapcsolat remekül működik, a mellékszálak és néhány mellékkarakter sohasem tudott igazán lekötni – és persze mindig volt valami plusz töltelék/keretsztori, amivel azért jelentős idő elment. Mondjuk szereplő engem talán még soha nem irritált annyira, mint itt Caleb. Mindig azt vártam, hogy mikor megy már el, de már beletörődtem, hogy úgyis mindig visszajön :) Már vagy ötször eljátszották, hogy na most már tényleg elmegy innen, mert konkrétan a sorozat egyetlen szereplője se szereti őt, de aztán megint megjelenik, hogy 8 részen át ott tévelyegjen és ne csináljon semmit! Szörnyű. :) A készítők szerint ez jó ötlet? Komolyan, Norman megölhetné már őt is.

Stanlee - 2017. 02. 27. 11:18

@GeoCucc Caleb karakteret en se ertettem soha, hogy miert jon mindig vissza, vagy hogy miben viszi elobbre az egesz tortenetet. Az meg kifejezetten nem tetszik, hogy a tortenet fo temajahoz kepest is mellekszalat jelento Dilan fele reszbe Caleb megint belejon, habar lehet, hogy Caleb most mar egy lesz a sok aldozat kozul.

39 lépcsőfok - 2017. 02. 27. 21:43

Érdekes, hogy ilyen lassan bontakozik ki. Még Dylanék semmit sem tudnak. Kíváncsi vagyok ki milyen szerepet kap majd a végjátékra.

_Peter - 2017. 02. 28. 20:36

Farmiga és Freddy továbbra is szuperek. Lesz dolga bőven Normannek: betévedő vendégek, anyu hasonmás eladónő, Romero, Caleb és igazából Dylan és Emma is veszélyben vannak ha egyszer a babával felkerekednek meglátogatni Normát.

“nekem úgy rémlik hogy emma anyjának holtteste is a mélyhűtőben volt”

Ott volt, aztán már nem. Kereste a gödörben is, de ott se volt. Nem tudni hol van. Azt hiszem. Nekem sincsenek pontos emlékeim erről.

GeoCucc - 2017. 02. 28. 22:08

Na tessék, jó eséllyel máris megvalósul a Calebbel kapcsolatos fentebbi vágyam :) Bár most nem idegesített annyira a karakter, talán azért mert végre a főszálhoz kapcsolódott. Viszont mindig, amikor vissza akarok nézni korábbi részeket, vagy akár megfordul a fejemben hogy újra le kellene darálni az egészet, egyszerűen unalmasnak találom a sorozatot, méghozzá éppen ezek a mellékszálak és -karakterek miatt. Emiatt nem kerülhet a Bates Motel az örök kedvenceim közé, dacára a zseniális színészi játéknak. Emellett a (fekete) humora is kiváló, a halott Normához sikerült néhány remek beszólást írni.

nzoli17 - 2017. 03. 03. 15:34

Mennyire jóóó volt ez a 2.rész is …és a végén az utolsó mondat ,amit odanyög chicknek ,”mostmár tudod hgoy nem haltam meg ” AZTABÜDÖSKURVAEGET

nzoli17 - 2017. 03. 03. 15:40

mennyire jó volt a 2.rész is …és jó lesz ez a rengeteg mellékszál is .. a kinézett nőszemély meg a hűtlen férje..chick..és a végén az a utolsó mondat ” mostmár tudod ,hogy nem haltam meg ” jézusszíve mennyire beteg…viszont az írók előtt hatalmas feladat lesz..ott van dylan meg emma..és ha megtudják hogy mi történt nyílván ők is bekapcsolódnak a norman elleni hadjáratba..és hát emma norman legjobb barátja volt sokáig..de nyílván mivel megfogják tudni az igazat elég butaság lenne életben hagyni őket..ott van romero is ,de ha ezek mind meghalnak akkor már csak feltűnne tényleg mindenkinek hogy mióta Norman van a városba elég sok eltűnt személy van XD meg hát a volt dokija is hirtelen eltűnt. Ott is elég hamar elengedték ,és se a rendőrség semmi nem ment oda megkérdezni a volt orvosát hogy az anyja halála miatt nem kéne e beszélgetni vele.. Azt a szálat elég összecsapottnak éreztem. A doki teljesen rájött mi a baj Normannal és annyiba is lett hagyva. Szóval itt olyan befejezést is eltudok képzelni ,hogy a végén ,mint a filmbe SPOILER ………..elkapják és becsukják a gyógyóba

hahó - 2017. 03. 05. 16:17

a második részről is legyen kritika :(

Emeron - 2017. 03. 10. 17:56

Hát valóban sokkal szélesebb volt a repertoárja Normának amíg élt,így ezzel a Norman féle kivetítéssel kevésbé izgalmas…Érdekes,hogy Calebbel énis úgy voltam,mint az előttem szólók,hogy nem volt túl szimpatikus a megformálója,időnként alig vártam hogy lelépjen…szóval nemigazán illik a családi összidillbe.Viszont amikor a kis tüdőbajos előjött a felszínes szöveggel aminek a lényege az volt,hogy a problémásabb szülői hátteret (és ezzel persze a valóságot is) zárjuk ki a gyerek életéből a “napsütötte” jövője érdekében,komolyan megsajnáltam..Ezzel meg pont abba a látszatéletbe kényszeríti ahol Norma is elcseszte…és mennyivel színesebb és mélyebb egyéniségek születnek a “mocsokban”..ennél már csak az lenne az érdekesebb,ha felnőve a gyerekre hirtelen borítanák rá a xart.. :D
A másik számomra szimpatikus dolog Calebtől mikor Chick-ket rákente a padlóra még az előző évadban,úgyhogy asszem nála jobb apát senki sem kívánhatna,kár hogy ő játsza…Valszeg rosszul végzi..ahogy a kis Norma hasonmás férje is,jópofa lesz..

nzoli17 - 2017. 03. 11. 22:07

Hát nekem így ez a 3.rész nem igen tetszik. Ha a végén Norman Normaként ölte volna meg akkor úgy tetszett volna,de így hogy Chick elüti pont mikor megjön az sms ez elég hiteltelen. A másik ,hogy Romerot az írók minek szöktették meg. Már mikor megszökött gondoltam ,hogy mivel van még 7 rész valami tuti lesz vele ,mert rögtön nem fog pisztollyal oda jutni a motelhez. Erre egy random autólopásnál meglövik. Ennél jobb lett volna még 5 részig a börtönben tartani,és majd a véégén megszöktetni. Ez így semmi másra nem lesz jó ,mint időhúzásnak meg arra ,hogy a jelentéktelen Romero felépüléssel elmegy mindig a heti részben pár perc. És kezd bejönni az is amit az előző évadban gondoltam. Túl korán halt meg Norma. Ez így ha nem találnak ki valamit nem lesz túl izgalmas ,hogy Norman váltogaatja a szerepeket Caleb is hamar meghalt úgy nézki. Szőke csajjal való kapcsolata biztos izgi lesz még. Arra kíváncsi leszek. Meg dylanékra ha megtudják bár nem tudom így hogyan fogják a tudtukra hozni. Talán Romero,de nem hiszem.

És nekem most esik le ,hogy a szőke csajnak a férje Sam Loomis volt a eredeti Psycho filmben a csajnak a szeretője ,akit a híres zuhanyzós jelenetben leszúrtak. Itt őt ugye Rihanna lesz az. De jó kis tisztelgés a régi filmnek,hogy itt is csináltak hasonló néven róla egy karaktert ,és itt is valakinek a szeretője :D

GeoCucc - 2017. 03. 13. 20:31

Az még hagyján, hogy azért üti el, mert pont akkor jön meg az üzenet, de hogy a fenébe tudott Norman abban a pillanatban SMS-t írni, amikor épp egy olyan aprósággal volt elfoglalva, mint hogy a saját anyjának képzelve magát éppen Calebre lövöldözzön?! :)

nzoli17 - 2017. 03. 14. 09:40

Hát azt még elvileg jóval azelőtt küldte el neki mielőtt lement(ek) volna a pincébe az anyjával( húú de beteg ez a sorozat:DD)..még mondja is Norma Normannak ,hogy tejet elfelejtette mondani neki ,de küldött neki üzenetet..szóval gondolom valami térerős dolog miatt ment el olyan későn az sms neki :D elég olcsó ,hanyag irói megoldás ja..Norman nem tudta megölni a bátyját, Norma meg csak anyjaként tud gyilkolni..hmm mi legyen..üsse el egy random kocsi :D

GeoCucc - 2017. 03. 14. 11:10

Jaj, igen, tényleg mondja. Először még felirat nélkül néztem, és elsiklottam afelett, ahogy ott Norma elhadarta. Mindenesetre igen, így is elég béna megoldás, még nálunk is kb. a 2000-es évek elején volt olyan utoljára, hogy fél órával később érkezett meg az sms a célszemélynek :)

Elég sok az ilyen esetlegesség, “pont ott volt pont akkor” jellegű bonyodalom, és egy kicsit azért ront is a sorozat értékén, ha túl sokszor van ilyenre szükség, hogy előrelépjen a sztori. Persze nyilván nem könnyű egy író élete. Vannak olyan sorozatok, ahol szinte nincsenek is ilyen “mesterkélt” történetszálak, de mondjuk még a méltán dicsőített Breaking Badben is akadt pár, de azokat valahogy el tudták adni úgy, hogy legyenek bosszantóak.

nzoli17 - 2017. 03. 14. 17:09

Igen ez miatt nem lépte át a lécet soha a sorozat. Pedig sokkal több volt benne. A hangulat, a két főszereplő színész vitte nekem az évadokat előre mindig ,de azt a hatalmas katarzist amit vártam az első évad után azt sajnos soha nem hozta meg. 1-2 részt kivéve (s409). Egyszer ledarálom egybe a 50 részt ,kíváncsi leszek úgy mit fog adni.

_Peter - 2017. 03. 14. 21:26

Madeleine már a saját ruháiban is kiköpött Norma, hát most megkapta az eredetieket is. :) Szegény úgy jár mint Bradley. Norman leveszi a lábukról a jó nőket, aztán elteszi őket láb alól. Chick milyen klassz viking temetést intézett Calebnek. Én Romero betoppanásánál jobban várom Emmáék felbukkannak vajon? Na az veszélyes lenne.

_Peter - 2017. 03. 14. 21:48

“Egyszer ledarálom egybe a 50 részt”

Ezen gondolkoztam már én is, Norma és Norman jelenetekért megérné, de a maradék szálak lehet túl vontatottak lennének másodszor. (drogbiznisz, Caleb)
Apróságokra vadászni jó lenne, sok kis utalás van amit nem mindig venni észre. Most is ahogy Norman dadogott a sheriffnek, ugyanaz mint a filmben. Vagy mennyit dolgozik Norman, ki van készítve két tányér reggeli az asztalra csak Norma megint nem ette meg az övét. :D

nzoli17 - 2017. 03. 16. 11:31

Én nekem a 2.évados történetszál nem volt még vontatott. Főleg a “főgonoszt” alakító színész miatt. Őt sok jó sorozatban,és filmben szerepelt már. Szóval azt a sztorit nálam megmentette végig. Dylan karaktere se zavart soha,mert jó kis okot adott néha egy Norma-Norman kiboruláshoz. Viszont a 3.évad teljesen homály nálam. Így 1-2 fontosabb dolog megvan ,hogy Norman végén mit csinált kivel, de alapjáraton az egész évadra nem emlészek,pedig úgy rémlik nem volt az olyan rossz(asszem első 2-3 rész volt nagyon gyenge).4.évad meg izgi volt ,de ott sok dolog értelmetlen volt megint. Abban a Norman és doki féle vonalból nyomhattak volna sokkal többet, és elég összecsapottan zárták le. Pedig a doki rájött mi baja van Normannak ,és simán kiengedte, utána se néz mi van vele.Pedig egy orvos ilyen után csak rájött ,hogy annyira instabil ,hogy simán közveszélyes lehet. Az nekem nagy csalódás ,hogy azt a sztorit nem bontották ki jobban,és azóta is mintha nem is lett volna.(csak arra volt jó ,hogy Norman féltékeny legyen Romerora ,amit tudunk hova vezetett)

v0m1t - 2017. 03. 21. 19:54

Carlton Cuse mint színész DANKMEMES

Néma Harcsa - 2017. 03. 22. 22:04

Te jó ég, mekkorát alakított Hihghmore az ötödik részben…

GeoCucc - 2017. 03. 23. 01:20

Nagyon érdekes, hogy ebben az ötödik részben eljutottunk a Psycho történéseiig, szóval az évad második fele ennek az ismert sztorinak az ismertetésével, átdolgozásával és talán a következményeivel fog foglalkozni részben. Pár ponton már korábban is eltértek a film cselekményétől illetve alapfelállásától, szóval kíváncsi vagyok, hogy hogyan színezik majd ezt, és persze hogy mivel lesz “vége” az egésznek.

_Peter - 2017. 03. 23. 10:44

Na előkerült az orvos, nem felejtették el. Dylan és Emma már sejtik az anyjaik balsorsát, jó értük aggódni. Norman görbe estéje :)
Madeline újabb hasonlóság, ordítani is tud úgy mint Norma. Marion is megérkezett: kár egy ilyen fontos filmre kacsintó szálat Rihannára bíztak. Freddy mikor az orvossal vagy a sheriffel beszélt, a zavart hümmögésében több színészi játék van.

Diapolo - 2017. 03. 23. 11:14

Nagyon komoly volt ez a rész. Norman színészi játéka ott volt, Emmáékat pedig nem bánom, hogy jegelték egy kicsit, így máris érdekesebb a helyzetük, hogy felnyílt a szemük
Kicsit OFF: Madeline egy tök édes lánynak tűnt egész addig, amíg nem üvöltötte el magát. Akkor megijesztett és most már mindig csak az fog eszembe jutni róla, hogy milyen mérges is tud lenni..:D

prangar - 2017. 03. 23. 17:34

Carlton Cuse sztem azért producernek és forgatókönyvírónak sokkal jobb, mint színésznek. :)

Zsakos - 2017. 03. 24. 23:24

kár ezért az ötödik részért, bár az utolsó pár perc szokás szerint annyira erős lett hogy ugyanúgy várom a következő részt is mint az eddigieket.

ettől függetlenül ez volt az évad eddigi leggyengébbje szerintem, rihanna nyilván drága volt ezért sokat akarják szerepeltetni, de a jelenetei nagyon uncsik voltak, remélem norman gyorsan kinyírja :D az emma dylan szál botrányosan uncsi – én sokakkal ellentétben a füves mellékszálat is szerettem – de amióta gyerekük van kibaszottul untatnak, végre az a szál is fel lett pörgetve. kíváncsi vagyok norman mikor fogja felfogni hogy megölte az anyját, ehhez ebben a részben járt ehhez a legközelebb – zseniálisan alakította – de szerintem a következő rész elején már megint oda fogja képzelni normát.

amúgy szerintem zseniális ez az évad, kár is hogy vége lesz, persze legalább időben abbahagyják de én úgy érzem még egy évadot – ugye csak 10 rész – is tudnának ezen a szinten tartani.

nzoli17 - 2017. 03. 25. 11:50

A 3. meg 4. évadot csak egyszer láttam ,és most nem igazán emlékszem már a részletekre ,de Norman full tagadásban van? Elvileg valamennyire tudja magáról,hogy beteg , nem ? Meg oké ,hogy anyját oda képzeli ,meg ha gyilkol meg olyat tesz amire nem emlékszik,akkor azt a anyja szerepében teszi,de tavalyi évadban ott volt a temetéyen,azt is mutatták ,hogy kiássa az anyját a temetőben,meg hát valamikor ki is kellett tömnie őt, azt meg ugye nem Normaként csinjálta,szóval emlékeznie kellene rá. Azért ez engem most kicsit zavar, hogy teljesen azt hiszi ,hogy él az anyja és csak lelépett.

LaCRossE - 2017. 03. 28. 21:10

Kérdés: vajon a részben lévő lépéssel eltérnek teljesen a film cselekményeitől, vagy valahogy Marion visszakeveredik a motelbe? Van egy olyan érzésem, hogy itt most megcsavarták a dolgokat, és Sam Loomis kapta az ominózus, kultikus haláljelenetet.

39 lépcsőfok - 2017. 03. 28. 22:56

Szerintem ennyi volt Marion szereplése. Szép gesztus volt, hogy nem ismételték a filmet, hanem az “ártatlan” Mariont Sammel helyettesítették.

Viszont Norman személyiségeinek dinamikáját már egy kicsit soknak tartom.

_Peter - 2017. 03. 30. 20:51

Jó ötlet volt Marion majdnem az a jelenet, aztán mégse!

pearl - 2017. 04. 01. 19:28

Az eheti rész is nagyon jó volt. Várható még Dylan a motelben? A vége nagyon ütött. Le a kalappal. Már vártam a klasszik jelenetet, aztán mégsem az lett. Zseniális volt. Romero még biztos felbukkan. Szerintem a tóban végzi ő is. A filmben nem úgy volt, hogy megölte a seriffet is? Újra kell már nézni. Norma még jó állapotba van, de szerintem azért mert a fagyasztókamrában van. Nagyon várom még mi lesz. Kár, hogy nem lesz több évad. Lenne még benne, szerintem.

nzoli17 - 2017. 04. 02. 09:40

A filmekben úgy tudom nem ölte meg a seriffet. Mikor nyomoznak Marion után ,ki kérdezik Normant többször is a filmben,de a seriff végig úgy áll a dologhoz,hogy Normant régóta ismeri ,és nagyon kedves fiú ő biztos nem tenne semmi rosszat. Szóval nagyrészt azért eltér már a filmtől. Meg itt ebben a részben ,úgy nézett ki ,hogy ez a kettős személyisége főleg az apja miatt alakult ki, akitől féltette az anyját.

Bár nekem ez így már kezd zavaros lenni kicsit. MOst ebben a részben ,akkor azt tisztázta magában,hogy a 2.személyisége akit az anyjaként lát, megvédte őt minden rossztól,és fájdalmastól ,de mivel már felnőtt ,ezért Sam-et elvileg már nem a 2.személyiségében öli meg,hanem rendesen Normanként. A filmben ilyen meg azt hiszem nem volt. Ott végig az anyjának képzelve öldökölt. Meg akkor most úgy van ,hogy mikor fél,zavarodott, akkor változik az anyjává és kezd el gyilkolászni. De mivan az igazi anyjával? Őt miért ölte meg ? Vagy ott magát is megakarta ölni vele? Meg ott kinek a személyiségében gyilkolt? Meg úgy tűnik a mai napig nem fogta fel teljesen ,hogy ő ölte meg az anyját ,pedig a temetése is megvolt, meg a hullát is kiásta,meg ott van karbantartva. Ezekre se emlékszik Normanként?

Emeron - 2017. 04. 02. 14:30

Igen,Norman rálépett a gyógyulás útjára a 6.-ban azzal,hogy tiszta tudattal öl.Ez az amit annyira szeretek ebben a sorozatban,hogy a káosz után pszichológiailag is rendet rak..én letojom a filmet…van ez a kicsi sérült része Normannak amelyik kivetíti az anyját ő el is hiszi hogy létezik,ezért kommunikál vele..a tudatalatti szeret sűríteni és szimbólumokban beszél..ez az ön/védelmi mechanizmusa és igénye rá összekeveredett anno az anyjáéval a sokat átélt gyerekkori és közös trauma hatására…ha képes a felismerés után tudatosítania a sajátját akkor szűnik meg a kivetített személyiségtöredék is..
Meggyógyulni nem fog a fináléra,de részemről így kerek..

Dylanék abszolút nem érdekelnek ezzel a papás-mamással,ahogy Romero sem ugyan mekkorát durranhat szerencsétlen karakter,ha csak a bosszúvágy hajtja..egyre kevesebb a szereplő,lapos az egész.Rihanna egy rémálom volt mint színésznő,menjen vissza énekelni..Egyedül a személyiségfejlődés és a kis Norma hasonmás érdekel,bennük még van fantázia,hacsak nem jön be egy régi ismerős..

nzoli17 - 2017. 04. 02. 19:35

Ez a 4 rész nekem kevés lesz szerintem. Ott van ugye Sam eltűnése,ami után nyomozni fognak valószínűleg. Ott van akkor Romero. Dylanék is. Meg akkor Sam felesége is,aki iránt Normannak komoly érzései vannak. Ezt kéne pofásan lezárni 4 részben ,úgy hogy Norman életének is valami végleges lezárást adni,hogy ne legyen túl sok dolog nyitva.

Dylan is elmondta Emmának,hogy az anyját utoljára Normanék látták,meg Dylan is felhívta Normant ,szóval ezek nem lettek volna ,ha ő nekik nem lenne ezután szerepük. Emmát várom is, elején Normannal legjobb barátok voltak sokáig. Utána meg ugya Normával is joba volt. Szóval várok egy pár erős Emma-Norman jelenetet.

Új csaj is érdekel, ő neki nagyon sok szerepe lehet Norman fejlődésében, vagy akár az utolsó csepp is lehet( bár lehet már az anyja megölése,vagy annak beismerése az lesz,vagy Sam volt most az.kitudja már)..

Romero meg nekem évekig szimpatikus volt. Persze voltak szarságai ,de Normának mindig segített. Szóval őt nagyon sajnálnám ,ha visszajönne 1-2 részre és csak simán megölnék.

Ja,és ott van Chick (így hívják?) is, aki sok mindenben tettestárs , és tud is mindent Normanről kb. Ő is a levegőben lóg jelenleg.

A sorozat zárásának meg ha tippelnem kéne, nem is tudom. Normant nem ölném meg. De nekem az se tetszene, ha valahogy megúszna mindent ,és akkor maradhatna motel vezető ,és élné tovább az életét. Ígyis már túl sok minden történt a városba mióta ott vannak,és ilyen nincs hogy senki se néz a körmükre. Amivel elégedett lennék,az egy olyan befejezés lenne, hogy elkapják, lebukik,bezárják valahova ,és az utolsó jelenetben valami olyasmit tudnék elképzelni ,hogy odaképzeli az anyját ,és ezáltal ő neki valamilyen szinten happy end lenne az egész,de ugye ennek ellentmond, az hogy most a heti részben elkezd ettől elszakadni. Az túl nagy happy and lenne ,ha most az új csaj miatti érzelmek miatt elkezd majd gyógyulgatni,és egészségesen éli le az életét vele. Szóval tényleg nagyon kíváncsi vagyok ,hogy ennyi mindent ,hogy fognak majd lezárni.

Kicsit rosszul rakták így össze. A 3.évad nekem kb teljesen kiesett ,annyira nem emlékszem a benne történt fontosabb dolgokra. A 4.évad ugye a orvosos szál,meg a Romero iránti féltékenység,meg anyja meggyilkolása volt fontos. De nekem meg ott kicsit túl hirtelen történt meg. Nem éreztem ezt a fenyegetést ott azokban a részekben, annyira hogy most öli meg az anyját. Az ötödik évadban meg túl sok lezáratlan szál van már. Szóval ezt a 4-5.évadot 3 évadba simán lehetett volna kiépíteni,de mostmár mindegy :D alapozásnak bőven elég lett volna 2 évad, a 3. nagyon nem kellett, nem véletlen az is lett a leggyengébb évad szerény véleményem szerint.

Silver-sama - 2017. 04. 04. 18:19

Hát a “legendás” fürdős jelenetet nagyon elszúrták :'(. Rettenetesen csalódott vagyok… :'(

Süti-chan - 2017. 04. 09. 16:39

Huh hát egyre durvább a sztori. És már csak 3 rész a fináléig. Vera Farmiga nem véletlen egyik kedvenc színésznőm iszonyatosan jó amit az 5.évadban mutat. Az első 4.évadba se volt semmi,de itt!
Valamiért a végével kapcsolatban szerintem maradnak titkok amik soha nem fognak kiderülni. Szerintem nem hal meg Normen. Sőt a vége valami meghökkentő lesz…3.részbe ennyit belegyömöszölni nehéz lenne! Ezért gondolom így.

nzoli17 - 2017. 04. 10. 20:38

Na sikerült itt a végével meglepniük. Gondoltam én arra ,hogy majd megmenekül,meggógyul stb, de az ,hogy szembe száll az “anyjával” ,és feladja magát. Azt a mindenit. Ebből mit fognak kihozni. Pláne 3 rész alatt.. Úgy néz ki a rendezők ,olyasmit húznak elő ,ami a filmbe nem volt. És itt tényleg sajnálom Normant,mint beteget. A végén mikor könyörgött az anyjának, hogy Dylant ne öljék meg. És az egész rész alatt érződött ,hogy viaskodik magával. És kiderült ,hogy az orvossal nem is beszélt ,mert 1 éve eltűnt. Na vajon abból milesz? Nem mutatták,de valószínű ott is Norman csinált valamit. Hiányoltam is ,hogy a dokit elfelejtették,és közben lehet mégis meglátogatta Normant ,csak ő ezt “elintézte” és nem is emlékszik rá. Ugye Emma anyját se mutatták ,hogy utána mit csináltak a testével. Szóval lehetnek itt még dolgok,amik nem derültek ki. És akkor ott van még Romero is. Nem tudom elképzelni ,hogy milyen 3 rész lesz ez. Nagyon kíváncsian várom

Zsakos - 2017. 04. 15. 23:06

én nagyon nagyon nagyon ritkán mondok ilyet de ez a sztori simán kibírt volna még egy évadot, pedig a legtöbb sorozattal épp az a bajom hogy túl sokáig nyújtják.
a 8. résszel elindult már a végjáték, kicsit sajnálom is hogy ilyen könnyen feladta magát amivel elindította az események láncolatát, enélkül lehetett volna még folytatni de így már kb látszik hova fog kifutni az egész bár ez nem azt jelenti hogy ne tudnának valami csavart bevinni a végén.

nagyon jó volt látni újra “normát” akcióban, mindig is nagy manipulátor volt és mindent bevetetted hogy érvényesítse a saját akaratát, norman most szonte egész részben az anyja szerepében látjuk, iszonyú profin tolja mindkét színész.

Zsakos - 2017. 04. 15. 23:11

amúgy elérték azt a készítők amit a sorozat elején sose hittem volna, mégpedig hogy megsajnálom normant és neki szurkolok.
a dexter után kezdtem el ezt a sorozatot és egy szimpatikus sorozatgyilkos után normant látni ölni rendesen idegesítő volt, és bár a sajátos hangulatát és a fényképezést nagyon szerettem a sorozatnál de amiatt hogy nem tudtam egyetlen szereplővel sem szimpatizálni a második évad közepe fele elkaszáltam a sorozatot 1,5-2 évre. aztán hirtelen ötlettől kezdve elkezdtem nézni és gyorsan behoztam a lemaradásom.
mostanra pedig már annyira jól át tudja érezni a néző norman agybaját – erre főleg ez az évad volt alkalmas – hogy már abszolút nem akarok neki rosszat.

általában elég sarkos a véleményem és szerintem senki se könnyen változtat véleményt, szóval ténlyeg minden elismerésem az íróknak és rendezőknek hogy ennyire hitelesen be tudták mutatni egy ember elmebaját, szerintem ez bármilyen más sorozatot nézve is ritka.

nzoli17 - 2017. 04. 22. 20:21

Igy hogy Romero elrabolta Normant,gondolom a targyalasbol nem lesz mar semmi az utolso reszben,igy az en pem az ,hogy Norman elhalalozik,esetleg elmenekul,de azt nem hiszem. Akkor inkabb bezarjak a vegen.

Nagyon eros resz volt,de azt nagyon sajnaltam ,hogy Emma nem tudott mar beszelni Normannal. Viszont az hatalmas volt,ahogy levagta a szitut hogy nem Normannal beszel. Es az utolso mondataval hogy hianyzik neki Norman valamilyen szinten szerintem belatta hogy tenyleg beteg es kicsit megsajnalta es meg is bocsatott neki.

Nagyon varom az utolso reszt,de igy jobban megnezve az idei evadot siman mehetett volna ez evadba.

Egyben muszaj lesz ledaralnom majd az 50 reszt. Mindig is imadtam ezt a sorozatot ,habar lattam a hibait is,de a eredeti film a hangulat,a szineszek miatt nagyon vartam minden reszt. Kivancsi leszek hogy egyben az egesz sorozat milyen lesz 1 eves szunetek nelkul.

Zsakos - 2017. 04. 22. 23:22

egyetértek az előttem szólóval, zseniális volt ez a 9. rész. így kell megalapozni egy atomdurva finálét.

nagyon jól felépítették hogy a korábban hanyagolt szálak – dylanék meg romero – az évad végére nagyon erős perceket kaptak. emma beszélgetése normannal/normával ütős volt, vagy előtta a hamvasztás, pedig emmának ritkán vannak ilyen erős jelenetei. amúgy az erdőben amikor szórta a hamvakat azt vártam mikor pillantja meg norma holttestét :D

norman sorsa nagyon érdekes, még a halála is többféleképpen elsülhet, romero mellett akár az igazságszolgáltatás nevében is megölhetik, de nem hinném hogy ezt a véget szánnák neki. azt se tartom valószínűnek hogy valami csoda folytán meg tudna lépni romerótól, ilyen “heppiendet” nem szánnának egy sorozatgyilkosnak.
ezek mellett akár öngyilkos is lehet, az elég katarktikus vég lenne és szerintem passzolna is a sorozathoz, normant amikor ráébred a tetteire gyűlöli magát, elképzelhetőnek tartom hogy mondjuk romero fegyverét elvéve megöli magát – és esetleg romerót is.
emellett még elmegyógyba is zárhatják, ez talán a legreálisabb viszont a legkevésbé ütős is szóval kérdés az írók meglépik e.

összegezve szerintem zseniális sorozatot láthattunk ami különösen az utolsó évaddal nagyon nagy kedvencem lesz, nagyon fog hiányozni

LaCRossE - 2017. 04. 25. 10:16

Rendkívül érzelmes finálé volt, és szerintem a lezárás abszolút jól sikerült. :)

GeoCucc - 2017. 04. 25. 13:09

Hát jó volt, tényleg érzelmes lett, és azért a maga módján “happy end” lett a vége Norman számára.
Nem sajnálom a rá fordított időt, bár a Bates Motel nem tartozik azon sorozataim közé, amelyek minden egyes részére és részletére emlékeznék, sose éreztem késztetést, hogy visszanézzem a régi epizódokat, ez pedig nálam azért a ritkább eset.

Újra biztos nem nézném az egészet, hacsak nem készül egy olyan változat, amiben csak Norma és Norman jelenetei vannak összevágva :)

Romeróval kár, hogy nem tudtak mit csinálni ebben az évadban, pedig korábban remek volt az ő karaktere is. Az utolsó két részig látványosan próbálták kivonni őt a sztoriból, a szökés után pont meglőtték, hogy ne bírjon idő előtt beleavatkozni a történetszálba… hát jó. Aztán a végén annyi volt a dolga, hogy megölje Chicket (aki szintén csak azért kellett az évadba, hogy elüsse Calebet, aki meg nem is kellett, ezért írták ki), meg valahogy ki kellett hozni Normant, hogy összeálljon a finálé. Ráadásul rendőrhöz méltatlan módon halt meg, hátat fordítva egy gyilkosnak, akinek épp szétverte az arcát. Sajnos az ötödik évadra Romero is egy eszközzé, tologatható bábuvá degradálódott a készítők számára, mint talán mindenki más a két főszereplőn kívül.

Anni - 2017. 04. 25. 21:24

Nagyon jó volt a finálé meg is hatódtam :) Örülök, hogy teljesen más lett mint a film. Ennyi pont elég volt nem lehetett volna ezt már soká húzni szerintem.

Jó sorozat volt, nem volt benne egy rossz rész se. Vera és Freddie pedig annyira jó színészek (az utolsó részben Max is olyat alakított hogy csak na), hogy már csak miattuk is hiányozni fog ez az őrült sorozat :)

dukyka - 2017. 04. 25. 23:52

Háát…nekem a 4. évad sokkal jobban tetszett és a finálétól sem ájultam el, de legalább Norman megkapta ami járt neki.

Stanlee - 2017. 04. 26. 07:50

Nekem nagyon tetszett a befejezese a sorozatnak, keves sorozatot nezek, de az utobbi evek egyik legerosebb finaleja volt szamomra. Majd masok megmondjak, hogy nem is volt jo igy a vege, de szerintem szepen lezartak.

nzoli17 - 2017. 04. 26. 10:24

Egy nagyon jó jó lezárás volt egy nagyon jó sorozatnak. Én egyszer tuti biztos végignézem még egybe az 50 részt.

Viszont pont ez a 50 rész tehet arról,hogy a sorozatot soha nem fogják olyan minőséginek beskatulyázni,mint amennyire lehetne.

Ha ez a történet 30 részben lett volna megírva,megcsinálva akkor sokkal ,de sokkal nagyobb elismerést kapna. Sajnos én is hiába ajánlom olyan embereknek,akiknek tudom ,hogy összességében tetszene a nagy egész, ha a 2. vagy 3.évad közepén elkaszálják arra hivatkozva ,hogy sok a töltelék rész.

Nekem marad az egyik kedvenc sorozatom(a filmet is imádtam már,meg magát az ilyen beteg témákat), de tényleg az egyik legjobbnak tartott sorozat lehetett volna kevesebb résszel.

Végül örülök ,hogy Norman meghalt. Először is teljesen lezárták. Másodszor ő kérte ezt Dylantől. Így az igazságszolgáltatás is megtörtént, de mivel ő is szeretett volna már meghalni a végén, így kicsit happy end is lett. Romerot sajnáltam. Ő sokkal jobb karakter volt az évek alatt ,hogy ennyire jelentéktelenül megöljék. Dylannak és Emmánnak örülök viszont. Persze sokan nem szerették Dylan történetszálait, de nekem mindegyik érdekes volt egy kicsit. Kezdve azzal ,hogy már a sorozat elején is Norma próbálta elfelejteni ,hogy létezik (ugye tudjuk az okát). Aztán építgették az apjával való viszonyát is , mellette próbált egyre jobban Normanék családjába beletartozni. Nekem végig izgalmas és érdekes volt a karakter életútja, ezért örülök hogy révbe ért. Ebből az őrületből képes volt normálisként kijönni.

akicsrak - 2017. 04. 26. 11:14

Sziasztok!

Tudtok valamit az 5×11-The Final Checkout-ról?
“Ezmiez”?

Köszi

MrFreeman - 2017. 04. 26. 14:58

@akicsrak

“A half hour special driven by fan questions and interviews with the Bates Motel cast, producers, superfans and critics celebrating the end of the Bates phenomenon.”

http://www.dailymotion.com/video/x5jlhdf

patocsviktor - 2017. 04. 26. 20:41

Egészen a 4. évad kezdéséig húztam a számat a sorozatot érintő kérdésekben, de aztán egy olyan szintű változás állt be, hogy csak néztem. Az előttem szólónak igaza volt, hosszú és sok töltelék rész volt benne, de attól még zseniális.
És feltétlen ki kell emelni Freddy Highmore és Vera Farmiga teljesítményét. Egyszerűen brutál volt, amit ez a két színész letolt hétről hétre a szemünk előtt, főleg Norman. Annyira hihetetlen arcmimikával rendelkezik, hogy sohasem lehetett megmondani róla, mikor kattant épp be.

Egy szó mint száz, imádtam a 4.-5. évad minden egyes percét! Nagyon sajnálom, hogy leköszönt, de a top10-es listámba tuti bekerült! :D

ldavid - 2017. 04. 26. 21:02

a Final checkout extrát nagyon ajánlom, a komor téma után egy kellemes búcsú volt :)

babylon2012 - 2017. 04. 27. 03:31

Top1o***** nálam mindent visz!♡♡♡♡Imádtam minden évadot! ez egy igen erős sorozat volt! !!!♡♡♡♡
Köszönöm a Feliratokat !!!!
én csak Ajánlani tudom ha valaki nem látta a sorozatot…. ill. Vera Farmiga ágh…. legjobb !!!♡♡♡ Nagyon Jó színész!!!!
szupi sori !!!!!♡♡♡

Néma Harcsa - 2017. 04. 27. 08:04

Korrekt lezárás volt szerintem, ha nem is kiemelkedően erős. Maradt a 4X09 a sorozat legerősebb epizódja.
Highmore viszont elképesztő volt most is – Fermiga szintén, de ő azért inkább az első négy évadban mosta le színésztársait a képernyőről.

akicsrak - 2017. 04. 27. 10:36

@MrFreeman

Köszönöm!!!

Tiger27 - 2017. 04. 27. 12:04

Spoiler!!

Valaki megirná, mert nekem nem volt tiszta. Most akkor végulis, hogyan halt meg Norman? Mert én nem láttam, hogy bármi lövést vagy szúrást kapott volna…vagy lemaradtam valamiről??

39lépcsőfok - 2017. 04. 27. 15:18

@Tiger27

Dylan lőtte le, tényleg elég fura az a jelenet a drámai hatás kedvéért.

39 lépcsőfok - 2017. 04. 27. 15:38

Nekem is tetszett a vége. Igazából az egyetlen nyitott kérdés az volt, hogy Dylan életben marad e, mivel valami felelőssége neki is volt Norman tevékenykedésében (ahogy Madeleine is mondta)

Aztán persze amerikai módra lerendezi az egészet a rendőrség nélkül. Én az Emmás telefonnál azt hittem nem jut ki élve, de ez a befejezés túl durva lett volna. Végülis a sorozatban ő meg Emma voltak (Norma meg Romero ugye tragikus véget ért) a sokat szenvedett hősök, akikkel azonosulni lehetett.

_Peter - 2017. 04. 27. 17:27

“Most akkor végulis, hogyan halt meg Norman?”

Kvázi öngyilkos lett. Dylan hatására Normannek lett egy tiszta pillanata, tudta őrült, tudta Dylan le fogja lőni ezért “rátámadt” késsel direkt a falba szúrt és Dylan hasbalőtte.

Az írók szerintem úgy voltak vele, Dylan ússza meg és legyen boldog a családjával, de azért a piszkos munkát elvégeztették vele. Lehetett volna úgyis Norman tiszta pillanatában öngyilkos lesz, vagy a zsaruk lövik le (elég lett volna egy mezei járőr aki figyeli a motelt amikor fényes nappal hurcibálja mother holttestét) de akkor Dylan szála kevésbé ütött volna. Mindig Farmiga és Highmore kapta a dicséreteket joggal, de azért ez a Max srác is jól játszott.

daftpunk - 2017. 04. 27. 22:27

a sorozat lezárása nem kap egy külön kibeszélőt? szerintem megérdemelné

a sorozatról: volt egy olyan egyedi hangulata amit nagyon lehetett imádni. gyönyörűen fényképezett, művészi képek, egy csomó képkocka megállítva simán elmenne festménynek. na és a két főszereplő alakítása tényleg hétről hétre elképesztően magas szintet ütött meg.
a fináléről: “csak azt a véget, azt tudnám feledni” oké hogy a dream a little dream of me zseniális film/sorozatzene tud lenni, de ennek a sorozatnak a lezárására borzasztó volt. attól hogy dylanék boldogságát bemutatják, az utolsó 1-2 percet, az utolsó képkockákat norma és norman kellett volna kapják, ez teljesen evidens (jó a sírköves rész tényleg erős volt).
ennél jobban kétszereplős sorozat szerintem nincs is a világon, olyan szinten az anya-fia kapcsolat köré építették a sorozatot és épp ennek a beteges viszonyuknak a bemutatása volt a sorozat nagy erőssége. nagyon vártam egy utolsó beszélgetést köztük, akár elképzeltet akár múltbélit.

az utolsó percek dinamikáját és a hozzá választott zenét leszámítva ez a rész is nagyon jó volt. romerot volt idő hogy bírtam de a végére ellenszenves lett, nem hullajtottam könnyeket érte. dylan megérdemli a boldog véget ahogy norman is azt hogy végre az anyjával legyen.

egy űrt hagy maga után a sorozat. a zseniális, már már művészi képeivel, a két főszereplő elképesztő színészi játékával és az egyszerre reális ugyanakkor mesebeli hangulatvilágával. ez utóbbi miatt sose lett igazán közismert sorozat és megmaradt az “undergroundban”, erre a sorozatra nem vevő mindenki de szerintem ez abszolút nem is baj. aki végignézte egész biztos hogy nem bánta meg.

hiányozni fog.

Pernilla - 2017. 05. 07. 10:27

Nekem ez az utolsó évad már nem volt az igazi… Voltak zseniális jelenetek, de hiányzott a “valódi” Norma, és nagyon érződött már a sorozat kifutása, én meg nem akartam, hogy vége legyen :)
Jól sikerültek azért a részek, kellően vérfagyasztóak. Az új seriff is jó karakter volt, bár nálam Romero örök kedvenc, ezért az ő sorsának alakulása miatt is negatív felhangja volt a részeknek.
AZ utolsó rész emiatt sem tetszett különösebben, de igazából nem tudom, hogy lehetett volna jobban lezárni :)
Azt hiszem, én is újra fogom nézni a sorozatot. Azt vettem észre, hogy az évadok közti szünetben általában tökre elfelejtettem, hogy mi történt az előző évadban, és sok utalást emiatt nem értettem annyira, mint kellett volna.
Köszönjük, Bates Motel, zseniális sorozat volt!

elfmercina - 2017. 05. 21. 17:58

Azért egy kérdésem nekem lenne. Akkor most mi is történt Norman terapeutájával? :D
Hiszen szó esett róla, hogy meghalt…Kétlem, hogy természetes módon.

Viki - 2017. 11. 04. 08:19

Most nem azért,de jobb lett volna ha Norman nen hal meg,hanem mondjuk bezárják. Csak mert így üti egy mást a két film. Mivel ez előzménysorozat így Norman-nek életben kellett volna maradnia. Így hogy gyilkol majd felnőtt ként ha meghalt?? Kicsit gáz ez így.

winnie - 2017. 11. 04. 09:06

szerintem nem gyilkol sehogy. mármint eljutottak a bates motel-ben a filmig, szerepelt a sorozatban marion crane – az előzmény jellegét teljesítette a sorozat. a bates motel mondhatni megmutatta, hogy mi van a film után, de akkor már mint saját entitás.

(az eredeti Psycho után készültek filmes folytatások, és azoktól függetlenül a könyvnek is elkészült a folytatása, de azokkal nem kell törődni.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz