login |

The Grand Tour: az 1. évad – írta: BotondB

2017. 02. 28. 18:10 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, doku, kritika,

Tavaly novemberben, közel másfél év után tért vissza új, az Amazonra készített, így itthon is elérhető autós műsorával a Clarkson-May-Hammond trió. A Top Gear házigazdáiként elhíresült csapat legújabb projektjét, a The Grand Tour-t hatalmas várakozás övezte, már csak azért is, mert előző műsoruknak (általános vélemény szerint) nem igazán sikerült pótolnia őket.

Clarksonékat ismerve a kérdés csak az volt, sikerül-e stílusosan bemutatniuk egykori munkaadóiknak: jelentem sikerült.

A műsor formátuma viszonylag egyszerű: minden héten elutaznak egy országba ahol aztán a helyiekkel együtt megnézik azt, amit tök másik ország(ok)ban vettek fel.

Nem volt egyértelmű elsőre, hogy ez miért lesz olyan jó, de végül bevált: az intróban és egy-két heti rovatban mindig sikerült a helyi autós (vagy épp teljesen másmilyen) szokásokról szót ejteni, a kisfilmekben pedig az aktuális helyszín került középpontba.

A tovább után autós spoilerekkel folytatom.

A visszatérő szegmensek közül egyébként az érdekes témákat érintő Conversation Street szerintem abszolút jól működött, ellentétben Celebrity Brain Crash című rovattal. Minden héten elpazarolni vagy 5 percet valamire, ami az első alkalom után egyáltalán nem vicces és semmilyen szinten nem kötődik az autós tematikához, teljesen felesleges volt.

És itt el is érkeztünk a talán leggyakrabban emlegetett kritikához: az egész műsorra jellemző, gyakran már erőltetett, az esetek többségében szkriptelt poénkodáshoz. A trió szerintem egyébként kitűnően működik, ezért én ezen is kitűnően szórakoztam általában, de aki csak egy érdekes autós sorozatot várt annak ez esélyes, hogy túlságosan tömény lett.

A legjobb példa talán a második epizód, ahol már csak nyomokban lehetett felfedezni a műsor eredeti témáját. Aztán ebből szerencsére sikerült jelentősen visszavenni, a namíbiai sivatagban játszódó dupla részes kaland már például az egyik kedvencem volt az évadban.

Ennek ellenére a sorozat legnagyobb erősségei mégiscsak a tisztán autós tartalmak voltak, vagyis a tesztvezetések, gyorsasági versenyek, kocsikázások. Fontos megjegyezni, hogy a fényképezés kifogástalan, nem csak a verdák, hanem a tájak esetében is, tovább növelve az élvezeti faktort. Viszont az új házi tesztpilóta, az Amerikai borzalmasan irritáló és önismétlő lett, bízom benne, hogy lecserélik a következő szezon előtt.

Tagadhatatlan viszont, hogy az első szezonban jócskán akadtak fantasztikus ötletek és emlékezetes pillanatok. Ezek közül a teljesség igénye nélkül néhány: a környezettudatosságról szóló epizód, karácsonyi történelemlecke Le Mans-ból, Richard driftelni tanul a Michelin tesztpályáján. Számomra ezek voltak talán a legnagyobb kedvencek, de nagyon érdekelne, kinek mi maradt meg legjobban.

Összességében egy kifejezetten érdekes és szórakoztató műsorral tért vissza képernyőinkre a legendás triumvirátus, rengeteg látványos és élvezetes tartalommal, szokatlanul szabad szájjal (még tőlük is), de talán néhol túlságosan eltávolodva az eredeti témától. Ezért is kap 8/10-et tőlem a The Grand Tour, de ha a néhány idegesítő hibát kiküszöbölik, simán lesz ez még magasabb is a 2. szezonra.

13 hozzászólás Ne habozz!

seven - 2017. 02. 28. 18:25

az amerikai szerintem sokat javult az évad folyamán.

nekem nagyon bejött az egész, a namíbiai epizód, a karácsonyi epizód és a barbadosi epizód elképesztően bejött :)

remélhetőleg a 2. évadban lesz több le mans-féle kisfilm, az nagyon ütött, illetve több használtautó túrát! Mert itt csak egy volt, az Alfás epizód.

a 8/10 korrekt pontszám, szerintem is annyi kb.

nfsu17 - 2017. 02. 28. 18:43

a 13 részből ha kiveszek annyit, hogy maradjon 6, akkor azt mondom, hogy az a 6 rész nagyon erős, akár 10/10-es.
de így voltak olyan részek, amiket átpörgettem.
a torpedós részt pl. nem bírtam végignézni.
ellenben a dupla részes sivatagost 2x is.
de olyan hatalmas wtf-okra nem emlékszem, de majd megnézem lehet mégegyszer a jobb részeket.

a brain crash instant kuka, az amcsics köröknek meg semmi értelmük.
igazából a szövegelést sem szoktam bírni, azt már a top gear idejében is pörgettem.

amik viszont végtelen mennyiségben jöhetnek, azok az A-ból B-be utazások akármikkel is.
vagy amikor versenyeznek egymás ellen más más géppel…még akkor is ha kamu.

összességében jó ez, hogy elkészült, végül is jó TG pótlék, majd a jobb részeket újra megnézem, a többi meg pörgetés

P Ewing - 2017. 02. 28. 18:45

Ó, az a Le Mans rész! Az volt a csúcs
A Top Gear-ben is volt minden évadban egy-két olyan anyag, ami a végére átment kicsit szentimentálisba, érzelgősbe, ahol kibukott az igazi, die hard autóbuzéria. (De a James May’s Cars of the People-ben is voltak ilyen pillanatok.) A GT40-es rész ezt a hagyományt folytatta.

tobias88 - 2017. 02. 28. 18:56

Hát igen, erről többször is volt rá szó. Ha kidobják a Celebrity Brain Crash-t és az Amcsi csávót, akkor elérik a régi szintet, több ugye nem is kell. Talán majd a 2. évadra

m76 - 2017. 02. 28. 19:05

Az első két rész valami félelmetesen rossz volt, már majdnem kaszáltam is az egészet amikor elkezdett lassan javulni. Aztán beállt egy késői Top Gear -es szintre. Tehát a csúcs epizódokat meg sem közelíti, csak egy jó átlagos szintet ütött meg.

Azt végképp nem értem miért nem képesek néhány napot várni 1-1 gyors körrel, minek eröltetik az esős köröket, aminek így tényleg semmi értelme, egy ilyen keskeny és egyenetlen pályán. Itt még durvább a száraz és vizes pályás körök közötti különbség.

Ezen kívül az amerikai meg a celebrity brain crash egyértelmű kuka. Az amerikai egyértelműen nem működik, ill már alapból sem volt vicces, a jajj meghal a vendég hülyeség meg kb 2-3 részig rendelkezett szórakoztató értékkel.

Még szerencse hogy mindkét szegmens rövid, így sok vizet nem zavarnak. Sőt ide sorolhatom a lelövik a drónt rész is ami csak pár mp minden részben, de baromira nem vicces, és nem is szórakoztató. Mintha szerződésük lett volna rá hogy ezeket a hülyeségeket végigvigyék az egész évadon annak ellenére hogy nem működnke egyáltalán.

Az első két rész alapján 2/10, a többi része az évadnak kijön egy 6/10-es átlagra.

seven - 2017. 02. 28. 19:29

>Mintha szerződésük lett volna rá hogy ezeket a hülyeségeket végigvigyék az egész évadon annak ellenére hogy nem működnke egyáltalán.

asszem amikor az első rész lement akkor már az évad végét forgatták, szóval nem nagyon volt idő a korrigálásra, majd a 2. évadban.

Nitzer - 2017. 02. 28. 19:54

Nekem a legjobban az Alfa Quadrifoglio és az “építsünk zátonyt!” tetszett

Flanker - 2017. 02. 28. 20:43

“a brain crash instant kuka, az amcsics köröknek meg semmi értelmük.”
Pontosan, ez a kettő mondjon le azonnal, a többi maradhat :)

Nitzer - 2017. 03. 01. 06:36
gio - 2017. 03. 01. 15:51

nagyon-nagyon scriptelt volt. színészkedni próbáltak, az pedig nem sikerült nekik. a régi, 2005 körüli Top Gearek szintjét szinte sosem tudta hozni, ott voltak őszinte, eredeti pillanatok. látszik, hogy képtelenek megújulni, amikor pedig próbálkoznak, kudarcot vallanak.

a három díszmajmot megvette az Amazon, de egy BBC-szintű műsorkészítéshez más is kellett volna. például olyan producerek, akik a kezükre csapnak néha, hogy nem, ennek semmi értelme, ezt ne erőltessük.

az látszik, hogy ők remekül szórakoztak a felvételek alatt és viccesnek gondolták a produkciót, de a legtöbb esetben sajnos egyáltalán nem lett az.

nálam az egész évad összességében egy jóindulatú 4/10. több őszinte, spontán pillanatot szeretnék látni, és sokkal-sokkal kevesebb unalmas, vontatott scriptet.

m76 - 2017. 03. 01. 16:06

gio:
Szinte szórol szóra ezt írtam le az évad elején. Hogy látszik, hogy elengedték a kezét a három őrültnek, és ők nagyon jól szórakoznak a felvételen, de a végeredményt akárhogy vágják dögunalom voltaz első két rész alapján.

nádi - 2017. 03. 01. 17:51

@gio

Szerinted a “három díszmajom” miatt rossz akiknek elengedték a kezét, viszont az őszinte pillanatokat tőlük várod.Ez szerinted nem áll ellentétben?
Eleve az egyik díszmajom találta ki ezt a formátumot.
Ebből számomra az jönne le inkább, hogy túlságosan beleszólnak a műsorkészítésbe.
A valóság azonban szerintem az, hogy meg kellett újulni és kísérletezgetnek. Ez nem az Amazon hibája a BBC-vel szemben. Itt kevésbé kell PC-nek lenni pld mint az angol köztévén és ez jót tett a szériának.
A sztárkinyírós résszel sem tudok teljesen egyet érteni, bár kicsit tényleg erőltetett, de olyan minimális időt vesz el, hogy nem gond. Amúgy az évad végi halálok tetszettek a legjobban, ha lehet ilyet mondani.
A “THE EXCELLENT” megépítése meg egyenesen a valaha volt legjobb agymenéseik közé tartozik.
Szóval szerintem a 8/10 szerintem korrekt, és ez szép teljesítmény egy ilyen régen futó szériától. (TG-vel együtt értem.

DaMan - 2017. 03. 01. 18:03

Nehéz egyértelműen legagyiznom, mert azért voltak olyan anyagok, amik zseniálisak lettek – például a sivatagos, amit a minél valósabb ábrázolás tett szuperré, vagy a környezetkímélő autók, amik meg szimplán remek szórakoztatást nyújtottak -, viszont rengeteg tipikusan amerikai elemet hoztak, amik egyszerűen csak gagyik.

Egy biztos, ez rendesen felértékelte a Top Gear első új évadát és csak sokkal várósabbá tette a Chris Evans nélküli következőt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz