login |

You Are Wanted: az 1. évad

2017. 03. 21. 15:05 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Sorozatos aranykorban élünk, amit egyre inkább uralni kezdenek a streaming szolgáltatók. De szerencsére a junkie-k ízlése elég sokrétű. Múlt héten közülünk például human Love-ot és Snatch-et darált, superpityu Iron Fist-et (mindhárom friss, teljes évados premier), én pedig a You Are Wanted-et és a Beau Séjour Hotel-t kezdtem el nézni tömbösítve. Mit ne mondjak, eléggé különböző az érdeklődési körünk.

Először a You Are Wanted-del végeztem, ami az Amazon német nyelvű hackelős thrillerje mindössze 6 részben. A sztorijával nem kell sokat tökölni: egy fiatal családapát meghackelnek, és azt veszi észre, hogy szétesik az élete. Jön a nyomozás, a családféltés és a menekülés, utóbbi két fronton, hiszen egyik oldalon a hacker, a másikon a rendőrség szorongatja.

Ja, és mindez természetesen Németországban zajlik, talán Frankfurt-ban – az mindig nagy plusz pont, ha nem Vancouver-t látjuk a képernyőn, most pedig elég komoly súllyal jelen van a helyszín, nagyon jó ízt ad a sorozatnak.

Az a helyzet, hogy a You Are Wanted már a koncepciójával is nagyjából lakossági forgalmazásra készült akciófilmre emlékeztet, pont ilyen sztorik szoktak random tévéfilmként menni. Úgyhogy mindenképpen a megvalósítás és a történetszövés révén volt esélye kiemelkedni, gondoltam, a színészekkel nem lesz gond, mégiscsak a német krémmel forgatnak.

És azt hiszem, hogy ezen a téren nem is vall szégyent a sorozat. A megvalósítás a látvánnyal és a zenével legalábbis nekem bejött, a történetnek pedig voltak olyan időszakai, amikor nem arra ment, mint amire számítani lehetett. A sima hackelős sztori először a Black Mirror egyik harmadik évados részére kezd hasonlítani, majd onnan már egy komolyabb paranoiás műfajba csap át terrorizmussal.

A gond az volt, hogy a vége felé már nem igazán maradt feszültség, illetve kérdőjel a néző fejében, inkább csak várta az elkerülhetetlen hepiendet. Oké, a legvégén elég szemét dolgot eszelt ki a főgonosz, de ahogy a főhős letudta őt, az több volt, mint csalódás, nagyon snassz módon hárították el a nagy veszélyt. Miközben pedig próbálták nagyon összetettnek és bonyolultnak mutatni a sztorit, a tettes motivációjára mintha magasról tettek volna. (Meg egyébként is, a karakterek nagyon, nagyon vékonyak, némelyik személy szál a semmibe visz, vagy teljesen véletlenszerű.)

Igen, hullottak el fontosabb szereplők is, de valahogy a sztori szerkezete szétesett, meglazult, és minden jó ötletre jutott 2-3 ihlettelen is. Ráadásul bármennyire is meglepők voltak a cold open-ek a részek főcímei előtt, túl sokáig csak lógtak a levegőben, mint ahogy az a pár snitt random flashforward is elég furán vette ki magát. (A legviccesebb számomra egyébként a random pillanatban megjelenő kommandósok voltak, akik kvázi plot device-ként mindig jelezték, hogy mikor kéne menekülniük a főszereplőknek.)

Nem bántam meg, hogy néztem a You Are Wanted-ot, mert szórakoztató, és a részek többsége simán jobb volt, mint közepes, de az összkép ezúttal nem olyan erős, mint az epizódok képzeletbeli átlagosztályzata, inkább csalódásnak mondanám, afféle jobb pillanatokkal rendelkező, “egynek elmegy”-sorozatnak.

A sorozat streames, szóval az egész évad felszaladt a netre, és van egy olyan érzésem, hogy miképpen én is, mások is végignézték úgy, hogy nem feltétlenül értékelnék olyan magasan a sorozatot. Egyszer majd utána kellene járni, hogy mi ennek az oka, szerintem hasonló lehet a hozzáállásunk, mint George Mallory-nak a Mount Everest-hez, aki a kérdésre, miszerint miért mászta meg, azt mondta, hogy “mert ott volt”.

Ezzel csak arra akarok kilyukadni, hogy ez a konstrukció alapból szinte biztossá teszi a folytatást, a You Are Wanted esetében a 2. évadot. A sztori persze lezárt, de van egy kiskapu, amit még cliffhanger-nek sem neveznék, mindenesetre megnyitják, hogy ne higgyük azt, hogy csak minisorozatról van szó. (Akinek viszont az első pár rész nem jön be, az jó eséllyel a folytatást sem fogja komálni.)

A You Are Wanted itthon is elérhető az Amazon Prime-on, bár nincs magyar specifikációja. Cserébe egy csomó felirat és szinkron (például angol is) van hozzá, hátha valaki nincs otthon a németben.

1 hozzászólás Ne habozz!

annaaa - 2017. 03. 22. 08:23

A sorozat helyszínét nem ismerem (még nem láttam,de tervbe van véve!), de a 3. kép Berlinben készült (Teufelsberg), a Berlin Station -ben is láthattuk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz