login |

The Expanse – 2×05: Otthon

2017. 02. 27. 21:30 - Írta: Desmond Wallace

69 hozzászólás | kategória: kritika,

(A könyves kibeszélő itt található. – spoileres, könyves megjegyzésekre, kérdésekre ezt használjátok.)

Már a dupla részes premier is rendben volt, de amit azóta produkál a The Expanse, az minden elismerést megérdemel. A történet most érte el az eddigi csúcspontját, az pedig csak hab a tortán, hogy ez egy remek epizódban kristályosodott ki. Mostantól kezdve bátran lehet egy lapon emlegetni a The Expanse-t a Battlestar Galactica-val

Az első évad során néhol eléggé lelassult a cselekmény, de idén olyan sebességre kapcsolt a történet, hogy az már vetekszik a Rocinante gyorsulásával. Holdenék továbbra is ott vannak az események sűrűjében, a helyzet pedig csak fokozódik. A cold open kifejezetten sokkoló fejleményeket hozott, a folytatás pedig csak fokozta az izgalmakat.

Az írók most nagyon kitettek magukért, hiszen szinte hibátlanul terelgették a karaktereket a gyönyörűen drámai végkifejletig. Nagybetűs élvezet volt ez a 40 perc, amely nem csak a lendületes történetvezetés, hanem a drámai pillanatok, és a nem mindennapi tévés látvány miatt is sokáig emlékezetes lesz a nézők számára.

A többiektől pedig csak annyit kérdeznék: Miért nem kezdtétek még el nézni? Innentől spoileresen folytatom.

Az Eros célba vette a Földet, több milliárd ember élete pedig egy megkeseredett exzsarun múlik. Miller erkölcsileg kikezdhető döntést hozott a 2×02 végén, amikor kivégezte az őrült tudóst. Holden nem is tudott megbékélni ezzel a tettel, de most Miller lett az az övbéli, aki az önfeláldozásával legalább tízmilliárd ember életét mentette meg a Földön. Azt hiszem, hogy van ebben valami költői.

Remek jelenetek váltogatták egymást ebben a kiváló epizódban. A Mars most ugyan csak távolról szemlélte az eseményeket, a Föld és a Tycho viszont kivette a részét a történésekből. Mégsem a politikusuk, hanem a hétköznapi emberek kezébe került a Föld sorsa. Egyszerűen öröm volt nézni ezt a 40 percet, amely minden ízében vérbeli űrsci-fiként funkcionált.

Az utolsó percek feltették a koronát erre a zseniális epizódra. Miller és Julie beszélgetése során a látvány és a zene ágyazott meg annak a drámai pillanatnak, amelynek végül a Vénusz lett a végállomása. Az Eros megsemmisült, a Föld megmenekült, de vajon a protomolekula túlélhette-e ezt a becsapódást? Nyilván Miller és Julie nem, de ez egy sci-fi, szóval még bármi lehet a folytatásban, hiszen az idegen életforma már eddig is mutatott olyat, ami elképzelhetetlen volt a földi halandó számára.

Összességében csak azt tudom mondani, hogy óriási élmény volt ez az epizód, melyre 10/10-nél nem tudok kevesebbet adni, hiszen olyan gyönyörűen volt felépítve az egész, hogy csak lelkesedni tudok. Valami ilyen szintű történetet vár az ember, ha űrsci-fit szeretne nézni a tévében.

Ez a rész hagyott maga után pár megválaszolatlan kérdést, de talán nem kell sokat várnunk a válaszokra, hiszen rögtön itt a folytatás. Ott majd kiderül, hogy tudják-e tartani az írók ezt a színvonalat. Thomas Jane hiányozni fog, hiszen kiváló alakítást nyújtott, de a történet nélküle se áll meg.

69 hozzászólás Ne habozz!

farkas - 2017. 02. 27. 22:03

SPOILER!!!

Nálam abszolút lehengerlő volt a rész főleg az utolsó pár perc, ahol bár tudtam, hogy nem semmisülhet meg a Föld, de Miller döntéseiben annyira nem hittem hogy amikor a Julie Miller összeborulás után vágás volt és el kezdődött a montázs kellett pár képkocka amíg megnyugodtam.

Imádtam a BSG-t de a szívemben ezzel a résszel az expanse átvette a vezetést a kedvenc sci-fi sorozat dobogóján.

kiváncsi fáncsi - 2017. 02. 27. 22:05

nem rossz, nem rossz…

Stiel - 2017. 02. 27. 22:15

Sokadszorra nézem vissza, és nemcsak a vége miatt. Folyamatosan, mindenhol magas volt a feszültség: a cold open, akármennyire durvának is hatott elsőre, csak nyitány volt, ahonnan folyamatosan emelkedett a tét (‘they’re gonna nuke Tycho next!’).

David R. Blake - 2017. 02. 27. 22:23

Kérdés: Az epizódnak van olyan verziója amiben van egy plusz flashback a fiatal Millerről és Sematimbáról?
Ugyanis az epizód végi stáblistán két színész “Young Miller” és “Young Sematimba”-ként volt megjelölve, de én ilyen részt nem láttam az epizódban, amiben ők szerepeltek volna…

Hatis - 2017. 02. 27. 22:43

Abszolút kedvencem lett ez a sorozat, remélem még sokáig nézhetem majd! Jól van megírva, király az atmoszféra, hihető a politika, baromi jók a 0-G részek és az űrcsaták is – az egész baromi jól működik.

@Desmond Wallace: a BG-t is szerettem, de nekem az Expanse – ezidáig – jobban bejön, mert még a lassú részek is pörögnek.

yoda2000 - 2017. 02. 27. 22:59

Fúú imádtam!
Az egész sorozat hatalmas. Örülök, hogy elkezdtem nézni pedig amennyire szeretem a zsánert annyira lehangolnak a sorozatok, főleg sablonosságuk miatt. A Babylon5 óta nem rajongtam így űrsci-fiért :D
Az 5. részben, ahogy Miller cipeli azt a bombát, húzza vonszolja mint valami koloncot.. így visszagondolva valami szimbólum féle is lehet az ő személyére utalva.
Az első résznél csak néztem fanyalogva, na még egy young adult izé, aztán tessék. Remekül megírt karakterek és az egymáshoz való viszonyuk, izgalmas, nem túlvállalós és részben realista történetvezetés és tv sorozathoz képest kreatív és szép látvány.
Remélem tudják tartani ezt a szintet :)

kisakos - 2017. 02. 27. 22:59

Teljesen egyetértek, ebben az évadban folyamatosan tolják be a zsetonokat az asztal közepére, és amikor már azt hiszed, hogy most jön a showdown (ld. előző epizód végi fordulat a Nauvoo-val – te jó ég…), még lépnek eggyel feljebb a tétekkel.

123456 - 2017. 02. 27. 23:10

a marsi száltól eltekintve nagyon jó az idei szezon (is), 10/9

kiváncsi fáncsi - 2017. 02. 27. 23:13

jól emlékszem, hogy van még egy tartálynyi protomolekula minta eldugva valahol? vagy azt végül felrobbantották?

arsebulls - 2017. 02. 27. 23:13

na a hétvégén az elejétől bepörgettem és a darával ez a rész hihetetlenül súlyos volt. Eléggé mázlista vagyok, hogy a hét epizódjánál felfigyeltem a dícséretekre, hihetetlen élmény volt így, egyhuzamban megnézni az egészet.

123456 - 2017. 02. 27. 23:17

kiváncsi fáncsi, van, az űrhajón holdenéknél

Stiel - 2017. 02. 27. 23:26

123456, kiváncsi fáncsi: van, de nem Holdenéknél, 2×01 végén leparkolták egy aszteroidánál, csak Holdenék tudják, pontosan hol (meg azt is, hogy egyáltalán van még).

Amúgy abban nem lehetünk biztosak, hogy Mao papáéknak nincs még belőle.

a_n_d_r_e_w - 2017. 02. 27. 23:44

Habar nem tudtam tokeletesen azonosulni Miller ismeretlen lany iranti vegzetes megszallottsagaval, az elvesztesevel szamomra kicsit a lelket vesztette el az Expanse :( Nagyon sajnalom. Sunyi modon imdbn is csak a meglevo epizodokhoz listazzak a foszereploket, nehogy el tudjam magamnak spoilerezni :D (konyvet vagy annak wikipedia osszefoglalojat meg azert nem olvasok, mert az egyben lelone mindent :D)
En nem hasonlitanam a BSG-hez, azt a sorozatot en nem tartottam sokra, elfogadom a hyepot ami ovezi, de megerteni nem tudom, itt viszont erzodik, hogy egy jol osszeszedett konyv (sorozat) az alapja, bar ha jol ertesultem, akkor meg csak pont most lett vege az elso kotetnek, erdekes idozites igy felevad kozepere :)
Amugy az oreg GRR Martin epp ma blogolt arrol, mennyire szereti a sorozatot es a konyveket, hat en nem vitatkozok vele :) Hugora jelolni is akarja (igaz az s01e10-et)

Malachi - 2017. 02. 28. 00:14

Miller (szerintem átmeneti) eltűnésével most kellene valami nagyot húzniuk, mert akárhogy is nézzük, a sorozat alapja, és legjobb karaktere ő volt eddig. elég betölthetetlennek tűnő űrt hagy maga után – de mondom, szerintem Julie formájában ő is visszatér majd, mondta is, hogy mintha a protomolekula megőrizné az áldozatok tudatát – és hát a legjobb bizonyíték maga Julie, aki ugye a mi fogalmaink szerint meghalt.

nagyon, nagyon remek sorozat, de gondolom a remek alapanyag sokat segít. nem olvastam a könyveket, de most így nem is bánom.

bvr - 2017. 02. 28. 00:15

Nagyon jó rész volt!
(nem ismétlem meg mindazt amit a kibeszélőben írtam, csak ezt a rövid konklúziót :)

PS: viszont: “Mostantól kezdve bátran lehet egy lapon emlegetni a The Expanse-t a Battlestar Galactica-val”
Hát nálam ez már a legelső résztől kezdve (illetve mert akkor utánaolvastam a háttérnek, és természetesen a könyves alapanyag miatt), szóval ez számomra egy más minőségi szint mint a BSG. Nem mintha az rossz lenne – csak éppen a The Expanse jól példázza hogyan kell következetesen felépíteni egy Univerzumot. Nagyon örülök hogy sorozatra adaptálták!
És szerencsére van még ilyen minőségű alapanyag amiből dolgozni lhet, pl. idén érkezni fog ha minden igaz a Red Mars (Kim Stanley Robinson) és az Altered Carbon (Richard K. Morgan) is.

Enzo - 2017. 02. 28. 00:23

Na, király, hogy ez is kapott külön posztot /oldalsáv plíz/, a SHIELD-Expanse kombó uralja a hetet minden rovatban, így kell ezt! :)

Balumedve - 2017. 02. 28. 00:35

Tagadhatatlan, piszok erős ez az évad. Csak attól félek, hogy a protomolekula képességei túl lettek tolva. G. R. Martin mondta a varázslattal kapcsolatban, hogy óvatosan kell adagolni. Bár itt a protomolekula nem varázslattal működik, de ezen a ponton már ki tudja megmondani, felrúg minden fizikai szabályt.

Narakh - 2017. 02. 28. 00:37

Az utolsó öt-tíz perc adott egy feel overloadot.

gd42 - 2017. 02. 28. 01:05

Jó rész volt, de csak nekem tűnt fel, hogy egyes színészek mennyire gyengék?

Sokkal jobb castot érdemelne ez a sztori szerintem.

Istike25 - 2017. 02. 28. 01:42

Ilyenkor örülök hogy olvasom ezt a blogot ,mert zseniális sorozatokat tud ajánlani…. Én is az itt találttak alapján kezdtem el nézni és HATALMAS.. Már annyira kellett egy ilyn igazi scifi sorozat…

milesteg - 2017. 02. 28. 02:42

Most néztem meg az 5. részt, ezek után bánom, hogy nem erre voksoltam a legjobb jelenetnél.
Olvastam a könyvet, tudok mindent, mi várható, de a megvalósítás szerintem zseniális.
Nem érzem hibának a BSG-hoz hasonlítani – nem egy kaptafa, de azonos minőség.
Azt hiszem nem pezsgett a vérem ennyire a bsg utolsó rész óta.

bvr - 2017. 02. 28. 03:30

@gd42 “Jó rész volt, de csak nekem tűnt fel”

igeeeen, pont csak neked tunt fel… (homlokcsapkodos smiley…)

Bocs, de ezt a “csak nekem” szofordulatot egyreszt mar akkor sem szerettem amikor meg nem volt elcsepelt, masreszt pedig a kibeszeloben az _elso_vead_ota_ tema hogy a foszerepeket illetoen a casting mennyire felrement.
Az kulon ironikus hogy most (persze az alapul szolgalo konyvvel osszhangban, de akkor is) Miller szemelyeben a kiemelkedoen legjobban castingolt karakteret vesztette el a sorozat. Hat, sajnos ez van.

Lantos - 2017. 02. 28. 05:53

Láttam egy youtube videot ahol a szereplők elköszönek Millertől és ő ugy köszön el a nézőktöl magyarra fordítva ” Meglátjuk mi történik” én ebből arra következtetek hogy már ebben az évadban nem talán egy esteleges 3 évadban visszatér protomolekula formában.:)

A. - 2017. 02. 28. 08:35

Thomas Jane klasszisokat emelt az egész sorozaton. Az lehet h a történet nélküle sem áll meg, de ő volt az számomra, ami a középszertől elhatárolta a sorozatot. Meglátjuk:(

Snoopyzit30 - 2017. 02. 28. 08:55

Magamról el sem tudtam volna képzelni még pár éve, hogy ilyen űr sci-fi-t nézzek, az 1. évadot daráltam és már akkor berántott. Nagyon tetszik nekem is. Ez a rész (de már az előző is) ott volt a szeren. Remélhetőleg egyre többet felfedezik majd.

Slorem - 2017. 02. 28. 10:01

Sziasztok!

Meg tudná valaki mondani, hogy könyv-ügyileg hol tart a sorozatban a történet?
(Még csak az első könyvet olvastam el és nem tudom eldönteni, hogy a 2. könyvvel vagy a sorozat 2. évadával folytassam-e.)

Stiel - 2017. 02. 28. 10:19

Slorem: ezzel a mostani epizóddal (2×05) ér véget az első könyv. A 2. könyvből egy karaktert (Bobbie Draper) előrébb hoztak, de gyakorlatilag csak bemutatni, a 2. könyvbeli szála még nem indult el.

A 2. évad első 5 epizódját mindenképpen érdemes megnézned. Én utána is a sorozatot javaslom, ráérsz a könyvekkel a 2. évad után is.

Ace - 2017. 02. 28. 10:19

Ez igen le a kalappal így kell minőségi sorozatot csinálni. Csak így tovább még sok évadig!

Brynden Rivers - 2017. 02. 28. 11:38

A búcsúvideó Millertől: https://www.youtube.com/watch?v=ythh0ee3vt0

Brynden Rivers - 2017. 02. 28. 11:42

Desmond Wallace-nak pedig köszönet a remek cikkért – megérdemli hogy oldalsávba kerüljön!- egy az év egyik legjobb sorozatrészéről – majd JAWS-on összecsapnak a SHIELD 4×15-tel.

Wilbury - 2017. 02. 28. 12:37

Végre egy “beszippantós és ott is marasztalós” sci-fi!
Abszolút kedvenc lett az elejétől fogva.
Spartacus Ashur-jának feltűnésekor pedig harsány “YESS”-ben törtem ki: Ott is az egyik favorit karakterem volt :)

kahlan - 2017. 02. 28. 14:18

Mostanában ritkán szippant be ennyire sorozat, de ez nagyon betalált nálam. Némely színész teljesítménye valóban lehetne jobb, de elnézem, amíg ilyen színvonalon szállítják a sztorit és a látványt. Miller kedvencem volt, nagyon fog hiányozni..(szipp)
Csak egy aggodalmam van, nehogy elkaszálják idő előtt. Úgy látom, a nézettségén kéne még javítani, bízom benne, hogy egyre nagyobb visszhangja lesz, és elkezdik többen nézni.

kahlan - 2017. 02. 28. 14:19

Ashurnak én is nagyon örültem :) Jó újra látni!

a_n_d_r_e_w - 2017. 02. 28. 14:22

@Wilbury, bazz, tudtam hogy ismeros, es kicsit keresgeltem is, de csak nem jutottam vele dulore. Koszi :)

Desmond Wallace - 2017. 02. 28. 14:50

Hatis: Nekem a BSG az örökranglista 2. helyén szerepel. Valamelyik nyáron daráltam le mind a 4 évadot, és hatalmas élmény volt.

nade - 2017. 02. 28. 15:13

Nem értem miért teszitek, bűn ezt BSG című szappanoperához degradálni. BSG-t a 2. évad feléig bírtam, a plot armorok (mindenhez értő mindent túlélő Starbuck), retardált politika, meg kapcsolati ‘drámák’ miatt. https://www.youtube.com/watch?v=whfMMfR4KKw
Ami hasonlóság van, abból is az egyik negatívum, de remélhetőleg megállnak annál az egy jelenetnél és nem csinálnak Bobbie-ból Starbuckot (a robot szkanderes rész pedzegeti…). A másik ami BSG-snek tűnt a zoomolós űri jelenetek, de itt legalább nem remeg összevissza a kamera.

winnie - 2017. 02. 28. 16:26

nade: én meg 30 percig bírtam, de ettől még elismert, illetve erősen kultikus. és ez is elismert lehet azon a szinten. sőt, elég sokan kukázták az 1. évadban az expanse-t, és nekik ez elég komoly kijelentés lehet.

schray - 2017. 02. 28. 18:54

A BSG nem tökéletes, de az évadok során fokozatosan elképesztő mélyen fejtették ki a karaktereket, óriási csavarokat írtak itt-ott, gazdag mitológiával, sok-sok apró szimbólummal, emlékezetes párbeszédekkel. Szerintem a történet lezárása is nagyon helyén volt. Talán Starbuck története a leggyengébb, tényleg átgondolatlan, de ettől még a sorozat egésze sokak szerint nagyszerű. (persze nyilván ízlések és pofonok, nekem pl. a Szárnyas Fejvadász nézhetetlen kategória, de a többség szerint zseniális… )

milesteg - 2017. 02. 28. 19:40

nade: ez szerintem kb. olyan, mintha a szexet az alapján ítélnéd meg (el), hogy milyen jó érzés levenni a zoknidat. Persze könnyen beszélek, mert én “végigszenvedtem” az egészet. Kétszer (nem gondoltam, hogy barátnőm is rákattan).

Ampu - 2017. 02. 28. 21:36

Eddig szepen kovetik az elso konyvet.

Erdekes volt hallgatni az irokat, hogy egy kinai MMO-hoz talaltak ki ezt a vilagot amit vegul lelottek, de ha mar volt egy jol kidolgozott jatszoteruk, irtak a jo alapra egy 5 kotetes ureposzt :)

Brynden Rivers - 2017. 02. 28. 23:36

@winnie

“sőt, elég sokan kukázták az 1. évadban az expanse-t,”

Ami annyiban jogos volt hogy leült többször a történet és a 4fős Holden csapat színészi játéka nem volt annyira erős, DE

– iszonyat felpörgött a történet
– ami ráadásul jobb drámai pillanatokkal is járt
– összekapcsoldtak a fő szálak (Föld-Holdenék)
– Miller interakciói Holdenékkel és Fred Johnsonékkel sokat javítottak azokon jeleneteken
– és el kell ismerni hogy a Steven Strait (Holden) sokat javult az első évadhoz képest, a 4-es ből legerősebb Cas Anvar pedig érzésem szerint több teret kapott

bvr - 2017. 02. 28. 23:49

@winnie: “én meg 30 percig bírtam, de elismert, illetve erősen kultikus. és ez is elismert lehet azon a szinten. sőt, elég sokan kukázták az 1. évadban az expanse-t, és nekik ez elég komoly kijelentés lehet.”

ja, értem. Akkor ennyi erővel bármilyen elismert illetve és/vagy kultikus sorozathoz lehetett volna hasonlítani? Mert akkor akik kukázták az 1. évadban akkor felfigyelnek.

winnie - 2017. 03. 01. 07:12

bvr: nem hiszem, hogy sok logika lenne abban, ha valaki azt írná, hogy a the expanse az új the shield vagy az új rescue me. egy syfy-on adott űrhajós scifit elsősorban egy syfy-on űrhajós scifihez érdemes hasonlítani.

Annatar - 2017. 03. 01. 10:23

Ampu:
Már hat kötetes, és még nincs vége ;)

Én is nagyon szerettem a BSG-t, egészen az utolsó félévadig, amikor a készítőket utolérték a folytonos improvizációk, és értelmetlenségbe fulladt az egész. A The Expanse azért jobb, mert ki van dolgozva az egész világ, sokkal koherensebb lesz a végeredmény.

David R. Blake:
Na, ezt most muszáj lesz ellenőriznem nekem is :)

Enzo - 2017. 03. 01. 12:28

@milesteg: az utolsó két mondatod nagyon vicces más megvilágítást kap, hogyha úgy értelmezzük, hogy még mindig a szexről beszélsz :DDD

Annatar - 2017. 03. 01. 13:08

Megnéztem másik verzióban is a részt, de ebben sem volt flashback, ami indokolná a fiatal Miller és Sematimba jelenlétét. Furi. Lehet, hogy kicsúsztak az időből és a vágószoba padlóján végezte a jelenet az utolsó pillanatban, de a stáblistát nem módosították…?

bvr - 2017. 03. 01. 19:43

@winnie: igen, de pont arra utaltam korabban hogy egyreszt persze, “urhajos sci-fi”, csak eppen tenyleg annyira mas diemnzio mintha akar a rescue me, akar a shield, akar barmi mast hozhatnad a BSG helyett.
Itt nem onmagaban a minosegre gondolok mert gyaltalan nem akarom bantani a BSG-t (az elejen sokminden kimondottan tetszett benne, aztan a 3. evad felenel kicsit rauntam, de egyszer majd azert folytatom), de nagyon meg tudom erteni aki itt korabban azt irta rola hogy az (foleg a The Expanse-hez kepest) egy szappanopera :)
Reszletesebben inkabb majd ott fejtem ki ha mar meglesz majd az a bizonyos sci-fi poszt, de roviden: a The Expande egy sokkal ambiciozusabb vallalkozas, es attol nagy szam mert pl. igy kell Univerzumot epiteni!
(nyilvan nem csak ez tudja, de a jo konyves alapanyag miatt oriasi elonyben van. Ezert irtam hogy ugyanilyen minosegi alapanyagbol varhato majd pl. a Red Mars is, amit nagyon el kell ahhoz rontani hogy rossz legyen)

Randal - 2017. 03. 01. 21:16

Ha jól emlékszem a BSG harmadik évada többnyire bosszantóan unalmas volt. Ha azokon a részeken túljutsz, akkor beindul az egész és iszonyat fílinges lesz.

bvr - 2017. 03. 01. 21:24

@Randal: köszi, és amúgy is terveztem folytatni (meg a spin-offokba is terveztem belenézni (Caprica, Blood & Chrome, vegyes dolgokat olvastam anno, de minimum egy belenézés erejéig azért persze kíváncsi vagyok) , szóval majd mindenképpen sort kerítek rá :)

Elar - 2017. 03. 01. 22:25

Hűű mindenki jön a BSG-Expanse összehasonlítással.
Én is…
Számomra még mindig a BSG az abszolút favorit, ahogy már más is írta az “örökranglista” első helyezetje.
Ott annyira egyben volt az egész. A szereplők, a történet, a zene(!) minden.
Oké (szerintem) a végét másképpen lehetett volna befejezni, de nem ront a dolgon.
Kicsit fura módon nekem az is tetszett benne, hogy hozzányúltak a mellékszereplőkhöz és gyakorlatilag mindenki meghalt közüllük… :) Végre nem sablon volt.
Az Expanse nekem nehezen indult be. A 2. évad viszont valóban kitünő.
Ebből a szempontból helytálló a BSG hasonlat.
egyszóval ez is jó, az is jó volt.
Kiváncsi vagyok innen hogyan viszok tovább a szálat

teki88 - 2017. 03. 01. 22:56

Desmond Wallace: köszi az irást!!

NE hasonlítgassunk már, mert felesleges. Örüljünk annak hogy egy jól megírt könyv sorozat az alapja, amiből csak elvenni kell.

A készítők végre “Magyarosan” csinálják a dolgokat, kevés pénzből próbálnak meg kihozni, vmi egészen jó dolgot.

Aki nem olvasta a könyvet, az szerezze be és essen NEKI!

Nah pár kérdés.
Most akkor a Season 2 10 vagy 13 részes lesz?
Meddig juthatunk el a 2.dik könyvben 1/2 vagy 3/4 ig?
Mi a fenének kellett Drapert ilyen korán behozni a történetbe?

Nem volt nektek gáz az epizod végi turbékolás, egy kék kristálycsajjal, egy vén kopasz zsaruval, és egy bazi nagy élesített atom bombaval, ami persze hogy folyamatosan számolt vissza? Szóljatok ha lemaradtam volna a 2017 es uj Gruppen divatról, mert ha így van akkor megyek és beszerzem a hiányzó kettőt. :P

Jó lenne már ha több szó is esne a Marsról és hogy miért is olyan fontos az politikailag……

Mark Bolt - 2017. 03. 02. 05:51

Osztom a többiek véleményét, nekem ez a sori volt a nagyon várt sori idén, és ez így is fog maradni szerintem a végéig.

Viszont ha kritizálni akarom, akkor a színészi játék néha nem illeszkedik a történésekhez. Pl. a végén ahogy mosolyogva koccintanak szerintem nem jó, mert mégiscsak megsemmisül egy kisbolygó a maradék lakosságával, meghal a haverjuk, plusz megmenekül a Föld, tehát ott egy megkönnyebbüléssel vegyes gigantikus dráma van, amihez valami tiszteletteljes ledöbbenés dukál.

Plusz valahogy túl gyorsnak tartottam, hogy az Eros villámsebesen megindul a Föld felé, nem lehet kilőni, és mindjárt az emberiséget kell megmenteni. 1. évad picit realisztikusabb volt, jobban bele tudtam élni magam, mostanra annyi hőstettet vittek véghez, hogy kezd átmenni fantasy mesébe. :D

Millert nagyon sajnálom, egyáltalán nem vártam hogy kinyiffan ha már olyan szépen megmenekült az előző részben, szal kicsit lehorgasztott, de persze titkon én is bízom benne, hogy megmenekül. Öreganyám is ezt hitte Tobiasról, aki benn égett a malomban (Isaura). Hiába mondtam neki, hogy de benn égett, nekem támadt egy ronggyal. Aztán tényleg benn égett. :D

Annatar - 2017. 03. 02. 11:58

teki88:

13 részes lesz az évad, eddig a 10. részig tudjuk az epizódcímeket. Hogy nem jutunk el a könyv végéig, az biztos, mivel Cas Anvar (Alex) ezt elmondta egy beszélgetésben, és ő is olvasta a könyveket.

Bobbie behozásával szerintem nem volt semmi baj, könyvben pár mondattal be lehet mutatni valakit, mielőtt belecsapnak a lecsóba, filmen egy kicsit más a helyzet. Teljesen jó, hogy adtak neki, és a csapatának egy kis hátteret.

A csók engem is zavart, nagyon nem illett bele a történetbe. Az egy dolog, hogy Miller a nyomozás során beleszeretett Julie-ba, de Julie részéről kicsit nagyon hirtelen volt a dolog. És még feszengősre is sikerült. Egy kézfogásos egymásra nézés bőven elég lett volna, és ezt nem a prüdéria mondatja velem.

yoda2000 - 2017. 03. 02. 12:44

Látom többetek olvasta a könyveket is, érdemes nekiállni?
Nem az érdekel, hogy mennyire hű a sorozat a könyvhöz vagy hogy melyik a jobb, hanem irodalmi szempontból a könyv megéri e a rászánt időt? :)

Annatar - 2017. 03. 02. 14:00

Mit értesz irodalmi szemponton? Vannak-e benne szép metaforák? ;)
Szerintem érdemes, kicsit más a történet, kicsit (vagy jobban) mások a karakterek, máshogy van bemutatva a világ. És persze könyvben jóval előrébb tart a sztori :)
A 6. részben pedig ismét egy novellát láthattunk, a Drive címűt. Sajnos a rövid történeteket még nam adták ki magyarul, valószínűleg majd egy kötetben fogják, ha lezárult az egész sorozat.

Desmond Wallace - 2017. 03. 02. 15:40

yoda2000: Mindenképpen.

Danzig - 2017. 03. 02. 15:43

yoda2000: formátumában több szereplő szemszögéből elmesélős, fejezetek végén felütéssel abbahagyos, ami miatt azonnal olvasni akarós, ezeket a GOT-ból szépen átvevős :)

változtattak a könyvhöz képest (szereplőket kihagy,hozzáad, előbb behoz), de a fő szál az maradt

megéri a rászánt időt, irodalmilag odabasz :)

teki88 - 2017. 03. 02. 22:19

Yoda2000. Szerezd be, és nézd meg az első 50-100 oldalt. Ha leköt akkor garantálom hogy a 6.dik könyvig meg sem állsz.

Az én véleményem eggyezik Anatar mesterrével. Annyit tennék hozzá, hogy a könyv sokkal részletesebb, többet foglalkozik a politikával, a hatalmi viszonyokkal, és azzal a kérdéssel, hogy ugye a Marsi flotta az abszolút csúcs katonai szinten, de ők is sebezhetőek. Ezt majd a 3.dik könyv írja le hogy miért.

Szóval igen érdemes, akkor is ha csak a WC-n olvasol.

Liverbird - 2017. 03. 02. 22:20

A könyveket én szeretem, de van egy idegesítő tulajdonságuk, gondolom ez nem csak a magyar fordítás bénasága; szóval az ismétlések. Kb 16 ezerszer van leírva, hogy présülés, hogy épp mit dobtak be a visszaforgatóba, vagy éppen hogy ebben a világban minden szűkölve áll meg. Pl a liftek. Ja meg hogy épp milyen szag van.

Annatar - 2017. 03. 02. 22:32

A szűkölő liftek szerintem fordítási nemistudommi, angolban ez nem tűnt fel, a többi viszont hozzátartozik a világhoz. Filmszerűen van megírva, és ügyelnek a részletekre. Engem az jobban zavart, hogy minden kaja félig, vagy egyáltalán nem megéve végzi a visszaforgatóban, de ez inkább általános amerikai dolog :P

Captain Phillips - 2017. 03. 02. 23:09

Uristen beszarok a rohogestol :)))

S02E06

– But she’s like a sister to me. I mean, don’t get me wrong, I’d do her if she’d let me

Nemisen - 2017. 03. 03. 11:59

Haaaat, nem tudom. A BSG elso ket evada szamomra klasszisokkal jobban ossze volt gyurva; a konyv eredetit meg egyszeruen nem tudtam vegigolvasni az Expanse eseteben, annyira untatott (ami azert nalam nagy szo).
Szerettem benne ( a BSG-ben) a kidolgozott karaktereket, a dramat/filozofiat, itt viszont total nem erzem a feszultseget, ugyanugy szetunom magam, mint a konyvnel.

nedudki - 2017. 03. 05. 11:58

Nagyon jót tesz a sorozatnak, hogy (kiváló) könyvsorozat alapján készült. Van eleje, lesz vége, tart valahova, a szereplők is ki vannak találva. Az első évaddal annyi baj volt, hogy helyenként belassult és a (szépen felépített) 1. könyv vége átcsúszott a második évadra.
A BSG-vel pont az volt a baj, hogy az alkotók láthatóan menet közben találták ki mi legyen a folytatás. Az elején imádtam, de később már nem annyira.

dolfikavik - 2017. 03. 06. 08:40

Az Expanse-nek pont az a legnagyobb baja, amit előnynek írtok. A könyves alapanyag. Hogy ez anno RPG-nek indult, és ez nagyon meg is látszik rajta. Van egy csapat, amiben mindenkinek megvan a maga specialitása, és egyik kalandból a másikba esnek, amíg befejezik a sztorit. A történéseknek nincs tétje, mert úgyis tudod, hogy a főszereplők megússzák, és mindent megoldanak. Olyan mint azok a régi olcsó fantasy regények, amiket bérírók írtak valami fantasy RPG-hez.
Aztán ott van a Miller-Julie kapcsolat. Az első könyvben is, és a sorozatban is számomra a leghiteltelenebb rész volt. Egy kiégett, cinikus zsaru beleszeret egy nőbe, akit meg kell találnia. Értem a filmnoiros stílust, de annyira nem megy ehhez a környezethez…
Egyébként scifi rajongó lévén én is jónak tartom a sorozatot, és nagyon kellett már egy ilyen. De nálam még nagyon nincs a BSG szintjén, bár ez majd egy-két évad elteltével változhat. Mondhatjátok, hogy az szappanopera (egyik ismerősöm csak “Dallas az űrben”-ként aposztrofálja), de attól még az is egy kiválóan felépített világ (mitológia, politika), látványos jelenetekkel, önmagában is hallgatható zenével, jó sok wtf pillanattal, többé-kevésbé jól megírt karakterekkel, és végülis lezárt sztorival. Aki még nem próbálta, adjon neki egy esélyt, megéri, higgyétek el :)

Nok3dli - 2017. 03. 26. 19:28

Desmond!

Heti kibeszélőben nem gondolkodtál? :)

tojas - 2017. 04. 06. 11:14

Én kaszáltam anno az első évad 7-8. részénél…a cselekmény és szereplők érdektelensége miatt; azonban imserősök unszolására újrakezdtem és most tartok a 2.05-nél.
Valóban sokat fejlődött, hisz legalább történik benne valami…de a szereplők jelleme, kidolgozottsága (kiv. Miller), abszolút nulla…mint az üres vászon olyan az összes. Nem lehet kötődni hozzájuk, aggódni értük, azonosulni velük. A dialógusok továbbra is esetlenek, jelentéktelenek, rosszul megírtak.
Maga a sztori meg valahogy ezzel a végkifejlettel vágta el magát nálam. Miller bár a legjobb karakter, de egyáltalán nem értem, hogy miért is szerelmes ebbe a Julie-ba, miért rajong érte, hogy jön ez ide? A másik maga a vége, Julie…elvileg egy erős, öntudtatos, lázadó karakter, aki tudja, hogy mit miért csinál, miért harcol. Ezzel ellenben itt a végén azt látjuk, hogy vernyákol azon, hogy hiányzik neki a Föld, hiányzik apu… totál nem jön össze nálam a kettő – aztán meg ejtjük a protomolekulát és vége.
BSG-hez meg semmi köze szerintem – kár ahhoz hasonlítani.

Desmond Wallace - 2017. 04. 20. 16:17

“Desmond!

Heti kibeszélőben nem gondolkodtál? :)”

Bocs! Ezt csak most láttam.
Nem hiszem, hogy lett volna benne annyi, viszont szabadidőm biztos, hogy nem lett volna rá az elmúlt hetekben.

Desmond Wallace - 2017. 04. 20. 16:19

“Miller bár a legjobb karakter, de egyáltalán nem értem, hogy miért is szerelmes ebbe a Julie-ba, miért rajong érte, hogy jön ez ide?”

A szerelem pont egy olyan dolog, amit nem nagyon lehet magyarázni. Sokszor elveszi az ember józan eszét. Ha magyarázni kell, akkor az már nem is szerelem.

Annatar - 2017. 05. 03. 17:06

Az számomra érthető, hogy Miller miért szeret bele Julie-ba, az már kevésbé, hogy Julie miért viszonozza ezt ilyen hevesen a sorozatban…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz