login |

Pilot: FEUD: Bette and Joan

2017. 03. 07. 21:30 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Ezt a pilotot egyértelműen le kell mentenem örökre, hiszen tökéletes álmatlanság ellen. Nem is tudom, mikor unatkoztam ennyire piloton, mint az FX Feudján. Nem igazán rossz, de valahogy mégsem közepes, egyszerűen csak altató.

Röviden összefoglalva Joan Crawford és Bette Davis ellenségeskedéséről szól a sorozat, illetve ez a szezon. Mindketten hollywoodi sztárok voltak a második világháború idején, és utána is. Ha hihetünk az akkori beszámolóknak, akkor nem túlzottan kedvelték egymást.

A Feud az egyetlen közös filmjük, a What Ever Happened to Baby Jane? munkálatairól és azok utóhatásairól szól. Szóval a pilotban már bele is merülünk a forgatásba, valamint az aközben történt szurkálódások mélységeibe, hogy ennek a későbbi hatásait is láthassuk majd az évad végére.

A problémám, hogy ez számomra nem túl érdekfeszítő felütés, pedig szeretem a filmeket. Tény, hogy igazi klasszikus Hollywoodot kapunk, kicsinyes embereket a stúdiók élén, sztárokat akik utálják egymást, forgatást, díszleteket, kamerákat, csak éppen az egészet megfojtja a passzív agresszió.

Pedig a Feud elég komoly témákat is előtérbe vesz a férfiközpontú Hollywooddal és a korosodó színészek kitaszításával. Sőt, ha jól veszem ki, kicsit feministábbra is írták a film elkészülésének alapjait, miszerint itt magukhoz ragadták a női színészek a kezdeményezést, ami a valóságban nem pont így volt.

Viszont tényleg simán látható, hogy miket szántak erősebb pillanatoknak, főleg mert a múltban is azok voltak, a gond az, hogy itt semmi feszültség nem került beléjük. Többnyire a képmutató és tettetős jelenetek semmilyenek voltak, ez alól kivétel a végén a két nő vacsorája egy újságíróval.

Ez a Feud tökéletesen bemutatja, hogy az emberek nem változnak. Akkor is kellett a filmek köré a dráma és most is, így nem meglepő, hogy egy The Batman olyan sok kattintást hoz a rendezőcserével és főszereplő körüli pletykákkal.

Bár a két főszereplő, Susan Sarandon és Jessica Lange nekem kicsit túljátssza a szerepét, a díszletek és a rendezés többi dolga gyönyörű. Már csak egy érdekesebb történetet kellene elmesélni ilyen részletességgel? Legyen 5/10, de csak az nézzen bele, akit tényleg érdekel a sztori, vagy odavan az efféle kosztümös cuccokért.

8 hozzászólás Ne habozz!

-T - 2017. 03. 08. 09:33

Megnéztem, mert mindig érdekelnek az olyan sorozatok, amelyek teljesen, vagy részben valóságon alapulnak, de én sem tudok mást elmondani a részről csak azt, hogy háttérzajnak elment. Nem mondanám azt, hogy rossz volt, inkább vontatott.
Bár, ha azt vesszük, hogy akárhány régi Hollywoodról szóló filmet néztem, mindegyik így indult, akkor ebből is lehet még valami. Lehet, hogy heti helyett darálva fogom nézni.
Susan Sarandont egyébként nagyon kedveltem egyes filmjeiben, Jessica Lange-ot pedig csak az AHS-ból ismerem, de a játékukkal nem volt különösebb bajom most sem.

len90 - 2017. 03. 08. 11:17

Én teljesen máshogy látom a dolgot. Mondjuk engem eleve érdekelt a téma, szeretem az igazi Hollywood-i aranykort, illetve a korai hanyatlást és a Whatever Happened to Baby Jane?-t is láttam illetve hallottam a két főszereplő viszályáról, bár részleteiben csak most olvastam utána. Lehet hogy éppen emiatt, de nekem nagyon tetszett a Pilot, pedig pont aggódtam is, hogy lehet-e ezt részeken át húzni, de engem végig lekötött, nem éreztem vontatottnak. A kort is nagyon jól megidézték, mint a díszletek, kosztümök, mind a zenei aláfestés nagyon jó volt és a színészi játékra sem lehet panasz, részemről simán 7/10 és várom a folytatást! (Bár remélem nem fog a tipikus Ryan Murphy ösvényre térni amikor 1-2 jó rész után elindul a hatalmas hanyatlás…)

winnie - 2017. 03. 08. 12:42

len90: nem murphy a készítő vagy a showrunner, szóval van miért reménykedni.

Shannen - 2017. 03. 08. 22:05

Fura volt ez a pilot, mert tulajdonképpen minden adott volt, hogy szórakoztató és élvezhető legyen (remek színészek, érdekes sztori, gyönyörű képi világ, zenék, hollywood kulisszái mögé való betekintés), de az eredmény mégis kicsit semmilyen lett. Nem mondom, hogy bealudtam rajta, de 20 perc elteltével 5 percenként nézegettem az órát… Talán kicsit feszesebbre kellett volna venni a tempót.
És igen, Lange és Sarandon néha kicsit sok, de ezt meg rendezői hibának tudom be. Még adok neki 1-2 epizódnyi esélyt, aztán meglátjuk…

LaCRossE - 2017. 04. 04. 00:09

Oké, az 1×05 szerintem a 2017-es év eddigi legjobb sorozatepizódja volt.

len90 - 2017. 04. 05. 21:14

@LaCRossE

Egyetértek!!!

pearl - 2017. 04. 18. 08:15

Én láttam a filmet régen, nagyon tetszett. Úgyhogy érdekelt is a téma. Engem megvett teljesen a sorozat. Mindig várom a következő részt. Nincs is talán olyan másik sorozat, ami ilyen kellemes szórakozást nyújtana. Élvezem minden percét. A főszereplők zseniálisak. Az egész sorozat nagyon szép, korhű és elgondolkodtató. Az 1×5 abszolút a legjobb. Tegnap újra néztem a Baby Jane-t. Ma is nagyszerű film. Noir napot tartva megnéztem néhány filmjüket. Bizony megállják a helyüket. Nagyon tetszettek. Remek szinésznők voltak.

AJ - 2017. 07. 02. 10:29

Aki nem kezdett volna még bele, azt ne riassza el a kritika, vagy ha látta, akkor az első rész. Ami a folytatásban történik az egészen bámulatos.

Ahogy fentebb írják, az 1×05 mesteri. Ennyi feszültséget, ilyen jól felépítve nem is tudom, láttam-e már valaha. Remekül elkapott pillanatok, pattanásig húzott idegek és a magába fojtott erőszak… És amikor azt hiszed, ezt nem lehet überelni, akkor jön az 1×07.

Az utolsó előtti részben kirobbant minden, amit addig elfojtottak, lenyeltek, és hihetetlenül sokat adott az egészhez, hogy káromkodhattak a magyar szinkronban. Percről percre építkezett a rész és az eddig is csak éppen hogy összetartott bálvány úgy tűnik, végleg összetört. Nagyon várom a finálét!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz