login |

Mary Kills People: vége az 1. évadnak

2017. 03. 07. 17:45 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

I love funerals. Nothing like staring death in the face to make you feel alive.

Az eléggé provokatív című és témájú Mary Kills People pilotja kifejezetten bejött nekem, és szerencsére maga a sorozat sem hagyott cserben, abszolút nézős maradt, talán annak is köszönhetően, hogy nálam remekül illeszkedett abban az orvosos, sötét oldalas vonalba, ahová a Complications vagy a Chance is, még akkor is, ha stílusra ez másféle volt, meg talán műfajra is, hiszen ebből a fekete komédia sem hiányzott.

Az egyik nagy pozitívum a Mary Kills People kapcsán, hogy nem lett kiszámítható, hiszen a pilot azt a sztorit lebegtette be, hogy a halálos betegek asszisztált öngyilkosságában segédkező orvosnőt egy beépített nyomozó próbálja lebuktatni. Nos, nem ezt a szálat húzták el teljes évadra (hat részre), hiszen már az 1×02-ben megtörtént a “lebukás” – a soron következő részekben többször is új irányt vett a történet.

Ami állandó maradt, az a kemény téma, a halál kérdése. Nemcsak a tisztességes halálé, hanem úgy összességében. A sorozatban nem csak párbeszédek terén van jelen a halál, hanem többször testközelből is lehet szemlélni a folyamatot, illetve annak hatását az érintettekre, márpedig ezt nem egyszerű érzékenyen megvalósítani egy bűnügyi, thrilleres sorozatban, amiben még a komédia is jelen van.

Eleinte azt vallottam, hogy a sorozat nem nagyon foglalt állást eutanázia kérdésében, ami jó húzás volt, bár a vége felé, mintha a készítők Mary mellé álltak volna, igaz az is lehet, hogy csak így éreztem, amikor egyre többször került szóba az etikai kérdések, és több pro indok hangzott el, mint kontra. Persze ezzel sem lenne semmi gond, inkább csak afféle kiegészítő megjegyzésnek szántam.

Az viszont biztos, hogy legyenek bármilyenek is Mary nézetei, maga a karakter kifejezetten izgalmas. Nem csak az a figura volt, akit a pilotban is megismertünk, hanem sokkal több rétegű (többek között az elősztorijára és családi körülményeire is fény derült), sokkalta konfliktusokkal telibb, és annak ellenére, hogy végtére is gyilkos, egyáltalán nem pszichopata.

Mellette a többiek (még Benvolio és Des sem) esélytelenek voltak, hogy komolyabb figyelmet kapjanak, de azért a szerepüket így is betöltötték – ha választanom lehetett volna köztük és Mary között, akkor nyilván a címszereplő kidomborítására voksoltam volna. Ezt fogjuk a hat rész miatti korlátokra.

A színvonal tehát végig egyenletes maradt, az elejétől a végéig lekötött a sorozat, és ez még akkor is igaz, ha a finálé a kiszámíthatósága miatt némi csalódást jelentett, bár nyilván a készítők sem nagy meglepetésként akarták tálalni azt, hogy mi is Mary terve.

Persze azért jó volt látni, ahogy alakulnak a dolgok, miképp azt is, hogy közel sem minden papsajt, a lezárás ellenére még véletlenül sem hepi az end, hiszen több fronton is fenyegetés várható, ha kap második szezont a sorozat.

7 hozzászólás Ne habozz!

Alterego9 - 2017. 03. 07. 20:14

Most néztem végig.

Egy második évadban úgy tűnik a lánya meg az exe/annak felesége kapnának nagyobb szerepet, ami kifejezetten jobban érdekelne mint a mostani, még így is hogy eddig nem voltak kifejezetten kiformálva a karaktereik.

HeroZs - 2017. 03. 07. 19:17

én még nem kifejezetten néztem meg, úgyhogy sajnos nem tudom, hogy kifejezetten bejönne-e. de talán igen

Norbi_023 - 2017. 03. 07. 22:24

Nem tudom,hogy mennyi rá az esély, de remélem,hogy lesz második évad és nem csak 6 részes lesz, mert nagyon jó sorozat ez és csalódtam,mikor rájöttem, hogy csak 6 részes az első évad. :D

sunny - 2017. 03. 08. 09:50

Jó tudni, hogy vége.
Utolsó rész óta várom, h folytassák, azt hittem csak vmiért szünet van :DD
Amúgy jó volt, de túl rövid.

infinity - 2017. 03. 09. 11:09

Nagyon jó sorozat, szóval remélem, hogy lesz folytatása. Az egyetlen negatívum, hogy szerintem is túl rövid volt az évad.

Snoopyzit30 - 2017. 03. 22. 21:00

Tetszett nekem is, jó volt hogy darálni tudtam. Az etikai kérdések szerintem nagyon jól voltak taglalva még akkor is, ha tudjuk, hogy Mary nem feltétlenül – sőt! – ilyen indokokkal segíti halálba a pácienseket. Ezt egyrészt a pénz elfogadása is bizonyítja, valamint a családi hátteréről és a lelkivilágáról megtudott infok alapján sejtjük, hogy ez valahol a saját “nyomorúságának” a könnyítése vagy legalábbis valami ilyesmire vezethető vissza.
A “legjobb” páciens egyértelműen Morgan volt és nem csak a rész végi vikingtemetés tetszett (vajon ilyet engedélyeznének M.o-on?), hanem az, amit a hotelben mondott nagyon elgondolkodtató volt számomra.
SPOILER
“100 év múlva, amikor ide visszatekintenek, azt fogják mondani, hogy a kínzás legkedveltebb formája a halál megtagadása volt. A késleltetése. Hamis reményt, hamis megkönnyebbülést keltenek. Gépekre kötnek. A betegségek hónapok helyett csak évek múlva ölnek meg.”
Huh, ezt nagyon kemény hallani egy halálos betegségben szenvedőtől, aki még azt is hozzáfűzi, hogy azt hitte, hogy a saját váladékától fog megfulladni az intenzíven.
Hát ilyenkor nehéz az eutanázia ellen érvelni. Persze a sorozat megpróbálkozik azzal, hogy ez meg az az isten terve, de nem túl meggyőző.

Még valami. A színésznő szerintem nagyon jó volt ebben a szerepben (Dr. Alana Bloom visszatért :-P). A többi szereplő is rendben volt, talán az apuka meg az új nője az ügyvédnő voltak unszimpatikusak nekem. Szóval én remélem, hogy ha lesz második évad, akkor újra visszahozzák a zsarut is. Szerintem ő vágja, hogy Mary benne van nyakig, csak nem tudja bizonyítani.

Nekem ez így egy erős 7/10. Egy percig sem unatkoztam., nézném még tovább simán.

Szula 25 - 2017. 06. 11. 19:16

Jó kis sorozat ez, meg is lepett hogy így tetszett. Az utolsó rész tényleg kiszámítható, de ez még belefér. Először kicsit csalódott voltam a végén hogy Ben nem mondott valami ilyet Marynek hogy Tudom mit tettél, és visszajövök érted vagy hogy Megölettél velem egy embert a terved részeként és ezt megbánod. Viszont jobban átgondolva Ben (aki szerintem rájött Mary tervére) jól tette hogy nem mondta el azt amit sejt, mivel így Mary nyeregbe érzi magát, nem gyanakszik senkire és kicsit el is bízta magát amint láthattuk. Nem hiába mondta neki Ben hogy az ügy lezárva és hogy elutazik. Lehet semmi más melója nem lesz csak Maryt fogja figyelni? :) Így hogy tutira jön a 2. évad én nagyon várom már. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz