login |

Criminal Minds: Beyond Borders: kezdett a 2. évad

2017. 03. 14. 20:01 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Over 68 million Americans leave the safety of our borders every year. If danger strikes, the FBI’s International Response Team is called into action.

A Criminal Minds esetében gyakran jut eszembe, hogy vajon érdemes lenne-e néznem, ha bejött volna a stílusa és/vagy a karakterei. Mert, ahogy én gondolom, az efféle sorozatokat általában úgy készítik, hogy előveszik a napi híreket, keresnek valami szörnyűséget, aztán dramatizálják és voilá, kész is egy epizód. De én, aki direkt nem is olvasok efféle híreket, miért akarnám heti 40 percben nézni a kínzásokat és kegyetlenségeket? Akkor néznék true crime dokusorozatokat.

Persze a fenti gondolatmenet elég képmutató, hiszen ott a Law & Order: SVU, ami bevallottan ‘ripped from the headlines’-sorozat, vagyis aktuális témákkal dolgozik, és sötétebb hangulatú széria kevesebb van, én mégis nézem. Azonban mégis más a CM és a LO: SVU, mert előbbi sokkal gyakrabban élvezkedik azon, hogy milyen kegyetlenség történnek az áldozatokkal.

A Criminal Minds: Beyond Borders minderre még rá is tesz egy lapáttal, hiszen azzal, hogy az amerikaiakat külföldön ért bűncselekményekkel foglalkozik, némi xenofób ízt is belecsempész a mixbe. Persze nem kell ezt komolyan venni, az első évad (amit láttam belőle) nem azért nem tetszett, mert mondjuk thaiföldiek voltak az elkövetők, és mert nőket kínoztak benne, hanem mert lusta volt és fantáziátlan, a karakterek pedig hidegen hagytak.

Éppen ezért is meglepett, hogy a CMBB 2. szezonjának a kezdése mennyire bejött (7-7,5/10?). És szerintem nem csak azon múlt, hogy a fenti kifogásaim többsége ezúttal nem volt jelen a Tanzániában játszódó sztoriban. (Ami eleve elég Monk-os volt, miszerint egy megálló nélküli éjszakai vonatszakaszon 23 amerikai nyomtalanul, csomagjait hátrahagyva eltűnik egy vasúti kocsiból.)

Persze a karakterek továbbra sem érdekelnek (oké, ha mind a 13 S1-es részt láttam volna, talán nem ezt mondanám), a nyomozás pedig nagyon sablon volt, ahogy az egyik téves következtetéstől eljutottak a másikig, hogy csak idővel jussanak helyes konklúzióra, azonban a felvázolt bűncselekmény mégis kellőképpen ijesztő volt, és az áldozatok, valamint tettesek bemutatása sem csak kínzáspornó keretében valósult meg.

Nézni szerintem a szereplők iránti közönyöm miatt nem fogom (még az a pár perc magánéletezés is unalmas – de most komolyan, van Gary Sinise-nél sótlanabb figura jelenleg a sorozatos világban?), de a Criminal Minds: Beyond Borders tipikusan olyan sorozat, ami esetében, ha értesülnék a jobban sikerült, ötletesebb epizódokról (éljenek az epizodikus krimik!), akkor azokat minden további nélkül bevállalnám.

2 hozzászólás Ne habozz!

Roxi - 2017. 05. 09. 10:52

Ezt nem nézi senki? Nekem bejön. Teljesen jó olyankor amikor a többi sorozatomból éppen nincs új rész. Meg-meg nézek egyet. Arra a 40 perce teljesen leköt. És nekem a karakterekkel sincs bajom. Pont annyira érdekesek,mint amennyire az ilyen nyomozósoknál jellemző. Gary Sinise pedig már a CSI:NY -ban is jó hozta a komoly zsaru szerepet.

winnie - 2017. 05. 09. 11:01

mondjuk nálam eleve nem fordulhat elő, hogy nincs rész a többi sorozatomból. ha előfordulna, akkor több értelme lenne valami régebbi klasszikust néznem, amit még nem láttam, vagy nem fejeztem be – vagy, ha random epizodikus krimit akarok, akkor még van jó pár jobb, amiből folyton lemaradok (motive, law and order: svu).

viszont azzal nem feltétlenül értek egyet, hogy jellemző az ilyen nyomozósokra a karakterek efféle érdekessége. általában a karakterek vagy inkább a színészek tarthatják meg az embert. a nemkarakterizáló nyomozósokban, mint ez, természetesen a színészek, de itt sajnos nem tűnt egyikük sem annyira érdekesnek nekem, így még ha jobban is sikerülnek az ügyek, ld. ez az évadnyitó, akkor sem érzem azt, hogy visszahúzna a sorozat. kéne valami olyan dinamika közéjük, ami megfogja az embert, vagy valami extrémebb figura. így úgy érzem, hogy sok mondatot mindegy, hogy ki mond. oké, ha nyelvvel kapcsolatos, akkor adja magát, hogy melyikük, de érzem azt, hogy a karaktereknek írnának mondatokat, inkább csak azt, hogy megírják a párbeszéd vázát az átadandó információval, aztán kiosztják, hogy mit ki mondjon el.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz