login |

Pilot: The Blacklist: Redemption

2017. 02. 28. 14:50 - Írta: dzsiaj

10 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

Nyugodtan lehet oszolni, itt aztán tényleg nincs semmi látnivaló. Amikor az NBC úgy döntött, hogy spin-offot kér a The Blacklist-ből, valószínűleg még maguk sem gondolták azt, hogy idénre ennyire meggyengül nézettségileg az anyasorozat, és ez nem volt jó előjel a leágazás számára sem. (Magához a sorozathoz nem kell igazán előismeret: összeraknak egy csapatot, hogy küldetéseket oldjanak meg.)

Már csak emiatt is illett volna kicsit jobban megerőltetnie magát a bevezető rész négy írójának. Bizony, a pilotot négyen jegyzik: Jon Bokenkamp, az eredeti széria ötletgazdája; John Eisendrath, a The Blacklist showrunner-je; J.R. Orci, aki írói karrierjét az Alias-ban kezdte, de bátyjával ellentétben megmaradt a sorozatoknál; és Lukas Reiter, az egy évadot megélt The Firm első embere.

Azt persze nem tudni, hogy ebből mennyi volt Eisendrath és Bokenkamp valódi részvétele, de ettől még adja magát a kérdés: ehhez a lélektelen, érdektelen, sablonos, tizenkettő-egy-tucat pilothoz tényleg ennyi író kellett? Sőt, van egy még jobb kérdés: tényleg ilyen kaliberű színészekre van itt szükség?

Famke Janssen-t nem kell bemutatni: bár a nagy mozis áttörés az X-Men-filmek után nem jött neki össze, a neve még ma is jól cseng, és személy szerint karizmatikus színésznek tartom. Ebből itt sajnos nem sok jön át, a szerepe Reddington-light, de egyelőre nincs is igazán karaktere. Ő a csapatfőnök, és kész, kábé ennyiből kell dolgoznia.

Ryan Eggold egy ideig nagy kedvenc volt a The Blacklist-ben, de mindig is jobb alakítást nyújtott kívülálló kettős ügynökként, mint aggódó férjként és apaként. Ha sikerülne visszacsempészni némi titokzatosságot köré, a figura sokkal jobban is működhetne, mint így, random jófiúként.

A mostanra már igazi sorozatveterán Edi Gathegi ennél szintén jobb sorsra érdemes. Mivel Mr. Solomon személyében extrém figurát alakíthat, ezért karakterileg ő a sorozat egyetlen pluszpontja, az egyetlen valamirevaló beszólás is hozzá köthető a pilotban.

Tawny Cypress is ezer helyről lehet ismerős a junkie-k számára: ugyancsak karizmatikus, erős színésznő, aki nulla karakterizálást kap, sőt az első részben még a csapaton belüli helye, konkrét szerepe sem tisztázódik.

Az utolsó állandó szereplő pedig a kötelező kövér-kocka-hacker, vicces, vagy inkább annak szánt beszólásokkal. Ő foltozza be a történeti lyukakat azzal, hogy pötyög valamennyit a billentyűzeten, illetve ő az írói lustaság és/vagy tanácstalanság megmentője is ugyancsak azzal, hogy pötyög valamennyit a billentyűzeten. Mindent elintéz, kivéve azokat az eseteket, mikor a többi szereplőt is mozgatni szeretnék, olyankor természetesen nem fér hozzá távolról a szerverhez/kamerához/szabadon választott elektronikai eszközhöz, és itt jönnek képbe a többiek, mint terepügynökök.

Fogalmam sincs, kinek az ötlete volt az, hogy egy deka eredetiséget se csempésszenek a pilotba, de az biztos, hogy működött. Az epizód írói a munkálatok megkezdése előtt minden bizonnyal magukhoz vettek egy nagy tál pattogatott kukoricát, üdítők tömkelegét, majd DVD-n „végigizgulták” a CSI: Cyber-t, egy random NCIS-sorozat random évadját, meg mondjuk a teljes felújított Hawaii-Five-O-t, és a látottak alapján együltő helyükben elkészítették az első rész szkriptjét.

Majd a munka végeztével elégedetten csettintettek: „ez kell a népnek!”

De a helyzet az, hogy nem, nekem legalábbis nem. Tudom én, hogy gondolni kell az új nézőkre is, akik talán még egy nyomozós szériát sem láttak életükben, de akik igen, azok a világon semmi újdonságot nem fognak itt találni. Persze lehet, hogy ez is volt a cél, hiszen ha a nép megevett 4 CSI, 3 NCIS és 2 Criminal Minds-sorozatot, akkor miért ne fogyasztana még ezekből pár falatot?

A nagy számok törvénye alapján nyilván a hazai közönségben is fog majd rajongókat szerezni magának a Redemption, de amíg a sorozat kerülni fogja az eredetiség minimális látszatát is, addig én is kerülni fogom az új The Blacklist-et.

A pontszám mindezek fényében azért lehet a túlzónak tűnő 5/10, mert látványosan nincs is benne elrontva semmi, egyetlen színész vagy jelenet sem vállalhatatlanul gyenge (kivéve a lövöldözések, amikben mintha a világon semmi koreográfia nem lenne), csak szimplán tízezerszer látott, de semmi esetre sem rosszabb a fent említett vetélytársaknál.

10 hozzászólás Ne habozz!

Aredhel - 2017. 02. 28. 15:40

Hát én már az eredeti Blacklistet is max háttérzajnak rakom be, és évad végén tuti kaszálom (hacsak a csatorna meg nem teszi helyettem).
Ezt tuti nem fogom nézni.

Tyberius06 - 2017. 02. 28. 15:50

Hm… Én anno jó ha 2 részt néztem az anyasorozatból, így pl. az első pár percbe úgy elvesztem a kikicsodában és miért lényegesben, hogy utána se találtam meg… A fent leírtak kb mind fekszenek. Ez egy nagy büdös lófasz volt, és míg Famke Janssen anno még jó volt, és biztos most is az lenne, de nem ebben a szarban…
Kevés az olyan sorozat (okés évente belefutok egybe-egybe legalább), amit már a pilot nézése közben kilőnék, de a tisztesség kedvéért végig szenvedem).
Ez az anyád meg akart ölni, de ő nem tudja, hogy te a fia vagy és ne is tudja meg, de azt se hogy én életben vagyok, és hogy én az apád vagyok és ő az anyád és… WTF???????
Nem fogom látni a csavart, de… nyilván nem anyuci akarta megölni apucit, hanem egy még gonoszabb gonosz, és nyilván anyuci tudja, hogy a főszereplő a fia és hogy a fia tudja, hogy ő az anyja és hogy az apja nem tudja, hogy ő tudja, hogy ő az anya…

Well, totál felesleges volt ezt elkészíteni, legalább a színészek anyagilag nem jártak szarul, tudnak kenyeret venni idén is… :D

winnie - 2017. 02. 28. 16:24

ez mindenképpen más stílusú sorozatnak tűnik, amolyan mission: impossible-ös akar lenni talán a felállás, de inkább kémes, mint krimis, viszont első nekifutásra talán a feléig jutottam el, nagyon untatott. remélem, hogy csak az álmosság.

Delilah - 2017. 02. 28. 16:45

Még az első évad végén szálltam ki a Blacklistből, szimplán csak azért, mert lemaradtam, aztán vhogy soha nem pótoltam, szóval beszálltam ide és alapvetően bejött a pilot, de pont azt kaptam, amit vártam, semmi többet. Kicsit pislogtam az elején, h most ki kinek a kicsodája és miért fontos, aztán ahogy a sorozat sem foglalkozott vele, igazából én se, de Solomon hatalmas arc, ő totál megvett magának:)
Ami viszont kifejezetten zavart az átívelő szál beindítása, annyira bosszantó, hogy ide is be kellett erőltetni egy összesküvős háttémotivációt, remélem inkább egymás piszkálásával fognak foglalkozni és hoznak néhány érdekesebb ügyet.

kiváncsi fáncsi - 2017. 02. 28. 16:56

megnéztem, szerintem megnézem majd a következőt is – ha nincs más, elmegy…

dragon1986 - 2017. 03. 01. 07:13

3 criminal minds van/volt :D

winnie - 2017. 03. 01. 08:01

dragon1986: igen, de a harmadikat nem ette meg a nép.

kpeter - 2017. 04. 09. 19:48

Az első unalmas pár rész után azt kell mondjam fejlődött a sorozat. Persze így sem váltja meg a világot, de bőve nézhető.

winnie - 2017. 04. 09. 20:03

de ez annyira bosszantó így…, mert sokan épp azért nem maradnak, mert unalmas az eleje, és így máris kevesebb az esély a túlélésre:( és arra, hogy legyen egy újabb jó sorozatom.

Kpeter - 2017. 04. 10. 16:04

Azért nem kell rohanni és nekiállni nézni. Az se kizárt, hogy simán kasza lesz. Az “anya” sorozattal együtt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz