login |

Training Day: 3 rész után

2017. 03. 01. 21:41 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

L.A.’s always been a hunting ground. They built these streets over old game trails. Indians stalked deer down La Cienega Boulevard. Rangers tracked horse thieves into Beverly Hills. I’ve been hunting armed men through this city since O.J. was doing Hertz commercials, and I can tell you, one thing never changes, not in 11,000 years… Nobody sees it coming.

Pár napja halt meg Bill Paxton, így gondoltam megemlékezünk még egyszer az utolsó tévés munkájáról, a Training Day-ről, ugyanis van egy olyan érzésem, hogy nem nagyon fogunk a végére érni. Mármint a CBS le fogja adni a 13 részes első szezon, de miután azt olvastam, hogy human-t hidegen hagyta a pilot, sajnos én sem tudok másképp vélekedni, maximum annyival egészíteném ki, hogy engem a 2-3. rész is hidegen hagyott.

Pedig, bár lehet, hogy most rossz felé matatok, szerintem rendben van a Training Day. Kábé úgy, mint a Lethal Weapon, amire képtelen voltam ráhangolódni 3 rész alatt, de biztos voltam benne, hogy maga a sorozat több, mint korrekt. Paxton pedig nagyon elemében van, rengeteg teret kap, de Justin Cornwell sem rossz.

A Training Day esetében mondjuk sok mindent nem találtam, ami alátámasztaná ezt a vélekedésemet, de itt is azzal tudok érvelni, mint a Halálos fegyver újragondolásánál, hogy látszik rajta, hogy a készítői törődnek vele, és feccölnek bele energiát.

I know, the rogue cop and the Hollywood madam. Sounds like a sitcom, right?

A korrupt zsarus sztorit szerintem elég sokan ismerik (a filmre való utalgatás kap is egy jelenetet, egy világban játszódik a kettő), és csak azért nem írom azt, hogy egy az egyben a The Shield alapfelállását hozza, mert a Kiképzés mégiscsak korábbi darab. De az, hogy egy járőrből újonnan lett nyomozót a korrupció-gyanús veterán mellé tesznek, hogy jelentsen róla, és esetleg lebuktassa őt, nem túl eredeti megközelítés.

Más kérdés, hogy már a pilotban kiderül, hogy nem annyira kettős ügynökös, ide is, oda is bedolgozós lesz a felállás, hanem némiképp eredetibb módon áll hozzá az újonc rendőr (meg aztán Bill Paxton karaktere sem annyira rossz ember). A frissebb megközelítést cserébe azzal kinyírják, hogy sokkal nyomozósabb a felállás, mint várnám, de persze ettől még inkább gengszteres, bűnügyi a sorozat, mintsem krimi, sőt, még némi katonai szálat is kevernek bele.

Az volt az érzésem az első 3 rész közben, mintha a készítők túl sok mindent akarnának. A központi konfliktus és egy személyes/rejtélyes átívelő szál beírása mellett nagyon kihangsúlyozzák a sárga szűrős látványt, a los angeles-i gettós helyszínt, és még a párbeszédeket is túlírják. Nem hittem volna, hogy valamikor ilyet írok majd, de túl cizelláltan, vagyis…, inkább frappánsan beszélnek a sorozatban. Normálisan meg vannak írva a dialógok, de van, amikor a kevesebb több. (Kommentben leírok egy példát, amivel szerintem viszont elvetik eléggé a sulykot.)

(De tényleg, a képernyőre való kiírásokról, a reklámszünet előtti NCIS-es trükközésekről, valamint a tényleg érthetetlen módon mozgó betűkkel kiírt feliratozás végképp over the top.)

Alapvetően az a bajom a Training Day-jel, amellett, hogy érzelmileg képtelen voltam ráhangolódni (hiába voltak súlyosak a jelenetek, lepattantak rólam, hiába dobtak fel jóféle és időszerű morális kérdéseket, csak vállat vontam), hogy túlságosan badass. Badass itt mindenki, Bill Paxton főként az (tényleg nagyon meggyőző), de Katrina Law is kitesz magáért, Drew Van Acker (fel sem ismertem…) meg eleve úgy néz ki.

És akkor a bűnözőkről még nem is szóltam. Nemcsak a “főellenfelek”, a legkeményebb rosszfiúk badass-ek, hanem még a random vendégszereplők is, például ott a nyílpuskás keménycsaj, aki egysorosokban beszél és keményen néz. Egyenként mind nagyon bejött, bőven fordítottak figyelmet a részletekre, mondom, törődnek a sorozattal. A baj csak az, hogy ha mindenki badass, akkor senki sem badass.

Pedig tényleg szívesen elnéztem volna a sorozatot, de ennél az NBC-s Shades of Blue jobban megfogott.

3 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 03. 01. 21:41

nem írtam bele, de a dialógoknál kicsit nagyon túlzásba esnek ezzel az “olyan, mint” dumákkal:

1×01

Crooks love it ’cause it’s like “The Purge” every night out here, but you know who winds up with the turd end of the tomahawk?

Police work’s like sex, Kyle. It’s a lot more effective when it isn’t pretty.

Snitching’s like looking at porn or listening to ABBA. Everybody does it, but nobody cops to it.

Calling me a dirty cop, that’s like calling Santa Claus a burglar. Sure, I’m breaking into people’s homes, tracking soot all over the damn carpet, drinking and eating all the milk and cookies, but just look at all the joy I bring.

I know, the rogue cop and the Hollywood madam. Sounds like a sitcom, right?

1×02

You’re like a summer fling… All the fun, none of the consequences.

Look, it’s like prom night. Bought the corsage, met her old man. And now you’re in the backseat about to find out how the night’s really gonna go. And if she’s not willing to negotiate, there’s not a damn thing you can do.

1×03

they’re like the kid who stumbles into his parents’ bedroom one night and freaks out, thinks Daddy’s killing Mommy. ‘Cause he’s got no context for what he’s seeing. Oh, and you can try to explain it to him.”Daddy’s not hurting Mommy. He’s just giving Mommy one of those special hugs that hold our whole damn marriage together.”

Somebody’s shipment gets jacked, and they all say El Cucuy did it, like saying, “The dog ate my homework.”

But letting Frank Rourke into your head is like inviting a vampire into your home.

az 1×04-ben, amit már nem láttam, dettó van legalább 3 ilyen: like pokemon, like dog in a shelter és like cat in the hat.

WTF

rapguruz - 2017. 03. 02. 07:44

Én a pilot után kaszaltam és egyetértek minden egyes szavaddal winnie..

kisakos - 2017. 03. 03. 00:19

Fun game: az egysorosokat fejben olvasd fel Veronica Mars hangján… és működik!
“You’re like a summer fling… All the fun, none of the
consequences.”

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz