login |

The Shield-szavazás

2017. 03. 15. 20:21 - Írta: human

23 hozzászólás | kategória: szavazás,

Na, mi a véleményeteket a sorozatról?

Nem akarok senkit befolyásolni, de a The Shield (itthon Kemény zsaruk) simán ott van minden idők 10 legjobb sorozatában. Aki szerint nem, az nyugodtan fejtse ki kommentben – én már írtam róla egy évtizede többször is.

Konkrétan a The Shield és a The Wire fináléja óta nem csináltak jobb zsarus sorozatot ennél a duónál. Azért került most elő az előbbi, mert a 15 éve kezdte meg a pályafutását, 2002 március 12-én. Sokaknál Vic Mackey és a Strike Team tette az FX kábelcsatornát és Shawn Ryant, a showrunnert a térképre. Utóbbi azóta nem játszotta még el az összes kreditjét. (Sőt, az íróstábban ott volt még Kurt Sutter, Glenn Mazzara, Charles H. Eglee is.)

Amúgy a The Shield az a sorozat, amit a filmes világból érkezőknek is nyugodtan lehet ajánlani, hiszen abba az 5%-nál kisebb halmazba tartozik, amelyik rendes véggel bír. Akkor és úgy fejezték be, amikor akarták.

És míg sokszor csak a nosztalgia miatt szeretjük egy hosszú sorozat végét, itt konkrétan folyamatosan nőtt a minőség, ami kicsúcsosodott a befejezésben. Nem hagyott minket lógva, mint a The Sopranos (bár azt is szerettem), hanem minden ígéretet beváltott a pilotra visszamenőleg.

Az évek során biztos hullámzott kicsit a széria minősége, de így visszagondolva egy igazi negatívumot tudok csak felhozni, mégpedig azt, hogy a szabályokat felrúgó pilot után – gyorsan bemutatja, hogy itt egyáltalán nem a tipikus beépülős zsarus helyzetről lesz szó – pár részen át nem találta a hangját. Egy fél szezont le kell nyomni, mert érdemes.

Gondolom, még a remek vendégszereplőket is meg kéne említenem, hiszen amikor egy hosszabb sorozat már leülne, akkor itt jött Glenn Close egy brutális évadban vendégszerepelni, hogy utána Forest Whitaker vegye át tőle a stafétát még nagyobbat villantva. Egyszerűen hihetetlen a már említett folyamatos tartása, néhol pedig emelése a minőségnek.

Akkor most lássuk, hogy ti miképp viszonyultatok hozzá. Aki pedig belenézne, az szerintem üljön neki, itthon még 03.31-ig elérhető a Netflixen is.

Te hogy állsz a The Shield-del?

  • Végignéztem. (40%, 533 Votes)
  • Nem néztem és nem is tervezem. (27%, 369 Votes)
  • Még nem néztem meg, de tervbe van véve. (23%, 304 Votes)
  • Néztem, de abbahagytam. (10%, 138 Votes)

Total Voters: 1,344

Loading ... Loading ...

23 hozzászólás Ne habozz!

bruti - 2017. 03. 15. 20:34

Az egyik, hanem a legjobb zsarus sorozat. Nem nagyon kell ezt ragozni. :D
Spoiler!
A végén, mikor Mackey leül vallani és csak annyit kérdez: mennyi memória van ebben a cuccban :D

NightBagoly - 2017. 03. 15. 20:41

Minden idők legjobb sorozata.

Benjy - 2017. 03. 15. 20:43

Pont a múlt héten kezdtem neki, és 3 részt lenyomtam. Eddig nem rossz amit látok, de még nem kapott el teljesen, de mindenhol azt olvasom – most már nálatok is – hogy időt kell neki adni.

P Ewing - 2017. 03. 15. 20:46

Nekem a Forest Whitaker-es szál (talán a 2. évad volt) annyira nem tetszett, de ettől függetlenül is kőkemény 10 pontos az egész.

Na és a vége… főleg Shane és a családja. Huhh!

Quantumleap - 2017. 03. 15. 20:53

Jó sorozat volt. Bár én megszakításokkal daráltam. A belőle készült játék viszont elég gagyi. :)
Én a végét csak 90%-ban tartom lezártnak. Nem igazán volt érthető, hogy vajon Vic hova indul?

P Ewing: Whitaker az 5.-6. szezonban volt.

Istike25 - 2017. 03. 15. 20:58

Megmondom öszintén picit elérzékenyültem mert nekem a sorozat olyan volt mi a folyékony crack …
Egyszerűen ennyire pörgős izgalmas szinte végig ilyen kemény megalkuvás nélküli akciót és ennyire kemény drámát azóta se láttam kicsit úgy vagyok a sorozattal mint például Oliver Stone És Kubrick filmekkel ha meglátom mondjuk FMJ -+t valahol végig kell néznem mert szinte mágikusan vonz a képernyőhöz…
Szerintem egy kötelező klasszikusról van szó…
A kedvcsináló cikkhez még annyit tennék hozzá a Drót már-mrá dokumentarista, naturalizmusa ,kőkemény realizmusa tette legendává addig ,ez a mű a nyugati oldal stilus jegyeit vitte végig teljesen .Erőszak ,piszkos szaruk ,még mocskosabb játszmák ,elképesztően MÉLY összetett karakterek , és szinte “3 az egyben ” csomag. Hiszen a részekbe van egy sima nyomozós heti ügyes vonal ,egy akcióegységes a különleges egység kemény nyomózoi megoldják rész , illetve egy ilyen sima nézzünk be kulisszák mögé illetve miylen az utcai járörök élete irány is… TEHÁT unatkozni itt nem lehet… A sorozatot jegyző alkotókra azóta is külön figyelmet szentelek, Shawn egy zseni…
TL;DR… verzió :
Nézd meg ezt a sorozatot mert zseniális…Ajánlom én is… /Sry a fanboyságért../

Cushingstein - 2017. 03. 15. 21:01

The Shield/The Wire/ Deadwood; ezek változtatták meg a sorozatnéző szokásaimat. Az egészben az a legszebb szerintem, hogy amikor annyi év elteltével azt mondjuk, hogy ezek kiemelkedő sorozatok, akkor nem a nosztalgia beszél belőlünk, hiszen sem a tematika, sem a stilisztika tekintetében nem lógnának ki a jelenlegi felhozatalból, azaz akár holnap is be lehetne ezeket mutatni anélkül , hogy porosnak éreznénk a képernyőn látottakat.

Mekkora jelenetek voltak a The Shieldben… pl. amikor az első évadban a fél őrs vigyorogva nézi a képernyőn, ahogy balfasz Dutch csetlik- botlik a sorozatgyilkos gyanúsítottal (Doug Stamper a Kártyavárból) vagy éppen egy akkortájt sokkolónak számító, váratlan fejlemény meglépése. (pl. 3. évad, Aceveda visszamegy a helyszínre, de nem üres a lakás…) Ja meg úgy, kb. minden olyan, amikor Vic átváltott vadállat üzemmódba. All- time évadzárók között örökös helye van nálam az 5.-nek stb.

A Glenn Closeos évadból szerintem érdekesebb volt a jelenleg Black- ishben szereplő Anthony Anderson, aki itt mutatta meg, hogy nem kizárólag komikus szerepekre hivatott (lásd. Horrorra akadva filmek).

P Ewing - 2017. 03. 15. 21:14

Egyébként a Southland nekem elég jó pótlék volt, bár persze nem volt _annyira_ kiváló, mint a Shield.

doki - 2017. 03. 15. 21:30

Top 5ben benne van a Shield nálam is. Southland meg a 10ben. Zseniális mundkettő.
A wire valahol utánuk van a rangsoromban.

nade - 2017. 03. 15. 21:40

Néztem, de abbahagytam.
A sok hype miatt egyszer elkezdtem, de nem szimpatikus se a kopasz se a másik. Meg elég “edgy” (kínosan keménykedő) volt, így a pilotnál nem mentem tovább.

Doodle001 - 2017. 03. 15. 21:46

Egyetertek a cikk irojaval. A Shield es a Drot a valaha volt ket legjobb zsarus sorozat. Southland a 3. helyen.

Muhito - 2017. 03. 15. 22:15

Ez az amire azt mondom hogy legenda,egyszerűen minden làncszeme ottvolt a szeren ami egy zseniàlis sorozathoz kell,a top5 a minimum :)Sokszor gondoltam arra hogy mennyire jo lenne kitörölni a tudatomból a sorozatot és újra àtélni az egészet új élményként :)

NPeete - 2017. 03. 15. 22:22

Nekem az eleje annyira nem jött be. Viszont INNENTŐL SPOILER a money train heist az örmények ellen nagyon adta, de főleg, hogy annak kb az egész sorozatra folyamatos kihatása volt – ott lépték át a határt. Tetszett, hogy a következő évadok nem hagytak csak úgy veszendőbe egy ilyen jelentőségű dolgot (ahogy kb a való életben sem)

Mate815 - 2017. 03. 16. 06:40

Top3as sorozat, tökéletes!

winnie - 2017. 03. 16. 08:01

összeszedem majd ezeknél a szavazásoknál ezt a mutatót:

Néztem, de abbahagytam. (9%)

a buffynál 15% volt. ez a 9% elég korrekt.

Shed - 2017. 03. 16. 09:11

Szakmabeliként is csak ajánlani tudtam mindenkinek a Shieldet és a The Wire sorozatot. Elteltek az évek és egyszerűen nem tudott megkopni egyik sem. Időtálló és ma is nézhető mind a kettő.

Az összes kollégám aki nézte a Shieldet csak bólogatni tudott. Nem volt gagyi, nem volt benne semmi olyan dolog, ami miatt szidni lehetne.

Voltaképp az is baj, hogy mióta láttam ezt a két sorozatot, minden más rendőrös sorozat szánalmasnak és fakónak tűnik. A harmadik műszak, a helyszinelők, mind csöpögős vackok hozzájuk képest.

A karakterek, Istenem, azok a karakterek amik a Wire-ben is voltak. Igazi drámákat szállított, nem szarozott mint más, populárisabb rendőr sorozat.

10/10 mind a kettő, örök klasszikus, bármikor újranézhetős.

frufru - 2017. 03. 16. 09:24

mindig ingadozom, hogy a shield vagy a sopranos no.1 sorozatom. átlag 2 havonta megnézem az előbbi utolsó 20 percét, ami minden idők legjobbja, szóval lehet, hogy inkább a shield.

mata - 2017. 03. 16. 09:58

Egyike vagyok a 9 %-nak. Kétszer kezdtem hozzá, először az első rész után, másodjára a 3-4. rész után szálltam ki. A Drót ellenben tökéletes, kétszer néztük végig. Ahhoz képest ez teljesen sablonos, nulla karakterekkel.

El Presidenté - 2017. 03. 16. 13:43

Ahogy a második bekezdésben írtátok, a The Wire-el kézenfogva a két legjobb zsarus sorozat. Imádom, bár nem hiszem újranézném. Túlságosan “megviselt” a finálé.

El Presidenté - 2017. 03. 16. 13:49

https://www.youtube.com/watch?v=DOHXl8GMdrc

Az egyik legjobb trailere, aki esetleg kedvet kapna…

El Presidenté - 2017. 03. 16. 13:56

Még hozzátenném azt is, hogy aki nézte a Sons of Anarchyt, az sok ismerős arcot fog felfedezni benne, ugyanabban az univerzumban is játszódik.

Laci - 2017. 07. 12. 22:43

Imdb szerint 18 színész van, aki a Shieldben és a SOA-ban is játszik, de mindegyik másik karaktert játszik, szóval nem ugyanaz az univerzum.

Nitzer - 2018. 04. 23. 17:48

Kijött a HD változat. Én most fogom elkezdeni :-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz