login |

Samurai Jack: kezdett az 5. évad – írta Balumedve

2017. 03. 22. 14:50 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Több mint egy évtized „pihenő” után visszatért Samurai Jack az ötödik évadjával. Gondolom, sokan várták már ezt a régóta esedékes folytatást, mert valljuk be, ha valami igazán megérdemelt egy lezárást, az Jack kilátástalan harca a démoni Akuval.

Sok minden megváltozott 2004 óta: a sorozat csatornát váltott (a Cartoon Networkről az Adult Swimre került), az akkori rajongók egy teljes generációja felnőtté vált, volt olyan munkatárs az eredeti stábból, aki már nem tért vissza a folytatásra. Szóval felmerül a kérdés, hogy mennyire maradt hű önmagához Samurai Jack?

Kezdjük talán a képi világgal, ami mindig is kiemelte a kortársak közül. Ahogy megszokhattuk, most is gyönyörű minden képkocka, az egész atmoszféra maradt a régi. A grafikusok már nem papíron dolgoznak, áttértek inkább a digitális eszközökre, de továbbra is mindent kézzel rajzolnak.

Az új technológia jelentősen leegyszerűsítette az egész készítési folyamatot, amit leginkább a kidolgozottabb, részletekben gazdagabb képeken lehet észrevenni. A közkedvelt harcjelenetek és montázsok továbbra is szerves részei a sorozatnak.

Akármennyire is szerettem az első négy évadot, egy kicsit mindig is zavart, hogy ennyire gyerekbarátnak kellett lennie a felnőttes téma ellenére is. Ez alatt az ellenfeleket értem, akik az elején, ha élőnek is tűntek, mire Jack felnyársalta őket, vér és belek helyett fogaskerekek és drótok látványa fogadott minket. Most, hogy az Adult Swimen fut a sorozat, ez megváltozott. Hentelés továbbra sincs, de már jóval több vér folyik annál, hogy gyerekeknek is ajánlhassam.

A gyártást megnehezítette az Aku hangját kölcsönző színész, Mako Iwamatsu halála, de Genndy Tartakovsky végül talált valakit, aki elég jól tudja utánozni az általa megformált Akut. Viszont, már hallottam olyan emberekről, akiknek bántja a fülét az új szinkronhang, de én azok közé tartozom, akik elégedettek a végeredménnyel. Egyszerre komikus és fenyegető, amilyennek lennie kell.

Már két rész ment le az új évadból, úgyhogy óvatosan klikkeljetek, a tovább mögött spoilerekkel folytatom!

A történetről annyit, hogy az 52. epizód óta eltelt 50 év, de Jack egy napot sem öregedett. Valamikor a múltban elvesztette a kardját, azóta hitehagyottan és megtörten kóborol a nagyvilágban. Hatalmas szakállat növesztett, és ha lehetséges, még kevesebbet beszél, mint azelőtt.

Aminek a leginkább örülök, hogy Jack végre méltó ellenfeleket kapott hét fiatal lány személyében. Elsőre talán nem tűnnek olyan ijesztőnek, de egész életükben mást sem csináltak, csak a Szamuráj elleni harcra edzettek. Amikor előlük menekült Jack, akkor láttam először a szemében igazi félelmet.

Végül sikerült megölnie az egyiküket, abban a hitben, hogy egy robottal harcol, de a vér láttán ráeszmélt: kioltotta egy fiatal lány életét. Jack már így is az őrület határán egyensúlyozott, kíváncsi vagyok, hogy ezt az új tragédiát hogyan fogja megélni.

Amit eddig kaptunk, abból nyilvánvalóan látszik, hogy a megszokottnál jóval komorabb lesz a hangulat. Lesz olyan, akinek ez nem tetszik, aki nem ilyesmit várt, de én úgy érzem, hogy Jack végre megkaphatja azt a felnőttes karakterábrázolást, amit az őt ért csapások sora megkövetel.

7 hozzászólás Ne habozz!

zs.. - 2017. 03. 22. 15:24

Eddig hibátlan a visszatérés, reméljük marad a színvonal. Elvileg utolsó, lezáró évad, de hátha meggondolják magukat a fogadtatás láttán.

Happy Zoidberg - 2017. 03. 22. 15:52

Nekem is nagyon tetszik.

tobias88 - 2017. 03. 22. 16:09

Eddig semmi kifogásom nem lehet, bőven hozza a régi szintet és tényleg felnőttesebb talán, hiszen a rajongók is felnőttek. Tényleg szebben van kidolgozva, de a régi részekre se lehet panasz. Aku hangja nekem fel se tűnt, hogy megváltozott, bár eltelt ugye 10 év

Silas - 2017. 03. 22. 19:00

Samurai Jack: Logan :D :D

Így a leírtak alapján ez jutott eszembe :D

Brynden Rivers - 2017. 03. 24. 10:44

“Samurai Jack: Logan” :D

Gerusz - 2017. 03. 29. 13:59

Eddig szerintem szenzációs. Mondjuk az ellenfelekről… Spoiler, elvileg ha itt hagyod az egeret, látszani fog.

A zenés robot az első részből valami szenzációs volt, kicsit kár, hogy nem fog visszatérni. Hacsak össze nem rakják Aku tudósai.

39lépcsőfok - 2017. 04. 21. 14:15

Nekem is nagyon tetszik. A skót 50 lánya mondjuk túlzás volt, úgy emlékeztem, hogy eléggé elnyomták otthon. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz