login |

Időutazósok, avagy időutazós sokk

2017. 03. 14. 14:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, röpke-kritika, ,

Bér a két pilotkritika (Making History, Time After Time) kommentjei között már ott díszeleg a véleményem, azért megemlékezek itt is a napokban bemutatott két új, időutazós sorozatról. Egyrészt azért, hogy véleményalkotásra serkentsem azokat, akik másoknak is ajánlanák ezen újoncokat, másrészt pedig, mert ősszel tényleg az járt a fejemben, hogy engem palira vesznek az időutazós műfajjal.

Arra gondolok, hogy az ősszel bemutatott Frequency (8,5/10), Timeless (7,5/10) és Travelers (7,5/10) is nagyon bejött, és kezdtem azt hinni, hogy ennek csak és kizárólag a műfaj az oka. Nyilván időutazás-sucker vagyok, de már korábban is volt olyan témába vágó sorozat, amit nem szerettem (pont a zseniális koncepcióval bíró Day Break-et…), tavaly viszont megfordult a fejemben, hogy némelyiket csak azért nézem, mert bemesélem magamnak, hogy szórakoztat.

Nos, most kiderült, hogy azért (valamennyire) van szabad akaratom, mert valami hihetetlen, hogy mennyire nem jött be a Making History (az 1×02-nek lazán megszavaznám az 1/10-et is), és a Time After Time-ot is kimondottan érdektelennek találom (ott az 1×03-nál azért megvolt az erős kettes, a 2/10).

Fura módon mégis a Making History az, ami kapni fog egy utolsó esélyt, mert az a sorozat valójában azért hasalt el nálam (amellett, hogy totál humortalan), mert az első két rész 97%-a a lerágott csontnak számító függetlenségi háborúban játszódik a 18. században, alig kerül a jelenbe Leighton Meester karaktere. Az 1×03-ban, a promó alapján viszont felfedezheti 2016-ot és esetleg más múltbéli időszakokat (az 1×04 az 1990-es években, az 1×05 pedig 1919-ben játszódik).

Más kérdés, hogy ha ajánlani kéne az egyiket, akkor a Time After Time-ot választanám. Már a dupla pilot után is a The Following jutott eszembe (mindkettő Kevin Williamson jegyzi), amiben a főszereplő üldözi a kegyetlen sorozatgyilkost. Már csak a szekta hiányzott, de az 1×03-ban (dettó nem volt benne időutazás) már valami hasonló is jelen volt, de például a lelkes késsel való szabdalások, valamint a csavarok is eléggé The Following-osok.

Persze a séma miatt mindkét nagy fordulatot sikerült megjósolnom (ráadásul úgy, hogy “remélem, nem az lesz, hogy…”), de ettől még az pozitív, hogy a Time After Time nem tipikus irányba indult el, és ha Hasfelmetsző Jack nem lenne ennyire dögunalom figura, a másik kettő (Freddie Stroma és Genesis Rodriguez) pedig tudna színészkedni (így csupán rém aranyosak), akkor talán maradnék.

A konklúzió, hogy jó eséllyel mindkét sorozat felejtős nálam. Mindkettőnek idő kellene, hogy esetleg megtalálja a hangját, és nálam a sorozatos aranykorban nem bepróbált sorozatból van kevés, hanem olyanból, amihez türelmes vagyok. Ha valamelyik csak 5-10 rész után válik igazivá, akkor azt sosem fog megtudni.

6 hozzászólás Ne habozz!

Alterego9 - 2017. 03. 14. 17:21

Nekem az elmúlt hónapok mind az öt sorozatából egy-két kivétellel ugyanaz a néhány probléma jött le:

1. “Lowest Common Denominator” hozzáállással kezelik a történelmet. Ha már sorozatos aranykor van, rétegműfajokkal, akkor talán meg lehetne kockáztatni hogy vannak elegen olyan nézők, főleg egy időutazós sorozat kipróbálói között, akik nem középiskolás fokon akarják a történelmet újra és újra meglátogatni. Ez vonatkozik mondjuk arra is, hogy a Time after Time milyen kevés energiát fektetett abba hogy a szereplőinek viktoriánus magatartást adjon, vagy akár a Frequency mennyire nem vette a fáradtságot hogy apa és lánya részletesen kidumálják az elmúlt évtizedek eseményeit.

2. Az időutazás mechanizmusát soha nem aknázzák ki következetesen. Egy hihetetlen potenciállal bíró erő lehetne ez, amit rendszeresen arra használnak hogy epizódikus kalandokba keveredjenek. A Timelessben elvileg maguk választák ki a célidejüket, de mindig az utolsó pillanatba érkeznek, és ha nem érnek el azonnali sikert egy kaotikus akciójelenetben, egyből feladják és egészen más korszakkal próbálkoznak ahelyett hogy ugyanazt egy évvel korábban. A Frequency-ben detektív-segédeszközként használnak egy olyan készüléket, amivel aki nem idióta, az néhány hónap alatt a saját képére formálhatná a bolygót.

Én az időutazást magát imádom, de azt hiszem inkább maradok Turtledove, Stirling, Flint, és a többiek regényeinél, vagy akár az alternatehistory.com amatőr scenarióinál, ha a sorozatok következetesen a semmiből akarják feltalálni a spanyolviaszt.

Az időutazás egy agyalós műfajként működik legjobban, ami arra sarkallja az embert hogy végiggondolja hogy ő mit tett volna, hogy “mi lett volna ha”.

Ez úgy nem megy, ha az írók vagy annyira buták, vagy annyira igénytelnenek hogy átlátszó kényszerpályán mozgatják a szereplőiket, hogy kijöjjön a dologból egy újabb epizódikus krimi.

Enzo - 2017. 03. 14. 18:09

A Time After Time eredetileg várós meg tutinézős volt, de mire kijött, már végeztem a Timeless s1-gyel, ami csak közepesen jött be, és valahogy elment a kedvem még egy hasonlóba belekezdeni, pláne a 3/10 és hasonlókat látva … majd egyszer ledarálom talán.

winnie - 2017. 03. 14. 18:44

enzo: annyiban nem hasonló, hogy a timeless időutazós, ez pedig “múltember a jelenben” sztori. ahogy írtam, olyan, mint a sleepy hollow. oké, az évadban kétszer el fognak ugrani máshova, de a fő mag egy sorozatgyilkosos történet, egy egy az egy elleni sztori. se világmegmentés, se időhelyrehozás, ráadásul nem a jelenből a múltba, hanem a múltból a jelenbe irányul.

és, ami nagyon érdekes aspektusa, hogy az hg wells-művek világát fogják végigvenni benne.

Heidfeld - 2017. 03. 14. 20:50

Sajnos ezek mind csalódások voltak, és lesznek. Bár ne lenne igazam! Még talán a Timeless volt közepes a pár hibájával együtt. Memnéznék egy második évadot, de a Rittenhouse jobban érdekelne, mint a körítés. marad az El Ministerio Del Tiempo nyár elejétől, ha jól rémlik.

Thomas - 2017. 03. 25. 01:12

Enzo: ne hagyd, hogy a kritikák elvegyék a kedvemet, nekem eddig ezerszer jobban tetszik a Time After Time, mint a Timeless. Ha érdekel, akkor kezdj bele, aztán majd meglátod, hogy tetszik. De innentől már spoileres leszek.

Nagyon élveztem a TAT 3×03 egészen az utolsó percekig, az viszont már kicsit sok volt, hogy mindenki tud róluk: a lelőtt srác, az anyja, az orvos (?) csaj, a férj, meg akivel telefonált. Szóval most egy kicsit összezavarodtam megint, hogy mi is fog ebből kisülni. De várom is a folytatást, hogy helyre tegyék a dolgokat, jó lenne, ha nem húznák egész évadon át. Mondjuk én meglettem volna ilyen rejtélyes szálak nélkül is.

Thomas - 2017. 03. 25. 01:16

Javítás: “kedvemet” helyett “kedvedet” és “TAT 3×03” helyett “1×03”

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz