login |

Broadchurch: kezdett a 3. évad

2017. 02. 28. 21:27 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Do you believe me?

Na, megint meglesz a heti nevetés adagunk Angliából… Vagyis annak éppen az ellenkezője, hiszen visszatért a Broadchurch és ezúttal hozta azt a bizonyos hangulatot. Sőt, mondhatom, hogy visszatért az első szezonos énjéhez, ugyanis miután a 2. évad kezdetekben aggasztóan eltért a korábbiaktól (ld. ügyvédes és múltas szál), ugyan végig hatásos és átgondolt maradt, de közel sem lett annyira érdekfeszítő. Most erre megvan a lehetőség.

Még akkor is, ha ez a premier iszonyatosan kevés kibeszélnivalót adott. Chris Chibnall nagyon meg akarta alapozni a dolgokat, ezért az első fél óra kábé 2 mondatban elmesélhető lenne: (elmondása szerint) megerőszakoltak egy nőt, Ellie és Hardy pedig előzetes vizsgálat (ami alapvetően szívszorító volt) és némi akadozó beszélgetést követően hazakíséri őt.

A maradék 20 perc már mozgalmasabbra sikerült, legalábbis abban a tekintetben, hogy nem csak három karakter volt a képernyőn, hanem fokozatosan kiderült, hogy a visszatérő városkalakók mivel foglalatoskodnak. Ahogy nézem, az ügybe komolyabban csak egyiküket fogják bevonni, de talán az események a többiek életére is valamiféle kihatással lesznek. Legalábbis remélem, hogy komolyabb funkciójuk is lesz.

Annak ellenére, hogy egy szexuális bűnözéssel kapcsolatos kisvárosi történet mindenképp kevésbé elcsépeltebb, mint egy random gyilkosság, nem vagyok biztos abban, hogy sok újat lehet elmondani ezzel kapcsolatban, főleg, hogy az 1. évad is ide tartozó szállal operált. Bár ki tudja, talán a környezet ezen módosít, hiszen másképpen reagál erre egy kisebb település, mint egy metropolisz.

How long have they been calling me ‘shitface’

Ettől persze még kíváncsi vagyok, hogy mit sütöttek ki, bár az új szereplők eddig nem sok vizet zavartak (az áldozattal is meg kell még “barátkoznom”). Szerencsére azért Olivia Colman és David Tennant minden közös pillanata arany, az elég lehúzós témába mosolygást csempésznek, de azért nem lenne fair csak az ő dialógjaik (meg a zseniális zene) alapján értékelni egy krimit.

Szóval túlzsúfoltsággal nem lehet vádolni a 3×01-et, és már most adja magát pár kérdés a két napról meg az érdekesebb infókról, no meg némelyik mellékszereplőről, akik közül van, aki még meg sem szólalt, s mégis szöget ütött az ember fejébe.

A túlzottan aprólékos bemutatás, bármennyire is lekötött, meggátolta, hogy túl magasra értékeljem ezt a közepesnél azért jobb kezdést, de biztos vagyok abban, hogy a folytatás a nyomozás megkezdésével és a mellékszereplők komolyabb bevonásával csak érdekesebb lehet. Azt pedig nagyon remélem, hogy a szezon nem csak egy szimpla “Ki tette?”-kérdés köré fog felépülni.

16 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2017. 02. 28. 21:46

Jaj, már megint találtak egy csodaszép tett elkövetési helyszínt :o Nagyon reméltem, hogy eltérnek a második évados kínlódástól, nekem tetszik eddig, ami elindult, bár az egy kicsit szájbarágós lett, hogy most hirtelen mindenki a szex körül forog (az ügy, a 15 éves gyerek agya, Mark aggodalma a családja miatt).

emese - 2017. 03. 01. 02:13

Szerintem remek volt, igazán profi módon közelítettek a témához, ahogyan ki kellene néznie egy ilyen eljárásnak. Ez nálam hatalmas pluszpont.
Az új szereplők érdekelnek, viszont Miller fia az évek múltával egyre málébb (bocsánat, de bicskanyitogató feje van a gyereknek).
Ebben a sorozatban a helyszín önálló szereplő, gyönyörű az a kert.
Coleman az ugye Coleman midnenben, viszont Tennant-nek szerintem ez a legjobb karaktere azok közül, amit eddig láttam tőle, és ezt nézve egy pillanatra nem asszociálok a Doctor Who-ra.

emese - 2017. 03. 01. 02:29

Még egy: most jöttem rá, hogy míg az első évadot legalább 3X néztem meg, és nagyjából a pilot minden képkockáját fel tudom idézni, a szezon 2-t olyan szinten igyekeztem törölni a fejemből, hogy rá sem jöttem volna, hogy a szőke kiscsaj Hardy lánya, és fogalmam sincs, hogy tudjuk-e, hogy ő miért az apjával él… vagy ezt még azután mondják el.
Ennek fényében még jobban értékelem a 3. évad eddigi nyugodt hangvételét a 2. évadban produkált over the top idegfeszítő felesleges és fárasztó cliffhangerei után.

csicserke - 2017. 03. 01. 09:00

Egyetértek azzal, hogy a 3. évad visszatért az 1. koncepciójához, és emiatt nagyon-nagyon tetszett az első rész. Két dolog miatt zseniális a Broadchurch. Az egyik az, hogy adott egy bűntény és normális emberként nehéz elképzelni, hogyan jut el valaki odáig, hogy mindez megtörténjen (most az első évad eseményeire gondolok). És az évad végére megérted, átérzed, hogy igen, valahogy így működhetnek ezek a dolgok, ilyen módon válik a normális abnormálissá. Nem szájbarágósan, hanem érzékletesen elmagyarázza és közel hozza neked a dolog pszichológiáját. A másik meg az a hihetetlen érzékenység, amivel a sorozat ezeket a témákat kezeli. Hasonlót csak a Shetland-ban láttam eddig. Nagyon finoman közelíti meg az eseményeket és a szereplők reakcióit/egymáshoz való viszonyát és ettől üt igazán nagyot. Plusz ugye a zene, meg a képi világ. Nagyon jó lesz ezeket mind újra átélni.

emese - 2017. 03. 14. 02:08

Woow, a 3. rész elég erős lett. Különösen a záró képsor, és a jelenet, ahol az autószerelő neje (nevek nem az erősségem) felelősségre vonja a férjét. Igaz, az írók önmaguktól kopizták: nagyon emlékezetett arra, amikor Jodie Whittaker karaktere gyanusította a férjét Danny meggyilkolásával.

wondorog - 2017. 03. 14. 23:31

Nem rémlik már, hogy az első évad is ilyen volt-e, de kezd kicsit Agatha Christie-s stílusba elmenni, hogy többen különböző rossz dolgokat csináltak ugyanazaon időben, és emiatt hazudoznak össze-vissza.

LaCRossE - 2017. 03. 15. 00:13

A 3. rész bitang erős lett szerintem. Nekem tetszik, hogy ilyen sok gyanús alak van, de amúgy is imádom Agatha Christie-t.
Számomra a rész legerősebb jelenete az volt, amikor a taxisofőr nejével beszélgetett Ellie és Hardy. Valahogy megütött engem az egész, nagyon elszomorított.

Candy - 2017. 03. 18. 17:54

Imádom Miller karaktererét,annyira hitelesen játszik az őt megformáló színésznő. Persze,az összes szereplő remek színész.Semmi flanc,semmi tökéletesség,emberi mindegyik.Ezért is szeretem az angol és skandináv krimiket,mert nem csupa bűbáj topmodell alakok vannak benne,hanem átlagos,mindennapi emberek.
A filmre visszatérve,van valami furcsa a taxisofőrben de nyilván nem ő lesz a tettes..A fiókjában található ereklyék biztos azoktól a nőktől vannak,akikkel nem lehetett kapcsolata,(vagy lehet van köztük akikkel volt,mivel több éve csalja a feleségét.) A mostohafia is ki tudja még mit fog csinálni..az is furi. Várom a következő részt,bár kedvem lenne darálni,azt viszont nem bírom ki,hogy összegyűljön hozzá a többi 5 rész.:)

emese - 2017. 04. 12. 04:11

Ez az évad majdnem olyan jó, mint az első. De aprobléma is ez, már láttuk “ezt” a nyomozást.
Plusz, immár Miller és Hardy is jóval kevésbé izgalmas karakterek, részben mert ismerjük őket, részben mert megoldódtak a problémáik.

A Latimer mellékszál elég szépen fut a fő történet mellett, de nem értem, hogy a külsős újságíró csajt miért kellett behozni – közel sem tesz annyit a történethez, mint a másik nagyvárosi újságíró az első évadban. A másik mellékszál, amit nem értek, az Miller fia. Az erkölcsi példázaton túl az ő pornóletöltésének mi köze van bármihez is, miért érdekes nekünk. Ahhoz kevés, hogy Miller anyai karakterét árnyalja, ahhoz is, hogy arról a gyerekről bármit megtudjunk. Mmillert semmi nem fogja tudni jobban árnyalni, mint az első-második évad traumatikus esetei. Hasonlóan problémás a Daisy eset, én még mindig nem nagyon tudom a kiscsajt hova tenni, Hardy-t nem nagyon ismerjük meg tőle jobban, ugyanaz mint Millernél, a karaktert az előző 2 évad jobban körüljárta (és az sem segít, hogy Tennant most kicsit Doctor Who-sra vette a figurát, még ha jól is áll neki) – remélem, a kölykök kioktatásával nem szúrta el a karrierjét itt is – akkor minek. Oké, oktató-nevelő műsor a szülőknek, hogy vigyázz, mert ilyen veszélyek leselkednek a gyermekedre.

És talán ez még a gyengesége az évadnak, hogy nagyon oktató jellegű, nagyon tautologikus.

Tipp az erőszakolóra: a taxis. Az utóbbi 2 részben annyira megfeledkeztek róla, hog ez szinte biztossá teszi számomra.

emese - 2017. 04. 13. 16:35

Btw, azért vettétek ki az oldalsávból, met kvázi “meghalt” ez a kibeszélő?

Nikolka - 2017. 04. 16. 01:32

Valami zseniális lett ez az évad. Hihetetlen mélységekbe tud levinni. A 6.rész vége után mozdulni sem tudtam fél óráig. Az a telefonbeszélgetés apa lánya között, majd a záró képsor.
Az egyik kedvenc jelenetem az évadból nekem is az volt mikor a taxis feleségével beszélgettek. Nem kapcsolódik a történethez, szimplán annyira az élet volt az a pár mondtad. Annyira fájó.
Ugyanez a férj, aki a felesége szülinapján először a legjobb barátnőjével fekszik le, majd a pincérnővel akit a feleségének bérelt fel. Hihetetlen fájdalmas, apró dolgok ezek!
Vagy a lány, aki megkérdezi az anyukájától, hogy ők miért nem elegek az apukájának.
És kiemelném mindkétt párbeszédet Tris és Cath között, miután kiderült a dolog.Annyira zseniálisak voltak.

Engem ebben az évadban annyira nem is érdekel, hogy ki a gyilkos. Csak nézném őket sokáig. Az esetleges gyanúsítottak is nagyon érdekesre sikerültek, minden színészválasztás tökéletes szerintem, szimpatikus/ellenszenves mindenki, ahogy azt kell. Öröm volt őket nézni.
A Latimer család sokat hozzátett ehhez az évadhoz. Más angol sorozatban “kidobták” volna őket, de engem érdekelt végig a történetük most is.

Amit egy kis negatívumként élem meg, hogy igazából Hardyn kívül minden férfi negatívként volt bemutatva az évadban. Nem volt egy pozitív férfikarakter sem.. (jó persze a pap, de ő nekem meg túl sok, és nála viszont mellényúlásnak éreztem mindig is ezt a színészt ezzel a hajjal)
Meg az űjságíró csajt én sem értettem, gondolom ragaszkodhattak Maggiehez és másképp nem ment?!

Miller és Hardy összes közös jelenete továbbra is olyan hogy ismételve elnézném őket órákig :)
Miller kiborulása a rendőr csaj felé is 10/10es volt.

Egyszerűen imádom ezt az évadot, bár egy ilyen nyomasztó sorozatnál furcsa az imádom szót leírni. De zseniális, az biztos.

emese - 2017. 04. 17. 18:56

“igazából Hardyn kívül minden férfi negatívként volt bemutatva az évadban”
Ez tény, de az is igaz, hogy olyan hűdepozitív női karakterek sincsenek, senki nem tökéletes ebben a világban, sőt. Beth másokat istápol de a férjéről lemond, Trish a legjobb barátnője férjével lép félre, a fiatal rendőrnő titkolja, hogy az egyik gyanusított az apja… etc.
A mindenki gyanús érzés fenntartása pedig csak úgy lehetséges, ha a férfi karaktereket meg különösen olyanra veszik, hogy bármelyikük elkövethette. Btw, én a frusztrált papot sem zárnám ki. ;)

emese - 2017. 04. 18. 02:46

Fuuu, ennek jól vége lett, még én is nyeltem itt a végén nagyokat.
Nem mondom, hogy hiányozni fog, mert ez mindig is ilyen event-sorozat volt, mindig komplett kis történetekkel. Tehát nem volt meg az, hogy minden évben ekkor és akkor jött és megszokásszerűen néztem. De annyira emberi az egész, hogy nem lehet a karaktereket nem közel érezni.

A casting, a helyszín, a fényképezés, a zene, minden telitalálat volt ebben. Az évad simán egy 8/10, sőt, ennyit 3 évad együtt is megér, az atmoszférateremtés meg csillagos 5.

Ha Chibnall ezt hozza az elfáradt 10 éves Doctor Who-ba (és nem pl a Torchwood-os Cyberwoman-t), az nagyon jót tenne.

Lesz évadkibeszélő? Nem spolereznék itt.

“- I’ll see you tomorrow, Miller.
– Fine. See you tomorrow.”

jameszv - 2017. 04. 18. 11:15

Így a finálé után azt érzem, ezt az évadot azért csinálták meg, hogy a második évad múltban kotorászása után legyen valami új is.
Az első évad olyan 10/10-es volt, hogy ihaj.
Újszerű, eredeti, a fényképezés is…minden, minden.
A második is elég jó volt, bár a Joe Miller egyszer sem mondta el szépen kereken miért változtatott.
A múltbeli szál felgöngyölítése nagyon jó volt, szépen pöpec összerakva.
Viszont itt a harmadikban…hmm. Azért, hogy ennyi férfi kötődött érzelmileg ehhez az enyhén szólva is előnytelen küllemű, és igazából semmilyen jellemű nénihez (Trish), hát azt azért jelentősen túltolták. Pont azokra a brit krimielemekre épített, amikkel anno szakított az első évad. Vagyis a mindenki gyanús-ra.
Nem szépen felépített nyomozást láttunk, hanem mindenkit berángattak első szóra…ha ellene szólt, vagy épp gyanús lett, aztán kiengedtek.
Mark L., a pap, és az újságíró nő teljesen felesleges töltelék volt már ebben az évadban.
10/7 a történet
10/10 a fényképezés

v_tamas - 2017. 04. 19. 23:26

Kedvenc sorozataim közé lépett (már az első évaddal). Nem tudom lesz-e negyedik évad, de nem bánnám. A legnagyobb erőssége,hogy a ksivárosi miliőt jól megteremtette szerintem. Fényképezés, zene, történet.
Nekem 10/10

rio63 - 2017. 06. 25. 16:07

Számomra ez a sorozat eddig a kedvencek közé tartozott; sokakkal ellentétben a 2. évad is nagyon tetszett. De ez a harmadik évad? Rettenetes volt; végig reménykedtem, hogy lesz valami csavar…ez a szájbarágós sztori, súlytalan kínlódások, és persze egy ilyen nő, akit mindenki megkíván??? Azt hittem az elején, hogy az “áldozat” blöfföl…aztán kiderült, hogy a városban szinte minden férfi vágyott már erre a hölgyre…több, kevesebb sikerrel. Nekem nagy csalódás volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz