login |

Mighty Magiswords

2017. 03. 06. 14:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

Nevezhetném akár pilotmustrának is ezt a posztot, de igazából gőzöm sincs, hogy melyik az első epizódja a sorozatnak: az, amit én láttam, az, ami Amerikában lement előpremierként, vagy az, amelyik a hivatalos számozás szerint az. Igazából mindegy is, mert a Cartoon Network mostanság a sorozataiban (ld. Inifinity Train vagy My Knight and Me) nem tököl felvezetéssel vagy alapozással, hanem belevág a közepébe.

Ez persze talán mindig is így volt, de egy 10 perces műfajban tényleg nem nagyon lehet mit tenni. Meg aztán a célközönséget (már, ha a gyerekek azok) tényleg nem érdekli az ilyesmit, a lényeg az “akció”, vagyis a cselekmény, márpedig a Mighty Magiswords, vagyis a Bűvös varázskardok ezt hihetetlen tempó kíséretében szállítja is.

De most komolyan, már ősszel, amikor a promót kiraktam, akkor is azt írtam, hogy abban annyi “anyag” van, hogy zúgott a fejem, képtelen voltam megemészteni a poénokat vagy utalásokat, mert addigra három másik is elhangzott. Na, ez nemcsak az előzetes vágásának volt köszönhető, az egész sorozat olyan, mint egy hiperaktív gyerek, egyszerűen annyi kreativitást zsúfolnak bele, hogy tényleg ember legyen a talpán, aki nem sokall be. Jó értelemben.

A hajmeresztő tempó persze kevesebb karakterizálásnak hagy helyet (legalábbis eleinte), de igazából sorozatról tényleg elég annyival tisztában lenni, hogy fantasy környezetben játszódik (tehát varázslatok, sárkányok, monszterek), két testvérről szól (Prohyas és Vambre), akik harcosok, és akik elég vehemensen vetik magukat a megoldandó feladatokra, legyen az akár egy büdös házisárkány mosdatása, vagy egy gombarém elkergetése.

Persze a sorozat lényege, ahogy az a címben is rejlik, a sok bűvös varázskard. Ezek azok, amik a tesókat segítik a küldetések megoldásában, és ezek azok, amik tényleg eszement változatosságot (és randomitást) szolgáltatnak a sztoriknak. Delfinkardtól kezdve zombitök-kardon át propelleres hamburgerkardig mindenféle agyament szúrófegyver-variációt képesek előrerántani a tesók a farzsebükből, hogy aztán azokat fura rendeltetésük szerint használják. (Mert nem ám csak vágni lehet velük.)

Maga a világ a My Knight and Me-hez hasonlóan tele van anakronisztikus dolgokkal, ötletes és elborult karakterekkel, na meg vicces popkult utalásokkal (ez a dialógokra is jellemző – minden tiszteletem a fordítóé, nem lehet könnyű dolga, már csak a roppant pörgős párbeszédek miatt sem). Csak tényleg arra kell felkészülni, hogy mind képi hatások (grafikák és feliratok), mind párbeszédek terén roppant zsúfolt a sorozat.

A Mighty Magiswords-nek egyébként egy digitális széria az előzménye, melynek pár perces epizódjai már lementek a tévében, de itt is megnézhetőek, elég jó ízelítőt adnak a sorozatból, amelynek a tévés verziója hasonló, csak még olyanabb.

A szinkronizált pilotot a Cartoon Network jóvoltából nézhettük meg premier előtt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz