login |

Pilot-mustra: Tóth János – 1×01

2017. 03. 14. 21:30 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, pilot-mustra,

– Kaliforniai nindzsa 3, Karate robot 5.
– Ezek alapművek. Engem ezek faragtak férfivá.

A Tóth János hivatalosan a Munkaügyek spinoffja, de a magyar The Office-ként tálalt komédiából rossz junkie-hoz méltóan egyetlen részt sem láttam, így újszülöttként közelítettem meg a sorozatot, amiben tényleg csak a főhős a közös pont az anyasorozattal. (Oké, nyilván az írók is, például Litkai Gergely vagy Kovács András Péter.)

TÓTH JÁNOS – 1×01 – 5,5/10

Olyannyira nincs, hogy talán még a stílust sem vették át, szóval külön sorozatként érdemes kezelni a Tóth Jánost, olyannak, aminek már az első mondatai pofátlan expozícióként szolgálnak az újoncok és visszajáró vendégek kedvéért: “Tegnap még szerettem a munkámat, szerettem az anyámat, szerettem az otthonomat. Ma meg már…”

A flashforward-os kezdés arra utal, hogy az 55 éves Jánost kirúgták a munkahelyéről, ráadásul balszerencséjére még anyukájánál sem lakhat, így a vidékről felköltöző, gyógyszerésznek tanuló unokaöccs (bérelt) lakásában húzza meg magát, miközben a leépítés miatti depresszióját kezelteti, és kedélyjavításképp elkezd ismét “randizni”.

A Tóth János nem tipikus komédia, de még csak nem is tipikus, kínosabb poénokkal operáló komédia. Sőt, még a komédia mivoltja is olykor megkérdőjelezhetővé válik, mert bár a poénok ott vannak az olykor feszengős jelenetekben, a témája valahol mégiscsak elég depresszív, a főhőse pedig egy nagyon mélyen lévő, kicsinyes kisember, aki képtelen megnyílni, és akin még véletlenül sem azért nevetünk, mert a rosszban felfedezi a humort.

Ennek ellenére működne az egész, bár azt nem tudom, hogy pozitívumnak vagy negatívumnak vegyem, hogy Tóth János karaktere egy az egyben Mucsi Zoltán, illetve értitek, kis túlzással kábé az összes filmszerep, amit Mucsi játszott. Oké, a magabiztos harsányság hiányzik belőle, de még véletlenül sem eredeti figura. (Cserébe a többiek, mint a pszichológus vagy az új barátnő, már érdekesebbek, viszont ők meg cseppet sem életszerűek, inkább komikusan debilek.)

Mindenképpen lehet rövidtávú potenciál a Tóth Jánosban, a bajom csak az volt, hogy míg a szituációk rendben voltak, azokat szívesen néztem, kicsit botladozva játszották ki őket ás túlságosan elnyújtva. Gondolok itt arra, hogy bár például voltak jó pillanatai a “Szabó Simon, a pszichológus“-jelenetnek, az egészben sokkal több volt, kimaradt pár ziccer. De ugyanez volt a helyzet a nyitánnyal, amikor Jancsika betoppan.

Szóval fura módon, mintha visszafognák magukat a készítők, mintha nem mernék elengedni magukat, hogy komolyabban definiáljanak egyes szereplőket, illetve karakteresebbé és feszesebbé tegyék a vicces részeket. És ahogy céloztam rá, az sosem hátrány, ha valaki nem csak azért vicces, mert debil.

Ami nálam mindenképp pozitívan csapódott le, az a Munkaügyes művi környezet, a stúdiós díszlet hiánya, az egész sorozat a szobabelsőkkel és a kajáldával (kocsmával?) kellemes szocreál hangulatot generál, sokkal személyesebbet, mint az előd. Most már tényleg csak az a kérdés, hogy lesz-e értelmes történet, illetve, hogy a készítőknek sikerül-e megúszni a túl sok ismétlést, amit ezek a (még) 2D-s karakterek kínálnak.

Egyébként milyen izé már ez a cím, nem? Mármint szerintem az olvasók között is van Tóth János. Nekik milyen lehet egy ilyen sorozatot nézni?

27 hozzászólás Ne habozz!

Lajosék a másodikról - 2017. 03. 14. 21:57

Piszokul nem állt össze, kapásból nagyon zavart, hogy a Mucsinál öt évvel idősebb Csoma Judit játssza az anyját. Szabó Simon miatt azért még egy-kétszer belenézek.

pytta - 2017. 03. 14. 22:08

Hát, nem tudom mit mondjak. A Munkaügyek egy idő után (kb 3. évad?) már nézhetetlen volt, ennek a pilotja is szinte (persze más szempontból).
A humor nem volt vicces, a dráma nem volt drámai benne, a főszereplővel egyszerűen nem tudtam azonosulni. Első jelenet anyukával színészileg katasztrófa, mindkét karaktert (anya+osztálytárs) egyből megutáltam. Az albérletes srácok irritálóak, kínszenvedés volt az a rész is. A pszichológus túlhúzva, meg az az egész jelenet is, emiatt a poénok, ha még lettek is volna, nem ültek. A randizós jelenetet alapból megölte az intró a motoros arccal, de a hölgy is borzasztó sematikus karakter volt…
Igazából klisékből raktak össze mindent ebben a pilotban, egy eredeti ötlet nem volt benne. Kár, hogy Mucsi ilyenekre pazarolja már magát (egyébként szerintem pont az a baj, hogy nem a “szokásos” szerepében van, hanem egy ilyen szerencsétlen, töketlen, életidegen balf*szt kell alakítania, és valahogy nem áll jól neki).

rapguruz - 2017. 03. 14. 22:18

Huh kövezzetek meg de ennyi jó külföldi Sorozat mellett nekem ez esélytelen is arra hogy valaha is beprobaljam!! :D

Narxis - 2017. 03. 15. 08:17

rapguruz én biztos nem kövezlek meg. :D Én is csak maximum olvasni fogok erről.

nfsu17 - 2017. 03. 15. 09:39

Én már ott kaszáltam, hogy 52 rész lesz és ezt előre tudtam.
A Munkaügyekből kiindulva ennyi jó részt tuti nem fognak összehozni. Közepesből meg van tucatszám más sori.
Amúgy pár percet a közepéből láttam és semmi köze a Munkaügyekhez (nem mondtam, hogy amúgy van, de ha már spinoff…), ami jót is jelenthetne, de nem, mert nem köt le.

Desmond Wallace - 2017. 03. 15. 10:27

A Munkaügyek sose tudott lekötni hosszútávon, de érdekelt, hogy mit hoznak ki ebből a karakterből egy másik sorozatban.

Szerencsére teljesen más, mint a Munkaügyek, ott van benne a potenciál, de egyelőre hiányoznak a poénok. Pár részt még nézek, aztán elválik, hogy mi lesz.

izellajos - 2017. 03. 15. 11:14

Kovács András Péter addig volt vicces, amig volt haja. Azóta csak ránk erőlteti a poénjait. Litkay meg biztos tud valakiről valamit, hogy idáig jutott. Ez a két dolog pedig jelentősen befolyásolja a végeredményt. Jobbat tett volna a sorozatnak, ha új kezek veszik birtokába.

mondo - 2017. 03. 15. 18:27

Nekem nincs bajom a Munkaügyekkel, bár Albert mellett János a leginkább antipatikus karakter. Ott annyira jelentéktelen, hogy nem különösebben zavar a többiek mellett, de itt már sok volt. Nem találtam egyetlen kedvelhető karaktert sem, és hát eljött a pillanat, amikor escapet nyomtam Szabó Simon kellemetlen hangjától besokallva.

Lighter - 2017. 03. 15. 20:14

Tenyleg picit gyenge volt az elso resz. De ne felejtsuk el, mindig epitkezni kell egy sorozatnak. 3 resz utan meglatjuk. En meg adok neki eselyt. A Munkaugyeket sem neztem anno mert nem akartam egy Office klont. Meg raadasul amit lattam, nem is tetszett. Aztan par resz utan rakattantam.
Legyen igy ezzel is. Toth Jancsi a sztar!!!

Koszonom az elso hozzaszolonak, hogy nem kell utananeznem. Engem is marhara idegesitett, hogy Mucsi anyjat egy alig idosebb szineszno jatszotta. Ekkora bakit. Ezt ki hagyta jóvá???

h3x0r - 2017. 03. 15. 20:49

A Munkaugyeket sokaig szerettem, majd idovel inkabb csak megszokasbol, volt hogy a hatterben neztem. Ezen a Toth Janoson viszont alig tudtam elmosolyodni, megy is a kasza.

Marcipánmacska - 2017. 03. 16. 08:55

Nekem nagy csalódás volt. Kap még 1-2 résznyi esélyt és ennyike.

yagami - 2017. 03. 16. 20:58

Pedig olyan, de olyan jó sorozatot lehetne készíteni Mucsival…

Desmond Wallace - 2017. 03. 17. 06:14

Megjöttek a poénok. Az 1×02 sokkal jobb volt.

FrankLuck - 2017. 03. 18. 21:00

Értem én, hogy magyar, ezért illene toleránsabbnak lenni, de ‘A mi kis falunk’ meg bebizonyította, hogy nem, nem kell, mert magyar cucc is meg tudja ugrani azt a lecet. Szóval mondhatnám, hogy 5/10, de az igazság, hogy a pilot csak 2/10, a kutya sem nézné, ha nem lenne magyar.

Morgan - 2017. 03. 20. 09:07

Mucsi jó. Jobb lenne ha nem a csinovnyikot játszaná hanem “kapát”.

Mucsi anyja tényleg nem elég idős ahhoz hogy hitelesen lehessen egy 55 éves ember anyja.

A flegma bárpultos csaj idegesítő és utálatos.

Az szőke társkeresős totál bolond. Nem viccesen bolond, inkább szánni való.

A fiatal srác nem elég zen buddhista ahhoz hogy hiteles legyen az hogy nem tette ki Mucsi szűrét már az első pár perc után.

majomka - 2017. 03. 21. 21:53

FrankLuck: mert még ha “magyar cucc” lenne, de még licensznek is nagyon gyengus (A mi kis falunk), ezt a Tóth János-t meg nézem-nézem, merthogy bírom Mucsit, de egyszerűen nem tudom hova tenni. Hátha kiforrja magát. :)

treast - 2017. 03. 24. 11:22

az 1×03 kifejezetten fasza volt :DD

andrzsej - 2017. 03. 24. 15:05

Csatlakozom az előttem szólóhoz. A 3. rész már igencsak rendben volt, és most már biztosan állíthatom, hogy A mi kis falunkkal ellentétben ez a sorozat tényleg humoros tud lenni. Mucsi hozza a karaktert, viszont néha mintha a tutyimutyi Tóth Jancsit alakítaná, néha pedig Kapát. A másik kedvenc: Valéria (Bozó Andrea), volt egy imádnivaló megszólalása az 1×03 vége felé.

Érdekes hogy a Munkaügyek mennyire kifáradt a végére, Litkai pedig egyből belecsapott az új sorozatába, ennek ellenére is ég és Föld a kettő. De nem csak sztori szempontjából, hanem azért is, mert a Tóth János mérföldekkel viccesebb.
Mivel én is Tóth vagyok, ráadásul a házat is felismertem, ahol forgatták a külsős (és belsős?) jeleneteket, így egészen kezd a szívemhez nőni. Maradok még.

Desmond Wallace - 2017. 03. 25. 18:48

Három rész után azt mondom, hogy tetszik.

Az viszont fura, hogy némelyik főszereplő csak hébe-hóba látható. Szabó Simon például a pilot óta nem szerepelt.

Morgan - 2017. 03. 26. 10:42

A harmadik rész tényleg jó volt. Én még félek hogy ezt nem fogják tudni megismételni. Ilyen eredeti ötletekből nem lehet olyan sok nekik de majd meglátjuk.

pytta - 2017. 03. 28. 23:05

2. rész siralmas volt, minden tekintetben, nekem ez ennyi volt. Kár érte…

laparama - 2017. 03. 29. 13:41

Én a harmadik részen nagyokat nevettem, tök jó volt :)

Morgan - 2017. 05. 02. 15:39

Persze azt a szutyok faládikát 45-ért mi? :D Pláne az expasitól.

Morgan - 2017. 05. 03. 10:58

Petőfin hallottátok az új reklámot?

Tóth jános verset mond :)

Zoltán - 2017. 05. 10. 12:10

Hát 9 részig jutottam nem tetszett,rosszak a karakterek lapos a humor.Zavaró az állandó szemétkedés.Van pár vicces jelenet de kevés ahhoz hogy az embert hosszabb időre lekösse.Csalódtam pedig volt benne fantázia

Morgan - 2017. 05. 17. 11:55

Ez a legutóbbi jól leírta a hazai helyzetet a bürokráciát illetően. Kár hogy a dolog inkánn idegesítő volt mint vicces. Értema szándékot de egy ilyen sorozatot nézve épp azt várnám hogy ne szembesüljek az ilyesmivel.
Amúgy nagyon egyszerű de nézhető sori.

Morgan - 2017. 06. 02. 09:42

Most már túl sok a nyomorgás. Mások nyomorát nézni nem szórakoztató. Szilvi pedig egyenesen idegesítő. Sajnos kezdem azt érezni hogy az alsó középosztály társadalmi kritikáját nézem. Más dolog együtt nevetni valakivel és más dolog kifigurázni valakit. Nálam eljött a kasza.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz