login |

Hunted: vége az 1. évadnak

2017. 03. 22. 18:12 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika, reality,

Kicsit szkeptikus voltam a CBS idei reality-s nagy dobása (kapott egy atomerős amerikai focis felvezetést is), az “embervadászos” Hunted kapcsán, húztam-halasztottam a bepróbálását, még akkor is, ha a premierkritikánk elég pozitív volt. Aztán, amikor elhatároztam, egy teljesen korrekt kezdést láttam, majd pedig kommentben azt a választ kaptam, hogy érdemes folytatni.

Innentől kezdve elég gyors dara volt a Hunted, és odáig merészkedtem, hogy azt mondjam, hogy az év első pár hónapjának nagy tévés meglepetése volt számomra.

A linkelt kritikában leírtuk a lényeget, ami annyi, hogy adott 9 páros (az üldözöttek) és talán ugyanennyi üldöző egység (hunter), akiket egy központ irányít. Az egészet úgy kell elképzelni, mint a Scotland Yard című társasjátékot (vagy hazai klónját, a Police 07-et): az üldözöttek kapnak egy kis előnyt, elbújnak a figyelő szemek elől a 3 amerikai államot lefedő játéktáblán, és “túl kell élniük” 28 napon át anélkül, hogy ne kapják el őket. Akkor jár a nyeremény.

Az üldözők amellett, hogy felhasználhatnak mindenféle hozzáférhető infót, követési lehetőséget (kamerák, lehallgatás – persze csak “játszásiból”) annyi segítséget kapnak, hogy bizonyos időközönként az üldözötteknek meg kell mutatniuk magukat, ami ATM-es pénzfelvétel nyomán valósul meg, ekkor a központnak leadják a drótot, hogy hol vannak és hogy néznek ki.

Itt jön be egyébként a Hunted egyik, és talán fő gondja: nincs szabályismertetés, a néző nem tud mindenről, amiről a játékosok (például, hogy egy helyen nem tartózkodhatnak x napnál tovább, nem mehetnek vissza ugyanahhoz a segítőhöz, stb.), nem tájékoztatják arról – nem mondom, hogy rossz volt a sodródás, sőt, elég hamar túltettem magam rajta, és hátradőltem élvezni, amit látok. Mondjuk a fináléban, amikor kiderült, hogy a végén is vannak külön szabályok, megint csak néztem egyet. (Mondjuk gyakran a napok számát sem ismertük.)

A reality érdekessége (és legnagyobb “találmánya”), hogy nem egyszerre menekül a képernyőn a 9 csapat (a valóságban gondolom egy időben, de ennek nem néztem utána), hanem fokozatosan “indítják őket”, így látjuk őket – van, akikre majdnem egy teljes évad jut, másokra 1-2 rész, gondolom, attól függően, hogy mennyire érdekesek, vagy mennyire történtek velük dokumentálható és prezentálható dolgok.

A spoilerek előtt összességében annyi, hogy nagyon jó volt a Hunted, ami egész pontosan azt fedi, hogy jó volt nézni, és elég profi módon volt összerakva, izgalmas és szórakoztató lett. Szívesen ajánlanám is a reality-ket nem ismerőknek, a gond csak az, hogy épp ők lesznek azok, akik egyes produkciós kérdéseken fennakadnának (rekonstruálás és társai), amin a műfajt értők és (túl) jól ismerők nem. Szóval lehet, hogy mégiscsak realityprofiknak ajánlott.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

A legnagyobb erénye a Hunted-nak talán a kiszámíthatatlansága volt – főleg így, hogy nem tudtam, hogy ki meddig játszik, hogy mik a szabályok, de talán egyébként sem nagyon lehetett megfejteni, hogy ki esélyes a győzelemre és ki outsider, még abból sem, hogy ki mikor került adásba, mert volt hosszú és volt rövid időt kapó nyertes is. Talán utólag ez már jobban totózható lenne, de az első évadra tökéletes volt.

Meglepett, de nem csak izgalmas volt a reality, hanem majd minden rész hozott egy-egy érzelmesebb pillanatot vagy szegmenst. Nyilván ezek sokszor az elkapások, a game over-pillanatok voltak, főleg, amikor már nem hiányzott sok a végéig, illetve amikor valami iszonyat ostoba hiba döntött, esetleg amikor egy csapat totál biztonságban érezte magát és hirtelen… A pálmát a repülős húzás vitte, az nem volt semmi, sőt, kicsit merészre sikeredett.

A Hunted kapcsán az is nyerő volt nálam, hogy nem volt olyan, hogy szurkolok valakinek (a párok egymás mellett játszottak, nem egymás ellen), inkább néztem, hogy mi fog történni. Nem voltam sem az üldözöttekkel, sem az üldözőkkel, bár mivel a játékosok szimpatikusak voltak és szemben a terepen dolgozókkal kaptak komolyabb karakterizálást, mindegyik útját érdeklődve figyeltem. (Az üldözők zömének személytelensége valahol a gyengéje is volt az évadnak, csak a központban akadt 1-2 minimálisabban jobban megmutatott figura.)

A finálé, mint írtam kicsit meglepett, hogy külön feladatokat hozott, és végig azt hittem, hogy csak egy győztes lehet, de ettől eltekintve működött. Bár, az igazsághoz hozzátartozik, hogy leginkább itt (és talán csakis itt) lógott ki nekem a rekreálós, rekonstruálós lóláb: lehet, hogy benézem, de a végén a futás/gyaloglás, valamint a szenvedés nekem nagyon, de nagyon utólagosan felvettnek tűnt, valahogy olyan esetlen volt.

Igen, és akkor itt lehetne beszélni arról, hogy mihez kezdjen ezzel a néző, hiszen tény, hogy van, ahova nem lehet a játékosokat kamerával követni anélkül, hogy ne legyen feltűnő (a necces, close call-szituk) – ez az, amit csak utólagos felvételekkel lehet eladni, és nálam már rég nem téma. Nemcsak azért, mert esetleg visszaadják pont, ami történt, és megvan az illúzió, hanem talán azért is, mert a végeredmény a lényeg, nem?

(Ez utóbbiban még én sem vagyok biztos, hiszen ha a valóságot erősen manipulálnák az izgalmak miatt, akkor kevésbé élvezném – ha tudnék róla. De ha nem, akkor… Á, ezen az úton inkább nem indulok el. A net korában úgysem tudnak sok mindent eltitkolni.)

A lényeg, hogy a Hunted volt az a reality, ahol marhára érdekelt volna a készítői háttér, hogy hogyan hozták létre az egészet. Szerintem marha érdekes volt belegondolni a produkcióba, ahogy haladtak előre a részek – és kíváncsi vagyok, hogy a játékosok miképpen reagáltak arra, amit láttak. Jó lehetett dolgozni rajta, na!

Összességében nézette magát a Hunted, jóféle félrevezetések és taktikázások voltak benne mindkét oldalról. Sok mindenről írhatnék még, például a segítők szerepéről, a totális paranoiáról, hogy mennyire másképpen menekült mindenki, de akit érdekel, az ugyanis végignézi.

Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e folytatás, illetve, ha lesz, akkor azt leforgatták-e már. Ugyanis ez is olyan reality, ami akkor működik a legjobban, amíg a játékosok nem látták a tévében – én, ha produkciós cég lennék, kockáztattam volna és 2, akár 3 szezont is lenyomtam volna, főleg, hogy a műfaj még a párhuzamos forgatást is megengedi, tehát nem kell egymás után 9 párral megcsinálni ugyanazt, lehet rögtön 18-cal.

Persze az Undercover Boss is bebizonyította, hogy egy olyan valóságshow is képes megérni legalább 8 szezont, ahol konkrét csavarról rántja le a leplet az első tévés sugárzás. Itt csak annyi lenne a “gond”, hogy a játékosok látnák a többi játékost, illetve az üldözők tevékenységét, tudnák, mit szabad és mit nem, így sokkal kevesebb lenne a buktató. (És itt biztos, hogy látnál, mert aki játékos lesz, az felkészülne, ellentétben az Undercover Boss-szal, ahol ha valaki nem néz reality-t, akkor nem feltétlenül ismeri.)

Mindegy, akármi is lesz, várós a folytatás. Mint ahogy az angol változatot is be fogom hétvégén vizsgálni. (Vagy, ha valaki már megtette, akkor kommentben gyorsan lebeszélhet róla – itt van pár részlet és előzetes.)

5 hozzászólás Ne habozz!

Enzo - 2017. 03. 22. 20:42

Örülök, hogy ennyire tetszett, én is hasonlóképpen voltam vele. Hosszan most nem akarok véleményt írni, akit érdekel, még részenkénti értékelést is talál a linkelt posztom (köszi!) kommentjei között. :)
Reméljük, lesz 2.évad, és én igazából örülnék, ha annak a versenyzői (és üldözői) meg tudnák nézni ezt -> így mindkét oldal fejlődhetne.

szerintem - 2017. 03. 22. 22:24

erdekes, hogy bar mindketten nagy rajongok vagyunk, nyilvanvaloan teljesen maskepp/mas miatt nezunk versenyzos reality-t, winnie, igy aztan a velemenyunk is rendszerint elter (bar lehet, hogy ez csak nekem erdekes :)

osszessegeben azt mondanam, hogy a hunted rendkivul tetszett az elejen, aztan a vegere teljesen leeresztett, mint a lufi. nekem csalodas volt. kb a 2-3. reszre allt ossze a kep, hogy valojaban en, a nezo, nem vagyok mindenbe beavatva, a legalapvetobb szabalyokat sem tudhatom, igy aztan az “en mit tennek ilyen helyzetben” izgalom faktor szinte teljesen kiesett. engem az bosszantott tobbek kozott, hogy nem jottem ra, a rokonokra/baratokra/ismerosokre, akiket a hunterek kikerdeztek, milyen szabalyok vonatkoztak. ugy tunt, nem hazudhatnak, ugyanakkor nehany esetben eleg volt, ha egyszeruen elutasitottak a valaszadast. nyilvan ha valodi uldozesrol van szo, ha igazan komoly a tet, a rendorseg nem szorakozna ilyesmivel. igy viszont, felig tet nelkul, hulyen jott ki, ha megis valaki “kopott”.
a masik bosszanto dolog a jatekosok voltak. nem sok ido jut egyes parokra ilyen felallasban, amit en mindig banok, orakig tudnam nezni, hogy mi tortenik egy ilyen helyzetben, de ez mellekes. viszont az nagyon meglepett, hogy gyoztesnek hoztak ki egy olyan part, akiknek egyszeruen nem lehetett szurkolni, nem csak azert, mert roppant taszitoak voltak (ez eleg szubjektiv), hanem mert osszesen ket epizodban szerepeltek, nagyjabol semmit nem lattunk abbol, hogy milyen taktikaval, hogyan oldottak meg a 28 napot.
en egyebkent meg voltam gyozodve rola, hogy senki nem nyer, azt gondoltam, hogy a hunterek gyoznek minden esetben, oket sokkal szimpibbnek talaltam, mint a jatekosok nagy reszet.
azt nem tudom, hogy mennyire szkriptelt vagy nem egy ilyen reality (tudjuk, hogy az elet hozza a legjobb fordulatokat), de az mondjuk nekem feltunt, hogy minden csapat maskepp hibazott es minden csapat mashogy taktikazott. nekem az volt az erzesem, hogy egy jol megirt, jol eloadott, al-reality dokumentumfilmet nezek, ahol az amerikai bunuldozes eszkoztarat mutatjak be a hetkoznapi embereknek, erdekesen abrazolva. ebbol a megkozelitesbol a musor sokkal jobban bejott, mint valodi reality-kent. ugyanakkor eppen a felsorolt dolgok miatt ugy gondolom, hogy ebben a formatumban nincs tobb, ha lesz is masodik evad, erdektelen es unalmas lesz.

winnie - 2017. 03. 23. 04:39

szerintem: az angoloknál ott a második évad – szerintem érdemes csekkolni, hogy náluk mennyire más a megvalósítás. ha más, persze.

itt bennem nem merült fel semmi szkripteltség, mert feleslegesnek tűnt volna, bár az mindvégig bennem volt, hogy a készítők azért elég nagyot kockáztatnak azzal, hogy lesz anyag a sorozatban. mi van, ha mindenkit elkapnak? vagy mindenki eljut a végére? valahogy az egész annyira nem tervezhető és egy csomó minden keresztbe tehet a jó produkciónak, így valahogy, valamiképpen azért irányítani kell – és ez az, amit nem tudtam megfejteni, hogy produkciós oldalról, hogy működött.

taktika terén szerintem nem kell túlbonyolítani a játékot, elég olykor csak mozogni és jól rejtőzni. viszont a “győztesnek hoztak ki” úgy hangzik, mintha a készítők döntötték volna el:) érdekes döntés volt, hogy ennyire későn dobták be őket, de ezért is írtam, hogy nem volt kiszámítható. az okokat passzolom, lehet, hogy nem volt túl sok anyag, vagy, hogy ahogy a legelején, csak a csaj idegeskedett és kész, egyébként mindent a nagykönyv szerint csináltak.

“nem vagyok mindenbe beavatva, a legalapvetobb szabalyokat sem tudhatom,”

ez nálam is megvolt természetesen, de azért valamennyire ki lehetett következtetni a dolgokat, legalábbis azt, hogy mozogni kell.

“ugy tunt, nem hazudhatnak, ugyanakkor nehany esetben eleg volt, ha egyszeruen elutasitottak a valaszadast.”

a legelején ezt viszont mondták, hogy nekik mi a feladatuk, szerintem minden további nélkül hazudhattak.

szerintem - 2017. 03. 23. 10:03

“viszont a “győztesnek hoztak ki” úgy hangzik, mintha a készítők döntötték volna el:)”

igen, az egy eleg suta mondat lett, azt szerettem volna mondani, hogy meglepett, hogy az egyik gyoztes part ket resszel az evad vege elott hoztak be a musorba, es nekem valahogy furcsa volt, hogy bar a lenyeget lattuk veluk kapcsolatban, azt nem igazan lattuk, hogy mi volt a gyoztes taktikajuk, meg azt sem lehetett kovetni, hogy amikor lattuk oket, hany napnal jartak. hiaba gyoztek, a katarzis nalam elmaradt.

meg egy dolog, ha mar duplat irok. ha hosszabb lett volna az evad, talan belefert volna egy kicsit tobb hiba a hunterek reszerol is, latni, hogy hogyan zajlik a teljes folyamat, minden zsakutcaval egyutt. igy tenyleg az volt a benyomasom, mintha egy toborzo-reklamanyagot neznek (de mondom, annak nagyon jo volt).

nem tudom, lehet, hogy igazabol azzal van a baj, hogy hiaba reality, azert tv-baratnak kell lennie, en meg valojaban egy doku sorozatot jobban dijaznek, rendes reszletekkel…a history/discovery channel ilyen jellegu musorai nezhetetlenul rosszak.

na, ralesek az angolra akkor.

Enzo - 2017. 03. 23. 16:58

Mondanám, hogy oldalsáv, de hogy különböztetjük meg az enyémtől? (végső esetben ahelyett is kimehet persze)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz