login |

Pilot-mustra: Time After Time – 1×01-1×02

2017. 03. 06. 22:11 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

Jól tette az ABC, hogy az időutazós Time After Time pilotja után leadta a második részt is, mert itt is olyan pilotot kaptunk, ami megalapozta a sorozatot az alapkonfliktussal, de nem nagyon avatott be minket abban hogy pontosan mire is kell számítani a későbbiekben. Sőt, számomra még azért is jól sült el ez a duplázás, hogy nem kellett várnom egy hetet arra, hogy kiderüljön az, hogy nem túlságosan érdekel ez a sorozat.

TIME AFTER TIME – 1×01 – 5/10
TIME AFTER TIME – 1×02 – 3/10

Időutazós a sorozat, de olyan, amiben látszólag utaznak egyet az időben és kész. A sztori 1893-ban indul London-ban: Hasfelmetsző Jack öl egyet, H.G. Wells a barátaival tölti az estét és megmutatja nekik legújabb találmányát, egy időgépet. Miután pedig kiderül, hogy a leendő híres scifi-író egyik barátja a prostikat öldöső sorozatgyilkos, az beugrik az időgépbe és eltűnik a kereső szempárok elől. Wells pedig utána megy a “visszaugró” időgéppel.

Igen, az alapfelállás eddig Sleepy Hollow, csak tudományos háttérrel és természetfölötti nélkül, és persze két múltemberrel, akik közül H.G. Wells, mint Ichabod Crane joviális úriemberként mindenre és mindenkire rácsodálkozik (humorfaktor!). Szerencsére a saját idejében még senkinek számító író nem egy nyomozóval akad össze, hanem egy múzeumi kurátorral, aki segíti őt, és akivel romantikázhat is.

A pilot elég kapkodó és zsúfolt volt, csak egymásra hányták a jeleneteket, de a koncepció ekkor még megmentette valamennyire. Nálam a sorozat inkább a karaktereken kezdett el elvérezni. Van pár érdektelen mellékfigura, de a három főszereplő sem sikerült combosra. Freddie Stroma az UnREAL-ből aranyos kisiskolás H.G. Wells-ként, de annál sajnos nem több. Genesis Rodriguez is rém cukira vette a figurát (miatta maradnék), ami remekül kompenzálja a színészi hiányosságait – ketten együtt elég szeretnivaló párt alkotnak, szorítani is lehet nekik, de ez…, ez kevés.

Volt, aki Hasfelmetsző Jack-et érdekesnek találta? Igen, ő az, aki nagyon kemény, mert mindig nőket kap maga elé védekezésképp, és nekibúsult, ugyanis a történelem nem tud a valódi személyazonosságáról. Nem tudom, hogy a Revenge-es Josh Bowman a hibás, vagy ennyire vékony a figurája, de sem Wells-szel, sem az áldozataival (akutálisakkal vagy leendőkkel) nem volt túl érdekes párban. #minekvan

Aki tart attól, hogy időutazás nélküli lesz a sorozat, annak az évadelőzetesben ellövik, hogy azért kétszer vagy háromszor használni is fogják az időgépet, de nincs kétségem afelől, hogy az események zöme a jelenben fog játszódni. A készítő szerint az egész évad három hetet fed le, és, ami számomra meglepő volt, több Wells-könyvet (Dr. Moreau szigete, A láthatatlan ember, Világok harca) is érinteni fognak tematika alapján.

És bár látszólag a Time After Time inkább átívelős lesz, mintsem epizodikus, mint a Timeless, megvallom, hogy ebben az alapfelállásban nem sok érdekeset látok. Wells-ék üldözik Jack-et és 13 részen, vagy siker esetén több évadon át nem kapják el? Éljen? Vagy később összeállnak valami még gonoszabb ellen (ezt mindig el kell lőni), és persze Jack-et is idővel meg kell sajnálnunk vagy értenünk, miképp a Timeless tömeggyilkos terroristáját is megpróbálták szimpatikussá tenni.

Az 1×02 meg… Nem dupla pilotról, csupán két részről van szó, szóval itt derültek ki az első infók a pilot cliffhanger-jével kapcsolatban, de elég nagy csalódás volt az a sztori, amit össze sikerült hozni. Eleve itt igencsak kiütközött, hogy színészi fronton eléggé sántikál a sorozat, másrészt az sem vált a rész előnyére, hogy kettészedték a pilotban aranyosan működő Wells/Jane-duót. A fogócska pedig nagyon ihlettelen volt – ha a készítők fantáziátlanok és mindig “feltámasztják” Jack-et, akkor felesleges elkapni meg leütni. Tudjuk, hogy nem kapják el.

Az pedig, hogy behoztak még egy rejtélyt, egy újabb titokzatos embert, egyrészről kissé repetitív lett, másrészt pedig afféle “na, és akkor mi van?”-reakciót váltott ki belőlem, hiszen még el sem kezdődött a főszereplők sztorija, és máris mesterséges elemekkel próbálják életben tartani.

Az első rész után még reménykedtem, hogy a folytatás izgalmasabb lesz, de az 1×02 inkább a kedvemet vette el a harmadik rész bepróbálásától. Azért persze kap még egy esélyt a Time After Time, de nem érzem olyan erősnek vagy érdekesnek a szereplőket, hogy lehessen rájuk építeni.

Bosszantó, hogy Kevin Williamson megint kitolt velem, pedig a Scream (ami ugyebár minden idők egyik legjobbja), a The Faculty, az I Know Wtha You Did Last Summer és a Dawson’s Creek is nagy kedvencem, amit azonban azóta a sorozatokkal művel (The Vampire Diaries, The Following, Stalker), nagyon nem az én világom.

15 hozzászólás Ne habozz!

energy - 2017. 03. 06. 22:32

Pont a sorozat időutazás részét nem sikerült jól bemutatni az első két! részben. Az évad vagy következő rész előzetese ígéretes volt, arra enged következtetni, hogy a sorozatban igenis utazni fognak az időben, és az utazásai alapján fogja Wells megírni a könyveit.

Time After Time 1×03 Promo “Out of Time” (HD) This Season On
https://www.youtube.com/watch?v=eQtJ8YtgnQU

Az első két rész után nem nézném tovább, de az előzetes miatt még meggondolom.

polovcev - 2017. 03. 06. 22:58

Baromira unalmas volt. Az első rész nagy részét már évekkel ezelőtt leforgatták és sajnos még mindig emlékszem rá. A második meg olyan semmilyen volt.

Instant kasza.

BurlvÁrOn - 2017. 03. 06. 23:30

Pedig a Frequency feltehető kaszája miatt nagyon várós volt az időutazós téma. Ha ez is bebukik, Timeless se túl sikeres megint egy darabig nem lesznek ilyen témájú sorozatok. Marad a LoT…

winnie - 2017. 03. 07. 05:36

“arra enged következtetni, hogy a sorozatban igenis utazni fognak az időben,”

ezt írtam én is, fognak utazni kettőt vagy hármat a szezon során (attól függően, hogy számolják-e a pilotbeli 3 napot).

azért is adtak ki a más korokra koncentráló évadelőzetest, hogy ezt megmutassák, és valamennyire megtévesszék a nézőt, hogy azt higgye, hogy sokat fognak utazni. kevin williamson mondta interjúban, hogy a sorozat nagy része a jelenben játszódik, és időutazás helyett a wells-könyvek tematikéit szövik inkább bele a sorozatba.

winnie - 2017. 03. 07. 05:38

polovcev: az első részt 11 hónapja forgatták le, 2016. április második hetében kezdték.

polovcev - 2017. 03. 07. 08:27

winnie: arra gondoltam, hogy láttam az eredeti filmet és így maga az epizód nem tartogatott túl sok érdekességet.

winnie - 2017. 03. 07. 08:37

ja, értem, köszi. azt én nem láttam, azért megnéztem az előzetest, hogy lássam, az milyen volt, mert kíváncsi voltam, hogy mennyire hasonlít a sztori, de a filmhez valahogy nem hozta meg a kedvem.

The Man Who Laughs - 2017. 03. 13. 13:24

Pedig a filmet bírtam, egy roppant kellemes sci-fi kalandfilm az. Vártam is a sorozatot, aztán el is felejtettem, hogy lesz ilyen, csak most Winnie egyik tweetje után jutott eszembe, sajnos azonban ez a kritika nem igazán hozta meg hozzá a kedvem. Hiszen, éppen az nem érdekel, hogy 10+ részben nézzem meg azt a sztorit, amit a film letudott 1,5 órában.

Ha egy Doctor Who/Legends of Tomorow-hoz hasonló ténylegesen időutazós cucc lenne, arra vevő lennék. De nagyon utálom már ezt a “különleges képességű/szakértő civil (fickó) összeáll a nyomozó (csajjal) és inkább (kezdetben legalábbis) heti ügyeznek”. Ez így tényleg Sleepy Hollow, vagy Alcatraz, vagy Castle vagy Mentalista, vagy Frequency (ezt mondjuk még nem láttam).

Reméltem volna, hogy a filmből inkább csak az alapot hagyják meg, mert kétlem, hogy ebben (H.G. Wells vs Ripper) lenne annyi szufla, hogy fillerek vagy önismétlés nélkül ki lehetne húzni egy (vagy több évadra).

winnie - 2017. 03. 13. 16:16

1×03: hogy jót is mondjak (vagy ajánlást): akinek bejött a the following, annak érdemes esélyt adnia neki. már az elején the following-os érzetem volt, mínusz a szekta, a végén már a szekta sem hiányzott:)

egyébként nagyon, nagyon érdektelen volt. kábé 2/10, de az azért ugyancsak pozitív lehet, hogy az egyik szál nem arra indul el, amerre számítani lehet. ettől még jack dögunalmas figura, szóval nem fogok beindulni.

wells genesis rodriguezzel tök aranyos együtt, de elég ovis előadásos, amit csinálnak. ettől még jó nézni őket. és ennyi, mert a mellékkarakterek megint szemétre valók, a testőr, a férj, a vörösszakáll minek van, illetve, ha van, miért kap ennyi időt? jennifer ferrin mondjuk alapból kedvenc, szóval őt nem tudják elrontani.

a két “nagy” fordulat pedig…, azokat nem bántom, de nyilván az egyiket már az 1×02-ben sejteni lehetett, amikor hirtelen megjelent a férj (és már akkor mondtam, hogy “ugye nem akarjál meghúzni…”), a másikat pedig most mondtam, hogy ha megint húznak egy wicked city-t, hogy a sorozatgyilkos az áldozatában talál segítőt, akkor nevetni fogok. nevettem. oké, mondjuk ezen csavartak egyet, amivel tuti, hogy megtartják a following-rajongókat, illetve a bizonytalanokat, de én már 10 perc után eldöntöttem, hogy lesújt a kasza.

JH - 2017. 03. 14. 17:52

“My name is H.G. Wells…” Facepalm pillanat nálam, mikor így kezdődik valamelyik sorozat.
Sajnos idén egyik időutazós sorozat sem jött be. A Timeless szintjén áll logikai bukfencekben. Nálam is kasza.

Thomas - 2017. 03. 21. 19:33

Nekem tetszett az első dupla rész, főleg az eleje, a jelenbe kerülés, és utána a rácsodálkozás a korra:) Kár, hogy ezen gyakorlatilag 20 perc alatt túlléptek, utána már a hasfelmetsző teljesen természetesen telefonon hívja Wells-t. A végére már mintha ki sem lógtak volna a korból, ami lehetetlen, jóval hosszabb időt kellene, hogy igénybe vegyen a beilleszkedés. A hasfelmetsző pláne irreálisan rövid idő alatt lett átlagos XI. századi polgár, csak az internetet nem sikerült felfedeznie pár nap alatt.
A fő páros amúgy aranyos, bírom benne, hogy sokat kihoznak belőlük:) Azért remélem nem minden részben Jacket fogják hajkurászni, aki mindig meglóg, de majd kiderül, mit találnak ki. Ez eleve baromság volt, hogy mindenféle terv nélkül egyedül találkozzon vele, mikor ott lett volna a segítség, lazán elkaphatták volna. A titokzatos férfiról meg még nem tudom, mit gondoljak, egyelőre nem temetem azt a szálat, amíg nem tudunk semmit.

Thomas - 2017. 04. 14. 21:08

Elértem az 5. részig, ez elég Timeless-jellegű küldetés volt, megakadályozni a rosszfiút, hogy megváltoztassa a múltat…
Még mindig semmi hír a folytatásról? Vagyis komolyan csak magyarul lesz leadva?:(

winnie - 2017. 04. 14. 21:10

gondolom majd nyáron. bár most jelentették be a nyári programot, és nincs benne, de majd egy szombatra betolják szerintem.

Thomas - 2017. 04. 14. 21:51

A fene, pedig vártam, hogy az ABC mikor jelenti már be a nyári programot, már csak ők hiányoztak (no BattleBots:(). Szerintem megvárom, aztán ha mégsem tolják be, addigra úgy el fogom felejteni, hogy nem is fog hiányozni…
A magyar verziónak is még bő 3 hét, ahogy nézem, vasárnap jön az 1×03.

Marta - 2017. 06. 01. 14:00

Nagyon tettszett az első évad 8 része.Alig várom ,hogy megnézzem valahol a folytatást.Imádtam mindegyik részt..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz