login |

Pilot: Oasis

2017. 03. 21. 21:10 - Írta: human

31 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Baromira remélem, hogy ebből az Amazonos scifi-pilotból sorozat lesz. Úgy ültem le a elé, hogy még van egy kis dolgom, de megnézem az első mélypontig. 59 perccel később pedig a szolgáltatót anyáztam, hogy ha ehhez lesz folytatás, akkor arra még mennyit kell majd várnunk.

Úgy tűnik, a hivatalos leírást el is lehet felejteni, mivel ennél sokkal érdekesebb a történet. Mondjuk nem tudom két sorban hogyan lehetne ezt átadni, de szerencsére a kritikába bármennyit írhatok. Először is leszögezném, hogy az univerzum két végén szenvedő házaspárból semmi sem igaz.

Az Oasis az emberiség első állandó kolóniájának építéséről szól, miközben a Föld nagyon rossz állapotban van, és ez még nem minden. Maga a bázis egy a galaxisunk szélén levő bolygón készül a gazdagok számára. Először csak munkásokat küldenek dolgozni rajta, teljesen logikusan állnak neki az építkezésnek, viszont az ott történtek miatt a vezető egy régi ismerősét, egy papot kér a helyszínre.

Mi itt kapcsolódunk be, láthatjuk ahogy a papot elviszik a kilövési helyre, megérkezik és a többi. Mindezt valami rohadt jó kidolgozással. Sorozatos szempontból a Battlestar Galactica és az ahhoz hasonlók ugrottak be kinézetileg, a nyilván nem giga költségvetést jól rejtegetik, és a gyarmat díszletén, ahol a legtöbb dolog történni fog pedig nem is annyira spóroltak.

Az egészen pedig a hab a zene. És értem, hogy az Interstellar is milyen messzire nyúlt vissza a soundtrackjéhez az időben, de most teljesen az ugrott be. Mármint, hogy ebben másolják valamennyire, de nem bántó módon, hanem valóban jól. Mondjuk a zenei rendező Brian Eno, szóval így már mindent értek. Minimum egy pontot adott a végéhez.

Innentől egy picit spoileres leszek, mert az adja meg az igazi pluszt a pilotnak. Akit lázba hozott az, amit eddig tud a sorozatról, az mindenképp nézze meg a poszt tovább olvasása mélkül. Ide is teszem a 8/10-es pontszámot még segítségnek. Menjünk a tovább mögé, nem?

A fenti csak egy jó sci-fi sorozat alapja lenne, de basszus, a tényleges történtek egy új Lostot is eredményezhetnének. Mondjuk egy kicsit még erősebb vallási felhanggal. Komolyan mondom, a rejtélyek miatt, már ha értelmesen tudják adagolni őket, akkor ez hatalmasat üthet. Főleg, hogy a Földön egy titkos helyre viszik őket elmélet gyorsan lelőhető, pedig elsőre megijedtem a hibernálós szövegnél.

Viszont a Lost előtt valami teljesen más ugrott be, mégpedig a Solaris. Mivel a bolygó olyan dolgokat mutat az ott levőknek, boldogat vagy borzasztót a múltjukból, amiket az agyukból szed. Vagy még rosszabb. A vallási töltet miatt más is feltételezhető a helyről, de ez már a cliffhangerhöz vezet.

Ritkán érzek ilyen folytathatnékot egy pilot után, de itt most teljesen szomorú vagyok, hogy nem jön a következő rész.).

31 hozzászólás Ne habozz!

Batistuta - 2017. 03. 21. 21:35

Erős kezdés volt, eléggé elkapott a gépszíj.

Azért egy kicsit nyúlásnak érzem a motivumokat a Lostból: Kate és ló, Jack és az apja, valamint a térkép a Hatchre is hajazott.

Lemoni - 2017. 03. 21. 22:09

Nálam is 8/10-et ért. Nagyon érdekes a történet és izgalmas, ahogy megvalósították. A rejtélyek meg számomra a legjobb fajtából valók, különösen a barlangi szellemalakok izgatnak. Richard Maddent én nagyon szeretem, nem játszik rosszul, de ugyanezt a kifejező eszköztárt láttam tőle a Medici:Masters of Florence-ben is, remélem, azért mutat majd újat is.

fireblade"pistike" - 2017. 03. 21. 22:40

tényleg jónak tűnik, de remélem a Lost-ra nyomokban se fog hasonlítani :)

energy - 2017. 03. 21. 22:52

Hát szerintem vacak volt. spoileres

Már a neve is rossz, mert keresővel mindig a zenekar jön elő.
Milyen abszurd már, hogy pap kell egy űrkolóniára. A keresztény vallásból elegem van. Az odaútról semmit nem tudunk, csak hirtelen megérkeztek. És a pilotban láttam életem első piros fekete rakétáját, milyen démoni színek!
Azzal sem nyerte el a tetszésemet, hogy káromkodtak, cigiztek és meztelenkedtek, mert gondolom az egy bizonyos nézőcsoportnak bejön. A pap meg tele volt tetkóval és minden-vallású, ami között az a bizonyos sátán egyháza is szerepel…ja…..ja.

Miért küldenek egy ilyen fontos küldetésre egy bukott zsarut, és diszlexiás botanikust?! A sok éppen odakotort földbucka nem nyűgözött le, a spéci drontól sem estem hanyatt. A technológia nevetséges volt, nagyokat néztem, mikor a diszlexiás botanikus kezébe nyomták a papírkönyvet:D Nem e-könyvolvasót vagy tabletet:D A dizájn csilli-villi volt.

És ott volt még a minden biztonsági intézkedést nélkülöző talajfúrás.
Volt menőnek szánt táncjelenet klassz zenére jó háttérrel, de úgy tűnik koreográfusra már nem futotta, mert a nő csak össze-vissza ugrált.
Volt, mikor a zsaru egyből a fegyverért nyúl, mert a pap indulni készült valahova a járgánnyal:O

4/10, a zene, és az Atlantis-os fickót miatt:)

cherockee - 2017. 03. 21. 23:36

@energy:

– odaút technikája mellékes szerintem a történetben

– a sátán egyházára pont mondta, hogy az nincs benne az összfelekezetben (remélem jól irom)

– e-könyv olvasó az elromlik és tölteni kell, nem olyan tartós, mint a papir, nem holnap tudnak hazaugrani aksikért ha elhasználódik (tetszik vagy sem, a jelenlegi tech termékeink nem tartósak)

– a fúrós jelenetre nincs szerintem magyarázat, vártam mikor vágja szemen egy kaviccsal a fúrófej

– a tánc valamilyen modern tánc volt, ez ilyen, ráadásul szerintem nem véletlen volt improvizativ

– készletek végesek, a pap amikor elindul a rover-el, azok után hogy mindenki megkattant már kicsit a bázison, én se biztos, hogy csak le akarnám beszélni

Egyébként szerintem erős 8-as, nekem a vágás fura volt, meglepett, hogy se puszi se pá, ment a másik bolygóra a főhősünk, tényleg jól jött volna egy kis univerzum épités, egy bolygó név, egy “mi történt a Földön” történelem, de ez gondolom szándékos volt. Várom a rejtély irányát, sokminden lehet ez még.

Pocok - 2017. 03. 21. 23:37

Érdekes volt… viszont nem sírom tele a párnámat, ha nem rendelnék be. Már most félek a vallási száltól, ha van eszük, nagyon minimálisra adagolják.

Amúgy tök viccesnek tartottam, hogy kolonizációról szól egy nagyon messzi helyen, és a főcímzenéje az “im only human”. Aki érti, érti… :)

szubi - 2017. 03. 21. 23:38

Vegyes érzések.
A vallásos és technikai marhaságok nélkül egész élvezhető lenne.
Az alacsony költségvetés megölt pár jelenetet, de a főbbek egész rendben voltak.

Ha megtartanák a vallásos vonalat, akkor inkább maradjon meg örökre csak pilotnak.

cherockee - 2017. 03. 21. 23:39

Kiegészités: a zene tényleg jó, és egy az egyben az Interstellar elemei jutottak eszembe nekem is, annak mi volt az elődje, honnan az inspiráció?

bvr - 2017. 03. 21. 23:43

Koszi az ajanlot human, gyorsan meg is neztem, nem bantam meg! :)

Lem: Solaris-at csak megerositeni tudom, nekem is ez jutott eszembe (es akkor meg nem olvastam a cikket, megalltam meg a spoiler-figyelmeztetes elott :)

Remelem is hogy valami hasonlot szeretnenek, mert elsore pl. a hibernalos resznel en is elkezdtem aggodni hogy ez valami mas lesz… az nem lenne jo. Plusz azzal ki lehetne huzni azt a meregfogat hogy tudomanyosan ez az egesz (egyelore biztosan) nem all meg a laban.

@energy: hat az mar ebbol a pilotbol is osszeallt hogy ide olyan emberek kerultek akiknek valami gond van a multjaban. Nyilvan hogy konkretan mi alapjan es miert valogattak oket azt majd csak kesobb tudjuk meg teljes melysegeben – de az maris vilagos es pont ez a poen, hogy itt nem egy hagyomanyos es tudomanyos ertelemben vett “nepesitsuk be a Marsot” projektrol van szo :))

human - 2017. 03. 22. 00:14

“Miért küldenek egy ilyen fontos küldetésre egy bukott zsarut, és diszlexiás botanikust?!”

láthatóan mind feláldozható, ha nem sikerül a visszaút megalkotása. vagy ha tudnak valamit a bolygóról és nem akarnak normálisakat kockáztatni.

zirm - 2017. 03. 22. 04:11

ha berendelik ebből mikor lesz első évad legkorábban?

winnie - 2017. 03. 22. 04:41

zirm: nem tudni, nyilván nem ripszropsz produkció, de érdemes megnézni, hogy mikor lett a legutóbbi amazon pilotokból sorozat.

http://www.sorozatjunkie.hu/2017/03/17/amazon-pilotok-a-7-hullam-resztvevoi/

sneaky pete – 2015.08.07 – 2017.01.13
one mississippi – 2015.11.06 – 2016.09.09
z – 2015.11.06 – 2017.01.27
good girls revolt – 2015.11.06 – 2016.10.28
patriot – 2015.11.06 – 2017.02.24

a 2016.06.17-es és 2016. 08.19-es sorozatokról még nincs hír, bár utóbbiak közül az egyik jön 05.12-én

majsz - 2017. 03. 22. 10:25

A végén a kültéri “díszlet” jól nézett ki, de azért 8-at semmiképp nem adnék. Nálam nagyon el tudja vágni a kezdést ha tudományosan/technikailag sok f@szság van benne.
Nem értem a 2032-es kezdést, nem mintha akkora olyan technológia állna rendelkezésre ami ilyen utat képes teljesíteni. Ráadásul elég inkonzisztens a technika, mert amilyen megoldások kellenek egy ilyen útra, annyira gyatra eszközök vannak az új bolygón. Amikor a hajó eldőlt mint egy rossz víztározó az kicsit sok volt.
A fúrós jelenet még rosszabb. Egy méter átmérőjű fej bepörög x ezer fordulatra, hozzáteszem minden létező védőburkolat nélkül, nem hogy 2 méterrel odébb de 100 méteren belül se állnék, olyan föld meg kő darabok pattannának ki belőle egy 20 mm-es megirigyelhetné. A 20-as években nem volt ilyen..
Nem beszélve arról, hogy a galaxis szélére kb a fény alig ér ki, nem még hogy egy szál ruhába beach terepjárózzak odakint.
Ha ezeket lenyelem, egyébként nézném a folytatást, csak azt nem értem miért kell ennyire belemenni a scifibe ha nem gondoljuk át előtte a dolgokat. Hagyják akkor ki inkább ezeket a jeleneteket, mint az utazás egy rossz szojuz rakétával, meg hogy pontosan hol is van a bolygó. Hagyják a néző képzeletére koncentráljanak a drámára és máris élvezhetőbb a dolog.

bvr - 2017. 03. 22. 11:55

Basszus, ne legyetek mar ennyire beszukultek :))

(1) ez nem egy “realista” sci-fi. Nem kell aggodni, lesz majd olyan is, szuperul vegiggondolt konyvek alapjan, “Red Mars” trilogia.

(2) Itt viszont nem veletlenul irta human is meg en is Lem: Solaris-at. Az sem a technikai dolgokrol szolt, hanem hogy van egy kulonleges bolygo, stb, stb.

(valamint azert az a melyaltasasos urutazas sajnos mindig nyitvahagyja hogy igazabol itt meg urutazas sem volt, ennek nem orulnek, volt ilyenre a kozelmultban ket pelda is, egyik sem sikerult jol. Bar itt azokhoz kepest is egyedi a felutes)

csiri bá - 2017. 03. 22. 12:27

majsz – 2017. 03. 22. 10:25
Nem beszélve arról, hogy a galaxis szélére kb a fény alig ér ki, nem még hogy egy szál ruhába beach terepjárózzak odakint.

Tehát neked azt tanították akkor, hogy a galaxis közepén vagy egy darab nap és az világít mindenfelé, ezért távolodva tőle a szélén már alig van fény meg meleg?
:D :D :D
Frissíteni kellene ez irányú ismereteidet. :D :D

cherockee – 2017. 03. 21. 23:36
se puszi se pá, ment a másik bolygóra a főhősünk

A neje halott, a Földhöz csak a temploma köti, emellett a projektet ismerte, és ellenezte is egész végig, ahogy azt mondja is a rábeszélő csajnak az elején, emellett gondolom az is motiváció lehetett, hogy a projekt kitalálója vallás nélküli rendszert akart és hirtelen 100%-osat pálfordult, lásd az üzenetet…
Ennél durvább azért a Timeless, ahol a csaj csak úgy beül az időgépbe, ráadásul nem is a hipiszupiba, hanem egy kb roncstelepszökevénybe úgy, hogy 2 perccel azelőtt még képletesen szólva azt hitte a Föld lapos… :D :D
Na ez az igazi se puszi, se pá. :D
Ott azért lett volna idő kicsit kibontani a dolgot, míg itt ez egy berendelős pilot, amiből vagy lesz valami vagy nem, nincs sok idő technoblablára, azt kell megmutatni, mit próbálnának kihozni az alapötletből, merre mehet a sztori vonala, ha sorozat lesz belőle, satöbbi…
Ha lesz sorozat, ráérnek ott a magyarázatokra, hogy a Föld miért olyan, amilyen, hogy találtak rá az új bolygóra és hogy a világba jutnak el oda max 1-2 hét alatt (több ugye nem nagyon lehet, mert a kommunikáció is valós idejű nagyjából pár óra vagy nap spéttel)…

majsz - 2017. 03. 22. 13:34

@csiri bá ennyire naivnak azért ne nézz, azért mert ezt kvázi “egyszerűsítve” rámondtam. ha ennyire asztrofizikus vagy, tudhatod jól hogy a galaxisnak csak egy behatárolt sávja élhető bizonyos távolságban a közepétől és szélétől.
attól hogy berendelős pilot minimális effortot bele lehet dobni a “techno” részébe is. nem kell agyigmagyarázni mindent, de blődségek akkor is el tudnak tántorítani sok embert, akárhogy pátyolgatod.

zirm - 2017. 03. 22. 17:10

kösz winnie
ezesetben megpróbálom elfeejteni ezt a pilotot :D

Malachi - 2017. 03. 22. 19:44

Hu hát erre nagyon kár volt elpazarolni ezt az egy órát. Ez semmi, nulla.

MadCat - 2017. 03. 22. 22:38

Szerintem baromi jó volt, régen láttam ilyen minőségi pilotot. Stáblista után van egy szavazós url: amazon.com/pilotseason
Szavaztam, hátha egy szavazaton műlik a berendelés. :D

pumuklee - 2017. 03. 23. 02:12

Koszonom hogy említést kapott ez a pilot a blogon kulonben lehet soha nem találok rá.
Szerintem remek volt és hatalmas potenciál van a sorozatban

Brynden Rivers - 2017. 03. 24. 13:40

Pilot és berendelés között eltelt idő engem kissé zavar

Good Girls Revolt pilotja jó volt, aztán elfeledkeztem róla, most meg nem emléksze miért akartam megnézni

Ebbe belenézek, bár az Expanse miatt magasabban van a léc a sci-fik terén, és a Lost emlegetése baljós előjel

FrankLuck - 2017. 03. 25. 18:48

Az elején még jónak tűnt, de valahol féltávnál engem elveszítettek, nem érdekelnek se a karakterek, se a rejtély. Nem igazán a stílusom, így nem nagy csalódás, nagyrészt azért a komment, hoy ha két év múlva előkerül és nem emlékszem a véleményemre, akkor tudjam, hogy nem kell foglalkozni vele.

Tyberius06 - 2017. 03. 25. 21:53

Ez nekem is bejött. Várom a folytatást és a berendelést. Kb. másfél 2 év, ha berendelik? Bakker az jó messze van…

Olvasva a kommentek egy részét viszont a sírás kerülget a hülyeségtől…
– koreográfia nélküli tánc? WTF??? 2032-ben van a sztori, honnan veszed, hogy akkor nem ez lesz a koreográfia???
– cigi, trágár beszéd, meztelenkedés: izé, ez van a valóságban is, akkor most az a baj, hogy nem elég reális vagy az hogy túl reális…
– miért a pap? Mert a félőrült küldetés vezető őt kérte vmiért… ezt elmondták, azt is, hogy egy mérnök helyére pakolták be a kolónia tudta nélkül…
– e-book olvasó/tablet: ezt kifejtették korábban is, véges forrásokkal vannak egy idegen bolygón, ahol még nem megoldott elemek gyártása, mert épp a vízzel meg kaja utánpótlással vannak elfoglalva, szóval sokkal reálisabb a papír könyv.
– talajfúrás: mivel a fúrót a hajó részeiből állították össze nem a jelenlegi szigorú biztonsági szabályoknak megfelelően csinálták, tekintve valszeg ez már a sokadik fúró volt és kevés az alapanyag. Egyébként igazad van baromira nem biztonságos de biztonság vs. szomjhalál valszeg te is lemondanál a biztonságról, csak hogy ihass… Still ezt nem magyarázták meg, szóval el lehet fogadni hibának is.

@majsz: “…tudhatod jól hogy a galaxisnak csak egy behatárolt sávja élhető bizonyos távolságban a közepétől és szélétől.”

Ezt honnan a bánatból szedted? Egyrészt senki nem tudhat semmit, mert baromira nem értjük nem hogy a galaxis, de még a Naprendszer működését sem. Amire gondolhatsz az nem a galaxis, hanem a naprendszer/bolygórendszer, ahol a nap/csillag köré csoportosulnak a különböző égitestek. A lakhatóság ember számára, nem a galaxis közepétől levő távolság függvénye, hanem egy rendszeren belül a csillagtól levő távolság és a többi rendszeren belüli égitest egymáshoz való viszonyának a függvénye inkább.
A 2032 nekem is sántított, pont amiatt, hogy marha messze vagyunk technológiailag ettől jelenleg, de egyébként meg semmit nem tudunk, mert csak egy ugrásról beszéltek.
Nekem ami eszembe jutott, hogy valójában nem egy másik világban vannak, hanem virtuális valóságban. Túlságosan ki volt hangsúlyozva az eutanázia mindenütt, meg a pusztuló bolygó stb… kb. az jutott eszembe, hogy olyan lehet mint a Mátrix, csak más célból, de asszem legutóbb a The 100 előző szezonja foglalkozott ilyen témával, ahol az emberek tudatát az MI le/fel akarta tölteni egy virtuális világba így megmenekítve az emberiséget.
És ez kb megmagyarázza a látottakat, illetve azok hiányát.

karit - 2017. 03. 29. 00:40

A teleportálásra hajazó “Ugrást” és a fénysebességet kiröhögő “Surrantós” kommunikációt szembeállítva 2032-vel (tudván, hogy ez nem egy az 1960-as évek végén 2001-re álmodott Clarke scifi), miközben 15 év múlva jó esetben egy retúrjegyet se garantáló Mars-utazás néz ki most, elég elrugaszkodott alap.

Pont olyan alap, amire a kóma alibije után bármilyen Mátrixos, trükkös kísérletes sorozatot rá lehet(ne) húzni. Mivel azonban a kilövés igazinak tűnt, és az évszámmal belógatott kiskapu túl nyilvánvaló lenne, remélhetőleg minden igazi.

Úgyhogy én szeretettel várok egy Solarisba oltott Lostot, vagy bármit, ami végre MLMCS(P-Sz-V) hangulatba hozna. Kedves Amazon, hajrá.

Snoopyzit30 - 2017. 03. 31. 22:03

Bocs, lehet már írta valaki, de én azon röhögtem, hogy a papnak előadták, hogy mennyi vizsgálat kell meg mittudoménmi, nehogy meghalljon út közben, erre ott figyel egy macska is. Őt is mesterséges kómába tették, hogy kibírja az utat? LOL.
Az állomás se tűnt valami nagy számnak. Azon kívül, hogy egy nagy teremben volt pár növény, nem igazán láttuk, hogy mit akarnak, de pilotnak azért ez elment.

Írta valaki, hogy: “Már most félek a vallási száltól, ha van eszük, nagyon minimálisra adagolják.”

Nálam azonnali kasza lesz (már ha egyáltalán berendelik x hónap múlva), ha elkezdenek ilyen “Jézus Krisztus”-os baromságokat nyomatni.

Nekem ez így egyenlőre csak 6/10.

Snoopyzit30 - 2017. 03. 31. 22:04

Bocs az elírásért. Meghalljon helyet meghaljont akartam írni.

Eli - 2017. 04. 26. 00:33

Mi ez a rettegéssel vegyített undor, amikor vallási témák is előkerülnek valahol? Meg hogy azt kérik számon itt, hogy miért visznek magukkal vallási embert is?
Ebben a néhány ezer évben, amióta létezünk, a vallás, a spiritualitás folyamatosan jelen van, szerves része az emberi életnek. Ha kiköltözünk egy másik bolygóra, értelemszerűen velünk tart oda is. Ez így természetes.

Harmadik Éva - 2017. 09. 11. 20:22

@majsz:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Technol%C3%B3giai_szingularit%C3%A1s

Ha ez 2045, akkor éppenséggel lehetséges is 2032.

Amúgy a vallás, hit meghatározó az ember életében, a harcos ateisták és materialisták is mélyen vallásosak a saját hitükben. Ez van. Érdemesebb megbékélni vele, ezzel hadakozni nagyjából egyenértékű azzal, mintha utcára vonulunk abbéli felháborodásunk miatt, hogy oxigént lélegzünk.

A tudomány fejlődésében amúgy is meghatározó motivációs eszköz a hit:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre

Shap67 - 2021. 06. 21. 17:56

Van bármilyen friss hír a folytatásról?

winnie - 2021. 06. 21. 20:16

nincs. semmilyen.

Shap67 - 2021. 06. 22. 17:15

Szomorú vagyok.
Köszönöm!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz