login |

Pilot-mustra: SS-GB – 1×01

2017. 02. 24. 15:30 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Nem, így nem nagyon lehet kezdeni egy sorozatot. Nyilván adott a koncepció és időt kell adni a könyv alapján készült SS-GB-nek, de az kicsit lehangoló volt, ahogy bemutatják az 1941-es világot, amiben a németek megszállták Angliát (alternatív történelem, rulez!), és erre kiderül, hogy a főhős egy london-i nyomozó (egy bizonyos Archer), aki kap egy új ügyet és elkezd vizsgálódni, kérdezősködni.

SS-GB – 1×01 – 5/10

 

Szóval, ha alternatív történelemre fizetek be, akkor nem feltétlenül vegytiszta krimit várnék, főleg, hogy maga az ügy, egy régiségkereskedő meggyilkolása, illetve annak körülményei nem is tűnnek érdekesnek, s főhősünk lepődik meg a legjobban, amikor a nyakára küldenek a németek egy SS-tisztet, hogy annak dolgozzon alá nyomozása során.

Nehezen indul tehát a sorozat, az ügy mellett még a nyomozó családi életét is megismerjük, de szép lassan (a hangsúly a lassúságon!) azért kibomlik a lényeg, kár, hogy mindez viszonylag izgalom- és meglepetésmentesen történik. Még a rész végén a “nagy felfedezés” sem hordoz magában elegendő fenyegetettségét, valahogy az egész megvalósítás annyira visszafogott.

Szóval annak ellenére, hogy Anglia megszállás alatt van (mindössze az északi területek úszták meg valamennyire a német fennhatóságot), természetesen azért jelen vannak szórványosan a többé-kevésbé közös ernyő alá szerveződő ellenállók is, akik megpróbálnak pozíciókra szert tenni, s ezen pozíciók egyikéhez a kulcs úgy tűnik, hogy a Gestapo tőszomszédságában dolgozó felügyelő lehet.

Az biztos, hogy a megszállás és az elnyomás bemutatásra elég hatásos, nyomasztóak a viszonyok Angliában, nincs sok móka és kacagás, a lakosság egy része munkatáborokban, az SS-GB kifejezetten jól játszik az atmoszférával és a háttérhangokkal, valahol hátborzongató miliőt teremtve ezzel, bár van egy olyan érzésem, hogy angolként ezt sokkal jobban lehet értékelni.

Nem tudom. Maga a felütés érdekes, azonban a (belebegtetett) kettős ügynökös felállás eddig sem volt annyira újszerű, de manapság pláne sok képviselője van ennek a “műfajnak” a sorozatok között, és egyelőre még nem tiszta, hogy az SS-GB miben fog újat hozni.

13 hozzászólás Ne habozz!

E V J - 2017. 02. 24. 17:22

Szegeny briteknek megszalljak a fovarosat. A kormanyukat kenytelenek atteni a 44 millio km2nyi gyarmatok valamelyikere. Mindjart megsajnalom oket.

_Peter - 2017. 02. 24. 18:15

Lebombázott Buckingham palota, a király börtönben (?), Churchill kivégezve, na gondoltam érdekes lesz ez. The Man in the High Castle brit szemszögből. Aztán csak egy szokásos BBC detektív sorozat? 5 rész, ahhoz kicsit lassan bontakozott ki a pilot. Hiányoltam az alternatív helyzet bemutatását jobban.

Lalolib - 2017. 02. 24. 18:21

The Man in the High Castle után túl nagy kopírnak tűnik. Ettől még lehet jó, de ahhoz túl nagy a deja vu, hogy belenézzek.

winnie - 2017. 02. 24. 18:35

E V J: nemcsak a fővárost, és nem hiszem, hogy sajnálni kéne bárkit is, de kit érdekel a kormány? az embereket attól még munkatáborokba zavarják és kinyírják, illetve totális elnyomás van.

Qedrák - 2017. 02. 24. 18:59

Elvileg ez is könyv alapján készült, mint a The Man in the High Castle, szóval nem valami epizodikus krimit várt volna az ember tőle, de valahogy mégis azokra emlékeztetett. Mondjuk itt a megszállás óta csak hónapok teltek el, ott meg majdnem másfél évtized, szóval az élménynek intenzívebbnek kellene lennie, (az elnyomásra ebben a tekintetben nem lehet panasz).

Nekem volt egy kis hiányérzetem, bár nem annyira súlyos, szóval esélyt azt mindenképpen kap majd.

Apropó, ha már The Man in the High Castle: terveztek végül évadkritikát? Ha esetleg igen, de nincs rá idő, írhatok egy szezonösszegzést is, ha van rá igényetek. :)

winnie - 2017. 02. 24. 19:02

Qedrák: nem, mi egyelőre nem, úgyhogy ha tudsz évadkritikát, akkor megköszönjük. vagyis én.

a kezdés tény, hogy fura volt, mert totál epizodikusnak tűnt, bár nyilván nem lesz az. ha azt tekintjük, hogy csak a könyv első ötöde ez, akkor bele is fér. ráadásul a könyv 1978-as, szóval nincs annyira messze a dick-könyvtől.

István - 2017. 02. 24. 19:14

E V J: ha tisztában lennél egy gyarmatbirodalom működésével, tudhatnád hogy ha az anyaországot elfoglalják, azzal gyakorlatilag az egész birodalom megvan. Ott összpontosul a legnagyobb lakosság szám, az ipar, a sereg, még sokszor a mezőgazdaság is. Lásd Franciaországot, hiába volt a nagy afrikai gyarmatbirodalom, miután elfoglalták az országot, bábállam jött belőle létre.

Vártam nagyon a sorozatot, imádom az alternativ valóságos cuccokat, de ez az első rész nekem valami rém unalmas volt. Remélem a maradékban javul a minőség.

Qedrák - 2017. 02. 24. 20:51

@winnie: Rendben, akkor megírom. :)

Dr. Kacsa - 2017. 02. 24. 21:38

Szerintem egész jó volt, de remélem jobban kibontják ezt az alternatív világot, mert ez nagyon hiányzott.

Brynden Rivers - 2017. 02. 24. 21:47

Nem epizodikus krimi, hiszen a gyilkossági ügyből bomlik ki a főszál. Láthatóan kevés pénzből készült (nincs nagyon világbemutatás), de az alapötlet jó. Majd a 2. rész alapján döntök.

Azt mondjuk meg kellene magyarázni
– hogy nyerték meg a németek az angliai légi csatát?
– hogyan kivitelezték a partraszállást, ami a 1944-ben az eszközökkel, technológiával, hírszerzéssel jobban felszerelt szövetségeseknek is csak nagy nehézségek árán sikerült?

winnie - 2017. 02. 24. 22:05

Brynden Rivers: ne viccelj, ez ránézésre hatalmas költségvetésű sorozat, tippre a csatorna egyik, ha nem a legdrágább produkciója – hirtelen tényleg nem is tudom, hogy mi érhet a nyomába (vannak háborúkörnyéki kosztümösök angliába, de ez sokkal ambiciózusabb). ha a sztori itt játszódik, akkor nem kell világbemutatás, hiszen nem az a fókusz, de a költségvetés másképp is az egekbe lehet lőni.

a krimiről kommentben írtam, hogy úgy indult, mintha epizodikus lenne (egy rendőr nyomozni kezd), épp ezért szerencse, hogy nem annyira az ügy lesz a középpont. a könyvet nem ismerem, de lehet, hogy az is afféle in medias res, vagyis nem magyarázza a világot, csak kész tények elé állít minket. de ha alternatív a történelem, akkor lehet, hogy azért nyertek a németek, mert nem volt angliai légi csata, vagy sokkal jobbak voltak a lehetőségeik a partaszálláshoz – a történelem bárhol eltérhetett, ami eltérés révén sor került a megszállásra. (azért kíváncsi leszek, hogy erről fognak-e beszélni.)

magával a sorozattal egyébként gondban vagyok, mert az 5 rész nyilván ki fog adni egy kerek és érdekes sztorit, és ha 3 részt adok neki, akkor a maradék kettő már nem lenne nehéz, de ez az első rész annyira cammogó volt, hogy nem tudom, megéri-e folytatni. lehet, hogy inkább megvárom a ti véleményeiteket.

gromit - 2017. 02. 27. 03:13

A főszereplő kb úgy beszél, mint akinek hangszálgyulladása van és elment a hangja.

Én se estem hasra a kezdéstől, de sokkal jobb, mint a Close to the Enemy volt, és sokkal hihetőbben tálalja a háború utáni világot (pedig ugye a Close to the Enemy a valós helyzetből indult ki, elvileg könnyebb dolga lett volna).

A lassúsággal alapból nincs bajom, de a második rész már engem is elbizonytalanított egy kicsit. Nem is kettős az a lebegtetés, gyakorlatilag mindenki be akarja szervezni a másikhoz, kezd kicsit unalmas lenni.

Blobov - 2017. 03. 07. 17:04

Szerintem egy hangulatos, noir utánérzettel telített kémfilm/krimifilm lenne, csak sajnos annyira a párbeszédek se érdekes, hogy ébren tartsanak…. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz