login |

Ultimate Beastmaster

2017. 03. 02. 21:29 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, vetélkedő,

A Netflix a filmek, sorozatok, standupok, dokureality-k és talkshow-k után most újabb műfajba kóstolt bele, a versenyreality-be.

Mit ne mondja, elég csábító volt az Ultimate Beastmaster a Netflix-modellben, hiszen rögtön előttem volt a szezon 10 része, más kérdés, hogy balga módon nem a fináléval kezdtem, pedig sejthettem volna, hogy ha a(z American) Ninja Warrior nem lett nézős számomra (igen, ez is egy fizikai-ügyességi akadálypályás verseny), akkor ez sem lesz. Pedig sportrajongóknak nagyon ajánlott.

Az UB alapjában véve egy akadályverseny, ami egy béna és az egyediségre való törekvés miatt izzadságszagú gimmick-nek köszönhetően egy fémmonstrum (szörny) belsejében szakaszokra és alszakaszokra felépített pályán játszódik. Egy adásban 12 induló van és 4 szakasz, és mindegyik során kiesik a legkevesebb pontot szerző néhány játékos, hogy a végén ketten maradjanak, akik egy falmászós döntőben megküzdenek egymással.

A testrészekről és belső szervekről elnevezett pályák (mondom, hogy béna gimmick) alszakaszait teljesítve 10 pontot lehet kapni (egy helyen van elágazás, illetve süllyedő akadály), illetve olykor lehet bónuszpontokat is szerezni valami nehezebb kunszttal, aki viszont nem teljesít valamit, az nem folytathatja a pályát. A többség erre a sorsra jut, de ekkor is részt vesznek az összesítésben, ahol a pontok mellett az időeredmény is számít. (Valahol nem fair, hogy aki nem szerez bónuszt, az hiába megy végig a pályán, egy leeső mögött végezhet, ha az szerez bónuszt.)

A 9 adásban így 108 induló van – ők hat országból érkeztek: Amerikából, Németországból, Japánból, Koreából, Mexikóból és Brazíliából – mindhez saját kommentátor duó is tartozik (és a műsort mindegyik piacra másképp vágják meg), mi az amerikaiakat kaptuk meg, Terry Crews-t és Charissa Thompson-t.

A versenyzők között nem átlagemberek vannak, már az első adásban világbajnokok (sziklamászás, jégmászás) szerepelnek, később olimpiai bajnok is feltűnik, lehet, hogy akad olyan, aki hasonló műsorokból ismert. Éppen ezért volt sajnálatos látni, hogy egyesek már az első feladat során kizúgtak, kábé 10 másodperc alatt. (Férfiak és nők is indultak egyébként, de utóbbiaknak sajnos nem sok babér termett.)

És, hogy miért csak egyetlen részre volt hitelesítve nálam az Ultimate Beastmaster? Mert nincs benne sincs semmi extra, semmi plusz, ami egy American Ninja Warrior fölé emelné – ugyanaz a kettő. Megnéztem, a műsorvezetők lelkesek voltak, a feladatok elsőre és másodikra érdekesek – tizenkettedjére már nem biztos, hogy azok, túl repetitívek. Oké, az elejét még meg is vagdossák (ha van sapka, ha nincs), az meg kapkodósnak tűnt, volt, aki alig kapott képernyőidőt és sejthető volt, hogy nem jut tovább.

Nyilván tisztességesen van megcsinálva, sok kamerával rögzítenek, korrektek a feladatok, így nem nagyon lehet belekötni sok mindenbe. A játékosok csak esnek, kelnek, ugranak, másznak és ereszkednek, mindezt sokszor egymás után. Ahogy néztem, illetve olvastam, a részek során apróbb módosításokat azért eszközöltek a pályákon és a feladatokon, hogy ne legyen minden ugyanolyan, de ezek azért közel sem tűnnek nekem akkoráknak, hogy túlzottan nagy változatosságot biztosítsanak.

És mindez érdekes módon pont a Netflix-modellben tűnik nekem neccesnek, mert ember legyen a talpán, aki 10 órát le tud egyben darálni úgy, hogy folyton ugyanazokat a feladatokat nézi. Oké, van benne versengés, de ettől még ez heti, vagy akár naponkénti nézés során sokkal hatásosabb. Bár nyilván volt olyan is, akik az American Ninja Warrior-t darálta. (Elismerem, én is néztem egymás után Takeshi’s Castle-epizódokat, de azokon legalább szénné röhögtem magam.)

Ami vicces, de egyben nagyon korrekt is, az az adásonkénti talán 10, illetve a versenyvégi 50 ezer dolláros fődíj, ami a reality-s nyereményekhez képest aprópénz, és nyilván a Netflix-nek nem osztott vagy szorzott volna 1 milliót kiadni erre a célra. Azonban ez is kihangsúlyozza, hogy az Ultimate Beastmaster inkább sportértéket képvisel, a játékosai nem hírnévre vágynak, hanem erőpróbaként fogják fel a versenyt.

És tényleg, baromi lenyűgöző volt látni egyes játékosokat, hogy egyrészt mennyire bajtársiasak, másrészt, hogy mennyire beleadnak mindent, bár van egy olyan érzésem, hogy németek, a brazilok, a japánok, a koreaiak, az amerikaiak és a mexikóiak ezerszer nagyobb érdeklődéssel figyelik a reality-t, hiszen teljesen másképp áll hozzá az ember, ha konkrétan szurkolhat olyanoknak, akik a honfitársai.

Egy készítői interjú szerint egyébként már leforgatták a 2. évadot is egy másik helyszínen, de én azt már nem fogom nézni. Illetve helyesbítek, az évadot nem fogom nézni, de a legjobbakat, vagyis a döntőt mindenképpen csekkolom. Mert egy adás még bőven belefér, az nem annyira repetitív. Azt pedig, hogy nem fogok tudni szurkolni senkinek, szerintem túlélem. Majd tátom a számat.

2 hozzászólás Ne habozz!

lordviktor - 2017. 03. 02. 22:14

Engem meg pont teljesen elkapott, darálva néztem és baromi jól szórakoztam. Lehet, hogy csak azért mert az American Ninja Warrior kimaradt, de ez nagyon bejött. Tökéletesen találták el a “komolykodást” a humorral, A dél-koreai és a brazil közvetítőpáros kiemelkedett, jó volt hogy néha a kommentátorok is átmentek egymáshoz, ment a brazil-német rivalizálás, a koreaiak over the top szurkolása és szomorkodása meg a sorozat csúcspontjai. Ha most fenn lenne hirtelen a második évad azonnal nézném, 10/9 csak azért az egy pont minusz, mert néha “ugráltak az időben”, túlságosan látszott hogy ez egy korábban vagy később felvett rész volt, és mert a japán és a mexikói közvetítő páros teljesen semmilyen volt.

winnie - 2017. 03. 03. 04:45

“Lehet, hogy csak azért mert az American Ninja Warrior kimaradt”

nekem is kimaradt hasonló okokból, illetve abból is láttam részeket, de nekem már viccesebbek, mint a wipeout is repetitívek voltak, egyedül a takeshi’s castle maradt meg, de az is csak anno. akit végig leköt, hogy 12-szer, majd 8-szor ugyanazt a pályát látja, hogy teljesíti az illető, majd a köv. adásban ugyanezt pepitával, kvázi 108-szor, azaz nem a pályát, hanem a versenyzőt látja, az szerintem hamar rá fog hangolódni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz