login |

Girls: kezdett a 6. évad – írta Réka

2017. 03. 09. 14:50 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Az egyik szemem sír, hiszen elérkeztünk a Girls utolsó évadjához, a másik viszont nevet, mert a sorozat eddigi legütősebb szezonját láthatjuk kibontakozni. Tudom, hogy itthon viszonylag kevesen követik a sorozatot, de akik a múltban elkaszálták, azoknak üzenném, hogy az idei évad bitang jó (lesz), megéri egy kis időt áldozni rá.

Hannah Horvath jellemfejlődése megállíthatatlan, és hűen tükrözi az állandó trollkodás kereszttüzében álló Lena Dunham személyiségének változását is. Ő is rendkívül megosztó személyiség, ahogy a sorozat Hannah-ja, de miután az 5. évad végén végre megcsillant az, hogy mennyire érett, felnőtt nő lett belőle, az alapján, ahogy Adam és Jessa kapcsolatát fel tudta magában dolgozni (lásd a zárójelenet monológját), egyre nagyobb tisztelettel tudok rá gondolni.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel az első három részből.

Bizonyára vannak, akik még mindig csak a „nem-egy-modell-alkat meztelenkedik az HBO-n”-t látják a készítőből, de meg kell érteni, hogy a mai plasztik világban nem egyszerű dolog a nők önbecsülését, önképét reálisan látni, saját magunkra objektíven tekinteni; egyáltalán szeretni a testüket – és szerintem Dunham elképesztő szolgálatot tesz abban, hogy túllássunk a konfekcióméreteken és a magazinok szépségideálján.

Az utolsó évadban végre sikerült helyre tenniük a készítőknek a szereplők dinamikáját: ügyesen mozgatják őket térben és időben, már nem érezzük azt, hogy túl sok játékidőt kap egy-egy mellékszereplő, mint például Marnie az előző évadokban.

A Hannah-központi részek (Montauk Riz Ahmeddel, illetve a szexuális abúzus témájának kivesézése Matthew Rhys vendégszereplésével) bitang erősek. Sőt, ki merem jelenteni, hogy a korunk egyik legmegosztóbb témájával foglalkozó a legerősebb Girls-epizód, amit valaha láttam. Nem jelent ki, nem rág szájba, csak kérdéseket vet fel. Férfi és női nézőpontok egyaránt kapnak helyet, létjogosultságot.

Kapunk egy őrült vicces horror-paródiát is Marnie-Desi-Hannah főszereplésével Poughkeepsie-ben, és bizony itt is felszínre és helyre kerülnek a régóta egy helyben toporgó problémák. Talán már Marnie is kezd felnőni, még ha ez eddig olyan valótlannak is tűnt.

Shosh, Adam és Jessa levegőben lógó karakterei is kezdenek magukra találni, és míg Elijah kissé háttérbe szorul, addig Ray kerül inkább fókuszba.

Összességében már most érzem, hogy nagyon fog hiányozni ez a sorozat, és kíváncsian várom, hogy Lena Dunham mibe fog a későbbiekben.

12 hozzászólás Ne habozz!

Rubber Duck - 2017. 03. 09. 15:08

Az első 3 rész valóban remek volt.

eszemix - 2017. 03. 09. 15:48

Szerintem Sosh nagyon keveset szerepel.
Marnie-t meg peklapattal utnem pofan ahanyszor csak megnyilvanul. Mekkora egy onzo ..csa!

Az Matthew Rhys resz tenyleg nagyon finoman volt adagolva. Ott valoban lehetett erezni ahogy “erik” Hannah is es a sorozat is.

Wall-E - 2017. 03. 09. 16:03

A Matthew Rhys-es epizód kiváló volt tényleg, de azzal kiegészíteném, hogy azért itt nem csak kérdésfelvetés volt, az epizód kicsengése egyértelműen az, hogy Hannah megértett dolgokat az ellenkező oldalról és árnyaltabb perspektívára lelt (ugye elég in your face jelenet, hogy a nőcisen öltöző sok nőcivel ellenkező irányban sétál el az epizód végén).

Elijah-ról még szerencse, hogy újra lekerül a fókusz, szörnyű volt, mikor tavaly végre saját szálat kapott, egyszerűen nincs annyi a karakterben, érdektelen, a korábbi évadokban az az egy-két epizódja Hannah-val, az bőven elég volt belőle.

Marnie-ról meg annyit, hogy az ötödik évadban valóban volt karakterfejlődése, de totál úgy tűnik, hogy ezt itt a hatodik évadban hazavágták, legalábbis eddig, rajzfilmfigurássá válik lassan az ő karaktere is, ahogy Adam és Jessa is, mindenből túlhúzták az arányokat ennél a három karakternél.

Dezzy (nem tudom hogy írják) pedig borzalmas, miért szerepel még egyáltalán? Ennél zavaróbb karakter nincs, ő is totál rajzfilmfigurás, a harmadik, általad említett Marnie-Hannah-Dezzy dolog után legkésőbb ki kellett volna írni, csak viszi az időt az érdekesebb karakterek elől.

Az előző évadnál az volt a gond, hogy voltak zseniális epizódok, de voltak közte annyira érdektelenek is, hogy hihetetlen. Előtte én egyenletesebbnek éreztem a színvonalat, viszont a Matthew Rhys-es epizód tényleg talán a legjobb volt, vagy legalábbis ott van a legjobbak között.

sakursakur - 2017. 04. 02. 14:41

totál megérett a befejezésre ez a sorozat. elfogyott az ötlet belőle. ezt a ronda kövér Hanna csajt meg nem akarom többet látni.:D

Rétes - 2017. 09. 17. 22:54

Hello! Ehhez az utolsó évadhoz is készült magyar szinkron?

winnie - 2017. 09. 18. 00:46

persze, de itt minden girls-ös posztot megtalálsz, és ebből ki is derül: http://www.sorozatjunkie.hu/tag/girls/

vagy innen, ahol a magyar premiereket írjuk: http://www.sorozatjunkie.hu/2017/01/14/2017-es-hazai-sorozatos-premiernaptar/

István - 2017. 10. 27. 09:56

Én néztem az első 5 évadot és vártam hogy jöjjön a 6.szinkronosan de még mindig semmi.Valaki meg tudja mondani miért???

winnie - 2017. 10. 27. 10:05

nem volt tévében szinkronosan? az HBO GO-n elérhető magyar hanggal.

István - 2017. 10. 30. 13:40

Törölve lett a hozzászólásom,a lényeg hogy sehol nem találom szinkronosan,többen is keresik.Nem értem miért nem adta le az hbo ha már az első 5 lement :(

esztoo - 2017. 11. 03. 15:21

Nem is tudom mit írjak. Az elmúlt két hétben daráltam le az utolsó 4 évadot,így frissek az élmények, én úgy látom hogy a 3-4. évad volt a legerősebb,utána volt egy kis mélyrepülés az 5. évadban, voltak zseniális részek,
nekem a 6.évad nagyon jól inditott,aztán jöttek a gyengébb részek.Örültem volna ha lettek volna olyan részek ahol csak egy karakterre fókuszálnak, mint az 5. évadban.
Mindenesetre sajnálom hogy vége lett, én is hasonló korosztály vagyok és számomra nagyon betalált.

Sajnálom hogy a végén nem lett meg Hanna&Adam happy endje, számomra ők jobban múködtek mint Jessával. De hát ilyen az élet…:)

Számomra egy 8/10-es ez a sorozat, és én szeretem Lena Dunhamot minden hibája ellenére is, szerintem zseniális a maga módján.:D

Timi - 2019. 09. 10. 11:25

Úgy látom kb.2éve nem volt új hozzászólás…így a kérdésem lehet süket fülekre talál, de azért próbálkozom.
Nekem nagyon tetszett a sorozat,sajnálom, hogy véget ért. Egyetlen dolgot nem értek, hogy Hannah és Adam miért nem folytatták? Nekem nem világos, hogy mi történt ott az étteremben…ami után teljesen eltünt Adam a képből??

Nikita - 2020. 04. 12. 11:25

@Timi, az étteremben Hannah elsirja magát, és mindketten rájönnek, h soha nem fognak már úgy mukodni, ahogy korában. Hannah azert sir, mert rajön, h vege van a kapcsolatuknak, és amiről Adam beszel, hazassag stb, az nem fog megtörtenni. Siratja a multukat konkretan. Az etterem utan Adam hazamegy Jessahoz, aki mosolyogva engedi be. Ők maradnak egyutt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz