login |

Line of Duty: a 3. évad – írta gromit

2017. 03. 27. 14:50 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Mivel most indult a 4. évad, így megint kötelességemnek érzem, hogy mindenkit emlékeztessek a mai angol krimikínálat egyik legerősebbjére, mely esetében az angolosan rövid évadokkal hamar fel lehet zárkózni. (A korábbi évadokról már írtunk.)

Easiest way to get away with killing someone? Be a police officer.

Mint az közismert, egy átlagos brit rendőr nem hord magával fegyvert. Nehézfiúk elkapására egy külön erre szakosodott egységet vetnek be – a Line of Duty 3. évadja pont egy ilyen akcióval indul. Miután a bevetés a körözött személy 3 golyó általi halálával végződik, rögtön felmerül a gyanú, hogy valami nem volt rendben Danny Waldron és csapatának ténykedésével.

A korábbi szezonokban megismert AC-12 korrupcióellenes ügyosztály részletes nyomozásba kezd, hiszen egy zsaru korruptságának egyik legbiztosabb jele egy hidegvérrel elkövetett gyilkosság – még ha amúgy fel is volt jogosítva fegyver használatára.

Mi ugye láttuk az egészet, és tudjuk, hogy az AC-12-eseknek teljesen igazuk van. Az előző évad erősségét pont az adta, hogy végig fenn tudta tartani a feszültséget és a kérdést, hogy vajon a nyomozásban vizsgált rendőr (akkor Lindsay Denton) valóban korrupt volt-e, és nézőként is nehéz volt eldönteni, hogy szurkoljunk vagy inkább ellenszurkoljunk neki.

Most viszont túlságosan egyértelmű volt a helyzet, ráadásul Daniel Mays karakterével még annyi szimpátiát se sikerült felkelteniük bennem, hogy legalább a háttere, tettének indoka érdekeljen. Ez a kezdés sajnos nem jött be, gondoltam magamban, és mégis, a rész végi fordulat után úgy álltam fel, hogy: “Ez igen! a Line of Duty megint megcsinálta!”

Ezt végig meg is tudta tartani, fordulatokban gazdag szerteágazó ügyet kaptunk feszes tempóban. A nagyszerű felvezetésnek köszönhetően még az előre látható fordulatok is nagyot ütöttek. Most a befejezésre se volt panasz, sőt. Az évadzáró szokatlanul hosszú, másfél órás játékidejének felét is elvitte két kihallgatás, de rengeteg információ (és körülményes iktatószám) mellett olyan zseniális színészi játékkal, hogy semmit se rövidítenék rajtuk (sőt, érdemes újra is nézni).

Legutóbb azt mondtam, hogy a Line of Duty antologikus sorozat, az évadok önmagukban is élvezhetők. Eleinte ugyan még nem nagyon látszik, de a 3. évad – kicsit meglepetésszerűen is – erősen épít az előzményekre, úgyhogy ha valaki látta az S2-t, semmiképp se hagyja ki a harmadik etapot. A tovább mögött fűznék még hozzá pár gondolatot, spoileresen.

A nyitány végi fordulat teljesen új helyzetet teremtett, és természetesen új nyomozás indult (de tovább folytatva az eredeti szálat is). A vallomások valahogy mindig változtak, de igazából nem is a “ki tette?” kérdés volt az érdekes, hanem az, hogy kinek mi lesz a következő lépése.

Nagy húzás volt Lindsay Denton karakterének visszahozása is, főleg úgy, hogy egészen a 2. részig sikerült titokban tartaniuk (az előzetes casting hírekben se volt róla említés). Keeley Hawes most is nagyon jól hozta az ambivalens, “jó nyomozó de utálatos személy” karaktert, de most csak mellékszereplőként.

A kezdő részt leszámítva nem volt kiemelt főszereplő, de a sok szál és szereplő közül egyértelműen kiemelkedik Matthew “Dot” Cottan (Craig Parkinson) és Steve Arnott (Martin Compston) párosa. Izgalmas volt nézni a macska-egér játékot, amiben az egérnek nagyon sokáig nem is esett le, hogy van ez a játék.

A történet kielégítő lezárást kapott, a folytatásban a “Caddy” néven elhíresült korrupt zsarutól már nem kell tartani, de persze mi nem tudhatjuk, hogy teljesen sikerült-e felszámolni ama bizonyos kört. Tippre valami egész másról fog szólni az új évad, de ez a Line of Duty, fel kell készülni rá, hogy bármikor meglephetnek.

4 hozzászólás Ne habozz!

Eny - 2017. 03. 28. 23:15

neked köszönhetően most előrébb ugrott ez a sori a listámon :) köszi szépen.

Snoopyzit30 - 2017. 07. 16. 01:14

Azt a mindenségit! Ez az évad még a 2. évadot is felül tudta múlni. Elképesztően feszes, pörögnek az események, nagyon kell figyelni, hogy képben legyen az ember. Még egy kihallgatásos jelenetnél is a körmét lerágja az ember, pedig olyan higgadtan teszik fel a kérdéseket a nyomozók, mintha egy kómából felébredt betegnek mesélnének.
Amit nem értettem, hogy ha ott van már a Lindsay által elküldött lista, akkor azon miért nem mentek teljesen végig? Volt ott egy csomó név. Vagy igazából ők a rendőrös szálat akarták felderíteni vagy csak azért mert ellene volt tanú, aki felismerte?
Annak ellenére, hogy tudtuk, hogy Dot a hunyó végig olyan feszültségben tartott minden pillanatot a jelenléte, hogy ilyennel már komolyan régen találkoztam sorozatban. Zseniálisak voltak a fordulatok is, főleg Steve kihallgatása, amiben ártatlanként látszólag ellene szólt minden egyes bizonyíték és hosszan mutatták be neki egyesével. Már az ő reakciójáért is megérte megnézni az évadot. Lindsay kivégzése is erős jelenet volt, ahogy Dot tétovázott, de mégis megtette. A mellékszereplők is mind-mind remekül hozták, amit kell. Egy pillanatig megijedtem, hogy Hastings is gyerekmolesztáló lesz és védi csak a Fairbanket, de szerencsére nem ezt hozták ki.
A sorozat helyszínét is jó nézni továbbra is, egy csomó furcsaság van a megszokott amerikai környezethez képest, ami számomra ad egy pluszt az USA-ban gyártott krimikhez képest.
A 4.évadot még csak most fogom elkezdeni, de így látatlanban azt gondolom, hogy van mit felszámolni még a korábbi hálózatból, hiszen Dot – ahogy mondják is neki – sok korrupt rendőrnek parancsolt. Az is milyen komoly jelenet már, amikor elküldi az sms-t, aztán meg már le is lövi az egyik rendőr a másikat a kihallgató szoba előtt. Mekkora WTF-jelenet! Nem gondoltam volna, hogy Dotnak ekkora hatalma van, pedig sejteni lehetett már korábban is, de valahogy azt hittem, hogy őt komolyabban sakkban tartják, azért ő elég sokat kockáztatott és nem derült ki, hogy miért is csinálja mindezt. Milyen előnyei származtak belőle? Bár egyszer mondta Nige-nek, hogy ő korábban vissza akar vonulni.

Sok mindent tudnék még írni az évadról, de most egyszerűen csak kiosztok rá egy 10/10-es pontszámot, mert nem emlékszem mikor szórakoztam ennyire jól egy sorozaton.
Nem is értem miért nem fedezték még fel többen maguknak. Talán azért mert angol sorozat, ha amerikai lenne már a csillagos egekbe járna nézettségileg. Simán.

gromit - 2017. 09. 03. 00:21

Az AC-12 feladata “csak” a korrupt rendőrök lebuktatása, a listáról őket Patrick Fairbank érdekelte. A többiek a listán más ügyosztály hatáskörébe tartoznak (volt ott még politikus meg pár alvilági figura (már akiről mi is tudjuk, hogy kik).

Dotnak egész kis hálózata volt a rendőrségen belül, vagy inkább ő is beletartozott a rendőrségen belüli hálózatba, igazából nem ő volt a nagyfőnök, neki is osztogatták a parancsot valahonnan feljebbről. Lehet hogy sakkban tartották valamivel, de az is lehet, hogy eleve az alvilág építette be a rendőrségbe, és szépen egyengették a karrierjét. Meg tuti volt anyagi előnye is (de lehetett rajta látni a végefelé, hogy kezd szétcsúszni, “nyugdíjba” akart vonulni).

“Az is milyen komoly jelenet már, amikor elküldi az sms-t”
jaja, az “Urgent exit required” jelölt is volt a BAFTA “év tévés momentuma” kategóriában.

Luther - 2019. 04. 28. 09:09

Nagyon jó sorozat! a forgatókönyvíró zseniális.Legjobb 10-ben benne van nálam

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz